Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τα ρομπότ θα βοηθούν τους ανθρώπους με κινητική αναπηρία

Η ιαπωνική εταιρεία Toyota παρουσίασε σήμερα στο Τόκιο νέους τύπους ρομπότ για την περιποίηση των ασθενών με παθήσεις του κινητικού συστήματος.


Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης εκπρόσωπος της εταιρείας υπογράμμισε ότι η ανάγκη από τέτοιους "αδελφούς-νοσοκόμους" αυξάνεται με τη γήρανση της κοινωνίας.

Τα ρομπότ αυτά βοηθούν τους ασθενείς, υποστηρίζοντάς τους κατά το περπάτημα. Βοηθούν επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό, κατά την ανάβαση των κλινήρων ασθενών από το κρεβάτι και κατά την μετακίνησή τους για θεραπευτικές αγωγές. Τα πρώτα μοντέλα τέτοιων ρομπότ μπορούν να εμφανιστούν στην αγορά την άνοιξη του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα τα γνωστοποιήσει...



Το θέμα της μειωμένης κατά 51% χρηματοδότησης για το 2011 καθώς και αυτό της άνισης μεταχείρισης του αθλητισμού ατόμων με αναπηρίες, δεσμεύτηκε να θέσει υπόψη του υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη, ο βουλευτής Β` Πειραιώς και υπεύθυνος αθλητικών θεμάτων του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Ανατολάκης.

Ο κ. Ανατολάκης συναντήθηκε στα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) Γιώργο Φουντουλάκη, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο των επαφών που έχει προγραμματίσει το Παραολυμπιακό Κίνημα με όλα τα κόμματα.

Ο κ. Ανατολάκης ενημερώθηκε για τα όλα τα θέματα του Παραολυμπιακού Κινήματος και τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς τόσο της ΕΠΕ, όσο και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ για τα φλέγοντα ζητήματα, δεδομένου ότι απομένουν μόλις 10 μήνες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Φουντουλάκη είπε ότι εκτός από τον κ. Νικητιάδη, θα φέρει το θέμα στη Βουλή με σχετική επερώτηση, ώστε να διευκρινιστούν οι λόγοι της άνισης μεταχείρισης στο θέμα της χρηματοδότησης από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Εκτός των άλλων, ο κ. Ανατολάκης, αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο κ. Γερουλάνος σχετικά με τον αθλητισμό και το θέμα της αντιμετώπισης της βίας και αφορά σε αναδιάρθρωση τόσο του ΕΣΚΑΝ όσο και του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

«Ο κ. Ανατολάκης, όπως είχε κάνει και προ ημερών η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά μας. Δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί δίπλα μας, με προσωπικές επαφές τόσο με τον κ. Νικητιάδη όσο και με επερώτηση που θα φέρει σύντομα στη Βουλή.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλα τα κόμματα για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αθλητισμός ατόμων με αναπηρίες λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της άνισης αντιμετώπισης που τυγχάνει το Παραολυμπιακό Κίνημα από την ΟΠΑΠ Α.Ε. σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο χώρο του ελληνικού αθλητισμού», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική κρίση. Δέκα επτά λόγοι για να μας αρέσει!

Μία χιουμοριστική προσέγγιση και εναγώνια προσπάθεια να βρούμε λόγους για να μας αρέσει η οικονομική κρίση. Λεφτά... μπορεί να μην υπάρχουν, λόγοι όμως υπάρχουν για να μας αρέσει η οικονομική κρίση, αρκεί να έχουμε αίσθηση του χιούμορ. 




  • Μου αρέσει που όταν λέω για αύξηση στο αφεντικό μου δε με αγριοκοιτάζει αλλά λιώνει στα γέλια. Άσε που έδιωξε κανά δυο που δε μου άρεσε η μούρη τους.
  • Μου αρέσει που πολλοί φίλοι μου μετανάστευσαν για καλύτερο μέλλον, γιατί θα έχω extra προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό.Άσε που όλο και κάτι θα στέλνουν τις γιορτές.
  • Μου αρέσει που ακρίβυνε η βενζίνη και είναι απλησίαστη, και κουνάω λιγότερο το αμάξι γιατί αυτό σημαίνει ότι θα το έχω για περισσότερα χρόνια, κάνω καλό στην καρδιά μου και είμαι και πολύ μούρη όταν προτείνω σε φίλους να πάμε τσάρκα με το αμάξι στην εθνική. Άσε που όταν πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι τσοντάρουν πια όλοι για βενζίνη ενώ παλιά κάναν τον κινέζο.
  • Μου αρέσει που τα καφενεία έχουν γεμίσει άνεργους επιστήμονες με 2 μεταπτυχιακά. Πλέον πας για ουζάκι και αντί για μπάλα συζητάς για μαύρες τρύπες τουλάχιστον.
  • Επιπλέον για τις γκόμενες, είσαι σίγουρος πια 100% ότι δε σε θέλει για τα λεφτά σου.
  • Μου αρέσει που ο κουλουρτζής έξω από τα μπουζούκια έχει πιο πολύ δουλειά από τη λουλουδού μέσα στα μπουζουκια.
  • Μου αρέσει ο καφές που κερδίζω στο τάβλι με φιλαράκια αποτελεί το 2%του μισθού μου που σημαίνει ότι σε 50 παρτίδες έχω βγάλει ένα μισθό.
  • Μου αρέσει που θα κόψουν τα επιδόματα. Δεν άντεχα να περιμένω σε ουρές όρθιος.
  • Μου αρέσει που το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο, γιατί σε όλους μας έλειπε λίγο πολύ η περιπέτεια στη ζωή μας.
  • Μου αρέσει που μπορώ να έχω κατάθλιψη ελεύθερα. Παλιά μου τα είχαν πρήξει όλοι "Τι σου λείπει ρε μαλάκα ; Τη δουλειά σου την έχεις, το αμαξάκι σου,τι άλλο θες ;"
  • Μου αρέσει που στο σούπερ μάρκετ σπάνια περιμένεις πια τον μπροστά να χτυπήσει 2 καρότσια ψώνια, και αν πέσεις σε τέτοιον, του λες να σε καλέσει και σένα στο πάρτυ.
  • Μου αρέσει που βλέπω αυτούς που αποταμιεύαν τόσα χρόνια, να χάνουν τα λεφτά τους, γιατί νιώθω καλύτερα που εγώ τα χάλαγα πάντα μέχρι τελευταίο ευρώ και τώρα από "σπάταλος" έγινα "προνοητικός" γιατί τουλάχιστον πρόλαβα και τα χάρηκα.
  • Μου αρέσει που γίνονται πιο πολλοί πολιτικοί γάμοι, γιατί σε αυτούς τουλάχιστον δε χρεώνουν για τους πολυέλαιους.
  • Μου αρέσει που την έχουν δει ξαφνικά όλοι οικολόγοι, και καλά ότι κάνουν οικονομία γιατί προστατεύουν το περιβάλλον.
  • Μου αρέσει που λένε ότι θα ξαναγυρίσουμε στη δραχμή, γιατί επιτέλους θα ξοδέψω τις δραχμές που είχα φυλάξει για ενθύμιο και μου έσπαγαν τα νεύρα όταν δεν είχα μία και υπολόγιζα ότι αντιστοιχούν σε 60-70 ευρώ αλλά δεν τις άλλαζε πια η τράπεζα.
  • Μου αρέσει που αν πω ότι δουλέυω 2 φορές τη βδομάδα με κοιτούν με συμπάθεια και μου λένε κουράγιο, ενώ πιο παλιά σκεφτόντουσαν "Ρε τον τεμπέλη"..
  • Μου αρέσει που θα έχω και γω μία ιστορία πόνου και δυστυχίας να λέω στις επόμενες γενιές για το παρελθόν της χώρας, όπως εμείς ακούγαμε για χούντα και κατοχή. Αλλιώς θα με πέρναγαν για πολύ φλώρο.
Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αναπηρικών συντάξεων στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τον βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν...




Κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο.

Την καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αναπηρικών συντάξεων στη Ροδόπη, αφορά ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο.

“Βάσει του υπ’ αρ. 3863/2010 Νόμου (ΦΕΚ 115/Α’/15.07.2010, «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και Συναφείς Διατάξεις»), από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 η διαδικασία πιστοποίησης των αναπήρων για χορήγηση συντάξεων αναπηρίας πέρασε από τα κατά τόπους ασφαλιστικά ταμεία στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στη Ροδόπη η μετάβαση από το παλαιό στο νέο καθεστώς προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις και υπέβαλε εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, σε μία πρωτόγνωρη ταλαιπωρία αναμονής και αβεβαιότητας για το χρόνο αξιολόγησης των υποθέσεών τους και χορήγησης των συντάξεων.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι αναπηρίας των οποίων η σύνταξη έληξε και υπέβαλαν αίτημα για επανεξέταση στην αρμόδια επιτροπή. Οι δικαιούχοι στους οποίους έχει πιστοποιηθεί η αναπηρία κατά το παρελθόν και πρέπει να επανεξεταστούν, έμειναν ουσιαστικά στον αέρα καθώς το μοναδικό οικονομικό στήριγμα έχει μπει σε αναμονή μαζί με τις αιτήσεις τους.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, το ΚΕΠΑ στην Κομοτηνή δημιούργησε μία λίστα ραντεβού υποβολής αίτησης για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας. Το σύστημα αυτό γλίτωσε τους δικαιούχους από την ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής σε ουρά, αλλά τους υπέβαλε σε μία άλλη ταλαιπωρία χρονοβόρου αναμονής προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις. Ένας συμπολίτης μας στη Ροδόπη που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας θα λάβει σήμερα ραντεβού για τον Ιανουάριο του 2012 προκειμένου να υποβάλει την αίτησή του! Άγνωστο παραμένει το πότε τελικά θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή.

Το πολιτικό μου γραφείο έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων πολιτών οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση καθώς πέρα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και τους αναγκάζει σε αποχή από οποιαδήποτε εργασία, βρίσκονται και σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας πολλές φορές να καλύψουν ακόμα και την αγορά των φαρμάκων τους. Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι υπηρεσίες διότι ακόμα δεν έχει οριστεί πινάκιο ιατρών, δεν έχουν ξεκινήσει οι επιτροπές αναπηρίας, ενώ κάθε μέρα που περνάει διογκώνεται το πρόβλημα”, επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο κ. Χατζηοσμάν.



Διαβάστε περισσότερα...

Kάντε τεστ ΠΑΠ δωρεάν!



Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο θα βρίσκεται την Παρασκευή μία κινητή μονάδα ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους γυναίκες επιθυμούν να κάνουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (9:00-14:00).

Εθελοντικές Ομάδες θα μοιράσουν στο κοινό ενημερωτικά έντυπα για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τη δράση διοργανώνουν ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μέτρηση σακχάρου την Παρασκευή



Στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου θα κάνουν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους ομάδες φοιτητών της ιατρικής σχολής ΑΠΘ και της νοσηλευτικής σχολής ΑΤΕΙΘ.

Οι φοιτητές θα ενημερώνουν τους περαστικούς για το διαβήτη ενώ το περίπτερο θα λειτουργήσει από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλλιτέχνες δίπλα στους άστεγους της Αθήνας



Η πρωτότυπη εικαστική εκδήλωση «Έκπληξη».

Μια ιδιαίτερη εικαστική εκδήλωση διοργανώνεται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των άστεγων της Αθήνας. Η εικαστική πλατφόρμα artAZ βρίσκεται πίσω από την «Έκπληξη», όπως είναι η ονομασία της έκθεσης, η οποία γίνεται για τρίτη φορά.

Η artAZ καλεί 300 καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, ειδικά για την «Έκπληξη», από ένα έργο τέχνης. Τα έργα πρέπει να έχουν ενιαία διάσταση και θα προσφερθούν στη συμβολική τιμή των 50 ευρώ, ενώ είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά τους. Έτσι η ταυτότητα του δημιουργού διατηρείται μυστική και αποκαλύπτεται μόνο μετά την αγορά του έργου. Με άλλα λόγια, μία έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες που θα ανακαλύψουν αργότερα, σε ποιον ανήκει το έργο!

Οι καλλιτέχνες που θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους, καλύπτουν όλη τη γκάμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους. Στην έκθεση αυτή θα συμμετάσχει ένα πολυσυλλεκτικό μίγμα καλλιτεχνών που περιλαμβάνει από διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς μέχρι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Η πρόθεση τους είναι να εκπλήξουν το κοινό και να το παρασύρουν να συμμετάσχει στον κοινωφελή σκοπό της εκδήλωσης.

Η έκθεση των έργων έχει ξεκινήσει διαδικτυακά από τον ιστότοπο του artAZ. Μέχρι τις 17 Νοεμβρίου θα ανεβαίνουν, σε καθημερινή βάση, εικόνες από νέα έργα. Η τελική παρουσίαση και η πώληση των έργων θα γίνει στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Νίκος Γκάτσος». Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, οπότε και θα γίνει η πώληση των έργων.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας και συγκεκριμένα για την ενίσχυση του προγράμματος στήριξης αστέγων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, «Κλίμακα».

Παράλληλα με την έκθεση των 300 έργων, στην αίθουσα της «Τεχνόπολις» θα φιλοξενηθεί και η έκθεση «iDream». Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση, με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών, που παντρεύει διαφορετικές τεχνοτροπίες και εικαστικά ιδιώματα, λειτουργώντας σαν συμπυκνωμένο οπτικό πανόραμα. Ποσοστό από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθεί επίσης για τους σκοπούς της «Έκπληξης».



Διαβάστε περισσότερα...

Ενώνουν τις δυνάμεις «Thessalonistas» και δήμος Κορδελιού



Συγκεντρώνουν φάρμακα για τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Πρωτοβουλία για τη στήριξη της προσπάθειας των «Γιατρών του Κόσμου» για τη συγκέντρωση φαρμάκων αναλαμβάνουν ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η εθελοντική ομάδα πολιτών «Thessalonistas».

Η οργάνωση είχε κάνει έκκληση για την προσφορά φαρμάκων που είναι απολύτως απαραίτητα για την περίθαλψη ανασφάλιστων και απόρων που εξυπηρετούνται από το πολυιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου».

Στο πλαίσιο αυτό, στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου και ειδικότερα στη δημοτική κοινότητα Ευόσμου θα τοποθετηθούν κιβώτια για τη συγκέντρωση του υλικού στις εισόδους των εκκλησιών Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Αγίου Αθανασίου, Κοσμά του Αιτωλού, Τριών Ιεραρχών, Μνήστορος Ιωσήφ και Αγίας Φωτεινής, Κυρίλλου και Μεθοδίου, από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής.

Οι «Thessalonistas» θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη δράση το ερχόμενο Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε κολλύρια, αναπνευστικά, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, παιδικά σιρόπια και εμβόλια, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιλιπιδαιμικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη στους πολίτες που το έχουν ανάγκη



Μπορούμε όλοι να προσφέρουμε.

Ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια και είδη οικιακής χρήσης που βρίσκονται σε καλή κατάσταση συγκεντρώνει το «μαγαζάκι αλληλεγγύης» που δημιούργησε το γραφείο εθελοντισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης, με στόχο την στήριξη ευπαθών ομάδων.

Όπως ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Κοζάνης για θέματα εθελοντισμού Ειρήνη Κακουλίδου, κάθε είδος, που χαρίζεται από πολίτη ή κατάστημα καθώς και ό,τι δίδεται σε δικαιούχο, καταγράφεται σε βιβλίο υλικού από υπευθύνους εθελοντές για να διαφυλαχθεί η διαφάνεια διαχείρισης υλικού και τοποθετείται ανά είδος και νούμερο στο «Μαγαζάκι». Τα αιτήματα όσων επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από το πρόγραμμα συγκεντρώνονται από το Γραφείο Εθελοντισμού αξιολογούνται και πιστοποιούνται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου για την έγκριση ή την απόρριψη τους.

Δικαιούχοι είναι οι οικονομικά αδύνατες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα ή μοναχικά άτομα εντός των ορίων του Δήμου Κοζάνης, με ανώτατο ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί. Το καθορισμένο αυτό εισόδημα αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας της δομής, το «μαγαζάκι» θα δέχεται από την Τετάρτη 9 έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, τις προσφορές των συμπολιτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Είναι όλα τα λίπη εχθροί μας;



Τι συστήνουν οι διαιτολόγοι.

Λίπος, μια ουσία εφιάλτης. Όλοι μας προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Οι Διεθνείς Οργανισμοί το ξορκίζουν στο όνομα της δημόσιας υγείας. Αλλά όλα τα λίπη είναι επιζήμια για την υγεία;

Θα πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή που κλείναμε τη μύτη όταν μας πότιζαν το μουρουνόλαδο, για να ξεχωρίσουμε τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μαζί με τα ω-6 συγκαταλέγονται στα απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή στα λιπαρά οξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβει από την τροφή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και αποτρέπουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων που συχνά αποφράσουν τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία,μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και άσθματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση φλεγμονών καθώς επίσης και ότι μειώνουν τον πόνο που προέρχεται από τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην πρόληψη της καρκινογέννεσης και ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Οι διαιτολόγοι συστήνουν 2-4 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων την ημέρα για προληπτική αντιθρομβωτική δράση. Ενώ 4-24 γρ. καθημερινώς μειώνουν δραστικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Καλές πηγές είναι: τα λιπαρά ψάρια (π.χ. Οι σαρδέλες, ο σολομός), τα καρύδια, η σόγια, το λινέλαιο, ο λιναρόσπορος.

Εκτός από τις φυσικές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων, η βιομηχανία τροφίμων παράγει και άλλα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε αυτά (γαλακτοκομικά,αυγά, μαργαρίνες) τα οποία μπορούν να καταναλωθούν για να αυξηθεί η ημερήσια πρόσληψή τους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτοξινώστε τον οργανισμό σας



Το έχει ανάγκη.

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια αφήνουν τα σημάδια τους στο σώμα μας: Πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, εξασθενημένη μνήμη, εύθραυστα μαλλιά και νύχια και αλλεργικές αντιδράσεις είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται επειγόντως αποτοξίνωση.

Με τον όρο αποτοξίνωση δεν εννοούμε εδώ την ομώνυμη διαδικασία από την οποία περνούν όσοι έχουν κάνει κατάχρηση ουσιών ή την αντίστοιχη δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά μια θεραπεία που έχει ως στόχο την αποβολή επιβλαβών ουσιών, όπως είναι τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα τροφίμων, ο καπνός ή τα βαρέα μέταλλα.

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης: Καθαρίζει το συκώτι, τα νεφρά και το αίμα από τις τοξίνες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποκαθιστά την ορμονική ισορροπία και μειώνει την εξάρτηση σε ουσίες όπως η ζάχαρη, η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ.

Πώς θα την κάνετε: Ακολουθήστε για μερικές ημέρες ένα πρόγραμμα διατροφής που αποκλείει το κρέας, τις πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές και τις γλυκαντικές ουσίες και δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Πιείτε πολλά υγρά – νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα βοτάνων.

Ασκηθείτε με γιόγκα ή τάι τσι και ανακαλύψτε θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και η υδροθεραπεία. Δοκιμάστε τεχνικές μείωσης του στρες όπως το μασάζ και ο διαλογισμός.

Μερικές ακόμη μέθοδοι αποτοξίνωσης:

Νερό με λεμόνι. Προσθέστε σε κάθε ποτήρι νερό μερικές σταγόνες λεμόνι. Το κιτρικό οξύ που περιέχει συμβάλλει στη διαδικασία καθαρισμού του οργανισμού.

Η δίαιτα του μήλου. Για τρεις ή τέσσερις ημέρες καταναλώστε αποκλειστικά μήλα, τουλάχιστον έξι την ημέρα, κατά προτίμηση βιολογικά.

Προτού προβείτε σε κάποια ενέργεια, ενημερώστε το γιατρό σας.


Πηγή: http://www.gynaikamag.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλκοόλ και διατροφή



Σε ποια ποτά πρέπει να πείτε «όχι».

Άραγε ποτό και δίαιτα μπορούν να συνυπάρχουν; Φυσικά και μπορούν, αρκεί η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο ώστε να μην υπάρχει υπερπρόσληψη «άδειων» θερμίδων.

Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν είστε ικανοποιημένοι από το βάρος σας ή τρώτε μια υγιεινή - ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε συστηματικά τότε είναι πιθανό να μπορείτε να πιείτε (συγκρατημένα) χωρίς να αυξηθεί το βάρος σας. Να θυμάστε ότι είναι μια πράξη ισορροπίας - οι θερμίδες που καταναλώνονται έναντι των θερμίδων που ‘καίγονται’ - μεταβολίζονται.

Οπότε, πριν καταναλώσετε αλκοόλ φροντίστε να είστε συγκρατημένοι ώστε να μην το μετανιώσετε όταν γυρίσετε σπίτι.
Το αλκοόλ περιέχει κινδύνους. Η αυτοσυγκράτησή σας μειώνεται όσο περισσότερο πίνετε. Τα πολλά ‘βάλε μου άλλο ένα’ μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κάτι το οποίο εάν συμβαίνει μόνο 1-2 φορές το χρόνο δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι ένα με δύο ποτά καθημερινά, ενώ για τις γυναίκες είναι ένα. Φυσικά δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια.

Όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, έτσι και τα ποτά: υπάρχουν ‘καλά’ ποτά και υπάρχουν και αρκετά ‘κακά’ ποτά. Εάν πίνετε για λόγους υγείας, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Εάν πίνετε μαζί με το γεύμα σας, το αλκοόλ θα κάνει τα φαγητά πιο απολαυστικά. Αλλά εάν πίνετε για να σας αλλάξει η διάθεση, το πιο πιθανό είναι να το παρακάνετε.

Όταν επιθυμείτε να καταναλώσετε αλκοόλ μια μέρα, φροντίστε να κόψετε κάποιες θερμίδες από το φαγητό σας ή να ‘κάψετε’ περισσότερες θερμίδες με μια πιο εντατική άσκηση.

Εάν θέλετε να πιείτε σε μια γιορτή τότε φροντίστε αυτό που θα πιείτε να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες. Να ξέρετε ότι όσο πιο σκέτο είναι το ποτό σας, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. Πείτε όχι σε συνδυασμούς ποτών με ζάχαρη και αναψυκτικά που προσθέτουν περιττές και ανεπιθύμητες θερμίδες.

Τα 5 καλύτερα ποτά για όσους κάνουν δίαιτα


Καθαρό ποτό:
Είτε με πάγο είτε με νερό είτε σκέτο, μια μερίδα βότκα, ρούμι, ουίσκι ή τζίν έχει περίπου 100 θερμίδες και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες.

Αναμιγμένα ποτά:
Μόνο όσα περιέχουν σόδα, τόνικ, αναψυκτικά τύπου light ή νερό. Τα αναμιγμένα ποτά είναι καλύτερα γευστικά από τα σκέτα και διαρκούν περισσότερο. Να ξέρετε ότι κάποιο αναψυκτικό ή κάποιος χυμός μπορεί να προσθέσει άλλες 100 θερμίδες και αρκετή ζάχαρη σε κάθε ποτό.

Κρασί:
Μια μερίδα (120ml) λευκό ή κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 100 θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες - 3 γραμμάρια το ποτήρι λευκό κρασί και 5 γραμμάρια το ποτήρι κόκκινο κρασί. Αποφύγετε τα γλυκά κρασιά. Περιέχουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακα ανά ποτήρι.

Μπύρα light:
Μια κανονική μπύρα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 13 γραμμάρια υδατάνθρακα, ενώ μια μπύρα light περιέχει περίπου 100 θερμίδες και μόνο 5 γραμμάρια υδατάνθρακα.

Κοκτέιλ με χυμό λαχανικών:
Ένα Bloody Mary (βότκα με τοματοχυμό και μπαχαρικά) περιέχει μόνο 140 θερμίδες σε σχέση με τις 240 θερμίδες που περιέχει μια βότκα με χυμό πορτοκάλι.

Ό,τι και να διαλέξετε πάντως, μείνετε μακριά από ποτά που περιέχουν κρέμα (White Russian ή Kahlua με κρέμα). Μερικά ποτά έχουν τις ίδιες διατροφικές αξίες με ένα γλυκό!

Άλλα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα εξής: τα λικέρ, τα οποία περιέχουν τις διπλάσιες θερμίδες από ένα σκέτο ποτό και τα ποτά με περίεργα ονόματα και πολλά συστατικά που μπορεί να περιέχουν μέχρι και 500 θερμίδες ανά ποτήρι.

Εάν έχετε πάρει στα σοβαρά τη διατροφή σας, γιατί να μην γιορτάσετε με ένα ποτήρι αναψυκτικό τύπου light ή νερό;
Εάν αποφασίσετε να πιείτε ΜΗΝ οδηγήσετε. Πάρτε ταξί ή αφήστε να οδηγήσει αυτός που δεν έχει πιεί καθόλου στην παρέα.

Συμβουλές για να αποφύγετε το hangover


Θα σας έχει τύχει (σε άλλους περισσότερες φορές και σε άλλους λιγότερες) να πιείτε λίγο παραπάνω κάποιο βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί να αισθάνεστε σαν να είστε άρρωστοι. Αυτό στα αγγλικά ονομάζεται hangover και είναι το σύμπτωμα μιας τοξικής προσβολής του συκωτιού. Το συκώτι είναι το όργανο το οποίο ‘καθαρίζει’ (φιλτράρει) το αλκοόλ και ανάλογα με το ύψος, το βάρος, το φύλο, την ηλικία και το σωματότυπό σας, αυτό που πίνετε, στην ποσότητα που το πίνετε και σε συνδυασμό με αυτό που τρώτε μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να πάθετε hangover.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του λειτουργεί διαφορετικά, αλλά να θυμάστε ότι οι περισσότεροι συνήθως δεν μπορούν να επεξεργαστούν παραπάνω από μια μερίδα ποτό - 1 ποτήρι (120ml) κρασί (κόκκινο ή άσπρο) ή 1 ποτήρι (240ml) μπύρα ή 1 ποτηράκι (60ml) οινοπνευματώδες ποτό - την ώρα. Όσο περισσότερο λίπος έχετε στο σώμα σας τόσο πιο δύσκολη είναι η επεξεργασία του αλκοόλ στον οργανισμό.

Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε το hangover:


Φάτε.
Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο διυλίζετε τα συμπτώματα από το αλκοόλ. Προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και κατά συνέπεια σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Πίνετε ενώ πίνετε!
Νερό όμως! Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτό.

Πίνετε αφού πιείτε!
Νερό πάλι! Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άσχημα την επόμενη μέρα το πρωί. Πιείτε άφθονο νερό πριν ξαπλώσετε.

Να ξέρετε ποιο ποτό σας πειράζει.
Κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε μερικά είδη αλκοόλ όπως το κόκκινο κρασί. Καλές επιλογές είναι η μπύρα τύπου light (light γιατί έχει λιγότερο αλκοόλ) και το κρασί με σόδα. Ένα bloody Mary (τοματοχυμός με vodka) περιέχει λιγότερες θερμίδες από ένα sea breeze ή ένα screw driver (γιατί αυτά περιέχουν φρουτοχυμό).

Αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν συνδυασμό αλκοόλ και φρουτοχυμού ή άλλα κανονικά αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και πολλές θερμίδες (π.χ. margaritas και daiquiris).

Σκεφτείτε πριν κοιμηθείτε.
Μην πάρετε αναλγητικά πριν κοιμηθείτε. Εάν χρειαστεί πάρτε όταν ξυπνήσετε. Προτού ξαπλώσετε φάτε ένα σνακ όπως ψωμί με λίγο μέλι, πιείτε ένα - δύο ποτήρια νερό και μετά κοιμηθείτε. Το επόμενο πρωί, πιείτε ένα δυνατό καφέ, πάρτε ένα αναλγητικό και αποφύγετε το αλκοόλ για την υπόλοιπη μέρα, ‘ξεκουράζοντας’ έτσι τον οργανισμό σας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου τραχήλου στις μικρές ηλικίες



Ανησυχητικά τα κρούσματα και στην Ελλάδα.

Ανησυχητικά είναι τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών, όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός οργανισμός Cancer Research UK. Αυτό οφείλεται κυρίως στο σεξ χωρίς προφυλάξεις με διάφορους ερωτικούς συντρόφους.

Μάλιστα ο βρετανικός οργανισμός διαπίστωσε πως την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως πλέον σχεδόν 300 νεαρές γυναίκες στη Βρετανία εμφανίζουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, όσο νωρίτερα στη ζωή του αρχίζει ένα κορίτσι το σεξ χωρίς προφυλάξεις, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθεί με κάποιο καρκινογόνο στέλεχος.

Συνολικά, σχεδόν 2.800 Βρετανίδες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός υπερβαίνει τις 500 τον χρόνο.

Επειδή στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο συγκεκριμένος καρκίνος οφείλεται σε ιό, έχουν εγκριθεί εμβόλια για τον HPV που γίνονται σε αγόρια και κορίτσια, σε μικρή κυρίως ηλικία, αλλά μπορούν να γίνουν και σε 20άρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Το φως στη μάχη κατά του καρκίνου



Νέα έρευνα από αμερικανούς επιστήμονες.

Το φως αποτελεί υποσχόμενο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Medicine» έδειξε πως θα μπορούσε να παρασκευαστεί ένα φάρμακο που θα επικολλάται στους όγκους αλλά θα ενεργοποιείται όταν το χτυπούν κύματα φωτός.

Αυτό σημαίνει ότι η αγωγή μπορεί να είναι στοχευμένη και να μη βλάπτει τους περιβάλλοντες ιστούς.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Maryland, χρησιμοποίησαν αντίσωμα που στοχεύει πρωτεΐνες στην επιφάνεια κακοηθών κυττάρων.

Στη συνέχεια επικόλλησαν μια χημική ουσία, την IR700, στο αντίσωμα. Το IR700 ενεργοποιείται όταν χτυπάται από εγγύς υπέρυθρο φως που μπορεί να εισχωρήσει μερικά εκατοστά στο δέρμα.

Για να ερευνήσουν το συνδυασμό αντισώματος-χημικής ουσίας οι ερευνητές εμφύτευσαν καρκινικούς όγκους στην πλάτη ποντικών. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε το φάρμακο και εκτέθηκαν σε εγγύς υπέρυθρες ακτίνες.

Η έρευνα αναφέρει ότι το μέγεθος του όγκου μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με ποντίκια που δεν είχαν ακολουθήσει αγωγή και η επιβίωση επιμηκύνθηκε σημαντικά.

Η επιλεκτική εξουδετέρωση μειώνει τη βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο συνδυασμός ήταν υποσχόμενος θεραπευτικός και διαγνωστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αν και δεν παρατήρησαν τοξικότητα στα πειράματα, η μετάφραση, σε κλινικούς όρους, της μεθόδου θα χρειαστεί επίσημες έρευνες τοξικότητας, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η Dr Laura McCallum, από το Cancer Research, δήλωσε ότι η έρευνα είναι υποσχόμενη. Η χρήση αντισωμάτων ή φωτοδυναμικής θεραπείας σε στοχευμένα καρκινικά κύτταρα ήταν επιτυχημένα για την αντιμετώπιση ορισμένων ειδών καρκίνου, έτσι ο συνδυασμός των 2 είναι συναρπαστικό σχέδιο. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και είναι νωρίς για να θεωρήσουμε ότι δρα σε ανθρώπους με καρκίνο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανατριχιάζετε όταν η κιμωλία «ξύνει» τον πίνακα;



Τα αυτιά μας δεν αντέχουν τις υψηλές συχνότητες.

Για πολλούς δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το γρατζούνισμα της κιμωλίας ή τα νύχια όταν τρίζουν πάνω σε ένα πίνακα.

Κι όμως εξηγείται επιστημονικά αυτή η ανατριχίλα που νιώθουμε στο άκουσμα της κιμωλίας να «σέρνεται» πάνω στον πίνακα.

Ειδικοί στη μουσική από το Πανεπιστήμιο Μέσων & Επικοινωνίας Macromedia στην Κολωνία, διαπίστωσαν πως το σχήμα του εσωτερικού του ανθρώπινου αυτιού μπορεί να μεγεθύνει ορισμένες συχνότητες από τον ήχο του τριξίματος, καθιστώντας τον εξαιρετικά ενοχλητικό για τον ακροατή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν η κιμωλία ή τα νύχια μας «ξύνουν» έναν πίνακα, παράγονται ήχοι στις μέγιστες συχνότητες της ακοής μας – δηλαδή μεταξύ 2.000 και 4.000 χερτζ. Οι συχνότητες αυτές είναι υψηλότερες από εκείνες που κάνει το πιρούνι όταν γρατζουνάει το πιάτο.

Οι ερευνητές λένε πως το αυτί μας είναι σχεδιασμένο ώστε να ακούει συγκεκριμένες συχνότητες, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ομιλία. Ο ακουστικός πόρος, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στις πιο ψηλές συχνότητες, διότι η ανατομία του τις μεγεθύνει, καθιστώντας τες εξαιρετικά δυνατές.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε νέες πλατείες ετοιμάζονται στο Βόλο



Τη διαμόρφωσή τους αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τη διαμόρφωση πέντε πλατειών στον ενιαίο Δήμο Βόλου αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την πρόταση της Δημοτικής Αρχής που θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Οι πλατείες που θα διαμορφωθούν αφορούν σε ανοικτούς χώρους, μεταξύ άλλων στο ύψος του Αναύρου όπου θα λειτουργεί χώρος για σκέϊτμπορντ, στην περιοχή του Νέου Δέλτα στη Νέα Ιωνία και η πλατεία Πανεπιστημίου στην οποία όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γίνει χώρος πρασίνου καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Για το σύνολο των πλατειών ο Δήμαρχος Βόλου επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων θα έχουν τη δυνατότητα εξέτασης των μελετών για την εξασφάλιση της πλήρους διαφάνειας.


Διαβάστε περισσότερα...