Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια ημέρα των Στρουμφ


Η Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ (Global Smurfs Day) γιορτάζεται για δεύτερη φορά στις 22 Ιουνίου 2013 με σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Columbia Pictures και την Sony Pictures Animation.

Τα Στρουμφάκια είναι μία φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα, που δημιούργησε ο Βέλγος καρτουνίστας Peyo το 1958 και γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία τη δεκαετία του '80 μέσα από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερο ζουν όσοι μένουν... στα υψηλά πατώματα


Περιορίζεται ο κίνδυνος σοβαρών νοσημάτων.

Αναμφίβολα όσοι μένουν σε υψηλότερους ορόφους έχουν καλύτερη θέα. Πλέον όμως, όπως αποδεικνύεται, κερδίζουν και χρόνια ζωής...

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλά ζει κάποιος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του από μια σειρά σοβαρών νοσημάτων.

Έτσι, όσοι ζουν από τον όγδοο όροφο και πάνω έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από σοβαρή πνευμονοπάθεια σε σύγκριση με όσους ζουν στο ισόγειο, κατά 35% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια και κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 1,5 εκατομμύριο Ελβετούς που ζουν σε κτίρια με τέσσερις ή περισσότερους ορόφους και αφού αξιολόγησαν τα ποσοστά θνησιμότητας διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν στο ισόγειο είχαν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους ζούσαν από τον όγδοο όροφο και πάνω.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στο ότι όσοι ζουν στο ισόγειο ή σε χαμηλούς ορόφους εκτίθενται σε μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο οχημάτων σε σύγκριση με αυτούς που μένουν στα υψηλότερα πατώματα.

Σημαντικό ρόλο όμως ενδέχεται να παίζει και η καλύτερη οικονομική κατάσταση που έχουν όσοι ζουν σε διαμερίσματα ανώτερων ορόφων. Πάντως, προγενέστερη, ισπανική μελέτη είχε δείξει πως τα ρετιρέ θα πρέπει να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα εξαιτίας της γύρης, διότι τα επίπεδά της τείνουν να είναι υψηλότερα όσο απομακρυνόμαστε από την επιφάνεια του εδάφους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ασπίδα προστασίας κατά της τερηδόνας


Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρησης της καλής υγείας των οστών.
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας και ιδιαίτερα της υγείας των οστών.

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να προσθέσουν τις θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, και ιδιαίτερα του τυριού, στην υγεία των δοντιών και συγκεκριμένα στην προστασία τους έναντι της τερηδόνας.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό General Dentistry έδειξε μια σημαντική αύξηση του pH της στοματικής κοιλότητας μετά από κατανάλωση τυριού και διατήρηση σε επίπεδα μεγαλύτερα του 5.5.

Όπως είναι γνωστό μετά τα γεύματα ακολουθεί πτώση του pH του στόματος, με τις τιμές κάτω από το 5,5 να συνδέονται με σημαντική διάβρωση του σμάλτου των δοντιών και πρόκληση τερηδόνας. Έτσι, τα αποτελέσματα της μελέτης απέδωσαν στο τυρί ιδιότητες προστασίας έναντι της τερηδόνας.

Η κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού δεν έδειξε να προκαλεί κάποια αλλαγή στο pH του στόματος, αλλά σίγουρα δεν επέφερε μείωση αυτού.

Η μελέτη απέδωσε την αύξηση του pH από την κατανάλωση τυριού στην αυξημένη παραγωγή σάλιου, η οποία αποτελεί έναν φυσικό τρόπο με τον οποίο το στόμα διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο οξύτητας. Επιπλέον, διάφορες ενώσεις που βρίσκονται στο τυρί μπορούν να προσκολληθούν στην αδαμαντίνη των δοντιών και να βοηθήσουν στην περαιτέρω προστασία των δοντιών από το οξύ.

Επομένως, προστατεύεστε τα δόντια σας από την τερηδόνα με ένα κομμάτι τυρί στο τέλος του γεύματός σας όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να τα βουρτσίσετε.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί να επιλέξετε θηλασμό


Μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού.
«Επιλέγω Θηλασμό», είναι το κεντρικό σύνθημα της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με σκοπό την προαγωγή και προώθηση του μητρικού θηλασμού, ο οποίος αποτελεί τη βάση για τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών, αλλά στην Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη κατάλληλη τροφή για τα βρέφη, γιατί εξασφαλίζει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των βρεφών, ενισχύει το δεσμό μητέρας και παιδιού, προστατεύει από τις λοιμώξεις, προλαμβάνει από τις αλλεργίες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εθνική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, παρά την πρόθεση και την προσπάθεια έναρξης θηλασμού σε 89% των λεχωίδων, μόλις το 41% των γυναικών θήλασε αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους, το 21% στο τέλος του πρώτου μήνα, 11% στο τέλος του 3ου μήνα και μόνο 0,9% στον 6ο μήνα.

Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο την αλλαγή κουλτούρας, στάσης και πρακτικής απέναντι στον μητρικό θηλασμό, υλοποιώντας το έργο «Aλκυόνη εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του μητρικού θηλασμού», που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει διάρκεια δύο χρόνια.

Οι δράσεις του έργου απευθύνονται σε οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τελικό στόχο την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας αρμόδιου συντονιστικού φορέα, θα συμβάλει στην αξιολόγηση, την πιστοποίηση και την προώθηση του θεσμού των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων» στη χώρα μας και του απρόσκοπτου μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ενεργός συμμετοχή της οργάνωσης των Κύπριων τυφλών στον Κατακλυσμό της Λάρνακας


Το ενεργό “παρών” δίνει και εφέτος στις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού της Λάρνακας η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) μετέχοντας με δικό της περίπτερο στο οποίο θα διατίθενται προς πώληση εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που οι Κύπριοι τυφλοί παράγουν στα σύγχρονα εργαστήριά τους.

Δυό λόγια για τα εργαστήρια της ΠΟΤ: Λειτουργούν εδώ και 40 περίπου χρόνια, πρόκειται για εργαστήρια κατασκευής χειροτεχνημάτων καλαθοπλεκτικής με χόρτο, σκαμνάκια και καρεκλίτσες επενδυμένες με τόνο ή πλαστικό σχοινάκι, καθώς επίσης και καρέκλες επενδυμένες με ψάθα. Στα εργαστήρια αυτά εκπαιδεύτηκαν και εκπαιδεύονται πολλοί τυφλοί, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται, κυρίως, άτομα που χάνουν την όρασή τους σε μεγαλύτερη ηλικία, στη χειροτεχνία, καλαθοπλεκτική, δέσιμο και επιδιόρθωση καρεκλών κλπ.

Το περίπτερο της ΠΟΤ στην φετινή γιορτή του Κατακλυσμού βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εξέδρα στη Λεωφόρο Αθηνών στη Λάρνακα και θα λειτουργήσει από 21 μέχρι 30 Ιουνίου, 2013. Στο χώρο αυτό θα διατίθενται προς πώληση χειροτεχνήματα όπως πανέρια για κόλλυβα, δίσκοι σερβιρίσματος, ψωμώθηκες, φιαλοθήκες, κάλαθοι για εσωτερικούς χώρους, καλάθες για τη μεταφορά βρεφών (carryingcoat), καλάθια για γατιά και σκυλιά, διάφορα καλαθάκια με χέρι, κλπ, που κατασκευάζονται από τους τυφλούς στα Εργαστήρια που λειτουργεί η Οργάνωση μας στη Λευκωσία και στη Λάρνακα.

Καθ’ όλη την δεκαήμερη διάρκεια παρουσίας του περιπτέρου της ΠΟΤ, θα προβάλλονται επίσης διάφορες σκηνές από τη λειτουργία των εργαστηρίων και συγκεκριμένα σχετικές με τη διαδικασία κατασκευής τον ειδών καλαθοπλεκτικής στα εργαστήρια της ΠΟΤ . Για τους ενδιαφερόμενους, ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα είδη καλαθοπλεκτικής και τα χειροτεχνήματα που κατασκευάζονται στα εργαστήρια της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα των εργαστηρίων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.facebook.com/ergastiriapot

Επιπρόσθετα, τα εξαιρετικά προϊόντα των εργαστηρίων διατίθενται στο ευρύτερο κοινό σε ολόκληρη την Κύπρο και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου μέσω των καταστημάτων πώλησης, που λειτουργούν παρά τη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία, στην οδό Έκτορος 6, παρά το Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου στη Λάρνακα και στη Λεωφόρο Μακαρίου 28 στη Δερύνεια. Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι τα καταστήματα αυτά δέχονται και παραγγελίες για ειδικά μεγέθη ή και είδη καλαθοπλεκτικής που δεν κατασκευάζονται στα εργαστήρια της ΠΟΤ σε μόνιμη βάση. Στη γκάμα δραστηριοτήτων των εργαστηρίων της ΠΟΤ, τέλος, περιλαμβάνεται και η επιδιόρθωση μεταχειρισμένων καρεκλών.

*Μιά ειδική μνεία δικαιούται το ευρύτερο κοινωνικό μήνυμα της ΠΟΤ επ’ αφορμή της συμμετοχής της στις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού της Λάρνακας. Επί λέξει έχει ως εξής: “Η συμμετοχή της Οργάνωσης μας στις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών για την επαγγελματική και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία. Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια, μπορούν και πρέπει να επισκεφτούν το περίπτερο της Οργάνωσης μας στη Λάρνακα απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης την περίοδο από 21 μέχρι 30 Ιουνίου 2013. Τους περιμένουμε”.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρόδερμα: Ολες οι απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες


Η ρευματολόγος δρ. Δήμητρα Νικηφόρου με μεστό και εκλαϊκευμένο τρόπο κομίζει τις απαραίτητες πληροφορίες και γνώσεις για το Σκληρόδερμα. Το κείμενο που ακολούθως δημοσιεύουμε κρίνεται ως εξαιρετικά χρήσιμο για τους πάσχοντες και όχι μόνο:

Το Σκληρόδερμα ανήκει στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία. Διακρίνεται σε εντοπισμένο και συστηματικό.

Το εντοπισμένο σκληρόδερμα συνήθως προσβάλλει το δέρμα και τον υποδόριο ιστό και πολύ σπάνια εσωτερικά όργανα. Στο εντοπισμένο σκληρόδερμα ανήκουν η μορφέα και το γραμμικό σκληρόδερμα. Το συστηματικό σκληρόδερμα διακρίνεται σε περιορισμένο και διάχυτο, ανάλογα με την έκταση του προσβεβλημένου δέρματος. Στο περιορισμένο προσβάλλεται το δέρμα των χεριών μέχρι τον αγκώνα, των ποδιών μέχρι τα γόνατα και το πρόσωπο ενώ στο διάχυτο προσβάλλεται το δέρμα και πάνω από τους αγκώνες και τα γόνατα, και στον κορμό. Το φαινόμενο Raynaud είναι κύριο χαρακτηριστικό της συστηματικής νόσου. Στο συστηματικό σκληρόδερμα εκτός από το δέρμα προσβάλλονται και άλλα ζωτικά όργανα όπως ο πνεύμονας, η καρδιά, ο νεφρός, το γαστρεντερικό και το μυοσκελετικό.

Κύριες εκδηλώσεις στο δέρμα είναι το σκληροίδημα, η δυσχρωμία του δέρματος (υπέρχρωση και αποχρωματισμός), οι ασβεστώσεις και τα δακτυλικά έλκη. Αρχικά πρήζονται τα δάκτυλα (μοιάζουν με λουκάνικα), υπάρχει φλεγμονή και αλλάζουν χρώμα στο κρύο ή στο στρες (φαινόμενο Raynaud) ενώ μπορεί να υπάρχει κνησμός. Στη συνέχεια το δέρμα σκληραίνει και παίρνει σκούρο χρώμα με περιοχές αποχρωματισμού (λευκές).

Ο πνεύμονας παρουσιάζει δύο σοβαρές εκδηλώσεις: την πνευμονική υπέρταση και την πνευμονική ίνωση οι οποίες προκαλούν αίσθημα δύσπνοιας, εύκολη κόπωση και περιορίζουν την ικανότητα για άσκηση. Η πνευμονική υπέρταση είναι πιο συχνή στο περιορισμένο σκληρόδερμα ενώ η πνευμονική ίνωση στο διάχυτο.

Στην καρδιά είναι δυνατόν να παρουσιαστούν αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια σε προχωρημένη νόσο. Παλαιότερα η εκδήλωση νεφρικής κρίσης, με κακοήθη αρτηριακή υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια, αποτελούσε την κύρια αιτία θανάτου. Πλέον όμως αντιμετωπίζεται επαρκώς και προλαμβάνεται με τους αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου.

Οι ασθενείς με συστηματικό σκληρόδερμα μπορεί να παρουσιάσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω προσβολής του οισοφάγου, διάρροιες, πνευμάτωση και δυσκοιλιότητα λόγω προσβολής του κατώτερου πεπτικού. Τέλος, στο μυοσκελετικό μπορεί να παρουσιαστούν αρθραλγίες, αρθρίτιδες, μυοπάθεια, κριγμός τενόντων και συγκάμψεις (λόγω προσβολής του δέρματος).

Το φαινόμενο Raynaud –αυτοάνοσο ή δευτεροπαθές Raynaud- παρατηρείται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με συστηματικό σκληρόδερμα και μπορεί να προηγείται πολλά χρόνια των άλλων εκδηλώσεων της νόσου. Εκδηλώνεται με την τριφασική αλλαγή του χρώματος των άκρων χειρών και των άκρων ποδών (λευκό-κυανό-ερυθρό) σε ερεθίσματα όπως το κρύο και η συναισθηματική φόρτιση. Οφείλεται σε μη φυσιολογικό σπασμό των αγγείων που προκαλεί ισχαιμία αρχικά και στη συνέχεια επαναιμάτωση και διαταραχές στο ενδοθήλιο. Αυτή η εναλλαγή στην αιμάτωση μπορεί να οδηγήσει σε δακτυλικά έλκη, σε υπονύχιες αιμορραγίες και τελικά σε γάγγραινα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το φαινόμενο Raynaud πιστεύεται ότι εκδηλώνεται και σε εσωτερικά όργανα, προκαλώντας και εκεί αντίστοιχα προβλήματα.

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην κλινική εικόνα κυρίως, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος για την εκτίμηση της έκτασης της νόσου και την παρακολούθηση της. Απαραίτητες εξετάσεις αποτελούν, πέρα από το βασικό αιματολογικό έλεγχο, η ακτινογραφία θώρακα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η σπιρομέτρηση και ο έλεγχος της διαχυτικής ικανότητας των πνευμόνων, ο υπέρηχος καρδιάς και, αν κριθεί απαραίτητο, η αξονική πνευμόνων υψηλής ευκρίνειας, ο δεξιός καθετηριασμός της καρδιάς και η οισοφαγογαστροσκόπηση.

Στον ανοσιακό έλεγχο έχουν σημασία τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA) και συγκεκριμένα το Scl70, το οποίο μπορεί να είναι θετικό στο διάχυτο συστηματικό σκληρόδερμα και τα αντικεντρομεριδιακά αντισώματα στο περιορισμένο. Τα αντισώματα αυτά δεν έχουν αξία στην παρακολούθηση των ασθενών.

Θεραπεία του συστηματικού σκληροδέρματος με την έννοια της ίασης δεν υπάρχει. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίτευξη και διατήρηση της ύφεσης. Για την αντιμετώπιση των δερματικών εκδηλώσεων και της ενεργού πνευμονικής νόσου χρησιμοποιούνται διάφορα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη, η κυκλοφωσφαμίδη, το μυκοκοφενολικό μοφετίλ και η κορτιζόνη. Για πολλές εκδηλώσεις της νόσου η θεραπεία είναι συμπτωματική. Το φαινόμενο Raynaud αντιμετωπίζεται με αγγειοδιασταλτικά ενώ υπάρχουν δακτυλικά έλκη προστίθενται ανταγωνιστές της ενδοθηλίνης, της φωσφοδιεστεράσης και ανάλογα προστακυκλίνης. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στην θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης με τους ανταγωνιστές της ενδοθηλίνης, τους ανταγωνιστές φωσφοδιεστεράσης και με τα ανάλογα προστακυκλίνης. Η εγκατεστημένη πνευμονική ίνωση και η προσβολή του δέρματος αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στη θεραπεία.

Το συστηματικό σκληρόδερμα είναι μια σοβαρή νόσος που προσβάλλει ζωτικά όργανα (πνεύμονα, καρδιά) προκαλώντας μόνιμα προβλήματα οπότε έγκαιρη διάγνωση στην αρχική φάση της νόσου, πριν την εγκατάσταση μόνιμων βλαβών, είναι σημαντική για την καλή πορεία της νόσου γιατί υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί η νόσος σε ύφεση. Χρειάζεται όμως τακτική παρακολούθηση των ασθενών κλινικά, αλλά και εργαστηριακά για την πρόληψη εξάρσεων.

Τα τελευταία δεδομένα από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στην αρχική φάση της νόσου σε ασθενείς με σοβαρό συστηματικό σκληρόδερμα είναι ενθαρρυντικά, παρά τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη θεραπεία.

Γενικές οδηγίες-συμβουλές

Εξειδικευμένες συμβουλές Ρευματολόγου καλούνται να ζητήσουν άτομα τα οποία παρουσιάζουν τα πιο κάτω συμπτώματα:

Αλλαγές στο χρώμα των χεριών στο κρύο (Φαινόμενο Raynaud)

Σκλήρυνση του δέρματος ή/και οίδημα στο δέρμα

Πληγές στα δάκτυλα

Εύκολη κόπωση με δύσπνοια-Πνευμονική Ίνωση ή Πνευμονική Υπέρταση

Αν είστε ασθενής με συστηματικό σκληρόδερμα πρέπει:

Να μετράτε τακτικά την αρτηριακή πίεση

Να προστατεύεστε από το κρύο (χρησιμοποιείται γάντια, σκούφο, ζεστές κάλτσες, ζεστό νερό για οικιακές δουλειές κτλ)

Να προστατεύεστε από τραυματισμούς

Αν έχετε πληγές/έλκη στα δάκτυλα, να τα διατηρείτε καθαρά και ζεστά και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Αν έχουν αλλάξει οι αντοχές σας στις καθημερινές συνήθεις δραστηριότητες, να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας

Αν έχετε προσβολή οισοφάγου, να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, να μην τρώτε για τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσετε και να διατηρείτε το κεφάλι και την πλάτη ανασηκωμένα κατά τον ύπνο

Να διακόψετε το κάπνισμα και να αποφύγετε το αλκοόλ

Να πηγαίνετε στα ραντεβού σας με το Ρευματολόγο τακτικά και να ενημερώνετε το γιατρό σας για ό,τι σας απασχολεί σε σχέση με την υγεία σας


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά για το μηχανογραφικό


Μετά την ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία για τους περίπου 105.000 υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανοίγει ο «φάκελος μηχανογραφικό».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα πρέπει να έχουν υπόψη τα εξής:

• Βασικό κριτήριο για την εισαγωγή είναι τα μόρια και όχι η σειρά προτίμησης. Για παράδειγμα η Ιατρική Κρήτης το 2012 είχε βάση στα 18.578 μόρια, και ας υποθέσουμε ότι φέτος η βάση μένει σταθερή. Εάν κάποιος υποψήφιος έχει φέτος 18.580 μόρια και βάλει τη σχολή ως 15η επιλογή και κάποιος άλλος με 18.570 μόρια την έχει 1η επιλογή, στη σχολή θα εισαχθεί ο υποψήφιος με τα 18.580 μόρια.

• Ο υποψήφιος πρέπει να δηλώσει σχολές σαν να είχε συγκεντρώσει το απόλυτο των μορίων, δηλαδή 20.000 μόρια. Δεν χάνει τίποτε εάν δηλώσει σχολές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολύ υψηλότερη βάση σε σχέση με τα μόρια που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει φέτος. Αντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια που θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος δεν δηλώνει πρώτη τη Νομική Αθήνας (18.879 μόρια η βάση πέρυσι), διότι έχει συγκεντρώσει 18.200 μόρια και πιστεύει ότι δεν έχει ελπίδες. Πρόκειται για λάθος. Άλλωστε, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ούτε ακόμα από την πρόβλεψη για την τυχόν φετινή πορεία τους.

• Πολλοί από το άγχος να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους δηλώνουν όσες περισσότερες σχολές μπορούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «ελέγξουν» τη σειρά προτίμησης. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να περάσουν σε σχολή την οποία, επί της ουσίας, δεν επιθυμούν.

• Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δυο επιστημονικά πεδία. Για την επιλογή σχολών από τα δυο προεπιλεγμένα πεδία δεν τίθενται περιορισμοί. Ο υποψήφιος μπορεί να «μπλέξει» τις σχολές των δυο πεδίων.

• Εάν κάποιος υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια σε δύο πεδία (π.χ. για το 1ο και 2ο πεδίο) και θέλει να δηλώσει σχολή που περιλαμβάνεται σε δυο πεδία (π.χ. Παιδαγωγικό) αρκεί να τη δηλώσει μια φορά σε ένα από τα δυο πεδία. Για την εισαγωγή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια, με βάση τα μαθήματα κάθε πεδίου. Για παράδειγμα, εάν ο υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια για το 1ο πεδίο (με μαθήματα βαρύτητας τα Αρχαία και την Ιστορία) και το 2ο πεδίο (με μαθήματα βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική) και θέλει να δηλώσει Παιδαγωγικό, που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία, τότε θα διεκδικήσει μία θέση στο τμήμα αξιοποιώντας τα υψηλότερα μόρια.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 7 «εγγυήσεις» για ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ


Μόνο με «εγγυήσεις» για τη διασφάλιση της είσπραξής των οφειλών θα δίνει το ΙΚΑ το «πράσινο φως» για την υπαγωγή όσων χρωστούν στις νέες ρυθμίσεις χρεών από ασφαλιστικές εισφορές που συνολικά φτάνουν τα 7,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, με εξαίρεση τους οφειλέτες που χρωστούν έως 5.000 ευρώ (οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους έως και σε 100 δόσεις), οι υπόλοιποι καλούνται να υποβάλλουν, μαζί με την αίτηση, πλήρη στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και εγγυήσεις ότι θα είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις: 48 με τη ρύθμιση της «νέας αρχής» (αφορά οφειλές έως 31/12/2012) και 12 με τη «πάγια ρύθμιση» (για οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2013).

Οι επτά εγγυήσεις

Οι οφειλέτες με βασικό χρέος άνω των 5.000 ευρώ υποχρεούνται, μαζί με την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, να υποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση την οποία δημιούργησε (ως υπόδειγμα) το ΙΚΑ και η οποία περιλαμβάνει:

• Πλήρη στοιχεία ταυτότητας της επιχείρησης και τον αριθμό των εργαζομένων.

• Τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης (κύκλο εργασιών, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ίδια κεφάλαια, ζημίες χρήσης).

• Τον τραπεζικό δανεισμό και τις τυχόν οφειλές σε προνομιούχους πιστωτές (Δημόσιο, άλλα ασφαλιστικά ταμεία).

• Τους τραπεζικούς λογαριασμούς (με IBAN ανά τραπεζικό ίδρυμα και τα ποσά).

• Τα οχήματα.

• Τα ακίνητα.

• Το συνολικό οικογενειακό δηλωτέων και τεκμαρτό εισόδημα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τις πεποιθήσεις μας σχετικά με την αύξηση βάρους


Τα υπέρβαρα άτομα εκτιμούν ότι ευθύνεται η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Αν πιστεύετε ότι η γυμναστική είναι το κλειδί για να χάσετε βάρος, σκεφτείτε το ξανά.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science», παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των υπέρβαρων ατόμων πιστεύει ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και όχι η υπερβολική κατανάλωση τροφής, ευθύνεται για τα κιλά που συσσωρεύονται.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι με φυσιολογικό ή χαμηλό σωματικό βάρος πιστεύουν ότι ο τρόπος που τρεφόμαστε είναι η βασική αιτία της παχυσαρκίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν και του Χονγκ Κονγκ, βασισμένοι σε σειρά μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε 5 χώρες και 3 ηπείρους, υποστηρίζουν ότι οι πεποιθήσεις μας σχετικά με το τι προκαλεί τελικά αύξηση του βάρους μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές μας συνήθειες και μέσω αυτών τα κιλά μας.

Μάλιστα, θεωρούν ότι για να είναι αποτελεσματικές οι δημόσιες καμπάνιες κατά της παχυσαρκίας, πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο στη διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά και στις πεποιθήσεις τους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες κορυφαίοι καρδιολόγοι στην Αθήνα


Το 17ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας 23-26 Ιουνίου.

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού (EHRA) και αναπόσπαστο κομμάτι της ESC (Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας), διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα καρδιολογικά συνέδρια του κόσμου στην Ελλάδα.

Στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν χιλιάδες αναγνωρισμένοι παγκοσμίως επιστήμονες καρδιολογίας, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μέλη της διεθνούς ιατρικής κοινότητας που θα έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν, να εξασκηθούν αλλά και να μυηθούν σε νέους ορίζοντες για τη θεραπεία των ασθενών με καρδιακά νοσήματα.

Πολύ σημαντικό και τιμητικό επίσης για τη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), η μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης, έχει για πρόεδρο έναν Έλληνα: τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Παναγιώτη Ε. Βάρδα, που εξελέγη λαμβάνοντας το 70% των ψήφων.




Παγκόσμια ιατρική καινοτομία και πρωτιά αποτελεί το γεγονός ότι, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επεμβάσεις με live streaming η με απεικονιστικές τεχνικές 3D, ταυτόχρονα με παρουσιάσεις πρωτοποριακών ερευνών, επίδειξη καινοτόμων νέων τεχνολογιών, ανακοινώσεις σημαντικών ιατρικών επιτευγμάτων, εκπαίδευση σε καινούριες μεθόδους και πλήθος συζητήσεων από διακεκριμένους καθηγητές.

Μεγάλα ηχηρά ονόματα διεθνούς φήμης Καρδιολόγων όπως ο καθηγητής Angelo Auricchio MD, PhD, και πολλοί άλλοι καταφθάνουν συνεχώς στη χώρα μας αποκλειστικά για την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο συνέδριο.

Το Συνέδριο EHRA Europace 2013, ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα, από τις 23 έως και τις 26 Ιουνίου, στο METROPOLITAN EXPO στο μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα οι παλμοί της χώρας μας ανεβαίνουν κατακόρυφα τόσο σε επιστημονικό, συνεδριακό όσο και οικονομικό επίπεδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπή στο έκζεμα τα μωρά που παίρνουν αντιβίωση


Βρετανοί ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία από 20 μελέτες.

Τα μωρά που λαμβάνουν αντιβίωση πριν την ηλικία του ενός έτους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν έκζεμα σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.

Μετά από χρόνια ερευνητικής διαμάχης για το κατά πόσο υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στην αντιβίωση και το έκζεμα μια μεγάλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη αντιβίωσης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει έκζεμα (δερματικό πρόβλημα) κατά 40%, ενώ κάθε επιπλέον αγωγή με αντιβιοτικά αυξάνει τον κίνδυνο εκζέματος κατά 7%.

Οι βρετανοί ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία από 20 μελέτες σε σύνολο 293.000 μωρών και παιδιών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Casten Flohr από το King’s College London είπε ότι «βρήκαμε ότι η έκθεση στα αντιβιοτικά νωρίς στη ζωή του παιδιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκζέματος έως και κατά 40% με τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος να έχουν πιο ισχυρή δράση. Είναι γεγονός.»

Οι ερευνητές πάντως δεν προτείνουν στους γονείς να μην χορηγούν αντιβιοτικά στα παιδιά τους εφόσον ο παιδίατρος τα έχει συνταγογραφήσει κρίνοντας ότι είναι απαραίτητα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεζοδρόμια για... Ι.Χ. και μηχανάκια στη Θεσσαλονίκη


Οχτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς περίπου δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη ενώ αισθάνονται ανασφαλείς για τη μετακίνησή τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα εμποδίων προσβασιμότητας στη Θεσσαλονίκη η οποία διενεργήθηκε από ομάδα πτυχιούχων διαφόρων ειδικοτήτων. Σ’ αυτήν συμμετείχαν 1.500 πολίτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται ασφάλεια κατά τη μετακίνησή του στα πεζοδρόμια, (το 77%), και ούτε είναι ικανοποιημένο από τη γενικότερη κατάστασή τους (το 90%!).

«Τα παραπάνω υπερβολικά μεγάλα ποσοστά καθιστούν απαραίτητη την με κάθε κόστος απελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα καθώς η έρευνα το ανέδειξε ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τη μετακίνησή τους στην πόλη», υπογραμμίζει ο Άκης Αγγελίδης, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, αντιπρόεδρος της «Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών» και συντονιστής της έρευνας.

Όπως αναφέρουν οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα τα εμπόδια που θα συναντήσει κανείς στην καθημερινότητά του, πηγαίνοντας στη δουλειά του, ή κάνοντας έναν απλό περίπατο στην πόλη είναι πολλά. Σύμφωνα με τους ίδιους, σταθμευμένα οχήματα πάνω στα πεζοδρόμια αποκλείουν μερικώς ή πλήρως τη διέλευση, επικίνδυνα σημεία λόγω κακής κατασκευής, κακής συντήρησης και γενικότερα κακής κατάστασης του πεζοδρομίου, πολύ στενά ή και συχνά ανύπαρκτα πεζοδρόμια, διπλοπαρκαρίσματα και σκουπίδια, κάνουν δύσκολη υπόθεση την μετακίνηση των πεζών στους δημόσιους χώρους.


Η έρευνα η οποία πραγματοποιείται από ομάδα πτυχιούχων διαφόρων ειδικοτήτων μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, φαίνεται πως έχει καταλήξει σε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία και έχει σκοπό να γνωστοποιήσει στο κοινό της πόλης μας με την ολοκλήρωσή της στα τέλη του Ιουλίου. Στόχος της έρευνας δεν είναι μόνο η καταγραφή των προβλημάτων όσον αφορά τα εμπόδια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια και δυσχεραίνουν την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των πεζών και των ατόμων με αναπηρίες αλλά και η ανακοίνωση προτάσεων για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα στη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Φώτης Μπίμπασης, Πρόεδρος της «Αναπηρίας Σήμερα», ενεργός πολίτης και υποστηρικτής ποικίλων δράσεων σχετικά με θέματα ΑΜΕΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατανάλωση σαλάτας ενισχύει το ανοσοποιητικό


Αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή διατροφή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση λαχανικών θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο καθημερινό διαιτολόγιό μας.

Πέρα από τα ποικίλα γνωστά οφέλη τους στην υγεία, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να ελέγχει έναν πληθυσμό ανοσολογικών κυττάρων που απαντώνται στο έντερο και είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του.

Τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται εγγενή λεμφοκύτταρα (ILCS), βρίσκονται στα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα και προστατεύουν το έντερο από την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων σε αυτό. Επίσης, πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της τροφικής αλλεργίας, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και της παχυσαρκίας, ενώ πιθανά να αποτρέπουν ακόμη και την ανάπτυξη καρκίνου στον εντερικό αυλό.

Έτσι, φάνηκε ότι πρωτεϊνικά μόρια των πράσινων φυλλωδών λαχανικών επάγουν την έκφραση γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη διαφοροποίηση αρχέγονων κυττάρων στα συγκεκριμένα λεμφοκύτταρα.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν με λουκέτο ιατρεία στην Ηλεία


Αιτία τα χρωστούμενα των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεκάδες ιατρεία κινδυνεύουν με λουκέτο και στην Ηλεία εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τον ΟΠΑΔ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος με χθεσινές του δηλώσεις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και απεύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση για την άμεση αποπληρωμή των ιατρών.

«Εδώ και δυο χρόνια δεν έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα στους γιατρούς και παρότι ασκούνται διαρκώς πιέσεις, αυτό δεν έχει επιτευχθεί με αποτέλεσμα να λείπουν από τους πάροχους υγείας πολλά χρήματα. Για μια ακόμα φορά κάνω έκκληση να δοθούν τα χρήματα γιατί είναι αναγκαία για να συνεχίσουν κάποια ιατρεία που είναι εν κινδύνω. Διαφορετικά μέχρι το φθινόπωρο δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη κρίση που βιώνει ο χώρος της υγείας τονίζοντας ότι η στέρηση εσόδων και η αδυναμία της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις υπηρεσίες υγείας έχει σαν αντανάκλαση οι παρεχόμενες υπηρεσίες να μην είναι στο επιθυμητό επίπεδο, το οποίο όπως τόνισε, φθάνει σε σημείο να είναι και επικίνδυνο. «Άρα, υπάρχουν ελλείμματα και λυπάμαι γι’ αυτό. Εμείς από την άλλη πλευρά πιέζουμε, ο χώρος της υγείας να είναι από τους τελευταίους στους οποίους θα έπρεπε να γίνουν περικοπές.

Επίσης, να τονίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα πρέπει να απομονωθούν με κάθε τρόπο όσοι δεν κάνουν σωστή χρήση του δημόσιου χρήματος. Όσοι κάνουν υπέρβαση ή κατάχρηση δαπανών, όσους δε σέβονται το χρήμα του ελληνικού λαού και στο δικό μας χώρο ένα μικρό ποσοστό ενδεχόμενα να έχει ευθύνες. Εμείς αυτούς, κατά τον πλέον επίσημο τρόπο τους απομονώνουμε και τους καταγγέλλουμε».


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρισδιάστατος χάρτης του ανθρώπινου εγκεφάλου


Επιτρέπει τη μελέτη οποιασδήποτε περιοχής επιθυμούν οι επιστήμονες.

Η τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης του εγκεφάλου είναι πλέον γεγονός, χάρη στο «BigBrain». Πρόκειται για έναν ανατομικό χάρτη εξαιρετικής λεπτομέρειας, που δημιούργησαν ερευνητές από τον Καναδά και τη Γερμανία.

Ο χάρτης που είναι διαθέσιμος για τους επιστήμονες σε κάθε μέρος της Γης, είναι 50 φορές πιο λεπτομερής από ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες. Δίνει έτσι στους νευροεπιστήμονες καλύτερη πρόσβαση στις δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόηση, τα συναισθήματα, την ομιλία, τη γήρανση και τις διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον κ.α.

Το νέο ψηφιακό μοντέλο του εγκεφάλου απεικονίζει χαρακτηριστικά διαστάσεων έως 20 μικρομέτρων, δηλαδή σχεδόν όσο οι διαστάσεις των περίπου 80 δισεκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων.

Η δημιουργία του «χάρτη» χρειάστηκε δέκα χρόνια και έγινε με πρότυπο το διατηρημένο σε παραφίνη εγκέφαλο μιας γυναίκας που είχε πεθάνει σε ηλικία 65 ετών. Ο εγκέφαλός της τεμαχίστηκε σε πάνω από 7.400 τμήματα, το καθένα πάχους το πολύ 20 μικρομέτρων. Τα τμήματα αυτά, αφού χρωματίστηκαν με τις κατάλληλες ουσίες, «σκαναρίστηκαν» σε υπερυπολογιστές και μετά έγινε η ψηφιακή ανακατασκευή του εγκεφάλου.





Τα πλήρη δεδομένα του «BigBrain», που αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανθρωπίνου Εγκεφάλου, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα από κάθε επιστήμονα στη διαδικτυακή πύλη CBRAIN. Οι ερευνητές που θα επισκέπτονται την πύλη, θα μπορούν να εστιάσουν σε όποια περιοχή του εγκεφάλου θέλουν να μελετήσουν.

«Είναι σαν να χρησιμοποιεί κανείς το Google Earth. Μπορεί πλέον κανείς να δει λεπτομέρειες, που έως τώρα δεν ήσαν ορατές», δήλωσε η Κάτριν Άμουντς, επικεφαλής της ομάδας χαρτογράφησης.





Διαβάστε περισσότερα...

Πάλη για αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού


Με ανακοίνωσή της καλεί σε συντονισμένο αγώνα στους χώρους δουλειάς, τις εργατογειτονιές και στα αμαξοστάσια.
Κάλεσμα σε αγώνα για δημόσιες - σύγχρονες - ασφαλείς - φτηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες απευθύνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

Οι αστικές συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό, κοινωνική υποχρέωση του κράτους να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες στον εργαζόμενο λαό, στους ανέργους, τους συνταξιούχους, στους μαθητές και τους σπουδαστές, στις γυναίκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Αντ' αυτού οι συγκοινωνίες πάνε από το κακό στο χειρότερο ενώ την ίδια στιγμή ο λαός υποφέρει και καλείται να πληρώνει πανάκριβη συγκοινωνία. Βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μέσα σε μια θύελλα χαρατσιών και φοροληστείας που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα. Για ορισμένες κατηγορίες όπως άνεργοι, συνταξιούχοι, μερικά απασχολούμενοι, η αστική συγκοινωνία φαντάζει πολυτέλεια. Οι καθημερινές σκηνές ταλαιπωρίας αυξάνονται, η αγανάκτηση μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση αποφάσισε από 1η Ιούλη, νέο και πιο ακριβό κατά 0,10 ευρώ εισιτήριο εντός λεωφορείων και τρόλεϊ. Ενώ στο όνομα της λαθρεπιβίβασης βάζουν στο μάτι τους ανέργους και το φτωχόκοσμο που υποφέρει.
Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική και λαϊκή οικογένεια αλλά και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ:
-- Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν φτάσει στα ύψη, κάνοντας δυσβάστακτη τη δημόσια μετακίνηση για την πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων. Σε συνθήκες κρίσης που το λαϊκό εισόδημα πιάνει πάτο, το εισιτήριο είναι στα 1,40 ευρώ (από 0,80 ευρώ που ήταν το 2009) αύξηση δηλαδή 75% μέσα σε 4 χρόνια. Η κάρτα απεριορίστων διαδρομών είναι στα 45 ευρώ, το 10% δηλαδή του πενιχρού κατώτατου μισθού που έχουν επιβάλει κυβέρνηση και ΕΕ.

-- Ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της περιβόητης εισιτηριοδιαφυγής, θέλουν να βάλουν τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να κάνουν το χωροφύλακα στους ανέργους, στους χαμηλόμισθους, στους επιβάτες που η οικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει να παίρνουν μόνο τα Μέσα των αστικών συγκοινωνιών.

-- Τα δρομολόγια έχουν κοπεί πάνω από 30% τα τελευταία 3,5 χρόνια,διαμορφώνοντας απίστευτη ταλαιπωρία και μακρόχρονη αναμονή για τους επιβάτες ακόμα και σε περιοχές του βασικού αστικού ιστού, όπως το Μενίδι και τα Λιόσια. Είναι αποτέλεσμα της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, της μείωση του προσωπικού, της μείωσης και της κατάργησης γραμμών. Στα λεωφορεία λειτουργούν 1.400 οχήματα από τα 2.200 του συνολικού στόλου και στα τρόλεϊ τα 190 από τα 350 οχήματα. Στον ΗΣΑΠ είναι σε λειτουργία τα 2/3 των συρμών, στο ΤΡΑΜ είναι σε λειτουργία 24 στους 35 συρμούς.

-- Η κατάσταση είναι τραγική στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής,όπου η τακτική συγκοινωνία είναι άγνωστη λέξη. Αντίστοιχα η λειτουργία των ΚΤΕΛ έχει επιβάλει η συχνότητα των δρομολογίων να είναι από μισή έως μια ώρα και με πανάκριβα εισιτήρια. Ενδεικτικά οι τιμές των εισιτηρίων: για Μέγαρα 3,70 ευρώ, για Μαραθώνα 3,70 ευρώ, για Λαύριο 4,90 ευρώ.

-- Κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες συρρικνώνονται συνεχώς. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει πέσει σχεδόν στο μισό, οι ΣΣΕ τσακίζονται και η μείωση του εισοδήματος φτάνει στο 45%. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας λόγω των συνθηκών εργασίας, της εντατικοποίησης και της μείωσης του προσωπικού χειροτερεύουν θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων και των επιβατών. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, στο ΜΕΤΡΟ, στα ΤΡΑΜ βρίσκονται επιστρατευμένοι.

Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας που επιβάλλουν η κυβέρνηση και η ΕΕ έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το φθινόπωρο προβλέπεται νέα αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων κατά 25%, ενώ τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών δε θα λύσει προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων. Το αντίθετο! Θα φέρει παραπέρα μείωση των γραμμών, αφού κριτήριο δρομολόγησης θα είναι εάν μια γραμμή είναι κερδοφόρα ή όχι. Ολόκληρες περιοχές θα μείνουν με ελάχιστα ή καθόλου δρομολόγια. Οι συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους στα Μέσα θα χειροτερεύσουν, ενώ η συντήρηση των Μέσων και των υποδομών θα μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους σε βάρος φυσικά της ασφάλειας. Η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών σε μια πορεία θα οδηγήσει τα εισιτήρια να τιναχτούν στα ύψη.

Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Να φέρουν δηλαδή νέα και πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μην εγκλωβιστούν σε διαχειριστικές λογικές περί υγιούς επιχειρηματικότητας και συμπράξεις με τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα λυθούν προβλήματα, η αστική συγκοινωνία θα παραμείνει μια πανάκριβη πολυτέλεια για την πλειοψηφία του λαού. Η εισβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων και τα κέρδη τους θα έχουν απλά την αριστερή σφραγίδα.

Εμείς έχουμε τη δύναμη! Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ρεύμα αντεπίθεσης στην κυρίαρχη πολιτική. Με τον κοινό αγώνα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική, μπορούν να την ανατρέψουν.

Να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, διεκδικώντας και επιβάλλοντας τη δική τους εργατική - λαϊκή εξουσία. Που θα έχει κριτήριο και θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών και των μονοπωλίων. Θα οργανώνει το συγκοινωνιακό έργο μέσα από ένα σύγχρονο πλέγμα υποδομών, δικτύων και μέσων με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, με συντονισμένους αγώνες στους χώρους δουλειάς αλλά και στις εργατογειτονιές, μέσα από την δράση των Επιτροπών Αγώνα στα αμαξοστάσια και στα πλαίσια των Λαϊκών Επιτροπών σε κάθε δήμο, να διεκδικήσουμε αιτήματα και στόχους που ανακουφίζουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσιες - σύγχρονες - ασφαλείς - φτηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.
  • Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50% ώστε να ανακουφιστούν η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμεΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών, των στρατευμένων νέων. Να σβηστούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να μην πάει κανένα πρόστιμο στην εφορία.
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία 600 παροπλισμένων οχημάτων, που δεν επισκευάζονται λόγω της έλλειψης κονδυλίων.
  • Καμία απόλυση, ΟΧΙ στις νέες μειώσεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων στο ΜΕΤΡΟ. Να αρθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης για τους εργαζομένους του κλάδου και κάθε άλλου κλάδου. Προσλήψεις οδηγών και τεχνικών για να βελτιωθεί η κάλυψη του συγκοινωνιακού έργου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνοντας τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος


Εγκληματολόγος εξηγεί την παραβατική συμπεριφορά.

Μοιάζουν οι εγκληματίες με τους υπόλοιπους νομοταγείς πολίτες; Υπάρχουν μοτίβα με τα οποία μπορεί η επιστήμη να βοηθήσει την κοινωνία να εντοπίσει εγκληματίες πριν αυτοί εγκληματήσουν ή να τους αναμορφώσει μετά; Ο εγκληματολόγος και ψυχίατρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία Andrian Raine με το βιβλίο του The anatomy of violence: The biological roots of crime («Η ανατομία της βίας: Οι βιολογικές ρίζες του εγκλήματος) προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

O Raine εξηγεί λεπτομερώς πώς η εξελικτική ψυχολογία και η νευροεπιστήμη συγκλίνουν σε μια ενιαία προσπάθεια ώστε να εξηγήσουν την παραβατική συμπεριφορά. Ως παράδειγμα συγκρίνει δυο περιπτώσεις που προσφέρουν μια νέα οπτική γωνία στο να εξηγήσουν τις αρχές της παραβατικότητας: Μια περίπτωση αφορά σε έναν καθ’ όλα συνηθισμένο άνθρωπο ο οποίος ύστερα από την εμφάνιση ενός μεγάλου όγκου στη βάση του μετωπιαίου λοβού του, μετατράπηκε σε παιδόφιλο. Μετά την αφαίρεση του όγκου, η συμπεριφορά του επανήλθε στο κανονικό.

Η άλλη περίπτωση αφορά σε ένα βιαστή-δολοφόνο ονόματι Donta Page, του οποίου η παιδική ηλικία ήταν τόσο τραγική –έζησε φτωχικά, υποσιτισμένος, ορφανός από πατέρα, κακοποιημένος σεξουαλικά και δαρμένος σε σημείο να έχει εισαχθεί πολλές φορές στο νοσοκομείο– που το εγκεφαλογράφημά του έδειξε ξεκάθαρα μειωμένη λειτουργικότητα στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου του.

Το πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω παραδείγματα αποκαλύπτεται από την εξέταση των μαγνητικών εγκεφαλογραφημάτων που έκανε ο Raine σε 41 καταδικασμένους δολοφόνους, στους οποίους βρήκε σημαντική φθορά της λειτουργικότητας του πρόσθιου μέρους του μετωπιαίου λοβού. Τέτοιου είδους ζημιά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου μερών του εγκεφάλου όπως το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα ενός ατόμου όπως –μεταξύ άλλων– ο θυμός και η οργή.

Ο Raine αναφέρει πως η έρευνα σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις εν γένει, δείχνει πως τυχόν ζημιά στο πρόσθιο μέρος του μετωπιαίου λοβού οδηγεί τους ασθενείς σε αυξημένη τάση για επιθετικότητα, επιπολαιότητα και γενικά παραβατική συμπεριφορά. Επιπλέον, προκαλεί αλλαγή της προσωπικότητας του ατόμου καθιστώντας το παρορμητικό, με αδυναμία αυτοελέγχου και αδυναμία προσαρμογής της συμπεριφοράς ανάλογα με τις συνθήκες.

Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αναφέρει ο Raine, καθώς παρατηρούνται και νοητικές δυσλειτουργίες όπως η απώλεια πνευματικής ελαστικότητας και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων ενός σχολείου και αργότερα ανεργία και οικονομική δυσπραγία, παράγοντες δηλαδή που προδιαθέτουν κάποιον σε έναν παραβατικό τρόπο ζωής.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ ενός επιθετικού όγκου και μιας τραγικά βίαιης παιδικής ηλικίας; Η πρώτη περίπτωση είναι καθαρά βιολογικής προέλευσης, ενώ η δεύτερη είναι ένα συνονθύλευμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Όμως, όπως υποστηρίζει ο Raine, και οι δύο περιπτώσεις εγείρουν ηθικά και νομικά ερωτήματα.

«Αν συμφωνήσουμε πως ο κύριος με τον όγκο στον εγκέφαλο δεν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, τότε τι μπορούμε να πούμε για κάποιον που ναι μεν δεν είχε κάποιον όγκο αλλά υπέστη ζημιά στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου από μικρή ηλικία, κατά την ανατροφή του»; αναφέρει ο Raine. Έτσι κι αλλιώς, ένας όγκος μπορεί ενδεχομένως να αφαιρεθεί, όμως η τραγική παιδική ηλικία δεν αλλάζει εύκολα.

Πέρα της νευροεπιστήμης, προκειμένου να εξεταστούν οι ρίζες της παραβατικότητας συνολικά, χρειάζεται και η συνδρομή της εξελικτικής ψυχολογίας για τη βία και την επιθετικότητα. Ο Raine γράφει: «Ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για βιασμούς, ληστείες, κλοπές ή φόνους, η έννοια της εξέλιξης (εξελικτική ψυχολογία) έχει μετατρέψει, για μια μικρή μερίδα του πληθυσμού, τη βία και την αντικοινωνική συμπεριφορά σε έναν τρόπο ζωής ο οποίος τους εξασφαλίζει τα προς το ζην», καθώς η κλοπή προσφέρει στο δράστη τους απαραίτητους πόρους για επιβίωση και αναπαραγωγή.

Η φήμη του ότι κάποιος είναι ιδιαίτερα επιθετικός μπορεί να δώσει στα αρσενικά υψηλότερη θέση στην κοινωνική ιεραρχία της παραβατικής κοινωνίας. Οι φόνοι-προϊόντα εκδίκησης είναι μια εξελικτική στρατηγική για να αντιμετωπίζονται εκείνοι που απατούν, προκειμένου να επικρατήσουν τα γονίδια του δράστη. Ενίοτε ακόμα και ο φόνος ενός μικρού παιδιού έχει μια εξελικτική χροιά, όπως αποδεικνύεται από το ότι στατιστικά τα παιδιά που έχουν πατριό, έχουν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν από αυτόν παρά από τον βιολογικό πατέρα τους. Ο πατριός έχει το εξελικτικό κίνητρο να θέλει να περάσει στην αναπαραγωγική διαδικασία τα δικά του γονίδια έναντι κάποιου άλλου.

Το πάντρεμα της εξελικτικής ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης υπό την σκέπη του επιστημονικού τομέα της εγκληματολογίας είναι το επόμενο μεγάλο βήμα προς έναν ηθικότερο, καλύτερο κόσμο. Στα συμπεράσματα του βιβλίου του Raine, ο ίδιος μας προτρέπει να υψώσουμε τη λογική πάνω από το αίσθημα της εκδίκησης, να τείνουμε χείρα βοηθείας προς τους παραβάτες στην κατεύθυνση της αναμόρφωσής τους και γενικά να εμπλακούμε σε μια πιο ανθρώπινη λογική στην αντιμετώπιση των αιτιών της βίας.

Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από την εγγεγραμμένη στο DNA μας τάση για εκδίκηση ώστε να υιοθετήσουμε μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση της παραβατικότητας. Παρόλα αυτά, η επιστημονική κατανόηση των πραγματικών αιτιών της παραβατικότητας έχει πολλά να προσφέρει στην ανθρωπότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιλέγοντας το κατάλληλο σουτιέν


Κινδύνους για την υγεία μπορεί να κρύβει μια λανθασμένη επιλογή.

Μπορεί να μην το ξέρετε, όμως τα ακατάλληλα σουτιέν μπορεί να κρύβουν πολλαπλούς κινδύνους. Γι’ αυτό και η επιλογή τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Σύµφωνα µε µελέτες, ένα πολύ µεγάλο ποσοστό των γυναικών φορούν λάθος στηθόδεσµο. Πολλές µάλιστα επιλέγουν µικρότερο µέγεθος προκειµένου το στήθος τους να δείχνει πιο ελκυστικό.

Τα σουτιέν όµως, πέρα από την καλαισθησία, πρέπει πάνω από όλα να προσφέρουν τη στήριξη που έχει ανάγκη το γυναικείο στήθος. Πρέπει δηλαδή να είναι άνετα και να το συγκρατούν χωρίς να σφίγγουν και να πιέζουν. Κι αυτό γιατί η λάθος επιλογή µπορεί να έχει συνέπειες.

Πιθανά προβλήµατα

- Πόνοι στην πλάτη και στους ώµους καθώς, αν το στήθος δεν στηρίζεται σωστά, το πιθανότερο είναι και η στάση του σώµατος να είναι λάθος.

- ∆ερµατοπάθειες. Ένα στενό ή µικρό σουτιέν µπορεί µε την τριβή, την πίεση και την αύξηση του ιδρώτα να δηµιουργήσει ερεθισµούς και µυκητιάσεις στην περιοχή.

- Πόνοι στο στήθος. Προκαλούνται από µικρά σουτιέν, συνήθως µε µπανέλες, που πιέζουν το στήθος και το θωρακικό τοίχωµα.

- Πεσµένο στήθος. Ιδιαίτερα αν το στήθος είναι µεγάλο, οι σύνδεσµοι λόγω «βάρους» χαλαρώνουν πιο εύκολα αν δεν υπάρχει σωστή στήριξη.

«Όχι» στα συνθετικά

Τα συνθετικά υφάσµατα αυξάνουν τη θερµοκρασία και εµποδίζουν το σωστό αερισµό της περιοχής. Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν το σουτιέν µας είναι µε µπανέλες ή όχι, αυτό που πρέπει να προσέχουµε είναι να είναι βαµβακερό και άνετο.

Έτσι η περιοχή του στήθους αερίζεται σωστά και δεν πιέζεται µε αποτέλεσµα να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος, αλλεργιών, δερµατοπαθειών, µυκητιάσεων κ.τ.λ.

Χρήσιµες συµβουλές

- Φοράτε πάντα το σωστό νούµερο σουτιέν.

- Ανανεώνετε τους στηθόδεσµούς σας τακτικά.

- Επιλέγετε βαµβακερά εσώρουχα.

- Βγάζετε πάντα το στηθόδεσµο την ώρα του ύπνου.

- Αν αθλείστε, φοράτε ένα σουτιέν ειδικά σχεδιασµένο που θα σας παρέχει την πρόσθετη υποστήριξη που χρειάζεστε και θα ελαχιστοποιήσει τους κραδασµούς και τις πιθανές ενοχλήσεις.

Ένας τρόπος για να ξέρετε ότι φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν είναι να το κουμπώσετε στη μεσαία θέση και το δάχτυλό σας να περνάει ίσα-ίσα κάτω από την μπρατέλα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια ανατρεπτική θεωρία για το μηχανισμό της όσφρησης


Πώς συνδέεται με τη... κβαντοφυσική.

«Γνώσεις» κβαντοφυσικής έχει… η μύτη μας, σύμφωνα με τη θεωρία ερευνητών σχετικά με το μηχανισμό για την όσφρηση! Τη συγκεκριμένη θεώρηση, έρχονται να ενισχύσουν νέα πειράματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη θεωρία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνθρωποι είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στα διαφορετικά δονούμενα μόρια και αυτή η ικανότητα αποδίδεται σε κβαντικά φαινόμενα που συμβαίνουν στα βιολογικά συστήματα.

Η θεωρία που προκρίνει μια κβαντική διάσταση στην όσφρηση, πρωτοδιατυπώθηκε το1996 από το Λούκα Τούριν. Βέβαια, ακόμη δεν έχει κερδίσει την καθολική αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας. Αντίθετα, κυρίαρχη παραμένει η θεωρία που θέλει την όσφρηση να εξαρτάται αποκλειστικά από το σχήμα των μορίων που γίνονται αντιληπτά με βιοχημικό τρόπο από τους σχετικούς μοριακούς υποδοχείς της μύτης. Αυτό δεν πτοεί, τον Τούριν, ο οποίος επιμένει πως η κυρίαρχη θεωρία έχει κενά, που μόνο η κβαντοφυσική μπορεί να συμπληρώσει.

Όπως αναφέρει, ενδεικτικά, διάφορα μόρια, όπως του υδρογόνου και του θείου, όταν συνυπάρχουν σε μια χημική ένωση (υδρόθειο), μπορούν να πάρουν διαφορετικά σχήματα, όμως σε όλες τις περιπτώσεις η άσχημη μυρωδιά είναι η ίδια και είναι αυτή των κλούβιων αυγών! Όπως υποστηρίζει, η εναλλακτική δονητική- κβαντική θεωρία -ότι η οσμή ενός μορίου εξαρτάται από τις χαρακτηριστικές δονήσεις του, τις οποίες «πιάνει» η μύτη- εξηγεί καλύτερα το φαινόμενο της όσφρησης.

Με βάση αυτήν τη θεωρία, τα μόρια είναι σαν μια συλλογή ατόμων πάνω σε ελατήρια, που μετακινούνται το ένα σε σχέση με το άλλο. Η ενέργεια της σωστής συχνότητας -ένα κβάντο- μπορεί να κάνει τα «ελατήρια» να δονούνται και αυτές οι δονήσεις εξηγούν τις οσμές, κάτι όμως που η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται ακόμα έτοιμη να αποδεχτεί.

Η ομάδα του Τούριν με παλαιότερη δημοσίευσή του έδειξε ότι οι μύγες μπορούν να διακρίνουν τις βαρύτερες από τις ελαφρότερες μορφές (ισότοπα) του ίδιου μορίου. Με τη νέα έρευνα, έρχονται να δοκιμάσουν ανάλογο πείραμα σε ανθρώπους. Έτσι, πραγματοποίησαν παρόμοια διπλά «τυφλά» τεστ με εθελοντές, όπου ούτε οι πειραματιστές, ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιο μόριο μύριζαν οι δεύτεροι. Τελικά, έδειξαν ότι και οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν δονητικά ανάμεσα στα βαρύτερα και στα ελαφρότερα μόρια του ίδιου χημικού στοιχείου.

Για να διευκολυνθεί το πείραμα, οι ερευνητές δημιούργησαν επί τούτου ένα μεγάλο ζεύγος μορίων με περισσότερους δεσμούς υδρογόνου και δευτέριου (του βαρύτερου ισοτόπου). Όμως, αυτό ακριβώς οι επικριτές της κβαντικής όσφρησης θεωρούν αδύνατο σημείο, καθώς επιμένουν ότι με κανονικού μεγέθους μόρια η ανθρώπινη μύτη δεν μπορεί να διακρίνει με κβαντικό τρόπο τις δονήσεις των βαρύτερων από τα ελαφρότερα μόρια.

Η διαμάχη για το κατά πόσο η κβαντική θεωρία της όσφρησης έχει βάση, συνεχίζει να πολώνει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. «Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά προβλήματα που η θεωρία των σχημάτων στην όσφρηση δεν μπορεί να εξηγήσει, αλλά η θεωρία των δονήσεων τα εξηγεί. Η τελευταία έχει μεν κάποια περιφερειακή υποστήριξη, όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να συμφωνήσουν με τν Λούκα Τούριν. Είναι επιστημονική αυτοκτονία» δήλωσε ο Τιμ Τζέικομπ, ειδικός σε θέματα όσφρησης στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία.

Ο νομπελίστας (του 2004) Ρίτσαρντ Άξελ του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος βραβεύτηκε για την χαρτογράφηση των γονιδίων και των υποδοχέων που ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης, δήλωσε ότι το είδος των πειραμάτων που έκανε η νέα έρευνα, δεν μπορούν να δώσουν οριστική απάντηση στη διαμάχη, αλλά πρέπει κανείς να μελετήσει μικροσκοπικά τους υποδοχείς της μύτης για να δει τελικά τι ακριβώς συμβαίνει κατά την όσφρηση. «Δεν ξεγράφω αυτή τη θεωρία, αλλά χρειάζομαι στοιχεία και αυτά δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί», όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 60χρονος ιταλο-αργεντινός Λούκα Τούριν, μαζί με τους έλληνες συνεργάτες του, εργάζεται από το 2011 εργάζεται στο Ινστιτούτο Φλέμινγκ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Aπίστευτη ταλαιπωρία ατόμου με διπλή αναπηρία


Η επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων έχει ως εξής:

"Τα όρια αντοχής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Πολύμηνες καθυστερήσεις κρατούν εγκλωβισμένα χιλιάδες άτομα με αναπηρία, των οποίων τα επιδόματα κόβονται μέχρι να επαναξιολογηθούν. Γραφειοκρατία, ανορθολογικές αξιολογήσεις που προκαλούν ενστάσεις επί ενστάσεων, προχειρότητες και κενά στη στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών.

Η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην εξέταση των ασφαλισμένων από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (όπως νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων), οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη στελέχωση των οικείων επιτροπών. Τραγικά περιστατικά παρατηρούνται καθημερινά στα ΚΕΠΑ όλης χώρας με αποκορύφωμα σήμερα την παραπομπή ατόμου με διπλή αναπηρία (καρδιολογική και ψυχική) σε Υγειονομική Επιτροπή άλλης Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να εξετασθεί. Συγκεκριμένα ο κος Σκουντριανός Ανδρέας με ΑΦΜ: 019149691, κατέθεσε αίτηση στα ΚΕΠΑ προκειμένου να του επαναχορηγηθεί η σύνταξη αναπηρίας. Ύστερα από δωδεκάμηνη αναμονή εξετάστηκε πριν ένα μήνα αρχικά για το πρόβλημα καρδιάς.

Όσο αφορά στη ψυχική αναπηρία ενημερώθηκε τηλεφωνικώς τις 10-06-2013 ,πως λόγο έλλειψης ψυχιάτρων στο ΚΕΠΑ της Πάτρας θα εξεταστεί από την Υγειονομική Επιτροπή το ΚΕΠΑ της Κεφαλονιάς τις 11-06-2013. Πρόκειται για μια ακόμη κοινωνικά ανάλγητη, ηθικά απαράδεκτη και εντελώς απάνθρωπη συμπεριφορά.

Η ανικανότητα της Πολιτείας και η ανεπάρκεια των ιθυνόντων οδηγεί πλέον στην απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν λαμβάνεται υπόψη η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που έχει προκληθεί ούτε φυσικά εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να μεταβεί σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου να εξετασθεί.

Ζητούμε εδώ με και τώρα την παραίτηση των ιθυνόντων και όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του κου Σκουντριανού Ανδρέα".


Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνες επιλογές σχολών με λίγα μόρια εισαγωγής


Αναλυτικός οδηγός ανά επιστημονικό πεδίο.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών ξεκινά το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Κάποιοι μαθητές μπορεί να έχουν απογοητευτεί γιατί δεν κατάφεραν να γράψουν όσο θα ήθελαν.

Δεν πρέπει όμως να απογοητεύονται καθώς υπάρχουν στο μηχανογραφικό καλές επιλογές για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια ακόμα και για τα πιο μικρά.

Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση είναι ψυχραιμία και σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου μέσα από τη μελέτη όλων των τμημάτων.

Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια τμήματα που αξίζουν την προσοχή των μαθητών χωρίς να έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής.

1ο επιστημονικό πεδίο

Επάγγελμα Φιλόλογος

Όσοι επιθυμούν να γίνουν φιλόλογοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα ένταξης στον κλάδο των φιλολόγων το έχουν όχι μόνο οι απόφοιτοι των τμημάτων φιλολογίας άλλα και οι απόφοιτοι των τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας-Εθνολογίας, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Φιλοσοφίας, Φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών.

Επάγγελμα Οικονομολόγος

Το τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιέχει στο πρόγραμμα του ξένες γλώσσες, όπως τα Ρώσικα, Σέρβικα, Ρουμάνικα, Βουλγαρικά κ.α., μαθήματα οικονομικών και δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να εργαστούν ως οικονομολόγοι.
Το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο το έχουν και όσοι επιλέξουν τα τμήματα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά.

Επάγγελμα Κοινωνικός λειτουργός

Οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με εισαγωγική κατεύθυνση Κοινωνική Διοίκηση έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως κοινωνικοί λειτουργοί.

Ειδική Αγωγή

Το δικαίωμα εργασίας ως δασκάλων ειδικής αγωγής το έχουν οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άλλα και οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Προσοχή το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κορίνθου δε σου δίνει τη δυνατότητα αυτή.

Επάγγελμα Μουσικός

Αν κάποιοι μαθητές γνωρίζουν ένα μουσικό όργανο άλλα δεν έδωσαν εξετάσεις στα δυο ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών μπορούν να επιλέξουν το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα που τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν ως καθηγητές μουσικής σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Τουριστικά Επαγγέλματα από θεωρητική

Προσοχή απαιτούν νέα τμήματα των ΤΕΙ στο 1ο επιστημονικό πεδίο που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να ασχοληθούν με τον τομέα του Τουρισμού.

Τα τμήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

• ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) - ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: 1.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 3. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ)
• ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΑΜΦΙΣΣΑ) - ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: 1.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 2.ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ 3. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ)
• ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΠΥΡΓΟΣ) - ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ(ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: 1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 2.ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ 3. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ )

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Πολλές οι διέξοδοι για μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, βιολόγους

Τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας άλλα και Βιολογίας απαιτούν την προσοχή των μαθητών καθώς η διέξοδός τους δεν είναι μόνο η εκπαίδευση όπως πιστεύουν οι περισσότεροι μαθητές και γονείς. Τα τμήματα έχουν πολλές διεξόδους σε περίπτωση που ο μαθητής εκπονήσει και ένα μεταπτυχιακό. Για παράδειγμα ο μαθηματικός μπορεί να ασχοληθεί με τα οικονομικά ή την πληροφορική, ο Χημικός με την οινολογία, τα τρόφιμα κλπ.

Επιστημών της Θάλασσας

Οι απόφοιτοι του πιο πάνω τμήματος, που το 2012 είχα βάση 9311 μόρια, έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως Περιβαλλοντολόγοι άλλα και ως ιχθυολόγοι. Επίσης μετά την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου μπορούν να γίνουν επιθεωρητές υγιεινής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση, μεταποίηση, Παρασκευή και μεταφορά τροφίμων. Είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν κατάφεραν να πετύχουν υψηλή βαθμολογία.

Εναλλακτική για σπουδές στη γεωπονία

Όσοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν στα τμήματα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης, Βόλου και Αθήνας καλό είναι να δηλώσουν τα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων των ΤΕΙ.

Άλλα τμήματα που αξίζουν την προσοχή των μαθητών

Δυο τμήματα που αναμένεται να έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής άλλα αξίζουν την προσοχή των μαθητών είναι τα ακόλουθα:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ - ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) - ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) - ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Φυσικοθεραπεία-Εργοθεραπεία

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο ξεχωρίζουμε το τμήμα της Εργοθεραπείας που έχει πολύ καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Επίσης τα τμήματα της φυσικοθεραπείας αντιστέκονται στην ανεργία, καθώς σύμφωνα με μελέτη- έρευνα η Ελλάδα έχει καλή αναλογία φυσικοθεραπευτών συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

Λογοθεραπεία-διαιτολόγια

Άλλα δυο τμήματα που αξίζουν της προσοχής των μαθητών είναι αυτά της Λογοθεραπείας και Διαιτολογίας. Το τελευταίο διάστημα μπορεί να έχει αυξηθεί η ανεργία των πιο πάνω επαγγελματιών όμως η εξειδίκευση και οι δεξιότητες επικοινωνίας άλλα και η επιλογή μιας περιοχής όπου υπάρχει έλλειψη διαιτολόγων ή λογοθεραπευτών ίσως δώσουν τη δυνατότητα εργασίας.

Αισθητικής – οπτικής - ακτινολογίας

Οι γυναίκες φροντίζουν για την ομορφιά τους ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Οι αισθητικοί λοιπόν φαίνεται να έχουν θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 12%. Το ποσοστό αυτοαπασχόλησης είναι σχετικά υψηλό και φθάνει στο 34%. Το 60% των μισθωτών απασχολούμενων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και το 40% στο δημόσιο.

Επίσης τα τμήματα οπτικής και ραδιολογίας-ακτινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας λόγω του γεγονότος ότι είναι πλέον μοναδικά ίσως να έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Βέβαια με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των οπτικών κατάστημα οπτικών μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία με την προϋπόθεση να απασχολεί έναν οπτικό σε κάθε κατάστημα.

Νοσηλευτική ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες αναλογίες νοσηλευτών προς ιατρικό προσωπικό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με έρευνες όπως αυτή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου η ανεργία των νοσηλευτών ήταν 5% μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διαμορφώνονται θετικές προοπτικές για τους αποφοίτους της νοσηλευτικής.

4ο Επιστημονικό πεδίο

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο κυριαρχούν τα πολυτεχνικά τμήματα καθώς και τμήματα πληροφορικής. Εκτός από τα τμήματα Ναυπηγών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που έχουν σχετικά υψηλές βάσεις εισαγωγής υπάρχουν και τμήματα των ΤΕΙ με διαφαινόμενες θετικές προοπτικές.

Μια επιλογή για όσους αγαπούν τη σχεδίαση με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας

Όσοι αγαπούν το σχέδιο καλό είναι να προσέξουν το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, που το 2012 είχε βάση εισαγωγής 11783 μόρια. Δε θα μακρηγορήσουμε άλλα θα παραθέσουμε ένα βίντεο σχετικό με το τμήμα προς ενημέρωση των υποψηφίων. http://www.youtube.com/watch?v=KzGbKMKCNns
Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά είχε βάση εισαγωγής το 2012 12428 μόρια. Αποτελεί μια καλή επιλογή για τους μαθητές. Παραθέτουμε σχετικό χωρίο από την ιστοσελίδα του Συλλόγου: «…με κύριο αντικείμενο απασχόλησης τις Μεταλλευτικές και Λατομικές εργασίες δραστηριοποιούνται επίσης και σε άλλες σημαντικές ενότητες του τεχνικού κόσμου όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες, τα γραφεία μελετών , οι εταιρίες εμπορίας ειδικών δομικών υλικών .

Με το διεπιστημονικό χαρακτήρα που αναπτύσσεται στην αγορά εργασίας νέες ευκαιρίες για απασχόληση εμφανίζονται.

Οι υποψήφιοι ας έχουν υπόψη τους και τις προσδοκίες που υπάρχουν για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Προσοχή στα ΤΕΙ

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο υπάρχουν αρκετά τμήματα των ΤΕΙ που αξίζουν της προσοχής των μαθητών. Αναφέρουμε ορισμένα εξ αυτών:

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Τ.Ε.

5ο επιστημονικό πεδίο

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι περισσότεροι που επιλέγουν το 5ο πεδίο είναι ότι τα περισσότερα τμήματα δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου.

Γεωπόνος στο 5ο πεδίο

Στο 5ο πεδίο υπάρχουν δυο αξιόλογα τμήματα που δίνουν όμως επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου και όχι γεωπόνου. Αυτά είναι:

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) - ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΑΘΗΝΑ) - ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΙ 5ου πεδίου που αξίζουν την προσοχή των μαθητών

Όποιος θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του λογιστή μπορεί να το πετύχει και μέσα από τις σπουδές σε ένα τμήμα των ΤΕΙ. Μάλιστα με την αλλαγή στις τάξεις των λογιστών στην Α τάξη θα εγγράφονται απόφοιτοι όχι μόνο των ΑΕΙ άλλα και των ΤΕΙ. Παραθέτουμε ορισμένα τμήματα:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επιμέλεια-επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ


Διαβάστε περισσότερα...

Το πράσινο τσάι προστατεύει από την αύξηση των τριγλυκεριδίων


Τι αποδεικνύουν νέες μελέτες.

Το πράσινο τσάι είναι πιθανό να παρέχει καρδιοπροστατευτικά οφέλη στα άτομα εκείνα που έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

Μια σειρά από πειράματα αποκάλυψαν ότι το σύνολο των κατεχίνων που φυσιολογικά απαντώνται στο πράσινο τσάι επάγουν μια δοσοεξαρτώμενη αναστολή της δραστικότητας της παγκρεατικής λιπάσης, το ένζυμο που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι υπεύθυνο για την πέψη του λίπους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα διασπά το περιεχόμενο στη τροφή λίπος και κατά συνέπεια η αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα μεταγευματικά να επιβραδύνεται.

Η απότομη και μεγάλη αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα μεταγευματικά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Πίνοντας ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι μαζί με τα γεύματα σας πιθανά να έχει οφέλη στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το ταλκ στην ευαίσθητη περιοχή


Αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών σύμφωνα με έρευνα
.
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά ταλκ στην ευαίσθητη περιοχή για να νιώθουν στεγνές και καθαρές αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών κατά 24% υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος στον οποίο αναφέρονται αφορά τη χρήση ταλκ μόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και όχι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Σύμφωνα με την μεταναλυση οχτώ διαφορετικών μελετών από το τους γιατρούς του Brigham and Women’s Hospital στην Βοστόνη των Η.Π.Α., η συστηματική χρήση ταλκ μετά το μπάνιο ή το ντους αυξάνει τον κίνδυνο ενός όγκου των ωοθηκών κατά 24%.

Τα μόρια της σκόνης του ταλκ μπορούν να εισέλθουν στο σώμα της γυναίκας και να πυροδοτήσουν φλεγμονές που με τη σειρά τους μπορεί να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη όγκων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 8.525 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών σε σύγκριση με 9.800 υγιείς γυναίκες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Cancer Prevention Research.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15 μετάλλια ο ΝΟΧ στους αγώνες κολύμβησης Special Olympics


Με απολογισμό 15 μετάλλια, 6 χρυσά, 6 ασημένια και 3 χάλκινα συμμετείχαν οι αθλητές Special Olympics του Ναυτικού Ομίλου Χανίων στους αγώνες κολύμβησης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου στο δημοτικό κολυμβητήριο Αμαρουσίου "Μιχάλης Μανιός".

Οι αγώνες διοργανώθηκαν από τα Special Olympics Ελλάς στο πλαίσιο της ανάπτυξης των αγωνιστικών δραστηριοτήτων των αθλητών, δημιουργώντας ευκαιρίες άσκησης και συμμετοχής, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και ικανότητας για τα άτομα με διανοητική αναπηρία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τους αθλητές του Ν.Ο.Χ. ήταν τα εξής:

Χρυσά μετάλλια

Βαγγέλης Μπινάκης 25μ. ελεύθερο division m2

Νίκος Πιπεράκης 25μ. ελεύθερο division m3

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 25μ. σανίδα division m3

Εμμανουέλλα Δρακάκη 25μ. σανίδα division f1

Βαγγελιώ Φαραντάκη 25μ. ελεύθερο division f1

Αντωνία Μπιτσαξάκη 100μ. ελεύθερο division f1

Ασημένια μετάλλια

Βασίλης Ραϊσάκης 25μ. πρόσθιο division m1

Βαγγέλης Μπινάκης 25μ. ύπτιο division m2

Νίκος Πιπεράκης 25μ. σανίδα division m3

Μαρία Κουτσογιαννάκη 25μ. σανίδα division f1

Βαγγελιώ Φαραντάκη 25μ. ύπτιο division f1

Αντωνία Μπιτσαξάκη 50μ. ύπτιο division f1

Χάλκινα μετάλλια

Βαγγέλης Παντελάκης 25μ. ελεύθερο division m2

Βαγγέλης Παντελάκης 25μ. ύπτιο division m2

Κωνσταντίνος Γαροφαλάκης-Αντωνία Μπιτσαξάκη-Δημήτρης Χουδαλάκης-Βασίλης Ραϊσάκης σκυταλοδρομία 4x25μ. ελεύθερο division 1

4η θέση

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 50μ. ύπτιο division m1

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 50μ. ελεύθερο division m1

Δημήτρης Χουδαλάκης 50μ. ελεύθερο division m2

Δημήτρης Χουδαλάκης 50μ. ύπτιο division m2

5η θέση

Βασίλης Ραϊσάκης 50μ. ύπτιο division m1

Τους αθλητές συνόδευσαν στους αγώνες ο επικεφαλής εθελοντής προπονητής Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης και οι προπονήτριες Λίλιαν Φορσούθ και Μπιλιάνα Κόντοβα-Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την έφορο του Τμήματος Χρυσούλα Μαραγκουδάκη-Πλοκαμάκη: «Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις οικογένειές τους και φυσικά στους προπονητές που προσπαθούν να τους προσφέρουν τα πάντα κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες (μείωση επιδομάτων, να περιμένουν αρκετούς μήνες για να περάσουν επιτροπή κτλ.). Για να γίνει αυτή η αποστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΑΝΕΚLINES που προσέφερε δωρεάν εισιτήρια στους αθλητές και για πολλοστή φορά έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο, καθώς επίσης, σε τρεις συμπολίτες μας που συνεισέφεραν οικονομικά και στα Special Olympics Ελλάς..

Ο Ναυτικός Όμιλος επιτελεί κοινωνικό έργο από το 1992 με συνεργασία με τα Special Olympics Ελλάς, διατηρώντας Τμήματα κολύμβησης και από πέρσι και κανόε καγιάκ για τα άτομα με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες. Για το συγκεκριμένο Τμήμα δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις από την Πολιτεία και λειτουργεί αποκλειστικά με χορηγίες, με τα χρήματα που χρειάζονται να ανέρχονται περίπου στις 3.000 ευρώ το χρόνο. Θα θέλαμε κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και το νομαρχιακό σωματείο Α.μ.Ε.Α. Χανίων και όσους μπορούν να βοηθήσουν για να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο του Ν.Ο.Χ. που έχει παιδιά από τα Μεσκλά μέχρι το Ακρωτήρι ώστε να μπορούν να ωφεληθούν από τον αθλητισμό, διότι προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε άτομα με αναπηρίες δεν υπάρχουν στο νόμο μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής εθελοντής προπονητής Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης επεξηγεί στην παρακάτω συνέντευξη πολλές από τις απορίες που υπάρχουν για τους αθλητές Special Olympics αλλά και τη "σχέση" τους με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Tα Special Olympics αφορούν σε όλες τις αναπηρίες; «Tα Special Olympics αφορούν άτομα με διανοητική αναπηρία. Ωστόσο, ορισμένοι αθλητές μπορεί να έχουν και κινητικό πρόβλημα και μπορεί να χρησιμοποιούν αναπηρικό καρότσι ή άλλο βοήθημα».

Ποιος νομιμοποιείται να συμμετέχει στα Special Olympics; «Για να νομιμοποιηθεί ένας αθλητής να συμμετάσχει στα Special Olympics, πρέπει να έχει συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας του και να του έχουν διαγνωσθεί από κάποιο φορέα ή επαγγελματία τα εξής: διανοητική αναπηρία, νοητική στέρηση, διαπιστωμένη από επίσημες εξετάσεις ή σοβαρές μαθησιακές ή λεκτικές δυσκολίες, εξαιτίας νοητικής στέρησης που απαιτεί ειδικά σχεδιασμένη εκπαίδευση».

Βραβεύονται όλοι; «Στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία όλων των βαθμίδων ικανότητας. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των αθλητών Special Olympics έχει και σωματική αναπηρία. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός, οι αθλητές Special Olympics χωρίζονται σε επίπεδα ικανότητας (diviosioning), στις οποίες συμμετέχουν αθλητές που έχουν παρεμφερείς δυνατότητες. Κάθε επίπεδο είναι "τελικό" δίνοντας σε όλους τους αθλητές ίσες ευκαιρίες για να αγωνιστούν δίκαια και να τερματίσουν πρώτοι ή να διακριθούν. Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτελεί πρόκληση για τον κάθε αθλητή ή αθλήτρια ώστε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του/της και να αποκτήσει ουσιαστική εμπειρία σε ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής».

Κάθε πότε πραγματοποιούνται εκδηλώσεις Special Olympics; «Οι αθλητές Special Olympics έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που οργανώνονται από αυτόν το φορέα. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια, εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς (όπως και στους Ολυμπιακούς), ενώ περισσότερες από 30.000 τοπικές αναμετρήσεις πραγματοποιούνται, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε διάφορες πόλεις ανά τη υφήλιο".

Πόσο ετών πρέπει να είναι κάποιος για να συμμετάσχει στα Special Olympics; «Kάποιος πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το όγδοο έτος της ηλικίας του για να συμμετάσχει στους Αγώνες Special Olympics. Επιπρόσθετα, τα Special Olympics έχουν εισάγει το πρόγραμμα Young Athletes (νεαροί αθλητές), το οποίο δίνει δυνατότητες για αθλητικές δραστηριότητες σε παιδιά μεταξύ 2,5 και 7 ετών».

Πώς ωφελούνται τα άτομα με διανοητική αναπηρία από τη συμμετοχή τους στα Special Olympics; «Οι δεξιότητες τις οποίες αποκτούν στα γήπεδα οι αθλητές Special Olympics τους βοηθούν και στην καθημερινότητα τους, εντάσσονται πιο εύκολα στην κοινωνία, μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα και να είναι ενεργοί πολίτες. Οι αθλητές επίσης αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους μέσα από τις διακρίσεις τους, γεγονός που τους βοηθά να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια».

Είναι τα Special Olympics μέρος των Ολυμπιακών; «Tα Special Olympics και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι δύο διαφορετικοί Οργανισμοί. Έχει υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών. Τα Special Olympics είναι ο μόνος οργανισμός που έχει εξουσιοδοτηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να χρησιμοποιεί την λέξη "Οlympics" στον τίτλο του. Πολλές εθνικές επιτροπές Special Olympics έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Πολλοί γνωστοί αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως οι: Nάντια Κομανέτσι, Μπάρτ Κόνερ, Σκότ Χάμιλτον, Ντόνα Ντεβαρόνα, Γιάο Μινγκ, Μισέλ Κβάν, Κάρλ Λιούις, Μίχαελ Φέλπς, Σάμ Πέρκινς, Γκαμπριέλα Ζάμπο, Μπίλυ Κίντ, Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ και η Πωλίν Ντέηβις Τόμσον, υποστηρίζουν ενεργά τα Special Olympics».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των Special Olympics και των Παραολυμπιακών; «Τα Special Olympics και οι Παραολυμπιακοί είναι δύο διαφορετικές οργανώσεις που έχουν αναγνωρισθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία όλων των βαθμίδων ικανότητας. Ένα μικρό ποσοστό των αθλητών Special Olympics έχει και σωματική αναπηρία. Στους Παραολυμπιακούς συμμετέχουν αθλητές έξι κατηγοριών αναπηρίας που αγωνίζονται μόνο σε ανώτατο αθλητικό επίπεδο (πρωταθλητισμό), και έχουν τα ιδία προνόμια με τους Ολυμπιονίκες (οικονομικές επιβραβεύσεις, διορισμό δημόσιο, άδεια ΠΡΟΠΟ, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.). Όπως και στα πρωταθλήματα, οι αθλητές που δεν πληρούν ορισμένα κριτήρια αποκλείονται, ενώ άλλοι που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, συμμετέχουν σε αγώνες αλλά μπορεί να αποκλειστούν στους προκριματικούς. Στα Special Olympics ισχύει η βασική αρχή των αγώνων πως μέσα από τον ανταγωνισμό επί "ίσοι όροις" θα καθοριστεί ο "καλύτερος" αθλητής ή ομάδα».

Τα Special Olympics Ελλάς τι προγράμματα έχουν στα Χανιά; «Σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων υπάρχει το τμήμα κολύμβησης από το 1992 και το τμήμα Κανόε Καγιάκ που πραγματοποιείται στην Σούδα. Επίσης, το μπόουλινγκ που γίνεται στο χώρο του "BowlingMega Place" στον Βλητέ και είναι δωρεάν για τα παιδιά. Ξεκινάμε περίπου τον Οκτώβριο και τελειώνουμε το καλοκαίρι».


Διαβάστε περισσότερα...