Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πίνακας με τον αριθμό εισακτέων για το έτος 2010-2011 ανά σχολή ή τμήμα των ατόμων με σοβαρές παθήσεις με το 5%

Τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σοβαρές παθήσεις με το 5% μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο πίνακα που αναφέρει το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα με τις αντίστοιχες σχολές ή τμήματα με τους εισακτέους σε γενική σειρά και με το 5%.

(εδώ θα βρείτε τον πιο κάτω πίνακα και ως αρχείο eisakteoi20102011.jpg)


















































































(εδώ θα βρείτε τον πιο κάτω πίνακα και ως αρχείο eisakteoi20102011.jpg)
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας


Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».

Στατιστικά Στοιχεία:
• 103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.
• Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
• H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
• Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Πηγή: www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ίκτερος ίσως προδιαθέτει στην μετέπειτα εκδήλωση αυτισμού




Ο ίκτερος δεν είναι απειλητικός για τη ζωή των νεογνών (Πηγή: Αρχείο ΔΟΛ)
doctors.in.gr



Νέα Υόρκη: Τα βρέφη που διαγνώσκονται με ίκτερο μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτισμό, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη Δανών ερευνητών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Η περιβαλλοντική έκθεση, πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον τοκετό αναδεικνύεται εξίσου σημαντική με τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του αυτισμού, συνδυαστικά πάντα με τους γενετικούς.

Ο ίκτερος είναι μια συχνή πάθηση των νεογνών που είναι απόρροια της ταχείας συσσώρευσης χολερυθρίνης, την οποία το ανώριμο ήπαρ δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί. Περισσότερα από τα μισά βρέφη έχουν κάποιου βαθμού ίκτερο, αλλά η κατάσταση επιλύεται από μόνη της και σπανίως είναι απειλητική για την υγεία του νεογνού.

Ο αυτισμός που προκαλεί κοινωνικές και επικοινωνιακές δυσχέρειες, επηρεάζει περίπου ένα στα 110 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Σε προηγούμενη μελέτη, η Δρ Ρίκκε Νταμκτζάερ Μάιμπουργκ από το Πανεπιστήμιο Αάρχους είχε διαπιστώσει ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εισαχθεί στη μονάδα νεογνικής φροντίδας ως νεογνά, κυρίως λόγω ίκτερου. Όμως ήταν εν γνώσει της ότι παλαιότερες έρευνες για τη σχέση αυτισμού-ίκτερου είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να διεξάγει μεγαλύτερου εύρους μελέτη. Συμπεριέλαβε στοιχεία από εθνικά αρχεία για όλα σχεδόν τα παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Δανία την περίοδο 1994-2004.

Εκ των 733.826 παιδιών που είχαν γεννηθεί το συγκεκριμένο διάστημα, 35.766 είχαν ίκτερο, 1.721 μετέπειτα διαγνώστηκαν με κάποιου είδους ψυχολογική διαταραχή και 577 εκδήλωσαν αυτισμό.

Μετά από συνεκτίμηση άλλων παραγόντων (βάρος γέννησης, μητρικό κάπνισμα), οι ερευνητές καθόρισαν ότι τα τελιόμηνα με ίκτερο είχαν 56% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μετέπειτα, συγκριτικά με νεογνά χωρίς ίκτερο.

Αυτά τα ίδια παιδιά, είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν και άλλες αναπτυξιακές ψυχολογικές διαταραχές, όπως μαθησιακές και γλωσσικές δυσκολίες.

Επίσης τα πρωτότοκα νεογνά και όσα είχαν γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα κύησης, απολάμβαναν κάποιου βαθμού προστασία από τις επιπτώσεις του ίκτερου. Όσα παιδιά είχαν γεννηθεί τους εαρινούς και θερινούς μήνες, επίσης δεν επηρεάζονταν.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι οποιαδήποτε βλάβη κι αν προκαλεί ο ίκτερος, συμβαίνει κατά τις τελευταίες εβδομάδες κυοφορίας, ενώ οι εποχικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μετά τον τοκετό μπορεί να αμβλύνουν ή να οξύνουν το πρόβλημα.

«Η καλύτερη εικασία για το πώς ο ίκτερος προκαλεί αλλαγές στην ψυχολογική ανάπτυξη είναι η χολερυθρίνη περνά τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου και καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, όπως συμβαίνει και στην εγκεφαλική δυσπλασία», επεσήμανε η Δρ Μάιμπουργκ.

Η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες κυοφορίας, όπως και το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων και η περιορισμένη ηλιοφάνεια (που συντελεί στην αποδόμηση της χολερυθρίνης) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις διαφορές που εντοπίστηκαν. Τα αντισώματα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυήσεων, μπορεί επίσης να συντελούν στην μεγαλύτερη επίδραση που διαπιστώθηκε σε παιδιά που δεν ήταν πρωτότοκα.

Πηγή: http://health.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανάσταση στην Ιατρική! Η πρώτη δοκιμή με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα


- Αισιοδοξία για θεραπεία σε ασθενή παράλυτου από χτύπημα στον νωτιαίο μυελό
- Διαβάστε όλες τις μελέτες για την χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων
- Τι μπορούν να θεραπεύσουν τα βλαστοκύτταρα και γιατί θεωρείται Επανάσταση


Αμερικανοί γιατροί υπέβαλαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, έναν ασθενή σε θεραπεία με ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής που είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron Corporation.

"Η έναρξη της κλινικής δοκιμής GRNOPC1 είναι ένα σημαντικό βήμα για τις θεραπείες ανθρώπων που θα βασίζονται στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Δρ. Τόμας Οκάρμα.

Βασική επιδίωξη των επιστημόνων από την κλινική δοκιμή είναι να σταθμιστεί η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των κυττάρων που προέρχονται από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε άτομα που έχουν μείνει παράλυτα μετά από τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή θα πρέπει να έχουν τραυματιστεί πρόσφατα και να υποβληθούν στην GRNOPC1 μέσα σε διάστημα μικρότερο των 14 ημερών. Ο πρώτος ασθενής επελέγη από το "Σέφερντ", ένα κέντρο αποκατάστασης και έρευνας των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

"Όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε αυτό το ερευνητικό έργο το 1999 πολλοί προέβλεπαν ότι θα περνούσαν πολλές δεκαετίες προτού εγκριθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους", υπενθύμισε ο Δρ. Οκάρμα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε το "πράσινο φως" στη Geron να προχωρήσει σε τέτοιες δοκιμές τον Ιανουάριο του 2009.

Ο τελικός στόχος της δοκιμής GRNOPC1 είναι να εγχυθούν σε παράλυτους εθελοντές κύτταρα που θα προέρχονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα με την ελπίδα ότι θα αναγεννηθούν τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα και, τελικά, θα μπορέσουν οι ασθενείς να ανακτήσουν τη δυνατότητα κίνησης και αίσθησης.

Τί είναι τα βλαστοκύτταρα
Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα που υπάρχουν στο έμβρυο, στον ενήλικα αλλά και στον ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Η πρόσβαση στα βλαστοκύτταρα ενός ενήλικα ή ενός εμβρύου είναι δύσκολη, αλλά πολύ εύκολή στον ομφαλοπλακουντιακό αίμα, που τα αποσπούν κατά τη διάρκεια της γέννησης του μωρού μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου.

Που χρησιμεύουν τα βλαστοκύτταρα;
Έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως πολλές τράπεζες διατήρησης βλαστικών κυττάρων σε ειδικά δοχεία σε 190 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν και με τη χρήση υγρού αζώτου.

Τα βλαστοκύτταρα διαθέτουην τεράστιες δυνατότητες σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μπορούν να αντικαταστούν κύτταρα και ιστούς σε τραύματα στην σπονδυλική στήλη, σε εγκεφαλικά επεισόδια, σε εγκαύματα, στον διαβήτη και σε καρδιοαγγειακές παθήσεις. Όλα αυτά για τους επιστήμονες δείχνουν ότι υπάρχουν άπειρες δυνατότητες και ελπίδες για μία πιο όμορφη και υγιή ζωή.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων και μάλιστα οι νέοι γονείς δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να κρατηθούν τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων παιδιών τους και έτσι να τα προστατεύουν από ενδεχόμενες μελλοντικές παθήσεις.

Μόνο λίγα από τα θαύματα στα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα βλαστοκύτταρα
  • Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια μέθοδο μετατροπής βλαστοκυττάρων σε εξειδικευμένα κύτταρα, ικανά να παράγουν ινσουλίνη.
  • Μια νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα που κατόρθωσε να κάνει να τρέξουν σκύλοι που είχαν μυϊκή δυστροφία ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας και στους ανθρώπους, όπως ανακοίνωσαν Ιταλοί ερευνητές.
  • Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κύριο βλαστοκύτταρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των σημαντικότερων ιστών της καρδιάς. Αυτή η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες επιτυχούς χρήσης των βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση των καρδιακών βλαβών.
  • Μια νέα πηγή βλαστοκυττάρων, ικανών να επιδιορθώσουν κάποια στιγμή βλάβες σε όργανα του ανθρώπινου σώματος, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Nature Biotechnology».
  • Η ομάδα πήρε βλαστοκύτταρα από το λίπος ποντικιών και τα καλλιέργησε στο εργαστήριο για να αναπτύξει νευρώνες, δηλαδή νευρικά κύτταρα. Το πρώτο στάδιο της έρευνας ήταν επιτυχημένο γι’ αυτό και στο επόμενο, θα προσπαθήσουν να παράγουν νεύρα από βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο λίπος ανθρώπων. Έπειτα θα εμφυτεύσουν τα κύτταρα στην πάσχουσα περιοχή, ώστε τα κατεστραμμένα νεύρα να αποκατασταθούν.
  • Με βλαστοκύτταρα η θεραπεία των καταγμάτων στο μέλλoν;
  • Μια νέα επιστημονική επιτυχία ανοίγει το διακόπτη της ελπίδας για τους διαβητικούς, τύπου -1 που αριθμούν γύρω στις 140.000 στην Αυστραλία. Η ασθένεια αυτή οφείλεται στο ότι το πάγκρεας σταματά να παράγει ινσουλίνη και οι πάσχοντες αναγκάζονται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά. Η νέα ανακάλυψη βασίζεται σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το πάγκρεας
  • Οι γιατροί μπορεί σύντομα να διαθέτουν άλλη μια μέθοδο αποκατάστασης βλαβών σε οστά και αρθρώσεις, οπουδήποτε στο σώμα, απλώς με μια ένεση στο χέρι, μέσω της οποίας θα εισάγονται στον οργανισμό βλαστοκύτταρα, τα οποία καθοδηγούνται στη σωστή θέση από μαγνήτες.
  • Βλαστοκύτταρα από ομφάλιο λώρο, που είχαν κρυοσυντηρηθεί σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων στη Θεσσαλονίκη, χάρισαν την υγεία σε ένα κοριτσάκι ηλικίας 31 μηνών, από επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τα οποία φυλάχτηκαν σε τράπεζα βλαστοκυττάρων της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία εγκεφαλικής παράλυσης.
  • Μοντέλα τεχνητού ηπατικού ιστού που θα δημιουργούνται με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από ανθρώπινο αίμα του ομφάλιου λώρου ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές εφαρμογές τα προσεχή χρόνια. Προς το παρόν όμως αυτά τα μοντέλα συμβάλλουν στη φαρμακευτική έρευνα χρησιμεύοντας στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των τοξικών παρενεργειών στον ανθρώπινο ιστό.
Διαβάστε σημαντικά άρθρα του NewsIt για τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων

Γρήγορα βλαστοκύτταρα από δέρμα! 

Βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν την όραση ασθενούς

Βλαστοκύτταρα νικούν την φαλάκρα



Πηγή: Newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ανακάλυψη: Γιατί οι κουφοί βλέπουν καλύτερα


Νέα έρευνα ρίχνει φως στο γιατί οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής συνήθως βλέπουν καλύτερα....

Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στην αιτία που οι εκ γενετής κουφοί άνθρωποι συνήθως βλέπουν καλύτερα, ενώ μερικοί μάλιστα έχουν σούπερ-όραση. Αυτό το πετυχαίνουν, όπως φαίνεται, καθώς η περιοχή του εγκεφάλου που κανονικά ασχολείται με την ακοή, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα, ασχολούμενη πλέον με την όραση. Αυτή η νευρωνική «αναδιάταξη» βελτιώνει κυρίως την περιφερειακή όραση των κουφών ανθρώπων.
 
Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Στέφεν Λόμπερ του Κέντρου για τον Εγκέφαλο και το Νου, καθώς επίσης του Τμήματος Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με το BBC, βασίστηκε σε πειράματα σε εκ γενετής κουφές γάτες. Η έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος, χάρη στην νευρωνική «πλαστικότητά» του, δεν αφήνει να «πάει χαμένο» κανένα τμήμα του, αξιοποιώντας το για άλλες λειτουργίες - εν προκειμένω για την όραση.
 
Ήταν ήδη γνωστό ότι οι κουφοί ή οι τυφλοί άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι οι άλλες αισθήσεις τους λειτουργούν περισσότερο από καλά, αναπληρώνοντας έτσι εν μέρει την προβληματική αίσθησή τους, όμως οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν ήξεραν με ποιο τρόπο το πετυχαίνει αυτό ο εγκέφαλος.
 
Η βελτίωση της περιφερειακής όρασης συχνά επιτρέπει σε ένα κουφό, για παράδειγμα, να βλέπει ένα αυτοκίνητο, μολονότι δεν το ακούει, να έρχεται από μακριά. Η βελτίωση αυτή γίνεται εφικτή χάρη στην μερική ενεργοποίηση του ακουστικού φλοιού, που έχει πλέον αναλάβει νέα «καθήκοντα».

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λίγη σοκολάτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει... παραπέρα!

Ευεργετική ασπίδα για την υγεία και κυρίως των ανδρών αποδεικνύεται η σοκολάτα έστω κι αν πάρουμε και λίγες θερμίδες....



Εκτός από απόλαυση για τους γευστικούς μας κάλυκες η σοκολάτα αποδεικνύεται και ευεργετική «ασπίδα» για την υγεία μας: σειρά επιστημονικών μελετών αποκαλύπτει ότι η θερμιδικά «αμαρτωλή» σοκολάτα, και ιδιαίτερα η μαύρη, περιέχει ουσίες που βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα μπορούν να μειώσουν το στρες, ακόμη και να παρατείνουν τα χρόνια ζωής.
 
Ερευνα που διενεργήθηκε σε 8.000 αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και η οποία διήρκεσε 18 ολόκληρα χρόνια κατέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα έζησαν περίπου έναν χρόνο περισσότερο από εκείνους που δεν την περιελάμβαναν στις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτά όμως είναι τα καλά νέα.
 
Τα άσχημα νέα είναι ότι όλοι τους ήταν... άνδρες καθώς πιστεύεται πως ορισμένα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας είναι περισσότερο αποτελεσματικά στο «ισχυρό» φύλο για λόγους που οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν.
 
Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν κατέδειξε ότι οι φλαβανόλες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα με υψηλή συγκέντρωση σε κακάο, αποτρέπουν την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων στο αίμα, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακων παθήσεων. Συγκεκριμένα δύο τετραγωνάκια μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας περιέχουν τέσσερις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα δαμάσκηνο ή μερικά λαχανάκια Βρυξελλών. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, η κατανάλωση φλαβανολών μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει τη ζημιά που έχει προκληθεί στις αρτηρίες από το κάπνισμα. Και η συνετή κατανάλωση σοκολάτας, υποστήριξε ο καθηγητής Καρλ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ασκεί παραπλήσια αντιθρομβωτική δράση με εκείνη της ασπιρίνης.
 
Η σοκολάτα θεωρείται επίσης από τις πλουσιότερες πηγές σε μαγνήσιο, ανόργανο μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν επίσης ότι η σοκολάτα περιέχει επικατεχίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο προσφέρει προστασία από τις αμυλοειδείς πλάκες, που ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλων συναφών διαταραχών.
 
Επιπλέον η σοκολάτα ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τον χρόνο αντίδρασης και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αφού αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.
 
Μελέτη ιαπώνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «Βritish Journal of Cancer» αποκάλυψε ότι οι φαινολικές ουσίες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά της σοκολάτας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μια άλλη μελέτη στο «Αmerican Chemical Society΄s Journal of Ρroteome Research» κατέληξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας για δύο εβδομάδες μειώνει τις ορμόνες του στρες.

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...