Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Με αυτισμό συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διπλασιάζει τις πιθανότητες γέννησης αυτιστικού παιδιού.
Συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γέννησης αυτιστικού παιδιού, διαπίστωσαν επιστήμονες έπειτα από μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επιστημονική ευρήματα, οι γυναίκες που εκτίθονταν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί με αυτισμό σε σχέση με άλλες που ζούσαν σε περιοχές με λιγότερη ρύπανση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι εξέτασαν τα δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη η οποία άρχισε το 1989 και αφορά 116.430 γυναίκες. Σε αυτή την ομάδα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 325 γυναίκες που είχαν ένα αυτιστικό παιδί και 22.000 άλλες των οποίων τα παιδιά δεν είχαν παρουσιάσει τη διαταραχή αυτή.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων την εποχή εκείνη, στον τόπο γέννησης των παιδιών αυτών, με βάση τα δεδομένα της αμερικανικής υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ). Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες όπως το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, τυχόν κάπνισμα στη διάρκεια της κύησης.

Οι γυναίκες οι οποίες στη διάρκεια της κύησης διέμεναν σε περιοχές όπου καταγράφονταν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σωματιδίων αιθάλης και υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί σε σχέση με αυτές που ζούσαν σε περιοχές όπου το ποσοστό των ρύπων αυτών ήταν μικρότερο.

Ακόμη, οι έγκυες σε περιοχές όπου τα ποσοστά μολύβδου, μαγγανίου και χλωριούχου μεθυλενίου ήταν τα πιο υψηλά, είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό συγκριτικά με άλλες που ζούσαν σε περιοχές λιγότερο εκτεθειμένες στους ρύπους αυτούς.

«Η έρευνά μας προκαλεί ανησυχίες γιατί δείχνει ότι, ανάλογα με τον τύπο του ρύπου, από 20 έως 60% των γυναικών που μετείχαν στη μελέτη ζούσαν στις περιοχές όπου ο κίνδυνος αυτισμού ήταν υψηλός», σημείωσε η ερευνήτρια Αντρέα Ρόμπερτς.

Ανάλογα ευρήματα είχαν παρουσιάσει και δύο προγενέστερες μελέτες, λαμβάνοντας όμως δεδομένα μόνο από τρεις περιοχές των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.