Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Στη Σέριφο οργανώνουν ένα δικό τους σύστημα υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το νησί έχει αποκτήσει παροχές σύγχρονης ιατρικής.

«Όταν ένας κάτοικος της Σερίφου χρειαζόταν μια εξέταση αίματος, ταξίδευε στην Αθήνα. Όταν αρρωστήσει ένα παιδί, δεν υπάρχει παιδίατρος. Φανταστείτε τι συμβαίνει με κατάκοιτους ασθενείς, τους ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα» λέει ο Παντελής Κουλαμάς, ένας από τους κατοίκους του μικρού νησιού, οι οποίοι αποφάσισαν να παλέψουν με δεκάδες εμπόδια και από χθες η Σέριφος να αποκτήσει παροχές σύγχρονης ιατρικής.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού κυμαίνονται στις 12.000. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου λειτουργεί από το 2007, στελεχωμένο από αγροτικούς γιατρούς: «Οι γιατροί ειδικοτήτων παρέμεναν για μικρό διάστημα κι εγκατέλειπαν το νησί» λέει στην Ελευθεροτυπία ο Παντελής Κουλουμάς, μέλος του Συλλόγου Υποστήριξης Ιατρείου.

Τα πρώτα βήματα για ν' αντιμετωπιστεί η έλλειψη πρόσβασης σε νοσοκομειακή περίθαλψη έκανε ένας Αμερικανός καρδιολόγος, που ζει κατά διαστήματα στο νησί.

Ο «ντόκτορ Κένεντι», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, αποφάσισε να αναβαθμίσει το ιατρείο και να το μετατρέψει σε διαγνωστικό κέντρο. Το 2007 βρήκε χορηγούς και ανέλαβε πρωτοβουλίες. Εγκατέλειψε όμως τις προσπάθειές του, διότι το ιατρείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΕΣΥ.

Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο δήμος μπορούσε να παρέχει ιατρική φροντίδα. «Βρήκαμε το νομικό καθεστώς και υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση» λέει ο Π. Κουλουμάς. Τη σύμβαση μάλιστα συνυπέγραψαν και συμμετέχουν το Αμερικανικό Καρδιαγγειακό Ίδρυμα (του κ. Κένεντι), το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τμήματα Επιδημιολογίας και Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παράλληλα ο Δήμος Σερίφου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Β Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου αποφάσισαν να στηρίξουν το Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου.

Αφού βρέθηκαν και οι χορηγοί, ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών, με στόχο την πρόσληψη δύο γιατρών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που θα εναλλάσσονται, την αναβάθμιση του αιματολογικού τμήματος, τη δυνατότητα εξετάσεων (υπέρηχου, καρδιογραφήματος, ακτινολογικού) και τη δημιουργία μίας διαγνωστικής μονάδας.

Το ιατρείο συνδέεται ηλεκτρονικά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στέλνοντας ηλεκτρονικά (τηλεϊατρική) τις εξετάσεις, ώστε να ακολουθεί η διάγνωση.

Δημιουργείται ιατρικό αρχείο για κάθε κάτοικο και θα πραγματοποιούνται εξετάσεις σε ομάδες του πληθυσμού (προληπτική ιατρική). Παράλληλα, κλιμάκιο γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, θα πραγματοποιεί εξετάσεις στους κατοίκους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.