Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Μμμμ….μέλι!


Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών έχει σχετιστεί με την πρόληψη νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και τα φλεγμονώδη νοσήματα, καθώς επίσης και με την αντιγήρανση.

Το μέλι παρόλο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή η αντιοξειδωτική του ικανότητα. 
Τα κύρια συστατικά του είναι, νερό (17,2%) και σάκχαρα (79,6%). Ωστόσο, η αντιοξειδωτική του ιδιότητα οφείλεται κυρίως στο περιεχόμενό του σε φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και σε ουσίες που μοιάζουν με τα καροτενοειδή.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μελιού διαφοροποιούνται σύμφωνα με το είδος του (πχ θυμαρίσιο). Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του και τόσο πιο καλή η ποιότητά του.

Επομένως, ακόμα και για εκείνους που δεν προσλαμβάνουν αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω άλλων τροφίμων (πχ φρούτα, λαχανικά) προσθέτοντας μέλι στην διατροφή τους θα μπορέσουν να βελτιώσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού τους.

Σίγουρα λοιπόν, όλοι μας έχουμε ανάγκη να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, ωστόσο σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού αυτό είναι ακόμα πιο έντονο. Οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Τέλος, μην ξεχνάτε, πως είναι απαραίτητο να υπάρχει μέτρο στις τροφές που καταναλώνετε. Το μέλι σίγουρα αποτελεί μία καλή εναλλακτική της ζάχαρης, όμως 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 60 θερμίδες (περίπου όσο 1 μικρό φρούτο). Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως αν χάσουμε το μέτρο είναι πιθανό να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος. 

Για να αντλήσουμε όλα τα θετικά του στοιχεία και να διατηρήουμε το μέτρο προτείνεται να το χρησιμοποιείτε έως 2 φορές την ημέρα, είτε στο πρωινό σας γεύμα είτε σε κάποιο σνακ.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δόντια μαρτυρούν την ηλικία μας

Μια νέα έρευνα, που βασίζεται στην ανάλυση των δοντιών του σύγχρονου ανθρώπου και των προγόνων του και πραγματοποιείται με τη βοήθεια πολύ ισχυρών ακτινών Χ, αποκάλυψε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ενηλικιώνεται πολύ πιο αργά σε σχέση με τους προγόνους του.

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει το γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν παρατεταμένη παιδική ηλικία, φαινόμενο μοναδικό για το είδος μας στη διαδικασία της εξέλιξης.

Η Τάνια Σμιθ, καθηγήτρια βιολογίας της ανθρώπινης εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μία από τους συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, υποστήριξε πως «τα δόντια είναι εξαιρετικοί μάρτυρες της εξέλιξης, καθώς καταγράφουν την κάθε ημέρα της ανάπτυξης, κάπως σαν τους κύκλους στους κορμούς των δέντρων που μαρτυρούν την ετήσια ανάπτυξή τους».

«Οι πρώτοι τραπεζίτες μας περιέχουν ακόμη και κάτι σαν ένα μικροσκοπικό πιστοποιητικό γέννησης που επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίζουν με μεγάλη ακρίβεια πόσων ετών ήταν το παιδί όταν πέθανε» πρόσθεσε η Σμιθ.

Οι επιστήμονες από το γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Εξέλιξης Μαξ Πλανκ έδειξαν ότι, οι άνθρωποι του Νεάντερταλ έβγαζαν πιο νωρίς δόντια σε σχέση με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους.

Πηγή:  www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ισπανία θα γίνει η πρώτη μεταμόσχευση κάτω άκρων

Tο Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα πραγματοποιηθεί στη χώρα τους η πρώτη, παγκοσμίως, μεταμόσχευση ποδιών.

Η μεταμόσχευση ποδιών θα αφορά σε έναν ασθενή που έχει ακρωτηριαστεί από τα γόνατα και κάτω έπειτα από ένα ατύχημα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

«Ο δρ Πέντρο Καβάντας του νοσοκομείου Λα Φε στη Βαλένθια έλαβε την άδεια τον Μάιο για την πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών στον κόσμο» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η ομάδα του χειρουργού περιμένει δότη.

Παράλληλα, η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν ανακοίνωσε ότι η εθνική Επιτροπή Μεταμοσχεύσεων έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση της τέταρτης μεταμόσχευσης προσώπου στην Ισπανία. Και αυτή η άδεια δόθηκε στην ομάδα του Καβάντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Από τις 13 μεταμοσχεύσεις προσώπου που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, 7 έγιναν στη Γαλλία, 3 στην Ισπανία, 2 στις Η.Π.Α. και μία στην Κίνα.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου για τις μεταμοσχεύσεις, που διοργανώθηκε από τον ισπανικό Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.


Πηγή: www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...