Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τα παρεξηγημένα θαλασσινά

Τι γίνεται, όμως, με τα θαλασσινά (αστακός, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι), που συνηθίζονται στη νηστεία και που τόσο έχουν παρεξηγηθεί για το πλούσιο σε χοληστερόλη περιεχόμενό τους;

Οσο παράδοξο και αν ακούγεται, τα αγαπημένα μας θαλασσινά, παρ' όλο που εμπεριέχουν διαιτητική χοληστερόλη, δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, για 3 κυρίως λόγους:

1 Διότι, σε αντίθεση με τα παλαιότερα στοιχεία διατροφικών αναλύσεων, που συμπεριλάμβαναν στις μετρήσεις όλες τις στερόλες και όχι μόνο τη χοληστερόλη, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα θαλασσινά δεν εμπεριέχουν τα μεγαποσά χοληστερόλης που παλαιότερα αναγράφονταν στους πίνακες.

2Διότι η διαιτητική χοληστερόλη επηρεάζει ασθενέστερα τη χοληστερόλη του οργανισμού μας απ' ό,τι το κορεσμένο λίπος (λίπος κρεάτων - γαλακτοκομικών).

3Διότι τα θαλασσινά εμπεριέχουν, συν τοις άλλοις, ω-3 λιπαρά οξέα, λιπαρά οξέα με έντονη αγγειοπροστατευτική επίδραση.

Αν κάτι, λοιπόν, πρέπει να μας προβληματίσει είναι η υγιεινή των θαλασσινών και όχι η χοληστερόλη τους, όταν φυσικά αυτά καταναλώνονται σε λογικά ποσά και με αραιή συχνότητα.

@TABLE

Σύγχρονες αναλύσεις των θαλασσινών ως προς τη χοληστερόλη τους

Είδος θαλασσινού Θερμίδες Ολικό λίπος Κορεσμένα λιπαρά Χοληστερόλη (grams) (grams) (milligrams)

Μύδια (4-5), αχνιστά 146 4 0,7 48

Αστακός (100 γρ.) 83 0,5 0,1 61

Στρείδια (6 μέτρια) 50 2 0,5 58

Γαρίδες (15 μέτριες) 84 0,9 0,2 166

Πίνες (3-4), ατμού 113 3 0,6 34 <

Υπολογίστε ότι οι παγκόσμιοι φορείς υγείας προτείνουν την κατανάλωση το πολύ έως 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολυπαραγοντική παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική.

Βασικοί παράγοντες είναι:

** Διατροφή

* Ποσότητα φαγητού

* Είδος φαγητού

* Ποιότητα φαγητού

* Ωρες γευμάτων

**Η κατακράτηση από τα κύτταρα των οργάνων μας περισσότερου νερού από ό,τι χρειαζόμαστε. Αυτό οφείλεται:

1 Στο περισσότερο από όσο πρέπει αλάτι που καταναλώνουμε στα γεύματά μας.

2Στο στρες που αυξάνει την παραγόμενη στα κύτταρά μας κορτιζόλη η οποία κατακρατά νερό και διογκώνει τα κύτταρα και ως εκ τούτου τα όργανα του σώματός μας και γενικότερα ολόκληρο το σώμα μας.

**Η τοπική συσσώρευση λίπους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στους άνδρες στην κοιλιά και στις γυναίκες σε μηρούς, γλουτούς και κοιλιά, το οποίο οξειδώνεται και δεν αποδομείται εύκολα παρά τις δίαιτες.

* Τα αμυλώδη, πατάτες, ψωμιά, μακαρόνια κ.λπ. Τα αμυλώδη μετατρέπονται άμεσα σε σάκχαρα και τα σάκχαρα άμεσα σε λίπος.

Οι ως άνω παχυσαρκικοί παράγοντες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με υπεραπλουστευμένους τρόπους του τύπου «πιες ένα τσάι» ή «πάρε ένα χάπι».

Η πολυπαραγοντική παχυσαρκία θέλει για κάθε αίτιο και ειδική αντιμετώπιση ώστε το αποτέλεσμα να είναι ενιαίο και όσον το δυνατόν μονιμότερο.

1 Λαιμαργία. Μείωση του φαγητού με εγγυημένο προϊόν.

2 Τοπικό λίπος. Αποξείδωση του τοπικού λίπους και αποβολή του με συστηματική και τοπική αγωγή.

3Κατακράτηση νερού από τα κύτταρα. Μείωση του αλατιού από τη διατροφή μας και χαλάρωση με ειδικό προϊόν που μειώνει το νερό από τα κύτταρα όσο κοιμάστε.

4 Αμυλώδη. Για να μη μετατραπούν τα αμυλώδη σε σάκχαρα και στη συνέχεια σε λίπος, πρέπει να απενεργοποιηθεί η αμυλάση, το ένζυμο που κάνει τη μετατροπή. Το προϊόν αυτό το παίρνουμε μισή ώρα πριν από το γεύμα με αμυλώδη.

Φυτικά και ακίνδυνα

Υπάρχουν προϊόντα απολύτως φυτικά και εντελώς ακίνδυνα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον δικό σας παράγοντα παχυσαρκίας, αρκεί να θέλετε να μπείτε στη διαδικασία αδυνατίσματος. Εύκολες και μαγικές λύσεις με ένα χάπι ή ένα τσάι και καφέ, δεν υπάρχουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Η βαριατρική χειρουργική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2!

Η βαριατρική χειρουργική, με συγκεκριμένα διεθνή κριτήρια, βρίσκει σήμερα εφαρμογή και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2!

Η μέθοδος, η οποία γνωρίζει «άνθηση» τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ατόμων με νοσηρή παχυσαρκία, αποδεικνύεται πλέον ότι μπορεί να συμβάλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τόσο τη νοσηρότητα όσο και τις επιπλοκές του.

Η θεαματική αυτή εξέλιξη ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη στις 28 Μαρτίου 2011 στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Επεμβατικών Θεραπειών για το Διαβήτη Τύπου 2. Την ανακοίνωση προσυπογράφουν ομόφωνα κορυφαίοι επιστήμονες - μέλη της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ι.D.F., οι οποίοι επεξεργάζονται νέες, αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση της μεθόδου.

Με την εισαγωγή της σύγχρονης αυτής χειρουργικής μεθόδου διευρύνονται οι ορίζοντες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς στα πολύ αποτελεσματικά σύγχρονα φάρμακα προστίθεται ένα ακόμα «όπλο» στη φαρέτρα των ιατρών. Παράλληλα, γεννιούνται νέες ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης εκατομμυρίων ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Σωτήριος Α. Ράπτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Λεκάκης και ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Ohio State University των ΗΠΑ, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διεξαγωγής του 7ου Πανελλήνιου «Προπασχαλινού» Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για την Καθ' Ημέρα Πράξη «Νεωτερισμοί στη Διαβητολογία» , το οποίο διοργανώνεται από την επιστημονική εταιρεία «Το Πάγκρεας», την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών 15-16 Απριλίου 2011 στο Caravel. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη (EASD).



Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία της ηπατίτιδας C

Σημαντικά νέα στη θεραπεία της ηπατίτιδας C ανακοινώθηκαν στην 46η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος (EASL - European Association for the Study of the Liver)

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ της μποσεπρεβίρης (boceprevir), του πειραματικού, από του στόματος χορηγούμενου αναστολέα πρωτεάσης κατά του ιού της ηπατίτιδας C, που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο International Liver Congress κατά την 46η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος (EASL), είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η προσθήκη της μποσεπρεβίρης στο συνδυαστικό σχήμα θεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα-2b και ριμπαβιρίνη αύξησε σημαντικά το ποσοστό παραμένουσας ιολογικής ανταπόκρισης (SVR) σε ενήλικους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη θεραπεία κατά του ιού της χρόνιας ηπατίτιδας C (HCV) με γονότυπο 1 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία λάμβανε πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα-2b και ριμπαβιρίνη. Αυτό ήταν και το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης, η οποία διήρκεσε 48 εβδομάδες.

«Στις πιλοτικές μελέτες εφαρμόστηκε η στρατηγική των τεσσάρων εβδομάδων θεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα και ριμπαβιρίνη. Η προσθήκη της μποσεπρεβίρης σε αυτό το θεραπευτικό σχήμα αύξησε το ποσοστό παραμένουσας ιολογικής ανταπόκρισης σε σχέση με την τυπική θεραπεία στους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C με γονότυπο 1», δήλωσε ο Fred Poordad, Μ.D., διευθυντής του Τμήματος Ηπατολογίας και Μεταμόσχευσης Ηπατος του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Los Angeles και βασικός ερευνητής της μελέτης SPRINT-2 για πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς. «Σύμφωνα με τις νέες αναλύσεις των εν λόγω μελετών, η ταυτοποίηση του γονιδίου IL28Β στους ασθενείς πριν από την έναρξη της θεραπείας και σε συνδυασμό με την ανταπόκρισή τους κατά την αρχική θεραπεία των τεσσάρων εβδομάδων προσέφερε πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης παραμένουσας ιολογικής ανταπόκρισης κατά την προσθήκη της μποσεπρεβίρης στην τυπική συνδυαστική θεραπεία».

Η παρουσίαση των νέων αναλύσεων συνέπεσε με τη δημοσίευση των αρχικών αποτελεσμάτων των πιλοτικών μελετών Φάσης ΙΙΙ σχετικά με το boceprevir σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού The New England Journal of Medicine. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η προσθήκη της μποσεπρεβίρης αυξάνει σημαντικά το ποσοστό παραμένουσας ιολογικής ανταπόκρισης (SVR) τόσο σε ενήλικους ασθενείς που δεν είχαν ανταποκριθεί σε προηγούμενη θεραπεία (μελέτη HCV-RESPOND-2) όσο και σε ασθενείς που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία (μελέτη HCV-SPRINT-2 study) κατά του ιού της χρόνιας ηπατίτιδας C με γονότυπο 1, συγκρινόμενο με το τυπικό θεραπευτικό σχήμα της πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης με ριμπαβιρίνη, το οποίο ήταν και το πρωτεύον καταληκτικό σημείο και των δύο μελετών.

Νέο φάρμακο

Τα δεδομένα των μελετών αποτέλεσαν τη βάση της Αίτησης Εγκρισης Νέου Φαρμάκου την οποία κατέθεσε η εταιρεία για την μποσεπρεβίρη, που είχε λάβει προτεραιότητα αξιολόγησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα συνεδριάσει στις 27 Απριλίου 2011, προκειμένου να αποφασίσει για το εν λόγω φάρμακο. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αίτηση Εγκρισης Αδειας Κυκλοφορίας Φαρμακευτικού Προϊόντος που υπέβαλε η εταιρεία για την μποσεπρεβίρη εντάχθηκε στη διαδικασία ταχείας αξιολόγησης. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμπεράσματα του Συνεδρίου

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EPODE στηρίζεται στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της μεθοδολογίας EPODE και στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτιστοποίησή τους.

Η έρευνα των 4 συμμετεχόντων πανεπιστημίων περιελάμβανε την ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για κάθε θέμα, καθώς και τη διεξαγωγή παραπάνω από 75 συνεντεύξεων.

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες παρουσιάζονται παρακάτω, μαζί με τις κύριες τάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών ετών της έρευνας:

* Συμμετοχή των πολιτικών αντιπροσώπων (καθηγητής, S. De Henaw, Πανεπιστήμιο του Γκεντ, Βέλγιο): Η πολιτική δέσμευση σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την επιτυχία της μεθοδολογίας EPODE. Οι πολιτικοί παίζουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των τοπικών προβλημάτων και των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και στη διευκόλυνση της υλοποίησης βιώσιμων ενεργειών.

* Επιστημονική αξιολόγηση και διάδοση (καθηγητής J.C. Seidell, Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, Ολλανδία): Η αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Αποτελεσματικά εργαλεία αξιολόγησης που μπορούν να προσαρμοστούν σε όλα τα επίπεδα του προγράμματος μπορούν να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο τα προγράμματα μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους. Η αξιολόγηση συνεπώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των προγραμμάτων και στην αύξηση του επιπέδου αφοσίωσης σε αυτά.

* Μέθοδοι Κοινωνικού Μάρκετινγκ (καθηγητής L. Moreno, Πανεπιστήμιο της Σαραγόσας, Ισπανία): Οσον αφορά θέματα υγείας, το κοινωνικό μάρκετινγκ περιλαμβάνει τη χρήση των τεχνικών μάρκετινγκ με στόχο να συμβάλει στην αλλαγή συμπεριφοράς. Η έρευνα στο πλαίσιο του ΕΕΝ έδειξε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ του εθνικού συντονιστή και τοπικών ομάδων, φορέων και πληθυσμών είναι το κλειδί της επιτυχίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων ενεργειών.

* Συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα (καθηγήτρια Μ. Moreno, Πανεπιστήμιο της Λιλ ΙΙ, Γαλλία): Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο διαλόγου εφόσον χαρακτηρίζεται από διαφάνεια. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προγραμμάτων με την πάροδο του χρόνου πρέπει οι συνεργασίες αυτές να γίνονται βάσει ξεκάθαρων κανόνων, λαμβάνοντας υπόψη τους σκοπούς των διαφορετικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και τα χαρακτηριστικά που τους διέπουν.

* Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Αθλησης, του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ. Εχει επίσης εξασφαλίσει τις αιγίδες των εξής οργανισμών: Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνων για Αγγειακά Νοσήματα.

Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου EPODE (EPODE European Network) είναι ο γαλλικός όμιλος PROTEINES.

Ιστοσελίδες του προγράμματος EPODE, Γαλλία: www.epode.fr, Ισπανία: www.thaoweb.com, Βέλγιο: www.viasano.be, Ελλάδα: www.paideiatrofi.gr , Ευρωπαϊκό Δίκτυο EPODE: www.epode-european-network.com

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος www.paideiatrofi.org


Διαβάστε περισσότερα...

Η κολπική ξηρότητα, κύριο αίτιο της ατροφίας του κόλπου

Η ξηρότητα και η ατροφία του κόλπου είναι δύο έννοιες παραπλήσιες, οι οποίες συχνά συγχέονται από τις γυναίκες, αλλά επίσης συχνά αποκρύπτονται.

Υπολογίζεται πως το 40% των γυναικών πάσχει από ξηρότητα του κόλπου. Μικρό ποσοστό αυτών των γυναικών παραδέχεται το πρόβλημά του και ζητά τη βοήθεια του γυναικολόγου.

Κύρια συμπτώματα

* το αίσθημα καύσου στον κόλπο και το αιδοίο

* ο κνησμός (φαγούρα)

* ο πόνος ή και η αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή

* οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

* η κολπική αιμορραγία χωρίς εμφανές αίτιο (ειδικά στις ηλικιωμένες γυναίκες)

* το τσούξιμο κατά την ούρηση

* οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

* η ακράτεια ούρων.

Βλέπουμε δηλαδή ότι ένα πολύ μεγάλο εύρος συμπτωμάτων μπορεί να οφείλεται σε ένα αίτιο, το οποίο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, φτάνει βέβαια οι ασθενείς να μην «ντρέπονται» να παραπονεθούν γι' αυτό στο γυναικολόγο τους.

Η κολπική ξηρότητα έχει ως κύριο αίτιό της την ατροφία του κόλπου, η οποία εμφανίζεται κυρίως μετά:

* την εμμηνόπαυση

* την πτώση των οιστρογόνων του οργανισμού

* την ορμονική θεραπεία με αντι-οιστρογόνα (π.χ. στον καρκίνο του μαστού)

* τη θεραπεία για ενδομητρίωση με διακοπή της περιόδου

* τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών

* τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία για αντικαρκινική θεραπεία

* τον παρατεταμένο θηλασμό.

Επιπλέον η κολπική ξηρότητα μπορεί να οφείλεται:

* στο κάπνισμα

* σε κολπικές πλύσεις με σαπούνια και διάφορα προϊόντα του εμπορίου

* σε ανοσολογικές διαταραχές (σύνδρομο Sjogren).

Η πιο συχνή αιτία λοιπόν για τα προβλήματα ξηρότητας του κόλπου είναι η αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού. Η βλάβη αυτή είναι εύκολα αναστρέψιμη από το γυναικολόγο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα τα οποία ενυδατώνουν τον κόλπο, ορμονικές κολπικές κρέμες και επιπλέον να γίνουν αλλαγές στις συνήθειες της ασθενούς. Η διακοπή του καπνίσματος, ο εμπλουτισμός της διατροφής, η συχνότερη συνουσία, η αποφυγή χρήσης κολπικών φαρμάκων ή σκευασμάτων χωρίς λόγο είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν σε ύφεση των συμπτωμάτων.

Δεν πρέπει οι ασθενείς να καταφεύγουν από μόνες τους στη χρήση οιστρογόνων γιατί λανθασμένη και παρατεταμένη εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερπλασία του ενδομητρίου και κολπικές αιμορραγίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα της εποχής η παιδική παχυσαρκία


Στο 2ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου EPODE (ΕΕΝ), πανεπιστημιακές ομάδες από το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία παρουσίασαν τις συστάσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με κάθε έναν από τους τέσσερις πυλώνες της μεθοδολογίας EPODE για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν 9 διαφορετικά προγράμματα πρόληψης, όπως αυτά εφαρμόζονται σήμερα σε 9 διαφορετικές χώρες.

Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία κατέχει κυρίαρχη θέση στο Δίκτυο, καθώς είναι μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η μεθοδολογία EPODE, μέσω της πολύ επιτυχημένης υλοποίησης του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Το ΕΕΝ ιδρύθηκε το 2008 και αποτελεί ένα «think-and-do-tank», το οποίο προβάλλει συστάσεις που επιτρέπουν την εφαρμογή της μεθοδολογίας EPODE σε πόλεις, περιφέρειες και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιλοτικά και στην Ελλάδα

Αρχικά, το πρόγραμμα EPODE εφαρμόστηκε στη Γαλλία, ενώ η έναρξή του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, με τη συμμετοχή 5 πιλοτικών δήμων, ενώ σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 14 ελληνικοί δήμοι και στο σύνολό του απευθύνεται σε 2.000.000 πολίτες. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν επίσης στο ΕΕΝ είναι η Ισπανία, το Βέλγιο και πιο πρόσφατα η Ολλανδία. Προγράμματα εμπνευσμένα από τη μεθοδολογία EPODE υλοποιούνται σήμερα στη Σκωτία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Ισλανδία.

Εκπρόσωποι όλων των παραπάνω παρεμβάσεων πραγματοποίησαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που αποτέλεσε την ευκαιρία παρουσίασης προγραμμάτων πρόληψης που περιλαμβάνουν παραπάνω από 300 πόλεις στην Ευρώπη.

Προϋπόθεση η διαφάνεια

Η εθνική συντονίστρια του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, κ. Ελενα Στάμου, στην άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της εξήγησε τη δομή της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού φορέα στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις και τις προϋποθέσεις επιτυχίας: «Το κλειδί της επιτυχίας για το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ ήταν, είναι και θα είναι η διαφάνεια. Η ορθολογική και ξεκάθαρη χρήση των πόρων εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των φορέων του προγράμματος, ιδιωτικών και δημοσίων».

Παρόντες στο Συνέδριο ήταν επίσης η κ. Νένη Περβανίδου, παιδίατρος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, η κ. Τίνα Βούλγαρη, μέλος της Συντονιστικής Ομάδας του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, καθώς και οι κ. Αναστασία Λάσκαρη και Μαύρα Χατζηδημητρίου, τοπικές υπεύθυνες του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ στο Δήμο Περάματος και Γαλατσίου αντίστοιχα.


Ο δρ Jean-Michel Borys, διευθυντής του ΕΕΝ, δήλωσε: «Οι εργασίες του Συνεδρίου έδειξαν ότι ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα επιστημονικό πλαίσιο που θα επιστρέψει σε άλλες χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν προγράμματα παρόμοια με το EPODE να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα μιας ήδη εφαρμοσμένης και επιτυχημένης μεθοδολογίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Προγεννητικός έλεγχος του Συνδρόμου Down

Στην ανάπτυξη και δοκιμή νέας, μη επεμβατικής, εξέτασης προγεννητικής διάγνωσης του Συνδρόμου Down στο αίμα της εγκύου επιλέχθηκε να συμμετάσχει το Τμήμα Γενετικής & Μοριακής Βιολογίας του ΜΗΤΕΡΑ.

Η νέα μέθοδος, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, διαγιγνώσκει το Σύνδρομο Down από το εμβρυϊκό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα της εγκύου κατά την 11η-14η εβδομάδα της κύησης. Αναπτύχθηκε από το δρα Φίλιππο Πατσαλή και την ομάδα του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σε συνεργασία με το Wellcome Trust Sanger Institute στο Cambridge, με χρηματοδότηση της Ε.Ε.


Διαβάστε περισσότερα...

«Έχουμε μια φωνή»

16η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΩΝΗΣ

Ως Παγκόσμια Ημέρα Φωνής καθιερώθηκε η 16η Απριλίου, με κύριο σκοπό να αυξηθεί η δημόσια αίσθηση της σημασίας της φωνής, καθώς και να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα φωνής.

Για το 2011 το μήνυμα είναι: «Εχουμε μια φωνή» («We share a voice»). Μεταφορικά η φωνή είναι «ένα παράθυρο της ψυχής». Η φωνή μπορεί να αποκαλύψει τη διάθεση, την ηλικία ή την αρρώστια. Μπορούμε να γοητευθούμε από τη φωνή κάποιου. Η φωνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθησυχάσει αλλά επίσης για να προκαλέσει ή για να φοβίσει.

Αν και η φωνή χρησιμοποιείται σαν καθημερινή βάση της ομιλίας, οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της μόνον όταν προκύπτει πρόβλημα φωνής. Συχνά τα προβλήματα φωνής είναι μόνον παροδικά, όπως στην περίπτωση βραχνάδας από το κοινό κρυολόγημα, ή οφειλόμενα σε φωνητική κόπωση, μετά από εκτεταμένη περίοδο ομιλίας. Ομως τα προβλήματα μπορεί να χρονίζουν εάν έχει γίνει κατάχρηση της φωνής ή υπερχρησιμοποίησή της όταν ήταν ευπαθής. Ο κίνδυνος να πάθει ζημία η φωνή αυξάνεται ιδίως τις περιόδους που πάσχουμε από προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι καταχρηστικές συνήθειες φωνής που μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη φωνητική βλάβη. Η φωνή είναι αποτέλεσμα της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών, η δομή των οποίων είναι πολύ λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη. Μπορεί να γίνει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των φωνητικών χορδών κατά τη διάρκεια κλάματος ή αρκετά δυνατής φώνησης (τσιρίδα). Κανονικά η πληγή αναμένεται να ιαθεί από μόνη της, αλλά όταν η φωνή μονίμως χρησιμοποιείται καταχρηστικά και ο ιστός - υμένας των φωνητικών χορδών συνεχίζει να ερεθίζεται, οι διαδικασίες ιάσεως διαταράσσονται και οδηγούν έτσι στην ανάπτυξη παθολογίας που προξενεί μόνιμη αλλαγή της φωνής. Εάν τα προβλήματα φωνής διαρκούν πέραν των 3 εβδομάδων πιθανόν να καταδεικνύουν αναπτυσσόμενη παθολογία του λάρυγγος και επομένως πρέπει να εξεταστεί από έναν ειδικό ιατρό.


Διαβάστε περισσότερα...

Προεμφυτευτική διάγνωση και νέα εξέταση χρωμοσωμικών ανωμαλιών



Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση ή αλλιώς PGD είναι μια εξελισσόμενη τεχνική στον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της μοριακής βιολογίας που περιλαμβάνει τον γενετικό έλεγχο των εμβρύων, πριν από τη μεταφορά τους στη μήτρα.

Εφαρμόζεται για την αποφυγή μεταφοράς παθολογικών εμβρύων στη μήτρα σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς:

* έχουν γενετική προδιάθεση για τη γέννηση πάσχοντος παιδιού, δηλαδή είτε φέρουν μια παθογόνο μετάλλαξη συγκεκριμένου μονογονιδιακού κληρονομικού νοσήματος (π.χ β-μεσογειακή αναιμία / κυστική ίνωση) ή έχουν προβλήματα στον καρυότυπο (π.χ. χρωμοσωμική μετατόπιση),

* έχουν ιστορικό υπογονιμότητας και αποβολών πρώτου τριμήνου και προβαίνουν σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα κύησης με χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ζευγάρια με υπογονιμότητα είναι κατά 20% υψηλότερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό και ότι το 60% των αυτόματων αποβολών συνδέεται με αυτές.

Ο δρ Μηνάς Μαστρομηνάς, μαιευτήρας- γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας «Εμβρυογένεσις» Ob- Gyn, Specialised in Human Reproduction, ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή της μεθόδου array-CGH στην προεμφυτευτική διάγνωση για την ανάλυση όλου του γονιδιώματος με την ανίχνευση ανωμαλιών όλων των χρωμοσωμάτων. «Η εξέταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε τρία στάδια κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη: α) στα ωάρια, στα έμβρυα, β) την τρίτη, ή γ) την πέμπτη ημέρα (βλαστοκύστη) της in vitro ανάπτυξής τους.

Εντός 12 ωρών

Η μέθοδος array-CGH για την ανάλυση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 12 ωρών με αξιοπιστία, έτσι ώστε όταν η τεχνική εφαρμόζεται στα ωάρια ή στα έμβρυα την τρίτη ημέρα της ανάπτυξής τους να μπορεί να γίνει η μεταφορά των φυσιολογικών εμβρύων δίχως κατάψυξη. Μέχρι σήμερα ο προεμφυτευτικός έλεγχος διεξαγόταν με την ανάλυση 9 από τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων χρησιμοποιώντας την τεχνική FISH, η οποία συνεχίζει να εφαρμόζεται σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα λιπαρά οξέα απομακρύνουν την επιλόχειο κατάθλιψη




Πάσχει περίπου το 13% των εγκύων και των νέων μητέρων
Νέα έρευνα αναφέρει ότι ενδεχομένως τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την επιλόχειο κατάθλιψη.

Ερευνητές έδειξαν ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό είχαν λιγότερα προβλήματα από τη διαταραχή, που προκαλεί συμπτώματα που ποικίλλουν από λύπη και κλάμα έως ανησυχία, συνεχή κούραση και σκέψεις για αυτοκτονία ή να βλάψουν το μωρό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο πειραματικής βιολογίας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Η ερευνήτρια Dr. Michelle Price Judge, από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, πραγματοποίησε έρευνα σε 52 εγκύους.

Για 5 ημέρες την εβδομάδα, τις εβδομάδες 24-40 της εγκυμοσύνης, 26 από τις γυναίκες έλαβαν κάψουλα που περιείχε 300 mg δοκοσαεξαενοϊκού οξέος. Η ποσότητα είναι περίπου ίδια με αυτή που περιέχεται σε μισή μερίδα σολομό. Την ίδια περίοδο, οι υπόλοιπες 26 έλαβα εικονικό χάπι.

Στο τέλος της έρευνας, αξιολογήθηκαν οι γυναίκες και έλαβαν σκορ σχετικά με τη σοβαρότητα συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης.

Οι γυναίκες που έλαβαν ιχθυέλαια είχαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ, δηλαδή είχαν λιγότερα προβλήματα με συμπτώματα όπως άγχος και «απώλεια του εαυτού».

Η Judge κατέληξε ότι η κατανάλωση DHA στην εγκυμοσύνη, σε επίπεδα που προέρχονται από τροφές, έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα συμπτώματα.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί.

Η Dr. Shari Lusskin, του ιατρικού κέντρου NYU Langone, στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την έρευνα, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα με κατάλληλο έλεγχο όσον αφορά ιατρικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες πριν καταλήξουν οι επιστήμονες ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο επιλόχεια κατάθλιψης. Μέχρι τότε συνιστάται υγιεινή διατροφή για την έγκυο και το έμβρυο.

Περίπου 13% των εγκύων και των νέων μητέρων εμφανίζουν κατάθλιψη και σχετικά συμπτώματα. Η επιλόχειος κατάθλιψη συχνά αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και ορισμένες φορές με αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά σκευάσματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόνος στη μέση



Ο δεύτερος συχνότερος πόνος μετά τον πονοκέφαλο!
Ο μυοσκελετικός πόνος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους επίσκεψης σε ιατρεία. Συγκεκριμένα ο πόνος στη μέση είναι ο δεύτερος συχνότερος πόνος μετά τον πονοκέφαλο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου το 85% των ανθρώπων θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στη μέση, γεγονός που οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία.

Η εκγύμναση μερικών μόνο μυϊκών ομάδων για τις απλές καθημερινές δραστηριότητες, αλλάζει τη στήριξη του σώματος όπως αναφέρει στο άρθρο του στην Ελευθεροτυπία ο νευροχειρούργος Κωνσταντίνος Λιαρόπουλος, η οποία μακροπρόθεσμα οδηγεί στον εκφυλισμό των σπονδύλων. Άλλοι λόγοι εκφύλισης είναι η γήρανση, η φόρτιση του δίσκου και οι διαταραχές του κολλαγόνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Θερίζουν οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία



Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα!
Στοιχεία-σοκ για τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια που έχουν γεμίσει τα ελληνικά νοσοκομεία, φέρνει στο φως το πρόγραμμα καταγραφής, που ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες καταγράφηκαν 229 θάνατοι σε 23 νοσοκομεία, έναντι 174 θανάτων από τη νέα γρίπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή», εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο τις τρεις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις, και μόνο το 1/6 των νοσοκομείων, τότε σε ετήσια βάση ο συνολικός αριθμός των θανάτων μπορεί να φθάνει τις 6.000.

Δεν είναι λίγοι οι επιδημιολόγοι που υποστηρίζουν ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αναδεικνύονται σε πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Κύρια αιτία για την ανάπτυξη των λοιμώξεων είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών, τόσο εντός των νοσοκομείων, όσο και εκτός. Άλλη μια αιτία είναι η πλημμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό των νοσοκομείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών



Σήμερα και αύριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ
Σεμινάριο για τη Επισκόπηση και Αντιμετώπιση των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών πραγματοποιείται στην Αθήνα σήμερα 16 και αύριο 17 Απριλίου, σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά μέλη από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και το πρότυπο Κέντρο για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες του Κονέτικατ στις ΗΠΑ.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και έχουν εργαστεί στα πιο γνωστά ιδρύματα διεθνώς.
Αφορμή για την διοργάνωση του σεμιναρίου, αποτέλεσε η διαπίστωση και ταυτόχρονα η όλο και αυξανόμενη ανάγκη γονέων και ειδικών, για σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, δηλαδή πρακτικής εφαρμογής παρεμβάσεων, με γενίκευση στο σπίτι και στο σχολείο και όχι μόνο σε κλινικό-θεραπευτικό περιβάλλον.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου και εκπαιδευτικές αίθουσες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΑΣΟΕΕ, Πατησίων 76-Αθήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία και συναλλαγές με το κράτος θα γίνονται μέσω e-mail

Για πρώτη φορά κατοχυρώ­νεται θεσμικά στην Ελλάδα το δικαίωμα επιλογής των πολιτών και των επιχειρή­σεων για ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο



Το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση προβλέπει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις επικοινωνία και συναλλαγές με το κράτος μέσω e-mail. Το προσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Ραγκούση. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί έναν νόμο-πλαίσιο πάνω στον οποίο θα «χτιστεί» η μετα-ΚΕΠ εποχή για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Την ψήφιση του νόμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου, θα ακολουθήσει η υλοποίηση ενός φιλόδοξου επιχειρησιακού προγράμματος που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή της «Κάρτας του Πολίτη» ως βασικού εργαλείου για την πιστοποίηση των πολιτών στα νέα πληροφοριακά συστήματα που θα διαμορφωθούν στην κρατική διοίκηση.

Η «Κάρτα του Πολίτη» θα αντικαταστήσει την ταυτότητα από τα τέλη του 2011 και θα ενσωματώνει «ψηφιακά κλειδιά» τα οποία θα αναγνωρίζουν τον χρήστη στα ηλεκτρονικά αρχεία του κράτους. Με το σχέδιο νόμου κατοχυρώνεται θεσμικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το δικαίωμα επιλογής των πολιτών και των επιχειρήσεων για ηλεκτρονική επικοινωνία με το κράτος.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κράτος θα πραγματοποιούνται και με τους παραδοσιακούς τρόπους, όπως είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες και η κατάθεση έντυπων αιτήσεων. Οσοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ή δεν γνωρίζουν τον χειρισμό τεχνολογιών πληροφορικής θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι στόχοι
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι η μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%. Οι λιγότερες παρουσίες των πολιτών στα γκισέ των κρατικών υπηρεσιών θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση της διαφθοράς.

Κάθε πολίτης ή επιχείρηση μπορεί να λαμβάνει και να δίνει πληροφορίες, να έχει πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα, να καταθέτει αιτήσεις, δηλώσεις, δικαιολογητικά και να λαμβάνει τα αντίστοιχα έγγραφα από τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης του Δημοσίου από την οποία θα παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες των κρατικών φορέων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Προβλέπεται επίσης η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των δημοσίων φορέων και πολιτών ή επιχειρήσεων και η πρόσβαση των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε δημόσια έγγραφα. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα θα διαθέτουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή και θα έχουν την ίδια νομική ισχύ με τα έντυπα που έχουν υπογραφή και σφραγίδα. Θα διαθέτουν επίσης «χρονοσήμανση» και αριθμό «ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου».

Δηλαδή θα καταγράφεται η ώρα και η ημερομηνία κατάθεσης του εγγράφου καθώς και αποστολής της απάντησης, ενώ και θα παρακολουθείται η έκδοση, παραλαβή, κοινοποίηση και διαβίβαση εγγράφων. Παράλληλα οι δημόσιες υπηρεσίες θα ψηφιοποιούν τα έντυπα έγγραφα και θα δημιουργούν ηλεκτρονικό αρχείο.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις, δηλώσεις δικαιολογητικά, προσφορές, δικαιολογητικά συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς. Η ταυτότητα πολιτών και επιχειρήσεων θα πιστοποιείται από την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή που θα ενσωματώνεται στην «Κάρτα του Πολίτη».

Οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων, παραβόλων, τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά με χρέωση τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικής κάρτας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Ερχονται δύο νέες Αρχές

Στο προσχέδιο νόμου προμβλέπεται η σύσταση δύο νέων Αρχών που θα επιβλέπουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Αρχή Εγγραφής Υπηρεσιών Ηλεμκτρονικής Διακυβέρμνησης η οποία θα είναι αρμόδια για τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων και την πιστοποίηση της ταυτότητας ενός προσώπου που αιτείται εγγραφής σε κάποια ηλεκτρονική υπηρεσία. Η Αρχή Πιστοποίησης η οποία θα αναλάβει την τεχνική διαχείριση των ψηφιακών πιστοποιητικών για ολόκληρο τον κύκλο ζωή τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομμένων. Σε κάθε υπουργείο θα δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρομνικής Διακυβέρνησης, ενώ θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αντίστοιχα, σε κάθε φορέα θα δημιουργηθεί Ομάδα Διοίκησης Εργου με αντικείμενο την οργανωτική και τεχνική υποστήριξη της εφαρμογής του νόμου.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Έδερναν ανάπηρους και μικρά παιδιά και τους έβγαζαν στη ζητιανιά!

Είναι ότι χειρότερο μπορούσαμε να δούμε να συμβαίνει. Κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων, που έφερνε ανάπηρους και μικρά παιδιά από...
τη Βουλγαρία και τα έβαζε με τη βία και με το ξύλο να επαιτούν, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν, χθες Τρίτη, ζευγάρι Βουλγάρων ηλικίας 30 και 38 ετών, οι οποίοι έκαναν τη διακίνηση των ανθρώπων.

Οι συλληφθέντες εντόπιζαν στη Βουλγαρία άτομα με αναπηρία ή σοβαρά διανοητικά προβλήματα, τα οποία μάλιστα είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση, και με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, τα μετέφεραν στην Αθήνα. Στη συνέχεια τους στοίβαζαν όλους μαζί σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πλατεία Βάθη, όπου διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ οι ίδιοι έμεναν σε διπλανό διαμέρισμα, για να τους επιτηρούν και να τους ελέγχουν.

Το ζευγάρι, ξυλοκοπούσε συνεχώς και απειλούσε τα άτομα αυτά, και τα εξανάγκαζε να επαιτούν καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε περιοχές κοντά σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό όπως ο "Ευαγγελισμός" και "Μέγαρο Μουσικής" ενώ στο τέλος τους έπαιρναν όλες τις εισπράξεις, δίνοντάς τους μόνο το απαραίτητο φαγητό, για να μην πεθάνουν.

Μετά την έφοδο της αστυνομίας στα σπίτια, προσήχθησαν συνολικά 14 άτομα εκ των οποίων δύο ανήλικα μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ κατασχέθηκαν 2.395 ευρώ, ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις και ένα αυτοκίνητο. Οι προσαχθέντες δεν είχαν ούτε ρούχα να φορέσουν, γι' αυτό οδηγήθηκαν σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, όπου εξετάσθηκαν από γιατρούς και τους παρασχέθηκε αρωγή και ένδυση.

Σε βάρος του ζευγαριού σχηματίσθηκε δικογραφία με βάση την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, με την οποία η εκμετάλλευση της επαιτείας εντάχθηκε στην "εμπορία ανθρώπων" ως κακουργηματική πράξη, και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Πηγή: tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεργασία γιατρών του νοσοκομείου Κρήτης και Λεμεσού



Εξειδικευμένες εγχειρήσεις από διακεκριμένους οφθαλμολόγους
Διακεκριμένοι οφθαλμολόγοι από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποίησαν τέσσερις εξειδικευμένες και δύσκολες επεμβάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Χρήστος Πατσαλίδης, δήλωσε ότι το νοσοκομείο Λεμεσού επιδιώκει να καταστεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο οφθαλμιατρικής στο πλαίσιο της αδελφοποίησης και συνεργασίας του με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε τη χαρά του καθώς γίνονται πραγματικότητα, όπως είπε, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας, Ανδρέα Λοβέρδο.

«Είχαμε πει ότι θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε κάποιες κλινικές με στόχο την αναβάθμιση, την ενίσχυση, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ κλινικών και μια από τις πρώτες αποφάσεις ήταν η συνεργασία στον τομέα της οφθαλμολογίας», είπε ο κ. Πατσαλίδης, σημειώνοντας ότι «ο στόχος αυτής της συνεργασίας δεν είναι απλά το να γίνονται κάποιες επεμβάσεις δύσκολων περιστατικών εδώ στην Κύπρο, ο στόχος είναι και η ανάπτυξη της οφθαλμιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Λεμεσού, ως το κέντρο αναφοράς, το πρότυπο, το κέντρο αριστείας για την Κύπρο».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και διευθυντής της οφθαλμολογικής του κλινικής, καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, δήλωσε πως το στοίχημα αυτής της συνεργασίας είναι να γίνει εξίσου μια παγκοσμίως γνωστή οφθαλμολογική κλινική και στην Κύπρο.

«Η Κύπρος έχει ένα σημαντικό γεωφυσικό ρόλο στην περιοχή, έχει εξαιρετικές δυνατότητες να αποτελέσει και ένα κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών στο διεθνές γίγνεσθαι, στην ευρύτερη περιοχή και νομίζω ότι αυτό θα είναι και ένας στόχος που θα βάλουμε με το νοσοκομείο εδώ».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλείου, Νικόλαος Κοκκίνης εξέφρασε τη βούληση και πρόθεση του Νοσοκομείου για επέκταση της συνεργασίας, ενώ ανέφερε πως «θα συσταθεί μια κοινή επιτροπή που θα αποτελείται αντίστοιχα από διοίκηση, γιατρούς και εργαζόμενους, που θα συντονίζει αυτές τις επισκέψεις και οι οποίες φιλοδοξούμε να είναι επισκέψεις και εδώ και στο Ηράκλειο, όπου μπορεί να γίνει και εκπαίδευση και γνωριμία άλλων τμημάτων και κλινικών».


Διαβάστε περισσότερα...

Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του στις υγειονομικές επιτροπές;

Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί τους στις υγειονομικές επιτροπές όταν περνά για να εξεταστεί για έκδοση ποσοστού αναπηρίας για κάποιο σκοπό;


Πολλοί συνάνθρωποί μας και άτομα με προβλήματα υγείας έχουν αυτό το ερώτημα. Οι λόγοι, που μπορεί να περάσει κάποιος από μια υγεινομική επιτροπή είτε πρωτοβάθμια (Α.Υ.Ε - Α/βθμια Υγειονομική Επιτροπή) είτε στην δευτεροβάθμια (Β.Υ.Ε - Β/βθμια Υγειονομική Επιτροπή), είναι πολλοί αλλά το τι χρειάζεται να έχει μαζί του είναι κοινό.


Ανεξαρτήτου λοιπόν του λόγου και του σκοπού, που πρέπει να περάσει από μια Α.Υ.Ε ή μια Β.Υ.Ε (στην οποία οδηγείσαι μετά από ένσταση στην απόφαση της Α.Υ.Ε), το τι πρέπει να έχει μαζί του παραμένει σχεδόν πάντα ίδιο.


Αρχικά να διευκρινίσουμε πως η παρουσία του ατόμου στον χώρο που συνεδριάζει η υγειονομική επιτροπή είναι σχεδόν πάντα απαραίτητο, εκτός των περιπτώσεων που δεν μπορεί να μεταβεί οπότε είτε εκπροσωπείται είτε μεταβαίνει στον χώρο (συνήθως κατοικία του ασθενή) - μετά από συνεννόηση - η ίδια η επιτροπή ώστε να γίνει η γνωμοδότησή της.


Μαζί του λοιπόν ο ασθενής (όταν κληθεί να εξεταστεί από μια Α.Υ.Ε ή Β.Υ.Ε) πρέπει να έχει: 

  1. Ατομικό Βιβλιάριο Ασθενείας και Αστυνομική Ταυτότητα τα οποία βεβαιώνουν την ταυτότητα και την ύπαρξη ασφάλισης του ασθενή.
  2. Ιατρικές Γνωματεύσεις από γιατρό (της ειδικότητας της/των πάθησης/εων που έχει ο ασθενής) Κρατικού Νοσοκομείου. Σημαντικό είναι οι γνωματεύσεις αυτές να έχουν πρόσφατη ημερομηνία, ώστε να δίνεται μια καλύτερη εικόνα - στην επιτροπή - για την κατάσταση υγείας του ασθενή. Σε μερικές ειδικές περιπτώσεις εξέτασης από την επιτροπή και όταν ο λόγος το κρίνει αναγκαίο, η γνωμάτευση θα πρέπει να είναι από γιατρούς συγκεκριμένης βαθμίδας (όπως γιατροί ΔΕΠ ή αναπληρωτές Α')
  3. Επίσης πέρα από ιατρικές γνωματεύσεις ο ασθενής μπορεί να έχει μαζί του: εξετάσεις (πάσης φύσεως), πιστοποιητικά ή και γνωματεύσεις παλαιότερων (ή πρόσφατων) ημερομηνιών που αφορούν την ή τις παθήσεις που έχει, ειδικά αν θέλει να δείξει και την διαχρονικότητα κάποιου/ων προβλημάτων που έχει, κάτι σαν ιατρικό ιστορικό.



Σε ειδικές περιπτώσεις και σκοπούς εξέτασης από την επιτροπή, κάποια επιπρόσθετα δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν, ως επιπλέον των πιο πάνω ιατρικών δικαιολογητικών.



Για τον υπολογισμό ή την εύρεση του ποσοστού αναπηρίας δείτε το ακόλουθο θέμα:


Για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε στα Κ.Ε.Π.Α θα βρείτε πληροφορίες στο ακόλουθο θέμα:

Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το ακόλουθο άρθρο για τα ιατρικά έγγραφα:

Περί ισότητας ιατρικών πιστοποιητικών και ιατρικών γνωματεύσεων




Διαβάστε περισσότερα...

Το να είσαι ΑμεΑ σου δίνει το δικαίωμα και να επαιτείς;






Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που γίνεται σε αυτήν την ομάδα. Το έχω δει και αλλού αλλά εκεί έχει ξεφύγει νομίζω το θέμα. Για μένα είναι άσχημο (για να μην πω απαράδεκτο) όλο αυτό να το διαβάζω και να το βλέπω να γίνεται χωρίς να αντιδράσω. Τι να πρωτοπώ; Τι να πρωτοαναφέρω. Την συνεχή έκλυση στους άλλους να δίνουν χρήματα και χρήματα για τον έναν ή τον άλλο προσωπικό ατομικό λόγο και κυρίως έξοδα ατομικά ή του σπιτιού του καθενός; 


Το πιο απαράδεκτο από όλα είναι η επίκληση αυτού του ίδιου του προβλήματος υγείας, για έναν συνεχή άτυπο και παράτυπο ατομικό τηλεμαραθώνιο γιατί την κάλυψη κάθε είδους εξόδου. 


Όλα αυτά ξέρετε στην ομάδα σας τα διαβάζουν και άλλα άτομα με προβλήματα υγείας, ίδιας ή και άλλης φύσεως, που οι περισσότεροι βρίσκονται στην ίδια ή και χειρότερη μοίρα από εσάς, είτε από πλευρά υγείας είτε από πλευρά των οικονομικών τους.


Προς Θεού δεν μιλάω για περιπτώσεις ενίσχυσης οικονομικών δαπανών περίθαλψης του οποιουδήποτε ατόμου που έχει ανάγκη και οι κρατικοί φορείς δεν δίνουν τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας.


Αλλά καταντά επαιτεία και ζητιανιά, ίδια με αυτήν που συναντάμε στο δρόμο (αφού προσωπικά δεν βλέπω διαφορά), να λέμε δώστε μου για το νερό, δώστε μου για το ρεύμα επειδή είμαι άρρωστος και δεν τα βγάζω πέρα. Και άλλοι είναι άρρωστοι και άλλοι είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά δεν φτάνουν στο σημείο να "επαιτούν" και να ζητιανεύουν για κάθε καθημερινό τους έξοδο επειδή δεν τους φτάνουν. 


Από πότε το να είσαι ΑμεΑ σου δίνει το δικαίωμα να επαιτείς για τον λόγο αυτό; Από πότε τέτοια άτομα που "επικαλούνται" με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα υγείας τους για να ζουν; Δεν λέω η κατάσταση στις μέρες μας είναι δύσκολη. Για ποιον όμως δεν είναι; Πως μπορείς να ζητάς βοήθεια και να λες πως δεν είναι ελεημοσύνη, όταν πατάς στην φιλευσπλαχνία του κάθε αναγνώστη της ομάδας ή της σελίδας σου.


Δεν είμαι βέβαιος για το ποιες είναι η διαδικασίες ενός μαραθωνίου ή της συλλογής χρημάτων για έναν σκοπό ή ένα άτομο με κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά αυτός ο σύγχρονος διαδικτυακός τρόπος και ειδικά αυτός ο σύγχρονος διαδικτυακός επαιτισμός δεν νομίζω πως αφορά κανέναν μας, αλλά ούτε πως θα μπορούσε τέτοια άτομα να ανήκουν στο ίδιο σύνολο μαζί με τα άλλα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία.
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα ακριβό από ένα φτηνό κρασί με κλειστά τα μάτια;



Πείραμα αποδεικνύει πως όχι

« Πολλοί ξεγελούν τον εαυτό τους όταν ισχυρίζονται πως τα ακριβά κρασιά έχουν καλύτερη γεύση από αυτά που κοστίζουν λιγότερο» λέει ο ψυχολόγος Richard Wiseman, και συνεχίζει προσθέτοντας «Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά, αλλά όταν γνωρίζουν το κόστος πιστεύουν πως μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά χωρίς όμως να το καταφέρνουν.»

Αυτούς τους ισχυρισμούς απέδειξε και η έρευνα που έκανε ο Richard Wiseman κατά την οποία 578 άτομα δοκίμασαν μια ποικιλία από λευκά και ερυθρά κρασιά που είχαν μεγάλη διαφορά κόστους.

Όταν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να σχολιάσουν τη γεύση των κρασιών και να υποθέσουν το κόστος τους, απεδείχθη όχι μόνο ότι λίγοι ήταν αυτοί που είχαν προβλέψει σωστά αλλά και ότι οι σωστές απαντήσεις ήταν τυχαίες, με τους συμμετέχοντες να απαντούν στη…τύχη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διαφορά τιμής των προς δοκιμή κρασιών ήταν αρκετά μεγάλη με τα πιο ακριβά να έχουν διπλάσια ή τριπλάσια τιμή από τα πιο φτηνά.

Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμούν τη βαρηκοΐα και την κοινωνική προκατάληψη

Τα βοηθή­μα­τα ακοής τελευταίας τεχνολογίας βελτιώνουν στο μέγιστο την ποιότητα επικοινωνίας, ενώ το μικρό μέγεθός τους δίνει λύση στο ζήτημα της εμφάνισης

Τα ακουστικά νέας γενιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα κάθε ηλικίας, εξηγεί ο κ. Δημήτρης Χρυσικός.



Διέξοδο στο πρόβλημα της μειωμένης ακοής, που αντιμετωπίζουν περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνες όλων των ηλικιών, ακόμη και βρέφη, δίνει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία με νέας γενιάς μικροσκοπικά ακουστικά που τηρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ και άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας.

Εκτός από τα άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας, ακόμα και μωρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω ακουστικά, ενώ η συγκεκριμένη λύση προσφέρεται και για παιδιά σχολικής ηλικίας, αφού ένα στα 22 αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται στην παρακολούθηση των μαθημάτων και γενικότερα την επικοινωνία.



Χρησιμοποιώντας ακουστικά, οι μαθητές με βαρηκοΐα μπορούν να παρακολουθούν με ευκολία τα μαθήματά τους.


Νανοτεχνολογία
«Η ψηφιακή τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακά άλματα με τα πιστοποιημένα ψηφιακά ακουστικά νέας γενιάς - νανοτεχνολογίας, που συνδυάζουν τον υψηλής ποιότητας ήχο, τον πολύ καλό σχεδιασμό με εύκολες ρυθμίσεις και αυτοματισμούς, ενώ έχουν μικρό μέγεθος και βάρος», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο ειδικός ακοοπροθετιστής από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Χρυσικός, BSc, Msc ηλεκτρονικός μηχανικός βιοιατρικής τεχνολογίας.

«Είναι εύχρηστα, προγραμματιζόμενα, τελείως αυτόματα, με συνεχή περιβαλλοντική προσαρμογή και διαχωρισμό του ήχου από τον θόρυβο, διαθέτουν μπαταρία με πολύ μεγάλη διάρκεια και είναι προστατευμένα από τις εκκρίσεις και την υγρασία. Υπάρχει άριστη ενίσχυση του ήχου, που οδηγεί στην ποιοτικότερη επικοινωνία του βαρήκου ατόμου, ενώ καλύπτεται και το θέμα της αισθητικής που απασχολεί, δυστυχώς, πρωτίστως τους περισσότερους βαρήκοους που χρήζουν εφαρμογής ακουστικών».

Συνολικά οι βαρήκοοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 900.000 άτομα περίπου, απ' αυτούς 80.000 είναι παιδιά ηλικίας έως 18 ετών και μόνο οι μισοί περίπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακουστικά. Τα υπόλοιπα περιστατικά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και με χειρουργείο. Το 50% των ατόμων με βαρηκοΐα είναι κάτω των 65 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε άτομα κάτω των 40 ετών.

Εξειδικευμένα κέντρα
Η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας σε κάθε ηλικία γίνεται με την εφαρμογή των κατάλληλων ακουστικών από ειδικούς ακοοπροθετιστές και σε εξειδικευμένα κέντρα εφαρμογών. Πολλά άτομα που χρήζουν εφαρμογής δεν χρησιμοποιούν ακουστικό, λόγω των κοινωνικών προκαταλήψεων (κοινωνικό στίγμα), της μη αποδοχής της εφαρμογής και χρήσης τους, της κακής ενημέρωσης και της παραπληροφόρησης, της κακής εφαρμογής από μη ειδικούς. Ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας με ακουστικό είναι η πλέον οικονομική λύση και με τα μεγαλύτερα οφέλη τόσο για τον βαρήκοο όσο και για την κοινωνία.

«Με τον τρόπο αυτό», εξηγεί ο κ. Χρυσικός, «όλα τα βαρήκοα άτομα μπορούν να ζήσουν και να χαρούν τη ζωή τους με όλες τους τις αισθήσεις και να γίνουν ανεξάρτητα, έτσι ώστε το θέμα της βαρηκοίας, που είναι και κοινωνικό, να βρίσκει πάντοτε τη λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εμπόδιο στις σπουδές, την εργασία και τις επαφές
Ζήτημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη βαρηκοΐα ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας με πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα:
  • Μειώνει την επικοινωνία και την ποιότητα ζωής ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, με αρνητικά αποτελέσματα για τους ίδιους, το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
  • Στα παιδιά εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη της γνώσης, του λόγου και της ομιλίας, ενώ μειώνει πολύ την εν γένει ψυχοκινητική τους ανάπτυξη και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον.
  • Εμποδίζει τους μαθητές και φοιτητές στη σωστή παρακολούθηση των μαθημάτων και των σπουδών τους.
  • Οι εργαζόμενοι χάνουν σημαντικά σημεία της δουλειάς και της επικοινωνίας τους σε συζητήσεις, επαγγελματικές συναντήσεις κ.ά., ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις απόλυσής τους.
  • Δυσκολεύει τις επαφές και την εν γένει σωστή επικοινωνία σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ιδίως σε θορυβώδες περιβάλλον.
  • Μειώνει τη δυνατότητα απόλαυσης των ήχων της φύσης, της μουσικής, της τηλεόρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου κλπ.
  • Η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται πολύ δύσκολη και πολλές φορές είναι αδύνατη.

Από επιτήδειους
Ακουστικά που δεν έχουν πιστοποιητικά

«Σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, η χώρα μας υστερεί πρωτίστως στην ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα ακοής, γι' αυτό και έχουμε το μικρότερο ποσοστό χρήσης ακουστικών νέας τεχνολογίας. Συγχρόνως, εξακολουθούν χρόνια τώρα διάφοροι επιτήδειοι να διακινούν ανεξέλεγκτα στην αγορά προϊόντα χωρίς πιστοποιητικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Κανένας δεν τους ελέγχει», τονίζει ο κ. Δημήτρης Χρυσικός. «Υπάρχουν καταστήματα που δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας, εταιρείες που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, ενώ δεν πραγματοποιείται ποιοτικός έλεγχος σε πολλά από τα εισαγόμενα ακουστικά.

Στον αντίποδα αυτού του φαινομένου υπάρχει ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδος, που αριθμεί σήμερα 190 άτομα και αποτελεί επίσημο μέλος του αντίστοιχου ευρωπαικού και τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη χώρα μας. Ολα τα μέλη του τηρούν τις προϋποθέσεις εξάσκησης του επαγγέλματος και λειτουργίας των κέντρων εφαρμογών. Ο Σύλλογος έχει βάλει ως κύριο στόχο του τα τελευταία χρόνια την ίδρυση σχολής ΤΕΙ Ακοοπροθετιστών και τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος που θα δώσει τη δυνατότητα για ουσιαστική αναβάθμιση του χώρου, ενώ οι εταιρίες θα λειτουργούν σύμφωνα με τα δεδομένα που θα θέσει η ελληνική πολιτεία», καταλήγει ο κ. Χρυσικός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ



Πηγή: Εφημερίδα "ΈΘΝΟΣ"
Διαβάστε περισσότερα...

Η τερηδόνα είναι... μεταδοτική



Βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας
Όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να κολλήσουμε γρίπη ή κρυολόγημα. Είναι όμως δυνατό να μπορούμε να κολλήσουμε και τερηδόνα;

Μολονότι μονίμως κατηγορούνται για την εμφάνισή της καραμέλες και ζάχαρη, η τερηδόνα προκαλείται κυρίως από βακτήρια τα οποία προσκολλώνται στα δόντια και τρέφονται με τα εναπομείναντα μόρια των φαγητών. Ένα από τα υποπροϊόντα που παράγουν είναι οξύ, το οποίο καταστρέφει τα δόντια.

Όπως λοιπόν ένας ιός κρυολογήματος περνάει από τον έναν άνθρωπο στον διπλανό του, έτσι μπορούν να μεταδοθούν και αυτά τα βακτήρια. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο στρεπτόκοκκος mutans, στον οποίο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά μολύνονται από αυτόν απ' όσους τα φροντίζουν – λ.χ. «όταν η μητέρα δοκιμάζει το φαγητό του μωρού της για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι πολύ ζεστό», εξηγεί η οδοντίατρος δρ Μάργκαρετ Μίτσελ από το Σικάγο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η μετάδοσή του είναι πολύ συνηθισμένη και ανάμεσα στα ζευγάρια.

Για να αποφύγετε την τερηδόνα, η δρ Μίτσελ συνιστά να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα, καθώς και να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, διότι ευνοούν την παραγωγή σιέλου που απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα βακτήρια.
Διαβάστε περισσότερα...

Μια βραδιά στο σινεμά… ανεβάζει το δείκτη στη ζυγαριά



Εκτός κι αν τη βγάλετε μόνο με νερό
Όταν πηγαίνουμε σινεμά οι περισσότεροι από εμάς συνδυάζουμε την προβολή της ταινίας με έναν «κουβά» ποπ κορν ή κάποιο άλλο αλμυρό σνακ και αναψυκτικά!

Αν ξέραμε όμως πόσες θερμίδες προσθέτουμε στην ημερήσια κατανάλωσή μας μέσα σε δύο ώρες, ίσως και να αλλάζαμε συνήθειες!

Κατά μέσο όρο τα ποπ κορν και ένα ποτήρι αναψυκτικού περιέχει όχι λιγότερες από 1.600 θερμίδες… όσες δηλαδή χρειάζεται να καταναλώσει μια μέση γυναίκα μέσα σε μία μέρα!

Μήπως την επόμενη φορά να πιείτε μόνο νερό; Πλησιάζει και το καλοκαίρι…


Διαβάστε περισσότερα...

Η μισή ντροπή… δική μου



Κοκκινίζετε με τις γκάφες των άλλων;
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ στη Γερμανία ανακάλυψαν τη βιολογική βάση της αίσθησης ντροπής που νιώθει κάποιος όταν… γελοιοποιούνται άλλοι.

Η γερμανική είναι μία από τις ελάχιστες γλώσσες στην οποία υπάρχει λέξη για αυτό το συναίσθημα (Fremdschaemen).

Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για μία ιδιαιτερότητα του γερμανικού πολιτισμού.

Αλλά από την πανεπιστημιακή έρευνα, για την οποία χρησιμοποιήθηκε μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, που λέγεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (FMRI), εντοπίστηκε το ακριβές τμήμα του εγκεφάλου που παρουσιάζει διέγερση σε έναν παρατηρητή όταν κάποιος τρίτος γελοιοποιείται ή φέρεται ανάρμοστα.

Από τις συνεντεύξεις 600 ανθρώπων προέκυψε ότι οι εθελοντές αυτοί ένιωθαν ντροπή όταν ο άλλος δεν συνειδητοποιούσε την γκάφα του ή όταν κάποιος απρόσεκτος κυκλοφορούσε στο δρόμο με το φερμουάρ του παντελονιού του κατεβασμένο.

Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου είναι η ίδια με εκείνην που μας προκαλεί ενσυναίσθηση όταν κάποιος τρίτος βιώνει οργανικό πόνο, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, Ζόρεν Κραχ και Φρίντερ Πόλους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση PloS One.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάγατε αλλά δεν χωνέψατε;



Υπάρχει λύση!
Αν φάγατε πολύ και το στομάχι σας είναι βαρύ κι ασήκωτο φτιάξτε ένα χωνευτικό που θα σας κάνει να αισθανθείτε υπέροχα!

Θα φτιάξετε ένα μείγμα από 250γρ. ώριμες φράουλες, 1 κουταλιά σούπας μέλι, 1 μικρή κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο ή μία κουταλιά σούπας μηλόξυδο.

Το σερβίρετε μετά το επιδόρπιο και σε θερμοκρασία δωματίου


Πηγή: meacolpa.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

«Ράμπο» θα ελέγχουν ελλείψεις υλικών



Συνάντηση Λοβέρδου με διοικητές νοσοκομείων

Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας αναλαμβάνει τη διερεύνηση των καταγγελιών που γίνονται καθημερινά για ελλείψεις υγειονομικού υλικού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση του με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων αποκάλυψε ότι τέσσερα νοσοκομεία δεν τήρησαν το νόμο για τους διαγωνισμούς προμηθειών και προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις προμήθειας υλικού. Τα νοσοκομεία είναι το Αγλαΐα Κυριακού, το Χατζηκώστα Ιωαννίνων, το Αττικό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο της Φλώρινας


Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο του διαβήτη ενάντια στον καρκίνο

Η μετφορμίνη μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με επιθετικούς όγκους στον μαστό



Φάρμακο του διαβήτη ενάντια στον καρκίνο
Η μετφορμίνη μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του μαστού

Λονδίνο
Ενα από τα πιο κοινά, φθηνά και παλαιά φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, η μετφορμίνη ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μάλιστα, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Cycle»,  ένα νέο τεστ το οποίο δείχνει τις ασθενείς με καρκίνο στον μαστό που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη φθηνή θεραπεία.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες των οποίων τα καρκινικά κύτταρα  «τρέφονταν» με θρεπτικά συστατικά υψηλής ενέργειας τα οποία ‘έκλεβαν’ από υγιή κύτταρα γύρω τους, εμφάνιζαν αυξημένες πιθανότητες μετάστασης του καρκίνου τους καθώς και θανάτου.
Το γεγονός αυτό μαρτυρεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι ασθενείς αυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη μετφορμίνη, η οποία βάζει «φρένο» στην παροχή τροφής προς τα …λαίμαργα και επιθετικά καρκινικά κύτταρα.
Ο καρκίνος είναι ό,τι τρώει…
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μάικλ Λισάντι από το Τμήμα Ερευνας για τον Καρκίνο του Μαστού στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ «δείξαμε ότι η ρήση ‘είμαστε ό,τι τρώμε’ ισχύει και για τον καρκίνο. Η τροφή που καταναλώνουν τα καρκινικά κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του ασθενούς και για τον σχεδιασμό της θεραπείας του». Ο καθηγητής εξήγησε ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά υψηλής ενέργειας οι όγκοι γίνονται επιθετικότεροι και η αντιμετώπισή τους πιο δύσκολη. Ωστόσο αρκετές ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από τη μετφορμίνη η οποία «κόβει» την παροχή καυσίμου προς τα καρκινικά κύτταρα. «Παρότι πρέπει να διεξαγάγουμε περαιτέρω μελέτες, αυτό το τεστ μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό νέο τρόπο σχεδιασμού θεραπειών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και για μια ευρεία γκάμα καρκίνων».
Κλοπή θρεπτικών συστατικών
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν 219 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και είδαν ποιες από αυτές έφεραν όγκους που τρέφονταν με θρεπτικά συστατικά υψηλής ενέργειας., τα οποία είναι γνωστά ως κετόνες και γαλακτικό οξύ. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά περιέχονται στα υγιή κύτταρα και μετατρέπονται σε πολύτιμα «λάφυρα» για τα καρκινικά.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς των οποίων τα καρκινικά κύτταρα κατανάλωναν υψηλές ποσότητας κετονών και γαλακτικού οξέος αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής και μετάστασης του καρκίνου τους καθώς και θανάτου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι γυναίκες που διαθέτουν τέτοιου είδους «αχόρταγα» καρκινικά κύτταρα αποτελούν και την κύρια ομάδα η οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη μετφορμίνη.

Διαβάστε περισσότερα...