Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Φάρμακο που εισάγεται 623 ευρώ χρεώνεται 3.300 στα ασφαλιστικά ταμεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ζει και βασιλεύει» η σπατάλη στο χώρο της Υγείας.

Ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ, χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1.087 ευρώ. Η αντίστοιχα, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ, το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό διατίθεται προς 1.000 ευρώ.

Τα παραπάνω δυστυχώς συνεχίζουν και σήμερα να συμβαίνουν, όπως ανέφερε σε ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας» ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, ο οποίος προ εξαμήνου διαβίβασε στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία αυτά, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Διαφάνεια δεν σημαίνει πως μερικοί μπορούν να κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο κ. Σούρλας σημειώνοντας, ότι «επιβάλλεται να θωρακίσουμε το χώρο της υγείας και να τον προστατεύσουμε από τους επίορκους, τους ασυνείδητους και τα πάσης φύσεως κυκλώματα που δεν ορρωδούν προ ουδενός, ακόμα και αν πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Όλοι αυτοί που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στον ευαίσθητο αυτό χώρο, δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα στους λειτουργούς της υγείας που δίνουν αγώνες με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και που στέκονται απέναντι στον άρρωστο με αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού».

Ο κ. Σούρλας πρότεινε ως λύση και απάντηση στην κερδοσκοπία και στην εκμετάλλευση, την ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών και άλλων συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων τιμών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

Την ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας με νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να αποκρούει τις όποιες κατεστημένες καταστάσεις ή οτιδήποτε πάει να δημιουργηθεί είτε ως εναρμονισμένη πρακτική, είτε ως προνόμιο, υπογράμμισε κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημειώνοντας, ότι «δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός αυτής της εβδομάδας στη Βουλή για εναρμονισμένες πρακτικές και θα υπάρξει ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και συμπεριφοράς, προσθέτοντας, ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος τόσο των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη χώρα, για την επιβίωση του εθνικού συστήματος υγείας όσο και της πάταξης των νοσηρών φαινομένων, προϋποθέτει τη σύναψη της έντιμης, ειλικρινούς, αλληλοδεσμευτικής κοινωνικής συμφωνίας πολιτικής ηγεσίας και εταίρων της υγειονομικής κοινότητας.

«Δεν καλύπτουμε κανέναν. Τσακίστε τα κυκλώματα. Να φύγει το γκρίζο τοπίο από την υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, κάνοντας λόγο για «μεγάλο πάρτι» κατά την δεκαετία 2000-2010, που ωφελήθηκαν, όπως είπε, πολλοί από τους εμπλεκόμενους.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός να μην υπάρχει πλήρης μηχανοργάνωση του τομέα υγείας, σημείωσε, ότι η αξιοποίηση στη Διοίκηση, όχι των ειδικών και των αρίστων, αλλά πολιτευτών, κομματικών στελεχών και ημετέρων, αποτελεί νοσηρότητα του συστήματος και έκανε λόγο για πελατειακή συμπεριφορά, ώστε να χρειάζεται για μια εισαγωγή ασθενούς σ' ένα νοσοκομείο να γίνονται παρεμβάσεις. Κάτι που όπως είπε δείχνει όχι μόνο έλλειψη σεβασμού, αλλά και πως αντιλαμβάνεται και σήμερα ακόμη το σύστημα εξουσίας την Διαφάνεια και τη Δεοντολογία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.