Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

15 μετάλλια ο ΝΟΧ στους αγώνες κολύμβησης Special Olympics

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με απολογισμό 15 μετάλλια, 6 χρυσά, 6 ασημένια και 3 χάλκινα συμμετείχαν οι αθλητές Special Olympics του Ναυτικού Ομίλου Χανίων στους αγώνες κολύμβησης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου στο δημοτικό κολυμβητήριο Αμαρουσίου "Μιχάλης Μανιός".

Οι αγώνες διοργανώθηκαν από τα Special Olympics Ελλάς στο πλαίσιο της ανάπτυξης των αγωνιστικών δραστηριοτήτων των αθλητών, δημιουργώντας ευκαιρίες άσκησης και συμμετοχής, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και ικανότητας για τα άτομα με διανοητική αναπηρία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τους αθλητές του Ν.Ο.Χ. ήταν τα εξής:

Χρυσά μετάλλια

Βαγγέλης Μπινάκης 25μ. ελεύθερο division m2

Νίκος Πιπεράκης 25μ. ελεύθερο division m3

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 25μ. σανίδα division m3

Εμμανουέλλα Δρακάκη 25μ. σανίδα division f1

Βαγγελιώ Φαραντάκη 25μ. ελεύθερο division f1

Αντωνία Μπιτσαξάκη 100μ. ελεύθερο division f1

Ασημένια μετάλλια

Βασίλης Ραϊσάκης 25μ. πρόσθιο division m1

Βαγγέλης Μπινάκης 25μ. ύπτιο division m2

Νίκος Πιπεράκης 25μ. σανίδα division m3

Μαρία Κουτσογιαννάκη 25μ. σανίδα division f1

Βαγγελιώ Φαραντάκη 25μ. ύπτιο division f1

Αντωνία Μπιτσαξάκη 50μ. ύπτιο division f1

Χάλκινα μετάλλια

Βαγγέλης Παντελάκης 25μ. ελεύθερο division m2

Βαγγέλης Παντελάκης 25μ. ύπτιο division m2

Κωνσταντίνος Γαροφαλάκης-Αντωνία Μπιτσαξάκη-Δημήτρης Χουδαλάκης-Βασίλης Ραϊσάκης σκυταλοδρομία 4x25μ. ελεύθερο division 1

4η θέση

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 50μ. ύπτιο division m1

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 50μ. ελεύθερο division m1

Δημήτρης Χουδαλάκης 50μ. ελεύθερο division m2

Δημήτρης Χουδαλάκης 50μ. ύπτιο division m2

5η θέση

Βασίλης Ραϊσάκης 50μ. ύπτιο division m1

Τους αθλητές συνόδευσαν στους αγώνες ο επικεφαλής εθελοντής προπονητής Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης και οι προπονήτριες Λίλιαν Φορσούθ και Μπιλιάνα Κόντοβα-Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την έφορο του Τμήματος Χρυσούλα Μαραγκουδάκη-Πλοκαμάκη: «Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις οικογένειές τους και φυσικά στους προπονητές που προσπαθούν να τους προσφέρουν τα πάντα κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες (μείωση επιδομάτων, να περιμένουν αρκετούς μήνες για να περάσουν επιτροπή κτλ.). Για να γίνει αυτή η αποστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΑΝΕΚLINES που προσέφερε δωρεάν εισιτήρια στους αθλητές και για πολλοστή φορά έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο, καθώς επίσης, σε τρεις συμπολίτες μας που συνεισέφεραν οικονομικά και στα Special Olympics Ελλάς..

Ο Ναυτικός Όμιλος επιτελεί κοινωνικό έργο από το 1992 με συνεργασία με τα Special Olympics Ελλάς, διατηρώντας Τμήματα κολύμβησης και από πέρσι και κανόε καγιάκ για τα άτομα με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες. Για το συγκεκριμένο Τμήμα δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις από την Πολιτεία και λειτουργεί αποκλειστικά με χορηγίες, με τα χρήματα που χρειάζονται να ανέρχονται περίπου στις 3.000 ευρώ το χρόνο. Θα θέλαμε κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και το νομαρχιακό σωματείο Α.μ.Ε.Α. Χανίων και όσους μπορούν να βοηθήσουν για να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο του Ν.Ο.Χ. που έχει παιδιά από τα Μεσκλά μέχρι το Ακρωτήρι ώστε να μπορούν να ωφεληθούν από τον αθλητισμό, διότι προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε άτομα με αναπηρίες δεν υπάρχουν στο νόμο μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής εθελοντής προπονητής Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης επεξηγεί στην παρακάτω συνέντευξη πολλές από τις απορίες που υπάρχουν για τους αθλητές Special Olympics αλλά και τη "σχέση" τους με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Tα Special Olympics αφορούν σε όλες τις αναπηρίες; «Tα Special Olympics αφορούν άτομα με διανοητική αναπηρία. Ωστόσο, ορισμένοι αθλητές μπορεί να έχουν και κινητικό πρόβλημα και μπορεί να χρησιμοποιούν αναπηρικό καρότσι ή άλλο βοήθημα».

Ποιος νομιμοποιείται να συμμετέχει στα Special Olympics; «Για να νομιμοποιηθεί ένας αθλητής να συμμετάσχει στα Special Olympics, πρέπει να έχει συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας του και να του έχουν διαγνωσθεί από κάποιο φορέα ή επαγγελματία τα εξής: διανοητική αναπηρία, νοητική στέρηση, διαπιστωμένη από επίσημες εξετάσεις ή σοβαρές μαθησιακές ή λεκτικές δυσκολίες, εξαιτίας νοητικής στέρησης που απαιτεί ειδικά σχεδιασμένη εκπαίδευση».

Βραβεύονται όλοι; «Στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία όλων των βαθμίδων ικανότητας. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των αθλητών Special Olympics έχει και σωματική αναπηρία. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός, οι αθλητές Special Olympics χωρίζονται σε επίπεδα ικανότητας (diviosioning), στις οποίες συμμετέχουν αθλητές που έχουν παρεμφερείς δυνατότητες. Κάθε επίπεδο είναι "τελικό" δίνοντας σε όλους τους αθλητές ίσες ευκαιρίες για να αγωνιστούν δίκαια και να τερματίσουν πρώτοι ή να διακριθούν. Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτελεί πρόκληση για τον κάθε αθλητή ή αθλήτρια ώστε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του/της και να αποκτήσει ουσιαστική εμπειρία σε ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής».

Κάθε πότε πραγματοποιούνται εκδηλώσεις Special Olympics; «Οι αθλητές Special Olympics έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που οργανώνονται από αυτόν το φορέα. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια, εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς (όπως και στους Ολυμπιακούς), ενώ περισσότερες από 30.000 τοπικές αναμετρήσεις πραγματοποιούνται, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε διάφορες πόλεις ανά τη υφήλιο".

Πόσο ετών πρέπει να είναι κάποιος για να συμμετάσχει στα Special Olympics; «Kάποιος πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το όγδοο έτος της ηλικίας του για να συμμετάσχει στους Αγώνες Special Olympics. Επιπρόσθετα, τα Special Olympics έχουν εισάγει το πρόγραμμα Young Athletes (νεαροί αθλητές), το οποίο δίνει δυνατότητες για αθλητικές δραστηριότητες σε παιδιά μεταξύ 2,5 και 7 ετών».

Πώς ωφελούνται τα άτομα με διανοητική αναπηρία από τη συμμετοχή τους στα Special Olympics; «Οι δεξιότητες τις οποίες αποκτούν στα γήπεδα οι αθλητές Special Olympics τους βοηθούν και στην καθημερινότητα τους, εντάσσονται πιο εύκολα στην κοινωνία, μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα και να είναι ενεργοί πολίτες. Οι αθλητές επίσης αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους μέσα από τις διακρίσεις τους, γεγονός που τους βοηθά να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια».

Είναι τα Special Olympics μέρος των Ολυμπιακών; «Tα Special Olympics και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι δύο διαφορετικοί Οργανισμοί. Έχει υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών. Τα Special Olympics είναι ο μόνος οργανισμός που έχει εξουσιοδοτηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να χρησιμοποιεί την λέξη "Οlympics" στον τίτλο του. Πολλές εθνικές επιτροπές Special Olympics έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Πολλοί γνωστοί αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως οι: Nάντια Κομανέτσι, Μπάρτ Κόνερ, Σκότ Χάμιλτον, Ντόνα Ντεβαρόνα, Γιάο Μινγκ, Μισέλ Κβάν, Κάρλ Λιούις, Μίχαελ Φέλπς, Σάμ Πέρκινς, Γκαμπριέλα Ζάμπο, Μπίλυ Κίντ, Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ και η Πωλίν Ντέηβις Τόμσον, υποστηρίζουν ενεργά τα Special Olympics».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των Special Olympics και των Παραολυμπιακών; «Τα Special Olympics και οι Παραολυμπιακοί είναι δύο διαφορετικές οργανώσεις που έχουν αναγνωρισθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία όλων των βαθμίδων ικανότητας. Ένα μικρό ποσοστό των αθλητών Special Olympics έχει και σωματική αναπηρία. Στους Παραολυμπιακούς συμμετέχουν αθλητές έξι κατηγοριών αναπηρίας που αγωνίζονται μόνο σε ανώτατο αθλητικό επίπεδο (πρωταθλητισμό), και έχουν τα ιδία προνόμια με τους Ολυμπιονίκες (οικονομικές επιβραβεύσεις, διορισμό δημόσιο, άδεια ΠΡΟΠΟ, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.). Όπως και στα πρωταθλήματα, οι αθλητές που δεν πληρούν ορισμένα κριτήρια αποκλείονται, ενώ άλλοι που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, συμμετέχουν σε αγώνες αλλά μπορεί να αποκλειστούν στους προκριματικούς. Στα Special Olympics ισχύει η βασική αρχή των αγώνων πως μέσα από τον ανταγωνισμό επί "ίσοι όροις" θα καθοριστεί ο "καλύτερος" αθλητής ή ομάδα».

Τα Special Olympics Ελλάς τι προγράμματα έχουν στα Χανιά; «Σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων υπάρχει το τμήμα κολύμβησης από το 1992 και το τμήμα Κανόε Καγιάκ που πραγματοποιείται στην Σούδα. Επίσης, το μπόουλινγκ που γίνεται στο χώρο του "BowlingMega Place" στον Βλητέ και είναι δωρεάν για τα παιδιά. Ξεκινάμε περίπου τον Οκτώβριο και τελειώνουμε το καλοκαίρι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.