Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Αναλυτικά ο κατάλογος των προϊόντων με ονομασία προέλευσης

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος 88 Ελληνικών προϊόντων αναγνωρισμένων και καταχωρημένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναγνώριση της «Φάβας Σαντορίνης» ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης για δέκα νέα προϊόντα: Σταφίδα Ηλείας (ΠΓΕ), Φιρίκι Πηλίου (ΠΟΠ), Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής (ΠΟΠ), Μανταρίνι Χίου (ΠΓΕ), Πατάτα Νάξου (ΠΓΕ), Ξυνόγαλο Σητείας (ΠΓΕ), Αρνάκι Ελασσόνας (ΠΟΠ), Αγουρέλαιο Χαλκιδικής (ΠΟΠ), Κατσικάκι Ελασσόνας (ΠΟΠ), Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη (ΠΟΠ), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων και να προστατέψει τους καταναλωτές από παραπλανητικές ενδείξεις.

Ετσι, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το κατάλογο 88 Ελληνικών προϊόντων αναγνωρισμένων και καταχωρημένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους όρους, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Επίσης, το υπουργείο καλεί όλους όσους παράγουν, συσκευάζουν, υποσυσκευάζουν ή θέτουν στην αγορά, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ να ενταχθούν άμεσα στο επίσημο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROCERT) και ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι τα Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα μόνο όταν φέρουν το κατοχυρωμένο σήμα πιστοποίησης του αρμόδιου κρατικού Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκια ελέγχου του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROCERT) θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα στα σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης των προϊόντων αυτών και θα αποσύρουν από την αγορά όλα τα προϊόντα που δεν διαθέτουν τη σχετική πιστοποίηση και το παραπάνω σήμα πιστοποίησης και αναγνώρισης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστηρίζει έμπρακτα το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης και να ανταμείβουν τις υγιείς προσπάθειες και τους κόπους των Ελλήνων παραγωγών συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ) & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ)

TYPIAΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
ΑνεβατόΠΟΠΒιάννος Ηρακλείου ΚρήτηςΠΟΠ
ΓαλοτύριΠΟΠΛυγουριό ΑσκληπιείουΠΟΠ
Γραβιέρα ΑγράφωνΠΟΠΒόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης ΚρήτηςΠΟΠ
Γραβιέρα ΚρήτηςΠΟΠΚροκεές ΛακωνίαςΠΟΠ
Γραβιέρα ΝάξουΠΟΠΠέτρινα ΛακωνίαςΠΟΠ
Καλαθάκι ΛήμνουΠΟΠΚρανίδι ΑργολίδαςΠΟΠ
ΚασέριΠΟΠΠεζά Ηρακλείου ΚρήτηςΠΟΠ
Κατίκι ΔομοκούΠΟΠΑρχάνες Ηρακλείου ΚρήτηςΠΟΠ
ΚεφαλογραβιέραΠΟΠΛακωνίαΠΓΕ
ΚοπανιστήΠΟΠΧανιά ΚρήτηςΠΓΕ
Λαδοτύρι ΜυτιλήνηςΠΟΠΚεφαλονιάΠΓΕ
ΜανούριΠΟΠΟλυμπίαΠΓΕ
ΜετσοβόνεΠΟΠΛέσβος ή ΜυτιλήνηΠΓΕ
ΜπάτζοςΠΟΠΠρέβεζαΠΓΕ
Ξυνομυζήθρα ΚρήτηςΠΟΠΡόδοςΠΓΕ
Πηχτόγαλο ΧανίωνΠΟΠΘάσοςΠΓΕ
Σαν ΜιχάληΠΟΠΚαλαμάταΠΟΠ
ΦέταΠΟΠΚολυμβάρι Χανίων ΚρήτηςΠΟΠ
ΣφέλαΠΟΠΣητεία Λασιθίου ΚρήτηςΠΟΠ
Φορμαέλλα Αράχωβας ΠαρνασσούΠΟΠΑποκορώνας Χανίων ΚρήτηςΠΟΠ
ΦΡΟΥΤΑ -ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ - ΟΣΠΡΙΑΣάμοςΠΓΕ
Ακτινίδιο ΣπερχειούΠΟΠΖάκυνθοςΠΓΕ
Κελυφωτό φιστίκι ΦθιώτιδαςΠΟΠΕξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΘραψανόΠΟΠ
Κούμ Κουάτ ΚέρκυραςΠΓΕΦοινίκι ΛακωνίαςΠΟΠ
Ξερά σύκα ΚύμηςΠΟΠΆγιος ΜατθαίοςΠΓΕ
Μήλα Ζαγοράς ΠηλίουΠΟΠΕξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΤροιζηνίαΠΟΠ
Τσακώνικη μελιτζάνα ΛεωνιδίουΠΟΠΕξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο ΚρήτηςΠΟΠ
Φιστίκι ΜεγάρωνΠΟΠΕΛΙΕΣ
Φιστίκι ΑίγιναςΠΟΠΕλιά ΚαλαμάταςΠΟΠ
Σύκα Βραβρώνας Μαρκοπούλου ΜεσογείωνΠΓΕΚονσερβολιά ΑμφίσσηςΠΟΠ
Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων ΚρήτηςΠΟΠΚονσερβολιά ΆρταςΠΓΕ
Κεράσια τραγανά ΡοδοχωρίουΠΟΠΚονσερβολιά ΑταλάντηςΠΟΠ
Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά ΤριπόλεωςΠΟΠΚονσερβολιά ΡοβίωνΠΟΠ
Ροδάκινα ΝάουσαςΠΟΠΚονσερβολιά ΣτυλίδαςΠΟΠ
Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Κάτω ΝευροκοπίουΠΓΕΘρούμπα ΘάσουΠΟΠ
Φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω ΝευροκοπίουΠΓΕΘρούμπα ΧίουΠΟΠ
Φασόλια (γίγαντες ελέφαντες) Πρεσπών ΦλώριναςΠΓΕΘρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης ΚρήτηςΠΟΠ
Φασόλια (πλακέ μεγαλόσπερμα) Πρεσπών ΦλώριναςΠΓΕΚονσερβολιά Πηλίου ΒόλουΠΟΠ
Κορινθιακή Σταφίδα ΒοστίτσαΠΟΠΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Πατάτα Κάτω ΝευροκοπίουΠΓΕΚρητικό ΠαξιμάδιΠΓΕ
Ακτινίδιο ΠιερίαςΠΓΕΨΑΡΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΩΠΑ ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ
Μήλο ΚαστοριάςΠΓΕΑυγοτάραχο ΜεσολογγίουΠΟΠ
Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες ΚαστοριάςΠΓΕΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Σταφίδα ΖακύνθουΠΟΠΜέλι Ελάτης Μαινάλου ΒανίλιαΠΟΠ
Φάβα ΣαντορίνηςΠΟΠ
ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑΓΟΜΕΣ - ΡΗΤΙΝΕΣ
Μαστιχέλαιο ΧίουΠΟΠΤσίκλα ΧίουΠΟΠ
ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑΜαστίχα ΧίουΠΟΠ
Κρόκος ΚοζάνηςΠΟΠ



Πηγή: Newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος τύφλωσης από έγχρωμους φακούς επαφής


Σφοδρή κριτική από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας κατά του συστήματος πώλησης έγχρωμων φακών επαφής χωρίς ιατρική συνταγή.

Έρευνες αμερικανών επιστημόνων ,υπό την αιγίδα μάλιστα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA ,κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «Κάθε τύπος φακού επαφής, είτε για διαθλαστική ανωμαλία, είτε για χρώμα, είναι ιατρικό προϊόν και χρειάζεται έγκριση από γιατρό».
 
Όπως στις Η.Π.Α έτσι και στη χώρα μας, οι έγχρωμοι φακοί επαφής όχι απλά πωλούνται δίχως συνταγή γιατρού αλλά ως ''καπέλα'',δηλαδή ένα νούμερο ταιριάζει σε όλα τα κεφάλια.
 
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορετικές κλίσεις του αμφιβληστροειδή και ένας λάθος φακός μπορεί να πληγώσει το μάτι και να προκαλέσει ρήξη αγγείων του κερατοειδούς χιτώνα με συνέπειες τον πόνο,τη δημιουργία φλεγμονής και σοβαρή λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.



Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιούχοι ατελής ταξινόμησης αυτοκινήτου οι πάσχοντες δρεπανοκυτταρικής και μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας

Βάσει νόμου και εγκυκλίου έχουν γίνει δικαιούχοι ατελής ταξινόμησης αυτοκινήτου οι πάσχοντες δρεπανοκυτταρικής και μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας.


Αίτημα των πασχόντων από Δρεπανο- και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο ήταν η απόκτηση αυτοκινήτου με ατέλεια. Έγινε πραγματικότητα μετά την δημοσίευση του Νόμου 3402 στο ΦΕΚ 258α΄/17-10-2005, περί «Αναδιοργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας και λοιπές διατάξεις».
Στο άρθρο 17 αναφέρεται ότι «οι μορφές αναιμίας δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική, ισοδυναμούν ως προς τα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν στους πάσχοντες, προς την ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και οι πάσχοντες τυγχάνουν των ευεργετημάτων και απολαμβάνουν κατά νόμο όσοι πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.»
Με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων (Αρ.Πρωτ. Δ.458/70/Α0018-14 Μαρτίου 2006) που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός καθορίζεται ότι:
«Η Επιτροπή Μεσογειακής Αναιμίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας με το αριθμ. 18560/15-2-06 έγγραφο της αποφαίνεται ότι οι μορφές δρεπανοκυτταρικής και μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας από πλευράς ιατρικών και κοινωνικών προβλημάτων, ισοδυναμούν προς την ομόζυγη Μεσογειακή Αναιμία και επομένως πρέπει να τύχουν των ίδιων ευεργετημάτων καθώς και τις αλλαγές στην τρέχουσα πρακτική για την αναγνώριση της νόσου. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι, οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία μπορούν να υπαχθούν σης διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 1882/90, προκειμένου να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, με την τήρηση των οδηγιών που ισχύουν και εφαρμόζονται για τις άλλες κατηγορίες δικαιούχων ατέλειας αναπήρων.»
Έτσι, όλες οι κατηγορίες αιμοσφαιρινοπαθειών υπάγονται στις διατάξεις του νόμου για την απόκτηση αυτοκινήτου με ατέλεια. Βέβαια, οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο θα είναι καλό να έχουν και φωτοαντίγραφο της εγκυκλίου, για να διευκολύνουν τις υπηρεσίες των Υγειονομικών Επιτροπών της κάθε Νομαρχίας.

Πηγή: thalasemia
Διαβάστε περισσότερα...