Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τι γίνεται με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πολλοί φίλοι και αναγνώστες του Blog ρωτάνε το ίδιο ερώτημα με αυτό του τίτλου (Τι γίνεται με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων;) ή και το πότε ακριβώς θα δοθούν. Να δούμε πως έχουν τα πράγματα.
Είχαμε πριν λίγες μέρες την υπογραφή του υπουργού (Άμεση η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων) για την καταβολή και όλοι μείνανε στο περίμενε για το πότε. Κι εδώ αρχίζουν από την μια τα καλά νέα και από την άλλη τα όχι και τόσο.

Από την μια μεριά έχουμε δεκάδες δήμους που ήδη ξεκίνησαν (για παράδειγμα από χτες δικαιούχοι σε μερικούς δήμους πληρώθηκαν πχ Αθήνας, Καλλιθέας κι αλλού) και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να καταβάλουν τα επιδόματα όπως περιγράφουν και τα ακόλουθα άρθρα:

-----------------------

Την ερχόμενη εβδομάδα καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα στην Ξάνθη. 1,3 εκατ. ευρώ για 2.400 δικαιούχους


Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν στην Ξάνθη, τα προνοιακά επιδόματα για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και σύντομα θα γίνουν οι πληρωμές. Όπως σημειώνει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης Σωτήρης Χρυσαφίδης, απομένουν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πληρωμές. Στην Ξάνθη αντιστοιχούν 1,3 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 2.400 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, δηλαδή κατά μέσο όρο, 540 ευρώ ανά δικαιούχο στο δίμηνο.

Καθυστέρηση 35 ημερών στις καταβολές
«Τα στοιχεία είχαν δοθεί από μας ήδη από το Γενάρη και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το επόμενο δίμηνο» αναφέρει ο Σ. Χρυσαφίδης Η κατάσταση παγιώνεται σε μια καθυστέρηση καταβολής της τάξης των 35 ημερών, παραδέχεται ο Σωτήρης Χρυσαφίδης που εκτιμά ότι οφείλεται στο γεγονός πως πρέπει να αποστείλουν όλοι οι Δήμο τα στοιχεία τους για να προχωρήσει η καταβολή. «Έτσι είναι το σύστημα δυστυχώς, λύσεις υπάρχουν, θα μπορούσε ο κάθε Δήμος μόλις ολοκληρώνει τις καταστάσεις του να μπορεί να πληρώνει έγκαιρα», αναφέρει.


Πηγή: http://www.xanthipress.gr


-----------------------



Μέχρι 20 Φεβρουαρίου η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων - Χίος - Εφημερίδα Αλήθεια

ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ 2010 Με καθυστέρηση, όπως κατά πάγια τακτική γίνεται στις αρχές του χρόνου, λόγω της αναγκαιότητας ψήφισης του δημοτικού προϋπολογισμού, θα καταβληθούν και φέτος τα προνοιακά επιδόματα του δίμηνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2012. Σε δηλώσεις του στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ ο Δήμαρχος Χίου, Π. Λαμπρινούδης , επισήμανε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα στην οικονομική επιτροπή - αφού ο Δήμος έχει ήδη εγκεκριμένο προϋπολογισμό- και εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής τους στους δικαιούχους. Στο μεταξύ στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Δευτέρας θα δρομολογηθεί η καταβολή της τελευταίας και πλέον αυξημένης δόσης - πρόκειται για 477.000 ευρώ- που αφορά την αποζημίωση δημοτών για τις ζημιές που υπέστησαν σε οικοσκευές στις πλημμύρες του Οκτώβρη του...



Πηγή: http://www.palo.gr


-----------------------

Από την άλλη μεριά 
όμως έχουμε και το πρόβλημα με μερικούς δήμους που δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα για την καταβολή των επιδομάτων λόγω και των προϋπολογισμών που δεν ψήφισαν οι δήμοι. Αν δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα, δεν θα μπορούν να τα καταβάλουν και στους δήμους. Την κατάσταση περιγράφουν και τα ακόλουθα άρθρα:



-----------------------

Παρέμβαση Φεσσιάν για καταβολή προνοιακών επιδομάτων



Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Χθες ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για έγκριση πίστωσης των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, για να γίνει αυτή η μεταβιβαστική πληρωμή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη του προϋπολογισμού.

Μεγάλοι Δήμοι της Περιφέρειας όπως του Αγρινίου, από αύριο θα είναι σε θέση να τρέξουν τις διαδικασίες πληρωμής των επιδομάτων.

Κύριε Δήμαρχε, τα Άτομα με Αναπηρία βρίσκονται σε οικονομική ομηρία από την Κεντρική Κυβέρνηση αφού με δική της υπαιτιότητα έχει καθυστερήσει να καταβάλει τα χρήματα έγκαιρα. Μην γίνεστε συνένοχος στο έγκλημα της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Λάβετε την πρωτοβουλία για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού για να τελειώνουμε με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο Δήμος Πατρέων δεν είναι δυνατόν να είναι αυτός που θα δώσει την χαριστική βολή, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Κατόπιν των παραπάνω, επειδή ο Δήμος Πατρέων έχει την κοινωνική και οικονομική ευθύνη απέναντι στους Αναπήρους πολίτες και στις οικογένειες τους για την επίσπευση των διαδικασιών της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων του Ν. Αχαΐας, σας παρακαλώ να κινηθείτε με τις κατεπείγουσες διαδικασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις ακόμα και εάν αυτό απαιτεί την παρέμβαση σας στον Υπουργό για την έκδοση εγκυκλίου και την υπαγωγή της επιχορηγούμενης πληρωμής στα εξαιρέσιμα.


Πηγή: http://www.newsnow.gr


-----------------------

Είχε δίκιο που φοβόταν για τα προνοιακά επιδόματα ο Αντώνης Χαροκόπος - Κρατούν ομήρους 4.500 δικαιούχους στην Αχαΐα - Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή τους η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Πατρέων


Δικαιώνονται, δυστυχώς, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ο σύμβουλος της Ενωτικής Κίνησης Πάτρας Αντώνης Χαροκόπος, σχετικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους χιλιάδες δικαιούχους του Νομού.


Το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα αφορά 4.500 δικαιούχους, δεδομένου ότι ο Δήμος Πατρέων διεκπεραιώνει την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων σε ολόκληρο το Νομό.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κανονικά θα έπρεπε να έχουν λάβει τα -απαραίτητα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους- επιδόματα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, με συνέπεια να παραμένουν όμηροι καταστάσεων που υπερβαίνουν τόσο τη λογική όσο και τις δικές τους αντοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση εκείνη ο κ. Χαροκόπος είχε αναφέρει αρχικά ότι το αναπηρικό κίνημα πέτυχε να υπογραφούν τα εντάλματα σε όλη την Ελλάδα, ώστε η καταβολή των επιδομάτων να ξεκινούσε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Λαμβάνοντας δε αφορμή από τα όσα είχαν συμβεί στο Δήμο Κεφαλληνίας, όπου ο επίτροπος δεν ενέκρινε την καταβολή των αντίστοιχων ποσών, αν προηγουμένως αυτά δεν εντάσσονταν στον Προϋπολογισμό του Δήμου, ο κ. Χαροκόπος είχε ζητήσει από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας, Χάρη Μασσαρά, να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο. Εκείνος τότε είχε διαβεβαιώσει ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά. Μάλιστα, η καταβολή τους, σύμφωνα με τη διαβεβαίωσή του, επρόκειτο ν' αρχίσει την περασμένη Δευτέρα.
Μόνο που τόσο οι διαβεβαιώσεις όσο και οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες, για τον απλούστατο λόγο ότι όντως αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε σαφώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του attacktv.gr, o αντιδήμαρχος Διοίκησης και Επικοινωνίας, Χαράλαμπος Στανίτσας.

Στανίτσας: Σε πολλούς δήμους η εκκρεμότητα
Όπως είπε, παρότι τα συγκεκριμένα κονδύλια έρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων -στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, ο Δήμος παίζει αποκλειστικά το ρόλο ενδιάμεσου- το Υπουργείο δεν θέλησε να τα εξαιρέσει από την αναστολή των δαπανών, αν δεν περάσει ο Προϋπολογισμός.

Πρόσθεσε δε ότι έχει γίνει όλη η προεργασία, έχει υπογράψει και ο επίτροπος, αλλά το πράγμα... σκόνταψε στην παραπάνω εκκρεμότητα, η οποία, όπως υποστήριξε, παρατηρείται στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας, που δεν έχουν ακόμη "περάσει" τους προϋπολογισμούς τους.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, καταβάλλεται προσπάθεια, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να διευθετηθεί το θέμα με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Πάντως, πηγές της αντιπολίτευσης, με τις οποίες επικοινώνησε το attacktv.gr αμφισβητούν ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα και προσθέτουν ότι, χωρίς την ψήφιση νέου Προϋπολογισμού, μπορούν να εγκριθούν αυστηρά και μόνο δαπάνες για μισθούς και συντάξεις και τίποτα πέραν αυτών.

Ευθύνες στο Υπουργείο για την καθυστέρηση

Σχετικά με την καθυστέρηση στην κατάθεση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο Χαρ. Στανίτσας τόνισε ότι το Υπουργείο ήταν εκείνο που καθυστέρησε ν' αποστείλει μια σειρά από απαραίτητες εγκυκλίους, κρατώντας δεμένα τα χέρια του Δήμου. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς βγήκε η εγκύκλιος που αφορούσε την αναχρηματοδότηση οφειλής 8,5 εκατ. ευρώ, που είχε ο Δήμος Πατρέων προς συγκεκριμένους προμηθευτές -ποσό που παρασχέθηκε από το Υπουργείο και θα παρακρατείται από άλλους πόρους-, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατόν να καταρτιστεί ο Προϋπολογισμός.

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Επικοινωνίας παρατήρησε ακόμη πως "είναι γνωστό ότι οι προϋπολογισμοί στους ΟΤΑ βγαίνουν Φεβρουάριο ή Μάρτιο", εξέφρασε δε την άποψη ότι το Υπουργείο προχώρησε σ' αυτή τη μεθόδευση προκειμένου ν' ασκήσει πίεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάρτιση και ψήφιση των προϋπολογισμών των δήμων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ακόμη κι αν δεν.. περπατήσει η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η εναλλακτική λύση που υπάρχει είναι να ψηφιστεί χωρίς καθυστερήσεις ο Προϋπολογισμός, που εισέρχεται στο Σώμα προς ψήφιση κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης. Εξήγησε, επίσης, ότι γι' αυτό τόσο τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες εργάστηκαν πυρετωδώς και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να είναι όλα έτοιμα και να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.




-----------------------

Καθυστερούν οι δημοτικοί προϋπολογισμοί


Με μπλοκάρισμα στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, φαίνεται ότι απειλεί η κυβέρνηση τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν καταρτίσει ακόμα τους προϋπολογισμούς τους, κάτι που με βάση το νόμο έπρεπε να κάνουν έως τις 31 Γενάρη. Αυτό προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνη προς τους δημάρχους της χώρας, στην οποία σημειώνεται ότι «οι καθυστερήσεις (σ.σ. στην ψήφιση και έγκριση των προϋπολογισμών) δημιουργούν με τη σειρά τους αξεπέραστα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα στην έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων». Και κλείνει ο Κ. Ασκούνης, παρακαλώντας τους συναδέλφους του να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες για την έγκριση των προϋπολογισμών. Μόνο που δεν λέει ότι οι δήμοι υποχρεούνται να εμφανίσουν για το 2013 ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πράγμα το οποίο - δεδομένης και της οικονομικής καχεξίας των δήμων στην οποία συνέβαλε σημαντικά και η ηγεσία της ΚΕΔΕ - ανοίγει το δρόμο για νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παίζει με τα χρήματα του ελληνικού λαού, είτε κόβει από τα επιδόματα είτε από τα δημοτικά ταμεία. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο περιέκοψε κατά 39 εκατομμύρια ευρώ τους ΚΑΠ των δήμων για να καταβάλει τα προνοιακά επιδόματα, «κλαψουρίζοντας» ότι αν δεν το έπραττε οι δικαιούχοι δε θα λάμβαναν το επίδομα...


Πηγή: http://www2.rizospastis.gr

-----------------------

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να προκαλούν στο κόσμο αναστάτωση και ανησυχία για το πότε θα πληρωθούν, και να τους χωρίζουν σε τυχερούς και άτυχους δικαιούχους ανάλογα με το τι κάνει ο δήμος που έχει αναλάβει την καταβολή των επιδομάτων τους. Είναι κρίμα όλο αυτό, όπως και η διασπορά κατά καιρούς, από κάποιους, φημών χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, αλλά κυρίως ανώνυμα... που ταλαιπωρούν και παραπληροφορούν τον κόσμο. Υπομονή λοιπόν λίγο ακόμα, τον φάγαμε τον γάιδαρο, στην ουρά θα κολλήσουμε; 

Νότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.