Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ανάπηροι 100 χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ανάπηρες» πολιτικές υγείας.
Λευκωσία: Όλα τα κενά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει και αφορούν την αντιμετώπιση της αναπηρίας εντοπίζονται και στην Κύπρο, η οποία τη στιγμή που ο αριθμός των αναπήρων ανά το παγκόσμιο παρουσιάζει αύξηση εκατομμυρίων, εξακολουθεί να μην διαθέτει ούτε ένα ολοκληρωμένο κέντρο αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα και ενώ από το 1970 μέχρι το 2010 το ποσοστό των αναπήρων στον πληθυσμό της κάθε χώρας κυμαινόταν γύρω στο 10%, τα στοιχεία του 2010 το ανέβασαν στο 15% γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και στον μικρό πληθυσμό της Κύπρου υπάρχουν 100.000 άτομα τα οποία ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία.

Η αύξηση του ποσοστού των αναπήρων αποδίδεται από τον ΠΟΥ στη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και στο γεγονός ότι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι ψυχικές διαταραχές οδηγούν σε διαφόρων ειδών αναπηρίες.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ετοίμασε την έκθεση της για την αναπηρία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως διαπιστώνεται ανά το παγκόσμιο, συνεχίζει να παρατηρείται άγνοια αλλά και προκατάληψη. Συγκεκριμένα, η έννοια «ανάπηρος» αποδίδεται συνήθως μόνο στα άτομα που κινούνται με τροχοκάθισμα, τους τυφλούς και τους κωφούς. Αυτό είναι λανθασμένο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς η αναπηρία έχει πολλές μορφές και την τελευταία δεκαετία σημαντική αύξηση καταγράφουν οι ψυχικές διαταραχές και οι νοητικές αναπηρίες.

Στον πληθυσμό της Κύπρου, οι ανάπηροι στις κατηγορίες των παραπληγικών, τετραπληγικών και άλλων που ζουν με τροχοκάθισμα, των τυφλών και των κωφών αριθμούν πέραν των 10.000 ατόμων. Ωστόσο, τροχοκάθισμα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν και εκατοντάδες άλλα άτομα (σε προσωρινή ή μόνιμη βάση) όπως οι ηλικιωμένοι, οι βαριά άρρωστοι κ.λπ. οι οποίοι όμως δεν καταγράφονται στα αρχεία του υπουργείου Εργασίας αφού δεν λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα.

Έλλειψη στην καταγραφή στοιχείων

Η ανυπαρξία αρχείου σχετικού με την αναπηρία, τον αριθμό των ατόμων, αλλά και τα είδη αναπηρίας είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε σχεδόν όλα τα κράτη, σε διαφορετικό βεβαίως βαθμό. Στην Κύπρο, η μη τήρηση αρχείων είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε όλους σχεδόν τους τομείς, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστοί οι αριθμοί αλλά και οι ακριβείς ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες. Σύμφωνα με τoν ΠΟΥ, η τήρηση ειδικών αρχείων μπορεί να βοηθήσει στη λήψη καλύτερων, καταλληλότερων και περισσότερων μέτρων αλλά και στη χάραξη προληπτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις σε ζητήματα που αφορούν τόσο την εκπαίδευση, την υγεία όσο και την επαγγελματική αποκατάσταση των αναπήρων.

Στην Κύπρο τα στοιχεία που υπάρχουν προέρχονται κυρίως από τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ κάποια στοιχεία που αφορούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς καταγράφονται και από την πτέρυγα παραπληγικών του νοσοκομείου Λευκωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.