Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα ελπίδας και ζωής στα ανασφάλιστα παιδιά


Πραγματοποιήθηκε φιλανθρωπική συναυλία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Μήνυμα ζωής και ελπίδας για τα παιδιά έστειλαν χιλιάδες θεατές στη φιλανθρωπική συναυλία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, στο Κλειστό Γήπεδο του Μπάσκετ (ΟΑΚΑ), στην οποία έδωσαν το «παρών», αφιλοκερδώς, πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα ανασφάλιστα παιδιά και πραγματοποιήθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί.

Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, και ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» Κωνσταντίνος Δήμτσας, οι οποίοι απηύθυναν ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους όσοι με την παρουσία, τη συμμετοχή, την ευγενική και αφιλοκερδή προσφορά τους στήριξαν τη διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Κατά την έναρξη, ο κ. Πατούλης και ο κ. Δήμτσας τίμησαν, για την προσφορά τους στο έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, τους παριστάμενους δημάρχους από τους συνολικά 30 δήμους της Αττικής, τους εκπροσώπους από τους έξι ιερούς ναούς αλλά και τη Λεόντειο Σχολή, με τη στήριξη των οποίων έχουν συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, χιλιάδες φάρμακα για την ενίσχυση του φαρμακείου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με σκοπό την ανακούφιση των ανασφάλιστων και άπορων συμπολιτών μας ανά την Ελλάδα.

Ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» απένειμε τον τιμητικό έπαινο σε εκπροσώπους ναών της Αθήνας για το έργο τους, ενώ παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός.


Διαβάστε περισσότερα...

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των οροθετικών κρατουμένων


Διημερίδα με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη και HIV/AIDS».

Μέσα σ' ένα χρόνο διπλασιάστηκε ο αριθμός των οροθετικών τοξικομανών που πρωτοεισήχθησαν στις ελληνικές φυλακές και φιλοξενούνται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, τόνισε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διημερίδα με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη και HIV/AIDS».

Ο κ. Σκανδάμης αφού μετέφερε τις εμπειρίες και τις δράσεις που σχετίζονται με την υποδοχή οροθετικών ατόμων στα καταστήματα κράτησης, επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το υπουργείο Δικαιοσύνης από 5 Δεκεμβρίου 2012 σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει νομοθετήσει «την υποχρεωτική παρουσία γιατρών νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. σε όλες τις φυλακές της χώρας, δίδοντας έτσι λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ιατρικής υποστελέχωσης».

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανασκευάζει χώρο φιλοξενίας οροθετικών ατόμων σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η οποία πρόκειται να παραδοθεί σε χρήση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης «ετοίμασε νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα ατόμων που εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα θα γίνεται μόνον υπό τις εγγυήσεις έκδοσης πλήρως αιτιολογημένης εισαγγελικής διάταξης, που θα έχει ορισμένο χρόνο ισχύος και η οποία θα μπορεί να τύχει και δευτεροβάθμιας εισαγγελικής κρίσης, μετά από προσφυγή που μπορεί να ασκεί, όποιος επικαλείται την αναγκαιότητα ή μη, δημοσιοποίησης των δεδομένων του».

Η διημερίδα διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών από το «Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή"».


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάζεται το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην Τρίπολη


Τα εγκαίνια θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται ή απειλούνται από αυτή, έθεσε σε λειτουργία Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην Τρίπολη, το οποίο εγκαινιάζει τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Τα εγκαίνια θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου και η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Ζέττα Μακρή.

Επίσης στο πλαίσιο των εγκαινίων θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.

Το ίδιο απόγευμα στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης με προβολή των ταινιών «Ο Βούδας Λιποθύμησε από Ντροπή» και «Λουλούδι της Ερήμου», τις οποίες θα προλογίσει η αντιδήμαρχος Πρόνοιας Τρίπολης, Μαρία Εικοσιδέκα και είναι ανοιχτές στο κοινό.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες, στην πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, στο κέντρο της πόλης, παρέχει υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις.

Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται, αφορούν τη ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου. Επίσης, παρέχονται νομικές συμβουλές για θέματα οικογενειακού και εργατικού δικαίου, καθώς και ζητήματα παραμονής και απασχόλησης αλλοδαπών στη χώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Απροσπέλαστη η νέα Γενική Γραμματεία Πρόνοιας!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.12.2012.

Την έντονη διαμαρτυρία της, την έκπληξη αλλά και την οργή της εξέφρασε η ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο Εργασίας για τη στέγαση της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας στο απροσπέλαστο και υποβαθμισμένο κτίριο του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην οδό Αγησιλάου. Πρόκειται για μια απόφαση εξοστρακισμού, υποβάθμισης και περιθωριοποίησης της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας.

Στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας υπάρχουν εργαζόμενοι με κινητική αναπηρία, ενώ συναλλάσσεται καθημερινά με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και με πολίτες με αναπηρία. Στο συγκεκριμένο κτίριο ούτε οι εργαζόμενοι με αναπηρία, ούτε οι πολίτες με αναπηρία, ούτε οι οργανώσεις τους μπορούν να εισέλθουν. Το επιχείρημα να στεγαστεί εκεί η Γραμματεία και μετά να γίνει προσβάσιμο το κτίριο είναι απαράδεκτο και προσβλητικό.

Η ΕΣΑμεΑ αναμένει άμεση ανάκληση της απόφασης.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 112 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές έφυγαν λόγω... κρύου


Αποχώρησαν από το 3ο Λύκειο Πύργου λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Η έλλειψη πετρελαίου ανάγκασε χθες τους μαθητές του 3ου Λυκείου Πύργου να αποχωρήσουν περίπου στις 10π.μ. από το σχολείο τους.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ilialive.gr, είχε παρουσιαστεί έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης αλλά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου απουσίαζαν λόγω της πενθήμερης εκδρομής και οι υπόλοιποι έλειπαν λόγω μονοημέρης αλλά και λόγω διαφόρων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Από προχθές οι μαθητές γύρισαν στα θρανία. Όμως, οι αίθουσες που γίνονται τα μαθήματα ήταν «ψυγεία», όπως κατήγγειλαν και γι’ αυτό χθες αποχώρησαν.

Χθες πάντως, μετά την κίνηση αποχής των μαθητών, το σχολείο προμηθεύτηκε την αναγκαία ποσότητα καυσίμων, ώστε να γίνουν σήμερα κανονικά τα μαθήματα.


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία με εισιτήριο τρόφιμα και φάρμακα


Οι διοργανωτές της Εθελοντικής Δράσης Πειραιά στο πλευρό οικογενειών με προβλήματα.

Συναυλία για να στηρίξει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διοργανώνει σήμερα το απόγευμα η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πειραιά στο θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα» που βρίσκεται στο σταθμό του Νέου Φαλήρου.

Οι διοργανωτές της συναυλίας ζητούν από τον κόσμο που θα έρθει, αντί να πληρώσει ένα ποσό για να εισέλθει στο θέατρο, να φέρει φαγητό μακράς διαρκείας ή φάρμακα προκειμένου να συμπαρασταθεί στις οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.

Ζητούν συγκεκριμένα όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, τοματοπελτέ, ζάχαρη, γάλα, λάδι και ό,τι μπορεί να φέρει ο καθένας από φάρμακα.

Στη συναυλία θα εμφανιστούν οι Γιάννης Μυγδάνης, Φίλιππος Πασσαλίδης, Νικολέτα Σαριδάκη, ο Μάνος Λυδάκης, η Παρασκευή Αράπη κ.ά.

Η συναυλία αρχίζει στις 17:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 23:00.

Οι εθελοντές υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσουν με τα προϊόντα που θα συγκεντρωθούν τις οικογένειες με νοητική στέρηση από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Πειραιά που δεν μπορούν καλύψουν τα βασικά είδη διατροφής.

Θα ενισχύσουν το έργο του συλλόγου «ΜΑ-ΖΕΙ» που βοηθά τα παιδιά με νοητική στέρηση μετά την αποφοίτησή τους από το εργαστήριο.

Θα βοηθήσουν επίσης στο έργο των εθελοντών στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και θα ενισχύσουν το έργο της «Praksis».


Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίστηκαν τα εφαρμοστικά νομοσχέδια στην Κύπρο


Επεισόδια έξω από τη Βουλή.

Στην ψήφιση 24 νομοσχεδίων για την εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προχώρησε η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της. Τα περισσότερα νομοσχέδια εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Το νομοσχέδιο, που καθιέρωνε αυξημένο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, αποσύρθηκε, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις σε λάθη που περιείχε και θα τεθεί για έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την ερχόμενη εβδομάδα. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε ενημερώσει τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, η οποία προηγήθηκε της συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Τα νομοσχέδια για το επίδομα Μάνας, Τέκνου και Φοιτητικής Χορηγίας καταψηφίστηκαν από τους βουλευτές της ΕΔΕΚ και από τέσσερις μεμονωμένους βουλευτές. Βουλευτές που μίλησαν εκ μέρους των κομμάτων ανέφεραν ότι η επιλογή που υπήρχε μπροστά τους ήταν ή το μνημόνιο ή η πτώχευση του κράτους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των νόμων, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από Κοινοβούλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολύτεκνοι και ανάπηροι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το κόψιμο των επιδομάτων τους.

Οι πολύτεκνοι κρατώντας πλακάτ, φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, των κομμάτων και του Μνημονίου, αλλά και κατά των αλλοδαπών, τους οποίους κατηγόρησαν ότι κλέβουν το ψωμί από τους Κυπρίους, ενώ προπηλάκισαν βουλευτές, και πέταξαν πέτρες στα τζάμια του κτιρίου.

Πορείες προς τη Βουλή πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί της τεχνικής, μέσης και στοιχειώδους εκπαίδευσης, καθώς και η οργάνωση νεολαίας ΕΔΝ του ΑΚΕΛ, αλλά οι εκδηλώσεις τους έγιναν μπροστά από κλειστές πόρτες, καθώς η Βουλή είχε περατώσει τη συνεδρίασή της.

Δείτε το βίντεο από τις διαμαρτυρίες:




Διαβάστε περισσότερα...

«Ομπρέλα» προστασίας για τους άπορους στη Θεσσαλονίκη


Στόχος να μην μείνει κανένας χωρίς φαγητό.

«Ομπρέλα» προστασίας για τους άπορους έχει αναπτύξει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με φορείς, επιχειρήσεις εστίασης και ιδιώτες, με απώτερο στόχο να μην υπάρχει δημότης στην πόλη που να μην έχει πρόσβαση στη σίτιση.

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα ο δήμος Θεσσαλονίκης εξασφαλίζει τη δυνατότητα σίτισης σε περίπου 600 άτομα, με πρόβλεψη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ενταχθούν τουλάχιστον 100 ακόμη άποροι.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και καταγράφουν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι δημοτικές κοινότητες του πολεοδομικού συγκροτήματος.

«Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε και σε εκπλήρωση του προγράμματός μας, φροντίζουμε ώστε ο δήμος Θεσσαλονίκης να είναι αρωγός και να στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε η κ.Γούλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο «άνδρας χωρίς πρόσωπο» έγινε πατέρας


Το μόνο που τον ενδιαφέρει πια είναι η κόρη του - ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Ο μοναδικός φόβος του Mohammad Latif Khatana, γνωστού και ως «ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο» ήταν ότι το παιδί που επρόκειτο να φέρει στον κόσμο θα κληρονομούσε τη νόσο που τον έχει παραμορφώσει.

Ο 32χρονος άνδρας από την Ινδία πλέον δε μπορεί να κρύψει τη χαρά του καθώς η γυναίκα του, που έχει ένα πόδι, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι!

Τώρα ο Mohammad και η 25χρονη σύζυγός του απολαμβάνουν τρυφερές οικογενειακές στιγμές αγκαλιά με την κορούλα τους, Ulfat, το όνομα της οποία στα Urdu σημαίνει «αγάπη».

«Ήμουν πολύ ανήσυχος πριν γεννηθεί. Όταν την είδα για πρώτη φορά, ήταν τόσο όμορφη και τέλεια που ένιωσα μεγάλη ανακούφιση. Είναι πανέμορφη, σαν άγγελος» είπε ο ευτυχής πατέρας, τονίζοντας ότι ο ερχομός της κόρης του έφερε μεγάλη χαρά στη μέχρι τότε μίζερη ζωή του, εξαιτίας της παραμόρφωσής του.

Ο Latif πάσχει από νευρινωμάτωση, μια ανωμαλία στο δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες πτυχώσεις που καλύπτουν όλο του το πρόσωπο.

«Θέλω να ξεχάσω το παρελθόν μου. Η πατρότητα είναι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή ενός άντρα και απολαμβάνω κάθε δευτερόλεπτο. Πλέον ανησυχώ περισσότερο για εκείνη παρά για τον εαυτό μου. Δε φοβάμαι πια για μένα» πρόσθεσε.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλασιάστηκαν οι διακοπές ρεύματος


Διπλασιάστηκαν κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Οκτώβριος 2011 με Οκτώβριο 2012) οι διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία στη δημοσιότητα απόψε η ΓΕΝΟΠ, με αφορμή τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα χρέη των νοικοκυριών από απλήρωτους λογαριασμούς διαμορφώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 696 εκατ. ευρώ έναντι 388 εκατ. το Νοέμβριο του 2011.

Την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε να παρανομούμε, δεν θα κόβουμε και θα συνεχίσουμε να επανασυνδέουμε» (τους καταναλωτές στους οποίους γίνεται διακοπή λόγω χρεών). Αναφέρει ότι η επικείμενη είναι η 12η αύξηση στα τιμολόγια τα τελευταία τρία χρόνια, δηλώνει την αντίθεσή της στις αυξήσεις και προτείνει να χορηγείτα δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε όσους καταναλώνουν από 400 έως 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δηλαδή συνολικά 1.986.000 καταναλωτές (το κάτω όριο των 400 kwh τίθεται για να αποκλειστεί η δεύτερη κατοικία).



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη γιατρού του ΙΚΑ για «φακελάκι»


Γιατρός του ΙΚΑ καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για παθητική δωροδοκία.

Ο 59χρονος γιατρός κατηγορήθηκε ότι πήρε «φακελάκι» 40 ευρώ από έναν 38χρονο πατέρα για να παρακάμψει τη διαδικασία των προγραμματισμένων ραντεβού προκειμένου να εμβολιάσει τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2011 στο ΙΚΑ της Τούμπας. Η σύλληψη του 59χρονου είχε γίνει μετά από επιχείρηση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., όπου απευθύνθηκε ο αγανακτισμένος πατέρας. Στο γραφείο του γιατρού βρέθηκαν τα προσημειωμένα χρήματα.

Απολογούμενος, πάντως, στο δικαστήριο αρνήθηκε την κατηγορία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βύρωνας: Χριστούγεννα με τα ποδήλατα


Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή, που πέρα από την καθιερωμένη φωταγώγηση του δέντρου περιλαμβάνει και ποδηλατικό γύρο με τον Ολυμπιονίκη, Γιώργο Χειμωνέτο, διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου (έναντι του Δημαρχείου).

«Οι εκδηλώσεις ξεκινούν για τους μικρούς ποδηλάτες στις 14:30, ενώ στις 15:30 μικροί και μεγάλοι παίρνουν τα ποδήλατά τους και συμμετέχουν στον ποδηλατικό γύρo. Στις 17:00, ποδηλάτες και μη δίνουμε ραντεβού στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου και ανάβουμε όλοι μαζί το δέντρο μας, σε μία γιορταστική ατμόσφαιρα. Μοιραζόμαστε ευχές, αγάπη και θετική ενέργεια, ακούγοντας τα κάλαντα από τη χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, αλλά και τη συναυλία του συγκροτήματος «Βερμίλλιον» του 1ου Λυκείου Βύρωνα.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο ποδηλατικός γύρος είναι η εξής: Καραολή και Δημητρίου – Καισαρείας – Χρυσοστόμου Σμύρνης – Αδαμαντίου Κοραή – Κύπρου – Νέας Ελβετίας – Ταταούλων – πλατεία Φατσέα – Γρηγορίου Ε’ – Καραολή και Δημητρίου.

Για την ασφάλεια των ποδηλατών, η κυκλοφορία στην Καραολή και Δημητρίου θα διακοπεί, και στα δύο ρεύματα, από τις 16:00 μέχρι τις 17:00» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό γράμμα 265 Ελλήνων μαθητριών και μαθητών της Γερμανίας


Οι Έλληνες μαθητές της Γερμανίας έστειλαν ένα γράμμα στους mathites.gr εκφράζοντας την οργή τους για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, εργαζομένων και συμμαθητών τους στην Ελλάδα από τους "ναζιστές της Χρυσής Αυγής" όπως αναφέρουν οι ίδιοι στο γράμμα.

"Είμαστε Έλληνες μαθητές και μαθήτριες στη Γερμανία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γεννηθεί εδώ. Οι οικογένειές μας αναγκάστηκαν εξαιτίας των δυσκολιών να μεταναστεύσουν τις προηγούμενες δεκαετίες στη Γερμανία, αλλά και τώρα εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα. Με αυτό μας το γράμμα θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας και την καταδίκη μας για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, εργαζομένων και συμμαθητών μας στην Ελλάδα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Σαν παιδιά μεταναστών στην Γερμανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ρατσιστική βία, τι σημαίνει ναζισμός. Εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με τη δράση ναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία σαν τη Χρυσή Αυγή, που επιτίθενται στους ξένους εργάτες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Η ρατσιστική βία δεν ξεχωρίζει νόμιμους και παράνομους μετανάστες, έχει ένα και μόνο στόχο. Να διχάσει τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους νέους για να μην βλέπουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματά τους.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που η ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα κυνηγά μετανάστες και χτυπά μαθητές που αγωνίζονται, δίνει πάτημα σε αντίστοιχες φασιστικές οργανώσεις στην Γερμανία να επιτεθούν με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο σε εμάς και τους γονείς μας.

Εμείς που βλέπουμε κάθε μέρα τους γονείς μας να ιδρώνουν για την επιβίωση μας στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, να παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα εστιατόριο ή μια μικρή επιχείρηση, εμείς που σαν μαθητές πολλές φορές δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τους γονείς μας, γνωρίζουμε ότι για τα καθημερινά βάσανα της οικογένειάς μας δεν φταίει ο συμμαθητής μας που έχει άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία ή είναι από άλλη χώρα.

Η φασιστική Χρυσή Αυγή και οι αδελφές της ναζιστικές οργανώσεις στην Γερμανία με τα ψέματά τους και τους τραμπουκισμούς τους έχουν ένα στόχο: Να τρομοκρατήσουν εμάς και τους γονείς μας για να μην αντιδράσουμε με τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που κάθε μέρα νιώθουμε, να μείνουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Καταδικάζουμε και απομονώνουμε τη δράση της Χιτλερικής Χρυσής Αυγής, των ομοϊδεατών τους στη Γερμανία!

Δυναμώνουμε τον αγώνα σε Ελλάδα και Γερμανία! Αυτή είναι η απάντησή μας!"


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί είναι οι "νεο-άστεγοι"


Αποκαλυπτική είναι έρευνα που διενεργήθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στήριξης των αστέγων και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού «ΚΛΙΜΑΚΑ», από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς δείχνει ότι η νέα γενιά αστέγων σε ποσοστό περίπου 80% είναι άτομα παραγωγικών ηλικιών.

Παρατηρείται επίσης ότι έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο σε σχέση με παλαιότερες μελέτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Η έλλειψη στέγης στην Ελλάδα του 2012», που παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τους υπευθύνους της «ΚΛΙΜΑΚΑ», σε δείγμα 214 αστέγων, που ρωτήθηκαν, 64,8% είναι άστεγοι για λιγότερο από δύο χρόνια, δηλαδή από τα τέλη του 2010, περίοδο που ταυτίζεται με την έναρξη της κρίσης. Σε ποσοστό 89,7% είναι Έλληνες και 10,3% αλλοδαποί. Σε ποσοστό 82,2% είναι άνδρες, 60,7% ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 41 -55, ενώ 26,40% είναι μεταξύ 26-40. Ένας στους πέντε έχει ανώτερο ή ανώτατο μορφωτικό επίπεδο και 40% έχουν τελειώσει το Λύκειο.

Σε ό,τι αφορά την εργασία τους, 24,8% εργάζονταν σε τεχνικά επαγγέλματα ή / και στον κατασκευαστικό τομέα, κλάδους, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, 22% ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, 18% ελεύθεροι επαγγελματίες και 16% εργάζονταν στον τουριστικό τομέα.

Ποσοστό 30,2% έχουν περάσει τουλάχιστον μία νύχτα στη φυλακή, εκ των οποίων 58,1% για οικονομικούς λόγους.

Σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση, 33% είναι διαζευγμένοι και 47,2% έχουν παιδιά. Το 63,5% των οικογενειών τους είναι ενήμερες για την κατάστασή τους, αλλά 67,5% των οικογενειών είναι εχθρικές ή αδιάφορες. Σε ποσοστό 45,2% δηλώνουν ότι δεν έχουν κανέναν φίλο, ενώ 34,3% πως έχουν ερωτικές σχέσεις και σεξουαλική ζωή.

Ποσοστό 18,1% έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν τουλάχιστον μία φορά. Συχνή χρήση αλκοόλ δηλώνουν ότι κάνουν σε ποσοστό 38,1%, ενώ 20,4% έχουν οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου.

Για περισσότερους από τους μισούς (52,4%) η εξασφάλιση τροφής δεν αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα, ενώ αντίστοιχα δεν αποτελεί πρόβλημα για το 47,1% η ένδυση. Για 41% όμως, είναι πρόβλημα η εύρεση χώρου για να κάνουν μπάνιο. Οι μισοί ζουν με 0 έως 20 ευρώ το μήνα.

Ως σημαντικότερες ανάγκες τους κατατάσσουν τη στέγαση (85,6%), την ιατρική περίθαλψη (83,1%), την εργασία (76,5%) και τη φροντίδα υγιεινής (75%).

Ποσοστό 58,1% δεν έχουν κανενός είδους ιατρική ασφάλιση, γεγονός που σύμφωνα με την ΚΛΙΜΑΚΑ είναι το σημαντικότερο πρόβλημα μετά τη στέγαση.

Οι περισσότεροι από τους μισούς κινούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ πολλοί είναι και στον Πειραιά. Οι μισοί δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς. Κατά την εκτός στέγη διαβίωση, το 1/3 εξ αυτών έχουν κακοποιηθεί σωματικά τουλάχιστον μία φορά, 21,05% των γυναικών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και 44,1% έχουν πέσει θύματα ληστείας.

Σε ποσοστό 29,8% θεωρούν ότι βρίσκονται εκτός στέγης, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ 17,3% λόγω ανεργίας. Ακολουθούν -με το ίδιο ποσοστό- εκείνοι που δηλώνουν «ανεπαρκή οικογενειακή στήριξη».

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε ποσοστό 79,8% πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάστασή τους, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να μη βρίσκονται οι άνθρωποι εκτός στέγης, σε ποσοστό 71,7% απαντούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατική πρόληψη.

Σε σχέση με τον αριθμό των αστέγων, που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΚΛΙΜΑΚΑ, δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 20.000 ανθρώπους, οι μισοί εκ των οποίων στην Αθήνα, που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης στέγης. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι υπάρχει σαφής αυξητική τάση, περίπου στο 25%.



Διαβάστε περισσότερα...

Αν θέλετε να «ξυπνήσετε» το πρωί προτιμήστε το τσάι


Είναι πιο αποτελεσματικό από τον καφέ.

Αν το πρωινό ξύπνημα δεν είναι το φόρτε σας και δε μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς να έχετε πιει πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε!

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Basel της Ελβετίας, το τσάι είναι πιο αποτελεσματικό στο να «ξυπνάει» τον οργανισμό!

Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες, το πράσινο τσάι βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας στους άντρες.

«Το πράσινο τσάι προλαμβάνει την υποβάθμιση των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Stefan Borgwardt.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ερυθροποιητίνη σώζει ζωές


Σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Η χρήση μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τους νεφρούς και ρυθμίζει την ταχύτητα παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, της ερυθροποιητίνης, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό, κλινικά και στατιστικά, τη θνητότητα σε περιπτώσεις βαριών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης της ομάδας του Κύπριου καθηγητή χειρουργικής και διευθυντή του Κέντρου Τραύματος και Εντατικής Χειρουργικής Φροντίδας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Δημήτρη Δημητριάδη.

«Με τη λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Τραύματος μπορεί να μειωθεί κατά 30% η πρώιμη θνητότητα και κατά 60% η όψιμη θνητότητα από τραύμα.

Η έλλειψη οργανωμένων Κέντρων Τραύματος διπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου ενός τραυματία. Ένας καλός χειρουργός μπορεί να σώσει ζωές αλλά τη διαφορά την κάνει το σύστημα αντιμετώπισης τραύματος.

Οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων δεν υστερούν σε σύγκριση με τους αποφοίτους των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Κέντρα Τραύματος και οι προσπάθειες που είχαμε καταβάλει κατά το παρελθόν για τη δημιουργία τους δεν απέδωσε» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης ο οποίος αναγορεύεται απόψε επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 1800 άτομα από βαρύ τραύμα και οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχαν οργανωμένα Κέντρα Τραύματος.

Αναφερόμενος στην μελέτη για την χρήση ερυθροποιητίνης για την αντιμετώπιση κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Annals of Surgery, o κ. Δημητριάδης είπε:
«Η ερυθροποιητίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αναιμίας και πολλές φορές σε νεφροπαθείς και ακόμη τη χρησιμοποιούν παράνομα οι αθλητές για να βελτιώσουν την επίδοσή τους.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε την ερυθροποιητίνη σε ασθενείς με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Βρήκαμε ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικότατα την επιβίωση και τα λειτουργικά αποτελέσματα μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Φαίνεται ότι η ερυθροποιητίνη έχει προφυλακτική δράση στις βλάβες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει σημαντικότατα τις πιθανότητες επιβίωσης και ανάνηψης των ασθενών με καλά λειτουργικά αποτελέσματα».

Εξάλλου άλλες μελέτες της ομάδας του καθηγητή Δημητριάδη έδειξαν ότι η χρήση μιας άλλης ορμόνης, της θυροξίνης, βελτιώνει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ποιότητα των οργάνων ατόμων εγκεφαλικά νεκρών οι οποίοι είναι υποψήφιοι δότες οργάνων.

«Η χορήγηση θυροξίνης σε άτομα που είναι εγκεφαλικά νεκρά μετά από τραύμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, βελτιώνει την ποιότητα των οργάνων και σταθεροποιεί αιμοδυναμικά τον υποψήφιο δότη.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι ο εγκεφαλικά νεκρός γίνεται αιμοδυναμικά ασταθής, η πίεσή του πέφτει και η ποιότητα των οργάνων επιδεινώνεται . Βρήκαμε ότι με την ενέσιμη χορήγηση θυροξίνης ο εγκεφαλικά νεκρός υποψήφιος δότης σταθεροποιείται και η ποιότητα των οργάνων του βελτιώνεται λόγω της καλύτερης αιμάτωσης.

Οι μελέτες μας έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα και ήδη η θυροξίνη χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά Κέντρα των ΗΠΑ» εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτεροι στο σεξ οι χορτοφάγοι


Φυτικά προϊόντα ενδέχεται να επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα.

Καλύτερη ερωτική ζωή συγκριτικά με τους κρεατοφάγους έχουν οι χορτοφάγοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η διαφορά εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι τα συστατικά ορισμένων φυτικών προϊόντων μπορεί να επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι την ερωτική επιθυμία και δραστηριότητα.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά μελέτησαν μία ομάδα από κόκκινους πιθήκους του γένους colobus στην Ουγκάντα.

Επί έντεκα μήνες παρακολουθούσαν τα ζώα και κατέγραφαν τι έτρωγαν, διαπιστώνοντας πως όσο περισσότερο έτρωγαν τα φύλλα ενός φυτού που λέγεται millettia dura, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης και της κορτιζόλης στον οργανισμό τους.

Η οιστραδιόλη είναι ορμόνη του σεξ, ενώ η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες αλλά και της επιθετικότητας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές αξιολόγησαν την επιθετικότητα των ζώων, καταγράφοντας τον αριθμό των καυγάδων, τη συχνότητα του ζευγαρώματος και τον χρόνο που περνούσαν καλλωπίζοντας το τρίχωμά τους. Επιπλέον, μέτρησαν τις αλλαγές στα ορμονικά επίπεδά τους αναλύοντας δείγματα κοπράνων που συνέλεγαν.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν πως όταν αυξάνονταν τα επίπεδα οιστραδιόλης και κορτιζόλης στο αίμα τους, οι πίθηκοι περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας σεξ και λιγότερο χρόνο στον καλλωπισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρατήστε τη γρίπη μακριά από το πρόσωπό σας


Η απλή συμβουλή που μπορεί να σας γλιτώσει από το «κρεβάτωμα».

Μέσα στον δύσκολο χειμώνα που διανύουμε, με το πανάκριβο πετρέλαιο και τη γενικότερη απαισιοδοξία, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να καθηλωθούμε στο κρεβάτι με γρίπη.

Η βασική συμβουλή που μας δίνουν οι ειδικοί για να γλιτώσουμε το «κρεβάτωμα», είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και – αν γίνεται – να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Επίσης, είναι χρήσιμο να τρεφόμαστε σωστά και να λαμβάνουμε βιταμίνη C.

Μια άλλη, ακόμη πιο απλή συμβουλή, που παραβλέπουν οι ειδικοί είναι να μην αγγίζουμε το προσωπό μας όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Όσο συχνά κι αν πλένουμε τα χέρια μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επαφή με αντικείμενα όπου μπορεί να «κατοικούν» ιοί.

Έτσι, βάζοντας τα χέρια μας στο πρόσωπο, δίνουμε «διαβατήριο» στον ιό για να περάσει στον οργανισμό μας.
Τις περισσότερες φορές αγγίζουμε το προσωπό μας ασυναίσθητα, σχεδόν ενστικτωδώς. Κι όπως απέδειξε μία μελέτη στις ΗΠΑ, κάνουμε αυτή την κίνηση πιο συχνά από όσο νομίζουμε.

Κατά την έρευνα, ο δρ. Βλαντίμιρ Αλόνσο και οι συνεργάτες του παρατήρησαν 249 άτομα στο μετρό της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ, και της Φλοριανάπολης, στη Βραζιλία. ‘Οπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι αγγίζουν το προσωπό τους κατά μέσο όρο, 3,6 φορές την ώρα, ενώ αγγίζουν αντικείμενα δημόσιας χρήσης 3,3 φορές την ώρα.

Στο διάστημα αυτό μπορεί να πλύνουν τα χέρια τους μία φορά ή καθόλου. Έτσι, γίνεται προφανές ότι μπορούν εύκολα να πέσουν «θύματα» ενός ιού.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αποφεύγουμε τα πολλά... facepalm, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η συναυλία στο ΟΑΚΑ



Τεράστια ήταν η επιτυχία της συναυλίας που διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμα και πολλοί ακόμα νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές από το χώρο της μουσικής και του θεάματος, ένωσαν τις φωνές τους στη σκηνή του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α σε μία Συναυλία για τα Παιδιά, τη Ζωή και την Ελπίδα.


Τα έσοδα θα διατεθούν για τα ανασφάλιστα και τα παιδιά με αναπηρία που στηρίζει πανελλαδικά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Το markos.tv ήταν εκεί και απαθανάτισε τη συγκλονιστική ερμηνεία Χατζηγιάννη - Ζουγανέλη - Μπουλά, ενώ στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη με τη σύζυγό του και τον Δημήτρη Μάρκο με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη...


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα ηλεκτρονικά εισιτήρια


Με μπάρες στις εισόδους των σταθμών του μετρό, εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σταδιακά από το 2014, καθώς επίσης με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την παροχή κινήτρων για την πρόληψη της λαθρεπιβίβασης, σκοπεύει το υπουργείο Μεταφορών να συνεχίσει τη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής αυξάνοντας τα έσοδα των συγκοινωνιακών εταιρειών.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο αύξησης των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά 25%, η οποία έχει μετατεθεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Προϋπόθεση για να αποφευχθεί η άνοδος της τιμής των κομίστρων είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο γ.γ. Μεταφορών Ν. Σταθόπουλος, η μέση αύξηση στις πωλήσεις εισιτηρίων να φτάσει περίπου το 10% ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί το 1/3 της μισθολογικής δαπάνης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Σήμερα υπολογίζεται ότι η εισιτηριοδιαφυγή κοστίζει στον ΟΑΣΑ από 25 έως 37,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Access4Kids βοηθάει παιδιά με αναπηρίες


Νέα συσκευή για χειρισμό των tablets.

Εδώ και πολλά χρόνια ο τεχνολογικός χώρος προσπαθεί να εφεύρει τρόπους, ώστε άτομα με αναπηρίες να μπορέσουν να χειριστούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως η εμφάνιση των tablets δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην επίλυση του θέματος. Πλέον, δημιουργήθηκε η ανάγκη για καινοτόμες ιδέες που θα δώσουν λύση στην κατάσταση.

Η δημιουργία μιας συσκευής, που θα δώσει την δυνατότητα για πλήρη έλεγχο οθονών αφής σε άτομα που δεν έχουν καν την ικανότητα της αφής, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και σίγουρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και καθηγητής στο Georgia Institute of Technology, Ayanna Howard, κατάφερε να δημιουργήσει το Access4Kids, που έχει χαρακτηριστεί σαν «μία ασύρματη συσκευή που χρησιμοποιεί ένα σύστημα αισθητήρων για να μεταφράσει τις φυσικές κινήσεις σε λεπτές και ακριβείς κινητικές εντολές που θα μπορούν να ελέγξουν ένα tablet».

Στην ουσία, επιτρέπει σε άτομα με περιορισμένη δυνατότητα κίνησης, πιέζοντας τη συσκευή να μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Η ομάδα εξέλιξης του Access4Kids έχει ήδη καταφέρει να παρέχει ικανοποιητικού επιπέδου πρόσβαση σε σημαντικές εφαρμογές όπως αυτές των Facebook και Youtube.

Επιπλέον, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πολλές εφαρμογές που βοηθούν στην εκπαίδευση για τη χρήση της συσκευής. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ χρησιμοποιεί μία τριάδα από αισθητήρες ευαίσθητους στην αναγνώριση της δύναμης, που υπολογίζουν την πίεση που δέχονται και την μετατρέπουν σε ένα ηλεκτρονικό σήμα που με τη σειρά του δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες στο tablet.

Ένα παιδί, μπορεί να φορέσει τη συσκευή στο χέρι του και απλά πιέζοντας τους αισθητήρες να ζήσει μία εντελώς καινούρια εμπειρία. Η ομάδα ανάπτυξης έχει ως στόχο της, εφόσον δημιουργηθεί κατάλληλα η συσκευή, να την βρει το δρόμο της έξω από το εργαστήριο και να γίνει διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό.










Διαβάστε περισσότερα...

Κολατσιό για τα παιδιά που υποσιτίζονται θα καλύψει η ΔΟΕ


Εκπαιδευτικοί από την Κύπρο συγκέντρωσαν χρήματα για τον ίδιο σκοπό.

Το κολατσιό των μαθητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αποφάσισε να καλύψει συμβολικά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς από την Κύπρο, που συγκέντρωσαν χρήματα γι' αυτό το σκοπό.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποδέχθηκε την προσφορά του ποσού των 30.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε από τους συναδέλφους τους, Κύπριους εκπαιδευτικούς, και αποφάσισε τα εξής:

- Να προσφέρει και η ΔΟΕ για το συγκεκριμένο σκοπό 30.000 ευρώ.

- Με το συνολικό ποσό των 60.000 ευρώ να προχωρήσει στη συμβολική πράξη της κάλυψης (στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της), σε καθημερινή βάση και μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, του κολατσιού όλων των μαθητών σχολείων που θα προταθούν από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών.

Η τελική επιλογή των σχολικών μονάδων θα γίνει άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή της από τη 15η Ιανουαρίου 2013.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενστάσεις για το φορολογικό από το ΔΝΤ


Ζητά ανώτατο συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ και όχι στα 40.000 ευρώ.

Ανώτατο συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ ζητεί το ΔΝΤ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εγείροντας εντάσεις σε μια σειρά από επιμέρους θέματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup όπου θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στους εκπροσώπους της τρόικας.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να φέρει το νομοσχέδιο μαζί του στο Eurogroup για συζήτηση, ενώ το θέμα εξετάσθηκε και χθες το βράδυ σε συνάντηση του τοποτηρητή του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα με τον κ. Στουρνάρα.

Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και προβλέπει συντελεστές φόρου 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 36% για τα επόμενα 15.000 και 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ζητά δε αλλαγές στους συντελεστές και ειδικά για τον ανώτατο συντελεστή 40% θεωρεί πως πρέπει να επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ, ώστε να μην προκύπτουν δυσανάλογες επιβαρύνσεις.

Το θέμα εξετάσθηκε χθες τα μεσάνυχτα σε έκτακτη σύσκεψη συνεργατών του Πρωθυπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του νομοσχεδίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 2.000 άνθρωποι σε τροχαία


Δύο φορές πιο συχνοί οι θάνατοι από δυστυχήματα στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνοί απ’ ότι παγκοσμίως. Έχουμε 2.000 θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους κατά μέσο όρο το χρόνο. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (που γιορτάζεται στις 11 Δεκέμβρη) και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της οδικής ασφάλειας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται παιδιά, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (www.hrt.org.gr) διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα το Παιδί και τα Τροχαία Ατυχήματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους) και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.



Συντονιστής θα είναι ο κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Δημοσιογράφος του Mega Channel και παρουσιαστής της εκπομπής «Όλα για την Υγεία μου» και ομιλητές οι: Δημήτριος Αστερίου, Προϊστάμενος Τμήματος Τροχαίων Ατυχημάτων (Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης), Κυριακή Πασχαλίδου, Υπεύθυνη Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Πανελληνίου Συλλόγου Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανήλικων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, Άρης Σταθάκης, Δημοσιογράφος, Παύλος Νεράντζης, Δημοσιογράφος και Παραγωγός Ντοκιμαντέρ, Ευρυπίδης Πραντσούδης, Παιδοχειρουργός, Διευθ. Παιδ. Τμήματος Ιασώ Θεσσαλίας και Γεώργιος Τσιτσιλέγκας, Εκπαιδευτής PreHospital Trauma Life Support (PHTLS).
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η Chicco και η Aegean Air και Υποστηρικτές η Gruppo Manologlou Gas, η Samiotakis Catering, η Nestle Ελλάς, η Interlife Ασφαλιστική και ο Οργανισμός Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η τηλεόραση της ΕΡΤ 3 και τα ραδιόφωνά της, ο 102 και ο 95.8 FM, ο «Αγγελιοφόρος» και το www.agelioforos.gr, το περιοδικό Auto Τρίτη και το www.e-charity.gr.

Προσέλευση - Εγγραφές: 10.00 π.μ.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, στο τηλέφωνο 2310 310649 ή ηλεκτρονικά στο inform@hrt.org.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τη δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων


Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διαψεύδει ότι υπάρχει προθεσμία υποβολή της.

Οποιαδήποτε στιγμή ένας πολίτης το επιθυμεί θα μπορεί να δηλώνει την άρνησή του στη μετά θάνατον δωρεά οργάνων, ξεκαθαρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται ως «καταληκτική ημερομηνία υποβολής έγγραφης δήλωσης άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον η 12η Δεκεμβρίου 2012».

Η δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής, ούτε λήγει μετά το πέρας της 1ης Ιουνίου 2013, οπότε και θα αρχίσει η ισχύς του άρθρου 9, του νόμου 3984 περί Εικαζόμενης Συναίνεσης, όπως αναφέρει ο ΕΟΜ, προσθέτοντας ότι ακόμα και μετά τον Ιούνιο του 2013, θα μπορεί κάποιος να δηλώνει την άρνησή του στην μετά θάνατον δωρεά οργάνων.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, με την ισχύ της Εικαζόμενης Συναίνεσης διασφαλίζεται, μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, γεγονός που με την ισχύουσα νομοθεσία της δηλούμενης συναίνεσης (κάρτα δωρητή), δεν διασφαλιζόταν, καθώς η δωρεά οργάνων του εκλιπόντος επαφιόταν στην απόφαση της οικογένειας.

«Παρόλα αυτά, ουδέποτε στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του», υπογραμμίζει ο ΕΟΜ, εκφράζοντας, παράλληλα, τη λύπη του «που στο γενικότερο πλαίσιο "εκφοβισμού" του κοινού χρησιμοποιείται και ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων».

Η «αρνητική δήλωση», η οποία μπορεί να έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης ή της απλής δήλωσης που θα βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή, αποστέλλεται στον ΕΟΜ ταχυδρομικά ή με φαξ, πρωτοκολλείται και καταχωρείται σε σχετικό αρχείο.

Στη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η άρνηση (π.χ. «σε περίπτωση θανάτου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανά μου προς μεταμόσχευση»), ενώ, θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής προσωπικά στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με ΤΚ και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Τα ανήλικα τέκνα συμπεριλαμβάνονται στην υπεύθυνη δήλωση του ενός γονέα, με τα ονόματά τους και την ημερομηνία γέννησής τους.

Οι δηλώσεις θα πρέπει να αποστέλλονται στη διεύθυνση: Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων-Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων, Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα, Φαξ 210 7255066.

Μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού άρθρου (1/6/2013), θα αρχίσουν να αποστέλλονται ταχυδρομικώς οι σχετικές βεβαιώσεις σε όποιον έχει εγγραφεί στο αρχείο αρνήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοντά σε κοριτσάκι με καρκίνο ο Τσάρλι Σιν


Έδωσε δωρεά 75.000 δολαρίων.

Σε μία ιδιαίτερα ανθρώπινη κίνηση προχώρησε ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ Τσάρλι Σιν, δωρίζοντας το ποσόν των 75.000 ευρώ για να βοηθήσει ένα 10χρονο κοριτσάκι στη μάχη του ενάντια στον καρκίνο.

Ο σταρ έκανε αυτή την κίνηση την Κυριακή, ενώ η 10χρονη Jasmine Faulk δίνει μάχη ενάντια σε μία σπάνια μορφής καρκίνου, το οποίο ονομάζεται κυψελιδικό ραβδομυοσάρκωμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο αποκλειστικά για καρκινοπαθείς


Στις αρχές του νέου έτους απέναντι από το Θεαγένειο.

Ένα Κοινωνικό Ιατρείο που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα αποκλειστικά στους καρκινοπαθείς θα λειτουργήσει από την αρχή της νέας χρονιάς απέναντι από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στον πρώτο όροφο της οδού Αλεξάνδρου Συμεωνίδη 3. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Θεαγενείου και γιατρών του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ιδέα για την δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου γεννήθηκε πριν περίπου δύο μήνες λόγω του αυξανόμενου αριθμού καρκινοπαθών οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι είτε γιατί προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τους περιφερειακούς δήμους ώστε σε περίπτωση που υπάρχουν καρκινοπαθείς οι οποίοι έχουν ανάγκη να τους να στέλνουν στο Κοινωνικό Ιατρείο που σε πρώτη φάση θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη. Υπεύθυνος θα είναι ο επιμελητής Α΄ της Β’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγενείου , Γιάννης Μπουκοβίνας. Ήδη έχουμε αρχίσει να συλλέγουμε φάρμακα από φαρμακευτικές εταιρείες στις οποίες έχουμε αποταθεί αλλά και από πολίτες. Μας βοηθάει ο Ερυθρός Σταυρός που θα μας στέλνει νοσηλεύτριες, καθώς και όλοι οι γιατροί του Θεαγενείου , οι Γιατροί του Κόσμου και τα άλλα Κοινωνικά Ιατρεία» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Θεαγενείου, Δώρα Ευσταθίου.

Η κ Ευσταθίου απευθύνει έκκληση σε όσους μπορούν να προσφέρουν ογκολογικά αλλά και άλλα φάρμακα για τις ανάγκες των ασθενών που θα προσέρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο, να τα αφήνουν στην πύλη του Θεαγενείου. Το Κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργήσει στο χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου Φίλων του Θεαγενείου ενώ οι ιδρυτές του περιμένουν να διοριστεί ο νέος διοικητής του νοσοκομείου προκειμένου να το εγκαινιάσουν.

«Όσο υπάρχουν ασθενείς του Θεαγενείου που θα έρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο θέλουμε να είναι ενήμερος και ο διοικητής του νοσοκομείου, γι αυτό και περιμένουμε τον διορισμό του. Ο προηγούμενος διοικητής ο κ Βεντούρης ήταν ενήμερος , αλλά διορίστηκε διοικητής της 4ης ΥΠΕ και έτσι το Θεαγένειο προσωρινά δεν έχει διοικητή» εξηγεί η κ Ευσταθίου.

Στο μεταξύ η έλλειψη φαρμάκων αλλά και η αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας οδήγησε ομάδα κατοίκων της Τούμπας να συγκεντρωθούν το πρωί μπροστά στο Θεαγένειο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το εισιτήριο των 5 ευρώ που πρέπει να καταβάλουν όσοι προσέρχονται στα νοσοκομεία προκειμένου να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για τα «κενά» στα σχολεία Ειδικής Αγωγής


Στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία ειδικής αγωγής, δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ πραγματοποίησαν και τρίωρες στάσεις εργασίας. .

Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας και ειδικά στο άρθρο 39 που αναφέρεται στην ειδική αγωγή.

Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι με τις διατάξεις αυτές αποδυναμώνεται η ειδική αγωγή, ενώ επισήμαναν τα προβλήματα που έχουν με τις ελλείψεις προσωπικού.

Οι καθηγητές επισήμαναν ιδιαίτερα και τα περίπου 2.000 κενά που υπάρχουν στα σχολεία γενικότερα, ενώ κατήγγειλαν ότι γίνονται συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων για την «εξοικονόμηση» εκπαιδευτικών.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συναντήθηκαν με τον διευθυντή σπουδών του υπουργείου, Σ. Γκλαβά, στον οποίο παρουσίασαν τα προβλήματα και ανέπτυξαν τις θέσεις τους.

Ο Σ. Γκλαβάς έκανε λόγο για εξακόσιες προσλήψεις με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ότι δεν επαρκούν δεδομένου ότι την επόμενη χρονιά οι γενικότερες προσλήψεις θα είναι ελάχιστες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι φορείς του Δημοσίου καταργούνται και συγχωνεύονται


Αναλυτικά οι λίστες.

Τους στόχους περιορισμού του κράτους, της αναγκαστικής μετακίνησης υπαλλήλων από Οργανισμούς με πλεονάζον προσωπικό σε άλλους, όπου υπάρχουν ελλείψεις και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας, υπηρετεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο αφορά στην κατάργηση και συγχώνευση φορέων και νομικών προσώπων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και στην δημιουργία επιτροπής που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, που θα έχει σαν αρμοδιότητα τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την παρακολούθηση των δράσεων μιας σειράς υπουργείων, καθώς και την επίλυση διαφωνιών που προκύπτουν από συναρμοδιότητες, τη διασφάλιση της συνεκτικότητας του κυβερνητικού έργου και τον έλεγχο της εκτέλεσής του.

Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ότι η εν λόγω Γενική Γραμματεία θα καταρτίζει το πρόγραμμα του κυβερνητικού έργου, θα παρακολουθεί την εφαρμογή του και θα συγκαλεί διυπουρικές συσκέψεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων.

Ο επικεφαλής θα διορίζεται για πέντε χρόνια και θα υπάγεται στον πρωθυπουργό, ενώ την Γραμματεία θα στελεχώσουν 63 υπάλληλοι, μετακλητοί ή αποσπασμένοι.

Η ίδρυση της Γραμματείας αποτελεί πρόταση του ΟΟΣΑ από τον Σεπτέμβριο του 2011 για το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας που συμπληρώθηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε από την ομάδα του κ. Χρορστ Ράιχενμπαχ.

Η αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού καλύπτει τις δράσεις μιας σειράς υπουργείων, όπως των Εξωτερικών και Άμυνας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος, Παιδείας και Πολιτισμού, Εργασίας και Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Γενικότερα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Η διαδικασία ξεκινά με μια πρώτη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων, η οποία θα αποτελέσει και τον οδηγό της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου που θα ακολουθήσει.

Ειδικότερα, με τις προβλέψεις των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου:

- Καταργούνται φορείς των οποίων η αποστολή και ο ρόλος μπορεί πλέον να ασκηθεί από κάποια υφιστάμενη δομή συνεκτικότερα. Στο πλαίσιο αυτό αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, που κρίνεται ότι εξακολουθούν να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, μεταφέρονται σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Δημοσίου, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

- Συγχωνεύονται οργανισμοί του δημόσιου τομέα και τίθενται σε εκκαθάριση ανώνυμες εταιρείες, προς επίτευξη του στόχου της ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δηµόσιου τοµέα στην κατεύθυνση του περιορισµού του εύρους του.

Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:

- Η αυτοδίκαιη λήξη για το Ελληνικό Δημόσιο αζημίως της θητείας του Προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού με θητεία των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης φορέων

- Η αναγκαστική μεταφορά του υπηρετούντος προσωπικού από τους καταργούμενους φορείς σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως αυτές προκύπτουν από τα αιτήματα των φορέων (αποφεύγοντας έτσι τη σύσταση νέων θέσεων και τον χαρακτηρισμό των μεταφορών ως προσλήψεις), καθώς και η μεταφορά του προσωπικού από τους συγχωνευόμενους φορείς στους συνιστώμενους με το νόμο αυτό φορείς.

- Η μεταφορά κάθε είδους περιουσίας τους, καθώς και των ταμειακών τους υπολοίπων.

Στόχος είναι η αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού σε άλλους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι είναι υποστελεχωµένοι, η βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και η ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.

Υπό το πρίσμα της αρχής της συνέχειας στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

- Η μεταφορά των κάθε είδους απαιτήσεων, υποχρεώσεων και πάσης φύσεως εκκρεμών υποθέσεων που υφίστανται στις υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα που καταργούνται ή συγχωνεύονται, σε άλλες υπηρεσίες και φορείς, που προσδιορίζονται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, με κύριο σκοπό τη διασφάλιση τυχόν δικαιωμάτων τρίτων.

- Η διαφύλαξη και αξιοποίηση από άλλες υπηρεσίες και φορείς του αρχείου των νομικών προσώπων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, που επίσης προσδιορίζονται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση

- Η αυτοδίκαιη μεταφορά, στις περιπτώσεις κατάργησης φορέων και οργανισμών, της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με ειδικές, κατά περίπτωση ρυθμίσεις, αναφορικά με τους δικαιούχους της αποκλειστικής χρήσης και διαχείρισής της, ενώ στις περιπτώσεις συγχώνευσης νομικών προσώπων επιβεβαιώνεται η μεταφορά της υφιστάμενης περιουσίας τους στην κυριότητα και αποκλειστική χρήση και διαχείριση των φορέων στους οποίους συγχωνεύονται είτε δι΄ απορροφήσεως είτε δια συστάσεως νέου φορέα.

Τα νομικά πρόσωπα που καταργούνται είναι η «Ελληνική Θαλάσσια Ένωση», το «Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών», το «Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων», ο «Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού.

Επίσης το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνικής Χαρτοθήκης».

Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας» καταργείται, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης» (ΕΛ.Ο.Τ.) λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από το συνιστώμενο Ν.Π.Ι.Δ., με την επωνυμία «Οργανισμός Διαπίστευσης, Τυποποίησης και Μετρολογίας».

Το «Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» εντάσσεται στο «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης».

Συγχωνεύεται με απορρόφηση η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης» από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών».

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και συγχωνεύεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Καταργούνται και συγχωνεύονται 29 φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών.

Προβλέπεται η συγχώνευση 20 φορέων σε 9, η κατάργηση 4 επιπλέον και η ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενες υπηρεσίες, καθώς και η αυτοτελής διατήρηση 5 φορέων λόγω της διεθνούς αναγνωσιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών αυτών.

Καταργούνται οι υφιστάμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ), οι οποίες λειτουργούν εφεξής ως αποκεντρωμένες διευθύνσεις των δεκατριών (13) νέων συνιστώμενων Μ.Κ.Φ. στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας

Καταργούνται τα υφιστάμενα Κεφαλαία Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (Κ.Α.Φ) και συγχωνεύονται σε ενιαίο συνιστώμενο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ενιαίο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών».

Καταργούνται οι υφιστάμενες Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, και παραμένουν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, εκείνες που εδρεύουν σε πόλεις, οι οποίες είναι και έδρες Εφετείων.

Συγχωνεύονται οι εταιρείες ΔΕΘ ΑΕ, HELEXPO AE και ΟΠΕ ΑΕ και ταυτόχρονα δημιουργείται με έδρα τη Θεσσαλονίκη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Εκθέσεων και Ανάπτυξης Εξαγωγών Α.Ε.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μέδουσα που δεν πεθαίνει


Η "αθάνατη μέδουσα" ή αλλιώς η μέδουσα "Turritopsis Dohrnii", το πιο θαυματουργό είδος του ζωικού βασιλείου, λίγο πριν από το τέλος του συρρικνώνεται σε πολύποδα και αναγεννάται.

Η συγκεκριμένη μέδουσα έχει πολύ ιδιαίτερη συμπεριφορά. Ενώ τα περισσότερα ασπόνδυλα αρχίζουν τον κύκλο της ζωής τους ως πολύποδες, στη συνέχεια προσκολλώνται στους βράχους και στο τέλος απελευθερώνονται στη θάλασσα ως μέδουσες, η Turritopsis dohrnii κάνει ακριβώς το αντίστροφο.

Αρχίζει τον κύκλο της ζωής της ως μέδουσα και στη συνέχεια αποσυντίθεται. Παράλληλα απορροφά τα κύτταρά της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άμορφη μάζα, σαν κύστη. Από αυτή τη μάζα δημιουργούνται νέα πλοκάμια, τα οποία με τη σειρά τους συνθέτουν έναν νέο πολύποδα, από τον οποίο γεννιέται ξανά μία νέα μέδουσα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται άπειρες φορές, σαν η μέδουσα να αρνείται να πεθάνει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταναστεύουν γιατροί και νοσηλευτές


Με βαλίτσες γεμάτες όνειρα και ελπίδες στήθηκαν στην ουρά χθες νέοι γιατροί και νοσηλευτές στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού δικτύου "Eures" και του ΟΑΕΔ για εύρεση απασχόλησης σε χώρες του εξωτερικού, αναζητώντας μια καλύτερη ευκαιρία.

Άνεργοι, εργαζόμενοι, "φρέσκοι" πτυχιούχοι, όλοι έδωσαν το "παρών", εξερευνώντας τις ευκαιρίες αλλά και τις δυνατότητες να ζήσουν και να εργαστούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερος μισθός, αλλά και βελτιωμένη ποιότητα ζωής φαίνεται πως αναζητά η πλειονότητα των υποψηφίων μεταναστών που παρακολούθησαν τη χθεσινή εκδήλωση.

Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία και Σουηδία φαίνεται ότι είναι οι χώρες που έρχονται πρώτες σε προτιμήσεις των νέων γιατρών και νοσηλευτών, τόσο λόγω των συνθηκών ζωής και εργασίας που προσφέρουν όσο και λόγω των πολλών θέσεων εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίκες-εξπρές για τα βαριά εγκλήματα


Σειρά μέτρων υιοθετεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαίου σε υποθέσεις ιδιαίτερης βαρύτητας για την κοινωνική ζωή της χώρας.

Οι υποθέσεις που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα θα εκδικάζονται πλέον κατ' απόλυτη προτεραιότητα και οπωσδήποτε πριν εκπνεύσει το 18μηνο της προφυλάκισης.

Η μη αυστηρή τήρηση των προθεσμιών από τους δικαστικούς λειτουργούς θα συνιστά στοιχείο που θα επηρεάζει δυσμενώς την προαγωγή τους. Η νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που προκαλεί η καθυστέρηση στην εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων, με αποτέλεσμα επκίνδυνοι κακοποιοί να αφήνονται ελεύθεροι μετά το 18μηνο προσωρινής κράτησης.

Ειδικότερα, για όλα τα κακουργήματα «που έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη» θα ισχύουν οι προθεσμίες που ορίζονται στο νόμο περί διαφθοράς πολιτικών προσώπων.

Το στάδιο της προδικασίας θα ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών, το βούλευμα θα εκδίδεται άμεσα και η παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη θα γίνεται μέσα σε ένα έτος. Σε δυσχερείς υποθέσεις θα ορίζονται μέχρι δύο ανακριτές. Η δικάσιμος θα ορίζεται από τον εισαγγελέα μέσα σε 40 μέρες από την ημέρα που του διαβιβάστηκαν τα έγγραφα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζεστασιά στα ΚΑΠΗ


Αρκετοί συνταξιούχοι, ειδικά όσοι μένουν μόνοι τους, αποφεύγουν να ανάβουν το καλοριφέρ ή τη σόμπα τους, για να κάνουν οικονομία και πηγαίνουν στα ΚΑΠΗ για να ζεσταθούν.

Οπως λένε, από τις 08.30 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι και στη συνέχεια και πάλι το απόγευμα καταφέρνουν να βρουν ζεστασιά με οικονομικό τρόπο.

Με 0.50€ μπορούν να πιούν έναν καφέ ή ένα τσάι, να μιλήσουν με τους φίλους τους, να παίξουν τάβλι και να περάσουν την ώρα τους ευχάριστα και ζεστά, χωρίς να σκέφτονται τη θέρμανση και το πορτοφόλι τους.

Δείτε τι δήλωσε στο Thesstoday ένας συνταξιούχος από τη Θεσσαλονίκη.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχής η εγχείρηση στον Τσάβες



Παραπάνω από έξι ώρες διήρκεσε η λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Ούγκο Τσάβες, για την αφαίρεση όγκου, σε νοσοκομείο της Κούβας…

Επιτυχής χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου στην Κούβα, η λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, μετά την επανεμφάνιση καρκίνου.

Οι γιατροί χαρακτήρισαν την επέμβαση, η οποία διήρκεσε παραπάνω από έξι ώρες, ως ιδιαίτερα περίπλοκη, αλλά απόλυτα επιτυχής.

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι θα χρειαστούν πολλές ημέρες έως ότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναρρώσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία


Σε πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το «Έθνος», η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με τη κατάθεση στη Βουλή, σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, τα τελευταία δύο χρόνια της ύφεσης, διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών σχολείων, προχώρησαν μεν σε μειώσεις τιμών, ή παροχές δωρεάν υπηρεσιών, χωρίς όμως αυτές οι εκπτώσεις, να «περάσουν» στους επίσημους τιμοκαταλόγους, που στέλνονται στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες έχουν δεσμευτεί έναντι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με την απελευθέρωση των διδάκτρων, να μετακυλήσουν τις μειώσεις στους επίσημους καταλόγους. Τα τελευταία 3 χρόνια τα δίδακτρα έχουν «παγώσει» με νομοθετικές παρεμβάσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αργία 700 επίορκοι υπάλληλοι


Τουλάχιστον 700 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν ήδη τεθεί σε αργία, ενώ 1700 θα είναι οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μετακινήσεων των υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, καθώς -όπως διαμηνύεται από το υπουργείο- τα κενά στη Δημόσια Διοίκηση είναι πολλά, πολλαπλάσια από τον αριθμό εκείνων που οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η απορρόφηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα γίνει κατά κύματα, με τις διαδικασίες κάλυψης των πρώτων 500 θέσεων διοικητικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής, να ξεκινήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, ύστερα από αξιολόγηση από την τριμελή επιτροπή.

Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα μοριοδοτούνται θα είναι η συνάφεια της θέσης με τα καθήκοντα που είχε ο υπάλληλος πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, η προϋπηρεσία και η εμπειρία του, τα εκπαιδευτικά προσόντα, η εντοπιότητα και η οικογενειακή κατάσταση.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρξει και δεύτερο κύμα, προκειμένου να καλυφθούν άλλες 1.500 θέσεις διοικητικών καθηκόντων.

Το υπουργείο έχει άλλωστε ζητήσει από τους φορείς να γνωστοποιήσουν τα κενά που έχουν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις υπαλλήλων. Τα περισσότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται στον ΕΟΠΠΥ όπου φθάνουν τις έξι χιλιάδες, ενώ τουλάχιστον 1.000 κενά εντοπίζονται και στα ΚΕΠ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα συνταξιοδοτηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες


Οδηγίες, για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, μετά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, παρέχονται σε εγκύκλιο του Οργανισμού.

Από 1-1-2013 για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων φορέων κοινωνικής ασφάλισης εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις του αρθρ.10 ν. 3863/2010, όπως ισχύει, ως προς τα όρια ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης, όπως αυτά διαμορφώνονται με τις ανωτέρω διατάξεις από1-1-2015.

Το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης σύμφωνα με τα αρθρ.39, 40,41ν. 3996/2011 εξακολουθεί να υφίσταται μόνο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1-1-2011 και εφεξής με βάση τις διατάξεις του αρθρ.10 ν. 3863/2010.

Η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε,προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους τις προϋποθέσεις του οποίου επιθυμούν να κατοχυρώσουν, ακόμη και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, σε καμία όμως περίπτωση μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο (αριθμ. 55) σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις διαμορφώνονται ως εξής:

1) Συνταξιοδότηση με 37ετία

Ασφαλισμένοι που μέχρι 31-12-2010 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής και υποχρεωτικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολουμένων βάσει αρθρ. 16 ν. 3232/2004, έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο μπορούν να ασκήσουν οποτεδήποτε, και μετά την 1-1-2013 χωρίς όριο ηλικίας.

2) Συνταξιοδότηση παλαιών ασφαλισμένων με 35ετία ως 31-12-2010

Ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν 35 έτη ασφάλισης έως 31-12-2010 έχουν κατοχυρώσει και συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας, ακόμα κι αν αυτή επέλθει μετά την 1-1-2013.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου συνυπολογίζονται οι χρόνοι αρθρ. 40 ν. 2084/1992, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι την 31-12-2013.

3) Συνταξιοδότηση με 35ετία από 1-1-2011

Ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31-12-2012, διατηρούν (κατοχυρώνουν) το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 36 ή 37 ετών ασφάλισης κατά περίπτωση, και του 60ου έτους της ηλικίας, ακόμη κι αν αυτό επέλθει μετά την παραπάνω ημερομηνία. Διευκρινίζουμε ότι για τη συμπλήρωση της 35ετίας συνυπολογίζεται και ο αναγνωριζόμενος χρόνος αρθρ. 39, 40, 41 ν. 3996/2011, με την αίτηση αναγνώρισης να μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ως την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

4) Συνταξιοδότηση με 35ετία από 1-1-2013

Ασφαλισμένοι - παλαιοί ή νέοι - που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης από 1-1-2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.

Διευκρινίζεται ότι για τη συμπλήρωση των 40 ετών συνυπολογίζεται και ο αναγνωριζόμενος χρόνος αρθρ. 39, 40, 41 ν. 3996/2011, - κατά μέγιστο όριο (7) επτά ετών - με την αίτηση αναγνώρισης να μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ως την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτοι 800 σε διαθεσιμότητα – Ακόμη και όσοι έπρεπε να εξαιρεθούν μπήκαν στον... πάγο


- Στα “τυφλά” μέσω των καταλόγων απογραφής προχωράει το υπουργείο
- Πόλεμος για τα στοιχεία που δεν έστειλαν οι δήμοι
- Τι θα γίνει με όσους δεν έπρεπε να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας

Το υπουργείο είχε προειδοποιήσει. Χωρίς στοιχεία από τους Δήμους θα προχωρούσε στην ένταξη σε διαθεσιμότητα όλων των υπαλλήλων του διοικητικού κλάδου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Οι δήμαρχοι που με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και τα “ψηφαλάκια” έβαλαν ήδη σε περιπέτεια δεκάδες ανθρώπους και αναμένεται να μπουν και άλλοι καθώς ουσιαστικά το υπουργείο προχωράει στα τυφλά.

Μέσω των στοιχείων της απογραφής δεν διακρίνονται εξαιρέσεις από τη διάταξη και έτσι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να μπουν.

Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει τώρα να τρέξουν και να αποδείξουν ότι... δεν είναι ελέφαντες. Να συγκεντρώσουν δηλαδή όλα τα δικαιολογητικά ώστε να βγουν από αυτό το καθεστώς.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι που δεν εντάσσονται, σύμφωνα με τον νόμο, σε διαθεσιμότητα, θα επανέλθουν στην πρότερη υπαλληλική τους κατάσταση και θα τους δοθούν τα χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν μετά την αποστολή των στοιχείων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού.

Από την περασμένη δευτέρα το υπουργείο με βάση τα στοιχεία από την απογραφεί προχωράει. Ήδη έχουν λάβει ειδοποίηση ότι βρίσκονται πλέον σε καθεστώς διαθεσιμότητα 800 άτομα που πλέον σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.

Απέναντι σε αυτή την κίνηση η ΚΕΔΕ απάντησε με τον... κλασικό πλέον τρόπο με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί ενώ συνεδριάζει εκτάκτως την ίδια ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), την Παρασκευή, στις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις απολύσεις και τους όρους της διαθεσιμότητας, καθώς και να συζητηθεί το θέμα των προσεχών κινητοποιήσεων και δράσεων.

Παράλληλα με τη διαθεσιμότητα τρέχει πάντως και ένα ακόμη πρόγραμμα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτες 500 θέσεις διοικητικού προσωπικού σε υπηρεσίες που εμφανίζουν ελλείψεις. Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν από υπαλλήλους που τώρα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ η διαθεσιμότητα


Ο Κύβος ερρίφθη για τη διαθεσιμότητα 2000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, ήδη εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις 500 πρώτες θέσεις.

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση σκληραίνουν τη στάση τους παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.
Την ίδια ώρα στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις οργανισμών.
Μετά από δύο διαδοχικές εγκυκλίους που έπεσαν στο κενό από τους αιρετούς το Υπουργείο αποφάσισε να θέσει σε ισχύ το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων ακόμα και των υπηρεσιών που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία στηριζόμενο στην απογραφή.
Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του Αντώνη Μανιτάκη, οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις έχουν ήδη δημοσιευθεί για τους υπαλλήλους , για τους οποίους έχουν αποσταλεί στοιχεία και αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα να είναι έτοιμη η πρώτη προκήρυξη κάλυψης 500 θέσεων διοικητικού προσωπικού σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες αιχμής, όπως για παράδειγμα το Υπουργείο Παιδείας όπου θέσεις διοικητικών υπαλλήλων καλύπτουν εκπαιδευτικοί, οι οποίο θα επιστρέψουν στις αίθουσες.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, και θα αποτυπωθεί σε υπουργική απόφαση, προβλέπει ότι οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα κληθούν , μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης, να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο και θα τους δίνεται η ευχέρεια να δηλώσουν μέχρι τρεις επιλογές θέσεων.

Η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελή επιτροπή και θα αποτελείται από εκπροσώπους: των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών αλλά και από το ΑΣΕΠ.

Τα κριτήρια που αναμένεται να τεθούν από το Υπουργείο είναι τα εξής:

1 Η προτίμηση του υποψηφίου.
(με σειρά προτεραιότητας οι επιλογές του υπαλλήλου)

2 Η εντοπιότητα.
(Για τις νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού θα προτιμηθούν υπάλληλοι που διαμένουν στην πόλη ή στον νομό που έχουν έδρα οι υπηρεσίες οι οποίες ζητούν προσωπικό για την κάλυψη αναγκών)

3 Η συνάφεια της θέσης με τα προηγούμενα καθήκοντα του υποψηφίου.
(οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε αντίστοιχες θέσεις ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις πιθανότατα να χρειαστεί επανεκπαίδευση τους)

4 Η προϋπηρεσία και η εμπειρία που διαθέτει ο υποψήφιος.

5 Τα εκπαιδευτικά προσόντα των υπό μετακίνηση υπαλλήλων.

6 Η οικογενειακή κατάσταση και κοινωνικά κριτήρια για την τοποθέτηση του υποψηφίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την τοποθέτηση των πρώτων 500 διαθέσιμων υπαλλήλων θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα μετακινήσεων μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2013, με στόχο να προκηρυχτούν επιπλέον 1.500 θέσεις διοικητικών καθηκόντων.

Το σύνολο των 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αναμένεται να έχει τοποθετηθεί σε νέες θέσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2013. Ενώ την πόρτα εξόδου θα δουν οι περίπου 3000 επίορκοι υπάλληλοι.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι κρύβει η 12η Δεκεμβρίου 2012;


Σίγουρα για κάποιους είναι ένας απλός συνδυασμός αριθμών, αλλά σε αντίθεση με τα τελευταία 11 χρόνια, αυτή θα είναι η τελευταία τριπλή ημερομηνία για τα επόμενα - σχεδόν - 100 χρόνια. Η επόμενη τριπλή ημερομηνία θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2101.

Για τους επαγγελματίες αριθμολόγους, η 12/12/12 δεν είναι απλά μία επανάληψη των ψηφίων ή μία τυχερή ημέρα για τους ερωτευμένους. «Είναι μια φανταστική ημέρα για να ξεκινήσεις ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα ή να κάνεις μια σημαντική αγορά», ανέφερε η αριθμολόγος Swetta Jumaani.

Σύμφωνα με την αριθμολογία, το «12» θεωρείται αριθμός "τρία", επειδή αν προσθέσουμε τα ψηφία μας κάνουν τρία.

Και το "τρία" είναι ένας πολύ καλός αριθμός, διότι συνδέεται με το μεγαλύτερο πλανήτη, τον Δία, σε συνδυασμό με τον πλούτο. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ο πλανήτης νούμερο 1 είναι ο ήλιος, και το φεγγάρι είναι ο Νο 2.

Η Τετάρτη 12/12/12 αποτελεί και για άλλον ένα λόγο ημερομηνία ορόσημο, ειδικά για το Βατικανό, όπου ο Πάπας Βενέδικτος θα στείλει το πρώτο του τιτίβισμα στον κόσμο.

Είναι ασαφές κατά πόσον ο Πάπας επέλεξε την 12/12/12 για τα ψηφία ή για κάποιο άλλο λόγο, αλλά περισσότεροι από 600.000 οπαδοί του περιμένουν ανυπόμονα την καθοδήγηση του ποντίφικα σε 140 ή λιγότερους χαρακτήρες.


Διαβάστε περισσότερα...