Αυτό υποστηρίζει η έρευνα «Κρίση και οικογενειακές ισορροπίες», της εταιρείας People for Business. Φαίνεται πλέον πως το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ, μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, το 80% των ανδρών, στελεχών επιχειρήσεων, εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2012. Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι αλλαγές, που έχει επιφέρει στις οικογενειακές ισορροπίες η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, το 45,5% των γυναικών εξασφαλίζει πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος, το 16,4% καλύπτει το 50 με 80% του συνολικού εισοδήματος στο σπίτι και το 38,2% κερδίζει αμοιβές που δεν ξεπερνούν το 50% του οικογενειακού εισοδήματος.
Τι σημαίνει η ανάληψη όλο και περισσότερων ευθυνών από τη γυναίκα;
Η ευθύνη για την οικονομική επιβίωση της οικογένειας ήταν παραδοσιακά ευθύνη των ανδρών και αυτή η ευθύνη έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις για τον ανδρικό ρόλο. Ακόμα και όταν οι γυναίκες ήταν επαγγελματικά ενεργές, στην συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών οι γυναίκες προσέφεραν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στο νοικοκυριό και είχαν την ευθύνη για το νοικοκυριό και τα παιδιά.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι ισορροπίες ανατρέπονται τελείως. Η γυναίκα σε πολλές περιπτώσεις φέρνει τα περισσότερα χρήματα στο σπίτι και έτσι, περνάει στη γυναίκα και η ευθύνη για το επίπεδο ποιότητας ζωής της οικογένειας.
Οι αυξημένες ευθύνες πόσο επηρεάζουν τη ψυχολογία της γυναίκας;
Η προφανής επίπτωση αυτής της ανατροπής είναι ότι, δεδομένου ότι συχνά εξακολουθεί να θεωρείται «αταίριαστη» με τον ανδρικό ρόλο η αυξημένη ενασχόληση με το νοικοκυριό και τα παιδιά, με αποτέλεσμα να πέφτουν ασήκωτα «βάρη» στους ώμους των γυναικών.
Έτσι ο ήδη δυσκολεμένος άντρας που αισθάνεται ίσως και μειονεκτικά στον καινούριο του ρόλο, βρίσκεται και μια αγχωμένη, εξοντωμένη και αναπόφευκτα θυμωμένη σύντροφο δίπλα του!
Σιγά σιγά τα παιδιά (όπου υπάρχουν γιατί δύο άνθρωποι σε τέτοια δύσκολη κατάσταση τόσο από πρακτική όσο και από ψυχολογική πλευρά, μπορεί να δυσκολευτούν και να κάνουν παιδιά) βρίσκονται με τη σειρά τους μπροστά σε δυο γονείς στα «όριά» τους.
Ενώ λοιπόν ξεκινήσαμε από τις επιπτώσεις για τη γυναίκα, είναι φανερά δύσκολο να τις απομονώσει κανείς από τον άντρα και την οικογένεια στο σύνολό της.
Η λύση;
Μα φυσικά το μοίρασμα! Για τη γυναίκα η υπέρβαση μέσα της να αφήσει την ευθύνη των παιδιών και να εμπιστευτεί τον άντρα ως ισότιμο «παίχτη» και όχι ως «βοηθό» της. Για τον άντρα η υπέρβαση του να «δει» θετικά την προσθήκη του ρόλου του ως «καλού πατέρα και συντρόφου», και όχι ως «υποβάθμιση».
Πηγή: http://boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.