Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Τα SOS αμφισβήτησης των τεκμηρίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις δαγκάνεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΑΡΚΕΤΟΙ φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος με βάση το εικονικό τους εισόδημα από τεκμήρια, καθώς το πραγματικό τους έχει μειωθεί σημαντικά. Αρκετοί μπορούν να γλιτώσουν από την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

 


Για παράδειγμα, ζευγάρι που έχει συνολικό εισόδημα 27.340 ευρώ, εκ των οποίων τα 12.940 του συζύγου και τα 14.400 ευρώ της συζύγου και δαπάνη τεκμηρίου 17.100 ευρώ για το σύζυγο και 18.880 ευρώ για τη σύζυγο, ενώ έχουν και μείωση δαπάνης τεκμηρίων (π.χ. από πώληση αυτοκινήτου και ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών 9.200ευρώ, θα φορολογηθεί ο καθένας με βάση τα πραγματικά του εισοδήματα και όχι βάση των τεκμηρίων, διότι αθροιστικά δεν προκύπτει διαφορά . Δηλαδή το συνολικό πραγματικό εισόδημα 27.340 ευρώ με τη συνολική δαπάνη τεκμηρίων 35.980 διαφέρει κατά 8.640, αλλά το ποσό καλύπτεται από την ανάλωση κεφαλαίου 9.200 ευρώ.

Η Εφορία λαμβάνει ως τεκμήρια:

- Τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιόκτητων ή μισθωμένων κατοικιών και των βοηθητικών τους χώρων.

- Τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

- Ιδιωτικά σχολεία.

- Οικιακούς βοηθούς και οικιακό προσωπικό (εξαιρείται αν υπάρχει μόνο ένας οικιακός βοηθός ή άτομα με αναπηρία που έχουν οικιακό βοηθό).

- Σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.

- Αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

- Πισίνες.

Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Τεκμήριο θεωρείται και η δαπάνη για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως:

- Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής.

- Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.

- Χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε.

- Η ετήσια δαπάνη για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφ' όσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα τριακόσια (300) ευρώ. (Εξαιρούνται οι δωρεές προς το Δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του κράτους, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία).

- Απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής.

Κριτήρια αμφισβήτησης

Παρ' όλ' αυτά ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του και τη δαπάνη των μελών που τον βαρύνουν εφ' όσον:

- υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις,

- είναι φυλακισμένοι,

- νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

- είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,

- συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης,

- είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους, και

- προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.



Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.