Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κόρινθος και Ναύπλιο μειώνουν τα τέλη


Μειώσεις των τιμολογίων των δημοτικών τελών έρχονται στο Ναύπλιο και στην Κόρινθο.
Στο Ναύπλιο η υλοποίηση της απόφασης αναμένεται από το δημοτικό συμβούλιο. Ήδη η οικονομική επιτροπή του δήμου έλαβε την σχετική απόφαση για την μείωση. Παράλληλα, αποφασίσθηκε η απαλλαγή από τα τέλη για τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους του δήμου καθώς και απαλλαγή για ένα χρόνο των νέων επαγγελματιών του Δήμου.

Επίσης, στην Κόρινθο θεσπίστηκαν ήδη ειδικά μειωμένα τιμολόγια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, ανάπηροι πολέμου κλπ), ενώ εγκρίθηκε και το νέο τιμολόγιο Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, επέρχονται σημαντικές μειώσεις στο σύνολο των καταναλωτών, η συντριπτική μειοψηφία των οποίων (73% των νοικοκυριών) θα λάβει μειωμένους λογαριασμούς , που θα φθάνουν μέχρι και το 10%. Όμως και οι υπόλοιποι καταναλωτές θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τους που θα είναι της τάξης του 3%.


Διαβάστε περισσότερα...

Χίος: Εγγραφές δικαιούχων για δωρεάν διανομή τροφίμων 2013


Ξεκίνησε από 1η Μαρτίου και συνεχίζεται μέχρι τις 20 Απριλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της χώρας για το Πρόγραμμα του 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με τα πλήρη δικαιολογητικά σε έναν από τους εξής φορείς του προγράμματος στη Χίο: Ιερά Μητρόπολη Χίου, Σύνδεσμο Πολυτέκνων, Σύλλογο Τριτέκνων, Παγχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ, Σύλλογο Γονέων ΑΜΕΑ, Συλλόγους Καρκινοπαθών και Διαβητικών και στο Δήμο Χίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται τα Κέντρα Υγείας στην Καρδίτσα


Δημοπρατήθηκε το έργο, προϋπολογισμού 880.000 ευρώ. Δημοπρατείται μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού το ενταγμένο έργο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας», προϋπολογισμού 880.000,00 € με ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, «η αιρετή Περιφέρεια, μέσα απ’ τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και πρόνοιας προς τους πολίτες.

Με το έργο αυτό ενισχύουμε τρία Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Καρδίτσας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου), έτσι ώστε να παρέχεται ορθή διαγνωστική και θεραπευτική ιατρική περίθαλψη στους συμπολίτες μας.

Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι ο δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου, Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 12/02/2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου και υγιούς συστήματος υγείας, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

-Εργασίες για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (κατασκευή ραμπών, προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων θυρών, δημιουργία WC ΑΜΕΑ, κατάλληλη σήμανση και επιλογή χρωμάτων).

-Επικάλυψη των παλαιών δαπέδων (πλαστικά πλακίδια που περιέχουν αμίαντο) με τάπητα από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), δάπεδα που θα πληρούν τους όρους και τους κανόνες της υγιεινής και θα είναι αντιμικροβιακά, αντισταστικά, οικολογικά και ανθεκτικά.

-Δημιουργία πινακίδων σήμανσης, κατεύθυνσης και πληροφοριών εσωτερικά των κτιρίων αναγνώσιμες από όλους.

-Οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης εμποδιζόμενων ατόμων στον περιβάλλοντα χώρο.

-Διαμόρφωση των πάγκων εξυπηρέτησης κοινού και τοποθέτηση προστατευτικής φάσας σε κατάλληλο χρωματισμό στους κοινόχρηστους διαδρόμους προς διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.

-Αντικατάσταση των παλαιών επικεραμώσεων-σανιδώματος στεγών με εφαρμογή υγρομόνωσης-θερμομόνωσης, όπου απαιτείται, στα πλαίσια της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων.

-Νέα στέγη με την απαιτούμενη θερμομόνωση-υγρομόνωση, όπου υπάρχει δώμα με κατεστραμμένη-ανεπαρκή μόνωση.

-Βαφή εξωτερικών χρωματισμών με ειδικά ανακλαστικά χρώματα.

-Βαφή μέρους των εσωτερικών χώρων με οικολογικά χρώματα επί ενισχυμένου επιχρίσματος (βελτίωση της συμπεριφοράς στην υγρασία-βελτίωση συνάφειας) όπου απαιτείται και σε αποχρώσεις σύμφωνες με τις προδιαγραφές των εμποδιζόμενων ατόμων.

Με την υλοποίηση του έργου αυτού, επιτυγχάνεται βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας, εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των δαπανών αφού θα μειωθούν δραστικά τα ποσά που απαιτούνται για τη συντήρηση και επισκευή των ιατρείων, ενίσχυση της ασφάλειας και υγιεινής στους εργαζόμενους κι επισκέπτες, ισότητα της προσβασιμότητας στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες και βελτίωση πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης.



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βόλος: Εξοπλίζονται τα Ειδικά Σχολεία του Δήμου


Εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Βόλου, μέσω της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, οι διαδικασίες ανάθεσης και τα σχέδια σύμβασης για έξι υποέργα του έργου «Εξοπλισμός Ειδικών Σχολείων και τμημάτων ένταξης Δήμου Βόλου» συνολικού προϋπολογισμού 939.212,62 €. Στην παρούσα φάση εξοπλίζονται με παιδαγωγικό υλικό ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, 14 ειδικά σχολεία και 26 τμήματα ένταξης (A΄βαθμιας και B’ βαθμιας εκπαίδευσης), τα οποία έχουν εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.

Στόχος της δράσης είναι να καλύψει τα σχολεία αυτά με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να λειτουργήσουν σωστά και να εκπληρώσουν το βασικό τους σκοπό, που είναι η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα, μία υποχρέωση που προωθείται από το Σύνταγμα.
Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί από 28.9.2011 στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στον άξονα Προτεραιότητας 4: «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ», συγχρηματοδοτείται δε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.Ο ανοικτός διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 25-3-2012 και σύμφωνα μ’ αυτόν έγινε η ανάθεση προμηθειών συνολικού ποσού 490.525,80 € πλέον ΦΠΑ 23%, ήτοι ποσό 603.346,73 €, ως ακολούθως:

1. Στην κατηγορία: διαδραστικοί πίνακες, ποσό 27.812,00 €

2. Στην κατηγορία: έπιπλα, ποσό 86.475,30 €

3. Στην κατηγορία: εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής, ποσό 106.761,50 €

4. Στην κατηγορία: ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα και ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με προβλήματα όρασης, ποσό 250.671,00 €

5. Στην κατηγορία: λοιπός εξοπλισμός, ποσό 16.504,00 €

6. Στην κατηγορία: κωδικοποίηση ειδών εξοπλισμού ΑμεΑ για τα οποία δεν απαιτούνται και δεν έχουν συνταχθεί ειδικές προδιαγραφές, ποσό 2.302,00 €

Απομένει ωστόσο η δημοπράτηση νέας μελέτης η οποία υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και για την οποία δόθηκε άδεια δημοπράτησης συνολικού προϋπολογισμού 271.539,72€. Η προμήθεια αυτή αφορά έξι νέα, επιμέρους, υποέργα εξοπλισμού για τα οποία δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό και συγκεκριμένα:


Υπολογιστές, Μηχανές γραφείου, συσκευές ήχου και εικόνας
Εξοπλισμός για τις υποστήριξη Φυσιοθεραπείας
Εξοπλισμός εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης
Εξοπλισμός εργαστηρίων Κηπουρικής
Εξοπλισμός εργαστηρίων Κεραμικής
Εξοπλισμός εργαστηρίων μηχανολογίας και ηλεκτρολογίαςΚατά τη διάρκεια σύσκεψης με αντικείμενο τα προβλήματα των διδακτηρίων (στεγαστικό και συντηρήσεις) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου με παρόντες τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτη Λαμπρινίδη, την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ.Σούλα Μπαρτζιώκα και υπηρεσιακά στελέχη, διαπιστώθηκε η ανάγκη γρήγορης δημοπράτησης και του υπόλοιπου εξοπλισμού ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργικότητα των σχολείων ειδικής αγωγής στο Δήμο με αντικείμενα εγκεκριμένα από τη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.


Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων τα κεφάλαια από αδρανείς καταθέσεις


Κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Τη δυνατότητα χρήσης των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου, με σκοπό την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν/σχ «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», η δυνατότητα αξιοποίησης των παραπάνω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της παραπάνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.

Το νομοθέτημα προβλέπει επίσης ρυθμίσεις για τη διευθέτηση συνταξιοδοτικών θεμάτων, όπως η καθιέρωση του θεσμού της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστούν οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων για προώθηση των υποθέσεών τους, αλλά και να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή «κόλαφος» ενός απελπισμένου πατέρα προς τον Υπουργό Υγείας!!!


Ως γνωστόν, η Ελλάδα ανέλαβε ήδη από το 2009 (σύμφωνο Spidla) να συν-χρηματοδοτεί (με εταίρο την ΕΕ) τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προς ΑμεΑ, καταργώντας ιδρύματα εγκλεισμού (τύπου “Λέρου” ή “Δαφνιού”) προς αντικατάστασή τους με μικρότερου μεγέθους Κέντρα παροχής ΔΩΡΕΑΝ θεραπευτικών ή υποστηρικτικών υπηρεσιών Ψυχικής Yγείας (κατόπιν διαδικασίας επιλογής περιπτώσεων παιδιών ύστερα από αίτηση + επιτόπου αξιολόγηση). Τα εν λόγω είναι, λοιπόν, υποχρεωτικά χρηματοδοτούμενα και από τον κρατικό προϋπολογισμό κατ’ αναλογία (Υπ. Υγείας), όπως είπαμε πάνω. Σημειωτέο, ότι η διαδικασία χρηματοδότησης αυτή είναι αναγκαίο να γίνεται πρώτα από το Κράτος (κατά το όποιο «προκαθορισμένο» μερίδιο αναλογίας) για να μη διακοπεί η ροή από τα ταμεία της ΕΕ… Στα πλαίσια διάφορων περίεργων χειρισμών της Κρίσης, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να περικόψει «ετσιθελικά» και ατεκμηρίωτα, με χουντικού χαρακτήρα εγκυκλίους τις όποιες εγκρίσεις χρηματοδότησης (ειδικά επί θητείας Υπ Οικ Βενιζέλου: άλλαξε η κατανομή ψηφισμένων κονδυλίων προϋπολογισμού εις βάρος των δαπανών της Ψυχικής Υγείας!!!). οι εν λόγω πρωτοβουλίες έλαβαν χώρα έξω από κάθε λογική ορθής παρακολούθησης των όρων καθημερινής λειτουργίας των Κέντρων αυτών (ως όφειλε, αφού το Υπ Υγείας είναι εποπτεύον φορέας), οι οποίες λειτουργούσαν και λειτουργούν ως ΜΚΟ. Στις ΜΚΟ αυτές εργάζονται, λοιπόν, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου επί το πλείστον κοπέλες εξειδικευμένες στην Ειδική Αγωγή, είτε ως λογοθεραπεύτριες, είτε ως ψυχολόγοι, είτε ως εργοθεραπεύτριες, είτε ως ειδικές παιδαγωγοί, προκειμένου να υλοποιείται το βάσει ψυχιατρικής γνωμάτευσης πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών, που πάσχουν από σχετικά προβλήματα κλπ…

Προσωπικά, πέρα από το ότι δεν έχω δυστυχώς εικόνα (αποδείξεις/ενδείξεις) για τα περί ορθής διαχείρισης στις ΜΚΟ (με τις φήμες για κακοδιαχείριση γενικά να είναι γνωστές σε αρκετούς από εμάς τους γονείς…), ο γιός μου που πάσχει από διαταραχή φάσματος αυτισμού, υποστηρίχθηκε εδώ και αρκετούς μήνες από τη ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας: “Ε.ΨΥ.ΜΕ.” (www.epsyme.gr). Οφείλω να ομολογήσω ότι “κέρδισε” μεγάλη πρόοδο στον τομέα πχ της αυτοεξυπηρέτησής του ή της ικανότητάς του πχ να τρώει πχ στερεά τροφή κλπ, που οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού των εκπαιδευτριών, στο οποίο και εγώ ως γονέας αλλά και άλλοι γονείς, οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη… Τέτοια πρόοδος σίγουρα δεν θα ήταν εφικτή με άλλη μορφή θεραπευτικών επεμβάσεων. Δυστυχώς, όμως, από την καθημερινή επαφή μου με το προσωπικό των εκπαιδευτριών, μαθαίνω ότι οι κοπέλες είναι απλήρωτες από τον Ιούνιο του 2012..!!! Η πρόφαση ήταν ανέκαθεν η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, για την οποία και κάναμε με πρωτοβουλία μου κίνηση κατάθεσης εγγράφου, όπως βλέπετε στο συνημμένο κείμενο που καταθέσαμε στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας κλπ… Οι κοπέλες επίσης το τελευταίο τρίμηνο του 2012 είχαν κάνει επίσχεση εργασίας για αρκετές εβδομάδες, επανήλθαν όμως στα πόστα τους, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστ. του 2012, ίσως για λόγους άσκησης έμμεσης(?) εκβίασης (όποιας προέλευσης) για το ότι θα χάσουν δεδουλευμένα ή υπόσχεσης(?) ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν από άλλη οδό εξοικονόμησης πόρων της συγκεκριμένης ΜΚΟ κλπ… Η τωρινή κατάσταση παραμένει το ίδιο θλιβερή, με τις κοπέλες εγκλωβισμένες να εργάζονται απλήρωτες από πέρσι το καλοκαίρι, βοηθώντας όμως καθημερινά τα ΑμεΑ παιδιά και περιμένοντας, μήπως κάποια στιγμή πληρωθούν…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι κοπέλες που εργάζονται στην ΕΨΥΜΕ (ειδικά στο Κέντρο με την ονομασία: “ΚΗΜΑ”à Κέντρο Ημέρας Αυτισμού) θυσιάζονται δουλεύοντας απλήρωτες για να λειτουργούν οι δομές της Δημόσιας (κατά τα χαρτιά της συμφ Spidla) Ψυχικής Υγείας..!!!

Αναρωτιέμαι:

* Η χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας, άραγε, με ποιά αντικειμενικά κριτήρια πραγματοποιείται προς τις ΜΚΟ και συγκεκριμένα προς την ΕΨΥΜΕ, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ ???? Δηλ., η εύρυθμη λειτουργία των όποιων Κέντρων λειτουργούν στα πλαίσιά τους, πώς πιστοποιείται από τον εποπτεύοντα φορέα ???

* Πώς γίνεται ανεκτό να έχουν παρασχεθεί επί μακρόν υπαλληλικές υπηρεσίες σε φορέα εποπτευόμενο από το Υπ. Υγείας χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποδοχών στους όποιους θεραπευτές/υπαλλήλους, με τους τελευταίους να έχουν πραγματοποιήσει και επί τούτου επίσχεση εργασίας, εν γνώσει του Υπουργείου Υγείας ??? Αυτό δεν έπρεπε να έχει προκαλέσει αυτεπάγγελτες διορθωτικές επεμβάσεις του υποτιθέμενου εποπτεύοντα ???

* Αν δεν έχουν καταβληθεί στην εν λόγω ΜΚΟ οι οφειλόμενες χρηματοδοτήσεις, που υποθετικά έπρεπε να έχουν εγκριθεί για την ορθότητά τους από το Υπ Υγείας κατόπιν αρμόδιου αιτήματος της εν λόγω ΜΚΟ, τι σκοπεύει να πράξει το εποπτεύον Υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση των όποιων ελλείψεων ??? (βλ. στην επιστολή προτεραιότητες για την κατανομή κονδυλίων του Προϋπολογισμού βάσει της Νομοθ Ανθρ Δικ…)

* Πληροφορηθήκαμε ότι ουδέποτε χορηγήθηκε στη ΜΚΟ: “ΕΨΥΜΕ” έγγραφη έγκριση των προϋπολογισμών της μέχρι τώρα, παρόλα αυτά όμως, τα χρήματα που ζητούσε ως χρηματοδότηση η ΕΨΥΜΕ παραλαμβάνονταν επί μακρόν πριν τις επιπλοκές του 2012. Είναι αυτή η πρακτική σύννομη ???

* Αν απουσιάζουν εγκρίσεις ή απορρίψεις κονδυλίων δαπανών (με υπαρκτή μια σχετική τεκμηρίωση περί “ορθού” ή “λάθους”, βέβαια…), πώς είναι δυνατόν να γίνει λόγος οποτεδήποτε για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος ??? Τα στελέχη του Υπ Υγείας/συνεργοί σε μια τέτοια [αμέλεια/ασυνέπεια/αδιαφάνεια] δεν είναι ένοχοι διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος ??? Παρ’ όλα αυτά, ουδέποτε είχε προκύψει η παραμικρή αντίδραση/άρνηση/σχόλιο στα όσα παρουσιάστηκαν από την εν λόγω ΜΚΟ ως προϋπολογισμένα έξοδα…

* Τέλος, τι σκοπεύει να κάνει το Υπ. Υγείας για να θέσει τέρμα στην ομηρία των ειδικών εκπαιδευτριών-ηρωίδων της ΕΨΥΜΕ ???
———————–

Ας απαντήσει κάποιος τέλος πάντων μέσα από το Υπουργείο Υγείας, ακούει κανείς ή δεν τους αγγίζουν αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός τι περιμένουν να μας θάψουν όλους?



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης από την ΕΣΕΕ


Επιδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, διάρκειας 100 ωρών, πρόκειται να υλοποιήσει το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (Κ.Α.ΕΛ.Ε.), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στο πλαίσιο του υποέργου της πράξης "Κατάρτιση ανέργων σε Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου", ενταγμένης στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Το πρόγραμμα αφορά στην εκμάθηση χρήσης βασικών εννοιών όπου περιλαμβάνονται: Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα, Εφαρμογές στο Διαδίκτυο, Παρουσιάσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης παρέχεται τους καταρτιζόμενους η δυνατότητα πιστοποίησης των Βασικών Δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν. Η συμμετοχή στην διαδικασία πιστοποίησης είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους.


Άμεσα ωφελούμενοι των προγραμμάτων είναι: Νέοι/ες Γυναίκες Μακροχρόνια άνεργοι/ες Άτομα που προέρχονται από πληθυσμιακές ομάδες που αποκλείονται ή απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας (Άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking, θύματα οικογενειακής βίας, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες, χρήστες και πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικούς, άστεγους, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας και απειλούμενα από φτώχεια, άτομα με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες).


Σε κάθε περίπτωση, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι: Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι, και να είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) και τριτοβάθμιας (ΑΕΙ - ΤΕΙ) εκπαίδευσης ή πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ (οι οποίοι λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις - επιμελητήρια, π.χ. μηχανικοί, δεν έχουν την δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.) με κριτήριο α) το ετήσιο εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι του ύψους του αφορολόγητου ποσού με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους β) τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Στη δεύτερη περίπτωση αυτή με δήλωση του Νόμου 1599/86 βεβαιώνουν ότι είναι άνεργοι αναφέροντας και το χρονικό διάστημα ανεργίας στον κλάδο τους. Οι άνεργοι, δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 2,00 ευρώ μικτά ανά ώρα κατάρτισης. Για τους καταρτιζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού το εκπαιδευτικό επίδομα ανά ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 3,00 ευρώ μικτά. Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος καταρτιζόμενος δεν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δεν δικαιούται εκπαιδευτικό επίδομα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά: Βιογραφικό Σημείωμα Αντίγραφο τίτλου σπουδών Αντίγραφα τίτλων επιπλέον κατάρτισης (προαιρετικά) Φωτοτυπία Ταυτότητας Φωτοτυπία Κάρτα Ανεργίας - Α.Φ.Μ. / Δ.Ο.Υ. - Α.Μ. ΙΚΑ - ΑΜΚΑ Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Κ.Α.ΕΛ.Ε., Μητροπόλεως 42, Αθήνα.



Πηγή: http://www.imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλανθρωπικός αγώνας με προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ


Ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Νέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κόντρα στους νέους του ΠΑΟ.

Ο Ότο Ρεχάγκελ επιστρέφει στους πάγκους για καλό σκοπό! Ο γερμανός τεχνικός που υπέγραψε τον ελληνικό θρίαμβο του 2004, θα καθοδηγήσει την ποδοσφαιρική ομάδα που αποτελείται από νέους που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων-Προσφύγων «Εστία – Στοίχημα Ζωής», του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι νέοι του ξενώνα θα αγωνιστούν κόντρα στους νέους της ομάδας του Παναθηναϊκού στο ματς που θα γίνει την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 και ώρα 17:00 στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην Παιανία.

Σκοπός του φιλικού αγώνα είναι η διάδοση αντιρατσιστικού μηνύματος και η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεβασμός στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία


Αυτή η κατάσταση επικρατεί καθημερινά σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης μας, και όχι μόνο, σύμφωνα με το σωματείο ΑμεΑ. 

Παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου για τα κυκλοφοριακά θέματα του Δήμου Ρεθύμνης κ. Ι. Κουνδουράκη, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας, η οποία θα πρέπει να αυξήσει την αστυνόμευση των παραπάνω θέσεων σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ΚΟΚ θα πρέπει κυρίως οι οδηγοί να σεβαστούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Οι συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των ΑμεΑ εξυπηρετούν τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία των δικαιούχων ΑμεΑ και ως αποδεικτικό το όχημα φέρει το ενιαίο ευρωπαϊκό σήμα το οποίο εκδίδει η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφ. Ενότητας Ρεθύμνης.



Η δεύτερη φωτογραφία είναι αφιερωμένη στο Λιμεναρχείο. Μπροστά στην είσοδό του βρίσκονται δύο θέσεις πάρκινγκ για τα αναπηρικά αυτοκίνητα. Οι θέσεις αυτές είναι κάθε μέρα και νύχτα κατειλημμένες από ανάλγητους οδηγούς, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία έχουν ξεβάψει και το αναπηρικό σήμα από τις πινακίδες. Το Λιμεναρχείο που έχει την αρμοδιότητα αστυνόμευσης των παραπάνω θέσεων τι κάνει; Δεν βλέπει τίποτε. Το σωματείο ΑμεΑ καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών που περιορίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και υποβαθμίζει την καθημερινότητά τους.



Πηγή: http://www.goodnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύρισε άνοιξη στο Ηράκλειο


Από χιλιάδες Κρητικά αρωματικά φυτά πλημμύρισε, σήμερα, το δυτικό παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου στην περιοχή του Καράβολα, στο πλαίσιο επιτυχημένης εκδήλωσης που οργάνωσε ο δήμος για την υποδοχή της 'Ανοιξης.

Στην εκδήλωση, πολλοί Ηρακλειώτες έσπευσαν να παραλάβουν δωρεάν περίπου 10 χιλιάδες φυτά που μοιράσθηκαν από τον δήμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην περιοχή.

Κατά την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μοιράσθηκαν αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκομηλιά, αρισμαρί, καθώς και ανθόφυτα όπως βιολέτες, γεράνια, καλεντούλες κά., προερχόμενα από το δημοτικό αγροκήπιο.

"Η άνοιξη συμβολίζει την ελπίδα και την ανανέωση, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για καλή διάθεση, αλλαγή και μας γεμίζει με τα συναισθήματα της αγάπης, του έρωτα, προσφέροντας μας τη δυνατότητα της ανάτασης ψυχής" ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: Από τη Λευκάδα τον έστειλαν στην Άρτα για παιδίατρο


Αναγνώστης καταγγέλλει στο enikos.gr ότι επισκέφθηκε σήμερα το Νοσοκομείο της Λευκάδας αναζητώντας παιδίατρο, καθώς είχε ασθενήσει το παιδί του.

Από το Νοσοκομείο της Λευκάδας, τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει παιδίατρος και ότι θα έπρεπε να μεταβεί στην Άρτα -καθώς παιδίατρο δεν διαθέτει ούτε το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

«Αναγκάστηκα να καλέσω ιδιώτη γιατρό και τον πλήρωσα 50 ευρώ» αναφέρει αγανακτισμένος ο αναγνώστης.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο τροχαίου


Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τον ύπνο, τονίζουν οι ειδικοί.

Ένας δυνατός καφές μπορεί να είναι η καλύτερη παρέα για όσους διανύουν με το αυτοκίνητό τους μεγάλες αποστάσεις, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) επιστήμονες από την Αυστραλία, μελέτησαν 530 οδηγούς βαρέων οχημάτων, οι οποίοι είχαν προσφάτως εμπλακεί σε τροχαίο και 517 συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα τροχαίο κατά το τελευταίο 12μηνο.

Όπως διαπίστωσαν, ο καφές και κάθε άλλο ρόφημα με καφεΐνη σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου τροχαίου, πιθανώς επειδή η καφεΐνη ασκεί διεγερτική δράση και αυξάνει την εγρήγορση.

Ωστόσο, οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν πως το εύρημά τους δεν σημαίνει πως η καφεΐνη μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο για τους κουρασμένους οδηγούς - τουλάχιστον όχι για πολλή ώρα.

Στη μελέτη, το 43% των οδηγών είπαν ότι έπιναν ροφήματα με καφεΐνη (λ.χ. καφέ, τσάι, ισοτονικά ροφήματα) με στόχο να μείνουν ξύπνιοι στο τιμόνι. Οι οδηγοί αυτοί διέτρεχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη.

Το εύρημα αυτό ίσχυε, όπως αναφέρουν τα Νέα, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροχαίου, όπως η ηλικία των οδηγών (η μέση ηλικία ήταν τα 45 έτη), τα χιλιόμετρα που διήνυε κάθε οδηγός, η οδήγηση τη νύχτα και η διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι οδηγοί οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τροχαία κατά την τελευταία πενταετία, διέτρεχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 81% να πάθουν και άλλο.

Το 70% των οδηγών, εξάλλου, είπαν πως όταν ένιωθαν κουρασμένοι σταματούσαν τη νταλίκα τους σε πάρκινγκ για να κοιμηθούν λίγο – κάτι που οι ειδικοί στην οδική ασφάλεια συνιστούν ενθέρμως ως μέσον πρόληψης των τροχαίων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Έργα για τα ΑμεΑ


Ο Δήμος Χανίων προχώρησε στην δημιουργία 31 μπάρων και σε βελτιωτικά έργα, έργα συντήρησης και επισκευής ραμπών σε πεζοδρόμια, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Με αυτόν τον τρόπο η πόλη γίνεται φιλικότερη προς τα ΑμεΑ, καθώς τα έργα αυτά έλαβαν χώρα σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης δήλωσε την Τρίτη: «Η προσπάθεια τού Δήμου αποτελεί μία απτή απόδειξη ευαισθησίας προς συμπολίτες μας με προβλήματα που πρέπει όλοι να τους σεβόμαστε και η οποία στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους στο δημόσιο χώρο».

Παράλληλα, προχώρησε σε εκκλήσεις προς τους πολίτες και τους οδηγούς να σεβαστούν και να προστατεύσουν τις υποδομές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Να παραμείνουν για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα κινητικότητας, αλλά και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, όπως υπερήλικες και τις μητέρες με βρεφικά αμαξίδια».



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινή δράση ενάντια στα προβλήματα αναπηρίας


Γιατροί, αναπηρικοί φορείς και εργαζόμενοι συνεργάζονται για να λυθούν τα προβλήματα πιστοποίησης της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η πιστοποίηση της αναπηρίας, εκθέτει το ΙΚΑ και τιμωρεί τους αναπήρους. Ενώ το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας πρέπει να ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, έχουν δημιουργηθεί νομικά ζητήματα με τον Ν. 3863/2010 για την σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής.

Η αναπηρία ως έννοια αμφισβητείται και διαπομπεύεται και πρέπει να βρεθεί λύση για να κρατηθούν όρθιοι αυτοί οι άνθρωποι, που μάχονται καθημερινά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Π. Βαρδακαστάνης, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, του γραμματέα της Συνομοσπονδίας Γ. Νάστα, της Διευθύντριας των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ κ. Κυριακόπουλου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, ανέφερε ότι οι ανάπηροι πρέπει να έχουν την βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το ποσοστό της αναπηρίας με την παροχή επιδομάτων. Το ποσοστό πρέπει να είναι αντικειμενικό και δεν πρέπει να εμπλέκονται πολιτικές «κουρέματος».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΚΑ ανέφερε ότι το ΙΚΑ με αποδυναμωμένο το προσωπικό του επιφορτισμένο με νέες δομές τα δυο τελευταία χρόνια όπως τα ΚΕΠΑ, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των αναπήρων και ασφαλισμένων. Η προχειρότητα δημιούργησε κενά, το ΙΚΑ με το υπάρχον προσωπικό του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των ΚΕΠΑ.

Η Διευθύντρια των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΠΑ, συγκεκριμένα όταν ξεκίνησαν τα ΚΕΠΑ γίνονταν ελάχιστες επιτροπές συγκεκριμένα 9 έως 10 το μήνα. Σήμερα γίνονται 1000 έως 1100 επιτροπές μηνιαίως, στις οποίες συμμετέχουν περί τους 1200 ιατρούς. Στην Αττική ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ιδιαιτέρως και έχει περιοριστεί στους 2 - 4 μήνες, καθώς επίσης θα υλοποιηθούν και τα κατ’ οίκον αιτήματα. Γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν και άλλοι ιατροί -ιδίως άνεργοι- που έχουν ανάγκη από την αμοιβή.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά τη στελέχωση των ΚΕΠΑ. Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτούν επαρκώς και να μην τους ανατίθενται καθήκοντα εσπευσμένα, με αποτέλεσμα να οφείλουν να στελεχώσουν τις Επιτροπές των Κέντρων Εκτίμησης Πιστοποιητικών Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας. Επίσης ο Πρόεδρος τόνισε ότι τα κακώς κείμενα αλλάζουν μόνο με κοινή δράση έτσι και ο ΙΣΑ κατάφερε την αύξηση των αμοιβών των ιατρών των ΚΕΠΑ από 800 σε 1400 ευρώ.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο να συκοφαντούνται όλοι οι ανάπηροι και οι ιατροί των ΚΕΠΑ, ως απατεώνες και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από την πολιτεία να έχει ως αντέρεισμα την κατακραυγή της κοινής γνώμης. «Άλλο το επίδομα, άλλη η επιδοματική πολιτική και άλλο το ποσοστό αναπηρίας. Χρειάζεται προσπάθεια για να ανταλλάξουμε αντικειμενικό λόγο απέναντι στην κοινή γνώμη. Ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός λόγος γίνεται πιο ισχυρός όταν δίνουμε στους αρμόδιους φορείς προτάσεις και έτοιμες λύσεις.» Ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ να καταθέσει προτάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να προωθηθεί η πρόταση στα Υπουργεία.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ανεργία "χτυπάει" στα νεύρα - Στην "τσίτα" όλοι βρίσκονται στον ΟΑΕΔ


Η ανεργία «τσιτώνει» τα νεύρα και αυτό είναι κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κανείς μπαίνοντας στο κτίριο του ΟΑΕΔ στην Πάτρα.

Δεκάδες συμπολίτες πηγαίνουν καθημερινά εκεί για να εξυπηρετηθούν ή ακόμα και να ρωτήσουν για κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να τρέχει όμως τόσο στον πρώτο όροφο όπου εξυπηρετούνται όσοι είναι γραμμένοι στα ταμεία ανεργίας, όσο και στον δεύτερο όροφο που θεωρούνται οι κάρτες ανεργίας, αλλά και τα άτομα που είναι στα ΑμεΑ, καθημερινά σχεδόν γίνονται περιστατικά.

Τις προάλλες μάλιστα ένας κύριος που έχασε την σειρά του τα έβαλε με την υπάλληλο του ΟΑΕΔ, ενώ στην… τσίτα δεν είναι μόνο οι άνεργοι, αλλά και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας που εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες κόσμου, αφού τα νεύρα, μάλλον, είναι μεταδοτικά.

Η ανεργία λοιπόν εκτός από την…τσέπη «χτυπάει» και στα νεύρα!



Πηγή: http://patrasevents.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα επιμορφωτικά προγράμματα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου.

Νέος Κύκλος Προγραμμάτων μέσω διαδικτύου (E-Learning) ξεκινά το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με μειωμένα δίδακτρα και ειδικές τιμές για άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ και οικονομικά ασθενείς. Τα προγράμματα είναι διάρκειας 3 έως 9 μηνών, κατηγοριοποιούνται σε 23 εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και οδηγούν στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης ή Επιμόρφωσης.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου και τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 20 Μαΐου  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://elearn.elke.uoa.gr, στα τηλέφωνα 2103689354 και 2103689381, ή μέσω e-mail στη διεύθυνση elearn-secretariat@elke.uoa.gr



Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους δρόμους της Αθήνας από τέλη Απριλίου τα πολυθέσια ταξί


Ένα νέου τύπου μεταφορικό μέσο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, στους δρόμους της Αθήνας, από τα τέλη Απριλίου. Πρόκειται για τα πολυθέσια ταξί, λευκού χρώματος που προορίζονται κυρίως για την εξυπηρέτηση τουριστών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Αυτά είναι τα πολυθέσια ταξί ειδικής μίσθωσης. Το λευκό χρώμα επικράτησε τελικά του σκούρου μπλε που αρχικά συζητιόταν. Τα ταξί αυτά, θα λειτουργούν χωρίς ταξίμετρο και κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τον εκμισθωτή-πελάτη.

Τα πολυθέσια ταξί έχουν ανώτερες προδιαγραφές euro 5. Το κόστος για την αγορά τους ξεκάνει από περίπου 15.000 ευρώ για ένα μεταχειρισμένο 3ετιας, ενώ η τιμή για το αντίστοιχο καινούργιο κυμαίνεται στις 30.000.

Συνολικά στο Λεκανοπέδιο θα κυκλοφορήσουν 87 πολυθέσια ταξί, εκ των οποίων τα 17 θα είναι ειδικά διαμορφωμένα για ΑΜΕΑ .Ο νομός έδινε δυνατότητα για την έκδοση 100 αδειών, αλλά για τις υπόλοιπες 13 δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί την τελευταία 5εται η δουλειά έχει πέσει 60% και οι ατέλειωτες ουρές στις πιάτσες αυξάνονται συνεχώς.
Το κόστος για τις νέες άδεις ταξί αναμένεται να κυμανθεί στα 1000 ευρώ, σύμφωνα με εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης προς το Υπουργείο Οικονομικών, αντί των 5000 ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά.

Πάντως το σωματείο των ταξί ζήτησε από το Υπουργείο Μεταφορών την αναστολή για δυο χρόνια έκδοσης νέων αδειών στην περιφέρεια.



Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 79,6 έτη το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα


Κατά τέσσερις θέσεις, από την 9η στην 11η, έπεσε η χώρα μας από το 1990 έως σήμερα σε ιατρική έρευνα για το μέσο «υγιούς ζωής» των κατοίκων μεταξύ 19 χωρών του αναπτυγμένου κόσμου.

Στην 11η θέση μεταξύ 19 χωρών του αναπτυγμένου κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα ως προς το μέσο όρο «υγιούς ζωής» των κατοίκων της, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Συγκεκριμένα ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα διάγει με καλή υγεία τα 68,7 έτη της ζωής του, με το προσδόκιμο ζωής στη χώρα να ανέρχεται στα 79,6 έτη.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκονται οι Ισπανοί με 70,9 έτη υγιούς ζωής, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Ιταλοί (70,2 έτη), οι Αυστραλοί (70,1 έτη), οι Σουηδοί και οι Καναδοί (69,6 έτη). Το προσδόκιμο ζωής και των πέντε λαών είναι πάνω από τα 80 έτη. Ακολουθούν κατά σειρά Γάλλοι, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Γερμανοί και Ιρλανδοί.

Οι Έλληνες ζουν, έστω κατ' ελάχιστο, περισσότερα χρόνια με καλή κατάσταση υγείας από τους Βρετανούς, τους Βέλγους, τους Νορβηγούς, τους Αμερικανούς και τους Δανούς μεταξύ άλλων. Το 1990 η Ελλάδα βρισκόταν στην 7η θέση της ίδιας κατάταξης.

Η μελέτη διεξήχθη από Βρετανούς και Αμερικανούς ακαδημαϊκούς ερευνητές με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Μελέτης Επιβάρυνσης από Ασθένειες, Τραυματισμούς και Παράγοντες Ρίσκου που συνέκρινε την κατάσταση υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ του 1990 και του 2010.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία που αφορούν μεταξύ άλλων παραμέτρων τις τάσεις θνησιμότητας, τις αιτίες θανάτου, τα χρόνια ζωής με αναπηρία και ασθένεια και το προσδόκιμο ζωής. Συνολικά λήφθηκαν υπόψη 259 ασθένειες και αιτίες τραυματισμού και 67 παράγοντες ρίσκου.

Στην Ελλάδα καταγράφεται συγκριτικά αυξημένη επιβάρυνση του δείκτη υγιούς ζωής κυρίως από περιστατικά ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και τροχαίων ατυχημάτων. Αντίθετα, οι επιδόσεις της χώρας είναι συγκριτικά καλές ως προς τα περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, άσθματος, άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων και ανωμαλιών του κυκλοφορικού, περιστατικών κίρρωσης, προβλημάτων λόγω της χρήσης ναρκωτικών και αυτοτραυματισμών.


Πηγή: http://www.skai.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά για «πιστοποίηση»


Γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρία που περιμένουν στις επιτροπές για να εξασφαλίσουν τη σύνταξη και τα φάρμακα που χρειάζονται.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Ανάπηρων: «Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία με τα ΚΕ.Π.Α., γιατί καθυστερούν από 6 μήνες μέχρι και ένα χρόνο για να μπορέσουμε να περάσουμε μια επιτροπή προκειμένου να πάρουμε τη σύνταξη ή τα φάρμακά μας. Στο χρονικό αυτό διάστημα που μένει κάποιος χωρίς σύνταξη, γιατί μπορεί να έχει λήξει, ταυτόχρονα μένει και ανασφάλιστος, χωρίς δηλαδή φαρμακευτική περίθαλψη και επίσης, δεν διαθέτει και τα προς το ζην. Συνεπώς, δυσκολεύουν κατά πολύ οι συνθήκες διαβίωσής του».





Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΚΑΤ βράβευσε τον ΟΠΑΠ για την προσφορά ιατρικού εξοπλισμού


Τη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., για τη μεγάλη προσφορά της σε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, τίμησε σήμερα η διοίκηση του νοσοκομείου ΚΑΤ-ΕΚΑ.

Ειδικότερα, η προσφορά της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελείται από:
• Ένα τροχήλατο ακτινοσκοπικό μηχάνημα C-ARM (να σημειωθεί ότι διασφαλίστηκε και η συντήρηση του για τα επόμενα 10 χρόνια με δαπάνη της ΟΠΑΠ Α.Ε.)
• Δύο αναισθησιολογικά μηχανήματα
• Δύο συστήματα σκιαλυτικής λυχνίας χειρουργείου (τεχνολογίας τύπου LED)
• Ένα θεραπευτικό laser αγγείων
• Δύο χειρουργικές ορθοπεδικές τράπεζες

Η προσφορά της ΟΠΑΠ Α.Ε. εντάσσεται στο μεγάλο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, το οποίο απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, μεγεθύνοντας και προσδίδοντας υπεραξία στο κοινωνικό όφελος.

Ειδικά το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αναφέρεται στον τομέα της Υγείας, από το 2009 έως και εφέτος, δαπάνησε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας έμφαση στην κάλυψη αναγκών εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα σε νοσοκομεία, στο κέντρο και στην περιφέρεια, στη μέριμνα για άτομα με αναπηρία ή πάσχοντα από δύσκολες ασθένειες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.α.), στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως, δυστυχώς, είναι σήμερα οι άστεγοι και οι έχοντες ανάγκη σίτισης, φαινόμενο διαρκώς διογκούμενο, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Όπως τόνισε, μιλώντας κατά τη τιμητική εκδήλωση η Έφη Χαλάτση, μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. «στο δύσκολο παρόν, κατά το οποίο η χώρα καλείται να ανταποκριθεί με δραματικές θυσίες, αλλά και στο γεμάτο προκλήσεις, ανταγωνιστικό, οικονομικό διεθνές περιβάλλον, προσαρμόζει τις δομές και τη λειτουργία της, με στόχο να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως επιχείρηση, ταυτόχρονα αναπροσαρμόζει και τους στόχους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία αποτελεί πάντα μία από τις βασικές προτεραιότητές της».

Από την πλευρά τους ο Διοικητής του ΚΑΤ Ευάγγελος Βουμβουλάκης, κατά τη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε ότι η προσφορά των ιατρικών μηχανημάτων αξιοποιείται εδώ και καιρό προς όφελος των ασθενών του νοσοκομείου και κατέληξε εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που «η ΟΠΑΠ ΑΕ βοηθάει το κοινωνικό σύνολο με την πολιτική εκτεταμένης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Όσο για τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΚΑΤ Γιώργο Μαχαίρα επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός «είχε ένα πολύ σημαντικό κόστος και είναι μια μεγάλη βοήθεια σε μια εποχή στην οποία το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει τα τμήματα, με αποτέλεσμα αυτές οι χορηγίες να έχουν μεγάλη σημασία».


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλούνται με απολύσεις εργαζόμενοι ΑΜΕΑ



Άλλο ένα πλήγμα για τα άτομα με αναπηρίες. Σε μια δύσκολή εποχή, τα άτομα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την οικονομική ύφεση και το πρόσθετο κόστος των ιδιαίτερων αναγκών τους. Εκτός από τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά, τώρα απειλούνται και με απολύσεις. Οι εργαζόμενοι που το ποσοστό της αναπηρίας τους βρίσκεται μεταξύ 50% έως 66% και οι συμβάσεις των οποίων έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου είναι αυτοί που επηρεάζονται. Όπως τονίζει η Ε.Σ.ΑμεΑ είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

‘‘Η ίση μεταχείριση είναι το βασικό μας μέλημα. Δεν θέλουμε να ισχύει διαφορετικό καθεστώς για τα άτομα με αναπηρία πάνω από 67% τα οποία δεν θίγονται. Τα άτομα με χαμηλότερα ποσοστό είναι αυτά που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους. Προς το παρόν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς όμως από πλευράς οφείλουμε να προλαβαίνουμε τέτοια γεγονότα πριν γίνουν πράξη’’. Ήταν η δήλωση του προέδρου του σωματείου οι ΄΄ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ΄΄ κ. Γιάννη Γρέκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βέλγιο: Έκκληση για βελτίωση των δικαιωμάτων και της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ εξέφρασαν η ευρωπαία επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ κι η Γαλλίδα υπουργός Μ-Α.Καρλοτί


Τα 80 εκατ. ΑμΕΑ που έχουν καταμετρηθεί στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στα δημόσια κτίρια, στις συγκοινωνίες και στις ψηφιακές υπηρεσίες, είπαν σήμερα η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση του Αποκλεισμού Μαρί-Αρλέτ Καρλοτί και η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Τα ΑμΕΑ ακόμη έρχονται αντιμέτωπα με πλείστα εμπόδια καθημερινά στη ζωή τους.

Για να μπορούνε να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία μας και στην οικονομία μας, θα πρέπει να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα δημόσια κτίρια, στις συγκοινωνίες και στις ψηφιακές υπηρεσίες», υπογράμμισε η επίτροπος.

«Η συμμετοχή στα κοινά κι η αυτονομία των ΑμΕΑ εδράζεται σε μία προϋπόθεση αρχής: την προσβασιμότητα όλης της κοινωνίας μας», επεσήμανε από την πλευρά της η Καρλοτί.

«Τα 80 εκατ. των ΑμΕΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά υπό το πρίσμα του κόστους για την κοινωνία μας, αλλά υπό όρους κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης», επέμεινε η Ρέντινγκ, υπενθυμίζοντας πως ένα σχέδιο δράσης για το διάστημα 2010-15 υπέρ των ΑμΕΑ και μία ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα βρίσκονται υπό προετοιμασία. «Η προσβασιμότητα προσφέρει νέες εμπορικές ευκαιρίες και (οι άνθρωποι με αναπηρία) μπορούν να έχουν έναν πραγματικό αντίκτυπο στην παροχή κινήτρων για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Μολαταύτα, αγεφύρωτο εξακολουθεί να παραμένει το χάσμα ανάμεσα στους ευσεβείς πόθους και την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σταθμός του μετρό που εξυπηρετεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στην καρδιά των Βρυξελλών, ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος εδώ και πολλές ημέρες για τους ανθρώπους με αναπηρία εξαιτίας εργασιών που προβλέπεται να διαρκέσουν πολλούς μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για το αν χρειάζεται πιστοποίηση αναπηρίας των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία


Στην ερώτηση (Αρ. πρ. 7073/12-2-2013 ) του βουλευτή Νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαου Βλάχβεη με θέμα την απαλλαγή από την υποχρέωση πιστοποίησης αναπηρίας μέσω ΚΕΠΑ των μαθητών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός αναφέρεται στη δημιουργία των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και το καθεστώς που διέπει τη λειτουργίας τους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η θέσπιση ρυθμίσεων που αφορούν την απαλλαγή μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής από την υποχρέωση επανεξέτασης τους για την εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας τους, ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο διαβιβάστηκε η ερώτηση του κ. Βλάχβεη.

Η ερώτηση ΒλάχβεηΣτο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Βλάχβεης ανέφερε:Όπως είναι γνωστό, οι ανήλικοι μαθητές που είναι παράλληλα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και πιστοποιημένη αναπηρία (νοητική στέρηση), φοιτούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής του κράτους. Τα παιδιά αυτά υποχρεούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να περνούν από ΚΕΠΑ για την επαναπιστοποίηση της αναπηρίας τους. Υποβάλλονται σε μια χρονοβόρα και όχι ευχάριστη για την παιδική ψυχή διαδικασία η οποία απλά πιστοποιεί το αυτονόητο, από τη στιγμή που αν η κατάσταση ενός παιδιού βελτιωθεί, όπως είναι προφανές, οι γονείς του άμεσα θα αποφασίσουν την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος και θα το εγγράψουν σε ένα κανονικό σχολείο. Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κάποια ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι μαθητές ΑΜΕΑ να μην χρειάζονται επαναπιστοποίηση της αναπηρίας τους μέχρι να τελειώσουν το σχολείο;

Η απάντηση ΒρούτσηΣτην απάντησή του, ο κ. Βρούτσης αναφέρει:Σε εφαρμογή του ν. 3863/10, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν.3996/11, συστήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τέθηκε σε λειτουργία από 1/9/11 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.)Το ΚΕΠΑ δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας.Έργο των υγειονομικών επιτροπών είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ, καθώς και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται σχετική γνωμάτευση και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.Ακόμη, αναφορικά με την ισχύ γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών που εκδόθηκαν πριν την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, σας γνωρίζουμε την υπ’ αριθμ. Φ80000/οίκ.30002/1896/14-12-2011 εγκύκλιο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΑΔΑ:45ΨΠΛ-Η5Κ), με την οποία ορίζονται τα εξής : «αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α/βάθμιες υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ».Από τα παραπάνω συνάγεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών που εκδόθηκαν πριν από την έναρξη λειτουργίας του Κ.Ε.Π.Α., εφόσον στο κείμενο αυτών αναγράφεται ρητά η χρονική διάρκεια της ισχύος τους.Για τη θέσπιση ρυθμίσεων που αφορούν την απαλλαγή μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής από την υποχρέωση επανεξέτασης τους για την εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας τους, σας ενημερώνουμε ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προς το οποίο διαβιβάζουμε την εν λόγω ερώτηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο πιο ψηλό βάθρο της συγκίνησης…


Η Κυπρία που κέρδισε έξι μετάλλια Ειδικών Ολυμπιακών - Η ιστορία της Ελένη Σάουρου, η οποία, από παιδί με σύνδρομο «ντάουν», μεταμορφώθηκε σε Ολυμπιακή πρωταθλήτρια, κάνοντας περήφανο το χωριό της, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ καθημερινό στόλισμα της Ελένης ήταν τα έξι μετάλλια που τα φορούσε υπερήφανα και τα έδειχνε παντού

Η Ελένη Σάουρου, σήμερα 48 ετών από τα Λύμπια, αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικότητας, θέλησης και θάρρους. Παρά το ότι γεννήθηκε με το «σύνδρομο Ντάουν» κατάφερε με τα κατορθώματά της να καταστεί πρότυπο, όχι μόνο για τα παιδιά που πάσχουν από την πάθηση, αλλά για όλη την Κύπρο.


Τη συγκινητική ιστορία της Ελένης περιγράφει στην εφημερίδα μας ο πρώην πρόεδρος των Ειδικών Ολυμπιακών Κύπρου και νυν Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως και Σύμβουλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λεσχών Λάιονς, Γεώργιος (Κόκος) Νικολαΐδης.

Ξεχώριζε από μικρή
Η Ελένη, το μικρότερο παιδί πολυμελούς οικογένειας γεωργών και μαθήτρια στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, ξεχώριζε από τη γυμνάστριά της σαν μια καταπληκτική αθλήτρια της ολυμπιακής γυμναστικής. Είχε μια εξαιρετική ικανότητα ισορροπίας, παρόλο που το σώμα της μειονεκτούσε, λόγω του συνδρόμου ντάουν που έπασχε. Με επίμονες προπονήσεις και τη συνεχή ψυχολογική υποβολή ότι είναι «καταπληκτική», κατάφερε να συμπεριληφθεί στην αθλητική ομάδα του ιδρύματος που θα εκπροσωπούσε την Κύπρο στους παγκόσμιους αγώνες των «Ειδικών Ολυμπιακών» του 1987, που θα γινόντουσαν στις ΗΠΑ.

Σάρωσε όλα τα μετάλλια
«Η ατημέλητη Ελένη, όταν έφτασε εκεί, είχε την τύχη να τη συνοδεύει, κάτι που είχαν όλοι οι αθλητές, μια εξαίρετη Ελληνο-Αμερικανίδα που τη φρόντισε να σουλουπωθεί, να περιποιηθεί τα μαλλιά και το πρόσωπό της, να φτιάξει τα δόντια της και γενικά ν' αλλάξει η εμφάνισή της», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Η συνοδός κατάφερε να της ανεβάσει την ψυχολογία, δείχνοντάς της ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά γι' αυτήν.

Η νέα εμφάνιση, ο ενθουσιασμός, η αισιοδοξία έκαναν την Ελένη να πιστεύει ότι είναι «ανίκητη». Η πίστη της αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει έξι φορές στο ανώτατο βάθρο των Ειδικών Ολυμπιακών, κερδίζοντας συνολικά τρία χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο σε αγωνίσματα της Ολυμπιακής Γυμναστικής.

Τα έξι μετάλλια ήταν το απαραίτητο καθημερινό στόλισμα της Ελένης, που τα φορούσε υπερήφανα και τα έδειχνε παντού.

Περήφανο όλο το χωριό
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ των Λυμπιών τής επιφύλαξε θερμή υποδοχή όταν επέστρεφε από τους αγώνες. «Οι συγχωριανοί της, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κοινωνικής τοποθέτησης ένιωσαν μια υπερηφάνεια και τιμή. Σε μια δεξίωση που έγινε προς τιμήν της Ελένης και που σαν πρόεδρος των Ειδικών Ολυμπιακών προσεκλήθην και παρακάθισα δίπλα από τη ρεσπέρισσα μητέρα της, άκουσα ίσως την πιο φιλοσοφημένη έκφραση μάνας για το παιδί της. Μια φράση γεμάτη ικανοποίηση από μια μάνα, που ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της ένιωθε όχι αδικημένη από τη φύση, αλλά δικαιωμένη για τις δύσκολες ώρες που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια. Σε μια δική μου έκφραση "Είδες, θκεια, την Ελένη μας τι εκατάφερε; Η απάντηση, μεστή... "Γιε μου, τούτο το μιτσί που μας έφερε καημούς τζαι πίκρες πολλές, έμελλε να μας δοξάσει..."».

Σήμερα, η 48χρονη πια Ελένη ζει ήσυχα στο σπίτι της στα Λύμπια, μαζί με συγγενικά της πρόσωπα.

Χιλιάδες τα παιδιά με ειδικές ικανότητες
Ο ΠΡΩΗΝ πρόεδρος των Ειδικών Ολυμπιακών Κύπρου και νυν Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως και Σύμβουλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λεσχών Λάιονς, Γεώργιος (Κόκος) Νικολαΐδης, καταθέτει στη «Σ» τις απόψεις του για τα Κυπριόπουλα με ειδικές ικανότητες και για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από την κοινωνία και την πολιτεία.

- Τι εννοούμε με τον όρο παιδιά με ειδικές ικανότητες;

Μιλάμε για παιδιά με νοητική υστέρηση. Η πνευματική αυτή αναπηρία έχει τρεις κατηγορίες. Την ελαφρά, τη μέση και τη σοβαρή νοητική υστέρηση. Δεν νομίζω να υπάρχει επίσημο αρχείο που ν' αναφέρει τον αριθμό. Πρέπει να είναι μερικές χιλιάδες στην Κύπρο. Και o λόγος είναι ότι η δήλωση μιας τέτοιας αναπηρίας, ακόμα και σήμερα, θεωρείται ταμπού.

- Ποια είναι η σχέση των Λάιονς αναφορικά με τη στήριξη αυτών των παιδιών;

Οι Λάιονς συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία του ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου και των φίλων του ιδρύματος, των πρώτων οργανωμένων μη κυβερνητικών συνόλων που φρόντισαν να βγουν τα παιδιά αυτά από τη μιζέρια και την «κατάρα» και να τους δοθούν τα αναγκαία εφόδια για την κοινωνική τους ένταξη και αποδοχή.

- Μιλήστε μας για τη φοίτησή τους στο Ίδρυμα.

Τα παιδιά αυτά, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, πηγαινοέρχονται στα σπίτια τους με λεωφορεία του ιδρύματος ενόσω φοιτούν στο Ίδρυμα. Για όσα η μεταφορά είναι δύσκολη μένουν καθ' όλην την εβδομάδα στα οικοτροφεία του ιδρύματος, ενώ τα σαββατοκύριακα πάνε στα σπίτια τους. Και αυτό για να αποφευχθεί η ιδρυματοποίησή τους.
Λειτουργούν κυβερνητικές σχολές για παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια από εκεί και πέρα εγγράφονται στο ίδρυμα Χρ. Στ. Ιωάννου (ή άλλες σχολές που υπάρχουν ανά το παγκύπριο).

Εκτός από τη δια λόγου μάθηση, ασχολούνται με επαναληπτικές και χειρονακτικές εργασίες για την επαγγελματική κατάρτιση τους και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Ασχολούνται, επίσης, με τον αθλητισμό και αγωγή του πολίτη.

- Ποια είναι η αντιμετώπιση της κυπριακής κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα παιδιά;

Οπωσδήποτε σήμερα, μετά από 30 χρόνια προσπάθειας, η κοινωνία είναι πιο αποδεκτική και δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση στα παιδιά αυτά, αναγνωρίζοντάς τα σαν μέλη της κοινωνίας μας που έχουν δικαιώματα και ανάγκη αναγνώρισης και συμπάθειας. Έχουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν. Δυστυχώς το πρόβλημα των ατόμων με νοητική υστέρηση δεν βρίσκεται στα παιδιά αυτά, αλλά στην κοινωνία και τους δήθεν "αρτιμελείς". Είμαστε σε μια θετική πορεία και η κατάσταση βελτιώνεται σταθερά, ειδικά στη θετική αντιμετώπισή της από τους νέους μας.

- Ποια η άποψή σας για τη στήριξη που παρέχει το κράτος;

Δυστυχώς, το κράτος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της νοητικής υστέρησης δεν είναι απλό. Είναι πρόβλημα που επηρεάζει ψυχολογικά γονείς και συγγενείς, πρόβλημα συμπαράστασης και ανθρώπινης σχέσης με τα παιδιά αυτά. Ειδικής προσέγγισης, ψυχολογικής και άλλης, στα καθημερινά τους προβλήματα, την ιδιαιτερότητα των αναγκών τους, μα προ πάντων την αποδοχή τους γι’ αυτό που είναι· και την ικανότητά τους, το ότι και αυτοί μπορούν. Τα ιδρύματα κατάφεραν μέχρι στιγμής να πείσουν επιχειρηματίες να προσλάβουν στις υπηρεσίες τους παρά πολλά τέτοια παιδιά, και σε βεβαιώνω ότι οι εργοδότες τους είναι κατενθουσιασμένοι. Όμως ακόμα υπάρχει η προκατάληψη και η αδικαιολόγητη φοβία για τις ικανότητες και την απόδοση των παιδιών αυτών. Η προσπάθεια συνεχίζεται.

- Σε ποιες βελτιώσεις θα πρέπει να προβεί, κατά τη γνώμη σας, η νέα Κυβέρνηση, ώστε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των ατόμων με σύνδρομο ντάουν;

Η κοινωνική πολιτική και η νομοθεσία μας χρειάζονται ανανέωση και συμπλήρωση. Και αυτό όχι μονό για τη νοητική υστέρηση, αλλά για όλες τις αναπηρίες.

Έχουμε μια ευαίσθητη κοινωνία που σε άπειρες στιγμές έδειξε σημεία ωριμότητας και ανταπόκρισης. Δυστυχώς όμως και εδώ, σκοπιμότητες και συμφέροντα, "θολώνουν" την προσπάθεια και δημιουργούν αισθήματα απογοήτευσης.

Όταν μεγαλοεπιχειρήσεις ή οργανισμοί υιοθετούν και οργανώνουν πολυήμερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις συλλογής χρημάτων, χρησιμοποιώντας πάσης λογής μέσα για να μονοπωλήσουν τη φιλάνθρωπη διάθεση του λαού μας και να αποκλείσουν τις μικρές και αδύναμες οργανώσεις από του να πάρουν το δικό τους μερίδιο από μια τέτοια προσφορά, τότε αναρωτιέσαι ποιος είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης και των οργάνων που -υποτίθεται- συντονίζουν τον εθελοντισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εγχείρηση μετά το «μίνι» εγκεφαλικό προστατεύει από το μεγάλο


Γιατροί στη Βρετανία υποβάλλουν πάσχοντες από μίνι-εγκεφαλικά σε επείγουσα επέμβαση εντός 24 ωρών από το επεισόδιο, σε μία προσπάθεια να τους προστατεύσουν από ένα επόμενο, μεγάλο.

Έως τώρα, όσοι εκδηλώνουν παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, όπως λέγονται επιστημονικά τα μίνι-εγκεφαλικά, δεν θεωρούνται υποψήφιοι για εγχείρηση εάν δεν περάσουν αρκετές εβδομάδες.

Νέα στοιχεία, όμως, υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς ωφελούνται όταν χειρουργούνται στο λαιμό μέσα σε 24 ώρες από το μίνι-εγκεφαλικό, για να καθαριστεί η απόφραξη που τους έχει προκαλέσει το επεισόδιο.

Ωστόσο η μέθοδος, η οποία φαίνεται ότι προστατεύει τον έναν στους τρεις από επερχόμενο μεγάλο εγκεφαλικό, δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

Η αντιμετώπιση των μίνι εγκεφαλικών ως επειγόντων περιστατικών είναι παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του πρώτου εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά την οποία γίνεται άμεση διάνοιξη της αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας με στεντ (είναι ένα μεταλλικό έλασμα, που τοποθετείται μέσα στην αρτηρία για να την κρατάει ανοιχτή).

Η άμεση διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών έχει μειώσει τους θανάτους από έμφραγμα κατά σχεδόν 25%, λένε οι ειδικοί.

Η επέμβαση για τα μίνι εγκεφαλικά είναι η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή και εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Κατ’ αυτήν γίνεται μία τομή μεγέθους 8-10 εκατοστών στον λαιμό για να φτάσει ο χειρουργός στην αποφραγμένη καρωτίδα αρτηρία.

Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο, από μία σε κάθε πλευρά του λαιμού, και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Συνήθως απαιτείται εγχείρηση μόνο στην μία καρωτίδα, αλλά στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί διάνοιξη και των δύο. Ο χειρουργός ανοίγει την αρτηρία κατά μήκος για να αφαιρέσει την αθηρωματική πλάκα που την στενεύει και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος.

Η αθηρωματική πλάκα συσσωρεύεται με το πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, μειώνοντας τη διάμετρο της καρωτίδας αρτηρίας.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Daily Mail» ο αγγειοχειρουργός δρ Πωλ Φλόρα, από το νοσηλευτικό όμιλο Barts and the London Hospital Trust, το 94% των πασχόντων από μίνι εγκεφαλικό στο Barts υποβάλλονται σε καρωτική ενδαρτηρεκτομή εντός 14 ημερών, έναντι του 49% των ασθενών στην υπόλοιπη Βρετανία.

Με την προσέγγιση αυτή, τα ποσοστά αναπηρίας των ασθενών είναι 3%, έναντι του 11% σε όλη τη Βρετανία.

«Η εγχείρηση στις καρωτίδες δεν είναι άμοιρη κινδύνων», προσθέτει ο δρ Φλόρα. «Υπάρχουν 2-5% πιθανότητες μεγάλου εγκεφαλικού ή και θανάτου στη διάρκειά της, εάν αποκολληθεί τμήμα της αθηρωματικής πλάκας και απελευθερωθεί στο αίμα.

»Ωστόσο, οι ασθενείς έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες μεγάλου εγκεφαλικού όταν η εγχείρηση επιτυγχάνει».

Προειδοποιητική ένδειξη

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, αν και τα παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια δεν προκαλούν μόνιμη αναπηρία, αποτελούν προειδοποιητική ένδειξη επικείμενου μεγάλου εγκεφαλικού τις επόμενες ημέρες ή μήνες.

Περισσότεροι από το 10% των πασχόντων από μίνι εγκεφαλικό, εκδηλώνουν μεγάλο επεισόδιο μέσα σε 3 μήνες, με τα μισά από αυτά τα εγκεφαλικά να συμβαίνουν μέσα στο πρώτο 48ωρο από το μίνι.

Επιπλέον, ένας στους τρεις πάσχοντες από μίνι εγκεφαλικό εκδηλώνει μεγάλο μέσα σε 1 χρόνο.

Η αντιμετώπιση των μίνι εγκεφαλικών γίνεται στο νοσοκομείο και κατά κανόνα είναι φαρμακευτική.

Τα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού είναι ίδια με αυτά του μεγάλου και συμπεριλαμβάνουν μουδιάσματα, «μυρμήγκιασμα» ή παράλυση στην μία πλευρά του σώματος (χέρι, πόδι ή/και πρόσωπο), διαταραχή της ομιλίας ή/και της όρασης, σύγχυση ή απώλεια μνήμης, ζάλη, αστάθεια ή απώλεια της ισορροπίας και πολλά άλλα.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, γι’ αυτό και οι ειδικοί λένε πως όσοι έχουν συμπτώματα σαν τα προαναφερθέντα δεν πρέπει να περιμένουν να περάσουν από μόνα τους, αλλά να απευθύνονται αμέσως σε έναν γιατρό.

Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας συμβαίνουν πάνω από 35.000 εγκεφαλικά κάθε χρόνο – ή αλλιώς, σχεδόν 100 Έλληνες παθαίνουν καθημερινά εγκεφαλικό.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα θρανία επιστρέφουν εκπαιδευτικοί της Κρήτης


Θα «ξεσκονίσουν» τη γνώση τους για ιστορικά γεγονότα.

Στα θρανία για να «ξεσκονίσουν» τη γνώση τους για τα ιστορικά γεγονότα που, πριν από 100 χρόνια, οδήγησαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα κάθονται εκπαιδευτικοί από όλο το νησί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ταξίδι στο χρόνο - Η πορεία προς την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».

Το πρόγραμμα υλοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τα γεγονότα της Ένωσης.

Δάσκαλοι και καθηγητές από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι γίνονται ξανά μαθητές, και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και άλλες τεχνικές βιωματικής προσέγγισης «ζούν» τα ιστορικά γεγονότα της εποχής με σκοπό και οι ίδιοι στη συνέχεια να διδάξουν στους μαθητές την ιστορία προσεγγίζοντας με βιωματικό τρόπο το θέμα της Ένωσης, παίρνοντας παράλληλα ιδέες και έμπνευση προκειμένου να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα στην τάξη τους με έναν άλλο τρόπο, βιωματικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφίες από την «Ώρα της Γης»


Περισσότερες από 150 χώρες έσβησαν τα φώτα.

Περισσότερες από 150 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο κατέβασαν χθες τον διακόπτη για 60 λεπτά συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης», μια πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ανά τον κόσμο, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Αυστρία,Ελλάδα,Ντουμπάι,Ινδία, Καναδάς, Ουγγαρία είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των χωρών που έσβησαν τα φώτα, ενώ χώρες όπως η Τυνησία, τα Γκαλαπάγκος και η Ρουάντα πήραν για πρώτη φορά μέρος στην πρωτοβουλία.

Πέρσι τα φώτα έσβησαν σε περισσότερες από 6.950 μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες πόλεις ενώ ακόμη και οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χαμήλωσαν την τάση του ρεύματος.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες πριν και μετά το κατέβασμα του διακόπτη...

ΗΠΑ


Αυστραλία



Σιγκαπούρη


Κίνα



Μογγολία



Ινδία


Ντουμπάι


Τσεχία

Αυστρία


Ρωσία


Καναδάς


Διαβάστε περισσότερα...

Το ωμό ελαιόλαδο αδυνατίζει


Συμβάλλει στην αίσθηση κορεσμού της πείνας.

Στο αδυνάτισμα συμβάλλει το ωμό ελαιόλαδο, καθώς η μυρωδιά του διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων που διερεύνησε τις επιδράσεις που ασκούσαν σε ομάδα εθελοντών το λαρδί, το βούτυρο, το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο.

Οι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά, επί τρεις μήνες, 500 γρ. γιαούρτι λίγων λιπαρών, εμπλουτισμένο με ένα από τα τέσσερα έλαια και λίπη.

Όσοι έτρωγαν το ελαιόλαδο, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, και κανείς δεν παρουσίασε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους επιστήμονες από το τεχνικό πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το πανεπιστήμιο της Βιέννης, ήταν η διαφορά των αποτελεσμάτων μεταξύ αυτών που κατανάλωναν το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο, παρόλο που αυτά τα δύο περιέχουν παρόμοια λιπαρά οξέα.

Έτσι, εστίασαν την προσοχή τους στα συστατικά των ελαίων και των λιπών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα, επειδή το ελαιόλαδο διαθέτει ορισμένα που δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα.

Για να διαπιστώσουν μάλισταν εάν οι υπόνοιές τους ευσταθούσαν, πρόσθεσαν τα συστατικά αυτά σε γιαούρτια και χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Η μία έτρωγε το γιαούρτι με τα συστατικά του ελαιολάδου και η άλλη σκέτο γιαούρτι.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι εθελοντές που έτρωγαν το εμπλουτισμένο γιαούρτι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το ελαιόλαδο ασκούσε το μεγαλύτερο όφελος στο αίσθημα κορεσμού της πείνας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πέτερ Σίμπερλε, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας Τροφίμων στο TUM και διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Χημείας Τροφίμων της Γερμανίας (DFA).

Και πρόσθεσε πως είτε οι εθελοντές έτρωγαν γιαούρτι εμπλουτισμένο με ελαιόλαδο είτε με τις ουσίες που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμά του, προσάρμοζαν ακούσια τις διατροφικές συνήθειές τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελέγξτε την περιεκτικότητα του κραγιόν σας σε μόλυβδο


Αρκεί ένα απλό πείραμα.

Έχετε παρατηρήσει ότι το κραγιόν σας διατηρείται για πολύ καιρό; Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μόλυβδο.

Ο μόλυβδος είναι μια χημική ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και δυστυχώς, τα περισσότερα κραγιόν της αγοράς περιέχουν της ουσία αυτή. Για να δείτε εάν το κραγιόν σας περιέχει την ουσία αυτή δοκιμάστε τον παρακάτω τρόπο.

Βάλτε λίγο κραγιόν σε μια χαρτοπετσέτα και μετά πάρτε ένα χρυσό δαχτυλίδι και τρίψτε εκεί που έχει χρώμα. Εάν δείτε ότι το χρώμα του κραγιόν σας γίνεται μαύρο, τότε το κραγιόν σας περιέχει μόλυβδο. Όσο πιο πολύ μαυρίζει, τόσο πιο πολύ μόλυβδο περιέχει.Να προσέχετε ποια κραγιόν αγοράζετε και να προτιμάτε τα βιολογικά.

Επειδή μια μάρκα κραγιόν είναι ακριβή δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλή για την υγεία σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροποίητα καλλιτεχνήματα φτιαγμένα με πολύ μεράκι, φροντίδα, αγάπη και φαντασία από ΑμεΑ



«Χειροποίητα καλλιτεχνήματα φτιαγμένα με πολύ μεράκι, φροντίδα, αγάπη και φαντασία.
Πιατέλες, κουτιά, δίσκοι, ψωμιέρες, ρολόγια, μάσκες κεριά, κηροπήγια και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας θα τα βρείτε στην συλλογή μου.
Χρησιμοποιούνται φυσικές πρώτες ύλες, οικολογικές, ανακυκλώσιμες. Γυαλί, ξύλο, χαρτοπολτός, με ποικιλία μορφών και μεγεθών. Δώρα ή και για προσωπική σας χρήση. Διακοσμητικά αλλά και χρηστικά.Το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται.
Θα χαρώ πολύ να υλοποιήσω το όνειρο σας

και με δικές σας ιδέες -θέματα- εικόνες
για ότι θελήσετε επικοινωνήστε μαζί μου στο τηλ: 6939055680

τιμές από 10 ευρώ




* οι φωτογραφίες είναι μόνο ενδεικτικές, περισσότερες μπορείτε να δείτε:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.277084912303683.79532.100000065307167&type=3


* α.με.α ναι, αλλά η δημιουργικότητα και η θέληση περισσεύει……..»

«Handmade artwork made with love, care, love and imagination.
Plates, boxes, trays, bread basket, watches, masks, candles, candlesticks and anything else that can put your mind will find them in my collection.
Used natural raw materials, recyclable. Glass, wood, paper, varieties of styles and sizes. Gifts or for your personal use. Decorative or funciotnal. Each piece is unique and not repeated.
I will be glad to realize your dream with your own ideas-themes-images.
Just contact me at Tel: 6939055680 or mail to my facebook account





* photos are only indicative, more you can see:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.277084912303683.79532.100000065307167&type=3

*People with disabilities? Yes, but also with creativity and will
Διαβάστε περισσότερα...

Ρέθυμνο: Στο δρόμο οι γιατροί του ΕΣΥ


Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου, ξεκινούν και πάλι έναν ακόμη αγώνα για τη Δημόσια Υγεία και για την αξιοπρέπεια των υγειονομικών λειτουργών στο νομό, με επίσχεση εργασίας από την Τρίτη 26 Μαρτίου και εξόρμηση στην πόλη την Πέμπτη 28 του μήνα, με ενημερωτικό υλικό και κάλεσμα για συμπαράσταση.

Παράλληλα τα μέλη της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου ασκούν σκληρή κριτική στον διοικητή του νοσοκομείου για τον τρόπο που χειρίζεται ζητήματα τα οποία έχουν άμεση σχέση αλλά και επιπτώσεις στην εικόνα και τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν στο Ρέθυμνο οι γιατροί, ζητούν επίσης την άμεση πληρωμή των τακτικών εφημεριών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και των πρόσθετων εφημεριών από τον Απρίλιο του 2012 και μετά. Επισημαίνουν πως θα καταθέσουν πρόγραμμα εφημερίας για το μήνα Απρίλιο με 7 εφημερίες το ανώτερο, όσες δηλαδή ορίζει ο νόμος και θα πραγματοποιήσουν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης σε χρόνο που θα ορίσει η συνέλευσή τους.

Αναφερόμενοι στις ελλείψεις προσωπικού και την εξοντωτική -όπως τη χαρακτηρίζουν - υπερεργασία των ελάχιστων που έχουν απομείνει, επιμένουν ότι η κατάσταση οδηγεί στην προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας των χειρουργείων.

Ο ιατρικός κόσμος του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο απαιτεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου «να πάρει άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των εφημερευόντων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων». Καλούν δε την κοινωνία, τον Ιατρικό Σύλλογο, τους Συλλόγους των Ασθενών, τα Σωματεία των Συνταξιούχων, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και το σύνολο των Ρεθυμνιωτών, να πάρουν τον αγώνα για την δημόσια υγεία στα χέρια τους και να περιφρουρήσουν τους λειτουργούς του νοσοκομείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος λοίμωξης του δέρματος από την αποτρίχωση


Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη δερματική επαφή.

Εντείνει τον κίνδυνο μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης του δέρματος η αφαίρεση των τριχών γύρω από τα γεννητικά όργανα και το μπικίνι, δηλώνουν επιστήμονες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Κι αυτό γιατί οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται από το κερί και το ξύρισμα μπορεί να ευνοούν την εξάπλωση του ιού Molluscum contagiosum, ο οποίος προκαλεί ένα είδος δερματοπάθειας, την μολυσματική τέρμινθο.

Ο ιός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με την άμεση δερματική επαφή με έναν ασθενή καθώς και μέσω του σεξ, ενώ για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ειδικοί εξέτασαν 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων οι οποίοι απευθύνθηκαν σε μία ιδιωτική δερματολογική κλινική στη Γαλλία, την περίοδο Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2012.

Οι 24 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 29,5 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχουν επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι το κερί ή κάτι ανάλογο.

Σε τέσσερις περιπτώσεις η δερματοπάθεια είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά των ασθενών, ενώ σε μία στους μηρούς. Επιπλέον, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων συνυπήρχαν άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη τριχών προς τα μέσα, τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επειδή ο ιός Molluscum contagiosum μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα και όταν κάποιος ξύνει τις βλάβες και μετά αγγίζει άλλο σημείο του δέρματός του, είναι πιθανό οι μικροτραυματισμοί της αποτρίχωσης να διευκολύνουν κατ’ ανάλογο τρόπο την μετάδοση.

Ωστόσο τονίζουν πως η συσχέτισή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...