Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η διατροφή της εγκύου τους καλοκαιρινούς μήνες


Απαραίτητη η μεγάλη κατανάλωση νερού και η αποφυγή του αλατιού.

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του και και οι υψηλές θερμοκρασίες, που για όλους μας αλλά κυρίως για τις εγκύους είναι βασανιστικές. Το καλοκαίρι όμως είναι και η πιο απολαυστική εποχή του χρόνου, παρόλο που κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας και πολύ περισσότερους για τις μέλλουσες μαμάδες.

Διαβάστε μερικές απλές διατροφικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκυος να γίνει η ζωή της ίδιας και του μωρού της πιο άνετη...

- Μεγάλη κατανάλωση νερού. Θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα. Αν δεν γνωρίζει την προέλευση του νερού συστήνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου.

- Η διατροφή της εγκύου είναι απαραίτητο να περιέχει φρούτα και λαχανικά και όχι τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες όπως: λίπη, σάλτσες, τηγανιτά, γλυκά, σοκολάτες, λευκό ψωμί, αναψυκτικά, μπισκότα, πάστες, πίτες και πίτσες.

- Περιορισμός του αλατιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για οιδήματα και υψηλή πίεση (προεκλαμψία).

- Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

- Επιτρέπονται 1-2 καφέδες την ημέρα κατά προτίμηση ελληνικός, γαλλικός ή οποιοσδήποτε ντεκαφεϊνέ.

Εκτός όμως από τη διατροφή, διαβάστε μερικές απλές οδηγίες για να γίνουν οι διακοπές της μέλλουσας μαμάς και του μωρού της υπέροχες:

- Να μην αμελεί το αντηλιακό και την ενυδατική κρέμα για πρόσωπο και σώμα, καθώς και τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο

- Να αποφεύγει όσο το δυνατόν την έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συστολές της μήτρας που οδηγούν σε πιθανό πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί απώλεια υγρών και εν τέλει αφυδάτωση της εγκύου.

- Να αποφεύγει τα σκούρα χρώματα στα ρούχα κατά την διάρκεια της ημέρας.

- Να κυκλοφορεί τις πολύ πρωινές ώρες και τις απογευματινές αφού έχει πέσει η θερμοκρασία.

- Προσοχή στα πολύωρα ταξίδια.

- Όχι ταξίδια σε περιοχές που δεν έχουν ιατρική κάλυψη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων: Η «ασπίδα» του Ευρωπαίου πολίτη


Ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για πολλούς Ευρωπαίους. Ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε, που θεωρητικά ενδυναμώνει τις ελευθερίες των πολιτών, τέθηκε σε ισχύ το 2009, με την Συνθήκη της Λισαβώνας. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόσφορο πεδίο πρακτικής εφαρμογής.

Ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων καλύπτει ένα ευρύ πεδίο αρχών που συγκεντρώνονται σε ένα και μόνο έγγραφο. Βασική πρόκληση παραμένει η αποτελεσματική εφαρμογή του. Τηρείται από το σύνολο των θεσμών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για τα κράτη – μέλη είναι νομικά δεσμευτικός, μόνο όταν αυτά εφαρμόζουν το κοινοτικό δίκαιο.

Η εκπομπή Right On επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να ανακαλύψει την πρόοδο στην εφαρμογή του Χάρτη. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι το έγγραφο έχει πρακτική αξία για τους πολίτες, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται.

Για να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία των λεγομένων τους, μιλήσαμε με τους δικηγόρους ενός νέου, ανεξάρτητου οργανισμού νομικής βοήθειας, που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Το Κέντρο ευρωπαϊκών δικαιωμάτων (EU Rights Clinic) αποτελεί μια κοινή δράση της ΜΚΟ «Υπηρεσία Δράσης Ευρωπαίων Πολιτών» και του Πανεπιστημίου Κεντ στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεση προόδου για τον Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα εθνικά δικαστήρια χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις σχετικές διατάξεις στις αποφάσεις τους. Αναφέρει χαρακτηριστικά μια δικαστική υπόθεση στην Αυστρία, όπου το Συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι οι πολίτες μπορούν να επικαλούνται τον Χάρτη ακόμα και όταν υπάρχουν αντιφάσεις με το εθνικό δίκαιο.

Παράλληλα,υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των υποθέσεων, για τις οποίες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικαλέστηκε το έγγραφο στις αποφάσεις του, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Οι διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Μάλτας και της Ουγγαρίας αναφέρονται ως παραδείγματα εφαρμογής του Χάρτη.

Η έκθεση προόδου της Κομισιόν καταγράφει τα ζητήματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων που εγείρουν περισσότερο οι πολίτες στην αλληλογραφία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η ελευθερία της κυκλοφορίας. Ακολουθούν η λειτουργία των εθνικών δικαστικών συστημάτων και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το δικαίωμα επιλογής επαγγέλματος, η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Απαιτούνται πολλά ακόμα βήματα προκειμένου ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων να καταστεί κατανοητός και να εφαρμόζεται ευρύτερα από τα εθνικά δικαστήρια. Σύμφωνα με ανεξάρτητους οργανισμούς προστασίας δικαιωμάτων, παρότι το έγγραφο είναι σημαντικό, το πεδίο εφαρμογής του παραμένει ασαφές.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αφορά δράσεις που καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ή το δίκαιο της ΕΕ, όταν αυτό εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν είναι ακόμη σαφές, ακόμη και για τα δικαστήρια. Γι΄ αυτό ζητούν προδικαστικές αποφάσεις και διευκρινίσεις», σημειώνει η Άσια Καβράκοβα, μέλος της «Υπηρεσίας Δράσης Ευρωπαίων Πολιτών».

Τον Ιούλιο η Κροατία θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γκόραν Μομσίλοβιτς εργάζεται εθελοντικά για την ομαλή υιοθέτηση του Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων από τη χώρα του.

Ο Γκόραν αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι την αξία του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρόσφατα τέθηκε υπό κράτηση, όταν σε ένα ταξίδι του στις Βρυξέλλες, οι βελγικές αρχές αμφισβήτησαν ότι έρχεται στη χώρα για να εργαστεί εθελοντικά. Προς το παρόν, η υπόθεση του έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όσο καλύτερα γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αναπάντεχες καταστάσεις και να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας.


 


Πηγή: http://gr.euronews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε κινδυνεύει το παιδί μου να εμφανίσει τικ;


-Τι είναι τα τικ ή αλλιώς μυοσπάσματα;

Τα μυοσπάσματα (τικς) περιγράφονται σαν απότομες ξαφνικές κινήσεις, ακούσιες αλλά επιτακτικές, ταχείες, επαναλαμβανόμενες σε μη κανονικά χρονικά διαστήματα πού δεν εξυπηρετούν κανένα αντικειμενικό σκοπό... Τα τίκς αφορούν μύες ή ομάδες περιφερικών μυών που παίζουν κάποιο ρόλο στην έκφραση συναισθημάτων κατά την επικοινωνία. Τα τίκς έχουν ένα οργανικό υπόβαθρο αλλά προοδευτικά φορτίζονται με συναισθήματα και φαντασιώσεις και μπορούν να καθορίσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το παιδί καταλαβαίνει τον εαυτό του και τη διάκριση της εσωτερικής εμπειρίας από την εξωτερική έκφραση της συμπεριφοράς.

-Πόσο συχνά εμφανίζονται τικ στα παιδιά;

Ελαφράς ή μέτριας βαρύτητας τίκς συμβαίνουν σε περίπου 1 στα 10 παιδιά σε κάποιο στάδιο της εξέλιξης τους. Οι βαρύτερες μορφές στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνδρομο Gilles de la Tourette συναντώνται σπανιότερα. Τα τικς είναι συχνότερα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια σε αναλογία 5 προς 1.

-Που οφείλονται τα τικ;

Η αιτιολογία ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Φαίνεται όμως ότι ένας συνδυασμός παραμέτρων συμβάλλουν στην δημιουργία των τικ.

Γενετικοί και οργανικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί λόγω της συχνής ανεύρεσης παρόμοιων προβλημάτων στο οικογενειακό ιστορικό, κυρίως στους άνδρες συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού. Από την νευρολογική εξέταση μπορεί να προκύψουν στοιχεία κινητικής ανωριμότητας: συνεχής μυϊκή σύσπαση ή αδυναμία χαλάρωσης, έντονο αναπήδημα στους θορύβους, αστάθεια.

Στον ψυχολογικό τομέα, ο χαρακτήρας του παιδιού που παρουσιάζει τίκς είναι αγχώδης και τελειομανής. Προσπαθεί μάταια να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες των γονέων του και να ανταποκριθεί στις υπερβολικές απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Σημαντικό ρόλο μπορεί επίσης να παίξει η μίμηση ενός άλλου παιδιού ή ενός ενήλικα. Εκλυτικός παράγων θεωρείται κάποιο ψυχοπιεστικό γεγονός όπως γέννηση αδελφού, επιστροφή στο σχολείο, αλλαγή τρόπου ζωής.

Τα τίκς συχνά συνοδεύονται από υπερκινητικότητα, διαταραχές της συμπεριφοράς και του συναισθήματος. Οι ειδικές καθυστερήσεις της ανάπτυξης, κυρίως η καθυστέρηση λόγου, σχετίζονται επίσης με τα τικ.

Συμπερασματικά πρόκειται για μια κινητική εκφόρτιση που εκδηλώνεται σαν αντίδραση στο stress και έχει προδιαθεσιακό γενετικό υπόβαθρο.

-Σε ποιες ηλικίες εμφανίζονται τα τικ;

Η κλινική εικόνα.

Τα τικ εμφανίζονται συχνότερα για πρώτη φορά στις ηλικίες 5-7 ετών. Υπάρχουν όμως, παιδιά που παρουσίασαν τικ από την ηλικία των 2 ετών και άλλα στην εφηβεία, με ανώτατο όριο την ηλικία των 20 ετών.

-Ποια είδη τικ υπάρχουν;

Διαχωρίζονται σε απλά και σύνθετα, σε φωνητικά και κινητικά.

Συχνότερα, εμφανίζονται τα τικ του προσώπου: ανοιγοκλείσιμο των ματιών, μορφασμοί, σύσπαση των μυών του στόματος, συστροφή της γλώσσας.

Τίναγμα του κεφαλιού, ανασήκωμα των ώμων, κινήσεις των χεριών και των ποδιών περιλαμβάνονται επίσης στα απλά κινητικά τικ. Το καθάρισμα του λαιμού, ο βήχας, το ρουθούνισμα, το σφύριγμα, κινήσεις κατάποσης και παραγωγή διαφόρων ήχων όπως κραυγές ή γαβγίσματα αποτελούν τα φωνητικά τικ και παρατηρούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα προηγούμενα. Σαν σύνθετα φωνητικά τικ περιγράφονται η επανάληψη συγκεκριμένων λέξεων, η εκφορά αισχρών λέξεων ή η επανάληψη λέξεων κάποιου άλλου.

Πρόδρομο σύμπτωμα για την έκλυση των τικ είναι μία κατάσταση έντασης που συνεχώς αυξάνεται. Τα τικ αποτελούν μία κινητική εκφόρτιση, μία απελευθέρωση ενέργειας στην προσπάθεια διοχέτευσης αυτής της έντασης. Τα εξωτερικά αισθητηριακά ερεθίσματα ορισμένες φορές επιδεινώνουν τα τικ. Τα δυνατά φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, οι έντονοι ή συνεχείς θόρυβοι επηρεάζουν δυσμενώς τα τικ. Το ίδιο και ένα θέαμα σε γρήγορο ρυθμό, όπως η τηλεόραση ή ο κινηματογράφος.

-Πώς περιγράφουν τα παιδιά τα τικ;

Στην ηλικία των 10 – 11 ετών, πολλά παιδιά είναι ικανά να αναγνωρίσουν και να περιγράψουν τις πρόδρομες εμπειρίες της έκλυσης των τικ. Περιγράφουν ένα αίσθημα έντασης, αυξημένης ευαισθησίας, πίεσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος παρόμοιο με εκείνο που προηγείται ενός φτερνίσματος ή έντονης φαγούρας. Η παραγωγή των τικ προκαλεί μια σύντομη ανακούφιση αλλά το παιδί γρήγορα νιώθει μια νέα ένταση. Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ώρα και οδηγεί σε παροξυσμούς των τικ και φυσική εξάντληση.

-Τι είναι το σύνδρομο Gilles de la Tourette;

Χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και φωνητικά τίκς. Τα φωνητικά τίκς είναι εκρηκτικά (κραυγές, γρυλίσματα), επαναλαμβανόμενα και συνήθως περιλαμβάνουν αισχρές λέξεις ή φράσεις.

Το σύνδρομο Tourette είναι μία σπάνια διαταραχή. Στην ολοκληρωμένη μορφή εμφανίζεται 1/1000 αγόρια και 1/10.000 κορίτσια ενώ είναι πιο συχνό στις ήπιες μορφές. Έχει πρώιμη έναρξη, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία τικς και διαρκεί εφ΄όρου ζωής. Η έναρξη τοποθετείται στην παιδική ή εφηβική ηλικία, τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε κατάσταση stress, απορροφούν όλη την ενεργητικότητα του παιδιού και αποτελούν πραγματική αναπηρία.

-Θεραπεία και πρόγνωση των τικ. Γιατί τα τικ πρέπει να θεραπευτούν από πολύ μικρή ηλικία;

Η πρόγνωση ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της κλινικής εικόνας. Ελαφρά τικ κυρίως προσώπου μπορεί να εμφανίζονται ή να εξαφανίζονται αυθόρμητα, να αλλάζουν θέση ή να εγκαθίστανται οριστικά. Η πρόγνωση για τα παιδιά με πολλαπλά τικ είναι χειρότερη και αν δεν βελτιωθούν μέχρι το τέλος της εφηβείας η διαταραχή θα παραμείνει αμετάβλητη και στην ενήλικη ζωή.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς;

Στα ελαφρά τικ η θεραπεία είναι υποστηρικτική. Αναζητούνται πιθανές καταστάσεις που προκαλούν άγχος στο παιδί και συνιστάται η αποφυγή τους. Οι γονείς πρέπει να έχουν ουδέτερη στάση, να μην μαλώνουν το παιδί και να μην σχολιάζουν την συμπεριφορά του. Ενθαρρύνονται στο να αγνοούν τα τικ και να περιορίζουν τις απαιτήσεις τους από το παιδί. Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει ότι οι άλλοι και κυρίως οι γονείς του αναγνωρίζουν ότι δεν εξαρτάται από τη θέληση του να σταματήσει τα τικ. Αυτή η αίσθηση απώλειας του ελέγχου των κινήσεων του σώματος και η μη δυνατότητα αντιμετώπισης του μόνο με τη θέληση βυθίζει το παιδί σε άγχος και απελπισία.

Στις σοβαρότερες καταστάσεις περιλαμβανομένου του συνδρόμου Tourette απαιτείται φαρμακοθεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Από 3 μέχρι 28 Ιουνίου οι εγγραφές νηπίων σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς


Από τις 3 έως τις 28 Ιουνίου -μεταξύ 10 το πρωί και 1 το μεσημέρι- θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές νηπίων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας.

Αυτό γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του δήμου, στην οποία προστίθεται ότι τα έντυπα αιτήσεων εγγραφής και επανεγγραφής θα διατίθενται στο γραφείο διαχείρισης του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Βύρωνος 67 και Σωκράτους.

Στους Παιδικούς Σταθμούς θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο οι αιτήσεις επανεγγραφής.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 272 10 23341 (κ. Παπασαραντοπούλου).

Στη Μεσσήνη

Από τις 3 μέχρι τις 28 Ιουνίου θα υποβάλλονται αιτήσεις εγγραφών - επανεγγραφών παιδιών και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Μεσσήνης, για το σχολικό έτος 2013-14. Να σημειωθεί πως τα τροφεία, που θα εξαρτώνται από το ετήσιο εισόδημα της κάθε οικογένειας θα καταβληθούν για όλους τους μήνες, πλην του Αυγούστου. Για τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και άλλες περιπτώσεις, η φοίτηση είναι δωρεάν.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Μεσσήνης θα γίνουν δεκτά παιδιά που το Σεπτέμβριο του 2013 θα έχουν συμπληρώσει τα 2,5 έτη και μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής εγγραφής τους στο νηπιαγωγείο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: Ληξιαρχική πράξη γέννησης (θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία) και δεν απαιτείται σε περίπτωση επανεγγραφής. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία για πολίτες με ελληνική ιθαγένεια). Βεβαίωση υγείας του παιδιού από τον παιδίατρο (το έντυπο χορηγείται από την υπηρεσία) και φωτοτυπία βιβλιαρίου υγείας των σελίδων με τα εμβόλια. Βεβαίωση εργοδότη και των δύο γονέων ή βεβαίωση ότι πρόκειται να εργαστούν εντός μηνός με προσδιορισμό του ύψους των αποδοχών τους. Επικυρωμένο αντίγραφο βιβλιαρίου ασφάλισης (των γονέων) ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης. Πρόσφατο εκκαθαριστικό Εφορίας επικυρωμένο. Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας του τρέχοντος έτους ή υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από τη ΔΟΥ, σε περίπτωση που οι γονείς δεν είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (χορηγείται από το δήμο). Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας διαμονής (των γονέων και του παιδιού) στην Ελλάδα σε ισχύ (για τα παιδιά των αλλοδαπών γονέων).

Τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά όταν συντρέχουν ειδικοί κοινωνικοί λόγοι είναι τα εξής: Διαζευκτήριο ή αντίγραφο αγωγής διαζυγίου (για γονείς διαζευγμένους). Ληξιαρχική πράξη θανάτου (για παιδί ορφανό). Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής (για γονέα ή άλλο τέκνο με αναπηρία 67% και άνω). Βεβαίωση από το Στρατό (για γονέα στρατιώτη). Αντίγραφο βιβλιαρίου απορίας (για γονείς άπορους). Για τις περιπτώσεις τρίτεκνων, πολύτεκνων, μονογονεϊκών οικογενειών αρκεί το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Εντυπα αιτήσεων εγγραφής και επανεγγραφής θα δίνονται από όλους τους παιδικούς σταθμούς (Α΄ Β΄ Γ΄ και Ανδρούσας) και θα υποβάλλονται από 3 - 28 Ιουνίου, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο γραφείο της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών (οδός Μεταμ. Σωτήρος, πλησίον Δημαρχείου).

Οι γονείς μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 27220 24324.

Να σημειωθεί πως εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα εξετασθούν.



ΤΡΟΦΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Για τη φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Μεσσήνης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται μια ελάχιστη μηνιαία εισφορά των γονέων, που έχει διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η φιλοξενία είναι δωρεάν:

- Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ η φιλοξενία των νηπίων θα γίνεται δωρεάν.

- Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 12.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ, θα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 25 ευρώ.

- Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ, θα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 30 ευρώ.

- Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ, θα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 35 ευρώ.

- Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.000,01 ευρώ έως 35.000 ευρώ, θα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 40 ευρώ.

- Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 35.000,01 ευρώ έως 40.000 ευρώ, θα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 45 ευρώ.

- Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 40.000,01 ευρώ και άνω, θα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 50 ευρώ.

- Στην περίπτωση που φιλοξενούνται από την ίδια οικογένεια δύο τέκνα, το δεύτερο τέκνο δικαιούται έκπτωση 50%.

Μειωμένα τροφεία θα καταβάλλουν:

- Οι πολύτεκνοι απαλλάσσονται κατά ποσοστό 50% από τα προβλεπόμενα ποσά των με αρ. 3 έως 7 ανωτέρω κλιμάκων.

- Οι τρίτεκνοι απαλλάσσονται κατά ποσοστό 30% από τα προβλεπόμενα ποσά των ανωτέρω έξι πρώτων κλιμάκων.

Πλήρης απαλλαγή τροφείων:

- Οι πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ.

- Οι οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των δύο γονέων ή τέκνο, έχει θεωρηθεί ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (βεβαίωση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής).

- Οι άπορες οικογένειες, η απορία των οποίων αποδεικνύεται με δικαιολογητικά (βιβλιάριο απορίας).

- Τα ορφανά παιδιά από έναν ή δύο γονείς.

- Τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών.

- Τα παιδιά που ο πατέρας είναι στρατιώτης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα βλαστοκύτταρα “μειώνουν" τις συνέπειες του εγκεφαλικού


Νέα αισιόδοξη έρευνα από επιστήμονες της Γλασκώβης.

Πέντε ασθενείς με σοβαρή αναπηρία από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστησαν, έχουν δείξει μικρά σημάδια ανάκαμψης μετά την έγχυση βλαστικών κυττάρων στο κατεστραμμένο τμήμα του εγκέφαλό τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης. Συγκεκριμένα 9 ασθενείς έλαβαν δοκιμαστικά θεραπεία με βλαστοκύτταρα στο νοσοκομείο Southern General Hospital της Γλασκώβης, από τους οποίους οι 5 παρουσίασαν από ήπιες έως μέτριες βελτιώσεις, το οποίο προκάλεσε την έκπληξη των θεραπόντων ιατρών.

Ωστόσο, οι γιατροί κρατούν μια επιφύλαξη τονίζοντας ότι οι βελτιώσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στη στενή ιατρική παρακολούθηση που λαμβάνουν οι ασθενείς αυτοί. Όπως έχει τεκμηριωθεί, η αίσθηση της ευημερίας που προκύπτει από μια τέτοια φροντίδα, είναι γνωστή ως το φαινόμενο placebo και μπορεί να έχει θετική επίδραση στην πορεία της υγείας των ασθενών. Από την άλλη όμως, οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο δεν ανακάμπτουν μετά την πάροδο 6 μηνών από το εγκεφαλικό.

Στην δοκιμή, όμως, όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια έξι μήνες έως πέντε έτη πριν από τη λήψη της θεραπείας. “Βλέπουμε πράγματα που είναι ενδιαφέροντα και μας εκπλήσσουν πολλές φορές. Για παράδειγμα έχουμε δει ανθρώπους που μετακινούν τα δάχτυλά τους, μετά από πολλά χρόνια πλήρους παράλυσης. Επίσης έχουμε δει άτομα που περπάτησαν. ενώ πριν χρειαζόντουσαν εξαρτήματα για βοήθεια. Δεν είναι όλα τύχη”, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης κ. Μουίρ.

Σχολιάζοντας την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Εγκεφαλικό στο Λονδίνο, ο Δρ. Κλαιρ Γουόλτον δήλωσε ότι “η χρήση των βλαστικών κυττάρων είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει για να αναστρέψει ορισμένες από επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή τη την κλινική δοκιμή, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θεωρηθεί ως μια πιθανή θεραπεία ".


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρός και κορυφαίος


Σημαντική διάκριση για τον ποδηλάτη Μιχάλη Τριομμάτη που κατάφερε προχθες με τη συμμετοχή του στην κατηγορία τζούνιορ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΑμεΑ στον Σχινιά να πάρει την πρώτη θέση στην ατομική χρονομέτρηση, έχοντας μεγάλη διαφορά μάλιστα από τον δεύτερο.

Ο 13χρονος Ρόδιος πρωταθλητής προπονείται με τον Κυριάκο Κελεπέρα στον Ροδήλιο και κάλυψε τα 10χλμ. χθες σε 16.40, έχοντας μάλιστα τον καλύτερο χρόνο ακόμη κι από τους άνδρες στη διοργάνωση. Σήμερα θα λάβει μέρος και στην αντοχή, σε μια απόσταση 30χλμ. κι ευελπιστεί σε άλλη μια πρωτιά όχι μόνο φυσικά στην κατηγορία του.



Στη συγκεκριμένη διοργάνωση αγωνίζονται συνολικά 26 αθλητές από Ιαπετό, Μεγαλόνησο, Αετούς, ΠΑΣΚΑ, Πήγασο Κυψέλης, Φοίνικα, Τάλω και Σπάρτακο. Για το τυπικό, αν και όλη του την προετοιμασία την πραγματοποιεί στη Ρόδο, ο Μιχάλης Τριομμάτης ανήκει και στους Αετούς Αθηνών.

Σήμερα συνεχίζεται κι ολοκληρώνεται στην ίδια περιοχή το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

09:00 Πρωινή αγωνιστική περίοδος-αγωνίσματα δρόμου
Όσον αφορά τις αγωνιστικές κατηγορίες, είναι οι εξής:

C5 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 20 χιλιόμετρα, 4 στροφές Αντοχή: 70 χιλιόμετρα, 14 στροφές
C4 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 20 χιλιόμετρα, 4 στροφές, Αντοχή: 70 χιλιόμετρα, 14 στροφές

C4 Γυναικών: Ατομική χρονομέτρηση: 15 χιλιόμετρα, 3 στροφές, Αντοχή: 45 χιλιόμετρα, 9 στροφές
C3 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 15 χιλιόμετρα, 3 στροφές, Αντοχή: 45 χιλιόμετρα, 9 στροφές

C2 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 15 χιλιόμετρα, 3 στροφές, Αντοχή: 45 χιλιόμετρα, 9 στροφές
Τ2 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 10 χιλιόμετρα, 2 στροφές, Αντοχή: 20 χιλιόμετρα, 4 στροφές

Τ1 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 10 χιλιόμετρα, 2 στροφές, Αντοχή: 20 χιλιόμετρα, 4 στροφές
Η2 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 15 χιλιόμετρα, 3 στροφές, Αντοχή: 40 χιλιόμετρα, 8 στροφές

Η1 Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 15 χιλιόμετρα, 3 στροφές, Αντοχή: 40 χιλιόμετρα, 8 στροφές
BVI Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 20 χιλιόμετρα, 4 στροφές, Αντοχή: 80 χιλιόμετρα, 16 στροφές

BVI Junior: Ατομική χρονομέτρηση: 10 χιλιόμετρα, 2 στροφές, Αντοχή: 30 χιλιόμετρα, 6 στροφές
ID Ανδρών: Ατομική χρονομέτρηση: 10 χιλιόμετρα, 2 στροφές, Αντοχή: 30 χιλιόμετρα, 6 στροφές


Διαβάστε περισσότερα...

Με ποια δικαιολογητικά θα πληρώσουν λιγότερο ή καθόλου χαράτσι οι άνεργοι,οι πολύτεκνοι&τα πρόσωπα με αναπηρία


Με «χαρτοπόλεμο» πλήθους δικαιολογητικών θα μπλέξουν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι φορολογούμενοι προκειμένου να απαλλαγούν από το «χαράτσι» του 2013 για τις ηλεκτροδοτούμενες κύριες κατοικίες τους.

Όσοι φορολογούμενοι υπάγονται σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες και, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 για ένα μόνο ιδιοκατοικούμενο ακίνητό τους θα πρέπει, κατ’αρχήν, να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου που θα έχουν υποβληθεί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις για να αρχίσουν να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά! Κι αυτό διότι ένα από τα δικαιολογητικά αυτά είναι το αντίγραφο της φετινής φορολογικής δήλωσης!

Από κει πέρα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους να απαλλαγούν από το «χαράτσι». Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί να μεταβούν στις Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδιες για τη φορολογία τους και να υποβάλουν ένα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων με τα οποία θα πιστοποιούνται ως δικαιούχοι των απαλλαγών. Ορισμένα από τα δικαιολογητικά αυτά θα μπορούσαν οι ίδιες οι Δ.Ο.Υ. να τα αναζητήσουν, αλλά το υπουργείο Οικονομικών βρίσκει φαίνεται πιο … βολικό να βάζει τους ίδιους τους φορολογούμενους να τα αναζητήσουν και να τα προσκομίσουν.

Τέτοια δικαιολογητικά είναι οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος και οι δηλώσεις Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010!

Σημειώνεται ότι οι Δ.Ο.Υ. στις οποίες θα πρέπει να προσέλθουν πολλοί από τους ανέργους, αναπήρους και πολυτέκνους – δικαιούχους των απαλλαγών από το «χαράτσι» βρίσκονται πλέον δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους τόπους διαμονής τους, λόγω των πρόσφατων συγχωνεύσεων και καταργήσεων!

Αναλυτικά, για τις ευπαθείς ομάδες φορολογουμένων που δικαιούνται απαλλαγών από το «χαράτσι», η νομοθεσία για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του έτους 2013 και η σχετική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης προβλέπουν τα ακόλουθα:

1) Θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής Ε.Ε.Τ.Α. 0,5 ευρώ ανά τ.μ. για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε:
α) πολύτεκνο
β) σε πρόσωπο, που είτε το ίδιο είτε άλλο πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά παρουσιάζει αναπηρία 80% και άνω.
Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση είναι το ακίνητο να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του δικαιούχου.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Ε.Ε.Τ.Α. απαιτείται να πληρούνται και οι εξής προϋποθέσεις:
α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ το τ.μ.,
β) το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ,
γ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει το κατά περίπτωση ισχύον όριο, τότε για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. θα υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή.
δ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

2) Απαλλάσσεται πλήρως από το Ε.Ε.Τ.Α. ένα ακίνητο που αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία:

α) σε μακροχρόνια άνεργο με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α.,εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και
β) σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά 6 τουλάχιστον από τους 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α

Για την απαλλαγή του ακινήτου από το Ε.Ε.Τ.Α. απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Α. να είναι άνεργος κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α.,
β) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ,
γ) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ,
δ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται με βάση τον κανονικό συντελεστή,
ε) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

3) Για να πληρώσουν το «χαράτσι» με τον πολύ χαμηλό συντελεστή των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι ιδιοκτήτες καθώς επίσης και για να απαλλαγούν πλήρως από το «χαράτσι» οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας ταυτόχρονα:
α) φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία,
β) αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος του 2013 (εφόσον αυτό έχει εκδοθεί) ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η-1-2010, αν το ακίνητο, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή.
Αν ο δικαιούχος είναι ανάπηρος θα πρέπει να προσκομίσει επιπλέον βεβαίωση από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας.
Αν ο δικαιούχος είναι άνεργος θα πρέπει να υποβάλει επιπλέον βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.


Πηγή: http://www.e-forologia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξυπνη επένδυση τα φιλικά καταλύματα για ΑΜΕΑ


Τη δυνατότητα να πετύχουν μεγαλύτερο διάστημα πληρότητας έχουν εκείνοι οι ξενοδόχοι που θα επενδύσουν σε υποδομές για τη φιλοξενία Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Στο συγκεκριμένο κομμάτι της φιλοξενίας, τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας -με εξαίρεση τις μεγάλες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων- υστερούν σημαντικά σε υποδομές.

Το κόστος για να είναι δυνατή η φιλοξενία των AMEA στα ξενοδοχεία δεν είναι μεγάλο σε σχέση με το κέρδος που θα έχει ο επιχειρηματίας από την αύξηση στις πληρότητες
Το κόστος για να είναι δυνατή η φιλοξενία των ατόμων με αναπηρία στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα δεν είναι μεγάλο, σε σχέση με το κέρδος που θα έχει ο επιχειρηματίας από την επιμήκυνση της σεζόν και την αύξηση στις πληρότητες.
Ομως ποιες είναι οι απαραίτητες υποδομές για να καλύπτει ένα ξενοδοχείο τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία; Και εύλογο είναι αυτές οι υποδομές να πρέπει να εξυπηρετούν ανάγκες και στους λοιπούς ξενοδοχειακούς χώρους όπως είναι εστιατόρια, μπαρ, παραλίες, χώροι ψυχαγωγίας κ.λπ. και φυσικά οι δημόσιοι χώροι.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές:
1 Τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (σε αμαξίδιο, με προβλήματα βάδισης, με αστάθεια κ.λπ.) έχουν κυρίως ανάγκη από άνετες διαστάσεις σε πόρτες/διαδρόμους/ ανελκυστήρες κ.λπ., ισόπεδες διαδρομές χωρίς σκαλοπάτια, χώρο για ελιγμό των αμαξιδίων, ειδικά διαμορφωμένα WC και προσοχή στα ύψη όπου τοποθετούνται οι εξοπλισμοί.

2 Τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (με προβλήματα όρασης ή/και ακοής) χρειάζονται αντίστοιχα κυρίως ακουστική και οπτική αναγγελία (π.χ. στους ανελκυστήρες, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δίνονται οδηγίες στο κοινό κ.λπ.), εύκολα αντιληπτούς χώρους χωρίς εμπόδια και με χρωματικές αντιθέσεις για τα άτομα με μερική όραση. 

3 Τα άτομα με νοητικές, γνωστικές κ.ά. αναπηρίες επίσης χρειάζονται απλούς χώρους στους οποίους να μπορούν εύκολα να προσανατολιστούν, χωρίς εμπόδια και επικίνδυνα σημεία.
Αντίστοιχες ανάγκες εξάλλου έχουν και τα μικρά παιδιά.
Τέλος, όσον φορά στις υπηρεσίες, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ιδιαίτερη ανάγκη υπάρχει για προσβάσιμη ενημέρωση/πληροφόρηση. Η κυριότερη μορφή της είναι οι προσβάσιμες ιστοσελίδες, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν διεθνείς προδιαγραφές ώστε να μπορεί να τις επισκεφθεί και κάθε άτομο με αναπηρία, ακόμη και ένα άτομο τυφλό. Εξίσου εξυπηρετικές είναι και οι εκδόσεις π.χ. καταλόγων με μεγαλύτερους χαρακτήρες και κατάλληλες αντιθέσεις φόντου/γραμμάτων ή εκδόσεις σε ακουστική μορφή, π.χ. CD, ή εκδόσεις με μετάφραση στη νοηματική, π.χ. DVD, κ.λπ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πλειονότητα των καταλυμάτων της χώρας δεν είναι «φιλικά» προς τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο η χώρα -όπως και όλα τα κράτη της ΕΕ- διαθέτει εδώ και χρόνια οδηγίες σχεδιασμού προσβάσιμων υποδομών.
Σύμφωνα με τη «χαρτογράφηση» που έκανε η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) σε 51 πόλεις, δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των πρωτευουσών των νομών, σε μια προσπάθεια αξιόπιστης καταγραφής των προσβάσιμων τουριστικών υποδομών, υπάρχει ένδεια σε προσβάσιμα καταλύματα.
Μάλιστα, από την έρευνα προέκυψε ένας οδηγός (http://www.esaea.gr/odigos/), έπειτα από αυτοψίες ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων συνοδευόμενων από άτομα με αναπηρία, και δείχνει ακριβώς τη «φτώχεια» του τουριστικού τομέα σε προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες. Ελάχιστοι ξενοδόχοι και καταλυματίες τις εφαρμόζουν.
Μάλιστα τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ αδυνατούν να καλύψουν τα ΑμεΑ, αφού οι πολίτες με αναπηρία δεν τα εμπιστεύονται γιατί οι υποδομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα -αν και δηλώνουν προσβάσιμες- δεν είναι κατάλληλες, δεδομένου ότι ποτέ κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκανε τον κόπο να τις επισκεφθεί και να επιβεβαιώσει ή μη την προσβασιμότητά τους.

Εξυπηρέτηση πελατών
Αναγκαία η ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού
Θα πρέπει λοιπόν να σημειώσουμε ότι κάθε κατηγορία ΑμεΑ έχει διαφορετικές ανάγκες, οι οποίες αποτελούν ανάγκες και άλλων κατηγοριών πολιτών, όπως οι ηλικιωμένοι και οι γονείς με παιδιά βρεφικής ηλικίας (σε παιδικό αμαξίδιο).
Πέρα από τις υποδομές, καθοριστικής σημασίας είναι η ανάγκη ύπαρξης ενημερωμένου προσωπικού σε όλες τις μονάδες εξυπηρέτησης κοινού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώροι ψυχαγωγίας, δημόσιοι χώροι κ.λπ.), προσωπικού δηλαδή που να γνωρίζει τις ανάγκες κάθε κατηγορίας και τον τρόπο συναλλαγής με αυτή.
Τα άτομα με αναπηρία ταξιδεύουν για τουρισμό και ξοδεύουν περισσότερα...
Τα άτομα με αναπηρία κάνουν διακοπές, δαπανούν περισσότερα και «γεμίζουν» τα κατάλληλα διαμορφωμένα ξενοδοχεία ακόμα και τις περιόδους χαμηλής τουριστικής ζήτησης.Αποτελούν δηλαδή μια «δεξαμενή» τουριστών, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία τους.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έρευνα-μελέτη για τον τουρισμό των ΑμεΑ. Ωστόσο, τα άτομα με αναπηρία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας: Το 54% των Γερμανών με αναπηρία, δηλαδή 3.650.000 άνθρωποι, ταξιδεύουν για τουρισμό κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο κάθε ταξιδιώτης κάνει 1,3 ταξίδια διακοπών τον χρόνο, με μέση διάρκεια 13,9 ημέρες.
Το 41% των ταξιδιών γίνεται μέσα στη Γερμανία και το 59% στο εξωτερικό.
Επίσης τα ΑμεΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 15% περισσότερα χρήματα. Τα άτομα με αναπηρία στη Γερμανία ξοδεύουν κατά τις διακοπές τους ετησίως 945€ ανά άτομο έναντι 818€ του μέσου γενικού πληθυσμού.
Οι 7 στους 10 τουρίστες με αναπηρία προκειμένου να επισκεφθούν έναν νέο προορισμό δεν εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους tour operators κ.λπ., αλλά άλλους ανθρώπους με αναπηρία που έχουν ήδη επισκεφθεί τον συγκεκριμένο προορισμό. Για το 71% περίπου των ατόμων με αναπηρία τη μεγαλύτερη σημασία στην επιλογή προορισμού έχει η οργάνωση του ταξιδιού (προετοιμασία, πληροφόρηση, κράτηση).
Το 26% επιδεικνύει απόλυτη προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες του - τον επισκέπτεται συνεχώς!
Το 48% θα έκανε περισσότερα ταξίδια αν οι τουριστικοί προορισμοί ήταν περισσότερο προσβάσιμοι.
Περίοδος διακοπών
Σε μεγάλο ποσοστό διαλέγουν για τις διακοπές τους την περίοδο της χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος).
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια άτομα (στοιχεία της Eurostat, έκδοση 2001), τα οποία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ταξιδεύουν και συνοδεύονται από 1,56 άτομο κατά μέσο όρο (στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας), ανεβάζοντας τον αριθμό σε περίπου 65.000.000 άτομα.
Εάν δε σε αυτά συνυπολογισθεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών, που πλέον έχουν τελείως διαφορετικές συνήθειες και τουριστική συμπεριφορά από τις προηγούμενες γενεές συνομηλίκων τους, και ο οποίος αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, ανεβάζοντας το αντίστοιχο ποσοστό από 20% σε 40% του πληθυσμού, αλλά και των οικογενειών με παιδιά σε καρότσι, οι οποίες οικογένειες τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν ολοένα και συχνότερα (δύο κατηγορίες με παρόμοιες ανάγκες πρόσβασης με τα άτομα με αναπηρίες), ο τελικός αριθμός υπερδιπλασιάζεται και γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός για τη βιομηχανία του τουρισμού.

Γερμανία
Οι 15 δήμοι που κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ομοσπονδιακό, λοιπόν, κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ Βορπόμερν της Γερμανίας, οι 15 του δήμοι αποφάσισαν να κάνουν μια ριζική κίνηση για να ενισχύσουν τις υποδομές τους. Με μια αρχική οικονομική συμβολή του ομοσπονδιακού κρατιδίου δημιουργήθηκαν οργανωμένες υποδομές. Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν αυστηροί αλλά και σαφείς όροι μάρκετινγκ, ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και διαχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν.
Ο τουρισμός για ΑμεΑ στο Μέκλενμπουργκ Βορπόμερν έφτασε σε τέτοια επίπεδα, ώστε έγινε σήμα κατατεθέν της περιοχής και απέκτησε φήμη σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα έσοδα από τις οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δημιούργησαν μεγάλο πλούτο στους δήμους που τα εισπράττουν, και εκείνοι με τη σειρά τους επένδυσαν σε νέες υποδομές που ικανοποιούν σήμερα τα υψηλότερα στάνταρ στον τομέα αυτόν.
Παράλληλα οι μελέτες μάρκετινγκ και οι εκτιμήσεις κέρδους που είχαν γίνει αρχικά πρόβλεψαν σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τουριστικές δραστηριότητες των ΑμεΑ σε μια περιοχή με μεγάλη φυσική ομορφιά, καθώς διαθέτει 1.900 χιλιόμετρα ακτών και παραλιών, πολλές λίμνες και ποτάμια, παραδοσιακά χωριά, παραθαλάσσια θέρετρα και μεσαιωνικά κάστρα.


Πηγή: http://www.e-forologia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημάρχων


Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σ΄ένα ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει το 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:

Α. Για τους δημάρχους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος…

2. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφ΄ όσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω…

3. Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων…

4. Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι…

5. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφ΄ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%...

Β. Για τους δημοτικούς συμβούλους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις…

2. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…

3. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…

4. Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει…

5. Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο…

Γ. Ο ρόλος του δημάρχου

1. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο…

2. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο…

3. Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια κρίση; Αυξάνουν τα ναύλα


Μαζί με το καλοκαίρι, ήρθαν και οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. οι ανατιμήσεις αφορούν προς το παρών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια η οποία ταξιδεύει για Σάμο χωρίς αυτοκίνητο και καμπίνα, χρειάζεται 288 ευρώ για εισιτήρια μετ' επιστροφής

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:





Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Η αεροσφαίριση… έχει κατακτήσει τις καρδιές Πατρινών και… μας εκπροσωπεί επάξια και στο εξωτερικό!


Ένα ξεχωριστό «άθλημα» με… τακτική, μια διασκεδαστική απασχόληση, ένας αγώνας… επιβίωσης και κυρίως μία δραστηριότητα εκπαιδευτικού χαρακτήρα! Ο λόγος για το airsoft, ή ελληνιστί αεροσφαίριση, η οποία και έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές αρκετών Πατρινών και όχι μόνο, και πλέον επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς.

Στην Πάτρα τα μέλη και οι φίλοι του αθλήματος έχουν ιδρύσει Σωματείο με την επωνυμία Λέσχη Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου. Έχει τις ρίζες και τις καταβολές της στην προσπάθεια που έγινε στα μέσα του έτους 2008 από αθλητές των πρώτων ομάδων αεροσφαίρισης που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο (Ευρυμέδων , Δαναοί , Gargalianoi Airsoft Rangers) να δημιουργήσουν ένα «εθιμοτυπικό», περισσότερο πλαίσιο, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στην ανάπτυξη της αεροσφαίρισης , πρώτα σε καθαρά τοπικό- πελοποννησιακό επίπεδο και κατόπιν σε εθνικό.

Η άτυπη αυτή «Ομοσπονδία» εμπλουτίστηκε αργότερα με άλλες ομάδες και έφτασε να αριθμεί πάνω από 50 ενεργά μέλη μόνο στον νομό Αχαΐας.

Πολλές οι εθνικές και διεθνείς διακρίσεις

Ήδη τα μέλη της Λέσχης Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου έχουν διοργανώσει σημαντικά παιχνίδια και συμμετάσχει σε διάφορες διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκπροσώπησε επάξια το πελοποννησιακό airsoft σε αρκετά μεγάλες, πανελληνίου χαρακτήρα διοργανώσεις με αποκορύφωμα την κατάκτηση της 3ης θέσης στο 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αεροσφαίρισης που διοργανώθηκε από την ομάδα Μυρμιδόνες στην Φθιώτιδα και δύο χρόνια μετά, τη 2η και 4η θέση στον 1ο Πρωταθληματικό Αγώνα της HACT - Λ.Α.Β.Ε. (Λέσχη Αεροσφαίρισης Β. Ελλάδος), ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε άλλα σενάρια που έχουν διοργανώσει, κατά τόπους, ομάδες στην Ελλάδα.

Παράλληλα διοργάνωσε με επιτυχία και το μεγάλο παιχνίδι σεναρίου «Επιχείρηση Άγριες Όρνιθες» με συμμετοχή ομάδων από την Κορινθία την Αττική και την Εύβοια. Σημαντικό ήταν το σενάριο που διοργάνωσε με το όνομα «Eagle Down» τον Μάρτιο του 2012, καθώς και η τελευταία διοργάνωση ενός μεγάλου σεναρίου το «Syrian Warfare» στις 21 Απριλίου 2013, που ξεπέρασε τα 184 άτομα σε συμμετοχές απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο.

Και κοινωνική – φιλανθρωπική δραστηριότητα

Η Λέσχη Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου, επίσης δεν υστέρησε και στον κοινωνικό χαρακτήρα που διέπει όλους τους αθλητές αεροσφαίρισης.

Μία από τις δράσεις της ήταν η κατασκευή από αθλητές των ομάδων που απαρτίζουν την Λέσχη, της ξύλινης πεζογέφυρας στο δάσος της Καλόγριας που είχε καταστραφεί από ασυνείδητους λαθροκυνηγούς και στο σβήσιμο εστίας πριν επεκταθεί στο ίδιο δάσος μερικούς μήνες μετά.

Σημαντική επίσης ήταν και η προσφορά τους στην μύηση ΑμεΑ, του αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ «Τιτάνες», στην αεροσφαίριση, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση και με πολύ ενδιαφέρον από τους ίδιους.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, καθώς και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, ήταν η εκπροσώπηση του Ελληνικού Airsoft, παγκοσμίως με την συμμετοχή στο διαγωνισμό G&G, στον οποίο και κέρδισε επάξια την 5η θέση παγκοσμίως, κάνοντας ευρέως γνωστό πως το συγκεκριμένο άθλημα έχει κατακτήσει – και όχι άδικα – τις καρδιές των φίλων και μελών του!

Παράλληλα στον διεθνή διαγωνισμό απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και views στο YouTube, ενώ επίσης έγινε και ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στο Ιταλικό περιοδικό, ειδικό για την αεροσφαίριση, «Softair Dynamics», με χαρακτηριστικό τίτλο «This is Sparta».

Τι είναι το Airsoft;

Το Airsoft (Αεροσφαίριση) είναι ένα παιχνίδι. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία όπου ήταν ένας τρόπος για τους πολίτες ώστε να μπορούν να συλλέγουν αντίγραφα όπλων καθώς οι νόμοι για την κατοχή όπλων στην Ιαπωνία είναι πολύ αυστηροί. Τα όπλα του Airsoft είναι ακριβή αντίγραφα αληθινών όπλων, συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό με μεταλλικά μέρη. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το Airsoft, ή ακόμα και για την ίδια την ύπαρξή του.

Τι «πυρομαχικά» βάλλουν τα όπλα του Airsoft;

Τα όπλα του Airsoft βάλλουν πλαστικά βιοδιασπώμενα βόλια διαμέτρου 6 χιλιοστών (τα αποκαλούμενα ΒΒ’s) σε μία απόσταση περίπου 50 περίπου μέτρων. Τα συγκεκριμένα όπλα είναι σχεδιασμένα για να βάλλουν μόνο πλαστικά βόλια 6 χιλιοστών. Η ισχύς των όπλων αυτών ποικίλει, αλλά σαν μέγιστη θεωρείται η ταχύτητα βολής των 450 fps (πόδια ανά δευτερόλεπτο).

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των όπλων Airsoft είναι πως αποτελούν ακριβή αντίγραφα πραγματικών όπλων, οπότε κάποιος μπορεί να τα συλλέξει μόνο και μόνο για το ρεαλισμό τους ή για χρήση εντός της οικίας τους (για σκοπούς εξάσκησης και σκοποβολής).

Επίσης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε κάποιο από τα παιχνίδια που διοργανώνονται από την κοινότητα του Airsoft η οποία στο εξωτερικό απαριθμεί αρκετά μέλη ενώ στην χώρα μας συνεχώς αναπτύσσεται.

Πως λειτουργούν τα όπλα Airsoft, είναι επικίνδυνα, υπάρχει περίπτωση τραυματισμού από τη χρήση όπλων Airsoft;

Η λειτουργία τους στηρίζεται στη χρήση μπαταρίας ή αερίου. Οι μπαταρίες είναι πιο εύχρηστες, διαρκούν αρκετό χρονικό διάστημα, το οποίο εξαρτάται από το μέγεθός τους, επίσης μπορούν να επαναφορτιστούν.

Παρόλο που οι «σφαίρες» που χρησιμοποιούνται μπορεί να δημιουργήσουν μικρές αμυχές σε αυτόν που θα τις δεχτεί, είναι απόλυτα ασφαλείς εφόσον χρησιμοποιείται ο σωστός προστατευτικός εξοπλισμός (ρούχα και μάσκα).

Τα όπλα Airsoft δεν είναι επικίνδυνα, αρκεί να χρησιμοποιηθούν με υπευθυνότητα και ακολουθηθούν οι διαδικασίες ασφαλείας (σωστός ρουχισμός, χρήση μάσκας ή γυαλιών). Και φυσικά πάντα φοράμε προστατευτικά γυαλιά.

Οι μέθοδοι παιχνιδιού

«Τυχαία αψιμαχία» (Skirmish)

Αποτελεί την πιο κοινή μορφή παιχνιδιού και από κάποιους θεωρείται και η πιο όμορφη. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν μεθόδους και υλικά που μπορεί να διαφέρουν από μια συνηθισμένη «μάχη». Τέτοιου είδους παιχνίδια μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, σε κάποιο δάσος ή σε κάποιο αγρόκτημα.

«Εγγύς Μάχη» (CQB)

Αποτελεί μια από τις πιο διάσημες μορφές παιχνιδιού. Η βασική ιδέα του είναι οι παίχτες να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή με περιορισμένα όρια, έτσι ώστε να έρχονται άμεσα σε επαφή μεταξύ τους. Το πεδίο παιχνιδιού ποικίλει από αστικό περιβάλλον μέχρι ένα πεδίο με τοίχους, πόρτες, σκάλες, τούνελ κλπ. Πολλά παιχνίδια τέτοιου τύπου γίνονται νύχτα. Σε αυτή τη μέθοδο παιχνιδιού, επειδή η επαφή είναι από πολύ κοντινή απόσταση, προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί τίθεται μέγιστο όριο ισχύος των όπλων το οποίο φυσικά είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο.

Σε αυτή τη μέθοδο παιχνιδιού το παιχνίδι του Airsoft συνδυάζεται με κάποια στοιχεία στρατιωτικής δράσης. Κάποιοι αντικειμενικοί στόχοι ή αποστολές ανατίθενται σε κάθε ομάδα. Τα παιχνίδια αυτά μπορεί να έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ακόμα και μέρες, όπως έχει γίνει σε διοργανώσεις του εξωτερικού.

Συνοψίζοντας να υπογραμμίσουμε ότι το αίρσοφτ ή αεροσφαίριση γενικότερα, είναι ένα άθλημα Τιμής και όλοι οι συμμετέχοντες διέπονται από ηθικά στοιχεία που θα επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή του. Αθλητές που δεν διέπονται από αυτές τις ηθικές αρχές και αξίες απομονώνονται, περιθωριοποιούνται και δεν ξαναεμφανίζονται στα πεδία Αεροσφαίρισης.

Πάτρα: Η αεροσφαίριση… έχει κατακτήσει τις καρδιές Πατρινών και… μας εκπροσωπεί επάξια και στο εξωτερικό! - Φωτογραφία 1

Πάτρα: Η αεροσφαίριση… έχει κατακτήσει τις καρδιές Πατρινών και… μας εκπροσωπεί επάξια και στο εξωτερικό! - Φωτογραφία 2

Πάτρα: Η αεροσφαίριση… έχει κατακτήσει τις καρδιές Πατρινών και… μας εκπροσωπεί επάξια και στο εξωτερικό! - Φωτογραφία 3


Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής


Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα συμπληρώματα και στα υποκατάστατα γεύματος! Συμπλήρωμα διατροφής, είναι οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό δεν λαμβάνουμε 100% μέσω της διατροφής μας και χρειάζεται να το «συμπληρώσουμε» όπως λέει και η φράση «συμπλήρωμα διατροφής», ώστε να είναι επαρκής η ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού.

Σε καμία περίπτωση, όμως τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο!

Εκεί, λοιπόν, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποιο υποκατάστατα γεύματος που πολλές εταιρίες προωθούν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν αντικαταστήσουμε κάποια γεύματα με αυτά τα σκευάσματα θα χάσουμε γρήγορα και εύκολα κιλά!

Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τρέφεται για μια ζωή με τέτοιου είδους υποκατάστατα γεύματος. Πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον επαγγελματία υγείας για να σας προτείνει συμπληρώματα διατροφής και να συζητάτε μαζί του για τη δοσολογία, τη συχνότητα, αν πάσχετε από κάποια ασθένεια ή βρίσκεστε σε κρίσιμη περίοδο της ζωής σας (πχ εγκυμοσύνη), κλπ.

Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε πως τίποτα δεν απαγορεύεται, όλα επιτρέπονται, απλά το παν είναι το μέτρο και όχι να καταφεύγετε σε στερητικές δίαιτες και υποθερμιδικές που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία σας!

Δεν υπάρχει λόγος να στερείτε από τον οργανισμό σας συγκεκριμένες τροφές, γιατί μετά θα τις ζητήσετε σε μεγαλύτερη ποσότητα και φυσικά δεν έχει νόημα να μην τις καταναλώνετε, εφόσον όλες οι τροφές είναι απαραίτητες στον οργανισμό, και αυτές που περιέχουν πρωτεΐνες και αυτές που περιέχουν υδατάνθρακες και αυτές που περιέχουν λίπη.

Ναι, όλες χρειάζονται, απλά θα πρέπει να κατανοήσετε και με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου ποια είναι τα «καλά» και ποια τα «κακά» λιπαρά, τα ποσοστά του κάθε μακροθρεπτικού συστατικού, η συχνότητα και ποσότητα των γευμάτων, οι συνδυασμοί των τροφών, πώς όλα αυτά κατανέμονται μέσα σε ένα 24ώρο μενού και πολλές ακόμη απορίες που ίσως να έχετε.

Άρα η μόνη λύση είναι ισορροπημένη διατροφή και άσκηση για να μην έχετε μεγάλες διακυμάνσεις στο βάρος σας και φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, εφόσον και αν διαγνωστεί ότι το χρειάζεστε παράλληλα με το πρόγραμμα διατροφής σας!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πειραματικό φάρμακο για τη σκλήρυνση


Αφήνει ανέπαφο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, αν και κυρίως περιορίστηκε στο να δείξει την ασφάλεια της μεθόδου και την έλλειψη παρενεργειών, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νέα θεραπεία φαίνεται πως μειώνει κατά 50% έως 75% τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου ασθενούς εναντίον της μυελίνης, του μονωτικού και προστατευτικού στρώματος των νεύρων του στον νωτιαίο μυελό, τον εγκέφαλο και το οπτικό νεύρο. Όταν η μυελίνη καταστραφεί, τα ηλεκτρικά σήματα δεν μπορούν να μεταδοθούν σωστά από και προς τον εγκέφαλο, με συνέπεια μια σειρά από συμπτώματα ήπια (π.χ. μούδιασμα στα άκρα) έως σοβαρά (παράλυση και τύφλωση).

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας Στέφεν Μίλερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Transnational Medicine», πραγματοποίησαν τη «φάση 1» της κλινικής δοκιμής σε εννέα ασθενείς στη Γερμανία (Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Αμβούργου-Έπεντορφ). Είχαν προηγηθεί πάνω από 30 χρόνια προκλινικής έρευνας με πειραματόζωα.

Όπως είπε ο Στ. Μίλερ, «η θεραπεία σταματά τις αυτοάνοσες αντιδράσεις που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και, παράλληλα, εμποδίζει την ενεργοποίηση νέων αυτοάνοσων κυττάρων. Η μέθοδός μας αφήνει ανέπαφη τη λειτουργία του φυσιολογικού ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο». Οι σημερινές θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση καταστέλλουν όλο το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να γίνονται ευάλωτοι σε διάφορες μολύνσεις και να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα λευκοκύτταρα του ασθενούς για να μεταφέρουν με ενδοφλέβια ένεση στον οργανισμό του δισεκατομμύρια αντιγόνα μυελίνης (πρωτεΐνες), έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημά του να «εκπαιδευθεί» να τα αναγνωρίζει ως αβλαβή και να μη επιτίθεται πλέον στην μυελίνη των νεύρων. Μολονότι το δείγμα των εννέα ασθενών θεωρείται μικρό για να καθοριστεί σε ποιο βαθμό η νέα θεραπεία μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο, οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς δείχνουν ότι όσοι έλαβαν τις μεγαλύτερες δόσεις λευκοκυττάρων με αντιγόνα μυελίνης, είναι αυτοί που μετά από τρεις μήνες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση στην καταστροφή της μυελίνης των νεύρων τους.

Η αρχική κλινική δοκιμή έδειξε επίσης ότι η χορήγηση έως τριών δισεκατομμυρίων αντιγόνων μυελίνης δεν προκάλεσε καθόλου παρενέργειες, ούτε υπέσκαψε τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς γενικότερα.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αντλήσουν 1,5 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν τη «φάση 2» και η νέα κλινική δοκιμή τους έχει ήδη εγκριθεί στην Ελβετία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχης). «Στη φάση 2 της κλινικής δοκιμής θέλουμε να θεραπεύσουμε ασθενείς όσο γίνεται νωρίτερα, προτού η νόσος επιφέρει παράλυση λόγω καταστροφής της μυελίνης. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτή η ζημιά, είναι δύσκολο να διορθωθεί», δήλωσε ο Μίλερ.

Η εν λόγω ανοσολογική τεχνική (που πάντως θεωρείται πολύπλοκη και ακριβή) μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί, πέρα από την πολλαπλή σκλήρυνση, και για άλλες αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις. Ήδη οι προκλινικές δοκιμές έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της κατά του διαβήτη τύπου 1 και του αλλεργικού άσθματος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, αντί για κυτταρικά αντιγόνα, θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν ειδικά νανοσωματίδια, οπότε η μέθοδος θα γίνει πιο απλή και φθηνότερη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα SOS αμφισβήτησης των τεκμηρίων


Στις δαγκάνεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΑΡΚΕΤΟΙ φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος με βάση το εικονικό τους εισόδημα από τεκμήρια, καθώς το πραγματικό τους έχει μειωθεί σημαντικά. Αρκετοί μπορούν να γλιτώσουν από την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

 


Για παράδειγμα, ζευγάρι που έχει συνολικό εισόδημα 27.340 ευρώ, εκ των οποίων τα 12.940 του συζύγου και τα 14.400 ευρώ της συζύγου και δαπάνη τεκμηρίου 17.100 ευρώ για το σύζυγο και 18.880 ευρώ για τη σύζυγο, ενώ έχουν και μείωση δαπάνης τεκμηρίων (π.χ. από πώληση αυτοκινήτου και ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών 9.200ευρώ, θα φορολογηθεί ο καθένας με βάση τα πραγματικά του εισοδήματα και όχι βάση των τεκμηρίων, διότι αθροιστικά δεν προκύπτει διαφορά . Δηλαδή το συνολικό πραγματικό εισόδημα 27.340 ευρώ με τη συνολική δαπάνη τεκμηρίων 35.980 διαφέρει κατά 8.640, αλλά το ποσό καλύπτεται από την ανάλωση κεφαλαίου 9.200 ευρώ.

Η Εφορία λαμβάνει ως τεκμήρια:

- Τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιόκτητων ή μισθωμένων κατοικιών και των βοηθητικών τους χώρων.

- Τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

- Ιδιωτικά σχολεία.

- Οικιακούς βοηθούς και οικιακό προσωπικό (εξαιρείται αν υπάρχει μόνο ένας οικιακός βοηθός ή άτομα με αναπηρία που έχουν οικιακό βοηθό).

- Σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.

- Αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

- Πισίνες.

Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Τεκμήριο θεωρείται και η δαπάνη για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως:

- Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής.

- Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.

- Χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε.

- Η ετήσια δαπάνη για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφ' όσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα τριακόσια (300) ευρώ. (Εξαιρούνται οι δωρεές προς το Δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του κράτους, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία).

- Απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής.

Κριτήρια αμφισβήτησης

Παρ' όλ' αυτά ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του και τη δαπάνη των μελών που τον βαρύνουν εφ' όσον:

- υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις,

- είναι φυλακισμένοι,

- νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

- είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,

- συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης,

- είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους, και

- προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σπιρομέτρηση για καπνιστές απο το δήμο Θεσσαλονίκης


Στις 12 Ιουνίου από τις 14.00 έως τις 20.00.

Δωρεάν σπιρομετρήσεις για καπνιστές και πρώην καπνιστές άνω των 40 ετών διενεργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με κλιμάκιο πνευμονολόγων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Οι σπιρομετρήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, από τις 14.00 έως τις 20.00, στο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 53-55, 3ος όροφος), κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα τηλ. 2310.509.053 και 2310.509.020.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα


Παρατείνει την ζωή των ασθενών.

Μια νέα θεραπεία η οποία στοχεύει εναντίον μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό πολλών πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των όγκων παρέτεινε την ζωή ασθενών που έχουν προσβληθεί από προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη πρόοδο στον τομέα αυτόν, σημείωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν σήμερα την μελέτη αυτή.

Το μπλοκάρισμα αυτής της πρωτεΐνης που ονομάζεται Hsp90 επιτρέπει την ταυτόχρονη εξουδετέρωση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών πρωτεϊνών, χωρίς τις οποίες ένας καρκινικός όγκος δεν μπορεί να εξαπλωθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην κλινική δοκιμή σε δεύτερη φάση που έγινε με αυτόν τον νέο αντικαρκινικό παράγοντα που ονομάζεται Ganetespid συμμετείχαν 252 ασθενείς.

Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε Ganetespid σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν μόνον χημειοθεραπεία.

Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας επέζησαν κατά μέσον όρο 9,8 μήνες, σε σύγκριση με τους 7,4 μήνες της δεύτερης ομάδας, δηλαδή υπήρχε μια διαφορά δυόμιση μηνών, η οποία κρίνεται σημαντική για τον προχωρημένο καρκίνο αυτού του είδους.

Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν από μια κλινική δοκιμή σε τρίτη φάση η οποία γίνεται τώρα, θα πρόκειται για την πρώτη εδώ και μια δεκαετία θεραπεία που θα επιτρέπει την βελτίωση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

Επίσης στους ασθενείς που ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα είχε διαγνωστεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας, το κέρδος όσον αφορά την επιβίωσή τους με την χορήγηση Ganetespid σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ανερχόταν σε 67% σε σύγκριση με την ομάδα που έκανε μόνον χημειοθεραπεία, δηλαδή αυτοί επέζησαν 10,7 μήνες (κατά μέση τιμή), έναντι 6,4 μήνες οι δεύτεροι.

Εξάλλου αυτή η θεραπεία μπορεί να έχει θετική επίδραση στους ασθενείς που αναπτύσσουν μεταλλάξεις, οι οποίες καθιστούν τον καρκίνο του πνεύμονα από τον οποίο πάσχουν ανθεκτικό στις παραδοσιακές στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η εξουδετέρωση της πρωτεΐνης Hsp90 μπλοκάρει επίσης την λειτουργία πρωτεϊνών που μεταλλάσσονται.

«Αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που δείχνει την αποτελεσματικότητα ενός αναστολέα της πρωτεΐνης Hsp90 στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από έναν προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα», υπογράμμισε ο Δρ. Σουρές Ραμάλινγκαμ, καρκινολόγος καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Ουίνσιπ (Winship Cancer Institute) στο Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα αυτή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, στο βόρειο Ιλινόι.

«Ελπίζουμε ότι μια κλινική δοκιμή σε τρίτη φάση η οποία διεξάγεται τώρα θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτά καθώς οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από αυτήν την μορφή του καρκίνου σε αυτό το στάδιο εξέλιξης χρειάζονται, άνευ καθυστέρησης, πιο αποτελεσματικές θεραπείες», δήλωσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι στατίνες υπεύθυνες για μυοσκελετικά προβλήματα


Τι έδειξε μελέτη που βασίστηκε σε 14.000 στρατιώτες των ΗΠΑ.
Λαμβάνονται από μεγάλο αριθμό ασθενών για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ωστόσο, έρευνα συνδέει τη λήψη των στατινών με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς και διαστρεμμάτων και εξαρθρώσεων.

Η μελέτη, βασισμένη σε σχεδόν 14.000 ενεργούς στρατιώτες και βετεράνους των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη σχέση ανάμεσα στη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων και τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς και παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine», έδειξαν ότι εκείνοι που έπαιρναν στατίνες είχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ishak Mansi, από το VA North Texas Health Care System στο Ντάλας, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να αναπαραχθούν και από άλλους τύπους έρευνας και δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων. Αντίθετα, τους συμβουλεύει να μην σταματούν τη λήψη τους, καθώς έχουν αποδειχτεί σωτήρια για αρκετούς ασθενείς και τους προτείνει να συζητούν με το γιατρό τους για τα οφέλη και τους κινδύνους τους.

Επίσης, προσθέτει ότι το αν θα πρέπει τα φάρμακα αυτά να χορηγούνται σε ευρεία κλίμακα, δηλαδή σε ανθρώπους χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες για την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. «Οι παρενέργειας από τις στατίνες δεν είναι ακόμα γνωστές. Το να συνηγορούμε υπέρ της ευρείας λήψης τους, ειδικά στην πρωτοβάθμια πρόληψη υγιών ανθρώπων είναι αβάσιμο».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έγδυνε» κομμάτι-κομμάτι πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο


Ο 45χρονος είχε αφαιρέσει κουφώματα, χαλκοσωλήνες και καλώδια.

Κομμάτι-κομμάτι φαίνεται ότι θα επιχειρούσε να πουλήσει τα δομικά υλικά κτιρίου, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ένας 45χρονος Έλληνας στην Πιερία, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο αφαίρεσε από αυτό κουφώματα (πόρτες και παράθυρα), χαλκοσωλήνες και δεκάδες καλώδια.

Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, όταν επιχείρησε να πουλήσει ανεπιτυχώς 19 τμήματα κουφωμάτων σε επιχείρηση παλαιών αντικειμένων στην Πιερία.

Αναλυτικότερα, σε αστυνομική έρευνα σε αποθήκη της κατοικίας του 45χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 τμήματα καλωδίου σύνδεσης διαδικτύου και τρία καλωδίου τηλεφωνικών συνδέσεων, ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 45χρονος αφαίρεσε διάφορα υλικά από το ίδιο κτίριο κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και ειδικότερα:

-Το χρονικό διάστημα από 29.05.2013 μέχρι 31.05.2013 αφαίρεσε από χώρο του λεβητοστασίου χαλκοσωλήνες, κουφώματα αλουμινίου από τρία παράθυρα και μία πόρτα, καθώς και άγνωστο αριθμό καλωδίων ηλεκτροδότησης του κτιρίου.

-Την 23.05.2013 διέθεσε σε επιχείρηση ανακύκλωσης παλαιών αντικειμένων 25 τμήματα προφίλ αλουμινίου από συνολική ποσότητα κουφωμάτων αξίας περίπου τριών χιλιάδων ευρώ, τα οποία είχε αφαιρέσει πριν από την 18.05.2013.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμετοχή του 45χρονου και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα είμαστε σε 100.000 χρόνια από σήμερα


Ερευνητής περιγράφει τις αλλαγές που θα επέλθουν στην εμφάνιση των ανθρώπων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος των ανθρώπων είναι σήμερα τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν των προγόνων μας, ενώ όσο αυτός μεγάλωνε στο πέρασμα των χρόνων, τόσο μεγάλωνε και το κρανίο τους με τα χαρακτηριστικά να γίνονται πιο επίπεδα. Δεν είναι λοιπόν παράλογο να πιστεύει κανείς ότι το πρόσωπό μας αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν.

Στο ερώτημα πώς θα μοιάζει αυτό σε 100.000 χρόνια από τώρα, κλήθηκε να απαντήσει ο ερευνητής Nickolay Lamm από το πανεπιστήμιο Washington. Όπως λοιπόν δηλώνει ο κ. Lamm οι αλλαγές θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις αλλαγές που θα έχουν προκληθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να επιβιώσουμε.

Καταρχήν, όπως, αναφέρει, το μέτωπό μας θα συνεχίσει να μεγαλώνει ανάλογα και με το μέγεθος του εγκεφάλου.

Επίσης, τα μάτια μας θα γίνονται αισθητά μεγαλύτερα έτσι ώστε να βλέπουμε καλύτερα, καθώς οι άνθρωποι θα ζουν σε πιο σκιερά περιβάλλοντα μακριά από τον ήλιο.

Όσο για το δέρμα μας αυτό θα είναι πιο σκούρο σε απόχρωση για να μην είναι τόσο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Μεγαλύτερα θα είναι επίσης τα ρουθούνια για να μπορούμε να αναπνέουμε καλύτερα και να επιβιώσουμε σε άλλους πλανήτες.

Μάλιστα ο ερευνητής για να δώσει στο κοινό μια πιο σαφή εικόνα του πώς θα έχουμε μεταμορφωθεί σε 100.000 χρόνια έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή για τη δημόσια υγεία η παχυσαρκία


Στην Ελλάδα τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι φτάνουν τις 600.000.

Εθνικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, θα αναπτυχθεί στη χώρα μας, καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται σε σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως με το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων να υπερβαίνει πλέον το 30% και για την Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς να αγγίζει τις 600.000.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευαγγελία Χαρμανδάρη, καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Οι επιπλοκές της κατάστασης αυτής, οι οποίες είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ευθύνονται, εκτός όλων των άλλων, για ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος δαπανών Υγείας.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας», είπε η κ. Χαρμανδάρη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ανέλαβε την υλοποίηση του Πανελληνίου Προγράμματος κατά της παχυσαρκίας, με τίτλο «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή».

Στόχοι του έργου είναι, η καταγραφή των ανθρωπομετρικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε παιδιάτρους ή γενικούς γιατρούς, η σαφής καθοδήγηση των γιατρών σχετικά με τη διακίνηση ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου παιδιού, ο συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και η ενημέρωση επιστημόνων υγείας και γονέων, καθώς και όλων των αρμόδιων φορέων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μέσω αυτού του προγράμματος θα τεθούν οι βάσεις για τη διαχρονική παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των παιδιών και εφήβων με υπερβαρότητα και παχυσαρκία από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωσή τους, υπογράμμισε η κ. Χαρμανδάρη, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση στην ιατρική κοινότητα, να ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια.

Η κ. Χαρμανδάρη ανέφερε επίσης, ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι μπορούν να παραπέμπονται στο νεοσυσταθέν Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Για ραντεβού στο τηλέφωνο: 213 2013 666, και πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.childhood-obesity.gr).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παράθυρο» για επαναφορά της βάσης του δέκα


Λιγότερα μαθήματα στις Πανελλαδικές θέλει ο υπουργός Παιδείας.

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την επαναφορά της βάσης του δέκα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων.

Όπως δηλώνει στο Πρώτο Θέμα, τα μαθήματα στις Πανελλαδικές πρέπει να είναι λιγότερα κατά δυο, δηλαδή να μειωθούν από έξι σε τέσσερα.

Και προσθέτει: «Οι εξετάσεις δεν πρέπει να αποτελούν δοκιμασία των αντοχών των μαθητών μας, αλλά και δοκιμασία των γνώσεων και της κριτικής τους σκέψης στα βασικά μαθήματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Το αντηλιακό ισχυρός σύμμαχος κατά της φωτογήρανσης


Ευεργετική η καθημερινή του χρήση σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μπορεί οι αντιρυτιδικές κρέμες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά να διατηρούν την νεότητα του δέρματος μια νέα μελέτη όμως δείχνει έναν πιο ισχυρό σύμμαχο στη μάχη ενάντια στη φωτογήρανση και την εικόνα νεότητας που όλοι αναζητούμε. Ο νέος ισχυρός σύμμαχος μας είναι το αντιηλιακό και η καθημερινή του χρήση.

Σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο «Annals of Internal Medicine» η καθημερινή χρήση του αντιηλιακού όχι μόνο επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος αλλά μπορεί επίσης να την αντιστρέψει.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και συνέκριναν στοιχεία για τη φωτογήρανση από 903 άνδρες και γυναίκες στην Αυστραλία. Η έρευνα διήρκεσε 4 χρόνια από το 1992 μέχρι το 1996.

Οι άνθρωποι του δείγματος ήταν όλοι κάτω από 55 ετών και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα έπρεπε να να χρησιμοποιεί καθημερινά ένα αντιηλιακό με δείκτη SPF 15 +, σε όλα τα σημεία του σώματος που ήταν εκτεθειμένα, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, τα μπράτσα, τα χέρια, τα πόδια. Επιπλέον η σύσταση έλεγε να ανανεώνουν το αντιηλιακό τους μετά από έντονη εφίδρωση ή κολύμπι και παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Η δεύτερη ομάδα χρησιμοποιούσε το αντιηλιακό κατά την κρίση της. Το δέρμα όλων των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε στην αρχή και το τέλος της μελέτης.

Όταν η έρευνα ολοκληρώθηκε από την πρώτη ομάδα το 77% χρησιμοποιούσε αντιηλιακό καθημερινά τουλάχιστον 3 – 4 φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα που το ποσοστό όσων χρησιμοποιούσαν αντιηλιακό ήταν 33%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν όσοι χρησιμοποιούσαν καθημερινά αντιηλιακό είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη γήρανση ανεξάρτητα την ηλικία.

Όσον αφορά στην δράση αναδόμησης του δέρματος που προσφέρει η αντιηλιακή προστασία, η έρευνα δείχνει ότι από το 58% των συμμετεχόντων που ξεκίνησαν το πρόγραμμα με μέτρια φωτογήρανση το ποσοστό στο τέλος έπεσε στο 49%.

Αν και ήταν γενικώς αποδεκτό ότι η χρήση αντιηλιακού μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια του χρόνου, δεν υπήρχαν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ως τώρα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης η φωτογήρανση σχετίζεται με τις αισθητικές αλλοιώσεις στο δέρμα και το μελάνωμα. Η αδιάλλειπτη χρήση αντιηλιακού μπορεί να τα αποτρέψει λένε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό καλό είναι η χρήση αντιηλιακού να γίνει συνήθεια από μικρή ηλικία έτσι ώστε η ποιότητα του δέρματος να διατηρείται σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφαίρεση μήτρας από οπή μόλις δύο εκατοστών



Πρωτοποριακή επέμβαση από έλληνα γιατρό.
Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μήτρας πραγματοποίησε έλληνας επιστήμονας. Ειδικότερα, ο γυναικολόγος- χειρουργός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Στέφανος Χανδακάς αφαίρεσε τη μήτρα 42χρονης Αγγλίδας μέσα από τον ομφαλό της και από οπή μόλις δυο εκατοστών, στο Νοσοκομείο Chelsfield Park του Λονδίνου.

Ο Δρ Χανδακάς ήταν προσκεκλημένος της διοίκησης του Νοσοκομείου και τη χειρουργική επέμβαση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, παρακολούθησαν όλοι οι γυναικολόγοι του Ιδρύματος. Η γυναίκα επέστρεψε σπίτι της λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Η επαναστατική επέμβαση, χωρίς τομές μέσω φυσικών οπών, εφαρμόζεται και στη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο και έχουν γίνει δεκάδες γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, ακόμη και για ολικές υστερεκτομές.

Σύμφωνα με τον κ. Χανδακά, η νέα μέθοδος προσφέρει στις γυναίκες σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση τόσο με την παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση όσο και το ανοιχτό χειρουργείο, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Με την επέμβαση αυτή, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα και την επόμενη ημέρα στις καθημερινές δραστηριότητες του, ενώ αισθάνεται ότι δεν έχει χειρουργηθεί και δεν μένουν χειρουργικές ουλές στην κοιλιά του.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...