Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Χειμερινό ωράριο στο νυχτερινό τιμολόγιο


Η ΔΕΗ αποφάσισε να εφαρμόσει διαφορετικό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Συγκεκριμένα για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών θα ισχύει από τις 15:00-17:00 και από τις 02:00-08:00. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) το ωράριο θα είναι 15:30-17:30 και 02:00-08:00. Το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο θα ισχύσει από την 1ηΝοεμβρίου μέχρι το τέλος Απριλίου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δεύτερη μοίρα η υγεία για τους Έλληνες



Έξι στους δέκα έχουν περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης.

Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) καταδεικνύει ότι οι Έλληνες βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους λόγω της κρίσης.

Έξι στους 10 πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης, τα τελευταία χρόνια. Το περίεργο είναι ότι πληρώνουν από την τσέπη τους αρκετές εξετάσεις και φάρμακα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά προτιμούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη από το να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δείχνει να μην επαρκεί μετά τις περικοπές.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα σε ημερίδα της ΕΣΔΥ, που είχε ως θέμα τις πιθανές λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης στο ΕΟΠΥΥ.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κοσμήτορας της σχολής, καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, φάνηκε ότι το 61,8% των πολιτών κρίνει «μάλλον αρνητικά» και «αρνητικά» τον ΕΟΠΥΥ και μόλις το 37% «θετικά» και «μάλλον θετικά». Περίπου 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο οργανισμός με κάτι καλύτερο, ενώ το 40% δηλώνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει, αλλά να βελτιωθεί η λειτουργία του.

Η εμπλοκή στην χρηματοδότηση του οργανισμού, επεσήμαναν οι επιστήμονες, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα αναξιοπιστίας του απέναντι στους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια τους πολίτες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από αυτόν.

Ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι η συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ είναι μια απόπειρα μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά επισήμανε πως η διαπραγματευτική αποτελεσματικότητα του οργανισμού, με στόχο να μειωθούν οι τιμές, δεν είναι ικανοποιητική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, ανέφερε ότι έρευνα του ΙΚΠΙ (Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρική), που έγινε το 2011, δείχνει πως οι πολίτες κατανοούν σε ποσοστό 60% ότι η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων είναι υπερβολική στην χώρα μας. Μάλιστα, το 65% εκτιμά ότι υπεύθυνοι για αυτό είναι μόνο οι γιατροί.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι υπάρχει πολυφαρμακία στη χώρα μας, ενώ 6 στους 10 θεωρούν πως οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, χωρίς αυτά να είναι πάντα απαραίτητα.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις παίρνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού από τον φαρμακοποιό, ενώ στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις το φάρμακο έχει συστήσει ο φαρμακοποιός και όχι ο γιατρός.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, εμφανίστηκε οργισμένος από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του οργανισμού, ενώ διαφώνησε στην διαπίστωση ότι ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει με θνησιγενή οργανισμό.

«Ό,τι ζω τον τελευταίο καιρό, θα σας το πω σε λίγο, που θα φύγω από την θέση αυτή», είπε ο κ. Βουδούρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την οικονομική κατάσταση του οργανισμού, εφόσον αντικατασταθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκινητική ιστορία ενός σκύλου


Κι όμως πέρασαν ακριβώς 2 χρόνια από τον θάνατο του Oden, του σκύλου που έσωσε τη ζωή των αφεντικών του, πριν χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.

Το αφεντικό του, ο Jason Wood που χάρη στον φίλο του, βγήκε νικητής από τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση των ναρκωτικών, διηγήθηκε την ιστορία του στον φίλο του και σκηνοθέτη ταινιών μικρού μήκους, Eliot Rausch που αμέσως στρώθηκε στη δουλειά.

Και εγένετο η ταινία μικρού μήκους (έξι λεπτών για την ακρίβεια) με τίτλο "Τα τελευταία λεπτά με τον Oden" που κέρδισε κοινό, κριτικούς και δεκάδες βραβεία, μεταξύ άλλων στα Vimeo Awards 2012.






Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω τράπεζας από 500€ και πάνω


Υποχρεωτική μέσω τραπεζών, με επιταγές, πιστωτικές κάρτες ή χρέωση λογαριασμού, προτίθεται το υπουργείο Οικονομικών να κάνει τη διενέργεια συναλλαγών αξίας άνω των 500 ευρώ, σύμφωνα με Τα Νέα, ως μέρος των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το νέο όριο θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΚΒΣ, το οποίο θα καθιερώνει επίσης ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Στο υπό κατάρτιτη νομοσχέδιο εξετάζεται και η κατάργηση πρόσθετων βιβλιών που κρατούνται από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Αρχικά, το όριο των συναλλαγών για μετρητά είχε τεθεί στα 1.500 ευρώ και έπειτα επαναπροσδιορίστηκε στα 1.300 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το όριο αφορά το σύνολο της αξίας της συναλλαγής και είναι αδιάφορο, εάν η καταβολή της γίνεται τμηματικά σε δόσεις κάτω του ορίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα κλιμάκια του φορολογικού


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους, έτσι μειώνονται οι επιβαρύνσεις για όσους δεν έχουν παιδιά και δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται σημαντικά ο φόρος για όσους δηλώνουν πάνω από 25.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα το πρώτο κλιμάκιο μέχρις τις 25.000 ευρώ θα έχει φορολογία 21%, το δεύτερο κλιμάκιο από τις 25.001 έως τις 47.000 ή 48.000 ευρώ, θα έχει συντελεστή 36% και 5το τρίτο κλιμάκιο για πάνω από τις 47.000 ή 48.000 ευρώ, θα έχει συντελεστή 45%.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:



Πατήστε στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης


Περίπου 500.000 νέους δικαιούχους αφορά το επίδομα θέρμανσης, βάσει κάποιων αλλαγών στα κριτήρια. Μέχρι την προσεχή Τετάρτη ή, Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.

Δείτε τις κάρτες από το πρωινό του Antenna:





Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο ζωής στα Τρίκαλα


Πενταμελές συνεργείο με καρδιοχειρουργούς και νοσηλευτές από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο Αθηνών βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων και αφαιρούν την καρδιά από ασθενή, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επέλθει εγκεφαλικός θάνατος. Οι συγγενείς τους ασθενούς αποφάσισαν να δωρίσουν την καρδιά του δικού τους ανθρώπου για να σωθεί ένας συνάνθρωπός τους.

Σε λίγο τελειώνει η επέμβαση και το πενταμελές συνεργείο θα παραλάβει την «ζωντανή» καρδιά και με ασθενοφόρα, θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας. Από κει με ειδική πτήση θα μεταφερθεί στο Ωνάσειο, όπου θα υπάρξει νέα επέμβαση για την μεταμόσχευση της καρδιάς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατηρείται τάση μείωσης της παιδικής παχυσαρκίας



Τι δείχνει έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Τάσεις μείωσης της παιδικής παχυσαρκίας παρατηρούνται στην Ελλάδα, καθώς μετά από πολλά χρόνια καταγραφής υψηλών ποσοστών, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών κρίνονται συνολικά καλές, το ίδιο και η σωματική τους δραστηριότητα, αλλά με περιθώρια βελτίωσης, ειδικά τα σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καθιστικές δραστηριότητες των παιδιών αυξάνονται.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», που ξεκίνησε από το 1997, αλλά ‘έτρεξε’ σε ευρεία κλίμακα και πιο ολοκληρωμένο από το 2007 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

Για τη σχολική χρονιά 2011-2012, το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε 60.092 μαθητές της Γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας και τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 23,9% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 9,5% παχύσαρκα, δηλαδή τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι.

Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, 6 στους 10 τρώει καθημερινά γάλα με δημητριακά για πρωινό, αλλά και μια ημέρα την εβδομάδα σε fast food. Το συνολικό διατροφικό σκορ των μαθητών της Γ' δημοτικού βρέθηκε ίσο με 6,5 με άριστα το 10, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ενώ το συνολικό σκορ σωματικής δραστηριότητας βρέθηκε ίσο με 5,9.

Το 64% των μαθητών συμμετέχει σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου, το 45% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε παιχνίδι εκτός σπιτιού και το 31,7% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε δραστηριότητες μπροστά από οθόνη, (τηλεόραση, υπολογιστής, κ.ά.), ενώ το Σαββατοκύριακο το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 49,8%.

«Η αρρώστια μου ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά, καθώς το 36% εμφάνιζε πρόβλημα», ανέφερε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η αξία της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής άσκησης, για καλή υγεία, πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους, και ιδιαίτερα από την πολιτεία. «Δίνοντας σημασία στα παραπάνω αποφεύγουμε ασθένειες για τις οποίες δαπανώνται εκατομμύρια», είπε ο κ. Ιωαννίδης.

«Δεν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία και να τους κάνουμε όλους λεπτούς, αλλά να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση», ανέφερε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Λάμπρος Συντώσης.

Σύμφωνα με στοιχεία, όταν η παχυσαρκία αυξάνεται το επίπεδο της φυσικής κατάστασης φαίνεται να μειώνεται κατά 15% και αυτό είναι ένας «θανατηφόρος συνδυασμός», είπε ο κ. Συντώσης, προσθέτοντας ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι σοβαρότερο πρόβλημα από την παχυσαρκία. «Ο παχύσαρκος που κάνει άσκηση είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον λεπτό που δεν κάνει», είπε.

Το παιχνίδι για τους μικρούς και το περπάτημα για τους μεγαλύτερους θα πρέπει να μπει στην καθημερινότητα μας, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ενώ θα πρέπει καθημερινά να κάνουμε 10.000 βήματα, κάνουμε μόνο 3.000, δηλαδή μέσα στο 24ωρο αφιερώνουμε μόνο 30 λεπτά, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να κινούνται για ένα δίωρο, τουλάχιστον.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχυσαρκία και στυτική δυσλειτουργία



Το πρόβλημα στύσης συνδέεται με μια πληθώρα οργανικών καταστάσεων.

Θέμα ταμπού αποτελεί στις μέρες μας η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, αν και αφορά περίπου το 10% των ανδρών με σεξουαλικά ενεργή ζωή, ανάλογα με την ηλικία και τη συνυπάρχουσα νοσηρότητα.

Στη χώρα μας, μελέτη του Ιπποκρατείου νοσοκομείου έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες άνω των 40 ετών θα την εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Με τον όρο στυτική δυσλειτουργία ή σεξουαλική δυσκολία ορίζεται η μη επίτευξη στύσης κατάλληλης για διείσδυση για περισσότερο από 6 μήνες.

Μέχρι πρόσφατα, η στυτική δυσλειτουργία θεωρείτο οργανικό πρόβλημα ή φυσικό επακόλουθο του γήρατος. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη πάθηση, συνδέεται στενά μία πληθώρα οργανικών καταστάσεων: κατάθλιψη, δυσλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσος, διαβήτης, ουρολογικά ή νεφρολογικά προβλήματα, παθήσεις του προστάτη, χειρουργεία, υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση ή ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος.

Η παχυσαρκία, η οποία εμπερικλείει πολλούς από τους παραπάνω κινδύνους, φαίνεται να επηρεάζει έντονα τη σεξουαλική υγεία των ανδρών, καθώς τα κρούσματα δυσλειτουργίας είναι σαφώς αυξημένα, έως και 30%, στα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Journal Of Sexual Medicine.

Πιο συγκεκριμένα, η δυσκολία στύσης συνδέεται με τη γενικότερη αγγειακή κατάσταση του ατόμου και εκφράζει ελλιπή αιμάτωση του πέους, η οποία σαφώς επηρεάζεται τόσο από την παχυσαρκία, όσο και από το κοιλιακό λίπος και την πίεση του αίματος. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε ότι η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει, όχι μόνο τη σεξουαλική ζωή, αλλά και την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Είναι όμως αναστρέψιμη η κατάσταση αυτή; Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκα άτομα ασιατικής καταγωγής με πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας σε πρώτο στάδιο, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με σκοπό την απώλεια βάρους: η μία ομάδα λάμβανε υποθερμιδική δίαιτα, ενώ η άλλη έκανε εντατική άσκηση. Και στις δύο περιπτώσεις, τα άτομα που έλαβαν μέρος έχασαν 3,5% από την περιφέρεια μέσης τους, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν έως και 26%.

Μία ακόμα ενδεικτική 2ετή μελέτη σε παχύσαρκους άνδρες μέσης ηλικίας, επιβεβαίωσε ότι η απώλεια 15% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να αποκαταστήσει τους δείκτες φλεγμονής, τη λειτουργία του ενδοθηλίου αλλά και τη στυτική δυσλειτουργία στο 31%, όπως δημοσιεύτηκε στο Journal of Impotence Research. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα και με το Κέντρο Αναπαραγωγικής και Σεξουαλικής Υγείας, η σχέση οργανικών και σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι αμφίδρομη. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα στύσης σε ένα παχύσαρκο άτομο μπορεί να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για κάποιο οργανικό πρόβλημα, όπως η αρτηριοσκλήρυνση ή στεφανιαία νόσος. Ο κ. Παπαχαρίτος, υπεύθυνος τύπου ΚΕΣΑΥ (Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας) έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά σε μελέτες που έδειχναν ότι το 67% ατόμων με στυτική δυσλειτουργία, άρχισαν να έχουν συμπτώματα στη στύση τους 3 χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή της η στεφανιαία νόσος.

Ολοκληρώνοντας, είναι εμφανές ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και στυτικής δυσλειτουργίας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων μεταβολικών διαταραχών. Είναι σημαντικός ο έλεγχος από ειδικούς υγείας κατά την έναρξη της εμφάνισης του προβλήματος, αφενός γιατί οι κίνδυνοι που εγκυμονούν ποικίλλουν, αφετέρου για να επιτευχθεί έγκαιρα η αποκατάσταση της υγείας του ατόμου.

Δεν θα πρέπει σαφώς να παραλείψουμε ότι παχύσαρκα άτομα με στυτική δυσλειτουργία καταφέρνουν να αποκαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό την ήδη εγκατεστημένη διαταραχή με δίαιτα και άσκηση, ενώ τις περισσότερες φορές, οι ενέργειες αυτές μπορούν να προλάβουν τη εμφάνισή τους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήνουν καζάνια συσσιτίων


Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι τρίτεκνοι του Ηρακλείου θα στείλουν μήνυμα απόγνωσης στην πολιτεία για τα μέτρα που προωθεί, με επίκεντρο τις περικοπές των επιδομάτων, στήνοντας καζάνια συσσιτίων στο κέντρο της πόλης απέναντι από τη Λότζια.

Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία Καλλεργών, μπροστά από το δημαρχείο Ηρακλείου και η κινητοποίηση θα έχει συμβολικό χαρακτήρα για τη δεινή κατάσταση των τρίτεκνων οικογενειών αλλά και τα χειρότερα που έπονται.

Οι τρίτεκνοι διεκδικούν:

- την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

- την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

- να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιβλίο η ιστορία της επτάχρονης


Η συγκινητική ιστορία της επτάχρονης Στέλλας, κόρης του γνωστού Ηρακλειώτη επιχειρηματία Δημήτρη Νικολιδάκη που χάθηκε πρόωρα αντιμετωπίζοντας σοβαρότατη ασθένεια, έγινε βιβλίο που υπογράφει ο πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, Ναύαρχος Ιωάννης Κυρδήμος.

Το βιβλίο με τίτλο "H ζωή της εγγονής ενός παππού" παρουσιάζεται την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην οδό Ανδρόγεω. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται από τον Σύλλογο Απόστρατων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδεκανήσων.

60 αντίτυπα του βιβλίου θα προσφερθούν στο Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου.

Η προσφορά θα γίνει στη μνήμη για την ανάπαυση της ψυχής της μικρής Στέλλας. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση του σπιτιού των αγγέλων που θα φιλοξενεί μικρά απροστάτευτα παιδιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του έκοψαν το νερό για 12€


Ο λογαριασμός που βλέπετε εκδόθηκε από την ΔΕΥΑΡ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου) και ειδοποιεί καταναλωτή για διακοπή παροχής νερού, επειδή χρωστά 12 ευρώ.

Λογικά, οι εργατοώρες και τα έξοδα αποστολής αυτού του λογαριασμού κοστίζουν περισσότερο από 12 ευρώ...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνουν επιδόματα αναπήρων


Άμεσα θα ξεκινήσει η καταβολή του Επιδόματος Οικονομικής Αρωγής των αναπήρων θυμάτων πολέμου, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, ο υφυπουργός ενημερώνει ότι το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου (ΤΑΑΠΘ) αποφάσισε την αναπροσαρμογή των παροχών ως εξής:

- Της οικονομικής ενίσχυσης λόγω γάμου, από 2.200 ευρώ σε 2.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ήτοι μείωση 9,09%

- Της οικονομικής αρωγής (πρώην λουτροθεραπείας) από 525 ευρώ σε 250 ευρώ ανά δικαιούχο, ήτοι μείωση 52,38%.

«Η απόφαση αυτή του ΔΣ του ΤΑΑΠΘ επικυρώθηκε από εμένα και θα ξεκινήσει άμεσα η καταβολή τους στους δικαιούχους», ενημερώνει ο κ. Ελευσινιώτης.

Το έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση αναφοράς του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, για τη μείωση του επιδόματος οικονομικής αρωγής, με την επισήμανση ότι το Ταμείο είχε ισχυρό απόθεμα και ο αριθμός των θυμάτων πολέμου είναι πλέον ελάχιστος.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εμβόλια για τα παιδιά


Αύριο ξεκινούν στις 11 το πρωί οι παιδικοί εμβολιασμοί στο Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να δίνει το παρόν. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιεί εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθινοπωρινές προσφορές για τους καταναλωτές



Από την 1η μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου ισχύουν οι μειώσεις στις τιμές των προϊόντων.

Δεκαήμερο φθινοπωρινών προσφορών κηρύσσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 10 του μήνα, όλα τα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας θα υποδέχονται τους καταναλωτές με φθινοπωρινές προσφορές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΣΑ, επισημαίνει: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσφοράς εμπορευμάτων απ’ όλα τα καταστήματα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, αντί των προσφορών σε διαφορετικές, ανά κατάστημα, περιόδους και να διαθέσουν τα φθινοπωρινά είδη τους σε ελκυστικές τιμές, κοινοποιώντας τις προσφορές τους στην Περιφέρεια Αττικής – Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (άρθρο 14, παρ.3, Ν.3377/2005)».

Κάθε επιχείρηση μπορεί να επισκέπτεται το www.pameathina.net και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες να καταχωρεί τις προσφορές της, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις ευκαιρίες που θα υπάρχουν στη διάρκεια του δεκαημέρου.

«Η πρωτοβουλία μας αυτή, όπως και όλες οι προηγούμενες, θα υποστηριχθεί από το Δήμο Αθηναίων με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες.

Προσκαλούμε τους καταναλωτές και τους επισκέπτες της πόλης να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας και παράλληλα να προβούν στις αγορές τους, επωφελούμενοι των χαμηλών τιμών και της ποιότητας των προϊόντων», καταλήγουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε πράγματα που δεν ξέρουμε για τον ύπνο


Κάποιος που θα ζήσει 78 χρόνια, θα περάσει τα 26 από αυτά στα κρεβάτι!
Κλείνεις τα μάτια σου κάθε βράδυ και μπαίνεις σε μια κατάσταση νιρβάνας. Ο ύπνος είναι τόσο απαραίτητος που του αφιερώνεις το 1/3 της ζωής σου.

Για κάποιον που θα ζήσει 78 χρόνια, θα περάσει τα 26 από αυτά στα κρεβάτι! Είναι πράγματι πολύς χρόνος.

Ωστόσο, για μια διαδικασία τόσο κοινή στην ανθρώπινη εμπειρία, είναι να απορείς γιατί αγνοούμε τόσα πράγματα για τον ύπνο.

Να λοιπόν πέντε στοιχεία που θα σε κάνουν να σκεφτείς καλύτερα τα του ύπνου... και του ξύπνιου!

Το Guinness World Records δεν υποστηρίζει πλέον ρεκόρ στέρησης ύπνου



Την τιμητική διάκριση είχε πάρει για πρώτη φορά το 1964 ο 17χρονος Randy Gardner, ο οποίος παρέμεινε ξύπνιος για 264 ώρες (11 ημέρες)! Από τότε το ρεκόρ έχει σπάσει αρκετές φορές, ωστόσο η επιτροπή των Ρεκόρ Guinness αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει την επίσημη καταμέτρηση τέτοιων δοκιμασιών, καθώς η διαδικασία επαλήθευσής τους είναι δύσκολη αλλά και κυρίως επειδή μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό βέβαια ισχύει ανεξάρτητα για πάρα πολλές από τις ριψοκίνδυνες απόπειρες που εντάσσονται στα Ρεκόρ Guinness...

Είναι μύθος ότι δεν ξυπνάς τον υπνοβάτη



Παρά την κοινή πεποίθηση, δεν είναι επικίνδυνο να ξυπνήσεις κάποιον που υπνοβατεί. Ο σύγχρονος μύθος λέει ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες το ξύπνημά του, ωστόσο στην πραγματικότητα το μόνο που θα συμβεί είναι να νιώσει ο υπνοβάτης μπερδεμένος, αποπροσανατολισμένος, ζαλισμένος, ενοχλημένος ή ακόμα και ντροπιασμένος, σίγουρα πάντως δεν θα μεταμορφωθεί σε εχθρικό αγροίκο. Η υπνοβασία μπορεί να γίνει επικίνδυνη μόνο για τον υπνοβάτη. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε ότι το ξύπνημα του υπνοβάτη δεν είναι εύκολο έργο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Οι ειδικοί επιμένουν πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βοηθήσεις τον υπνοβάτη να γυρίσει στο κρεβάτι του, κάνοντας απαλές και ήπιες κινήσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να κοιμηθούν



Το λένε «υπνοφοβία» και είναι ένας έντονος και παράλογος φόβος για τη διαδικασία του ύπνου, είτε για τον ίδιο τον ύπνο είτε για όσα συμβαίνουν ή μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκειά του. Ο άνθρωπος που υποφέρει από υπνοφοβία μπορεί να βιώνει διαταραχές ύπνου ή αντίθετα να βλέπει πολύ συχνά εφιάλτες και «περίεργα» όνειρα. Πρόκειται πάντως για σπάνια διαταραχή, οπότε μην ανησυχήσετε αν δεν σας πιάνει ο ύπνος κάνα βράδυ...

Ο ύπνος και το βιολογικό ρολόι



Έχετε ξυπνήσει ποτέ λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας; Αν ναι, είναι να ευχαριστείτε μια ορμόνη με το κωδικό όνομα «αδρενοκορτικοτροπίνη», η οποία λειτουργεί σαν εσωτερικό ξυπνητήρι του σώματος και εκκρίνεται μερικές ώρες πριν από τα ξυπνητούρια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος που απελευθερώνεται η ορμόνη είναι για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός στο στρες του ξυπνήματος. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι έχουμε συνειδητό έλεγχο πάνω στην αδρενοκορτικοτροπίνη: αν πείσουμε τον εαυτό μας ότι πρέπει να ξυπνήσουμε νωρίς το πρωί, είναι πιθανό να ενεργοποιήσουμε το εσωτερικό μας ξυπνητήρι...

Τέσσερις μέρες χωρίς ύπνο θα σας κάνουν... ψυχασθενείς



Μόνο 4 μέρες χρειάζονται για να ξεκινήσουν οι παραισθήσεις, το ντελίριο και το παραλήρημα. Ο ύπνος είναι μια απολύτως αναγκαία λειτουργία του οργανισμού και η στέρησή του έχει πολύ άσχημες συνέπειες για τον οργανισμό. Οπότε μην το δοκιμάσετε στο σπίτι σας ούτε για πλάκα...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά μας κάνουν πιο χαρούμενους



Και πιο αισιόδοξους απέναντι στη ζωή.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί μας έλεγαν ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για να είμαστε υγιείς. Τώρα, ισχυρίζονται ότι με επτά μερίδες την ημέρα θα είμαστε ακόμα πιο ευτυχισμένοι!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Warwick ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν 7 με 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ένιωθαν πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι για το μέλλον.

Στη μελέτη πήραν μέρος 80.000 Βρετανοί, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τα συναισθήματά τους.

Κάθε ένας βαθμολογούσε με άριστα το 10 πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν από τη ζωή τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο μια μονάδα επάνω την ικανοποίηση που ένιωθαν από τη μέχρι τώρα ζωή τους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.
Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Indicators Research.



Διαβάστε περισσότερα...

Το παγκόσμιο σχέδιο για τον έλεγχο των τροφίμων



Τι κρύβεται πίσω από το διαβόητο διατροφικό κώδικα Codex Alimentarius.

Τρώγοντας... έρχεται η όρεξη στα διάφορα υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων, τα οποία ύστερα από την οικονομική υποδούλωση των λαών έχουν βάλει στόχο τον έλεγχο και της τροφής τους.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», ο διεθνής έλεγχος των τροφίμων επιτυγχάνεται μέσω του διαβόητου Codex Alimentarius, του παγκόσμιου διατροφικού κώδικα.

Αν και ο Codex Alimentarius λειτουργεί υπό τη σκεπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και συγχρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη του, ελάχιστη γνώση έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις για όσα μελετούν και αποφασίζουν οι διάφορες επιτροπές του Κώδικα σχετικά με τη διατροφή του πλανήτη.

Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είτε της διατροφής είτε του φαρμάκου επιχειρούν, διαμέσου υπερεθνικών θεσμικών υποχείριών τους, να ελέγξουν πλήρως τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει η παγκόσμια κοινότητα.

Ήδη στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταγγέλλεται η απαγόρευση καλλιέργειας πατενταρισμένων σπόρων από ιδιώτες και η αντικατάσταση όλων των φυσικών ειδών με μεταλλαγμένα, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε εθνική και ατομική αυτονομία και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η τροφή.

Αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εξάλλου, φοβούνται πως πολύ γρήγορα και στη χώρα μας δεν θα μπορούμε να είμαστε κύριοι των φρούτων και των λαχανικών που παράγουμε.

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», οι διάφορες Επιτροπές του Codex Alimentarius εργάζονται συνεχώς. Στις αρχές Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στην Πόλη του Μεξικού η αρμόδια Επιτροπή για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με τη συμμετοχή 40 κρατών-μελών, η οποία ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με την ομογενοποίηση της συσκευασίας και διάθεσης προϊόντων όπως το αβοκάντο, το ρόδι και τα φρούτα του πάθους.

Τα φυσικά προϊόντα στο απόσπασμα

Η ιστορία άρχισε από τα συμπληρώματα διατροφής και άλλα φυσικά θεραπευτικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν υψηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων.

Αυτά λειτουργούν προληπτικά όσον αφορά σε ασθένειες, αλλά έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες τοξίνες και δηλητήρια από τον Κώδικα, με σκοπό να μειωθούν κατά πολύ οι επιτρεπόμενες δόσεις τους και να ενισχυθούν οι πωλήσεις των χημικών προϊόντων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε άλλο επίπεδο, περιθωριοποιούνται τρόφιμα τα οποία καταπολεμούν αλλεργίες ή την υπέρταση μόνο και μόνο επειδή δεν διαθέτουν την… εκλεκτή πιστοποίηση.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει σχηματιστεί μια «θετική» λίστα μόλις 18 επιτρεπόμενων θρεπτικών στοιχείων και ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή λογίζεται ως απαγορευμένο, ενώ κάθε είδος τροφής θα πρέπει να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία.

Αντιθέτως, προκρίνονται οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί, κοινώς τα μεταλλαγμένα, όπως οι αυξητικές ορμόνες, καθώς και τα υποκλινικά αντιβιοτικά στα βοοειδή και άλλα συνθετικά πρόσθετα τροφίμων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για την ανθρώπινη υγεία.

Την ίδια στιγμή, επιτρέπονται υψηλά επίπεδα της καρκινογόνους αφλατοξίνης στο γάλα, καθώς και επικίνδυνων εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Με βάση επίσης τον Κώδικα, οι σπόροι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι και να χορηγούνται από εταιρείες.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Codex Alimentarius δεν είναι νομοθεσία, αλλά διεθνές όργανο το οποίο δημιουργήθηκε το 1961 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναπτύξει πρότυπα, κώδικες πρακτικής και κατευθυντήριες γραμμές για όλη τη διατροφική αλυσίδα, με σκοπό, υποτίθεται, την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την εξασφάλιση ορθών πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων.

Η βιοτεχνολογία, τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα τροφίμων, οι μολυσματικές ουσίες είναι μερικά μόνο από τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών του Κώδικα.

Πριν από κάθε συνεδρίαση του Codex Alimentarius πραγματοποιείται σύσκεψη στο Συμβούλιο της ΕΕ με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών ώστε να διαμορφώνεται κοινή ευρωπαϊκή θέση στα υπό συζήτηση ή υπό υιοθέτηση κείμενα εργασίας, η οποία πρέπει να είναι, πάντως, σύμφωνη με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

Από ελληνικής πλευράς, εθνικό σημείο επαφής με τον Codex Alimentarius είναι ο ΕΦΕΤ.

Κύριοι στόχοι του ελληνικού φορέα είναι η διάχυση της πληροφορίας και η έγκαιρη ενημέρωση των εταίρων σε εθνικό επίπεδο, η διαμόρφωση εθνικής θέσης μέσω συντονιστικών συσκέψεων όλων των αρμοδίων φορέων και η δημόσια διαβούλευση των κειμένων εργασίας των Επιτροπών του Codex.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια σειρά τυπικώς ή ουσιαστικώς αναγκαίων πιστοποιήσεων, οι οποίες «φωτογραφίζουν» τα συμφέροντα των ισχυρών παικτών στον τομέα του φαρμάκου και της διατροφής εις βάρος των μικρομεσαίων και οι οποίες έχουν υιοθετήσει αρχές του Codex Alimentarius.

Η ισχυρότερη πιστοποίηση παγκοσμίως θεωρείται το ISO 22.000, στο οποίο υπολογίζεται πως έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγαλύτερες, αν και δεν έχει δημιουργηθεί σχετικό μητρώο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος Κατσαρός, σημειώνει στα «Επίκαιρα» πως ο Codex Alimentarius δεν συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά στόχος του είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξέταση αίματος μόνο για γυναίκες



Νέο τεστ ανιχνεύει τον κίνδυνο εμφάνισης τριών σοβαρών νόσων.

Ένα υπό μελέτη τεστ αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτίμηση του κινδύνου που έχει μια γυναίκα να παρουσιάσει καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και καρκίνο του μαστού σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το τεστ μετρά τα επίπεδα της προνευροτενσίνης που είναι η πρόδρομη μορφή της ορμόνης νευροτενσίνης η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα, κυρίως κατά τη διάρκεια πλούσιων σε λιπαρά γευμάτων.

«Στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων της προνευροτενσίνης στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνο του μαστού», υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνητής Olle Melander από το σουηδικό πανεπιστήμιο Lund.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 4.600 άτομα που παρακολουθήθηκαν για 13-16 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα της προνευροτενσίνης είναι αυξημένα, τότε οι πιθανότητες μια γυναίκα να παρουσιάσει διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται κατά 41%, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων κατά 33%, οι πιθανότητες καρκίνου του μαστού κατά 44% και οι πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά κατά 50%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ουσία αποτελεί τον πρώτο δείκτη που μπορεί να ανιχνεύσει τον κίνδυνο εμφάνισης τριών σοβαρών νόσων στις γυναίκες, ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να σχεδιαστούν φάρμακα που παρεμποδίζουν την δράση της προνευροτενσίνης.

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση και αδυνάτισμα



Έρευνες δείχνουν τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας για την απώλεια βάρους.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά ανθρώπους όλων των ηλικιών να γυμνάζονται είτε σε οργανωμένα γυμναστήρια, είτε σε γήπεδα, είτε ακόμη και στο δρόμο. Για το μέσο άνθρωπο που δεν ασχολείται ενεργά με τον πρωταθλητισμό, η μείωση του σωματικού λίπους είναι πολλές φορές θέμα αισθητικής σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η μείωση του σωματικού λίπους είναι θέμα υγείας.

Το κλειδί για τον έλεγχο του βάρους είναι η εξισορρόπηση της ενέργεια των τροφών που καταναλώνουμε και της ενέργειας που καίμε με τις διάφορες δραστηριότητές μας. Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι τρώτε. Η άσκηση που απαιτείται για να υπάρχει απώλεια βάρους εξαρτάται από το πόσο τρώτε και το πόσο γυμνάζεστε.

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους λόγους που μας βοηθάνε να παραμείνουμε υγιείς. Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα ζουν περισσότερο και αισθάνονται καλύτερα. Από τα 1.440 λεπτά κάθε μέρας μπορείτε να αφιερώσετε τα 30 για να γυμναστείτε. Η άσκηση μας βοηθάει στο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Μπορεί, ακόμα, να καθυστερήσει ή να εμποδίσει το διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιακά προβλήματα.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν ζωηρό βάδισμα, το κούρεμα του γκαζόν, το χορό, το κολύμπι για αναψυχή ή ποδηλασία. Οι διατάσεις και η προπόνηση με βάρη μπορούν επίσης να ενισχύσουν το σώμα σας και να βελτιώσουν το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Το κλειδί είναι να βρείτε τη σωστή άσκηση για σας. Αν η άσκηση που επιλέξετε σας διασκεδάζει και σας ευχαριστεί τότε αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για να τη συνεχίσετε.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, ο DiPietro και οι συνεργάτες του παρατήρησαν μια αλλαγή στο βάρος των συμμετεχόντων ανάλογα με το χρόνο που κάνανε διάδρομο. Οι άνδρες που μείωσαν τον χρόνο τους στο διάδρομο, άρα μείωσαν και τη φυσική τους δραστηριότητα, πήραν πάνω από 2 κιλά, οι άνδρες που δεν άλλαξαν τη διάρκεια είχαν μια μικρή αύξηση των 0,6 κιλών, σε αυτούς που αύξησαν κατά 1 λεπτό τον χρόνο δεν παρατηρήθηκε αλλαγή, ενώ αυτοί που αύξησαν κατά 3 λεπτά τη διάρκεια της άσκησης στο διάδρομο είχαν μείωση στο σωματικό βάρος κατά 1,2 κιλά.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Adolescent Health το 2004, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή είναι στενά συνδεδεμένη με την εφηβική παχυσαρκία. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό πως η μειωμένη φυσική δραστηριότητα οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, της οποίας τα δεδομένα έδειξαν ότι η αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας και η μείωση του χρόνου που δαπανάται σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, πρέπει να θεωρηθούν ως πιθανές στρατηγικές παρέμβασης σε προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό το 1999 παρουσιάζει την πλειοψηφία των ευρημάτων να δείχνουν ότι όσοι έκαναν μόνο άσκηση ή όσοι συνδύασαν την άσκηση με δίαιτα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς που δεν ασκήθηκαν καθόλου ή έκαναν μόνο δίαιτα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης στη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας είναι ενθαρρυντικά και μπορεί να είναι σημαντικά για τη βελτίωση της θεραπείας για την παχυσαρκία και της νοσηρότητάς της.

To 2011 σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κορέα με σκοπό να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στην κοιλιακή παχυσαρκία και τη φυσική δραστηριότητα βρέθηκε πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είχε θετικά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες.

Με αφορμή τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας παγκοσμίως άλλη μία έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity το 2007 με σκοπό να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αερόβιας άσκησης σε παχύσαρκους σε άντρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα παρουσίασαν σημαντική απώλεια βάρους και λίπους των συμμετεχόντων. Όσοι αθλούνταν περισσότερο είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στο βάρος, το Δ.Μ.Σ., το σωματικό λίπος και το ενδοκοιλιακό λίπος.

Περισσότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των γυναικών. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια και ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο στην πρόληψη της παχυσαρκίας και την προώθηση της απώλειας βάρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Η τακτική άσκηση, όπως το ζωηρό περπάτημα, οδηγεί στην μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους υπέρβαρων και παχύσαρκων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο αμερικάνικο περιοδικό Journal of American Medical Association.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο συνδυασμός, όμως, της άσκησης με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής φυσικά θα έχει καλύτερα αποτελέσματα όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρηση ενός καλλίγραμμου κορμιού.

Σίγουρα, μετά από πολλά χρόνια καθιστικής ζωής, το να πάτε ξαφνικά για τζόκινγκ 4 χιλιομέτρων ή να σας αναγκάσουν να κάνετε κάποιο σχολικό άθλημα που μισούσατε πάντα, είναι αρκετό για να σας κάνει να τα παρατήσετε.

Αν όμως βρείτε μια μορφή δραστηριότητας που ταιριάζει στο σώμα σας και την κάνετε στο σωστό ρυθμό, τότε θα νιώσετε ευεξία και η διάθεσή σας θα είναι πολύ καλή, αφού η άσκηση ενεργοποιεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών από τον εγκέφαλο που σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θυρεοειδής αδένας από εμβρυικά βλαστοκύτταρα ποντικιών



Στόχος να αντικατασταθούν κατεστραμμένα κύτταρα.

Το τελευταίο επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής αποτελεί η δημιουργία θυρεοειδούς αδένα από εμβρυικά βλαστοκύτταρα ποντικιών.

Στόχος του επιτεύγματος είναι να αντικαταστήσει ή να αναδημιουργήσει κατεστραμμένα κύτταρα, ιστούς και ολόκληρα όργανα. Την τελευταία δεκαετία έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και συνεχώς νέα όργανα έρχονται να προστεθούν στη σχετική λίστα προς αναπαραγωγή.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής την μοριακή εμβρυολόγο Σαμπίν Κοσταλιόλα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, έδειξαν ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ο κατεστραμμένος θυρεοειδής.

Αν κάτι ανάλογο, εκτός από τα πειραματόζωα, γίνει και στους ανθρώπους, τότε θα μπορούν να βοηθηθούν τόσο εκείνα τα μωρά (περίπου ένα στα 3.000) που γεννιούνται με ελλιπή δραστηριότητα του συγκεκριμένου αδένα, όσο και άλλοι ενήλικοι ασθενείς που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν σε αυτά την έκφραση δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών (NKX2-1 και ΡΑΧ-8), που εκφράζονται από κοινού μόνο στον θυρεοειδή. Όταν αυτά τα κύτταρα αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, παρουσία άλλων ορμονών που ενεργοποιούν τον συγκεκριμένο αδένα, τελικά μετατράπηκαν σε εξειδικευμένα κύτταρα του θυρεοειδούς.

Τα κύτταρα αυτά όμως για να λειτουργήσουν σωστά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρέπει προηγουμένως να διαμορφωθούν σε τρισδιάστατους μικρούς σφαιρικούς αδενίσκους, μέσα στην κοιλότητα των οποίων συγκεντρώνεται το ιώδιο, προτού απορροφηθεί και χρησιμοποιεί για τη σύνθεση διαφόρων ορμονών που εκκρίνει ο αδένας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κύτταρα του θυρεοειδούς που προέρχονταν από τα βλαστοκύτταρα, ομαδοποιήθηκαν μόνα τους σε τέτοια σφαιρίδια, παρόμοια με αυτά ενός κανονικού θυρεοειδούς. Επιπλέον, ήσαν στη συνέχεια σε θέση να παγιδεύουν το ιώδιο και έτσι να συνθέτουν κανονικά τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα.

Σ’ επόμενο στάδιο, οι ερευνητές εισήγαγαν τους αδενίσκους σε ζωντανά ποντίκια που έπασχαν από υποθυρεοειδισμό, ο οποίος είχε προκληθεί τεχνητά από τους επιστήμονες. Από τα εννέα πειραματόζωα στα οποία εμφυτεύτηκαν οι νέοι αδένες, στα οκτώ υπήρξε πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, καθώς οι ορμόνες τους επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η επόμενη πρόκληση θα είναι η εφαρμογή της μεθόδου στους ανθρώπους. Ο ερευνητής Φραντσέσκο Αντόνικα δήλωσε ότι η επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου της Κοσταλιόλα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από ασθενείς με υποθυρεοειδισμό για να κάνει τα πρώτα σχετικά πειράματα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ταξίδι στις πέντε αισθήσεις»



Πρόγραμμα για παιδιά έως 2,5 ετών στο Παιδικό Μουσείο.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει απογευματινό εργαστήρι με θέμα «Ταξίδι στις πέντε αισθήσεις» μέσα από τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου για παιδιά ηλικίας ενός έως δυόμιση χρόνων κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον Προυστ η πιο ισχυρή από τις μνήμες είναι αυτή της γεύσης. Μια από τις ισχυρότερες γευστικές μνήμες που ενώνει μικρούς και μεγάλους είναι εκείνη του μπισκότου. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους με βασικό εργαλείο την αίσθηση της όρασης, με οδηγό τις υπόλοιπες αισθήσεις τους και με αφορμή ένα μπισκότο και οδηγό τις αισθήσεις τους ανακαλύπτουν μέσα σε τέσσερα διαφορετικά εκθέματα του μουσείου υφές, γεύσεις, ακούσματα, εικόνες και μυρωδιές. Απλά υλικά μαγειρικής, μουσικά όργανα, μαγειρικά σκεύη, χρώματα, σχήματα και φυσικά οι συλλογές του μουσείου πλέκονται και ξεπλέκονται βοηθώντας τα παιδιά να εξοικειωθούν, να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις τους και να αποκτήσουν μια πρώτη ευχάριστη μουσειακή εμπειρία.

Τα εκθέματα που θα αξιοποιηθούν στη διάρκεια του ταξιδιού ανακάλυψης των αισθήσεων είναι:
- «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, Θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» - Αίσθηση «Αφή»
Πόσο διαφορετικό είναι το αλεύρι από τη ζάχαρη; Ποιο είναι πιο μαλακό; Τι διαφορά έχει ένα ξύλινο από ένα μεταλλικό κουτάλι όταν χαϊδεύει το μάγουλό σου; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν διαφορετικά υλικά και υφές με το σώμα τους.
- «Γεια σου, Πυθαγόρα!» - Αίσθηση «Ακοή»
Τι ήχο κάνουν οι κατσαρόλες και τα κουτάλια; Πόσο διαφορετικά ηχεί ένα γυάλινο από ένα μεταλλικό ποτήρι;
Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ξεχωρίζουν υλικά της κουζίνας με βάση τους ήχους τους και τα συνδέουν με μουσικά όργανα. Στη συνέχεια οργανώνουν μια πρωτότυπη συναυλία από μαγειρικά σκεύη και τα υλικά της συνταγής ενός μπισκότου.
- «Σοφίτα» - Αίσθηση «Όσφρηση»
Πόσο διαφορετικές είναι οι μυρωδιές ενός παλιού κι ενός καινούριου βιβλίου συνταγών; Πώς μυρίζει η ζεστή και πώς η κρύα σοκολάτα; Βανίλια ή ρίγανη; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μυρίζουν διαφορετικά υλικά και προσπαθούν να ξεχωρίσουν ποια ταιριάζουν και ποια όχι σε μια συνταγή για μπισκότα, με στόχο να δημιουργήσουν μια δική τους πρωτότυπη συνταγή με μόνο οδηγό τη μύτη τους!
- «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» - Αίσθηση «Γεύση»
Πικρό, γλυκό, ξινό, αλμυρό, καυτερό! Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν τις διαφορετικές γεύσεις και τις συνδυάζουν με διαφορετικά υλικά. Εξερευνούν τα υλικά ενός μπισκότου, το παρασκευάζουν και το δοκιμάζουν!

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί τις ακόλουθες ημέρες:
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 & ώρες 17:00 έως 18:00

και επίσης,
το ίδιο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί τις παραπάνω ημέρες και κατά τις ώρες 19:00 έως 20:00

H οικονομική συμμετοχή στο εργαστήρι ανέρχεται στο ποσό των
70,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 60,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3312995.



Διαβάστε περισσότερα...

Farmer's market από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης



Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Τρία πιλοτικά Farmer's market , το ένα εξ' αυτών στην Κρήτη, σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Τα Farmer’s Market, εγώ τα έζησα στην Αμερική όπου είχαν γίνει θεσμός, που κάθε Σάββατο ο παραγωγός είχε τη δυνατότητα σε κάποιο μέρος της πόλης να πάει να δώσει κατευθείαν τα προϊόντα του στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα»

«Οι Αμερικανοί πήγαν τον θεσμό αυτό ένα βήμα πιο πάνω και, κατά τη γνώμη μου, ήταν και πιο σωστός. Επειδή το κόστος παραγωγής για τον αγρότη ήταν υψηλό, υπέδειξε στον καταναλωτή και στην οικογένειά του πού βρισκόταν το χωράφι του και τους πρότεινε να πάνε να μαζέψουν μόνοι τους τα προϊόντα, έτσι ώστε να τα πάρουν ακόμα πιο φθηνά» πρόσθεσε ο κ.Τσαυτάρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα δημιουργηθούν τρία πιλοτικά farmer’s market, σε Κρήτη, Στερεά και Βόρεια Ελλάδα, μιας και προς το παρόν δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία σε όλο τον άξονα της Ελλάδας. «Μέχρι το τέλος του έτους θα τα στήσουμε για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν και να δούμε τις δυσκολίες» τόνισε ο υπουργός.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «δεν θα έχουν "αντίπαλο" τις λαϊκές γιατί θα λειτουργήσουν μόνο το Σάββατο και δεν θα πωλούν τα πάντα. Θα είναι μόνο ο ντόπιος παραγωγός που θα πουλάει τα προϊόντα του. Ουσιαστικά "θεσμοθετείται" το Κίνημα της Πατάτας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα για το «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»



Πιλοτική εφαρμογή σε εστιατόρια.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη», σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να αποχωρούν από το κατάστημα χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό.

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στα εστιατόρια και αν επιτύχει θα επεκταθεί σε γιατρούς, ταξιτζήδες και άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις συμβασιούχων στα ΑΕΙ


Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτουν οι περισσότεροι από αυτούς.
Ραγδαίες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει το νέο μνημόνιο, αφού μέσω των διατάξεων του θα μειωθεί το προσωρινό προσωπικό των ΑΕΙ, αλλά και των ΤΕΙ κατά 90%. Μάλιστα όπως αναφέρει και το Έθνος το αναπόφευκτο λουκέτο που θα μπει σε αρκετά τμήματα θα έχει ως συνέπεια να δουν την πόρτα εξόδου συμβασιούχοι καθηγητές.

Μέχρι σήμερα στα ΑΕΙ απασχολούνται 3.500 συμβασιούχοι, ενώ στα ΤΕΙ οι επιστημονικοί συνεργάτες ξεπερνούν τους 10.000. Ωστόσο η απομάκρυνση των συνεργατών αυτών θα προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού οι περισσότεροι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Με τρεις κλίμακες η φορολογία εισοδήματος


Μειώσεις φόρων για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Με τρία φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45% θα φορολογούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με το νέο σχέδιο φορολογίας εισοδήματος που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με το σχέδιο αυτό μειώνονται οι επιβαρύνσεις για όσους δεν έχουν παιδιά και δηλώνουν εισόδημα μέχρι και 25.000 ευρώ και αυξάνεται έμμεσα το αφορολόγητο όριο από τις 5.000 ευρώ στις 9.000 ευρώ για όσους δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%.

Το δεύτερο κλιμάκιο θα ξεκινά από τις 25.001 ευρώ και θα φτάνει ως τις 47.000 ή 48.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο για πάνω από τις 47.000 ή 48.000 ευρώ θα έχει συντελεστή 45%.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα 18.000 ευρώ.

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει εισόδημα 10.000, με βάση το συντελεστή του 21%, αντιστοιχεί φόρος 2.100 ευρώ, θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ οπότε ο τελικός φόρος θα περιοριστεί στα 150 ευρώ (2.100-1.950).


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στο επίδομα γάμου και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων



Επιστολή της τρόικας στο Γιάννη Στουρνάρα.

Επιστολή με την οποία «κλείνει» τη συζήτηση για τα εργασιακά, απέστειλε χθες η τρόικα στον υπουργό Εργασίας σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή, αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξασφάλισε τη μεγίστη δυνατή συμφωνία».

Η τρόικα απορρίπτει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και υποστηρίζει ότι η κατάργησή του έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ είναι απολύτως αρνητική στη διατήρηση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται πως αποδέχεται τις προτάσεις του υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων, ώστε οι μειώσεις να περιοριστούν στο 15% των υψηλόμισθων εργαζομένων, ενώ διατηρείται το «πάγωμα» των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο τέλος του 2015.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξέταση μαστού προσφέρει ο δήμος Κορυδαλλού


Σήμερα στα δημοτικά ιατρεία από τις 9 το πρωί έως στις 1 μετά το μεσημέρι.
Δωρεάν εξέταση μαστού, σε όλες τις γυναίκες του Κορυδαλλού, που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα από 20 έως 40 ετών, προσφέρει ο δήμος Κορυδαλλού, συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου.

Συγκεκριμένα σήμερα στα δημοτικά ιατρεία, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, από τις 9 το πρωί έως στις 1 μετά το μεσημέρι, θα γίνεται δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία για ανασφάλιστες κι άπορες γυναίκες, σε συνεργασία το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας.

Επίσης, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, θα προσφέρεται Δωρεάν Κλινική Εξέταση (Ψηλάφηση) Μαστού για τις γυναίκες- κατοίκους του δήμου.
Η κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με την ενημέρωση σε θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού και την εκπαίδευση, κυρίως των νέων γυναικών, από έμπειρο ιατρό Ογκολόγο στην τεχνική της αυτοεξέτασης, στοχεύει στην υιοθέτηση, από την μεριά των συμμετεχόντων, θετικών συμπεριφορών υγείας, καθώς και στην διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην κουλτούρα του προσυμπτωματικού ελέγχου, ο οποίος οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση με σωτήρια αποτελέσματα για την ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κουμπαράς αξιοπρέπειας» για τους φτωχούς



«Ακόμη κι ένα ευρώ κάνει τη διαφορά», λένε οι Γιατροί του Κόσμου.

Τρόφιμα, φάρμακα, χρήματα και διάφορα άλλα υλικά συλλέγουν οι Γιατροί του Κόσμου προκειμένου να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα.

Το τελευταίο διάστημα, όπως λένε, όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες ζητούν τη βοήθειά τους. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Το 62% των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν στο Πολυιατρείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών του 2012, ήταν Έλληνες. Έλληνες και το 30% των ασθενών στα Χανιά, ενώ διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό των Ελλήνων επωφελούμενων στην Αθήνα ξεπέρασε το 20%.

Οι ασθενείς στο Πολυιατρείο του Περάματος, μιας γειτονιάς της πόλης μας, αγγίζουν τους 5.000 για το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2012, όσοι δηλαδή ήταν συνολικά το 2011.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας καμπάνιας «Κουμπαράς Αξιοπρέπειας» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην άρνηση των ΓτΚ να διαχωρίσουν τους ασθενείς τους. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γ. Μουζάλας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΓτΚ, δήλωσε: «Σε πείσμα των καιρών, οι Γιατροί του Κόσμου αρνούνται να διαχωρίσουν τους ασθενείς σε Έλληνες και ξένους, καταγγέλλοντας τη χρήση ανθρωπιστικής βοήθειας σαν εργαλείου μίσους».

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία των Γιατρών του Κόσμου καθώς και για το πως μπορείτε να βοηθήσετε, υπάρχουν στο mdmgreece.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπές σοκ στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών



Ακόμη και κατά 40% ψαλιδίζονται τα ποσά που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούν οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του φορέα σε διάφορα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους δεδομένου ότι τα περισσότερα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δε φαίνεται να θέλουν να μειώσουν τις τιμές τους. Διαβάστε αναλυτικά πόσα κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ και πόσα θα αποζημιώνει τώρα μετά το νέο κανονισμό παροχών.

Ακόμη και κατά 40% κόβονται τα ποσά που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούν οι ασθενείς-ασφαλισμένοι του φορέα.

Οι τιμές που προκύπτουν μετά τη σχετική απόφαση θα γεμίσουν μεν τα ταμεία του φορέα θα αδειάσουν όμως τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Η απόφαση ελήφθη με το παλαιό Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον απερχόμενο πρόεδρο Γεράσιμο Βουδούρη ο οποίος παραδίδει εντός των ημερών στον νέο πρόεδρο Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα και τι θα ισχύσει από δω και πέρα:

Για μία Αξονική Τομογραφία ο ΕΟΠΥΥ έδινε 71,11 ενώ τώρα τη συγκεκριμένη εξέταση θα την καλύπτει μόνο με 60 ευρώ.
Τη Μαγνητική Τομογραφία σε πολλά σημεία όπως άκρας Χειρός και Πηχεοκαρπικής Αρθρώσεως, Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής Αρθρώσεως, Άνω Κοιλίας, Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης και Μυελού κ.α. αποζημίωνε με 236,95 ενώ πλέον θα δίνει μόλις 165 ευρώ.
Για μαγνητική αγγειογραφία κεφαλής ενώ έδινε 295 ευρώ το ποσό μειώνεται πια στα 165 ευρώ.
Για TRIPLEX, δηλαδή υπερηχογράφημα καρδίας με έγχρωμο υπερηχογράφο από 73,37 ευρώ το ποσό καθηλώνεται στα 60.
Αντίστοιχα και για Υπερηχητική αρτηριογραφία: καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών.
Για TRIPLEX, δηλαδή υπερηχητική αρτηριογραφία αορτής (έγχρωμο) η αποζημίωση από 52,82 θα δίνει μόνο 44 ευρώ.
Στο σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΠΩΣΗ) η αποζημίωση διαμορφώνεται από 260 ευρώ στα 195 ευρώ.
Ακόμη πιο χαμηλά πέφτουν οι τιμές στις απλές εξετάσεις όπως αίματος.
Είναι ενδεικτικό ότι για Τρανσαμινάσες αίματος και Τριγλυκερίδια αίματος από 4,49 γίνεται 3, 49 ευρώ ενώ ο Προσδιορισμός σακχάρου αίματος – γλυκόζης από 2,26 γίνεται μόλις 2 ευρώ.



Πηγή: http://iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλής για την καρδιά η ορμονοθεραπεία


Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης -που λαμβάνεται στην εμμηνόπαυση- έχει τεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ερευνητών μετά τα στοιχεία μεγάλης έρευνας που παρακολούθησε ένα εκατομμύριο γυναίκες και συνέδεσε τη μακροχρόνια λήψη της με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, έρευνες έχουν συσχετίσει τη λήψη της με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πρόσφατα όμως έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal αναφέρει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και ότι η ορμονοθεραπεία δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα παρακολουθώντας χίλιες γυναίκες περισσότερο από δέκα χρόνια. Οι μισές από τις γυναίκες ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους «η ορμονοθεραπεία μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιακής ανεπάρκειας ή εμφράγματος χωρίς κάποια προφανή αύξηση όσον αφορά τον καρκίνο, την εν τω βάθει βρομβοφλεβίτιδα ή το εγκεφαλικό.»

Τονίζουν ωστόσο ότι μάλλον χρειάζεται να περάσει περισσότερος χρόνος προτού καταλήξουν σε πιο μόνιμα συμπεράσματα αναφορικά με τη λήψη της συγκεκριμένης αγωγής.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με τη σχιζοφρένεια


Τι αποκάλυψε έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.
Δεκάδες νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση σχιζοφρένειας προστίθενται στη λίστα των γενετικών ποικιλομορφιών που συνδέονται με τη νόσο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η σχιζοφρένεια, συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της έναρξης της ενήλικης ζωής, αλλά πολλές από τις νέες μεταλλάξεις είναι πιο πολύ ενεργές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, σύμφωνα με ερευνητές του Columbia University Medical Center στη Νέα Υόρκη. Δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η λειτουργία του μεταλλαγμένου γονιδίου και το χρονικό διάστημα που εκφράζεται το γονίδιο φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Τα γενετικά σφάλματα που εντοπίστηκαν στην έρευνα είναι μεταλλάξεις ‘de novo’, που σημαίνει ότι είναι παρούσες σε ασθενείς αλλά όχι στους γονείς τους. Αυτό στηρίζει έρευνες που δείχνουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες , όπως υποσιτισμός ή λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση σχιζοφρένειας.

Η ερευνήτρια, Dr. Mαρία Καραγιώργου, του New York State Psychiatric Institute, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν μηχανισμό που θα μπορούσε να εξηγήσει πώς προγεννητικές περιβαλλοντικές προσβολές κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αυξάνουν τον κίνδυνο σχιζοφρένειας. Σημείωσε ότι ασθενείς με τέτοιες μεταλλάξεις ήταν πολύ περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως φοβίες και άγχος στην παιδική ηλικία, καθώς και χειρότερο αποτέλεσμα στη νόσο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση σε 231 τριάδες ασθενών από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική. Κάθε τριάδα αποτελείτο από έναν ασθενή με σχιζοφρένεια και τους γονείς του που δεν είχαν τη νόσο. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Nature Genetics».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...