Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πλαίσιο για τη χρονοσήμανση ηλεκτρονικών εγγράφων


Υπουργική Απόφαση ορίζει τις προϋποθέσεις της διαδικασίας.

Τις προϋποθέσεις χρονοσήμανσης των ηλεκτρονικών εγγράφων που ανταλλάσσονται μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών ορίζει Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, που αποτελεί - μεταξύ άλλων - προϋπόθεση για τον υπολογισμό των προθεσμιών που ορίζονται για τις αυτοδίκαιες αδειοδοτήσεις επαγγελμάτων μέσω της εθνικής διαδικτυακής πύλης «ΕΡΜΗΣ» (www.ermis.gov.gr), απεστάλη ενημερωτική εγκύκλιος προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΚΕΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τις σκότωσαν γιατί έκαναν εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας


Εννέα γυναίκες νεκρές από επιθέσεις ισλαμιστών στη Νιγηρία.

Εργαζόμενες στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έπεσαν νεκρές έπειτα από δύο επιθέσεις στην πόλη Κάνο της Βόρειας Νιγηρίας. Τα εννέα θύματα εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους από πυρά ένοπλων Ισλαμιστών που καταδικάζουν τη δυτική ιατρική και έχουν πραγματοποιήσει σειρά χτυπημάτων εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Ισλαμιστές θρησκευτικοί ηγέτες στη Νιγηρία έχουν στραφεί στο παρελθόν εναντίον του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Μάλιστα, χθες, μουσουλμάνος ιερωμένος τάχθηκε κατά της εκστρατείας εμβολιασμού, ισχυριζόμενος ότι νέα περιστατικά της ασθένειας προκλήθηκαν από μολυσμένο φάρμακο.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων στην Κάνο, ωστόσο οι υποψίες στρέφονται στους ισλαμιστές αντάρτες, Μπόκο Χαράμ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν τη σύνταξη του ΟΓΑ σε Έλληνες του Πόντου


Διαμαρτυρία στις 13/2 στο υπουργείο Εργασίας.

Σε δυναμική διαμαρτυρία καλεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Εργασίας η Ομοσπονδία Άνω Δρόπολης «Οι Σελλοί» ενάντια στη διακοπή των συντάξεων του ΟΓΑ την 1/3 (αναδρομικά από 1/1/2013) σε υπερήλικες Βορειοηπειρώτες και Έλληνες του Πόντου.

«Διοργανώσαμε από κοινού εκδήλωση με ποντιακά σωματεία εκφράζοντας την αγανάκτησή μας για την εν δυνάμει εφαρμογή του Νόμου 4093/2012. Από κοινού τονίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την εγκληματική ολιγωρία της Ελληνικής Πολιτείας σε ό,τι αφορά συνεπειών του νόμου 4093/2012. Δεν θα επιτρέψουμε ένα εθνικό έγκλημα, υπακούοντας στη λογική των μνημονίων. Ισχύς εν τη ενώσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα για επικίνδυνη έλλειψη αίματος


Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κατήγγειλαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχών ποινικές ευθύνες σχετικά με την καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), περί δραματικής έλλειψης αποθεμάτων αίματος, που είναι απολύτως απαραίτητο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.

Η καταγγελία του Συλλόγου πασχόντων ανέφερε πως «υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται μεταγγίσεις».

Σύμφωνα, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», τον περασμένο Νοέμβριο η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Όλγα Κακαράκη είχε αναφέρει πώς «η βασική θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος, που γίνονται κατά μέσο όρο κάθε 15 μέρες και κρατούν στη ζωή τους ασθενείς. Ο ΠΑΣΠΑΜΑ εκφράζει έντονες ανησυχίες για έλλειψη σε αίμα, κάτι που θα οδηγήσει να χαθούν ανθρώπινες ζωές: Πολλές μονάδες αιμοδοσίας δε λειτουργούν απογεύματα και Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης προσωπικού και μειώνεται η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών».

Τόνισε δε πως «στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως είναι βελόνες, ασκοί και φίλτρα αιμοδοσίας και δεν μπορούν να συλλέξουν αίμα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας μείωσε κατά 50% την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία για... εξοικονόμηση. Είναι βέβαιο, πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Από τη μετάγγιση εξαρτάται ευθέως η επιβίωση του ασθενή κι έτσι κάποιοι τοπικοί σύλλογοι έχουν αναγκαστεί να εκταμιεύσουν χρήματα στα νοσοκομεία για να αγοραστούν τα υλικά! Αλλά κι όπου υπάρχει επάρκεια υλικών δεν υπάρχει η μέγιστη ποιότητα, γιατί επιλέγονται τα φθηνότερα».



Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιάστηκαν 58 ανασφάλιστα παιδιά


Μια δράση του δήμου Θεσσαλονίκης και της οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος».

Το δεύτερο κατά σειρά εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος».

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά Ανασφάλιστα, όχι Απροστάτευτα», συνολικά 58 παιδιά, που λόγω της κρίσης δεν έχουν ασφάλιση, εμβολιάστηκαν με 88 πολυδύναμα εμβόλια που τα προστατεύουν από 175 ασθένειες.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών παιδιάτρων της οργάνωσης που συνεργάζονται με το δήμο, καθώς και επαγγελματιών υγείας του Δήμου.

Συνολικά από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και σήμερα, η Οργάνωση εμβολίασε περισσότερα από 800 παιδιά, εκ των οποίων τα 126 προέρχονται από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Για την προμήθεια των εμβολίων μερίμνησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αποστολή-Άνθρωπος», μέσω δωρεών των Ιδρυμάτων «Νιάρχος», «Μποδοσάκη» κ.α διευκρίνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Kαλυψώ Γούλα, σημειώνοντας ότι, μέσω αυτής της συνεργασίας ενισχύθηκε το πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο 2012, για τον τακτικό εμβολιασμό των ανασφάλιστων και άπορων παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα κατά της λύσσας στο δήμο Καρδίτσας


Συντονισμός ενεργειών από τους αρμόδιους φορείς της περιοχής.

Οι αρμόδιοι φορείς του δήμου Καρδίτσας πραγματοποίησαν σύσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών τους, ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα στην ευρύτερη περιοχή το πρόγραμμα πρόληψης της λύσσας.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η επανεμφάνιση της νόσου στη χώρα καθιστά επιτακτική, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την περισυλλογή και τη συνολική διαχείριση (κυρίως εμβολιασμό) των αδέσποτων ζώων, την απομάκρυνση από τις οδούς και τα πεζοδρόμια των νεκρών ζώων και τη μέριμνα για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, αλλά και γενικότερα τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία της σήμανσης και της καταγραφής όλων των ζώων συντροφιάς.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω προληπτικών μέτρων, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, επισημάνθηκε ότι απαιτείται η συνεργασία όλων, γι' αυτό και αποφασίστηκε να διοργανωθεί άμεσα μια ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και οργανώσεων και συλλόγων που ασχολούνται με ζώα (Δήμοι, Περιφερειακή Ενότητα, Κτηνιατρική Σχολή, Κτηνιατρικοί, Κυνηγετικοί, Φιλοζωικοί Σύλλογοι κ.α.) προκειμένου να καθορισθεί το πλάνο δράσης και οι απαιτούμενες ενέργειες που θα «θωρακίσουν» την περιοχή έναντι της νόσου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερο γκρινιάζουν οι γυναίκες όταν αρρωσταίνουν


Οι άντρες προσποιούνται ότι είναι μια χαρά.

Όλοι οι άνθρωποι όταν αρρωσταίνουν γίνονται λίγο – πολύ ανυπόφοροι, με τα πρωτεία να ανήκουν στους άντρες. Αυτό τουλάχιστον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα οι γυναίκες είναι τελικά αυτές που γκρινιάζουν περισσότερο όταν έχουν γρίπη, σε αντίθεση με τους άντρες που προσπαθούν να κρύψουν τα συμπτώματά τους και να προσποιηθούν ότι είναι μια χαρά.

Οι επιστήμονες από τη σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία από 5.000 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν οποιοδήποτε σύμπτωμα από το ανώτερο αναπνευστικό και να βαθμολογήσουν το πώς ένιωθαν σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100.

Η μέση βαθμολογία της ευεξίας για όσους δεν εκδήλωσαν κανένα σύμπτωμα ήταν η ίδια για άντρες και γυναίκες, αφού έδωσαν 90 βαθμούς.

Μεταξύ των εθελοντών, όμως, που ανέφεραν ότι ανέπτυξαν χαρακτηριστικά συμπτώματα γρίπης δηλαδή υψηλό πυρετό και πόνους σε όλο το σώμα η μέση βαθμολογία της ευεξίας για τους μεν άνδρες ήταν 60, για τις δε γυναίκες μετά βίας 50.

«Η άποψη ότι οι άντρες παραπονιούνται περισσότερο όταν είναι άρρωστοι είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άλμα Άντλερ, υπεύθυνη του προγράμματος Flusurvey, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη και κατανόηση του τρόπου εξάπλωσης της γρίπης στη Βρετανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικό λευκαντικό για τα δόντια εξαφανίζει τους λεκέδες


Θα χρειαστείτε λίγη μαγειρική σόδα.

Θέλετε κάτασπρα δόντια στη στιγμή; Έχετε λεκέδες στα δόντια που δεν λένε να φύγουν; Ακολουθήστε τον παρακάτω τρόπο που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας γρήγορα και εύκολα από το σπίτι:

- Βρέξτε την οδοντόβουρτσά σας.
- Βουτήξτε την σε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας.
- Τρίψτε κυκλικά τις επιφάνειες των δοντιών σας για τουλάχιστον δύο λεπτά.
- Ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Extra tip: Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να συνδυάστε τη μαγειρική σόδα με λίγες σταγόνες λευκό ξύδι και μια λευκαντική οδοντόκρεμα. Προσοχή! Η σόδα δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά δεδομένου ότι μπορεί να βλάψει το σμάλτο.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε νόμος για το γενετικό έλεγχο των εμβρύων


Η διαδικασία είναι γνωστή ως προεμφυτευτική γενετική διάγνωση.

Άνοιξε τελικά ο δρόμος για το γενετικό έλεγχο των εμβρύων στη Γερμανία, διαδικασία η οποία είχε προκαλέσει επικρίσεις από θρησκευτικούς ηγέτες και ακτιβιστές οργανώσεων ατόμων με αναπηρία σχετικά με τους φόβους για τη δημιουργία «γενετικά σχεδιασμένων βρεφών».

Η διαδικασία, που είναι γνωστή ως προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD), επιτρέπει στους γονείς με σοβαρές κληρονομικές ασθένειες να ελέγχουν τα έμβρυα για γενετικές ανωμαλίες πριν από την εμφύτευση στη μήτρα.

Η Γερμανία είχε αρχικά εγκρίνει ένα νομοσχέδιο τον Ιούλιο του 2011, το οποίο θα επέτρεπε περιορισμένα πειράματα.

Αλλά όταν ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή της διαδικασίας έλειπε.

Η νομοθεσία που προωθήθηκε από τον υπουργό Υγείας Ντάνιελ Μπαχρ για να καλύψει αυτό το κενό εγκρίθηκε σήμερα με ψηφοφορία στη Μπούντεσρατ.

«Περιμέναμε πολύ καιρό για αυτό, και τελικά έγινε», δήλωσε η βουλευτής Ουλρίκε Φλαχ, που προώθησε το νόμο το 2011.

Τα τεστ, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο για τους γονείς με σοβαρές κληρονομικές ασθένειες, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την πρόληψη αποβολών ή τις γεννήσεις νεκρών εμβρύων.

Η αρχική συζήτηση το 2011 είχε προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε μια χώρα που εξολόθρευσε συστηματικά τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλπάζει η γρίπη στην Ελλάδα


Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας εισέρχεται η γρίπη, βάσει της εβδομαδιαίας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι και σήμερα (ώρα 13:00) έχουν καταγραφεί συνολικά 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, για τα 22 από τα οποία χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έως και σήμερα στις 15:00 έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι. Το ένα από τα κρούσματα οφειλόταν στον ιό γρίπης τύπου Β και τα τρία στον ιό γρίπης Α(H1N1)pdm09.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τυρί,λαδί και μακαρόνια σε τρίτεκνους


Ξεκινάει η δεύτερη φάση διανομής τροφίμων από τον σύλλογο του δήμου Αριστοτέλη στη Θεσσαλονίκη για τους τρίτεκνους δικαιούχους.

Τυρί, λάδι και μακαρόνια θα μοιραστούν σε όσους έκαναν αίτηση τον Μάρτιο 2012 στον νομαρχιακό σύλλογο τριτέκνων και τους νόμιμους εκπροσώπους του. Τα τρόφιμα θα παραλαμβάνονται αύριο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τα γραφεία του συλλόγου Χαλκιδικής 37 (μπροστά από το Γυμνάσιο ) στην Ιερισσό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο «μικροσκόπιο» φάρμακο για την ακμή και το δασυτριχισμό


Εξετάζεται η αναστολή της άδειας κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Την πρόθεσή του να αναστείλει την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου Diane 35, καθώς και όλων των προϊόντων με την ίδια σύσταση τα οποία χορηγούνται για τη θεραπεία της ακμής και του δασυτριχισμού, ανακοίνωσε ο γαλλικός οργανισμός φαρμάκων (ANSM), καθώς εκφράζονται φόβοι για πρόκληση φλεβικής θρομβοεμβολής.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το προϊόν Gynofen 35 με την ίδια σύσταση, επίσης για την αντιμετώπιση της ακμής και του δασυτριχισμού. Χορηγείται, επίσης, και για την αντισυλληπτική του δράση, αν και δεν πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά για τέτοιο σκοπό.

Προειδοποιήσεις και αντενδείξεις για τον κίνδυνο θρομβοεμβολής υπάρχουν στα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Ανησυχία στη Γαλλία

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Έχουν εγκριθεί σε επίπεδο κρατών μελών εδώ και πολλά χρόνια.

Στη Γαλλία, είναι εγκεκριμένα μόνο για τη θεραπεία της ακμής, αλλά σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης εγκριθεί για την θεραπεία της ακμής και του δασυτριχισμού σε γυναίκες που επιθυμούν να λαμβάνουν από του στόματος αντισύλληψη, καθώς και σε άλλες δερματολογικές καταστάσεις.

Ο γαλλικός οργανισμός φαρμάκων (ANSM) έκρινε ότι το Diane 35 και τα γενόσημά του ενέχουν τον κίνδυνο θρομβοεμβολής ο οποίος είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της ακμής και του δασυτριχισμού ήταν μόνο μέτρια.

Επιπλέον, η ANSM σημείωσε ότι αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως εκτός ενδείξεων (off-label) ως αντισυλληπτικά.

Πιθανή η απόσυρση του φαρμάκου

Παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη μπορούν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες για να αναστείλουν την άδεια κυκλοφορίας ενός φαρμάκου, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να υπάρχει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων να πραγματοποιήσει μια πανευρωπαϊκή αναθεώρηση του Diane 35 και των γενοσήμων του.

Όταν ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων λάβει την κοινοποίηση, η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης – αξιολόγησης του κινδύνου (PRAC), θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων και θα δώσει μια σύσταση σχετικά με το εάν οι άδειες κυκλοφορίας τους θα πρέπει να τροποποιηθούν, να ανασταλούν ή να ανακληθούν, προς το συμφέρον όλων των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί ζητούν την εξόφληση των δεδουλευμένων τους


Επιστολή ΙΣΑ στον Μάριο Σαλμά.

«Πρέπει να δοθεί το 90% ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα ποσά με το πέρας της ενταλματοποίησης και μέχρι να αποκατασταθεί το θέμα του κουρέματος στο οποίο ο ΙΣΑ είναι αντίθετος», τονίζει σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας εκ νέου την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει τον αγώνα για τη διεκδίκηση του αυτοδίκαιου δικαιώματος των γιατρών ώστε να αποπληρωθούν για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει το κράτος και χωρίς να γίνει το επιχειρούμενο κούρεμα. Ο ΙΣΑ ζητά μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ενταλμάτων να καταβληθεί ως προκαταβολή το 90% και τα υπόλοιπα ποσά με το πέρας της ενταλματοποίησης», επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι «το κούρεμα πρέπει να είναι πολύ μικρότερο του ανακοινωθέντος, διότι πρόκειται για ποσά δεδουλευμένα 3 χρόνων για τα οποία οι γιατροί έχουν ήδη αποδώσει στο κράτος απόδειξη παροχής υπηρεσιών προ πολλού και χωρίς να πληρωθούν, έχουν ήδη φορολογηθεί για τα ποσά αυτά είσπραξης».

Αναφέρουν δε, ότι «δεν θα δύνανται να συνεχίσουν να παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες , έχοντας πλέον επί τριετία επιβαρυνθεί το κόστος λειτουργίας των ιατρείων τους , χωρίς αμοιβή και έχοντας φτάσει σε όρια που θέτουν σε κίνδυνο τον ίδιο τον βιοπορισμό τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα αδυνατίσματος σύμφωνα με τα γονίδια


Η γνώμη των ειδικών για τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που μπορεί με την άνεση της να δικαιολογήσει όλους τους παροξυσμούς αισιοδοξίας και να φιλοξενήσει όλους τους παραλογισμούς απελπισίας.

Χάπια αδυνατίσματος, μηχανήματα, τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό και τόσο άλλα που πολύ εύκολα βρίσκουν «λιμάνι» στους κόλπους της απανταχού ευπιστίας. Διατροφή σύμφωνα με τα γονίδια σας: ακανθωδώς βαρυσήμαντο, πρόωρα φαιδρό ή τεχνικά ουδέτερο;

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι διαφημίσεις προτρέποντας όσους έχουν πρόβλημα με τον έλεγχο του βάρους τους να βρουν τη λύση τους μέσα από ένα γονιδιακό τεστ που «βρίσκει» γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται ένα «ειδικό» εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει ότι πλήθος υπέρβαρων/παχύσαρκων άρχισαν να συρρέουν για να δοκιμάσουν κι αυτό το νέο, διαφορετικό και κακά τα ψέματα ελκυστικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος τους.

Ποια είναι η αλήθεια όμως που κρύβεται πίσω από αυτό το τεστ; Ας δούμε τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας...

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην επίσημη ιστοσελίδα του τονίζει πως όλα αυτά τα γενετικά τεστ δίνουν αναφορές που ουσιαστικά στηρίζονται σε ανεπαρκή γνώση. Ακόμα κι αν προσδιοριστεί το γονίδιο που ευθύνεται για μια πάθηση, αυτό δεν λέει ουσιαστικά και πολλά καθώς υπάρχουν κι άλλα μη γνωστά ακόμα γονίδια που μπορεί να αλληλεπιδρούν και να διαφοροποιούν το αποτέλεσμα. Άλλωστε σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα μόνο γονίδια συγκριτικά με τα περισσότερα από τα 20.000 του ανθρωπίνου γονιδιώματος.

Προεκτείνοντας την παραπάνω θέση ο γνωστός καθηγητής J.Ordovas από το τμήμα έρευνας και διατροφής του πανεπιστημίου του Tufts κι ένας από τους πιο ειδικούς του χώρου παγκοσμίως αναφέρει πως για κάθε πάθηση, όπως η παχυσαρκία, υπάρχουν εκατοντάδες γονίδια που έχουν κάποια επίδραση σε αυτή. Κατά πόσο όμως καθένα από αυτά τα γονίδια επιδρά στην έκφραση της πάθησης;

Για να δώσουμε μια ολιστική απάντηση θα πρέπει να μελετηθούν όχι μόνο όλα αυτά τα γονίδια, αλλά και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη δίαιτα. Για να ολοκληρωθούν σωστά οι αντίστοιχες μελέτες και να έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο στην πράξη θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια. Και ο διακεκριμένος καθηγητής προσθέτει χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να έχεις ένα πίνακα ζωγραφικής και σου δίνουν λιγότερο από το 1% του πίνακα και σου ζητούν να το ξανασχεδιάσεις. Είναι αδύνατον». Κάπως έτσι ερμηνεύεται η σημερινή γνώση για τα γονίδια.

Όμως και στην Ελλάδα η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί. Ο Γιώργος Δεδούσης, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε ομιλία του σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα «Η σχέση γονιδίων και διατροφής» παρουσίασε πως τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τη σχέση της διατροφής με τα γονίδια είναι εντυπωσιακά, εφόσον όλο και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα γονίδια και τη σχέση τους με ασθένειες έρχονται στο φως.

Όπως φαίνεται το επόμενο στάδιο στον τομέα αυτό είναι να εξετασθεί πώς αλλαγές στα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή και τις χρόνιες ασθένειες αλλά και το αντίστροφο, πως δηλαδή η διατροφή επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων μας και κατ’ επέκταση την εμφάνιση ασθενειών. Τα δεδομένα ωστόσο για το δεύτερο αυτό επίπεδο έρευνας φαίνεται να είναι σε πρώιμο στάδιο, αποτελώντας και το ερευνητικό πεδίο του μέλλοντος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο του καθηγητή ιατρικής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, κύριου Εμ. Καναβάκη, ο οποίος δήλωσε πως «οι εταιρείες που εμπορεύονται γονιδιακά τεστ βιάστηκαν, καθώς σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε είμαστε 10 χρόνια μακριά από το σημείο να παίρνουμε το γενετικό προφίλ ενός ατόμου και να μπορούμε να καθορίζουμε τη θεραπεία του».

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) έχει απαγορεύσει την εμπορική εκμετάλλευση των γονιδιακών τεστ». Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις νεότερες εξελίξεις που διαφαίνονται λαμπρές με τη ματιά μας στραμμένη στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας με κριτική σκέψη και προβληματισμό κάθε νέο επιστημονικό δεδομένο.

Συμπερασματικά τα γονιδιακά τεστ είναι ένας πολλά υποσχόμενα χώρος που η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά. Το γεγονός ότι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα για κάποια γονίδια, δε σημαίνει ότι γνωρίζουμε και πως να τα ερμηνεύσουμε καθώς:

1. Δεν υπάρχει ακόμη η πληροφορία για όλα τα γονίδια,

2. Δεν έχουμε την πληροφορία αυτή για μεγάλους πληθυσμούς,

3. Δεν γνωρίζουμε πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και

4. Δεν γνωρίζουμε τις αλληλεπιδράσεις των γονιδίων με τη διατροφή.

Αναμφίβολα η επιστήμη της συσχέτισης γονιδίων και διατροφής (διατροφογενωμική – διατροφογενετική) έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον και των διαιτολόγων και είναι πολύ πιθανό στα επόμενα χρόνια να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε το διαιτολόγιο ενός ατόμου με βάση το γενετικό του υπόβαθρο.

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες που να μας οδηγήσουν σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα και με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η διαιτολογική υποστήριξη με βάση τα γονιδιακά τεστ είναι πρώιμη και στερείται επαρκούς και ολοκληρωμένης επιστημονικής βάσης.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθαίνοντας την εγκράτεια απέναντι στο γλυκό


Ένας φυσικός χυμός βοηθά στην αυτοσυγκράτηση.
Μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό NewScientist μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Φλόριντα ανέφερε ότι κάθε φορά που ένας άνθρωπος μπαίνει στη δοκιμασία να αντισταθεί σε ένα πειρασμό τότε εξαντλεί και ένα μέρος από την αποθηκευμένη του δύναμη για εγκράτεια.

Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και μπαίνει συχνά στον δίλημμα αν θα ενδώσει στον πειρασμό να φάει ή να μη φάει ένα γλυκό και να σπάσει τη δίαιτά του τότε κάθε φορά εξαντλεί και λίγο από τα αποθέματα της εγκράτειάς του. Όσο πιο συχνά μπαίνει σε ανάλογους πειρασμούς τόσο πιο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα απαλλαγεί από τις αναστολές του. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «κάθε φορά που εξασκούμε τον αυτοέλεγχό μας χρησιμοποιούμε λίγη από την αποθηκευμένη δύναμη θέλησης και απαιτείται κάποιος χρόνος ώσπου να συμπληρωθούν και πάλι τα αποθέματα».

Ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν για πρώτη φορά ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής συνήθως το εφαρμόζουν με μεγαλύτερη συνέπεια ενώ κάθε επόμενη προσπάθεια καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη. Στην ίδια μελέτη οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα. Τα άτομα τα οποία είχαν καταναλώσει ένα φυσικό χυμό λίγη ώρα πριν την επικείμενη διαδικασία «άσκησης αντίστασης» παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα εγκράτειας από τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει τίποτα ή που είχαν καταναλώσει κάποιο ρόφημα με υποκατάστατο ζάχαρης.

Η γλυκόζη δηλαδή που περιείχε ο φυσικός χυμός αποτέλεσε καθοριστικής σημασίας παράγοντα ώστε να αυξήσει τα επίπεδα της εγκράτειας μπροστά στη θέα ενός δελεαστικού γλυκού. Τέλος οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα. Η διαρκής προσπάθεια για αυτοσυγκράτηση μειώνει τα αποθέματα γλυκόζης στον εγκέφαλο οπότε αν δεν υπάρχει διαρκής επανατροφοδότηση του οργανισμού με γλυκόζη από φυσικές πηγές όπως τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί τότε η δύναμη της θέλησης είναι θέμα χρόνου να εξαντληθεί οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε ένα φαύλο κύκλο βουλιμικών επεισοδίων, ενοχών και διακοπής της δίαιτας.

Για να γυμνάσει κάποιος τη θέλησή του και την εγκράτειά του θα πρέπει να την εξασκήσει όπως ακριβώς θα έμπαινε στη διαδικασία να αναπτύξει το μυϊκό του σύστημα σε ένα γυμναστήριο. Η υιοθέτηση των ωρολογιακά σταθερών γευμάτων όπως περιγράφηκε παραπάνω είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας σταθερής διατροφικής συνείδησης. Η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ώρας για άσκηση, για παράδειγμα, κάθε απόγευμα στις 6μμ θα δημιουργήσει μια νέα νευρωνική διασύνδεση που θα απαλλάξει από το καθημερινό δίλημμα πότε να γυμναστώ ή αν θα προλάβω να γυμναστώ, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια στη δύναμη της θέλησης να αξιοποιηθεί για άλλα πιθανά διλήμματα. Αν οι στόχοι είναι ακριβείς και όχι θολοί ή γενικοί αυξάνονται και οι πιθανότητες να υλοποιηθούν. Είναι προτιμότερο να έχεις στο νου σου ένα θετικό αποτέλεσμα παρά να ασχολείσαι με το φόβο της αποτυχίας. Ο οραματισμός και η εστίαση σε ένα θετικό αποτέλεσμα είναι η καλύτερη στρατηγική για την επίτευξη ενός στόχου.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο στην Ελλάδα


Κάθε χρόνο χάνονται 24.000 ζωές στη χώρα μας.

Κάθε χρόνο χάνονται 24.000 ζωές από καρκίνο στη χώρα μας, ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer).

Επιπλέον η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο και έντονες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις μεταξύ Bορρά και Nότου για ορισμένους τύπους καρκίνου, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο όπλο για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ευημερίας και της κοινωνικής στήριξης του πληθυσμού, είναι η ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), λόγω της αυξητικής τάσης του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, οι θάνατοι, από 7,6 εκατομμύρια που ήταν το 2008, μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσουν 13,1 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ περίπου το 30% των θανάτων οφείλονται σε διατροφικούς παράγοντες και παράγοντες συμπεριφοράς όπως κάπνισμα, χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. περισσότερο από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου που είναι: το κάπνισμα, η χρήση του αλκοόλ, διαιτητικοί παράγοντες, η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, παράλληλα με την έλλειψη σωματικής άσκησης και την μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι λοιμώξεις (Ηπατίτιδα Β, C ο HPV κ.α.), η ρύπανση του περιβάλλοντος, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα, η ακτινοβολία UV και ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο χωρίς προστασία.

Οι στρατηγικές πρόληψης κατευθύνονται στο να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, δηλαδή, περιλαμβάνουν δράσεις για την διακοπή του καπνίσματος, εμβολιασμούς, έλεγχο επαγγελματικών κινδύνων κλπ.

Σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση (screening). Η έγκαιρη διάγνωση χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα τα οποία δεν έχουν συμπτώματα μεν αλλά έχουν την νόσο. Τέτοιες εξετάσεις είναι για παράδειγμα το PAP test και η μαστογραφία.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε χώρα ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ώστε να μπορεί ο καρκίνος να θεραπευτεί, αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα γραπτά μηνύματα δεν υποκαθιστούν την κουβέντα


Ειδικοί παρακολούθησαν τις ορμονικές διακυμάνσεις 68 κοριτσιών.

Η σημερινή hi tech επικοινωνία με sms και e-mail φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια επίδραση στη διάθεσή μας με την πιο παραδοσιακή τηλεφωνική συνομιλία όπου ακούμε τη φωνή του συνομιλητή μας, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα κοριτσιών και παρακολούθησαν τις αυξομειώσεις της ορμόνης ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης, οι οποίες συσχετίζονται με την συναισθηματική διάθεση, σε δυο περιπτώσεις. Όταν τα κορίτσια συνομιλούσαν στο τηλέφωνο με τη μητέρα τους μετά από ένα στρεσογόνο περιστατικό (π.χ., ένα διαγώνισμα) και όταν της έστελναν sms για το ίδιο ζήτημα.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν τις ορμονικές διακυμάνσεις 68 κοριτσιών 8-12 ετών και διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που άκουγαν τη φωνή της μητέρας τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης η οποία σχετίζεται με το στρες και υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης η οποία θεωρείται η ορμόνη της αγάπης. Συγκριτικά τα κορίτσια που έστειλαν και έλαβαν sms είχαν παρόμοιες ορμονικές διακυμάνσεις με εκείνα που δεν είχαν επικοινωνήσει με την μητέρα τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιδότηση της εποχικής εργασίας στον αγροτικό τομέα


Υπό επεξεργασία από τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ενδεχόμενο επιδότησης του ημερομισθίου και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα, επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε σήμερα, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η επιδότηση αυτή θα συνέβαλε σημαντικά στην προσέλκυση ανέργων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας», δήλωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι το ποσοστό των αγροτών μικρότερης ηλικίας, 15-29 ετών, που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι μειωμένο, έχοντας μάλιστα υποχωρήσει στο 9,4% του συνόλου των απασχολουμένων το 2010, έναντι 18,1% το 1998.

«Πρόβλημα αποτελεί το εκπαιδευτικό επίπεδο των αγροτών, γι΄ αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δια βίου μάθηση και τη μαθητεία που προσανατολίζεται στο γεωργικό τομέα», κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση «ανάσα» για εξόφληση των ασφαλιστικών ταμείων


Μέχρι και σε 96 δόσεις.

Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να αποτελέσει η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής ως και σε 96 δόσεις. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν υπό πέντε προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την τρόικα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο ήδη τρόικα φαίνεται πως έχει ανάψει το πράσινο φως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» υπάρχουν τουλάχιστον οι εξής πέντε βασικές προϋποθέσεις:

- Οι επιχειρήσεις να έχουν ενεργή απασχόληση, να απασχολούν δηλαδή τουλάχιστον ένα άτομο.

- Να υπάρχει ανώτατο όριο χρεών που θα μπορούν να ρυθμιστούν. (Η τρόικα θέτει όριο τις 100.000 ευρώ και εξάμηνη περίοδο χάριτος για όσους πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας)

- Να καθοριστεί ένα νέο σύστημα δόσεων βάσει των κριτηρίων βιωσιμότητας

- Τέλος να αποτυπωθεί εξ αρχής το ποσό που μπορούν να εισπράξουν τα Ταμεία

Από τη ρύθμιση αποκλείονται οι επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί κατ' επανάληψη σε ρύθμιση, αλλά τα χρέη δεν έχουν μειωθεί, αλλά και οι επαγγελματίες που δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό.



Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώνουν» τα δημοτικά τέλη στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού


Προσπάθεια να στηριχτούν τα νοικοκυριά που πλήττονται.

Σταθερή κρατά για τρίτη συνεχή χρονιά την τιμολογιακή πολιτική του ο δήμος Ευόσμου - Κορδελιού σε μια προσπάθεια να στηρίξει τα νοικοκυριά που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Έτσι για το 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην κάνει την παραμικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη, διατηρώντας τα μειωμένα κατά 50% για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του Δήμου (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και άποροι), αναφέρει το seleo.gr.

«Σε μια δραματική για την ελληνική κοινωνία περίοδο, που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει το σύνολο των νοικοκυριών, ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, παρά τις δραματικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της κατά 60% μείωσης των πόρων του, αποφάσισε να μην επιβάλλει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη και να διατηρήσει τα μειωμένα τέλη σε ειδικές κατηγορίες πολιτών για το 2013. Θεωρούμε πως οφείλουμε με πνεύμα αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας σε αυτές τις δύσκολες ώρες που βιώνει η χώρα μας να σταθούμε δίπλα στο δημότη και να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω την οικονομική του κατάσταση» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης, προσθέτοντας πως η διοίκηση του δήμου είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της τοπικής ανάπτυξης, με ορθολογιστική διαχείριση και με την εξεύρεση νέων πόρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: "Τσουνάμι" συγχωνεύσεων


Αρμαγεδδώνας συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και Οργανισμών αναμένεται να σαρώσει το Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", από το τέλος Μαρτίου με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου υπάρχουν περίπου 1.500 φορείς και Οργανισμοί, που έχουν τεθεί ήδη στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τα υπόλοιπα υπουργεία, 73 φορείς και Οργανισμοί αναμένεται πως θα καταργηθούν και περίπου 630 θα συγχωνευθούν. Δηλαδή, περίπου 700.

Διαβάστε το δημοσίευμα από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος":

(Πατήστε επάνω στην φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαρκινικό χωρίς ακτινογραφίες


Χαλασμένος είναι ο υπερσύχρονος ακτινογράφος στο Θεαγένειο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται ακτινογραφίες από την προηγούμενη Δευτέρα επειδή χάλασε το υπερσύγχρονο ψηφιακό μηχάνημα, όπως λέει στο Thesstoday, η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών κ. Περσεφόνη Μήττα.

"Καταβάλλονται προσπάθειες για να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά ενώ τα τακτικά δεν εξυπηρετούνται" λέει η κ Μήττα και προσθέτει: "Οι ασθενής που έρχονται στο Θεαγένειο από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι ενημερωμένοι με αποτέλεσμα να φεύγουν, άπραγοι, χωρίς να εξεταστούν".

Μάλιστα, σήμερα μέχρι τις 10 το πρωί η κ. Μήττα λέει πως δέχθηκε τέσσερα τηλεφωνήματα από καρκινοπαθείς. Υποστηρίζει δε, ότι η βλάβη δεν θα αποκατασταθεί τουλάχιστον έως την ερχόμενη εβδομάδα εξαιτίας του οικονομικού κόστους που είναι μεγάλο για την αγορά του ανταλλακτικού.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτερα ανακλαστικά με το μάσημα τσίχλας!


Το μάσημα της τσίχλας μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να έχει πιο γρήγορα ανακλαστικά! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας, η οποία ουσιαστικά συνδέει το μάσημα της τσίχλας με την αιμάτωση οκτώ περιοχών του εγκεφάλου.

Στην έρευνα εξετάστηκαν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου εθελοντών που μασούσαν τσίχλα και όσων δεν μασούσαν, με μαγνητική τομογραφία. Συγχρόνως πατούσαν ένα κουμπί με τον δεξί ή αριστερό τους αντίχειρα ανάλογα με την κατεύθυνση που έπαιρναν βέλη που εμφανίζονταν σε μια οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες μέτρησαν την ακρίβεια και το χρόνο αντίδρασης των εθελοντών.

Αυτοί που μασούσαν τσίχλα είχαν ταχύτερες αντιδράσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν μασούσαν, καθώς χρειάζονταν περίπου 493 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν έναντι 545 χιλιοστών.

«Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι το μάσημα της τσίχλας ενισχύει τα επίπεδα διέγερσης και εγρήγορσης του εγκεφάλου, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του ελέγχου των κινήσεων και των νοητικών επιδόσεων», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρίστανε τον τοξικομανή...


Συνελήφθη 32χρονος που παρίστανε τον πρώην τοξικομανή και ζητούσε οικονομική βοήθεια από πολίτες προκειμένου να κάνει μία νέα αρχή στη ζωή του.

Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πλαστό διπλότυπο μπλοκ αποδείξεων είσπραξης που έφερε σφραγίδα θεραπευτικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 32χρονος, που συνελήφθη χθες το μεσημέρι στη δυτική Θεσσαλονίκη, με το πρόσχημα ότι μόλις είχε βγει από μονάδα απεξάρτησης, εξαπάτησε, από τον περασμένο Μάιο, 31 άτομα, από τους οποίους απέσπασε περίπου 900 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Νταντά χτυπά μωρό 9 μηνών… επειδή έκλαιγε


Σοκαριστικές εικόνες κατέγραψαν οι γονείς του παιδιού με κρυφή κάμερα.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με μια νταντά στη Ρωσία να χτυπά με δύναμη στο κεφάλι ένα μωρό 9 μηνών… επειδή έκλαιγε!

Τις σκηνές της κακοποίησης του παιδιού κατέγραψε κρυφή κάμερα που τοποθέτησαν οι γονείς του στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Η οικογένεια που ζει στην Krasnoyarsk της κεντρικής Ρωσίας, άρχισε να έχει υποψίες καθώς έβρισκαν πολύ συχνά το παιδί τους να κλαίει όταν επέστρεφαν στο σπίτι από τη δουλειά.

Τα μεγαλύτερα παιδιά τους επιβεβαίωσαν το γεγονός, ότι η νταντά τους –που εργαζόταν στην οικογένεια αρκετά χρόνια- χτυπούσε το μωρό όταν έλειπαν από το σπίτι.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες όταν τη ρώτησαν, λέγοντάς τους μάλιστα ότι το κακομαθαίνουν.

Στη συνέχεια οι γονείς αποφάσισαν να τοποθετήσουν κρυφή κάμερα για να διαπιστώσουν αν όντως είναι αλήθεια… όσα τους είχαν ήδη επιβεβαιώσει τα μεγαλύτερα παιδιά τους.

Στο βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο μέρες στη Ρωσία, φαίνεται η γυναίκα να αρπάζει με δύναμη το παιδί από το καρεκλάκι του και στη συνέχεια να το χτυπά στο κεφάλι.

Οι γονείς του παιδιού πήγαν το βίντεο στην αστυνομία και η γυναίκα συνελήφθη. Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών μηνών και επιβολή προστίμου 586 ευρώ.




Διαβάστε περισσότερα...

Θα ζούμε 150 χρόνια!


Τα πρώτα φάρμακα που θα επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης θα είναι, ενδεχομένως, διαθέσιμα σε 5-10 χρόνια, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα οι άνθρωποι να μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 150 χρόνια ζωής ή και παραπάνω, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο Πίτερ Σμίθ πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, είπε ότι ένα κορίτσι γεννημένο στην Αυστραλία, σήμερα αναμένεται ήδη να ζήσει μέχρι τα 100 λόγω της προόδου της ιατρικής, του τρόπου ζωής και του συστήματος δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, τα νέα φάρμακα – που θα βοηθήσουν το σώμα να “επισκευάσει” τον εαυτό του – βρίσκονται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, ταυτόχρονα με νέες θεραπείες με χρήση βλαστικών κυττάρων.

“Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουμε να προσθέσουμε μερικά ακόμα χρόνια ζωής στον άνθρωπο”, είπε ο καθηγητής.

“Το να ζήσουμε μέχρι τα 150, μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά αυτό που αναζητούμε είναι να παραμείνουμε υγιείς μέχρι το τέλος της ζωής μας. Ο στόχος δεν είναι μόνο να επεκτείνουμε τη ζωή μας αλλά κυρίως να επεκτείνουμε μια υγιή ζωή”, είπε.

Ο Aυστραλός ειδικός σε θέματα γήρανσης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέιβιντ Σανκλέρ είπε ότι ένα δίκτυο γονιδίων, ελέγχει το ρυθμό της γήρανσης.

“Το σώμα μας έχει μια καταπληκτική ικανότητα να ‘επισκευάζει’ τον εαυτό του”, είπε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του έδιναν 9 μήνες και έζησε 37 χρόνια


Το νησί στο οποίο «οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», όπως έχουν ονομάσει πολλοί ξένοι ερευνητές και δημοσιογράφοι την Ικαρία, έχει πλέον στην παρέα των υπεραιωνόβιων, ένα μέλος λιγότερο.

Ο Σταμάτης Μωραΐτης, η γνωστή φιγούρα που έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε αντικείμενο «έρευνας» για όσους ήθελαν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροζωίας, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 102 ετών όπως υπολόγιζε ο ίδιος, στα 97 σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «6 μέρες».

Η κηδεία του έγινε χθες το πρωί, αν και σύμφωνα με τους γιατρούς του, θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από 37 χρόνια.

Το 1677 ο επίσκοπος Σάμου και Ικαρίας, Ιωσήφ Γεωργειρήνης, περιέγραφε τους Ικαριώτες ως περήφανους ανθρώπους που κοιμούνται στο χώμα, αναφέρουν οι «6 μέρες». Στο βιβλίο του, το πρώτο αυθεντικό πληροφοριακό κείμενο για το νησί μέχρι την εποχή εκείνη, ανέφερε ότι τα πιο αξιοσημείωτα «πράγματα» στην Ικαρία, είναι ο αέρας και το νερό. «Και τα δύο τόσο υγιεινά που οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια. Είναι συνηθισμένο να τους βλέπεις να ζουν ως τα 100» έγραφε χαρακτηριστικά.

Ο Σταμάτης Μωραΐτης, βετεράνος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, έφτασε το 1943 στις ΗΠΑ με το «Βασίλισσα Ελισάβετ». Τραυματισμένος κατά τη διάρκεια μάχης και με παραμορφωμένο βραχίονα διέσχισε τον Ατλαντικό αναζητώντας νοσηλεία. Εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη, σε μια περιοχή όπου ζούσαν συμπατριώτες του από την Ικαρία, και βρίσκει δουλειά ως εργάτης…

Διαβάστε το δημοσίευμα από τις «6 μέρες»:

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδειες-εξπρές για 272 επαγγέλματα μέσω διαδικτύου



Άδειες – εξπρές για 272 επαγγέλματα σε 7-50 ημέρες θα παρέχονται στους πολίτες από το κράτος μέσω του διαδικτύου με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Βολουδάκης.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο κ. Βολουδάκης, επισήμανε 5 καινοτομίες που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή τους μέσω της διαδικτυακής πύλης Ερμής (www.ermis.gov.gr), η οποία αναβαθμίζεται με στόχο να γίνει πιο εύχρηστη και φιλική στους πολίτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Προσφέρει δωρεάν ίντερνετ


Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ για μισή ώρα θα έχουν οι επιβάτες του σιδηροδρομικού σταθμού στις αποβάθρες και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η εταιρεία προχωρεί και στον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων υπηρεσιών προς τους επιβάτες εγκαινιάζοντας τη νέα υπηρεσία πληροφόρησης του κοινού.

Οι επιβάτες θα μπορούν μέσα από τις οθόνες, που έχουν εγκατασταθεί στην είσοδο του σταθμού και στην κεντρική αποβάθρα, να πληροφορούνται για τις ώρες άφιξης, αναχώρησης και διέλευσης των αμαξοστοιχιών σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα μέσω του ίδιου συστήματος οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις προσφορές της εταιρείας και για τις νέες υπηρεσίες ενώ στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να επεκταθούν σταδιακά και στους υπόλοιπους μεγάλους σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκά κονδύλια για ελληνικές επιχειρήσεις


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει να επεκτείνει τις δράσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης ύψους 500 εκ. ευρώ.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση για τα πεπραγμένα της ΕΤΕπ το 2011 που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του επικεφαλής της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ. Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες, υπογράμμισαν ότι οι χώρες του Νότου που υφίστανται κρίση προσβλέπουν σε χρηματοδότηση από την τράπεζα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας στην Deutsche Welle, επισημαίνει ότι η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα και θα επεκτείνει τις δράσεις της μέσα στο 2013.

«Αν δούμε προσεκτικά τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μόνη διεθνής τράπεζα που παρεμβαίνει στην Ελλάδα, παρέχοντας βοήθεια στην πραγματική οικονομία» επισημαίνει ο Βέρνερ Χόγιερ. «Αυτό ισχύει τόσο για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής όσο επίσης -και νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό- για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ακόμα και κάποιες που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, ούτε καν για περιορισμένες επενδυτικές κινήσεις. Αποφασίσαμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε, σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες, να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό».

Νέα χρηματοδότηση με «μόχλευση»;

Για να γίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα, τα κεφάλαια της ΕΤΕπ αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά χαιρετίζει την απόφαση αυτή, η οποία πάντως, όπως υποστηρίζει, ήρθε με καθυστέρηση.

«Ελπίζουμε μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης να μην ακολουθήσει αντίστοιχη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης. Η επάρκεια κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά εξίσου- αν όχι περισσότερο- σημαντικό είναι η ευελιξία που πρέπει να επιδείξει η ΕΤΕπ στην αξιολόγηση προγραμμάτων, προτάσεων και σχεδίων προς χρηματοδότηση» τονίζει η Άννυ Ποδηματά.

Επιφυλάξεις για την επάρκεια των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της «μόχλευσης» που θεωρητικά πολλαπλασιάζει το αρχικό κεφάλαιο, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Παρά τα ‘μαγικά’ με τα οποία τα 10 δισ. γίνονται 180 δισ. επενδύσεων και δανειοδοτήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια βάση μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα πολύ μεγαλύτερο, κατά την προσωπική μου άποψη 4 ή 5 φορές μεγαλύτερο» δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Χρηματοδότηση στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά επικρίνει το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι εκταμιεύσεις από την Τράπεζα του Λουξεμβούργου, ζητείται σημαντική μείωση εκταμιεύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες συνοχής.

«Φοβάμαι μήπως λειτουργήσουν συμψηφιστικές λογικές. Είναι προφανές και όλοι αναγνωρίζουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολες εποχές και παντού υπάρχουν προϋπολογισμοί περικοπών και λιτότητας. Λέω όμως ότι αυτή η προσπάθεια, όταν είναι μονομερής και δεν συμβαδίζει με μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης, καταλήγει τελικά να υπονομεύει αυτή καθ' εαυτή την προσπάθεια της δημοσιονομικής σταθεροποίησης» επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Deutsche Welle.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αναπτυξιακή τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμά ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Χατζημαρκάκης. Γι' αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι ένα επενδυτικό ταμείο με τη στήριξη της ΕΤΕπ, το οποίο θα ιδρυθεί τον Μάιο του 2013 με προοπτική να εξελιχθεί σε αναπτυξιακή τράπεζα. Θα έχει έδρα στην Ελλάδα, αλλά θα λειτουργεί με βάση το δίκαιο του Λουξεμβούργου, διευρύνοντας τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που σήμερα παρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα JEREMIE, επισημαίνει ο Γ. Χατζημαρκάκης.

«Το ταμείο θα διαθέτει χρήματα της ΕΤΕπ, τα οποία προέρχονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ή από ελληνικούς φορείς. Θα υπάρχει συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, για να περάσουν τα χρήματα στον επιχειρηματία. Μέχρι τώρα η ΕΤΕπ μπορούσε μόνο να συγχρηματοδοτήσει μεγάλα έργα. Υπήρχε βέβαια το πρόγραμμα JEREMIE και JESSICA. Αυτό που θα δούμε μετά τον Μάιο είναι ουσιαστικά μία διεύρυνση του προγράμματος JEREMIE» λέει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον "αέρα" 13.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Στον αέρα βρίσκονται περίπου 13.000 υπάλληλοι 700 φορέων του Δημοσίου, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν σε διαδικασία συγχώνευσης-κατάργησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Βολουδάκης, το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Μαρτίου, ενώ οι 700 φορείς για τους οποίους προτείνονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις εποπτεύονται από 14 συνολικά υπουργεία και η επιλογή τους προέκυψε από τον έλεγχο περίπου 1.500 φορέων. Από αυτούς σε πλήρη κατάργηση «οδεύουν» μόνο οι 73. Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρούς φορείς καθώς σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου «δεν είναι εύκολο να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν μεγάλοι φορείς του Δημοσίου όπως ο ΟΑΕΔ ή το ΙΚΑ». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τμήμα των υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται στους καταργούμενους φορείς πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα «κινητικότητας».

Είναι το δεύτερο «κύμα» καταργήσεων και συγχωνεύσεων, που ακολουθεί τους πρώτους 21 φορείς, οι οποίοι έχουν ήδη καταργηθεί με νόμο και αποτέλεσαν τον «πιλότο» για τους νέους σχεδιασμούς. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προσωπικό εκείνων των φορέων που στο σύνολό τους μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, δεν υπάρχει η ίδια δέσμευση για τους 13 χιλιάδες υπηρετούντες στους φορείς των οποίων επίκειται η συγχώνευση – κατάργηση. Με δεδομένη την μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 25 χιλιάδες αποχωρήσεις εντός του 2013, θεωρείται βέβαιο ότι ένα μέρος αυτών των υπαλλήλων θα οδηγηθούν ως πλεονάζον προσωπικό σε διαθεσιμότητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισοί Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν


Στα όριά τους έχει φέρει τα ελληνικά νοικοκυριά η οικονομική κρίση σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ. Η κοινωνία του 50% κάνει πλέον την εμφάνισή της καθώς ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο (δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις).

Σύμφωνα με την έρευνα, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό καθώς το 50% δεν μπορεί να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, χρωστάει δάνεια, αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, ενώ δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα.

Το 93,1% έχει υποστεί μείωση τους εισοδήματός του τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειώσει την αγοραστική του δύναμη. Το 40% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο.

Το 72% αναμένει νέα μείωση τους εισοδήματος εντός του 2013, ενώ το 40% βρίσκεται στα όρια αποφυγής πληρωμών και δηλώνει πλήρη αδυναμία.

Το 42,5%, σύμφωνα με την έρευνα, στρέφεται σε προσφορές προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων.

Δεκτικό στην αγορά προϊόντων χωρίς απόδειξη με στόχο το οικονομικό όφελος, είναι το 47%, ενώ το 50% σκέφτεται να καταναλώσει χωρίς απόδειξη. Το 70% περιμένει τις εκπτώσεις για να αγοράσει βασικά αγαθά.

Επίσης σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των νοικοκυριών κάνει περικοπές στις δαπάνες για διατροφή ενώ το 92% περιόρισε τις δαπάνες του για ένδυση – υπόδηση.

Πιο αναλυτικά:

Δραματική εικόνα παρουσιάζεται σε σχέση με τα ποσοστά απασχόλησης. Σχεδόν το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Συνακόλουθα, οι συντάξεις αποτελούν για το 40% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος.

Το 50% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος- δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση.

Το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της απομείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.

Δραματική επίπτωση έχει επέλθει στις καταναλωτικές συνήθειες. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής (το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 80% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ). Επιπλέον, το 80% έχει κάνει περικοπές στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές σε ό, τι αναφέρεται ως δαπάνες για «διασκέδαση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου» (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια, αρτοποιεία). Επιπλέον, το 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Η άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης επιτείνεται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της ανάγκης για επιβίωση, σημειώνεται στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, το 47% των νοικοκυριών παραδέχεται ότι μπορεί και να μη λάμβανε απόδειξη προκειμένου να επιβαρυνθεί λιγότερο.

Παράλληλα, από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά παρατηρείται επίσης μεγάλη αστάθεια όσον αφορά τη συμπεριφορά του 52% που προς το παρόν επιθυμεί τη φορολογική ευταξία. Το 49% αποδοκιμάζει την υιοθέτηση πολιτικής κοινωνικού αυτοματισμού για τη δυνατότητα μη πληρωμής σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αγορά οδηγείται σε μια παρατεταμένη «ετήσια χειμερία νάρκη». οι καταναλωτές σε μεγάλο ποσοστό (68,8%) αναμένουν τις εκπτώσεις προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Τούτο σηματοδοτεί για το εμπόριο μια νεκρή, αγοραστικού ενδιαφέροντος, περίοδο πέραν των 10 μηνών.

Αυτό που προκύπτει, είναι ότι οι καταναλωτές σαφέστατα και δεν αναζητούν περισσότερο χρόνο για έρευνα αγοράς αλλά ενδιαφέρονται για οικονομικές και συμφέρουσες λύσεις. Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, τα στοιχεία αναδεικνύουν το έωλο της επιχειρηματολογίας (τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια) σχετικά με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (Κυριακές).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 αστικοί μύθοι και αλήθειες



Υπάρχουν κάποιοι «αστικοί μύθοι» που περνούν από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα και οι οποίοι έχουν καταλήξει να γίνουν πιστευτοί από πολλούς ανθρώπους. Αυτοί οι μύθοι μάλιστα, έχουν και μια δόση - όπως κάθε καλός μύθος - αληθοφάνειας και επιστημονικής ή ιατρικής αλήθειας, δίχως φυσικά να ευθύνεται κανένας γιατρός επιστήμονας, με αποτέλεσμα να περνάνε σαν αλήθειες και να τους πιστεύουμε.

Μύθος 1: Ο καφές σε ξεμεθάει

Η πραγματικότητα είναι ότι ο καφές δεν σε ξεμεθάει. Δεν είσαι τη μια στιγμή “στα πατώματα” από το αλκοόλ και την επόμενη που θα πιεις καφέ θα γίνεις περδίκι. Απλά τα συστατικά του καφέ θα μπορέσουν να μειώσουν λίγο την επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο και μέχρι εκεί.

Μύθος 2: Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στείρωση αν τα παίρνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απάντηση έρχεται από το «scientific america» και είναι η εξής απλή. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν προκαλούν στείρωση, όσο καιρό και αν μια γυναίκα, τα λαμβάνει.

Μύθος 3: το διάβασμα σε χαμηλό φως καταστρέφει την όραση.

Η πραγματικότητα είναι πως οι μύες του ματιού στο αμυδρό φως λειτουργούν με τον εξής τρόπο: ανοίγουν, διαστέλλουν την κόρη με αποτέλεσμα να εισέρχεται περισσότερο φως. Μπορεί το μάτι να κουράζεται αλλά δεν καταστρέφεται η όραση

Μύθος 4: η τσίχλα εάν την καταπιούμε θα χρειαστεί 7 χρόνια για να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η τσίχλα δεν κολλάει στο στομάχι ή τα έντερα. Αποβάλλεται άμεσα.

Μύθος 5: Εάν φάμε γαλοπούλα θα νυστάξουμε επειδή περιέχει τρυπτοφάνη.

Φυσικά και δεν ισχύει. Οι άνθρωποι νυστάζουν όταν τρώνε γαλοπούλα (και όχι μόνο), όχι από την γαλοπούλα την ίδια, αλλά επειδή έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού απλά.

Μύθος 6: Τα τηγανητά φαγητά και η σοκολάτα δημιουργούν ακμή και σπυράκια.

Η απάντηση βρίσκεται στο εξής: Η ακμή έχει να κάνει με πολλούς γενετικούς αλλά και ορμονικούς παράγοντες, στους οποίους δεν βρίσκεται η σοκολάτα και τα τηγανητά φαγητά.

Μύθος 7: Το κρύο μας αρρωσταίνει

Το αντίθετο συμβαίνει. Αρρωσταίνουμε όταν κάνει κρύο όχι από τον κρύο καιρό, αλλά επειδή συνηθίζουμε να μένουμε περισσότερο καιρό σε κλειστούς χώρους και να «ανταλλάσσουμε» ιούς και βακτηρίδια μεταξύ μας. Για παράδειγμα με το φτάρνισμα.

Μύθος 8: Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια ώρα πριν κολυμπήσουμε αφού έχουμε φάει.

Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι εάν έχουμε φάει (όχι να σκάσουμε στο φαγητό, να έχουμε φάει φυσιολογικά εννοούμε) και κολυμπήσουμε δίχως να ζορίσουμε τον εαυτό μας, κολυμπήσουμε δίχως ένταση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μύθος 9: Η ζάχαρη στα παιδιά προκαλεί υπερδιέγερση

Οι επιστήμονες λένε ότι στα παιδιά η ζάχαρη προκαλεί πολλά, αλλά σε καμία περίπτωση υπερδιέγερση, να τα κάνει να τρέχουν γύρω γύρω και να μην κουράζονται…

Μύθος 10: Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να βγαίνουν ταχύτερα και να είναι παχύτερες

Το πόσο παχιές και το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθούν οι τρίχες είναι γενετικά προδιαγεγραμμένο. Οι τρίχες φαίνονται πιο παχιές επειδή στο ξύρισμα τις βλέπουμε δίπλα στη λεπτή λεπίδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κουβέρτες και ρούχα για τους άστεγους


Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνουν σήμερα κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, sleeping bags και ρουχισμό, τα οποία θα διανεμηθούν σε αυτούς που πλήττονται άμεσα το φετινό χειμώνα στη Θεσσαλονίκη.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε αστέγους της πόλης, καθώς επίσης και σε ομάδες πολιτών που υποστηρίζουν ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, από τις 17.00 έως τις 21.00 και αύριο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις 11.00 έως τις 15.00 στην Βασ. Ηρακλείου 28 το κέντρο της πόλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων;



Πολλοί φίλοι και αναγνώστες του Blog ρωτάνε το ίδιο ερώτημα με αυτό του τίτλου (Τι γίνεται με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων;) ή και το πότε ακριβώς θα δοθούν. Να δούμε πως έχουν τα πράγματα.
Είχαμε πριν λίγες μέρες την υπογραφή του υπουργού (Άμεση η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων) για την καταβολή και όλοι μείνανε στο περίμενε για το πότε. Κι εδώ αρχίζουν από την μια τα καλά νέα και από την άλλη τα όχι και τόσο.

Από την μια μεριά έχουμε δεκάδες δήμους που ήδη ξεκίνησαν (για παράδειγμα από χτες δικαιούχοι σε μερικούς δήμους πληρώθηκαν πχ Αθήνας, Καλλιθέας κι αλλού) και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να καταβάλουν τα επιδόματα όπως περιγράφουν και τα ακόλουθα άρθρα:

-----------------------

Την ερχόμενη εβδομάδα καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα στην Ξάνθη. 1,3 εκατ. ευρώ για 2.400 δικαιούχους


Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν στην Ξάνθη, τα προνοιακά επιδόματα για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και σύντομα θα γίνουν οι πληρωμές. Όπως σημειώνει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης Σωτήρης Χρυσαφίδης, απομένουν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πληρωμές. Στην Ξάνθη αντιστοιχούν 1,3 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 2.400 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, δηλαδή κατά μέσο όρο, 540 ευρώ ανά δικαιούχο στο δίμηνο.

Καθυστέρηση 35 ημερών στις καταβολές
«Τα στοιχεία είχαν δοθεί από μας ήδη από το Γενάρη και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το επόμενο δίμηνο» αναφέρει ο Σ. Χρυσαφίδης Η κατάσταση παγιώνεται σε μια καθυστέρηση καταβολής της τάξης των 35 ημερών, παραδέχεται ο Σωτήρης Χρυσαφίδης που εκτιμά ότι οφείλεται στο γεγονός πως πρέπει να αποστείλουν όλοι οι Δήμο τα στοιχεία τους για να προχωρήσει η καταβολή. «Έτσι είναι το σύστημα δυστυχώς, λύσεις υπάρχουν, θα μπορούσε ο κάθε Δήμος μόλις ολοκληρώνει τις καταστάσεις του να μπορεί να πληρώνει έγκαιρα», αναφέρει.


Πηγή: http://www.xanthipress.gr


-----------------------



Μέχρι 20 Φεβρουαρίου η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων - Χίος - Εφημερίδα Αλήθεια

ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ 2010 Με καθυστέρηση, όπως κατά πάγια τακτική γίνεται στις αρχές του χρόνου, λόγω της αναγκαιότητας ψήφισης του δημοτικού προϋπολογισμού, θα καταβληθούν και φέτος τα προνοιακά επιδόματα του δίμηνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2012. Σε δηλώσεις του στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ ο Δήμαρχος Χίου, Π. Λαμπρινούδης , επισήμανε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα στην οικονομική επιτροπή - αφού ο Δήμος έχει ήδη εγκεκριμένο προϋπολογισμό- και εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής τους στους δικαιούχους. Στο μεταξύ στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Δευτέρας θα δρομολογηθεί η καταβολή της τελευταίας και πλέον αυξημένης δόσης - πρόκειται για 477.000 ευρώ- που αφορά την αποζημίωση δημοτών για τις ζημιές που υπέστησαν σε οικοσκευές στις πλημμύρες του Οκτώβρη του...



Πηγή: http://www.palo.gr


-----------------------

Από την άλλη μεριά 
όμως έχουμε και το πρόβλημα με μερικούς δήμους που δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα για την καταβολή των επιδομάτων λόγω και των προϋπολογισμών που δεν ψήφισαν οι δήμοι. Αν δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα, δεν θα μπορούν να τα καταβάλουν και στους δήμους. Την κατάσταση περιγράφουν και τα ακόλουθα άρθρα:



-----------------------

Παρέμβαση Φεσσιάν για καταβολή προνοιακών επιδομάτων



Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Χθες ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για έγκριση πίστωσης των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, για να γίνει αυτή η μεταβιβαστική πληρωμή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη του προϋπολογισμού.

Μεγάλοι Δήμοι της Περιφέρειας όπως του Αγρινίου, από αύριο θα είναι σε θέση να τρέξουν τις διαδικασίες πληρωμής των επιδομάτων.

Κύριε Δήμαρχε, τα Άτομα με Αναπηρία βρίσκονται σε οικονομική ομηρία από την Κεντρική Κυβέρνηση αφού με δική της υπαιτιότητα έχει καθυστερήσει να καταβάλει τα χρήματα έγκαιρα. Μην γίνεστε συνένοχος στο έγκλημα της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Λάβετε την πρωτοβουλία για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού για να τελειώνουμε με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο Δήμος Πατρέων δεν είναι δυνατόν να είναι αυτός που θα δώσει την χαριστική βολή, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Κατόπιν των παραπάνω, επειδή ο Δήμος Πατρέων έχει την κοινωνική και οικονομική ευθύνη απέναντι στους Αναπήρους πολίτες και στις οικογένειες τους για την επίσπευση των διαδικασιών της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων του Ν. Αχαΐας, σας παρακαλώ να κινηθείτε με τις κατεπείγουσες διαδικασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις ακόμα και εάν αυτό απαιτεί την παρέμβαση σας στον Υπουργό για την έκδοση εγκυκλίου και την υπαγωγή της επιχορηγούμενης πληρωμής στα εξαιρέσιμα.


Πηγή: http://www.newsnow.gr


-----------------------

Είχε δίκιο που φοβόταν για τα προνοιακά επιδόματα ο Αντώνης Χαροκόπος - Κρατούν ομήρους 4.500 δικαιούχους στην Αχαΐα - Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή τους η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Πατρέων


Δικαιώνονται, δυστυχώς, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ο σύμβουλος της Ενωτικής Κίνησης Πάτρας Αντώνης Χαροκόπος, σχετικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους χιλιάδες δικαιούχους του Νομού.


Το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα αφορά 4.500 δικαιούχους, δεδομένου ότι ο Δήμος Πατρέων διεκπεραιώνει την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων σε ολόκληρο το Νομό.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κανονικά θα έπρεπε να έχουν λάβει τα -απαραίτητα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους- επιδόματα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, με συνέπεια να παραμένουν όμηροι καταστάσεων που υπερβαίνουν τόσο τη λογική όσο και τις δικές τους αντοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση εκείνη ο κ. Χαροκόπος είχε αναφέρει αρχικά ότι το αναπηρικό κίνημα πέτυχε να υπογραφούν τα εντάλματα σε όλη την Ελλάδα, ώστε η καταβολή των επιδομάτων να ξεκινούσε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Λαμβάνοντας δε αφορμή από τα όσα είχαν συμβεί στο Δήμο Κεφαλληνίας, όπου ο επίτροπος δεν ενέκρινε την καταβολή των αντίστοιχων ποσών, αν προηγουμένως αυτά δεν εντάσσονταν στον Προϋπολογισμό του Δήμου, ο κ. Χαροκόπος είχε ζητήσει από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας, Χάρη Μασσαρά, να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο. Εκείνος τότε είχε διαβεβαιώσει ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά. Μάλιστα, η καταβολή τους, σύμφωνα με τη διαβεβαίωσή του, επρόκειτο ν' αρχίσει την περασμένη Δευτέρα.
Μόνο που τόσο οι διαβεβαιώσεις όσο και οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες, για τον απλούστατο λόγο ότι όντως αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε σαφώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του attacktv.gr, o αντιδήμαρχος Διοίκησης και Επικοινωνίας, Χαράλαμπος Στανίτσας.

Στανίτσας: Σε πολλούς δήμους η εκκρεμότητα
Όπως είπε, παρότι τα συγκεκριμένα κονδύλια έρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων -στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, ο Δήμος παίζει αποκλειστικά το ρόλο ενδιάμεσου- το Υπουργείο δεν θέλησε να τα εξαιρέσει από την αναστολή των δαπανών, αν δεν περάσει ο Προϋπολογισμός.

Πρόσθεσε δε ότι έχει γίνει όλη η προεργασία, έχει υπογράψει και ο επίτροπος, αλλά το πράγμα... σκόνταψε στην παραπάνω εκκρεμότητα, η οποία, όπως υποστήριξε, παρατηρείται στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας, που δεν έχουν ακόμη "περάσει" τους προϋπολογισμούς τους.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, καταβάλλεται προσπάθεια, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να διευθετηθεί το θέμα με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Πάντως, πηγές της αντιπολίτευσης, με τις οποίες επικοινώνησε το attacktv.gr αμφισβητούν ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα και προσθέτουν ότι, χωρίς την ψήφιση νέου Προϋπολογισμού, μπορούν να εγκριθούν αυστηρά και μόνο δαπάνες για μισθούς και συντάξεις και τίποτα πέραν αυτών.

Ευθύνες στο Υπουργείο για την καθυστέρηση

Σχετικά με την καθυστέρηση στην κατάθεση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο Χαρ. Στανίτσας τόνισε ότι το Υπουργείο ήταν εκείνο που καθυστέρησε ν' αποστείλει μια σειρά από απαραίτητες εγκυκλίους, κρατώντας δεμένα τα χέρια του Δήμου. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς βγήκε η εγκύκλιος που αφορούσε την αναχρηματοδότηση οφειλής 8,5 εκατ. ευρώ, που είχε ο Δήμος Πατρέων προς συγκεκριμένους προμηθευτές -ποσό που παρασχέθηκε από το Υπουργείο και θα παρακρατείται από άλλους πόρους-, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατόν να καταρτιστεί ο Προϋπολογισμός.

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Επικοινωνίας παρατήρησε ακόμη πως "είναι γνωστό ότι οι προϋπολογισμοί στους ΟΤΑ βγαίνουν Φεβρουάριο ή Μάρτιο", εξέφρασε δε την άποψη ότι το Υπουργείο προχώρησε σ' αυτή τη μεθόδευση προκειμένου ν' ασκήσει πίεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάρτιση και ψήφιση των προϋπολογισμών των δήμων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ακόμη κι αν δεν.. περπατήσει η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η εναλλακτική λύση που υπάρχει είναι να ψηφιστεί χωρίς καθυστερήσεις ο Προϋπολογισμός, που εισέρχεται στο Σώμα προς ψήφιση κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης. Εξήγησε, επίσης, ότι γι' αυτό τόσο τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες εργάστηκαν πυρετωδώς και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να είναι όλα έτοιμα και να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.




-----------------------

Καθυστερούν οι δημοτικοί προϋπολογισμοί


Με μπλοκάρισμα στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, φαίνεται ότι απειλεί η κυβέρνηση τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν καταρτίσει ακόμα τους προϋπολογισμούς τους, κάτι που με βάση το νόμο έπρεπε να κάνουν έως τις 31 Γενάρη. Αυτό προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνη προς τους δημάρχους της χώρας, στην οποία σημειώνεται ότι «οι καθυστερήσεις (σ.σ. στην ψήφιση και έγκριση των προϋπολογισμών) δημιουργούν με τη σειρά τους αξεπέραστα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα στην έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων». Και κλείνει ο Κ. Ασκούνης, παρακαλώντας τους συναδέλφους του να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες για την έγκριση των προϋπολογισμών. Μόνο που δεν λέει ότι οι δήμοι υποχρεούνται να εμφανίσουν για το 2013 ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πράγμα το οποίο - δεδομένης και της οικονομικής καχεξίας των δήμων στην οποία συνέβαλε σημαντικά και η ηγεσία της ΚΕΔΕ - ανοίγει το δρόμο για νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παίζει με τα χρήματα του ελληνικού λαού, είτε κόβει από τα επιδόματα είτε από τα δημοτικά ταμεία. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο περιέκοψε κατά 39 εκατομμύρια ευρώ τους ΚΑΠ των δήμων για να καταβάλει τα προνοιακά επιδόματα, «κλαψουρίζοντας» ότι αν δεν το έπραττε οι δικαιούχοι δε θα λάμβαναν το επίδομα...


Πηγή: http://www2.rizospastis.gr

-----------------------

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να προκαλούν στο κόσμο αναστάτωση και ανησυχία για το πότε θα πληρωθούν, και να τους χωρίζουν σε τυχερούς και άτυχους δικαιούχους ανάλογα με το τι κάνει ο δήμος που έχει αναλάβει την καταβολή των επιδομάτων τους. Είναι κρίμα όλο αυτό, όπως και η διασπορά κατά καιρούς, από κάποιους, φημών χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, αλλά κυρίως ανώνυμα... που ταλαιπωρούν και παραπληροφορούν τον κόσμο. Υπομονή λοιπόν λίγο ακόμα, τον φάγαμε τον γάιδαρο, στην ουρά θα κολλήσουμε; 

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...