Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Στις 25-26 Μαΐου το Πανηγύρι των Αποφοίτων του Μωραϊτη


Έχει στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά και προσφορά τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη διοργανώνει στις 25 και 26 Μαΐου στη Σχολή Μωραΐτη στο Ψυχικό, το 2ο Πανηγύρι Αποφοίτων.

Με την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει έναν ακόμα νέο θεσμό συμμετοχής και προσφοράς για τη Σχολή Μωραΐτη, το φετινό Πανηγύρι Αποφοίτων έχει ως κύριο στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά και προσφορά τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες και κυρίως παιδιά.

Το εισιτήριο εισόδου για το Πανηγύρι Αποφοίτων κοστίζει 3 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων τα οποία θα προσφερθούν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ειδικά σε παιδιά, με τη συνεργασία και την καθοδήγηση της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωσης «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» (www.boroume.gr) που σκοπό έχει την καταπολέμηση της σπατάλης του περισσευούμενου μαγειρεμένου φαγητού και τη διάθεσή του σε όσους το έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Πολιτισμός και Επιχειρηματικότητα», την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, 12.00 -13.30 μ.μ. στο θέατρο της Σχολής Μωραΐτη.

Ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαίος και σύγχρονος, κατά πολλούς, αποτελεί μία εθνική κληρονομιά με παγκόσμια και διαχρονική αναγνωρισιμότητα αλλά και ένα από τα ισχυρά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να υπερβεί τόσο την οικονομική όσο και την ηθική κρίση που την ταλανίζουν στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις. Μπορεί η επιχειρηματικότητα να συμβάλει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του ελληνικού πολιτισμού; Είναι ο πολιτισμός εξαγώγιμο «προϊόν»; Παραδείγματα αποφοίτων της σχολής Μωραΐτη που τόλμησαν και τολμούν».

Το πάνελ θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι:

Γιάννης Τσεκλένης (’56): σχεδιαστής.
«Η ελληνική μόδα τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και το εγχείρημα της πρώτης ελληνικής εβδομάδας μόδας ως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό».

Νίκος Τσούχλος (’78): πρόεδρος ΔΣ & διευθυντής Ωδείου Αθηνών, τ.καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. «Το εξαγώγιμο ελληνικό πολιτιστικό προϊόν».

Ντένης Ηλιάδης (’85): σκηνοθέτης με διεθνείς διακρίσεις.
«Οι κινηματογραφικές ταινίες ως φορείς του ελληνικού πολιτισμού».

Ιώαννα Λαλαούνη (’85): διευθύντρια Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης ως πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού».
Γαβριέλλα Τριανταφύλλη (’97): παραγωγός-διευθύντρια του καλλιτεχνικού Οργανισμού «Bios». «Το παράδειγμα της πρώτης καλλιτεχνικής θερμοκοιτίδας στην Ελλάδα, BIOS Ρομάντσο».
Συντονιστής: Απόστολος Δοξιάδης (’71), συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα ανοίξει η Πρόεδρος της «Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας» κα Κατιάννα Μίχα.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 2ου διήμερου Πανηγυριού Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη, μια εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο ανοίγει της πύλες της η 2η ανθοκομική έκθεση της Καλαμάτας


Θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

Την ευκαιρία να θαυμάσουν και να αγοράσουν ανοιξιάτικα λουλούδια σε πανδαισία χρωματισμών, καθώς και φυτά, να λάβουν πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και να μετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες για παιδιά, θα έχουν οι επισκέπτες της 2ης Ανθοκομικής Έκθεσης Καλαμάτας, που διοργανώνεται από τον δήμο.

Η έκθεση φιλοξενείται στο δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων. Ανοίγει τις πύλες της το προσεχές Σάββατο 25 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

Στην έκθεση αυτή θα μετάσχει και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, με ειδικό επιστήμονα ο οποίος θα μιλήσει για τα αρωματικά φυτά της Μεσογείου στην κηποτεχνία.

Τη 2η ανθοκομική έκθεση θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, από το Δημοτικό Ωδείο, το Εικαστικό Εργαστήριο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, αλλά και από άλλους φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων ο Πολιτιστικός Σύλλογος των σπουδαστών του ΑΤΕΙ.

Τα πρωινά, θα διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως βιωματικά και εικαστικά εργαστήρια για μαθητές σχολείων.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η προσπάθεια διαχείρισης των υπολειμμάτων από την περιποίηση του κήπου με τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Στο περιθώριο της ανθοκομικής έκθεσης το Σάββατο 1η Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, στην αυλή του αναψυκτηρίου του δημοτικού πάρκου Σιδηροδρόμων, θα απονεμηθεί το βραβείο κοινωνικοπολιτικού δοκιμίου Παναγιώτη Φωτέα στην καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Μερόπη Σπυροπούλου για το έργο της, «Με πίστη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο», καθώς και οι υποτροφίες στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα που θέσπισε ο αείμνηστος καπετάν- Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε τη σύνταξη του νεκρού άντρας της


Μια 86χρονη αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων παρόλο που είσπραττε για τρία χρόνια από το ΙΚΑ τη σύνταξη του αποβιώσαντος συζύγου της.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, το ΙΚΑ είχε καταβάλει και τα έξοδα κηδείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Δημόσιο προηγείται στην είσπραξη οφειλών


Το δημόσιο θα εισπράττει ουσιαστικά πρώτο απαιτήσεις του από ΦΠΑ στις περιπτώσεις που εκπλειστηριάζεται ακίνητο του οφειλέτη.

Επίσης, η καταβολή του εκπλειστηριάσματος θα γίνεται αμέσως μετά τον πλειστηριασμό, ακόμα και στις περιπτώσεις που ασκείται ανακοπή εναντίον του πλειστηριασμού. Αυτά, μεταξύ άλλων, ορίζονται σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις υπηρεσίες του.

Με την εγκύκλιο γίνεται ερμηνεία και δίνονται οδηγίες εφαρμογής διατάξεων του τελευταίου νομοσχεδίου οι οποίες στοχεύουν στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης φόρων από τους πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Το δημόσιο κατατάσσεται για χρέη από ΦΠΑ στη δεύτερη θέση όσων έχουν λαμβάνειν από το πλειστηρίασμα. Ουσιαστικά όμως μπαίνει στην πρώτη θέση αφού προηγείται μόνο η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας ή σε περίπτωση θανάτου, κηδείας του οφειλέτη!

- Στις περιπτώσεις πλειστηριασμών, το δημόσιο θα εισπράττει αμέσως το τμήμα του πλειστηριάσματος που του αναλογεί, ακόμη και αν ασκηθεί ανακοπή εναντίον του πλειστηριασμού, Η διάταξη κρίθηκε σκόπιμη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο καθυστερούσε πολύ καιρό να εισπράξει αφού οφειλέτες προσέφευγαν στην δικαιοσύνη με αίτημα ανακοπής.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Παράθυρο" για μείωση ΦΠΑ σε αγαθά από Στουρνάρα


"Η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης θα μας επιτρέψει σταδιακά, χωρίς να διακινδυνέψουμε την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, να εξετάσουμε την αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η μείωση του ΦΠΑ πέρα από την εστίαση, καθώς και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.


"Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία", είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας ενώπιον του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους : "Mεσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας".

Σημειώσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση "δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα". "Θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνο εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας", ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για βελτίωση του κλίματος εντός και εκτός Ελλάδος αλλά επανέλαβε υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας.

"Είναι αλήθεια ότι ακόμη και για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας οι συνεπαγόμενες θυσίες μας θεωρούνται δυσβάσταχτες. Αλλά, η χώρα παρά τις πληγές της, αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο αξιόπιστη από ό,τι ήταν πριν ακριβώς ένα χρόνο.

Έχει διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα" επεσήμανε.

"Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρονται πλέον σε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Το ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία. Κάθε μέρα γίνονται πολλά, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν", πρόσθεσε.

"Θέλω να τονίσω ότι για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Το ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία. Κάθε μέρα γίνονται πολλά, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν", είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σε δυο βασικά πεδία: αφενός προσπαθεί να βελτιώσει την ομαλή λειτουργία του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και αφετέρου να ανασυγκροτήσει τη Δημόσια Διοίκηση.

"Οι αλλαγές δεν γίνονται με το ρυθμό που όλοι θα θέλαμε δεδομένων των χρόνιων στρεβλώσεων. Αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας που καθηλώνει τη δημιουργικότητα και ευνοεί τη διαφθορά. Το δημόσιο έστω και σταδιακά θα πάψει να «διαφεντεύει» και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία", υπογράμμισε.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Οριστική απόλυση για επίορκο δάσκαλο


Την οριστική παύση ενός δασκάλου, ο οποίος ιδιοποιήθηκε το ποσό των 20.051 ευρώ από Σχολική Επιτροπή επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση δασκάλου στη Βόρειο Ελλάδα, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.3.2012 απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία είχε τεθεί σε οριστική παύση για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με την από 11.10.2011 απόφαση του περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο δάσκαλος, αλλοίωσε διπλότυπο είσπραξης της Σχολικής Επιτροπής (δημοτικών σχολείων και δύο νηπιαγωγείων), με αποτέλεσμα να προκληθεί στο ταμείο έλλειμμα 10.000 ευρώ.

Το 2009, μάλιστα, κατ’ επανάληψη δεν εξέδωσε τα απαιτούμενα διπλότυπα είσπραξης και δεν καταχώρισε ως έσοδα στο βιβλίο εσόδων - εξόδων διάφορα χρηματικά ποσά, που προέρχονταν από επιχορηγήσεις δήμου κ.λπ.

Ακόμα, δεν απέδιδε εμπρόθεσμα τους παρακρατούμενους φόρους και παρακρατούσε ο ίδιος τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής, ενώ αυτά έπρεπε να κατατίθενται στον λογαριασμό που διατηρούσε η Επιτροπή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τελικά, όπως εκρίθη, ο εκπαιδευτικός ζημίωσε τη Σχολική Επιτροπή με το ποσό των 20.051 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκε το πρόγραμμα "Erasmus"


Διάσημοι Ευρωπαίοι, από Νομπελίστες μέχρι Ολυμπιονίκες, έδωσαν μάχη για να σώσουν το πρόγραμμα Erasmus και μετά τις πιέσεις που άσκησαν βρέθηκαν οι πόροι για να συνεχιστεί μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τη δια βίου μάθηση και την κινητικότητα των φοιτητών.

Το Erasmus —από το όνομα του Έρασμου, του Ολλανδού φιλόσοφου της Αναγέννησης—, μέχρι σήμερα έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια φοιτητές απ' όλες τις χώρες τις ΕΕ να σπουδάσουν για ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα και να έρθουν έτσι σε επαφή με μια άλλη γλώσσα και κουλτούρα.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1987 με μια χούφτα φοιτητές, εξελίχθηκε με τα χρόνια στο, αδιαμφισβήτητα, πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Μόνο κατά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε 270.000 νεαρούς Ευρωπαίους να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Λόγω της λιτότητας και των περικοπών ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος περιορίστηκε σημαντικά, τόσο που ο προϋπολογισμός του για το 2012 παρουσίαζε έλλειμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από πιέσεις που άσκησαν τόσο οι φοιτητές όσο και προσωπικότητες με ιδιαίτερη αίγλη, όπως ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και η Ιταλίδα Ολυμπιονίκης Ελίζα Ντι Φραντσίσκα, βρέθηκε χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014-20 θα δοθούν για την εκπαίδευση και περίπου 1,5 δισεκ. από αυτά τα χρήματα αφορούν το Erasmus.

Ο Χανς Αλ, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μιντ της Σουηδίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα εδώ και μια δεκαετία, χαρακτήρισε "σοφή πρόταση" το σχέδιο της Επιτροπής. "Από πολιτικής και ανθρωπιστικής πλευράς, θεωρώ ότι είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζουμε άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους σκέψης σε καθημερινή βάση", τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια το Erasmus έχει επίσης αναδειχθεί σε αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά.


Διαβάστε περισσότερα...

"Πράσινο φως" στο ν/σ για τα υπερχρεωμένα


Τη συμφωνία της με τις αλλαγές της υπάρχουσας ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκφράζει η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ΕΚΤ αναφέρει στην γνωμοδότησή της (μετά από αίτημα του υπουργείο Οικονομικών) ότι η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί και τη διάθεση επαρκών πόρων αλλά και τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών για τη διευκόλυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε σήμερα, με την έκδοση γνώμης, το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και, συνεπώς, η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμάρτησαν για την πισίνα τους


Με νερό από κρουνό της πυροσβεστικής προσπαθούσαν να γεμίσουν πισίνα στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης!

Μπροστά στο απίστευτο αυτό περιστατικό βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης άνδρες του αστυνομικού τμήματος Πανοράματος. Οπως έγινε γνωστό οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν δύο άτομα, ηλικίας 49 και 36 ετών, τα οποία αφαιρούσαν από Πυροσβεστικό Κρουνό ποσότητα νερού, την οποία μετέφεραν στη συνέχεια με τρακτέρ σε πισίνα σπιτιού στο Πανόραμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω κιλά;



Είμαι 31 ετών και εδώ και καιρό σκέφτομαι να κόψω το κάπνισμα. Ο βασικός λόγος είναι όχι μόνο ότι ξοδεύω πάρα πολλά χρήματα στα τσιγάρα αλλά κυρίως το ότι νιώθω ότι έχει επιβαρύνει την υγεία μου. Καπνίζω περίπου ενάμισι πακέτο την ημέρα, νιώθω ότι έχω εθιστεί και ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Ανεβαίνω τις σκάλες και λαχανιάζω. Προσπαθώ να κάνω λίγη γυμναστική και κουράζομαι μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Νιώθω το στόμα μου στεγνό και μυρίζω άσχημα. Δε μιλώ βέβαια για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μου. Ξεκίνησα το κάπνισμα σε μικρή ηλικία, περίπου στα 20 λόγω στρες που μου είχε προκαλέσει ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και από τότε δεν έχω καταφέρει να το κόψω. Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι παχαίνω πολύ εύκολα και δεν ξέρω αν ισχύει τελικά ότι όσοι σταματούν το κάπνισμα παχαίνουν πολύ. Έχω ακούσει ιστορίες που μιλούν μέχρι και για 15 κιλά αύξησης βάρους! Αν το κόψω και πάρω πολλά κιλά, μετά σκέφτομαι θα έχω άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσω! Μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον ειδικό και να μου πείτε αν γίνεται να κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω κιλά; Επίσης, τι είναι καλύτερο; Να κόψω το κάπνισμα μαχαίρι ή βοηθάει πιο πολύ να το σταματήσω σταδιακά; Σας ευχαριστώ πολύ.

Ευτυχία, Νίκαια.

Είναι αλήθεια ότι παίρνουμε κιλά; Πόσα;

Το ότι παίρνουμε κιλά όταν σταματάμε το κάπνισμα ισχύει σε ένα βαθμό, αλλά αφορά συνήθως λίγα κιλά που δεν ξεπερνούν τα 4-6 και μάλιστα προσωρινά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η αύξηση βάρους έχει ημερομηνία λήξης τους 6-12 μήνες. Αυτό το επιπλέον βάρος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν επαρκεί για να επιβαρύνει την υγεία και σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος για την υγεία από αυτά τα κιλά δεν συγκρίνεται με τους κινδύνους από το τσιγάρο.Μεγαλύτερο κίνδυνο για αύξηση σωματικού βάρους, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, έχουν κυρίως οι βαρείς καπνιστές, οι γυναίκες, άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και άτομα με κακή ποιότητα ζωής. Σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας είναι και το υψηλό επίπεδο ανησυχίας για πιθανή αύξηση του βάρους καθώς και το χαμηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Το κάπνισμα επηρεάζει τον μεταβολισμό μου;

Από έρευνες φαίνεται ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συνδέεται με την ποικίλου βαθμού αύξηση πρόσληψης της τροφής, τη μειωμένη δραστηριότητα και τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού («του μεταβολισμού») στα φυσιολογικά επίπεδα. Το τσιγάρο (συγεκριμένα, η νικοτίνη που περιέχει) αυξάνει λίγο το μεταβολισμό, και η διακοπή του καπνίσματος τον επαναφέρει στις αναμενόμενες για την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το ύψος σώματος θερμίδες.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε; Οι τσίχλες νικοτίνης που υποκαθιστούν τη νικοτίνη του τσιγάρου τείνουν να μειώνουν την πείνα και την επιθυμία για γλυκά και σνακ.

Το κάπνισμα και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό. Η νικοτίνη προκαλεί την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα σε ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί το φαγητό. Για το λόγο αυτό, η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη για φαγητό, γεγονός που κάνει τους καπνιστές να αισθάνονται ότι το κάπνισμα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε έναν που διακόπτει το κάπνισμα ευθύνονται για την πρόκληση πολλών από τα συμπτώματα στέρησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η επιβάρυνση της υγείας από το τσιγάρο αντιστοιχεί συγκρινόμενη με την αύξηση βάρους με 27 κιλά! Το κάπνισμα συνδέεται αποδεδειγμένα με επιβάρυνση στην υγεία.:

-Αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή δυσκολία στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.

-Επιδείνωση των λιπιδίων αίματος.

-Παχυσαρκία κεντρικού τύπου (αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς).

-Αύξηση αρτηριακής πίεσης.

-Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δημιουργία αθηρωματικών πλακών, δηλαδή πολλαπλάσιος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για να μειώσετε το φόβο ότι θα πάρετε βάρος, θυμηθείτε τα ακόλουθα:

-Δείτε τη διακοπή του καπνίσματος, όχι σαν πιθανή αιτία αύξησης βάρους αλλά σαν μια ευκαιρία – δώρο για να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής και τις δραστηριότητές σας.

-Θυμηθείτε ότι το ρυθμό των αλλαγών τον καθορίζετε εσείς.

-Πώς να κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω βάρος;

-Αρχίστε να τρώτε υγιεινά ΠΡΙΝ τη διακοπή του καπνίσματος.

-Τρώτε μικρότερες μερίδες σε μικρότερα πιάτα.

-Προτιμήστε φρούτα αντί για γλυκά και καραμέλες.

-Αρχίστε γυμναστική.

-Αντικαταστήστε τον καφέ και τα οινοπνευματώση με χυμούς και νερό.

-Ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική; Η μέθοδος σταδιακής μείωσης ή η μέθοδος μια και έξω;

Για τον κάθε καπνιστή η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική. Εάν έχετε ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να διακόψετε το κάπνισμα με τη μέθοδο μια και έξω ή εάν σας φαίνεται πολύ δύσκολη, τότε θα ήταν καλύτερο να προχωρήσετε στη σταδιακή μείωση και διακοπή. Εάν δεν έχετε κάνει προηγούμενες απόπειρες διακοπής και πιστεύετε ότι είστε σε θέση να διακόψετε το κάπνισμα από τη μια μέρα στην άλλη, τότε ίσως είναι καλύτερα να εφαρμόσετε τη μέθοδο διακοπής μια και έξω. Σε περίπτωση αμφιβολίας επιλέξτε τη μέθοδο της σταδιακής μείωσης.

Η διακοπή μια και έξω αποτελεί δύσκολο στόχο και η αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και κατά συνέπεια τροχοπέδη στην προσπάθειά σας. Συνήθως είναι πιο εφικτό να επιτύχει κανείς έναν δύσκολο και μεγάλο στόχο μέσα από την εκπλήρωση μικρών και εφικτών στόχων. Ανεξάρτητα από ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε, θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίσετε μια τελική ημερομηνία διακοπής. Στην περίπτωση που εφαρμόσετε τη σταδιακή μείωση προγραμματίστε εκ των προτέρων τους ημερήσιους ή εβδομαδιαίους στόχους σας, έως την τελική ημερομηνία διακοπής. Αρχίστε να κόβετε τα μηχανικά τσιγάρα, εκείνα που απολαμβάνετε λιγότερο και τα πολλά τσιγάρα στο πλαίσιο της ίδιας κατάστασης.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει μείωση αποδοχών


Την προσπάθεια της κυβέρνησης για «νέα σοβαρή μείωση αποδοχών στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ20 ΚΑΙ ΤΕ01», καταγγέλλει η ΟΛΜΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η νέα μείωση προωθείται μέσα από μια αυθαίρετη ερμηνεία του ν.4024/11 Με μια κατά παραγγελία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «αν γίνει δεκτή αυτή η γνωμοδότηση (κατά παράβαση του ν.1566/85 που προβλέπει τα προσόντα κάθε κατηγορίας εκπαιδευτικού) και από το υπουργείο Παιδείας, αυτό πρακτικά σημαίνει την υποβάθμιση κατηγορίας, τη μείωση αποδοχών και την επιστροφή χρημάτων από τους εκπαιδευτικούς αναδρομικά από το Νοέμβρη του 2011».

Η ΟΛΜΕ ζητεί «από το υπουργείο Παιδείας να μην κάνει αποδεκτή την γνωμοδότηση αυτή και προειδοποιεί ότι καμία νέα μείωση αποδοχών, καμία υποβάθμιση κλάδου δεν θα γίνει αποδεκτή».



Διαβάστε περισσότερα...

Βίαζε την κατσίκα του γείτονά του και καταδικάστηκε


«Έφαγε» 16 μήνες ο 25χρονος, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Μια περίεργη υπόθεση βιασμού εκδικάστηκε πριν λίγες μέρες σε επαρχιακό δικαστήριο της Κρήτης, όπου κατηγορούμενος ήταν ένας 25χρονος και θύμα του η... κατσίκα του γείτονα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο βιαστής νεαρός συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να βιάζει την κατσίκα μέσα στον στάβλο που διατηρούσε ο γείτονας του, έξω από το χωριό.

O 25χρονος κατ' επανάληψη ερχόταν σε σεξουαλική επαφή με το τετράποδο, και κίνησε τις υποψίες σε άλλο συγχωριανό, που έβλεπε πολλές φορές τις απογευματινές ώρες, να βγαίνει από τον στάβλο.

Ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη και η συνέχεια στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το mellon.gr, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 μηνών και μετά από την έφεση που άσκησε ο καταδικασθείς, αφέθηκε ελεύθερος.



Διαβάστε περισσότερα...

Απλήρωτοι οι σχολικοί τροχονόμοι στο δήμο Πύργου


Καταγγελίες από την αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Απλήρωτοι όλο το 2013 παραμένουν 170 σχολικοί τροχονόμοι στο δήμο Πύργου.

Η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, τονίζει στο IONION FM, ότι ρώτησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Παναγόπουλο και απάντησε ότι έχουν πληρωθεί, χωρίς να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για οφειλές του 2012.

Επιπλέον η κ. Αγγελακοπούλου σημείωσε ότι ολόκληρη η πόλη εμφανίζει μια εικόνα εγκατάλειψης, αγριόχορτα στην είσοδο του Πύργου, ακάθαρτες οδούς και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι στην γειτονιά που κατοικεί, έχει αναλάβει με μια σκούπα να καθαρίζει την περιοχή…


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για την κρητική διατροφή


Ξεκινούν από αύριο στο νησί.

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, σε διάφορες περιοχές του νησιού, που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζοντας τις δράσεις του, από το 2006 μέχρι σήμερα, μέσα από τις δυνατότητες του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στο πλαίσιο προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν από τις περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους συμμετείχαν συνολικά 300 οικοκυρές ενώ θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους.

Η αρχή θα γίνει αύριο Σάββατο στην Κάντανο, στο Μόχλο Σητείας στις 7 Ιουνίου, στην Γέργερη του δήμου Γόρτυνας στις 15 και στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ Αμαρίου στις 16 Ιουνίου.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μικρές εισηγήσεις για την ιστορική εξέλιξη και το σημερινό ρόλο της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, απονομή βραβείων στις νοικοκυρές που έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς.

Μεταξύ των στόχων των εκδηλώσεων για την παραδοσιακή κρητική διατροφή είναι να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι επιχειρήσεις εστίασης στην προσφορά φαγητών παρασκευασμένων αποκλειστικά με ελαιόλαδο, γιατί όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών στο νησί, χρησιμοποιεί ιδίως στα τηγανητά σπορέλαια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα 1η Ιουνίου στις εγγραφές παιδικών σταθμών


Χωρίς προβλήματα αναμένονται οι εγγραφές στο δήμο Πύργου.

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι εγγραφές για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Πύργου.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Και φέτος, στους πέντε συνολικά παιδικούς σταθμούς του δήμου αναμένεται να εγγραφούν τουλάχιστον 200 παιδιά εργαζόμενων μητέρων.

Η σωστή λειτουργία τους έχει διασφαλιστεί καθώς ο δήμος έχει ήδη αποστείλει προς έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών το αίτημα πρόσληψης προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (έως 11 μήνες) από τον ΑΣΕΠ για την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Όσον αφορά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που είναι ενταγμένοι σε αυτό, όπως διευκρίνισε η προϊσταμένη των παιδικών σταθμών του δήμου Πύργου, Κατερίνα Σιμιτζή, οι παιδικοί σταθμοί του δήμου δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και δεν έχουν προβλήματα όσον αφορά την λειτουργία τους.

«Έως και τώρα οι Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Πύργου λειτουργούν ομαλά, καλύπτοντας όλες τις αιτήσεις για εγγραφές των νηπίων. Να σημειωθεί ότι οι πέντε παιδικοί σταθμοί του Δήμου Πύργου φιλοξενούν περίπου διακόσια παιδιά.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο κάλυψε τις αιτήσεις μητέρων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και τις άνεργες μητέρες, απορροφώντας βρέφη και νήπια σε σταθμούς που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από το τμήμα των παιδικών σταθμών, η ημερομηνία και τα δικαιολογητικά των εγγραφών για την καινούργια σχολική χρονιά».

Θα πρέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρωινή, να τονιστεί ότι στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, τότε το βάρος των αιτήσεων γονέων θα πέσει στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι και θα κληθούν να απορροφήσουν ενδεχόμενα τον κύριο όγκο τους, αφήνοντας ταυτόχρονα έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό παιδιών εκτός.


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το δηλητήριο του μπλε σκορπιού και οι αμφιλεγόμενες ιδιότητές του


Εντυπωσιάζει η ιστορία του Leandro Gonzáles από την Κούβα - Προσεχτικοί οι επιστήμονες.

Ο εξάχρονος Leandro Gonzáles κάθεται στην άκρη του διπλού κρεβατιού των γονιών του και παρατηρεί γύρω του. Τα ματάκια του ακολουθούν τον δείκτη του αριστερού χεριού της Dr. Niudis Cruz. Γέρνει πίσω και τεντώνει τα χέρια του προς το ταβάνι. Τότε, η Dr. Cruz, μία ξανθιά, σαραντάχρονη ειδικός στον καρκίνο, επιβραβεύει την όποια προσπάθεια του παιδιού. Η Yaima, η μητέρα του αγοριού, κάθεται στο πλάι καθώς περιμένει να τελειώσει η φυσική εξέταση που υποβάλλεται ο μικρός ανά δίμηνο. Πριν από ένα χρόνο περίπου ήταν ακινητοποιημένος και ουσιαστικά βωβός.

Η γιατρός με τη βοήθεια του υπολογιστή παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του όγκου, που αρχικά διαγνώστηκε πριν από 18 μήνες. Από τον Σεπτέμβρη του 2011 ως τον Απρίλη του 2012, ο όγκος συρρικνώθηκε κατά 15%. Σε αυτό το διάστημα το παιδί δεν βρισκόταν κάτω από καμιά άλλη θεραπευτική αγωγή πέρα από την κατάποση ενός άγευστου υγρού τρεις φορές ημερησίως. Η γιατρός επιμένει στο γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από μόνο του, αλλά χρειάζεται μια εξωτερική επέμβαση για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Για τον μικρό Leandro η επέμβαση αυτή αφορά στο δηλητήριο ενός μεσαίου μεγέθους σκορπιού, του Rhopalurus junceus, γνωστού στην Κούβα ως escorpión azul, δηλαδή μπλε σκορπιός. Ενδεχομένως το όνομά του να μην είναι πολύ ακριβές καθώς περιγράφεται καλύτερα ως μπεζ και μωβ σκορπιός. Η κατάσταση του μικρού αγοριού ήταν πολύ κακή και μόνο αφού άρχισε να καταναλώνει αυτό το αραιωμένο σε νερό δηλητήριο επανήλθε σε κανονικά επίπεδα. Η καθημερινή ζωή του πλέον δεν διαφέρει σε πολλά από αυτήν των υπόλοιπων, υγιών παιδιών και η μητέρα του μιλά για μεγάλη τύχη και ευλογία μέσα από την ίδια τη φύση.

Το δηλητήριο του μπλε σκορπιού δεν αποτελεί σημερινή ανακάλυψη. Για πάνω από 20 χρόνια οι καρκινοπαθείς στην Κούβα καταφεύγουν σε αυτό. Και ακόμη και όταν δεν σημειώνεται θεαματική βελτίωση στην κατάσταση των ασθενών, κανείς δεν επιμένει ότι τα θεραπευτικά του αποτελέσματα αποδίδονται απλώς σε μία ευχάριστη σύμπτωση. Μάλιστα, πολλοί ασθενείς, ταυτόχρονα με τη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουν, καταφεύγουν στο δηλητήριο του μπλε σκορπιού για ανακούφιση από τον πόνο, μυϊκή ενδυνάμωση και ανάκτηση δύναμης και ενέργειας.

Η κρατική φαρμακευτική εταιρεία της Κούβας πρόσφατα έβγαλε στην παραγωγή σχετικό ομοιοπαθητικό σκεύασμα με την ονομασία Vidatox. Πολλές χώρες έδειξαν ενδιαφέρον για να εισάγουν το φαρμακευτικό αυτό προϊόν και ήδη στήθηκε ένας χορός παραεμπορίου του προϊόντος με προεκτάσεις ποικίλες και μείζονος σημασίας. Ο αριθμός των ασθενών που το δοκίμασαν σε παγκόσμια κλίμακα συνεχώς αυξάνεται.

Ο διευθυντής της Labiofam, Dr. José Antonio Fraga, πολύ προσεκτικά περιγράφει την κατάσταση. Υπογραμμίζει ότι δεν έχει βρεθεί η θεραπεία και σε καμία περίπτωση οι ασθενείς δεν παροτρύνονται να εγκαταλείψουν τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία των ιστών με καρκινικά κύτταρα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ιατρική βασίζεται σε αποδείξεις και δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε όταν αυτές υπάρχουν.

Ο Dr. Alexis Diaz, ένας νέος και ενθουσιώδης ιατρός στην ομάδα έρευνας, παρέχει την πιο σαφή και επιστημονική πληροφόρηση. Τονίζει ότι το δηλητήριο του μπλε σκορπιού είναι αποτελεσματικό σε συμπαγείς όγκους ή προσβεβλημένα όργανα, όπως οι πνεύμονες, το πάγκρεας, ο εγκέφαλος ή κάθε όργανο της γαστρεντερικής οδού, ενώ δεν φαίνεται αποτελεσματικό σε άλλους τύπους κακοηθειών, όπως τα λεμφώματα. Παράλληλα αναφέρει περιπτώσεις ασθενών στους οποίους απέτυχε το δηλητήριο, οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτό ως έσχατη λύση, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξασθενήσει πολύ και ο καρκίνος είχε ήδη προκαλέσει μεταστάσεις. Θεωρεί ότι, αν χορηγηθεί από τα πρώτα στάδια της νόσου, ίσως κάποια μέρα η επάρατος νόσος να γίνει χρόνια και φαρμακοεξαρτώμενη, όπως ακριβώς ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σε αυτό τα πλαίσιο οι γιατροί προτείνουν τη χρήση του δηλητηρίου του μπλε σκορπιού συμπληρωματικά προς κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Leandro, ο οποίος μετά από χορήγηση του φαρμάκου για εφτά μήνες ήταν αρκετά δυνατός να αντιμετωπίσει κάθε άλλη επέμβαση, έτσι, το παιδί υποβλήθηκε σε ακτινοβολία που συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο τον όγκο.

Πάνω από όλα το ενδιαφέρον των επιστημόνων και της ίδιας της εταιρείας στράφηκε στην ασφάλεια των ανθρώπων. Διεξήχθησαν πολυάριθμες έρευνες σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για να αποδειχθεί ότι το δηλητήριο του μπλε σκορπιού δεν είναι τοξικό, αλλά αντιθέτως ενδείκνυται η χορήγησή του στα θηλαστικά.

Ο José Perera και ο Juan González έχουν αποστολή δύσκολη που δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν ο ήλιος πέσει. Με φτωχό εξοπλισμό μετακινούν έναν σωρό από πέτρες. Με επιδέξιες και προσεκτικές κινήσεις συλλαμβάνουν τον σκορπιό και με άγνοια κινδύνου, σαν να έπαιζαν με μια άκακη ακρίδα, τον πιάνουν από την ουρά και τον αιχμαλωτίζουν στο δοχείο που έχουν μαζί τους. Είναι επαγγελματίες. Δηλώνουν κυνηγοί σκορπιών και είναι μόνο κάποιοι από όλους εκείνους όσοι εξασκούν την ίδια δραστηριότητα.

Ο Perera λέει ότι έχει τσιμπηθεί από τον σκορπιό πάνω από 10 φορές, αλλά κανείς από τους δύο δεν φοβάται. Το τσίμπημα του R. junceus πονά φρικτά και μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αιμωδία (μούδιασμα), ωστόσο το δηλητήριο αυτό δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο.



Πράγματι ο σκορπιός είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Από τα 2.000 περίπου είδη μόνο τα 20-30 είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, κυρίως για τα μικρά παιδιά. Ας μην ξεχνούμε ότι οι σκορπιοί επιτίθενται μόνο όταν αισθάνονται ότι απειλούνται. Πέρα από αυτήν την προσέγγιση, οι σκορπιοί και σε άλλους πολιτισμούς χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικά μέσα. Στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως το είδος Mesobuthus martensii, αλλά πάνω από 25 είδη θεωρούνται ότι ανακουφίζουν από τον πόνο, θεραπεύουν τις επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και την παράλυση.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή πέφτουμε πάνω στον βιολόγο Misael Bordier Chivas, ο οποίος απεβίωσε σχετικά πρόσφατα. Σύμφωνα με την ιστορία, λοιπόν, διεξήγε ελέγχους πάνω στα δηλητήρια διαφόρων φιδιών, αραχνών και σκορπιών για το Πανεπιστήμιο του Γκουαντάναμο.

Παρατήρησε μεγάλη βελτίωση σε αρουραίους και σκύλους που έλαβαν το δηλητήριο του R. junceus. Τα πειράματα προχώρησαν σε περαιτέρω στάδια, ώστε να ανακαλυφθεί η ευεργετική δράση του δηλητηρίου αυτού στους καρκινικούς όγκους.

Το 1993 ο José Felipe Monzón προσέγγισε τον Bordier και τον παρακάλεσε να του δώσει κάποιο από το δηλητήριο για τη 15χρονη κόρη του που νοσούσε από καρκίνο στο πάγκρεας. Ο καθηγητής δεν αρνήθηκε την πρόκληση, αντιθέτως έφτιαξε την πρώτη φόρμουλα που προοριζόταν για άνθρωπο και τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον θριαμβευτικά! Φυσικό επόμενο ήταν η Labiofam να προσεγγίσει με τη σειρά της τον Bordier, να ξεκινήσει μια σειρά πειραμάτων και ελέγχων, ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια του δηλητηρίου και, καθώς οι έλεγχοι ήταν πολλά υποσχόμενοι, η εταιρεία αποφάσισε να το διαθέσει στην αγορά. Και καθώς οι αρχές υγείας της χώρας δεν επέτρεπαν την έγκριση προς πώληση τόσο άμεσα, η εταιρεία το διέθετε από το 2003 δωρεάν σε οποιονδήποτε δήλωνε εγγράφως ότι επιθυμούσε να το λάβει.



Όλο αυτό το εγχείρημα είναι αυτονόητο ότι απαιτούσε πολλούς σκορπιούς, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραγωγή. Οι συνθήκες όπου φυλάσσονται είναι ειδικές. Ο χώρος κλιματίζεται και βρίσκεται σταθερά στους 22οC, κάθε σκορπιός έχει τον αποκλειστικό του αριθμό και σημειώνεται στο αρχείο η περιοχή όπου εντοπίστηκε και η ημερομηνία. Από την εισαγωγή θα περάσουν περίπου 40 ημέρες ώς τη χρησιμοποίηση του σκορπιού, αρκετές μέρες ώστε να γεννήσουν κάποιοι από αυτούς ή να νοσήσουν άλλοι.

Για τη συλλογή του δηλητηρίου (ή άρμεγμα όπως συνηθίζουν να λένε) χρειάζεται μια πολύ συγκεκριμένη τεχνική στην οποία εφαρμόζεται ηλεκτροσόκ. Τότε αφήνονται 6-12 μικροσταγόνες γαλακτώδους υφής και χρώματος. Ο κάθε σκορπιός «αρμέγεται» μία φορά τον μήνα επί δύο χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι ζει γύρω στα 10. Μετά απελευθερώνεται στο φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να συνεχίσει ο πολλαπλασιασμός του είδους.

Η είδηση για το δωρεάν σκεύασμα ταξίδευσε πολύ γρήγορα. Πλήθος ασθενών συνέρρεε στη Labiofam, η οποία ποτέ δεν έδιωξε κάποιον που φαινόταν να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον μπλε σκορπιό. Δημοσιογράφοι από διάφορα μέρη του πλανήτη κατέφθαναν στην Κούβα για να κάνουν ρεπορτάζ και τα νέα διαδίδονταν τάχιστα! Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι οργανισμοί υγείας και άλλοι φορείς που φαίνονται διστακτικοί, ακόμη και καχύποπτοι, απέναντι σε αυτό το μέσο θεραπείας, το οποίο ωστόσο ήδη δημιουργεί ανάγκες για περισσότερους μπλε σκορπιούς.

Στη Labiofam άνοιξε τελικά ο δρόμος της ομοιοπαθητικής και το Vidatox είναι πλέον πραγματικότητα. Αυτό το πολύ αραιωμένο σκεύασμα βγήκε σε μαζική παραγωγή. Το μπουκάλι των 30 ml είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία της χώρας σε τιμή 220 δολαρίων για του ξένους και 4 λεπτών για τους Κουβανούς.

Φυσικά αναλύσεις που έγιναν στο δηλητήριο αυτό κατέδειξαν την ύπαρξη 5 πρωτεϊνών με γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως η βάση για την ύπαρξη συνθετικών και άλλων φαρμάκων στο μέλλον. Μία από αυτές, ένα πεπτίδιο γνωστό ως χλωροτοξίνη, μπορεί να εντοπισθεί και σε άλλα είδη σκορπιών και, αν κάποτε κλωνοποιηθεί, θα αφεθούν οι σκορπιοί στην ησυχία τους!

Παρ’ όλο που όλες αυτές οι παραπάνω ανακαλύψεις έχουν μεγάλο επιστημονικό και ιατρικό ενδιαφέρον και πέρα από κάθε ελπίδα που γεννάται για την αντιμετώπιση της νόσου, προκύπτουν πολλά ηθικά θέματα και θέματα νομικού ενδιαφέροντος. Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες μόνο χώρες έχουν αδειοδοτηθεί να εισάγουν το φάρμακο νόμιμα, ενώ αναμένεται η λίστα των χωρών αυτών να μεγαλώσει άμεσα. Πέρα από αυτό, όμως, η εξάπλωση της είδησης, η ενδεχόμενη παραπληροφόρηση και η δραστηριότητα παράνομων κυκλωμάτων διευκολύνουν την άνθιση παραεμπορίου που εκμεταλλεύεται ενδεχομένως τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία.

Παράλληλα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα και η Γερμανία, βρίσκονται μεσάζοντες, άτομα που διατίθενται να κάνουν το ταξίδι ως την Κούβα ώστε να προμηθεύσουν ασθενείς με το πολύτιμο σκεύασμα. Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο πολυάριθμες ιστοσελίδες προσφέρονται να αποστείλουν το πόσιμο φάρμακο (αναφερόμενο ως escozul, escoazul ή υπό την εμπορική ονομασία Escozine) οπουδήποτε στον πλανήτη. Κάποιες φαίνονται αξιόπιστες, άλλες προβάλλουν την κατ’ αποκλειστικότητα συνεργασία τους με την οικογένεια του Bordier, ενώ άλλα ζητούν οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν αντίγραφα των ιατρικών τους εξετάσεων, προκειμένου η θεραπεία να είναι εξατομικευμένη και πιο επιτυχής.

Οι γιατροί στο νησί φαίνονται διστακτικοί και πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους. Στην ανάλογη ερώτηση αποφεύγουν να απαντήσουν. Όταν η Κούβα τη δεκαετία του ’90 έχασε τα έσοδα που είχε από τη Ρωσία, η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο αποφάσισε να επενδύσει στη βιοτεχνολογία ως ένας πολλά υποσχόμενος τομέας οικονομικής, και όχι μόνο, ανάπτυξης. Το στοίχημα κερδήθηκε. Oι Κουβανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο εμβόλιο με συνθετικό αντιγόνο για τον Haemophilus influenzae τύπου B και οι έρευνες και οι επιτυχίες δεν σταματούν εδώ, αλλά σημειώνονται πρόοδοι στον τομέα της ογκολογίας, της ανοσολογίας, των μολυσματικών ασθενειών και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Είναι πολύ ελπιδοφόρο να γνωρίζουμε ότι η θεραπεία σε κάθε είδους ασθένεια βρίσκεται στην ίδια τη φύση. Παράλληλα οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να έχουμε πάντοτε ως γνώμονα στις επιλογές μας τη λογική, ώστε να αποφεύγουμε κινδύνους που ελλοχεύουν. Σε κάθε περίπτωση αρκεί να καταγράψουμε το φαινόμενο, να θαυμάσουμε το ελάχιστο αυτό πλασματάκι της φύσης και τον μικρό Leandro Gonzáles, που πλέον η ζωή του δεν φαίνεται να είναι ένας δύσκολος καθημερινός αγώνας…



Διαβάστε περισσότερα...

Η απάντηση της ΚΕΔΕ για τις απολύσεις στο Δημόσιο


«Δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στο να μπει ταφόπλακα».

Την αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσαν σημερινά δημοσιεύματα για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των δήμων και χιλιάδες απολύσεις σε αυτά.

Σχετικά με το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ζητά από τους δήμους να αποστείλουν επειγόντως αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν, η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει τα εξής:

«Η ΚΕΔΕ εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αυτοδιοίκηση της χώρας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνηγορήσει στο να μπει οριστική «ταφόπλακα» στη λειτουργία των δήμων, των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών τους.

Ούτε και πρόκειται να δεχθεί να απεμπολήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κοινωνικές δομές των δήμων αποτελούν την μοναδική «ασπίδα» κοινωνικής προστασίας των χειμαζόμενων από τις συνέπειες της κρίσης πολιτών.

Δεν πρόκειται επίσης να συνηγορήσει στην ευθεία κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς της και της αυτονομίας των αιρετών της οργάνων να διοικούν.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ο μόνος φορέας της Δημόσιας Διοίκησης που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα, από την εφαρμογή του Καλλικράτη μέχρι σήμερα οι δήμοι, αλλά και οι δήμαρχοι, μειώθηκαν από 1.034 σε 325, ήτοι μείωση 69%, το πολιτικό προσωπικό (δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι) από 16.390 σε 9.375, ήτοι μείωση 43%, οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων από 914 σε 325, ήτοι μείωση 64%, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από 2.298 σε 1.498 αντίστοιχα, ήτοι μείωση 35%. Ειδικά σε ότι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, ήτοι μείωση 88%, ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, ήτοι μείωση 64%!

Μετά δε το επί τόσα χρόνια πάγωμα των προσλήψεων στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, δεν υπάρχει πλέον πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

Υπογραμμίζουμε δε τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στην κυβέρνηση συνολικά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί για άλλη μία φορά να «πληρώσει» με κόστος την ολοκληρωτική της κατάρρευση, τις καθυστερήσεις και τις ατελέσφορες προσπάθειές τους να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους, δηλαδή τις δημόσιες υπηρεσίες και το ίδιο το κράτος.

Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας απαντήσει η κυβέρνηση ποιος άλλος φορέας της Γενικής και Κεντρικής κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις, καταργήσεις και μειώσεις.

Φτάνει πια! Ας μας αφήσουν επιτέλους απερίσπαστους να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, προσφέροντας τις αδιαμφισβήτητα κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες στη χειμαζόμενη κοινωνία».


Διαβάστε περισσότερα...

Από το ΥΠΟΙΚ η έκδοση του Π.Δ. για την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα


Τι αναφέρει σε έγγραφό του ο Αντώνης Μανιτάκης.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι εκείνο που θα αποφασίσει για τον χρόνο έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας που είχαν στον ιδιωτικό τομέα οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, από το υπουργείο έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με την αναγνώριση, για βαθμολογική και μισθολογική ένταξη, της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, που διαθέτουν ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4024/2011.

Ωστόσο η αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, έπειτα από τη διασύνδεση του βαθμολογίου και του μισθολογίου με βάση το Ν. 4024/2011.

Όπως εξηγεί ο κ. Μανιτάκης, επειδή η εν λόγω ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μισθολογικής δαπάνης των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, ζήτημα επί του οποίου επιλαμβάνεται το υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο είναι εκείνο να απαντήσει.

Το έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα σχετικής με τη μη εφαρμογή του Ν. 4024/2011 ως προς την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται», έχει δηλώσει ο βουλευτής επισημαίνοντας ότι δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα τόσο στους νεοπροσλαμβανόμενους, όσο και για τους υπηρετούντες υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα να αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Ο βουλευτής έχει αναγνωρίσει ότι με το Ν. 4024/2011 δεν έχει προβλεφθεί προθεσμία έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να το παραπέμψει στις καλένδες, όπως σημείωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποινή φυλάκισης σε επιχειρηματία που διαφεύγει


Ο 39χρονος έπαιρνε τη σύνταξη γιαγιάς και διαφεύγει στο εξωτερικό.

Ερήμην καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ένας 39χρονος επιχειρηματίας από τη Χερσόνησο.

Ο επιχειρηματίας ήταν συνδικαιούχος σε λογαριασμό, όπου έμπαιναν τα χρήματα ηλικιωμένης συνταξιούχου του ΙΚΑ, με την οποία δεν είχε συγγενική σχέση.

Η συνταξιούχος πέθανε το 2006 αλλά ο 39χρονος συνέχιζε να παίρνει τα χρήματα έως το 2011, οπότε και αποκαλύφθηκε η απάτη, η οποία ζημίωσε το ΙΚΑ κατά 34.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, κάτι που είχε γίνει και τον Νοέμβριο και πάλι με δική του υπαιτιότητα, και το δικαστήριο είχε αναβληθεί, σύμφωνα όμως με το cretalive.gr, η έρευνα που έκανε το ίδρυμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο 39χρονος έχει διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή, ενώ το ΙΚΑ αναμένεται να καταθέσει αγωγή εναντίον του.



Διαβάστε περισσότερα...

Διανέμουν πατάτες αύριο στην Κατερίνη


Συγκεντρώνονται τρόφιμα και για το κοινωνικό παντοπωλείο.

Διανομή πατάτας πραγματοποιείται αύριο στην Κατερίνη από την εθελοντική ομάδα δράσης του νομού Πιερίας.

Οι εθελοντές, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα συγκεντρώσουν και τηγανέλαιο ενώ παράλληλα θα μαζέψουν τρόφιμα και για το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν τον Τόμας Πρωτόπαπα


Δωρεές στα παιδικά χωριά SOS ζήτησε η οικογένεια.

Φίλοι και συγγενείς είπαν πριν από λίγο το τελευταίο αντίο στον Τόμας Πρωτόπαπα, στην εκκλησία της Παναγίας Μαρμαριώτισσας Χαλανδρίου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που αποφάσισε να γίνει η οικογένειά του, καθώς η σορός του ηθοποιού θα μεταφερθεί στην Αγγλία, όπου υπάρχει ο οικογενειακός τάφος της οικογένειας της μητέρας του, βρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι που τον γνώριζαν και τον αγαπούσαν.

Η οικογένεια δεν επιθυμούσε στεφάνια και λουλούδια.

Όσοι ήθελαν προσέφεραν δωρεές στα παιδικά χωριά SOS.






Διαβάστε περισσότερα...

Στο νοσοκομείο 15 μαθητές με συμπτώματα κρίσης πανικού


Συμμετείχαν στις πανελλαδικές σε εξεταστικό κέντρο των Γρεβενών.

Μεγάλος αριθμός εξεταζόμενων μαθητών, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής (24/5) με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Πρόκειται για 15 συνολικά μαθητές από τους 165 που έδιναν Πανελλήνιες εξετάσεις στο εξεταστικό κέντρο (2ο Λύκειο) της πόλης των Γρεβενών.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυριάκο Σημαδόπουλο που μίλησε στο Star-fm.gr ο αριθμός αυτός των μαθητών ήταν μη αναμενόμενος:

«Το Νοσοκομείο Γρεβενών δεν διαθέτει ψυχίατρο αλλά και ούτε μπορούμε να αρνηθούμε τα συμπτώματα που ανέφεραν στο Ιατρικό προσωπικό οι μαθητές. Σύμφωνα με τις οδηγίες, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε κατά προτεραιότητα τέτοια περιστατικά.

Για τους 15 μαθητές που προσήλθαν στο Νοσοκομείο μας, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παθολόγος Ιατρός κ. Νίκος Μασμανίδης τους εξέτασε και διαπίστωσε ότι είχαν συμπτώματα «κρίσης πανικού». Έμειναν λίγη ώρα, ηρέμησαν και στη συνέχεια αναχώρησαν για τα σπίτια τους».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου μιλώντας, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του πρώην εκπαιδευτικού, επεσήμανε και ότι: «Οι επαναληπτικές εξετάσεις ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο δύσκολες από τις σημερινές, άρα να μην θεωρούν ότι η ένταση με την οποία βιώνουν την δοκιμασία θα είναι μικρότερη».

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών Dr Θωμάς Λιάμπας, μετέφερε στο Star-fm.gr ότι οι μαθητές που δεν έγραψαν κανονικά με τους υπολοίπους και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο: «Θα διαγωνιστούν από τις 8 μέχρι τις 15 Ιουνίου, αυτή φορά σε εξεταστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια δυσκολία αφού τα θέματα θα είναι Πανελλαδικά. Εάν κάποιος είναι σωστά προετοιμασμένος δεν θα πρέπει να τον πιάνει κρίση πανικού».

Στην επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο Γρεβενών, συνομιλήσαμε και με ασθενείς οι οποίοι την στιγμή της εξέτασης των μαθητών βρισκόταν στον ίδιο χώρο.
«Ήταν μια χαρά» μας μετέφερε κάποιος, που δεν ήταν γιατρός, συμπληρώνοντας: «Έλεγαν μεταξύ τους, πως ήρθαν για να μην γράψουν σήμερα εξετάσεις γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα»… Δηλώσεις που σίγουρα δεν αφορούν όλους τους μαθητές που νοσηλεύτηκαν.

Να επισημάνουμε ότι στις τελευταίες Πανελλήνιες εξετάσεις που έδιναν προχθές, είχαν νοσηλευτεί ξανά στο Νοσοκομείο Γρεβενών με τα ίδια συμπτώματα 6 μαθητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά ρίχνονται στο στίβο του αθλητισμού


Στην Καλαμάτα το 1ο φεστιβάλ των σπορ.

Το 1ο φεστιβάλ αθλητισμού για παιδιά διοργανώνει το τμήμα στίβου του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, αύριο Σάββατο 25 Μαΐου, στις 18.45, στο δημοτικό στάδιο Καλαμάτας.

Το φεστιβάλ αθλητισμού απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων κι αποτελεί μια γιορτή που θα συνδυάζει τον αθλητισμό, μαζί με εφέ και χορευτικές εκπλήξεις από σύλλογο χορού.

Σκοπός της εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας, είναι να έρθουν τα παιδιά σε πρώτη επαφή με τα αγωνίσματα του στίβου, κάτι που θα τα βοηθήσει να αποφύγουν βλαβερές συνήθειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή υιοθεσίας ζώων στο κέντρο του Ηρακλείου


Την εκδήλωση διοργανώνει η Ζωόφιλη Δράση.

Γιορτή υιοθεσίας ζώων συντροφιάς πραγματοποιείται αύριο στο Πάρκο Γεωργιάδη στο κέντρο του Ηρακλείου.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Ζωόφιλη Δράση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Αν έχεις περίσσια αγάπη, σου αρέσουν οι βόλτες και η γυμναστική, αν θες να γνωρίσεις τον καλύτερο σου φίλο, εκείνον που δεν θα σε προδώσει ποτέ, αν υπάρχει μια θέση στην καρδιά σου, τότε έλα να γνωρίσεις τα μικρά τετράποδα πλασματάκια της πόλης μας που σου υπόσχονται ότι θα φροντίσουν για όλα τα παραπάνω.

Τα σκυλάκια και τα γατάκια μας θα βρίσκονται στο Πάρκο Γεωργιάδη, το Σάββατο 25 Μαΐου και θα σας περιμένουν όλους σας να τα γνωρίσετε από κοντά για να σας εντυπωσιάσουν με τα νάζια και τα παιχνίδια τους.

Κοντά μας θα βρίσκεται στη 1 το μεσημέρι και ο θετικός εκπαιδευτής Παύλος Κοσμαδάκης για κάθε απορία σας σχετικά με την απόκτηση ενός νέου τετράποδου μέλους της οικογένειας σας».
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών


Συμβουλές για να αποφεύγονται οι φωτιές.

Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Χανίων πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τον σχεδιασμό δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, σχετικά με μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, που οφείλουν να λαμβάνουν, αλλά και συγκεκριμένων σχετικών νομοθετικών διατάξεων, που βρίσκονται σε ισχύ.

Βάσει αυτού, ο δήμος Χανίων ενημερώνει τους πολίτες ότι:

1. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) απαγορεύεται κάθε είδους καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.

2. Ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

3. Μετά από μια πυρκαγιά σε βοσκότοπο, αυτός κηρύσσεται αναδασωτέα έκταση και η αρμόδια δασική υπηρεσία υποχρεούται να προβεί σε ενημέρωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), διαβιβάζοντάς του την σχετική πράξη χαρακτηρισμού, προκειμένου να ενημερωθεί η ψηφιακή του βάση δεδομένων.

Τονίζεται ότι ο δήμος Χανίων, όπως και όλος ο νομός, ανήκει στις ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, γεγονός το οποίο επιβάλει την ιδιαίτερα προσεκτική συμπεριφορά όλων μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποτρέψουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς

• Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
• Δεν ανάβουμε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.
• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι μας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση

• Δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.
• Κλαδεύουμε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
• Απομακρύνουμε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
• Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Τα κλαδεύουμε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι μας.
• Αραιώνουμε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον τρία μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνουμε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
• Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
• Προφυλάσσουμε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
• Καλύπτουμε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
• Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
• Αποφεύγουμε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι μας.
• Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
• Προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για τη συντήρηση τους.
• Εξοπλιζόμαστε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
• Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να μας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα Γνωριμίας με το Βιολογικό Σπαράγγι


Δωρεάν διανομή του προϊόντος αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών ΒΙΟΑΓΡΟΣ διοργανώνουν αύριο στις 11 το πρωί «Ημέρα Γνωριμίας με το Βιολογικό Σπαράγγι».

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι καταναλωτές για το βιολογικό σπαράγγι, τον τρόπο παραγωγής και συγκομιδής του, καθώς επίσης και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Το σπαράγγι σε κάποιες χώρες του εξωτερικού είναι αρκετά διαδεδομένο, ενώ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά τη δική του θέση στη διατροφή του σύγχρονου καταναλωτή. Το πρωί του Σαββάτου, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με τον πιο άμεσο τρόπο τα βιολογικά σπαράγγια, να τα δοκιμάσουν και να τα προμηθευτούν εντελώς δωρεάν από την Ομάδα Παραγωγών της Βιοαγρός, που καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα πραγματοποιούν συλλογή βιολογικών σπαραγγιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Πέλλας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γενικότερα για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας και των προϊόντων της, αλλά και για τη συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ κατά τη διάρκεια του μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας


Οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στη ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: www.ypakp.gr (Νομοθεσία).

Σε αυτές περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και ειδικά θέματα εφαρμογής της πάγιας ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης της Υποπαραγράφου ΙΑ.1 του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α).



Διαβάστε εδώ αναλυτικά



Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με τις οικογένειες ανέργων


Στη πρόγραμμα που αφορά σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο αναφέρεται με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά και την σημερινή αποκάλυψη ότι ένα πρόγραμμα που είχαν καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ και το οποίο είχε την έγκριση της τρόικας, σκόνταψε στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

"Η ανεργία και η αντιμετώπιση της αποτελούν ύψιστης προτεραιότη­τας ζητήματα για το υπουργείο Εργασίας. Μόλις χθες, ανακοινώσαμε μία μεγάλη και σημαντική επιθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων ανέργων με επίκεντρο 75.000 ευκαιρίες εισόδου τους στην αγορά εργασίας για το 2014.

Αν σε αυτό προσθέσουμε τις ήδη υλοποιούμενες δράσεις μέσα στο 2013 για 45.000 νέους ανέργους, δημιουργείται ένα ισχυρό πλέγμα παρέμβασης που αφορά σε 120.000 νέους. Δεν μένουμε, όμως, εδώ.

Με τον ΟΑΕΔ και τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, υλοποιούνται αλλά και σχεδιάζονται μία σειρά προγ­ραμμάτων που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες ανέργων και ευπα­θών ομάδων", αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

"Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας έχουμε θέσει, επιπλέον, και την ανάπτυξη σχετικής δράσης που αφορά σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του", τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: "Σε κάθε περίπτωση θα είναι πλήρως εναρμο­νισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".



Διαβάστε περισσότερα...

Μικροί εφευρέτες από τη Ρόδο


Μικροί εφευρέτες, που ενδεχομένως κάποτε θα γίνουν μεγάλοι, χαρακτηρίζονται μαθητές του πρώτου Γυμνασίου Καλιθιών της Ρόδου και συγκεκριμένα του τμήματος Τεχνολογίας, καθώς σχεδιάζουν και υλοποιούν κατασκευές που έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία και βέβαια με υλικά που είναι ανακυκλούμενα.

Οι κατασκευές που προκαλούν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι κυρίως, η αυτόματη φραπεδιέρα από ξύλο που περιέχει επεξεργαστή ενώ σου προσφέρει και καλαμάκι , το μηχάνημα ανακύκλωσης που σου λέει «ευχαριστώ» με μουσικό τρόπο, όπως και ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα καρυοθραύστη.

Εντύπωση προκαλούν επίσης τα έργα τέχνης από σκουπίδια που μάζεψαν οι μαθητές καθαρίζοντας παραλίες του νησιού, όπως και οι φωτεινοί σηματοδότες κατασκευασμένοι από ξύλο και μονωτική ταινία.






Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός 21χρονος στα Τρίκαλα


Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγο ένας 21χρονος από το χωριό Γλίνος Τρικάλων. Ο άτυχος νέος βρισκόταν σε καφενείο στην πλατεία του χωριού. Ξαφνικά έπεσε κάτω, χάνοντας τις αισθήσεις του. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, όπου παρέλαβε τον 21χρονο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο θάνατός του οφείλεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν 20.000 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς


Τουλάχιστον 20.000 θέσεις παιδιών σε δημοτικούς αλλά και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς απειλούνται με περικοπή, αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα που αφορούν τα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ και τους περιορισμούς στις προσλήψεις.

Με τος εγγραφές να έχουν ξεκινήσει στους 77 παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων αλλά και πολλών άλλων πόλεων, κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει με ασφάλεια για τον ακριβή αριθμό των παιδιών που τελικά θα φιλοξενήσουν -ειδικά αν η δυναμικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από συμβασιούχους υπαλλήλους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη διευθυντής του ΙΚΑ για χρηματισμό


Συνελήφθη ο διευθυντής του Τμήματος Συντάξεων του ΙΚΑ Ρέθυμνου, 55 ετών, κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο διευθυντής, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, καθυστερούσε την εκκαθάριση συντάξεων και το επίδομα ΕΚΑΣ συνταξιούχων, με σκοπό να του καταβάλουν χρηματικό ποσό για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησής τους.

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου είχε διατάξει προκαταρτική εξέταση για τη διερεύνηση του αδικήματος της εκβίασης από τον 55χρονο, τον Νοέμβριο του 2012, μετά από καταγγελία ηλικιωμένης γυναίκας, σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς είχε απαιτήσει από αυτήν 500 ευρώ προκειμένου να τακτοποιήσει υπόθεση είσπραξης χρηματικού ποσού της ανάπηρης αδελφής της.

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την έρευνα, συνεργάστηκαν με υπαλλήλους του ΙΚΑ και τελικά συνέλαβαν χθες τον διευθυντή, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χαρτονομίσματα που είχαν προσημειωθεί από το ταμείο του Ιδρύματος. Επιπλέον κατασχέθηκαν άλλα 1.535 ευρώ, ποσόν του οποίου η προέλευση διερευνάται.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστωθεί το ύψος του χρηματισμού του συγκεκριμένου κρατικού λειτουργού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήτρια λιποθύμησε την ώρα των εξετάσεων


Μαθήτρια που βρίσκονταν στο εξεταστικό κέντρο στο 1ο Λύκειο Πρέβεζας έχασε σήμερα το πρωί τις αισθήσεις της, την ώρα των Πανελληνίων εξετάσεων.

Ανάστατοι μαθητές και καθηγητές ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου μετέφερε την μαθήτρια στο νοσοκομείο της Πρέβεζας προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικές φωνές στη Σαλαμίνα


Το 1ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών διοργανώνει ο Δήμος Σαλαμίνας σε συνεργασία με την Παιδική Χορωδία του Δήμου, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του μαέστρου Αναστάσιου Αναστασόπουλου, το Σάββατο 1 Ιουνίου του 2013 στις 6 το απόγευμα.


Διαβάστε περισσότερα...