Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ζώνες συγκρούσεων τα παιδιά»


Έκκληση από τη διεθνή οργάνωση «Save the Children».

Η διεθνής οργάνωση αρωγής στην παιδική ηλικία «Save the Children» απηύθυνε σήμερα έκκληση για επείγουσα δράση αφού δημοσιοποίησε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι τα περισσότερα θύματα απαγωγών και σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλές ζώνες πολέμου είναι παιδιά.

Στην έκθεση με τίτλο «Εγκλήματα εναντίον των παιδιών» αναφέρονται πληροφορίες και μαρτυρίες οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε πολλές χώρες όπως η Κολομβία, η Λιβερία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη μεταπολεμική Λιβερία και η οποία δείχνει πως το 82% των θυμάτων σεξουαλικής βίας το 2011-2012 ήταν ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σιέρα Λεόνε μετά τον πόλεμο έδειξε πως πάνω από το 70% των σεξουαλικών βιαιοτήτων είχαν διαπραχθεί εναντίον κοριτσιών κάτω των 18 ετών.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προειδοποιεί για το γεγονός ότι τα προγράμματα αρωγής προς τα παιδιά θύματα σεξουαλικών καταχρήσεων στις ζώνες πολέμου και τις περιφέρειες που βρίσκονται σε μεταπολεμική περίοδο είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή.

«Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι στις ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο παιδιά απάγονται και βιάζονται σε τόσο δραματικές αναλογίες», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Charity Save the Children Τζάστιν Φορσάιθ.

«Ακόμη κι αν αναρρώσουν από τις σωματικές συνέπειες των εμπειριών τους, πολλά θύματα έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις που διαρκούν ολόκληρη τη ζωή τους και συχνά απορρίπτονται από την κοινωνία. Παρόλα αυτά, λείπουν πολλά κεφάλαια για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά απ' αυτά τα φρικτά εγκλήματα και να απαντήσουμε στις ανάγκες τους», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της ένωσης.

Το θέμα πρόκειται να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) που θα αρχίσει απόψε στο Λονδίνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Τρίπολης


Η συσσώρευση σκουπιδιών οδηγεί σε υγειονομική κρίση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Δήμο Τρίπολης με απόφασή του, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μετά το σχετικό αίτημα του Δήμου και την εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την κήρυξη του Δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας απόφασης.

Για λόγους:

• Προστασίας της δημόσιας υγείας κατοίκων και επισκεπτών, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης στερεών αποβλήτων σε διάφορα κατοικημένα σημεία του Δήμου.
• Προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση.

και διότι:

• Η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης.
• Eξακολουθούν να παραμένουν συσσωρευμένοι όγκοι αστικών αποβλήτων που συνεχώς αυξάνονται.
• Η συνέχιση της μη αποκομιδής των απορριμμάτων παίρνει πλέον σοβαρές και επικίνδυνες, για τη δημόσια υγεία, διαστάσεις λόγω του μεγάλου χρόνου παραμονής στους δρόμους και εκτός κάδων.
• Το πρόβλημα θα ενταθεί με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, καθώς και την προσέλκυση τρωκτικών.
• Στην περαιτέρω μεγέθυνση του προβλήματος συμβάλει ο διασκορπισμός των απορριμμάτων από τα αδέσποτα ζώα και τυχόν αλλαγή των καιρικών φαινομένων (βροχή, άνεμος) που μπορεί να τα παρασύρουν κατά μήκος των οδών και να προκαλέσουν φραγή των φρεατίων με αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων.

Η κήρυξη αυτή θα επιτρέψει την άμεση αποκομιδή, προσωρινή αποθήκευση και την μεταφόρτωση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ορισθεί από το Δήμο Τρίπολης συγκεκριμένος χώρος για την προσωρινή αποθήκευση και τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων, ο οποίος χώρος πρέπει να έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
β) Να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης.
γ) Πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και η αποκατάσταση του αναφερόμενου χώρου είναι ευθύνη του Δήμου Τρίπολης.

Επισημαίνουμε:
• Την υποχρεωτική πλύση των κάδων και των σημείων (πεζοδρόμια-δρόμοι κ.λ.π.) που έχουν εναποτεθεί και συσσωρευτεί μέχρι τώρα τα απορρίμματα και την απολύμανση αυτών καθώς και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
• Τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.
• Να δοθεί προτεραιότητα στους χώρους των νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιες υπηρεσίες, κ.λ.π.
• Την επίσπευση διαδικασιών για την άμεση αδειοδότηση και λειτουργία Σταθμού Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάντα για τα προβλήματα όρασης: Βλέπετε θολά; Βλέπετε αστράκια;


Τα προβλήματα της όρασης, είτε σοβαρά - είτε όχι, μπορεί να παρουσιαστούν με ποικιλία συμπτωμάτων. Η σαφής περιγραφή του συμπτώματος, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, θα βοηθήσουν σημαντικά τον θεράποντα οφθαλμίατρο σας προς την κατεύθυνση της σωστής διάγνωσης και θεραπείας. Για το λόγο αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε για ορισμένα κοινά συμπτώματα της δυσλειτουργίας των ματιών και τι μπορεί αυτά να σημαίνουν.

Θολή, παραμορφωμένη όραση;

Η μακροχρόνια θολή ή παραμορφωμένη όραση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες… Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κάποιο διαθλαστικό σφάλμα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός, που αναγκάζουν το φως να μην εστιάζεται στο σωστό σημείο στο πίσω μέρος του ματιού, που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδή παρουσιάζει συμμετρία και ίδια σχεδόν καμπυλότητα σε όλους τους άξονες, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να επικεντρώνονται σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδή που λέγεται ωχρά κηλίδα.

Ο αστιγματισμός για παράδειγμα, αποτελεί μία αιτία που εμπίπτει στα αθώα αίτια παραμορφωμένης όρασης. Στην περίπτωση αυτή, ο κερατοειδής (το διαφανές εξωτερικό τμήμα του ματιού μπροστά από το χρωματιστό χιτώνα που ονομάζεται ίριδα ) έχει ακανόνιστη καμπυλότητα Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι διαθλώμενες ακτίνες να συγκεντρώνονται σε περισσότερα του ενός σημείου, οδηγώντας στην παραμορφωμένη όραση. Η αντιμετώπιση γίνεται με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή τέλος, με διαθλαστική επέμβαση.

Η μυωπία επίσης, είναι ένα είδος διαθλαστικού σφάλματος, που προκαλείται όταν το αξονικό μήκος του βολβού είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο. Σε αυτή την κατάσταση, που ξεκινά από μικρή ηλικία, οι ασθενείς μπορούν να δουν καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά τους ενώ, όσο η απόσταση του αντικειμένου αυξάνεται, αυτό φαίνεται πιο θολό. Η υπερετρωπία αντίθετα, οφείλεται στο γεγονός ότι το αξονικό μήκος του ματιού είναι μικρότερο από το κανονικό. Στην περίπτωση αυτή ο υπερμέτρωπας βλέπει θολά τόσο κοντά όσο και μακριά. Η διόρθωση των αμετρωπιών αυτών γίνεται κατά βάση με γυαλιά και φακούς επαφής αλλά και χειρουργικά με διαθλαστική επέμβαση, όταν η ανατομία του βολβού το επιτρέπει.

Τέλος, μεταξύ των πιο σοβαρών αιτιών της παραμορφωμένης όρασης, οι οποίες εμφανίζονται κάπως απότομα, είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να συμβεί με την πάροδο της ηλικίας αλλά και άλλες παθήσεις της ωχράς κηλίδας, όπως οπή, επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη ή και οίδημα, συνεπεία διαφόρων παθήσεων ,όπως για παράδειγμα διαβήτης , χειρουργική επέμβαση ή τραύμα κλπ.

Το αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων είναι ότι ο ασθενής χάνει την κεντρική του όραση. Με άλλα λόγια τα αντικείμενα στο κέντρο του πεδίου φαίνονται πιο θολά και παραμορφωμένα.. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση αν αφεθούν χωρίς θεραπεία ή οποίες ανάλογα με το αίτιο μπορεί να θεραπευθούν είτε φαρμακευτικά ή ακόμα και χειρουργικά (πχ. ενδουαλοειδικές ενέσεις φαρμάκων ή με ειδική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται υαλοειδεκτομή )

Ομιχλώδης όραση

Όταν κάποιος παραπονείται για σταδιακή εμφάνιση ομιχλώδους ή θολής όρασης, ουσιαστικά παραπονείται διότι η οπτική εικόνα του γίνεται δυσδιάκριτη, σαν να φαίνεται μέσα από ομίχλη και είναι πιο συχνά ένα σύμπτωμα του καταρράκτη. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της σκλήρυνσης και θόλωσης του φυσιολογικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, που συμβαίνει συνήθως με την αύξηση της ηλικίας. Σταδιακά προκαλεί χειρότερα προβλήματα όρασης ενώ με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη τύφλωση, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η σύγχρονη θεραπεία είναι η αφαίρεση του καταρράκτη με την μέθοδο της φακοθρυψίας και ένθεσης κατάλληλου ενδοφακού.

Άλλες σπανιότερες αιτίες ομιχλώδους όρασης είναι η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α, ενδοφθάλμιες φλεγμονές, οφθαλμικοί όγκοι, δυστροφίες του κερατοειδή κλπ.οι οποίες αντιμετωπίζονται ανάλογα με την αιτία.

Εμφάνιση αιωρούμενων σωματιδίων

Η εμφάνιση αιωρούμενων σωματιδίων ή αλλιώτικα… μυοψιών στο οπτικό πεδίο

είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης σκούρων κηλίδων στο πεδίο όρασης, που προκαλούνται από την παρουσία αδιαφανών ουσιών μέσα στο φυσιολογικό κατά τα άλλα, διαφανές ζελέ του βολβού που λέγεται υαλοειδές.

Δεδομένου ότι μπλοκάρουν κάποια ποσότητα φωτός να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα όρασης.

Οι μυοψίες είναι μεταξύ των συμπτωμάτων που προκύπτουν μετά από ρήξη ή και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, στην οποία ο αμφιβληστροειδής ξεκολλά από τον υποκείμενο ιστό, τον χοριοειδή, οδηγώντας τελικά σε απώλεια της όρασης.

Αυτή η κατάσταση συχνά προκαλείται σε εκείνους που πάσχουν από σοβαρή μυωπία.

Η ξαφνική εμφάνισή τους αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως με χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο.

Εμφάνιση λάμψεων

Όπως και οι μυοψίες, οι λάμψεις τις περισσότερες φορές σχετίζονται με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως ρωγμή, αποκόλληση υαλοειδούς ή ακόμα χειρότερα με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Οι άνθρωποι που βλέπουν λάμψεις συχνά τις περιγράφουν σαν φωτεινό τόξο ή σαν λαμπτήρα που αναβοσβήνει στο οπτικό τους πεδίο.

Η ξαφνική εμφάνιση λάμψεων αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση εξέταση από οφθαλμίατρο.

Απώλεια της περιφερειακής όρασης

Όσο σημαντική είναι η κεντρική μας όραση, αυτήν δηλαδή που χρησιμοποιούμε για να δούμε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, άλλο τόσο είναι και η περιφερική μας όραση.

Παρότι η απώλεια της περιφερικής όρασης δεν οδηγεί απαραίτητα σε σημαντική αναπηρία, παρ’ όλα αυτά η παρουσία της είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να ανιχνεύουμε κίνηση στην περιφέρεια του πεδίου μας και να αντιδρούμε ενστικτωδώς σε επερχόμενο κίνδυνο (όπως για παράδειγμα όταν έρχεται προς το μέρος μας ένα αυτοκίνητο) ή και να μπορούμε να κινούμαστε με άνεση στο χώρο.

Η απώλεια της περιφερικής όρασης μπορεί να οφείλεται σε οφθαλμολογικά ή ακόμα σπανιότερα σε νευρολογικά προβλήματα (π.χ. όγκος υπόφυσης).

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια για παράδειγμα είναι ένα σπάνιο οφθαλμολογικό πρόβλημα το οποίο με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε επιδείνωση του εύρους και την ποιότητας της περιφερικής όρασης. Είναι απαραίτητη η διάγνωση από οφθαλμίατρο καθότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί λόγω κληρονομικότητας να έχουν προσβληθεί και άλλα συγγενικά εξ αίματος άτομα.

Η συχνότερη όμως από τις οφθαλμολογικές παθήσεις που οδηγεί σε απώλεια της περιφερικής όρασης είναι το γλαύκωμα. Αυτή η ύπουλη ασθένεια, η οποία εμφανίζεται με ποικίλη βαρύτητα, προκαλείται από αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης λόγω διαταραχής της ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και την αποχέτευση ενός υγρού (υδατοειδές υγρό), που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του ματιού. Η απώλεια της περιφερικής όρασης είναι το πρώτο από τα οφθαλμικά συμπτώματα που προκαλεί, αν και σε πολλές περιπτώσεις αρχικά δεν δίνει κανένα σύμπτωμα. Καθώς η εξέλιξη του γλαυκώματος συνεχίζεται, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες περιπτώσεις σε πλήρη τύφλωση ή ακόμα και δυσβάσταχτο οφθαλμικό άλγος. Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι κατά βάση φαρμακευτική ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις χρειάζεται και χειρουργική παρέμβαση

Κόκκινο μάτι

Οφθαλμική ερυθρότητα είναι ένας γενικός όρος που απλά περιγράφει την κοκκινωπή ή ροζέ εμφάνιση του ενός ή και των δύο οφθαλμών. Η ερυθρότητα μπορεί να εμφανίζεται μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα όπως δακρύρροια, τσίμπλες, άλγος, θόλωση όρασης, οίδημα βλεφάρων κλπ. Η ερυθρότητα κυμαίνεται από ελαφρύ κοκκίνισμα έως εξεσημασμένη ερυθρότητα με συνοδό αγγειοδιαστολή των επιφανειακών αγγείων που καλύπτουν το λευκό τμήμα του ματιού. Μεταξύ των συνηθισμένων αιτιών μπορεί να είναι η αλλεργία, η κούραση, η υπερβολική χρήση φακών επαφής, βλεφαρίτιδα ,μια απλή αιμορραγία του επιπεφυκότα, κλπ. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια όπως για παράδειγμα τραύμα ή έλκος κερατοειδή (πχ από χρήση φακών επαφής) , ενδοφθάλμια φλεγμονή (που ονομάζεται ιριδοκυκλίτιδα) ,οξύ γλαύκωμα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση ερυθρότητα που επιμένει και συνοδεύεται και από αλλά συμπτώματα θα πρέπει να εκτιμάται από οφθαλμίατρο.

Άλλα προβλήματα όρασης και συμπτώματα

Πέραν των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα είτε αθώα είτε πιο σοβαρά, όπως τσίμπλιασμα, άλγος, δακρύρροια, τσούξιμο, κνησμός, αίσθημα καύσους, διπλωπία, βλεφαρόπτωση, νυσταγμός αλλά και άλλα πολλά που δεν αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα μπορεί να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πιθανή σοβαρότητα αυτών των οφθαλμικών συμπτωμάτων αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας επαγγελματικής αξιολόγησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας για εξέταση και διάγνωση κάποιας πιθανής πάθησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Το δράμα μιας ΑμεΑ μητέρας που της έκοψαν το επίδομα


Από τον περασμένο Μάιο περιμένουμε να περάσουμε την εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή στο ΚΕ.Π.Α. χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το βοήθημα των 624 ευρώ το δίμηνο έχει σταματήσει από τότε και μόνο εμείς ξέρουμε πώς τα καταφέρνουμε, είναι τα λόγια της κας Αλεξίας Γεωργιακάκη.

Μητέρα τριών παιδιών, ένα εκ των οποίων η 21χρονη Μιχαλία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα νοητικής στέρησης. Χωρισμένη η κα Γεωργιακάκη εργάζεται σε δύο δουλειές, πρωί και απόγευμα, προκειμένου να καταφέρει να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά της.

Την ίδια στιγμή, όμως, με την αναλγησία του Υπουργείου στερείται η ίδια και το παιδί της βασικά πράγματα απαραίτητα για την υγειονομική του κάλυψη και προστασία. Η οικογένειά της είναι μία από τις χιλιάδες της χώρας με ανάλογα περιστατικά, που, εξαιτίας των οριζόντιων περικοπών, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η κόρη μου θα κλείσει φέτος τα 21. Παρουσιάζει μέτρια νοητική στέρηση. Επαιρνε ένα επίδομα για αναπηρία 67%, ένα ποσό δηλαδή 624 ευρώ κάθε δύο μήνες. Με αυτά τα χρήματα φρόντιζα και πλήρωνα κάποια πράγματα που δεν μπορούσα διαφορετικά. Εδινα 300 ευρώ για ψυχολόγους, με ειδικές συνεδρίες προκειμένου να τη βοηθήσουν στην καθημερινότητά της. Να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ότι έχει γίνει γυναίκα, αλλά με ένα μυαλό που δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό, κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, έχει πολλές άσχημες συνέπειες. Τώρα που δεν μπορώ να τις προσφέρω τον ψυχολόγο τον τελευταίο χρόνο αναγκάστηκα να την πηγαίνω στον ψυχίατρο, να κάνει χρήση φαρμάκων για να μην παρουσιάζει εκρήξεις, τάσεις φυγής και ακόμα χειρότερα πράγματα, εξηγεί η μητέρα, εμφανώς προβληματισμένη και ανήσυχη.

Το ότι η Υγειονομική Επιτροπή εδώ και έναν χρόνο την έχει ακόμα στη λίστα αναμονής έχει μεγαλώσει τα ήδη οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην οικογένειά της η κα Γεωργιακάκη. Είμαστε σε αδιέξοδο. Η βεβαίωση αναπηρίας διαρκούσε 5 χρόνια. Εληξε πέρυσι 10 Μαΐου. Είχα καταθέσει στο ΚΕ.Π.Α. τα δικαιολογητικά και ακόμα δεν με έχουν καλέσει για να περάσω επιτροπή. Πολύ φοβάμαι ότι και να περάσει επιτροπή, με τις βαθμίδες που βάζουν πλέον, δεν θα της αναγνωριστεί το 67%. Δυστυχώς για μας δεν υπάρχει στήριξη πραγματική και δεν υπάρχει και αξιόπιστη κρατική δομή. Φέτος ολοκληρώνει το σχολείο της, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από το οποίο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αλλά τι θα κάνει την επόμενη μέρα; Τελειώνει το παιδί αυτήν την εκπαιδευτική δομή, αλλά δεν υπάρχει τίποτα! Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να φύγω για τη Νέα Ζηλανδία, όπου γεννήθηκα, γιατί ξέρω ότι εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα. Αλλά μια τέτοια απόφαση πάλι είναι πολύ δύσκολη, καταλήγει η κα Γεωργιακάκη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Στέγνωσε» από βασικά υλικά το νοσοκομείο Ζακύνθου


Έληξαν οι συμβάσεις για την προμήθεια υλικών.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το νοσοκομείο Ζακύνθου όσον αφορά τις ελλείψεις σε βασικά υλικά και πετρέλαιο. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως το πετρέλαιο φτάνει μέχρι και για σήμερα, οπότε και οι τεχνικοί θα κλείσουν τις δεξαμενές για να μην μπει αέρας.

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης στην ΕΚΕΠΥ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έγκριση προμηθειών, επισημαίνονται οι επιτακτικές ανάγκες του Νοσοκομείου σε υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια και ζητείται η διάθεση αποθεμάτων από άλλα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως οι συμβάσεις για την προμήθεια υλικών έχουν λήξει, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκριθεί το πρόγραμμα προμηθειών.

Πιο συγκεκριμένα, το νοσοκομείο δεν έχει αποθέματα από υλικά όπως συνδετικά οξυγόνου, τζελ υπερήχων, μάσκες aerolin παιδιών και ενηλίκων, πεταλούδες, βαμβάκι, υδρόφυλλη γάζα, φλεβοκαθετήρες, σύριγγες, ενώ αποθέματα μιας μόνο εβδομάδας υπάρχουν σε υλικά όπως καθετήρες, ουροσυλλέκτες, γυψοταινίες, κτλ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοντά σε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια


Την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια σημείωσαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης στη σημερινή συνάντησή τους με κλιμάκιο της τρόικας.

Tα ενήμερα δάνεια, το ύψος του επιτοκίου της περιόδου χάριτος αλλά και της αξίας των ακινήτων που θα αφορά η νέα ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποτέλεσαν το αντικείμενο και της σημερινής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου «γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν διότι μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, πλην όμως η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα επηρεάζει όχι μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά συνολικά την οικονομία μας».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ώστε να προχωρήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μας.

Η τρόικα ζητά να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5% όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη ( κινητής και ακίνητης περιουσίας) καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Το ποσό αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη.

Τέλος σημειώνεται ότι η Ελληνική πλευρά εμμένει στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις καθώς οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα ενώ η ανεργία ολοένα μεγεθύνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης (εφόσον η μηνιαία δόση στην διάρκεια των 4 ετών δεν αφορά μόνο την πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίζεται η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος σε αναπήρους


Πυρ ομαδόν κατά των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα, σε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μη μένουν χωρίς πηγή εισοδήματος άτομα με αναπηρία, το διάστημα που περιμένουν να κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), έδωσε ο υφυπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην «Ειδική Συνάντηση Επιστημονικού, Κοινωνικού και Πολιτικού Διαλόγου για την Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μια μικρή ανακούφιση, που θα αντιμετωπίσει τη μη ολοκληρωμένη προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξαμηνιαία παράταση της καταβολής σύνταξης σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας για το διάστημα αναμονής της εξέτασης, αλλά δεν λαμβάνει μέριμνα για το προνοιακό επίδομα.

«Οφείλουμε αυτό να το διορθώσουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην εξέταση των ατόμων με αναπηρία από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, είναι η ένταξη περισσοτέρων γιατρών στο σύστημα. Αυτό, είπε, θα αποτελεί «κάποια ανακούφιση έστω και πρόσκαιρη σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν και στο μεταξύ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

«Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία», τόνισε κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

«Με το υπάρχον σύστημα, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βιώνουν τον απόλυτο διασυρμό από το πολιτειακό και μιντιακό κατεστημένο, μιας και δυστυχώς, το σύστημα πιστοποίησης εντάχθηκε στην μνημονιακή διαδικασία: 57.000 εγκλωβισμένοι στα ΚΕΠΑ, περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην ιατροφαρμακευτική διαδικασία», είπε.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε τον θεσμό των επιτροπών του ΚΕΠΑ, ο Γιάννης Λυμβαίος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), που «δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και στις οικογένειές τους, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται η εξέταση, αλλά και εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο η αξιολόγηση της αναπηρίας να είναι συνδεδεμένη με τις παροχές που παίρνει κάποιος. «Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια αναπηρία, ακρωτηριασμένων, με εγκεφαλικές παραλύσεις, τετραπληγίες, οι οποίοι πρέπει να περνούν και να ξαναπερνούν από ΚΕΠΑ, για κάθε παροχή που χρειάζεται να έχουν», είπε.

Τραγική, όμως, χαρακτηρίζει ο κ. Λυμβαίος την κατάσταση και για τους γονείς, καθώς, όπως αναφέρει, «ενώ περιμένεις να σου αξιολογήσουν το παιδί σύμφωνα με την αναπηρία που έχει, αξιολογούν την αναπηρία καθαρά δημοσιονομικά και σύμφωνα με το τι μπορεί να κοπεί από αυτά που δικαιούται το παιδί σου, προκειμένου να υπάρχει το μικρότερο δυνατό κόστος δημοσιονομικά. Αυτό δεν είναι ούτε λογικό, ούτε έντιμο».

«Τα άτομα με αναπηρία είναι πλέον φυλακισμένα σε ένα σύστημα που το ίδιο το κράτος δημιουργεί», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Χαροκόπος, Οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ και περιφερειακός σύμβουλος Πατρέων.

Ο κ. Χαροκόπος που είναι και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, μιλάει για ανθρώπους που είναι «σε αναμονή ακόμη και 13 μήνες προκειμένου να πάρουν το επίδομά τους, χάρη στο οποίο ουσιαστικά ζουν», καθώς «το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που παίρνει το επίδομα είναι άνεργοι».

Για ένα σύστημα δυσλειτουργικό, που έχει τα χαρακτηριστικά κοινωνικού αποκλεισμού για μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο Βασίλης Κούτσιανος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ. Ο κ. Κούτσιανος που είναι περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν την κατ’ οίκον εξέταση ακόμη και ενάμιση χρόνο. «Σκεφθείτε τι τραγικές συνέπειες έχει αυτό για το επίπεδο διαβίωσης, για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οδηγούνται σε έναν κοινωνικό καιάδα».

Δραματικές είναι οι συνθήκες στη Ρόδο και στα νησιά, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μανώλης Ζηβιανάκης, πρόεδρος της περιφερειακής Νοτίου Αιγαίου της Συνομοσπονδίας καθώς όπως σημειώνει, οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις καθυστερήσεις του συστήματος που σημειώνονται στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και τα προβλήματα των νησιών, όπως οι καιρικές συνθήκες και οι συγκοινωνίες.

Σημείωσε επίσης την περίπτωση «ενός τετραπληγικού που είχε καταθέσει τα χαρτιά του το Δεκέμβριο του 2011 προκειμένου να περάσει από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ και τελικά θα εξεταστεί τώρα, μετά από τις πιέσεις του συλλόγου».



Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα σκότωσε τα 3 νεογέννητα μωρά της και τα έβαλε στην κατάψυξη


Έχει ακόμη τέσσερα παιδιά και ομολόγησε το έγκλημα.

Σοκ έχει προκαλέσει στην Πολωνία η είδηση ότι μια 42χρονη μητέρα σκότωσε τα τρία νεογέννητα μωρά της και στη συνέχεια έκρυψε τα πτώματά τους σε καταψύκτη.

Δικαστήριο της Ιλάβα, στη βόρεια Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγγειλε κατηγορίες στην 42χρονη.

Στην γυναίκα, που κατονομάζεται μόνον ως Λουκίνα Ντ. μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Στη γυναίκα αυτή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τριπλή ανθρωποκτονία και όχι παιδοκτονία. Ωστόσο είναι δυνατό να αλλάξει στη συνέχεια ο χαρακτηρισμός του εγκλήματος, αν έχουμε εκθέσεις ειδικών που να πιστοποιούν ότι η γυναίκα έδρασε ενώ βρισκόταν σε κατάσταση σοκ μετά τον τοκετό», δήλωσε ο εισαγγελέας που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα της υπόθεσης, Γιαν Βιερζμπίκι.



Η γυναίκα, η οποία είναι ήδη μητέρα τεσσάρων παιδιών ηλικίας 22, 19, 15 και 6 ετών, ομολόγησε ότι διέπραξε το έγκλημα.

Την Τρίτη κατά την έρευνα που πραγματοποίησε στο σπίτι της, η αστυνομία βρήκε στον καταψύκτη τα πτώματα των τριών βρεφών, τα οποία ήταν όλα αγόρια.

Η νεκροψία που θα γίνει θα αποσαφηνίσει τις συνθήκες θανάτου τους, σύμφωνα με την αστυνομία.


Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΠΑ Αναλγησίας


Ξεσηκωμός για την ταλαιπωρία και την εξαθλίωση που υφίστανται οι δικαιούχοι από την πολιτεία.
«Να ξεκινήσει από τη Χίο μια φωτιά που θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, θα συσπειρώσει όλη την Κοινωνία ενάντια στην αναλγησία όλων εκείνων που μας έχουν φέρει σήμερα εδώ και θα μας επιτρέψει να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Το πρόβλημα δεν είναι των ΑΜΕΑ είναι πρωτίστως κοινωνικό. Στην αρχή μας έδειχναν με το δάκτυλο μιλώντας για επιδόματα μαϊμού και μαϊμού τυφλούς. Τώρα στοχοποιούν τους άπορους. Όλη η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει, να ξεσηκωθεί… Πού πρέπει να φτάσουμε βρε παιδιά; » ακούστηκε η γεμάτη αγανάκτηση κι απόγνωση πλέον φωνή της προέδρου του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, Σ. Μιχάλα.




Από σήμερα το πρωί πολλά μέλη του συλλόγου, άνθρωποι που έπρεπε να εξεταστούν από την επιτροπή ΚΕΠΑ που δεν έγινε προχθές λόγω μη έλευσης των γιατρών, αλλά κι εκπρόσωποι φορέων συγκεντρώθηκαν έξω από το ΙΚΑ και ζητούσαν το αυτονόητο. Σεβασμό και την εξέταση τους από την αρμόδια επιτροπή σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.










Διαβάστε περισσότερα...

Πέτυχε η εγχείρηση στη Reema


Σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση από τον καθηγητή Δημήτρη Λινό στο Νοσοκομείο Μητέρα υποβλήθηκε η 6χρονη Reema από την Συρία. Η επέμβαση αφορούσε στην αποκατάσταση του εντέρου της που είχε δεχθεί σφαίρα σε πρόσφατες συγκρούσεις στη Συρία.
Η Διοίκηση και όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές του ομίλου Υγεία που αφιλοκερδώς αγκάλιασαν την Reema και τον πατέρα της δέχθηκαν με συγκίνηση όχι μόνο την αγάπη και ευγνωμοσύνη τους αλλά και έναν "πίνακα" της μικρής ασθενούς που έχει γίνει πια καλά και μέσα από τη ζωγραφιά της περιγράφει τα συναισθήματα της.
Η Reema ζωγράφισε την ελληνική σημαία και από κάτω ένα χαμογελαστό κοριτσάκι που δείχνει με την καρδούλα την αγάπη της, ενώ κάτω από την Συριακή σημαία ζωγράφισε ένα θλιμμένο κοριτσάκι που δέχεται μια σφαίρα στη κοιλιά της και χύνεται το αίμα της.




Διαβάστε περισσότερα...

Δεντροφύτευση στη Θεσσαλονίκη


Το Σάββατο μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής.

Σαράντα οκτώ δέντρα, ελιές και κουκουναριές, θα φυτέψουν το ερχόμενο Σάββατο μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής πολίτες της Θεσσαλονίκης που θα ανταποκριθούν σε σχετική πρόσκληση της Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ) και του δήμου.

Οι δύο φορείς ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία για τη φύτευση δένδρων στους χώρους πρασίνου στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαι Πολίτης και Όχι Απλά Κάτοικος».

Την ίδια ημέρα, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της ΧΑΝΘ θα προβούν σε μια συμβολική εθελοντική δράση φύτευσης 50 και πλέον μικρών εποχιακών φυτών που θα διατεθούν από τα φυτώρια του δήμου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα γράμμα για σένα, καημένε ασθενή μου!


Εδώ και τρία χρόνια περίπου η κατάσταση έγινε αφόρητη για σένα, με απίστευτες οικονομικές επιβαρύνσεις, περικοπές μισθών και αύξηση των ποσοστών συμμετοχής σου στις ιατροφαρμακευτικές σου ανάγκες.

Ίσως έχασες τη δουλειά σου, ίσως έπαθες ατύχημα, ίσως χειρουργήθηκες, ίσως χρειάζεσαι φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις. Ίσως χρειάζεσαι τροφή, ρούχα, συμπαράσταση. Ίσως και να πέθανες. Δεν σε βλέπω. Μα δεν ξέρω καλέ μου ασθενή που να σε παραπέμψω. Μην έρχεσαι στον γιατρό σου για βοήθεια. Από δω και πέρα σου είμαι άχρηστος, επικίνδυνος, ζημιογόνος και εχθρός σου.

Σήμερα το πρωί ήρθες με τα πόδια 6 χιλιόμετρα από το δίπλα χωριό να πάρεις τα φάρμακά σου και αφού περίμενες όρθιος 3 ώρες και κόντεψε να λυγίσει το μπαστούνι σου, σε κοίταξα στα μάτια όταν έφτασε η σειρά σου και σου είπα:

- Λυπάμαι καημένε μου ασθενή που περίμενες τόσες ώρες, αλλά δεν μπορώ να σου γράψω τα κολλύρια σου. Δεν έχεις γνωμάτευση οφθαλμιάτρου!! Πρέπει να μεταβείς στην Αθήνα για να την πάρεις.

- Γιατρέ, γράψε μου το φάρμακο του προστάτη μου.

- Καημένε μου κυριούλη, δεν έμαθες ότι χρειάζεται κι αυτό γνωμάτευση από ουρολόγο;

- Καλά γιατρέ, δεν θα αγοράσω τα κολλύρια. Ας στραβωθώ: Μήπως και που τα βάζω υπάρχει περίπτωση να δω άσπρη μέρα;
Μην μου γράφεις ούτε του προστάτη μου. Θα ξυπνάω όλη νύχτα και λίγο λίγο 50 φορές θα τα καταφέρω μέχρι το πρωί να αδειάσω την κύστη μου.
Όμως σε παρακαλώ γράψε μου το φάρμακο για το έλκος που έχω, διότι τα αντιπηκτικά που παίρνω για την καρδιά μου με πειράζουν στο στομάχι κι ο γιατρός μου, μου είπε να μην τα σταματήσω ποτέ γιατί θα πεθάνω από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Τότε λύγισα, τσάκισα και σου διάβασα την απόφαση των υπουργών περί απαγόρευσης συνταγογράφησης του συγκεκριμένου φαρμάκου από τη δική μου ειδικότητα: της Παθολογίας!!!

Εσύ μ’ έφτυσες στο πρόσωπο και με ρώτησες; Τότε τι κάνεις εδώ; Διακοπές και μας κοτσάρεις τους βαρύγδουπους τίτλους σου για μόστρα; Κοπάνησες το μπαστούνι στο γραφείο κι έφυγες νευριασμένος.

Πόσο δίκαιο είχες; Αναρωτήθηκα τι κάνω εγώ εδώ απέναντί σου; Ποιά η χρησιμότητά μου σε σένα, καμιά.

Διότι σήμερα αποφάσισαν ότι πρέπει να σε αφήσω με τον πόνο του έλκους να σου βαραίνει το επιγάστριο, μέχρι να βρεθεί ραντεβού στο νοσοκομείο ή να βρούμε τον κοντινότερο γαστρεντερολόγο ή να αρθεί το απαγορευτικό των 10 μποφόρ, για να λάβεις κακόμοιρε ταλαιπωρημένε ασθενή μου το φάρμακό σου για το έλκος σου.

Όμως θα πρέπει οι κύριοι αυτοί να είναι κοντά μας, την ώρα της κρίσης και του παροξυσμού του έλκους σου και να ακούμε το γιατρό σου να λέει:

Κύριε!!!

Σηκωθείτε όρθιος (διότι είσαι διπλωμένος στα δύο από τον πόνο). Δείξε λίγο κατανόηση στους υπουργούς μας, που αποφάσισαν να σώσουν την Ελλάδα, κόβοντάς σου τα φάρμακα. Πήγαινε σπίτι σου, πιες κανένα χαμομήλι, άναψε και κανένα κεράκι σε κανένα ξωκλήσι κι αν δεν έχει απαγορευτικό, πάρε το πλοίο και πήγαινε με το έλκος σου, τη διάτρησή σου, την αιμορραγία σου τέλος πάντων σ’ ένα νοσοκομείο της Αθήνας κι άσε κι εμένα τον τρισάθλιο γιατρουδάκο ήσυχο διότι είμαι άχρηστος για σένα.

Δεν μου επιτρέπεται να γράψω τίποτα. Μου άφησαν τις γνώσεις και τις σπουδές να είναι στριμωγμένες στο κεφάλι μου για να μπορώ να σε σώσω όταν με χρειαστείς και κάθε μέρα μου κόβουν κι ένα δάχτυλο. Τώρα όμως δεν έχω χέρια για να σε βοηθήσω. Έχω μόνο γνώσεις, χρόνια εφημεριών και χαμένων χρημάτων για να πλουτίσω το μυαλό μου. Τώρα δεν έχω τίποτα να σου δώσω.

Δεν μου επιτρέπουν (ακόμη κι αν γνωρίζω τον τρόπο) να σε θεραπεύσω!

Αν πάθεις συγκοπή κι αν σου βρω φύσημα στην καρδιά από βουλωμένη αορτική βαλβίδα δεν μπορώ να σου γράψω το triplex καρδιάς.
Αν κινδυνεύεις από οστεοπόρωση να σπάσεις το γοφό σου, δεν μπορώ να σου γράψω μέτρηση οστικής πυκνότητας.
Αν είσαι ασθενής με 3-4 παθήσεις και χρειάζεσαι 7 φάρμακα, δεν μπορώ να σου τα γράψω όλα (ως μη συμβεβλημένος ιατρός του ΕΟΠΥΥ).

Γι αυτούς τους λόγους είμαι άχρηστος για σένα καλέ μου ασθενή. Από δω και πέρα, θα με λες ταχυδρόμο.

Θα σου γράψω ραβασάκια και θα σε στέλνω σε 50 ειδικότητες να πάρεις γνωματεύσεις για να μπορώ να σου γράψω τα φάρμακα. Δεν σου επιτρέπεται η επίσκεψη στον παθολόγο διαφορετικά.

Κι όπως κάθε επαρχία έτσι κι εδώ καλέ μου ασθενή έχεις την καραμπίνα σου έτοιμη να τη στρέψεις στα μούτρα του γιατρού σου, που σου αρνείται να σ’ εξυπηρετήσει και να ανακουφιστείς απ’ όλους σου τους πόνους.

Να θυμάσαι όμως ότι για σένα παρανόμησα!

Έγραψα το triplex καρδιάς να επισκεφτείς γρήγορα τον καρδιολόγο σου, σου έγραψα την μέτρηση οστικής πυκνότητας για να μην σπάσεις τον γοφό σου, σου έγραψα το 8ο – 9ο φάρμακο της χρόνια αγωγή σου για την καρδιά σου, τα πνευμόνια, τον καρκίνο σου.

Κι αν οι κύριοι θελήσουν, βάσει νόμου, να με δικάσουν ή να με περάσουν από πειθαρχικό συμβούλιο διότι δεν εκτέλεσα τις εντολές τους………. …….. να σε ξεματιάσω (χωρίς να σου δώσω φάρμακα).

Ήρθε λοιπόν η ώρα να φεύγω κι εγώ σιγά σιγά. Είμαι 43 χρονών, ξέρεις, αλλά πιο γέρος από σένα. Είμαι ανήμπορος, αβοήθητος και μόνος.

Είχα στις σπουδές μου το όνειρο να σε σώσω κι έγινε εφιάλτης. Είχα στις εφημερίες μου τα μάτια σου καρφωμένα πάνω μου να διψούν για ζωή και μου έδινες δύναμη.

Τώρα τα μάτια σου γέμισαν οργή για μένα και δεν βρίσκω κουράγιο να αντλήσω από πουθενά.

Το κράτος με απαξίωσε, με εγκατέλειψε.

Αντίο αγαπημένε μου ασθενή. Φεύγω κουρασμένος, αγανακτισμένος, αποδυναμωμένος κι ίσως εγώ να μην προλάβω να γεράσω σαν κι εσένα.

Ίσως τελικά εγώ ο τιποτένιος παθολόγος σου, νοσώ περισσότερο!!!


Πηγή: http://www.ramnousia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλοκή με τα εφάπαξ


Μετέωρη καθίσταται η πληρωμή του εφάπαξ, ακόμη και για όσους έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο εντός του 2012, ενώ είναι βέβαιη μια νέα μείωση τουλάχιστον κατά 10% με 15% από το 2014.

Τα ταμεία πρόνοιας (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, και ιδιωτικού τομέα) δεν μπορούν να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή ενιαίου τύπου υπολογισμού του βοηθήματος, καθώς δεν διαθέτουν και δεν προλαβαίνουν να δημιουργήσουν τις ατομικές μερίδες με τις εισφορές για εφάπαξ που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Με αποτέλεσμα να εξετάζονται άλλες λύσεις, όπως η μετάθεση του νέου τρόπου υπολογισμού από το 2015 (αν το δεχτεί η τρόικα) και η οριζόντια μείωση όλων των εφάπαξ κατά 10% τουλάχιστον, για το 2014.

Την ίδια στιγμή, και ειδικά για το Δημόσιο, πρόβλημα δημιουργείται με το εφάπαξ όσων έχουν αποχωρήσει από το 2012 και δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα, καθώς δεν περιλαμβάνονται στη λίστα πληρωμών με τα καθυστερούμενα εφάπαξ (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις) ύψους 1,17 δισ. ευρώ του Ταμείου Πρόνοιας σε παλαιότερους δικαιούχους.

Οι τελευταίοι που θα πάρουν σίγουρα εφάπαξ από τη λίστα αυτή είναι όσοι πήραν πράξη συνταξιοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2012 και θα πληρωθούν το εφάπαξ ως τον Ιανουάριο του 2014.

Όσοι έφυγαν πριν από τις 11 Ιουνίου, χωρίς η πράξη συνταξιοδότησής τους να έχει πάει στο Ταμείο Πρόνοιας, αλλά και όσοι αποχώρησαν μετά τις 11 Ιουνίου, είναι στον αέρα και εξετάζεται να πάρουν το εφάπαξ ακόμη και με δόσεις, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας μπορεί να πληρώνει χωρίς να δημιουργεί νέες καθυστερήσεις, μόλις 8.000 εφάπαξ το χρόνο από τα δικά του λεφτά, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις (από Ιούνιο 2011 και μετά) υπερβαίνουν τις 35.000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλούσιοι στα συσσίτια


Επιχειρηματίες, κτηνοτρόφοι, γαιοκτήμονες και άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια βρίσκονται στις λίστες των δικαιούχων για τα δωρεάν τρόφιμα που προσφέρει ο δήμος Αλμυρού σε απόρους.

Η καταγγελία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πλούσιοι συντοπίτες τους πρέπει να διαγραφούν από τις σχετικές λίστες, καθώς στερούν τα αγαθά από ανθρώπους που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν υπάλληλοι του δήμου κα εθελοντές πραγματοποίησαν επανέλεγχο στα στοιχεία των δικαιούχων και εμβρόντητοι διαπίστωσαν ότι από τους συνολικά 500 ενταχθέντες στο πρόγραμμα, αρκετοί διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και οικονομική άνεση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια από την Κρήτη σε 1.100 οικογένειες


Πάνω από 5 τόνοι κηπευτικών από την Ιεράπετρα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διανεμηθούν σε οικογένειες, που έχει υποδείξει η οργάνωση «Το χαμόγελο του παιδιού».

Έτσι απόψε, αναχωρούν από την Ιεράπετρα 1.100 χάρτινα κιβώτια, το καθένα από τα οποία θα περιέχει 5 κιλά κηπευτικών, διαφόρων ειδών, για να διανεμηθούν την επόμενη μέρα σε 1.100 οικογένειες.

Η συμφωνία για την εθελοντική αυτή αποστολή έγινε κατά την παραμονή της κινητής ιατρικής μονάδας του «Χαμόγελου του Παιδιού» πριν από λίγες μέρες στην Ιεράπετρα, με το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που ανέλαβε και υλοποίησε την πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ιεράπετρα Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ανέφερε ότι τρεις ομάδες παραγωγών είχαν την ευγενική χορηγία των παραπάνω ποσοτήτων, ώστε να δοθούν στις οικογένειες μέσα από δύο κεντρικές αποθήκες που διαθέτει το «Χαμόγελο του παιδιού», στο Ίλιον και στο Μαρούσι.

Παράλληλα η δράση αυτή, θα συνοδευτεί από ένα έντυπο που σκοπό θα έχει την προβολή των τοπικών κηπευτικών αλλά και τη μετάδοση του μηνύματος ότι είναι «η απάντηση της Ιεράπετρας στην αποψίλωση των υπηρεσιών από την πόλη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρικά επιδόματα: Αντιμέτωποι οι δικαιούχοι με την κρατική αναλγησία


Η κρατική αναλγησία και η έκρηξη του Οικονομέα.

Χωρίς σύνταξη και επιδόματα παραμένουν επί μήνες άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και όχι μόνο. Ο λόγος; Δεν συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές. Αυτό και άλλα απίστευτα ακούστηκαν στο Mega, με αποτέλεσμα την έκρηξη του Γιώργου Οικονομέα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, κατήγγειλε ρουσφέτια στα ασφαλιστικά ταμεία για ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Δείτε το βίντεο από το Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει στην Αθήνα το σούπερ μάρκετ των παραγωγών


Εμπορικό κέντρο ετοιμάζεται στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Εμπορικό κέντρο, τύπου Mall, έκτασης 3.000 τ.μ, όπου οι παραγωγοί θα διαθέτουν χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα τους στο κοινό ετοιμάζεται να ανοίξει στην Αθήνα, σύμφωνα με το «Έθνος.

Ο χώρος, ο οποίος βρίσκεται στην οδό Λένορμαν, θα φιλοξενεί εκτός από τα περίπτερα των παραγωγών, δύο θεματικά εστιατόρια και καθημερινές εκδηλώσεις με ομιλίες για τη μεσογειακή διατροφή, συμβουλές για την επιλογή σωστού λαδιού ή μελιού και οδηγίες για την παρασκευή καλλυντικών από φυσικά προϊόντα στο σπίτι.

Το εγχείρημα με το όνομα Ελληνική Τροφοσοφία βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και το εμπορικό κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο απέναντι από το παλιό καπνεργοστάσιο. Στόχος είναι να προσελκύσει 60-70 παραγωγούς, γεγονός εφικτό από την ανταπόκριση που φαίνεται ήδη να υπάρχει.

Αφορμή στάθηκε το λεγόμενο κίνημα της πατάτας που γνώρισε μεγάλη άνθηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναδεικνύοντας τις ανάγκες των καταναλωτών για ποιοτικά και φτηνά εγχώρια προϊόντα.

Φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, μέλι, ζυμαρικά, τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, αλλαντικά, λουκούμια ακόμη και σαπούνι θα πωλούνται στο νέο εμπορικό κέντρο, το οποίο δεν θα διαθέτει μαγαζιά αλλά περίπτερα και πάγκους.

«Η Ελληνική Τροφοσοφία θα μοιάζει με μεγάλο σούπερ μάρκετ και θα λειτουργεί καθημερινά, ώρες καταστημάτων», εξηγεί στην εφημερίδα ο κ. Γιώργος Κουβέλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Compassexpo, η οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο αξιοποιώντας τη σημαντική της εμπειρία στη διοργάνωση εκθέσεων, με εξέχουσα αυτή του Μεσογειακού Ελαιολάδου, της Ελαιοτεχνία.

Οσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να στήσουν τον δικό τους πάγκο στο εμπορικό κέντρο, θα καταβάλλουν μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες καθαρισμού του κτιρίου αλλά και ένας υπάλληλος για τον δικό τους πάγκο.

«Παρ' όλ΄ αυτά, ο ίδιος ο παραγωγός θα πρέπει να παρίσταται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και θα προβάλλει με βίντεο ή φωτογραφίες τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων του, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει», συμπληρώνει ο κ. Κουβέλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Άτοκες δόσεις για οφειλές στη ΔΕΗ


Μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης για τους μικρούς και ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εγκρίθηκε χθες από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τουλάχιστον σε 4 από δύο δόσεις που ισχύουν σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ οι εν λόγω καταναλωτές.

Ο Κώδικας προβλέπει ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους οικιακούς πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του ευάλωτου οικιακού εξοπλισμού.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο διμηνιαίος λογαριασμός ρεύματος ανέρχεται σε 200 ευρώ η ΔΕΗ ή οποιοσδήποτε άλλος πάροχος, υποχρεούται να κάνει στο μικρό και ευάλωτο καταναλωτή τουλάχιστον τέσσερις άτοκες δόσεις των 50 ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Προβλέπεται παράλληλα ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποβάλλουν στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) εντολή απενεργοποίησης ή να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με ευάλωτους οικιακούς πελάτες λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών κατανάλωσης α) κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο ως και Μάρτιο και β) κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, που οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ηλεκτροδότησης λόγω ψύχους και καύσωνα αντίστοιχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα δικαιολογητικά που μειώνουν τους φόρους


Οδηγός για τους φορολογούμενους.

Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία παρέχει σε κάθε φορολογούμενο τη δυνατότητα να μειώσει ή ακόμα και να μηδενίσει τη φορολογική του επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το οποίο απέκτησε το 2012 κάθε φορολογούμενος, αφαιρείται - εκπίπτει ποσοστό 10% από συγκεκριμένες δαπάνες που πραγματοποίησε μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», οι δαπάνες αυτές είναι οι εξής:

α. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

Θεωρούνται οι αμοιβές που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που πλήρωσε σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, και για επισκέψεις σε ψυχολόγο.

Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται τα νοσήλια που έχει καταβάλει σε ιδιωτικές κλινικές, σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμων, έξοδα που έχει πληρώσει σε επιχείρησης περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, έξοδα αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας και τα έξοδα αντικατάστασης των μελών του σώματος με τεχνητά.

Το ποσό της μείωσης του φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές, δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

β. οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε Ταμεία ασφάλισης του, καθώς και οι εισφορές που πλήρωσε για την προαιρετική του ασφάλιση. Εφόσον δηλώνετε εισοδήματα από την άσκηση εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, τότε το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβάλατε το 2012 για υποχρεωτικές εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κλπ.) αναγνωρίζεται από την Εφορία για έκπτωση από το εισόδημα που θα πληρώσετε.

γ. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η έκπτωση των δωρεών διενεργείται εφόσον τα ποσά αυτών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών, στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.

Διευκρινίζεται ότι όταν τα ποσά των δωρεών προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που ανοίχθηκε για το σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα.

δ. Οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

ε. Τ ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.

στ. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος του καταβάλλοντος τη διατροφή, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

ζ. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενοικίων κύριας κατοικίας επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς η συνολική μείωση φόρου που προκύπτει από τη δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ (10% Χ 1.000 ευρώ). Η μείωση αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή, ή του πληρεξούσιου - νόμιμου εκπροσώπου, αν οι εκμισθωτές δεν κατοικούν στην Ελλάδα. Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή.

η. Τα ενοίκια που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

θ. Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Περπάτησε ο 15χρονος μαθητής από την Πάτρα


Ευχάριστα τα νέα από το Ανόβερο-Θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Ευχάριστα είναι τα νέα που φθάνουν από την κλινική του Αννόβερο για τον 15χρονο Μανώλη ο οποίος υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση.

Ο μαθητής χθες κατάφερε να περπατήσει κιόλας με τη βοήθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και του λέκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλη Παναγιωτόπουλου ο οποίος τον συνόδευσε στη Γερμανία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της υγείας του Μανώλη, αφού λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε είχε κάποια κινητικά προβλήματα στο δεξί χέρι και πόδι του.

Ο 15χρονος θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα σε 3 με 4 εβδομάδες.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στεναχωριέμαι που πολλά παιδάκια στο σχολείο δεν έχουν να φάνε»


Συγκλονίζει η έκθεση 9χρονου μαθητή για την ελληνική κρίση
.
Η κρίση μέσα από τα μάτια των παιδιών. Ο Γιώργος, μόλις 9 ετών από την περιοχή Καράτουλα Ηλείας γράφει έκθεση για την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. «Πολλά βράδια ακούω τους γονείς μου να λένε στεναχωρημένοι ότι πρέπει να πληρώσουν πολλούς λογαριασμούς που εγώ δεν καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω όμως πολύ καλά ότι πλέον δεν είναι και τόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι με όλα αυτά τα έξοδα που πρέπει να πληρωθούν».

«Εγώ στεναχωριέμαι που πολλά παιδάκια στο σχολείο δεν έχουν να φάνε. Ένα πήρε ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς από τον σκουπιδοτενεκέ να το φάει και του έδωσα και εγώ το δικό μου. Ποιος μπορεί να μου λύσει την απορία μου; Γιατί αυτή η κατάσταση; Σε τι σας φταίξαμε εμείς; Ποιος θα μου απαντήσει;», αναφέρει.

Αυτή είναι μια από τις πολλές παιδικές ματιές στην Ελλάδα της κρίσης. Για την στήριξη των άπορων οικογενειών του νομού Ηλείας που πλήττονται βίαια από την οικονομική κρίση θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τον Σύλλογο Γυναικών «Οι Πυργιώτισσες» σε συνδιοργάνωση με Κέντρα Ξένων Γλωσσών στις 14 Απριλίου στο Θέατρο Απόλλων Πύργου.

Στην εκδήλωση πρωταγωνιστές θα είναι οι μαθητές που θα παρουσιάσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την οικονομική κρίση όπως την βλέπουν τα δικά τους μάτια.

Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα, είδη ρουχισμού ένδυσης, υπόδησης και χρήματα. Η παρουσία όλων στην εκδήλωση που θα γίνει κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση των ανθρώπων που υποφέρουν και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ασφάλεια των μετρητών σε τραπεζική θυρίδα


Σε περίπτωση χρεών, το ΣΔΟΕ μπορεί να δημεύσει αντικείμενα ή χρήματα.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, αρκετοί πολίτες αναζητούν μεθόδους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

Άλλοι καταφεύγουν σε παραδοσιακά μέσα φύλαξης και συστήματα ασφαλείας, όπως χρηματοκιβώτια, άλλοι χτυπούν την πόρτα της ασφαλιστικής τους εταιρείας, ζητώντας μια συμφωνία, που θα εξασφαλίζει τα μετρητά τους στο ακέραιο, και άλλοι τη γνωστή και μη εξαιρετέα τραπεζική θυρίδα.

Κατά πόσο όμως, μια θυρίδα τραπέζης, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο το ιδανικό καταφύγιο για τιμαλφή ή επενδυτικούς τίτλους – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – και αργότερα για μετρητά, παραμένει το ασφαλές καταφύγιο που όλοι αναζητούν εναγωνίως, αν αναλογιστούμε ότι - λόγω εξελίξεων - δεδομένα πολλών ετών ανατρέπονται εν μία νυκτί, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου;

Όπως διευκρινίζει ο φοροτεχνικός σύμβουλος, Νίκος Μανωλίτσης οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή με εντολή εισαγγελέα. «Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί με απόφαση του ΣΔΟΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το Δημόσιο. Πλέον, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε στο περιουσιολόγιο, που θα συμπληρώνουμε, ακόμα και τι μετρητά έχουμε στις θυρίδες», εξηγεί.

Ο κύριος Μανωλίτης σημειώνει ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη - μαζί με το λογαριασμό - να δηλώσει στην εφορία και τη θυρίδα του πελάτη, καθιστώντας την πλέον προσβάσιμη, σύμφωνα με τους νόμους 3842 και 3943.

«Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις – ξέπλυμα χρήματος», επισημαίνει. Τονίζει, μάλιστα, ότι παλαιότερα, για να ανοίξει μια θυρίδα ή ένας λογαριασμός, οι τράπεζες χρεάζονταν ακόμα και 9 μήνες για να δώσουν στοιχεία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

«Από τον Ιούνιο και μετά, θα υπάρχουν 36 άτομα, εξουσιοδοτημένα, με κωδικό μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, και θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς όσο και στις θυρίδες, στα 54 πιστωτικά ιδρύματα - ελληνικά και ξένα -, που υπάρχουν στην Ελλάδα». Συμπληρώνει, δε, ότι - σε περίπτωση χρεών - κατάσχονται κοσμήματα, πίνακες και αντικείμενα, αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου, απαγορεύεται οποιαδήποτε κατάσχεση, βάσει της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις – χωρίς να είναι δεσμευτική -, ενώ αναμένεται να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου το πιθανότερο είναι ότι θα απορρίψει την απόφαση του τμήματος», εξηγεί ο κύριος Μανωλίτσης.

Σε περίπτωση διάσπασης τραπεζών ή κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κύριος Μανωλίτσης αναφέρει ότι ένα τραπεζικός όμιλος – για να επιτύχει τη διάσωσή του – μπορεί να εκλάβει τα μετρητά ως καταθέσεις και να γίνει κούρεμα, ενώ τα υπόλοιπα τιμαλφή ή άλλα ήδη αξίας παραμένουν στην κατοχή του δικαιούχου.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όχι στην υποβάθμισης της υγείας στη Γαστούνη


Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούν καμία μετακίνηση προσωπικού ούτε υποβάθμιση και κλείσιμο του Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων έδωσαν γιατροί και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Γαστούνης καθώς και φορείς του δήμου Πηνειού που έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν στον δήμαρχο, Αλέξη Καστρινό, καταγγέλλουν την διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου για ενέργειες που οδηγούν στην απαξίωση, την συρρίκνωση και την διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η χθεσινή συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Γαστούνης και μισή ώρα αργότερα γιατροί, εργαζόμενοι και φορείς ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Γαστούνης, η οποία κατέληξε στο κτίριο Σισίνη.

Παραμένουν στον αγώνα

Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφε: «Όχι στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Γαστούνης και των Περιφερειακών Ιατρείων. Ανάκληση όλων των μετακινήσεων του προσωπικού» και φωνάζοντας συνθήματα ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα και ότι δεν θα επιτρέψουν ενέργειες που στοχεύουν στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων βρέθηκε και η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, καθώς και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αμαλιάδας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Βασίλης Μιχαλόπουλος, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ στην αρχή της πορείας μαζί με εργαζόμενους και φορείς ήταν και ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός.

Επέδωσαν ψήφισμα

Όταν η πορεία έφθασε στο κτίριο Σισίνη, αντιπροσωπεία ανέβηκε στο γραφείο του δημάρχου και επέδωσε στον κ. Καστρινό ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο μεταξύ άλλων καταγγέλλεται η διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου για τις αποφάσεις μετακίνησης προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης, που οδηγεί σε απαξίωση, συρρίκνωση και διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό. Επισημαίνεται δε, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να παραμείνουν στελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, που αποτελούν το ανάχωμα σε ότι αφορά την συσσώρευση πολιτών στα νοσοκομεία. Κατηγορούν την διοικήτρια της ενιαίας διοίκησης, ότι μετακινεί προσωπικό θέλοντας να αναδείξει το έργο της, χωρίς καμία ευαισθησία απέναντι στο προσωπικό, ακόμη και απέναντι σε εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες. Ζητούν την ανάκληση όλων των μετακινήσεων, για να αποκατασταθεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία του Κέντρου Υγείας προς όφελος της υγείας των πολιτών.

Ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, που παρέλαβε το ψήφισμα, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τους πολίτες για την συμμετοχή τους στην πορεία και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Εμμένουμε στις δηλώσεις που είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά. Το Κέντρο Υγείας Γαστούνης δεν είναι ο προθάλαμος ή ο προπομπός της φωτογράφισης κάποιου, δεν είναι κανείς νταβατζής στο Κέντρο Υγείας. Στο χώρο της υγείας δεν υπάρχουν νταβατζήδες. Περιμένω τον κ. Καστίβελα, που έχει δείξει ότι είναι σωστός, να συναντηθώ και να μιλήσω μαζί του. Το να πάω σε διοικητές που άλλα λένε μπροστά και άλλα πίσω δεν το κάνω. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν θεσμοί και διακριτοί ρόλοι και οι σοβαροί υπηρεσιακοί παράγοντες και εμείς είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών».

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι φορείς του δήμου ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν στις επάλξεις και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο


Από το 13,1% το ποσοστό έπεσε στο 11,4%.

Βελτίωση στην αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα το 2012 το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στη χώρα μας μειώθηκε στο 11,4% από 13,1% το 2011, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. μειώθηκε από 13,5% σε 12,8%. O στόχος που έχει τεθεί στην Ελλάδα είναι 9,7%, ενώ στην Ε.Ε. είναι κάτω από 10%.

Σε γενικές γραμμές, από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, προκύπτει ότι η πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών και μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

«Η πρόοδος που σημειώνεται στην επίτευξη των στόχων στον τομέα της εκπαίδευσης αποτελεί ένα θετικό μήνυμα σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας. Οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος θα απαιτούν υψηλότερα προσόντα και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι περισσότεροι νέοι είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι αποδίδουν οι προσπάθειες για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης και την αύξηση της προσβασιμότητας. Προτρέπω τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2020. Αυτό ισχύει ειδικότερα για χώρες οι οποίες δεν σημείωσαν πρόοδο ή οι επιδόσεις των οποίων ήταν χειρότερες από το προηγούμενο έτος. Καλώ τις χώρες αυτές να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να ακολουθήσουν τα πολυάριθμα παραδείγματα ορθών πρακτικών» σημειώνει η επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι σε 12 κράτη-μέλη (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία και Σουηδία) τα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι τώρα κάτω από το 10% του στόχου της ΕΕ, ενώ η Ιρλανδία επέτυχε το επίπεδο αυτό για πρώτη φορά.

Η Ισπανία (24,9%), η Μάλτα (22,6%), και η Πορτογαλία (20,8%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αλλά, σημείωσαν πρόοδο σε σύγκριση με το 2011. Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία και η Μεγάλη Βρετανία μείωσαν την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου κατά μία τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Συνολικά, τα κορίτσια έχουν την τάση να τα καταφέρνουν καλύτερα: το ποσοστό των κοριτσιών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο είναι 24% χαμηλότερο από αυτό για τα αγόρια. Η ανισότητα είναι μεγαλύτερη στην Κύπρο (+58%), τη Λετονία (+57%), το Λουξεμβούργο (+57%) και την Πολωνία (+55%), όπου το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου για τα αγόρια είναι υπερδιπλάσιο εκείνου για τα κορίτσια.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ καλή επιλογή πρωινού τα δημητριακά


Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Το πρωινό συχνά θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους. Ωστόσο, η κατανάλωσή πρωινού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και η μείωση αυτή είναι εντονότερη κατά την εφηβική ηλικία. Ένα ισορροπημένο και πλήρες πρωινό μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή πρόσληψη κατά το υπόλοιπο της ημέρας, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα και το αίσθημα της πείνας.

Έχει φανεί, από έρευνες σε παιδιά και εφήβους ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με υγιές σωματικό βάρος, ενώ η ύπαρξη υπερβάλλοντος βάρους σχετίζεται με παράλειψη του συγκεκριμένου γεύματος. Πρόσθετα οφέλη είναι η βελτιωμένη νοητική εγρήγορση αλλά και η καλύτερη φυσική απόδοση. Στοιχεία δείχνουν, ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερη από τα 2/3 κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα.

Επιλογές πρωινού με δημητριακά

Μετά από 8-12 ώρες νηστείας, ο οργανισμός χρειάζεται «καύσιμα» για να ξεκινήσει η ημέρα με ενέργεια. Τα δημητριακά πρωινού, συνοδευόμενα από γαλακτοκομικά και φρούτα, αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες επιλογές για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Ο κύριος λόγος για τη μεγάλη δημοτικότητά τους είναι ότι αποτελούν ένα θρεπτικό και ταυτόχρονα, πολύ γευστικό γεύμα για τα παιδιά, ενώ διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και υφών, που κάνει τα παιδιά να ανυπομονούν να φάνε το πρωινό τους! Μάλιστα είναι ένας λαχταριστός τρόπος να πίνουν τα παιδιά το γάλα τους κάθε πρωί!

Παράλληλα, παραμένουν ένα εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του γεύμα που διευκολύνει τους γονείς με επιβαρυμένο πρωινό πρόγραμμα. Πέρα όμως από την πρακτική τους ευκολία και την ευρεία αποδοχή τους από τα παιδιά, υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί λόγοι από τους γονείς να τα εμπιστευτούν.

Γεμάτα θρεπτικά συστατικά!

Ένα ισορροπημένο πρωινό παρέχει περίπου το 20% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων της ημέρας αλλά πάνω από 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού είναι χαμηλά σε λίπος, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ειδικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που προέρχονται από ολόκληρους ανεπεξέργαστους σπόρους, προσφέρουν όλα τα οφέλη των υδατανθράκων, των φυτικών ινών, των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό και άρα δεν προσλαμβάνουν τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά δεν τα αναπληρώνουν από άλλα γεύματα μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, τα άτομα που καταναλώνουν δημητριακά πρωινού έχουν υψηλότερη μέση πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα).

Πλούσια σε βιταμίνες

Υπάρχουν παιδικά δημητριακά πρωινού που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη D. Αντίθετα με την εικόνα της ηλιόλουστης Ελλάδας όπου θα έπρεπε τα παιδιά να έχουν επάρκεια σε βιταμίνη D, αυτό δεν συμβαίνει, οπότε ο εμπλουτισμός τροφίμων με αυτή τη βιταμίνη είναι πολύ σημαντικός.

Στα δημητριακά περιέχονται επίσης σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη-Β3 και παντοθενικό οξύ-Β6 ), καλύπτοντας περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών σε αυτές ανά μερίδα 30g. Ένα άλλο συστατικό το οποίο φαίνεται να προσλαμβάνεται συχνά ανεπαρκώς στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι το φυλλικό οξύ.

Τα παιδικά δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντική πηγή και γι’ αυτό, καλύπτοντας περίπου το 26% των ημερήσιων απαιτήσεων. Η πληθώρα αυτή των βιταμινών, δίνει ενέργητικότητα στον οργανισμό και συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών, μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες!

Η σημασία της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα μας με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, μπορούμε να τη λάβουμε και μέσω της διατροφής, με σημαντικότερες πηγές τα γαλακτοκομικά και θαλασσινά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, ισχαιμικές καρδιακές νόσους και αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει φανεί, ότι το ποσοστό ανεπάρκειας της βιταμίνης κυμαίνεται σε ένα εύρος από 20-100.

Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται να είναι αυξημένη σε άτομα που καταναλώνουν δημητριακά πρωινού, κυρίως λόγω της συνοδούς πρόσληψης γαλακτοκομικών. Πρόσφατα μάλιστα τα παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως που κυκλοφορούν στην αγορά εμπλουτίστηκαν με βιταμίνη D, και παρέχουν πλέον περίπου 1μg/μερίδα 30g, δηλαδή σχεδόν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης D.

Πλούσια σε ασβέστιο

Πέρα από τις βιταμίνες, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως αποτελούν πηγή ασβεστίου, καθώς προσφέρουν τουλάχιστον το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, ανά μερίδα 30g ανεξάρτητα από την προσθήκη γάλακτος.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών των παιδιών και των εφήβων και η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφησή του. Με την προσθήκη γάλακτος, η περιεχόμενη ποσότητα ασβεστίου μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.

Με γαλακτοκομικά ή/και φρούτα

Σήμα κατατεθέν του πρωινού γεύματος είναι, εκτός από τα δημητριακά και το γάλα. Η συνήθεια αυτή του συνδυασμού δημητριακών με γαλακτοκομικά είναι πολύ ωφέλιμη όταν αποκτάται στην παιδική και εφηβική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή, όπου παρατηρείται η μείωση στην πρόσληψη γαλακτοκομικών με δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις.

Επιπλέον, τα δημητριακά πρωινού μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αυτός μπορεί να είναι και ένας εύκολος τρόπος για τους γονείς να αυξήσουν την πρόσληψη των παιδιών τους σε φρούτα, συνδυάζοντάς τα με ένα αποδεκτό τρόφιμο όπως τα δημητριακά, και δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Τι γίνεται με τη σοκολάτα και τη ζάχαρη των δημητριακών;

Με τη χρήση των σύγχρονων τεχνικών στην παραγωγή τροφίμων τα σοκολατένια δημητριακά πρωινού περιέχουν σχεδόν ίσες θερμίδες με τα δημητριακά χωρίς σοκολάτα.

Η βιομηχανία, ακολουθώντας τις συστάσεις των οργανισμών υγείας, εφαρμόζει στρατηγικές μείωσης των απλών σακχάρων και αύξησης της ολικής άλεσης, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση που προτιμούν τα παιδιά.

Η ζάχαρη έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από άλευρα δημητριακών και σιρόπι γλυκόζης, που παρασκευάζεται από δημητριακά όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι. Σε πολλά δημητριακά πρωινού, το περιεχόμενο σε απλά σάκχαρα είναι λιγότερο από 9g ανά μερίδα 30g.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως για πρωινό ως μέρος ενός συνολικά υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να είναι ευεργετική για τα παιδιά ώστε να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

Συμπερασματικά

Τα δημητριακά πρωινού με ολική άλεση έχουν -με την αξία τους -κατακτήσει τη θέση τους στο διαιτολόγιο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Αποτελούν μια καλή επιλογή για ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Ο γευστικός συνδυασμός τους με γαλακτοκομικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, αποτελεί μία εύκολη και πρακτική λύση για ένα πλήρες πρωινό, που θα συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και παράλληλα θα τους δώσει σωστές βάσεις για υγιεινότερες επιλογές και συνήθειες στην ενήλικη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για το κολατσιό του μαθητή


Τα κατάλληλα γεύματα για το σχολείο.

Τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στο σχολείο και για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν μια σωστή διατροφή. Αρκετές φορές ακούμε από γονείς ότι τα παιδιά τους δεν καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι πριν φύγουν για το σχολείο και τρώνε ένα σάντουιτς στο πρώτο διάλειμμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να πεινούν περισσότερο όταν επιστρέφουν στο σπίτι στο μεσημεριανό.

Μια σωστή διατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να αποτελείται από 5 γεύματα ώστε να καλύπτονται όλες οι βασικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να μοιράζονται οι θερμίδες στην διάρκεια της ημέρας. Ένα ισορροπημένο πρωινό με γάλα και δημητριακά ή αποτελούμενο από γιαούρτι με 1-2 σπασμένα μπισκοτάκια μαζί με ένα τριμμένο αχλάδι μέσα σε ένα μπολ αποτελούν κάποιες ενδεικτικές προτάσεις. Αυτό το πρωινό ίσως μπορέσει να βοηθήσει στην αποφυγή της αναζήτησης «λιχουδιών» στα διαλείμματα γιατί το παιδί δεν θα πεινάει.

Στο σχολείο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις προτιμήσεις του, θα πρέπει να καταναλώνεται ένα ενδιάμεσο γεύμα, το γνωστό «δεκατιανό». Στο πρώτο ή στο επόμενο διάλειμμα μπορεί το παιδί να καταναλώσει ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης (ή ψωμί σταρένιο ή αραβική πίτα) με τυρί ή και ζαμπόν γαλοπούλας και 1-2 φέτες ντομάτα ή μαρούλι. Τα μεγαλύτερα παιδιά (για να μην υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού) ίσως μπορούν να καταναλώσουν κάποιο φρούτο, π.χ. μια μπανάνα ή 2 βερίκοκα και 2 μπισκοτάκια παιδικά.

Επίσης, εάν οι γονείς φοβούνται να δώσουν τα φρούτα στο σχολείο, μπορούν να δώσουν ένα χυμό επιλογής τους χωρίς πολλά πρόσθετα σάκχαρα και 1 τοστ ή μια σπιτική τυρόπιτα και να προσφέρουν μια φρουτοσαλάτα στο απογευματινό γεύμα. Τέλος, ένα κομμάτι σπιτικού κέικ μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει μια διαφορετική ιδέα.

Ένα παιδί δεν θα πρέπει να ξεχνά το νερό όταν είναι στο σχολείο, για αυτό ένα μικρό μπουκάλι ή θερμός με εμφιαλωμένο ή βρύσης είναι μια καλή λύση.

Η απαγόρευση της κατανάλωσης τροφών από την καντίνα του σχολείου δεν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η εκπαίδευση των γονέων, των παιδιών, του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και του υπεύθυνου της καντίνας μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένες επιλογές. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά πολλές φορές ανταλλάσσουν ή αγοράζουν εκτός σχολείου τα «απαγορευμένα» είδη που δεν υπάρχουν στο κυλικείο ή δεν τους επιτρέπεται να τα καταναλώσουν.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...