Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του στις υγειονομικές επιτροπές;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί τους στις υγειονομικές επιτροπές όταν περνά για να εξεταστεί για έκδοση ποσοστού αναπηρίας για κάποιο σκοπό;


Πολλοί συνάνθρωποί μας και άτομα με προβλήματα υγείας έχουν αυτό το ερώτημα. Οι λόγοι, που μπορεί να περάσει κάποιος από μια υγεινομική επιτροπή είτε πρωτοβάθμια (Α.Υ.Ε - Α/βθμια Υγειονομική Επιτροπή) είτε στην δευτεροβάθμια (Β.Υ.Ε - Β/βθμια Υγειονομική Επιτροπή), είναι πολλοί αλλά το τι χρειάζεται να έχει μαζί του είναι κοινό.


Ανεξαρτήτου λοιπόν του λόγου και του σκοπού, που πρέπει να περάσει από μια Α.Υ.Ε ή μια Β.Υ.Ε (στην οποία οδηγείσαι μετά από ένσταση στην απόφαση της Α.Υ.Ε), το τι πρέπει να έχει μαζί του παραμένει σχεδόν πάντα ίδιο.


Αρχικά να διευκρινίσουμε πως η παρουσία του ατόμου στον χώρο που συνεδριάζει η υγειονομική επιτροπή είναι σχεδόν πάντα απαραίτητο, εκτός των περιπτώσεων που δεν μπορεί να μεταβεί οπότε είτε εκπροσωπείται είτε μεταβαίνει στον χώρο (συνήθως κατοικία του ασθενή) - μετά από συνεννόηση - η ίδια η επιτροπή ώστε να γίνει η γνωμοδότησή της.


Μαζί του λοιπόν ο ασθενής (όταν κληθεί να εξεταστεί από μια Α.Υ.Ε ή Β.Υ.Ε) πρέπει να έχει: 

 1. Ατομικό Βιβλιάριο Ασθενείας και Αστυνομική Ταυτότητα τα οποία βεβαιώνουν την ταυτότητα και την ύπαρξη ασφάλισης του ασθενή.
 2. Ιατρικές Γνωματεύσεις από γιατρό (της ειδικότητας της/των πάθησης/εων που έχει ο ασθενής) Κρατικού Νοσοκομείου. Σημαντικό είναι οι γνωματεύσεις αυτές να έχουν πρόσφατη ημερομηνία, ώστε να δίνεται μια καλύτερη εικόνα - στην επιτροπή - για την κατάσταση υγείας του ασθενή. Σε μερικές ειδικές περιπτώσεις εξέτασης από την επιτροπή και όταν ο λόγος το κρίνει αναγκαίο, η γνωμάτευση θα πρέπει να είναι από γιατρούς συγκεκριμένης βαθμίδας (όπως γιατροί ΔΕΠ ή αναπληρωτές Α')
 3. Επίσης πέρα από ιατρικές γνωματεύσεις ο ασθενής μπορεί να έχει μαζί του: εξετάσεις (πάσης φύσεως), πιστοποιητικά ή και γνωματεύσεις παλαιότερων (ή πρόσφατων) ημερομηνιών που αφορούν την ή τις παθήσεις που έχει, ειδικά αν θέλει να δείξει και την διαχρονικότητα κάποιου/ων προβλημάτων που έχει, κάτι σαν ιατρικό ιστορικό.Σε ειδικές περιπτώσεις και σκοπούς εξέτασης από την επιτροπή, κάποια επιπρόσθετα δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν, ως επιπλέον των πιο πάνω ιατρικών δικαιολογητικών.Για τον υπολογισμό ή την εύρεση του ποσοστού αναπηρίας δείτε το ακόλουθο θέμα:


Για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε στα Κ.Ε.Π.Α θα βρείτε πληροφορίες στο ακόλουθο θέμα:

Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το ακόλουθο άρθρο για τα ιατρικά έγγραφα:

Περί ισότητας ιατρικών πιστοποιητικών και ιατρικών γνωματεύσεων
2 σχόλια:

 1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΟΥ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΗ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @eip

  φίλε/η eip αν πάταγες πάνω στην παραπομπή... για την μέθοδο θα έβρισκες τον κανονισμό εκτίμησης αναπηρίας. κοιτώντας τον θα είχες το ποσοστό που δίνει η πάθησή σου. το κοίταξες;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.