Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων τα κεφάλαια από αδρανείς καταθέσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Τη δυνατότητα χρήσης των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου, με σκοπό την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν/σχ «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», η δυνατότητα αξιοποίησης των παραπάνω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της παραπάνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.

Το νομοθέτημα προβλέπει επίσης ρυθμίσεις για τη διευθέτηση συνταξιοδοτικών θεμάτων, όπως η καθιέρωση του θεσμού της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστούν οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων για προώθηση των υποθέσεών τους, αλλά και να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.