Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του εντέρου


Οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και όσες εκτίθενται στον καπνό άλλων ως παθητικές καπνίστριες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Επίσης, οι άνθρωποι που δεν ασκούνται σωματικά και κάνουν καθιστική ζωή έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν πολύποδες στο έντερο, έναν πιθανό πρόδρομο καρκίνου. Αυτά είναι τα συμπεράσματα δύο νέων μακρόχρονων αμερικανικών επιστημονικών ερευνών, σε μεγάλο δείγμα ανθρώπων, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρώτη μελέτη, υπό τη δρα Γιουχούα Λούο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, που αφορούσε σχεδόν σε 80.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, διήρκεσε δέκα χρόνια και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως όσες ήσαν καπνίστριες για αρκετά χρόνια πριν έχουν αυξημένο κίνδυνο μέχρι 16% για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σχέση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ. Για τις πρώην καπνίστριες, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 9% και συνεχιζόταν μέχρι και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν για όσες γυναίκες είχαν καπνίσει για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για αυτές που, αν και δεν κάπνιζαν οι ίδιες, εξετίθεντο συστηματικά στον καπνό τρίτων γύρω τους ήδη από παιδιά και αργότερα ως ενήλικες. Για παράδειγμα, στις γυναίκες που είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα για πάνω από δέκα χρόνια ως παιδιά, για περισσότερα από 20 χρόνια ως ενήλικοι στο σπίτι τους και για πάνω από δέκα χρόνια στην εργασία τους, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32%.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για όσες γυναίκες ήταν σε μέτριο μόνο βαθμό παθητικές καπνίστριες. Επειδή, πάντως, το ζήτημα της σχέσης παθητικού καπνίσματος και καρκίνου παραμένει επίμαχο, οι ερευνητές τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες επί του θέματος.

 Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάθλιν Βόλιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Μισούρι, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», συμπέρανε ότι όσοι άνθρωποι έχουν ενεργητικό στιλ ζωής και ασκούνται συχνά σωματικά προστατεύονται από τον καρκίνο του εντέρου, καθώς έχουν έως τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγάλους πολύποδες στο έντερό τους, οι οποίοι είναι δυνατό να μεταλλαχθούν σε όγκο.
Αναλυτικότερα, όσοι ασκούνται τακτικά έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενικά πολύποδες και 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεγάλους πολύποδες (αδενώματα, που αν και αρχικά δεν είναι καρκινικά, σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν).

 «Η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές στο έντερο και βοηθά στη μείωση του επιπέδου της ινσουλίνης, παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πολύποδες» δήλωσε η Βόλιν.

Μια τρίτη αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής την Αμάντα Φίλιπς του Κέντρου Ερευνών Καρκίνου «Φρεντ Χάτσισον» της Φιλαδέλφεια, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συμπέρανε ότι, αν μια γυναίκα είναι πολύ παχύσαρκη, έχει κατά 35% αυξημένο κίνδυνο για την πιο σπάνια (10-20% των περιστατικών), αλλά πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του μαστού.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα δημιουργήσουν «εμβόλιο» κατά του διαβήτη


Στη δημιουργία ενός είδους «εμβολίου», που θα θεραπεύει τον διαβήτη τύπου 1, προσανατολίζονται οι έρευνες του Έλληνα καθηγητή του τμήματος Παιδιατρικής και Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ του Καναδά, Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου.
Ουσιαστικά, τον τελευταίο χρόνο, οι προσπάθειες της ομάδας του κ. Πολυχρονάκου στρέφονται στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου ανοσοκατασταλτικού, το οποίο θα έχει ως στόχο τα λεμφοκύτταρα που καταστρέφουν τα νησίδια Λάγκερχανς του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη.

«Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση αρρώστια. Το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να αναγνωρίσει τα νησίδια του Λάνγκερχανς σαν μέρος του οργανισμού, επιτίθεται σε αυτά και τα καταστρέφει. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επηρεάσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πιο χονδροειδές είναι η ανοσοκαταστολή, η οποία έχει δοκιμαστεί, χωρίς ωστόσο να είναι αποτελεσματική 100%. Όμως, η ανοσοκαταστολή είναι κάτι το οποίο αποφεύγουμε, διότι, όταν αδρανοποιήσει κανείς το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγει την πόρτα στις λοιμώξεις. Δηλαδή, οι παρενέργειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές απ' αυτό που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε» εξηγεί σε συνέντευξή του ο κ. Πολυχρονάκος.

Προς το παρόν, η ομάδα του κ. Πολυχρονάκου προσπαθεί να ανιχνεύσει σε διαβητικούς, που μόλις έχουν διαγνωστεί, τα ειδικά λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν και καταστρέφουν την ινσουλίνη στο αίμα. «Στην πρώτη φάση της έρευνας, προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα λεμφοκύτταρα, ενώ στη δεύτερη φάση θα δούμε πώς μπορούμε να τα καταστείλουμε. Μακροπρόθεσμα, είμαι αισιόδοξος. Στο μεταξύ, όμως, τα παιδιά με διαβήτη και οι γονείς τους πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή αντιμετώπιση και τον έλεγχο του σακχάρου, έτσι ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές. Γιατί μπορεί να έχουμε μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία σε 15-20 χρόνια, αλλά μέχρι τότε να έχουν καταστραφεί τα νεφρά και τα μάτια του διαβητικού και να είναι πολύ αργά για αυτούς, όταν θα υπάρχει πλέον η οριστική θεραπεία» προσθέτει ο κ. Πολυχρονάκος.

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες του κ. Πολυχρονάκου στρέφονται στην εύρεση των γονιδίων που προδιαθέτουν για τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα στα 200-300 παιδιά και είναι λιγότερο συχνός από τον διαβήτη τύπου 2, που πλήττει κυρίως μεγαλύτερα άτομα και η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και ενώ για τον διαβήτη τύπου 2 ενοχοποιείται το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής, για το 50% των περιπτώσεων του διαβήτη τύπου 1 ενοχοποιείται ένας συνδυασμός 40 γονιδίων. Όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκος, ο διαβήτης τύπου 1 δεν έχει αποκλειστικά γενετικά αίτια. «Γι' αυτό προσπαθούμε να βρούμε τι άλλο επηρεάζει τον διαβήτη τύπου 1» αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκος.

Ο καθηγητής θεωρεί ως μακρινό ενδεχόμενο τη γονιδιακή θεραπεία του διαβήτη, τονίζει, όμως, ότι μπορεί με τη γνώση των γονιδίων να δημιουργηθούν πιο απλές θεραπείες, ώστε να μη χρειαστεί η γονιδιακή.

Ο καταγόμενος από την Έδεσσα καθηγητής Πολυχρονάκος αναγορεύεται αύριο επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Ο κ. Πολυχρονάκος είναι διεθνώς καταξιωμένος για τις πρωτοπόρες έρευνές του στον διαβήτη τύπου 1 και το γενετικό του υπόστρωμα και έχει κατοχυρώσει τίτλο ευρεσιτεχνίας για τεστ DNA, για την πρόγνωση του αυτοάνοσου διαβήτη. Επίσης, έχει υποβάλει αιτήσεις για την κατοχύρωση άλλων έξι τίτλων ευρεσιτεχνίας, σε Καναδά, Η.Π.Α. και Ευρώπη.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αισιόδοξοι καρδιοπαθείς ζουν περισσότερο


Περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν έχουν οι καρδιοπαθείς, εάν αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία την ασθένειά τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke.

Οι ερευνητές έδωσαν σε περισσότερους από 2.800 καρδιολογικούς ασθενείς ένα ψυχολογικό ερωτηματολόγιο και έκαναν συνεντεύξεις για να μάθουν πόσο πίστευαν ότι μπορούν να αναρρώσουν από την ασθένειά τους και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Έπειτα από 15 χρόνια, οι 1.637 από τους ασθενείς είχαν πεθάνει, με ποσοστό 54% των θανάτων να οφείλεται στην καρδιοπάθειά τους. Όσοι ασθενείς ήταν αισιόδοξοι κατά την πρώτη αξιολόγηση είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στη διάρκεια της δεκαπενταετίας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine».



Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακή θεραπεία για τον ιό του AIDS

Δοκιμάστηκε με ασφάλεια σε έξι ασθενείς με HIV και με απώτερο στόχο την κατάργηση λήψης αντιρετροϊκών φαρμάκων



Βοστόνη
Μια πειραματική γονιδιακή θεραπεία εφαρμόστηκε με ασφάλεια σε έξι ασθενείς με τον ιό HIV του AIDS στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμής μιας νέας προσέγγισης που έχει ως στόχο να μπλοκάρει τον ιό καταργώντας την ανάγκη λήψης αντιρετροϊκών φαρμάκων.    
Εναν χρόνο μετά την υποβολή τους στη θεραπεία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sangamo Biosciences Inc. πέντε από τους έξι ασθενείς εμφάνιζαν σημαντική και σταθερή αύξηση στον αριθμό των Τ- κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία πολεμούν τις λοιμώξεις, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της δοκιμής Τζέικομπ Λαλετσάρι, διευθυντής του κέντρου κλινικών δοκιμών Quest Clinical Research στο Σαν Φρανσίσκο.    
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, αφού στη συγκεκριμένη φάση στόχος των ερευνητών ήταν να αποδειχθεί η ασφάλεια της θεραπείας.    
Η νέα θεραπευτική προσέγγιση αφορά τροποποίηση των Τ-κυττάρων των ασθενών ώστε να απενεργοποιούν μια πρωτεϊνη που ονομάζεται CCR5 την οποία χρησιμοποιεί ο ιός HIV προκειμένου να εισέρχεται στα κύτταρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χωρίς αυτήν την πρωτεϊνη ο ιός δεν μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα τα μολυσμένα άτομα να μην εμφανίζουν συμπτώματα του AIDS.    
Συγκεκριμένα και οι έξι ασθενείς πριν την έναρξη της δοκιμής παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα Τ-κυττάρων, παρότι είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία η οποία κατέστησε τον ιό μη ανιχνεύσιμο στο αίμα τους. Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος των ασθενών και απομόνωσαν τα Τ-κύτταρα. Στη συνέχεια τροποποίησαν περίπου το 26% των Τ-κυττάρων στο εργαστήριο με χρήση φυσικών πρωτεϊνών οι οποίες απενεργοποίησαν το γονίδιο που παράγει την πρωτεϊνη CCR5. Τα τροποποιημένα κύτταρα επανεγχύθηκαν στον οργανισμό των ασθενών και δύο εβδομάδες αργότερα αποτελούσαν το 1%-6% του περιφερικού αίματος σε πέντε από τους έξι ασθενείς. Τα γενετικώς τροποποιημένα κύτταρα ήταν μάλιστα ανιχνεύσιμα στο αίμα έναν χρόνο αργότερα οπότε και τελείωσε η δοκιμή. Παράλληλα εμφανίστηκε αύξηση του συνολικού αριθμού των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους πέντε ασθενείς.
Εάν επιβεβαιωθεί μέσα από δοκιμές ότι η θεραπεία μειώνει τα επίπεδα του HIV και σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, είναι πιθανό να λάβει έγκριση για κυκλοφορία στο τέλος του 2013, όπως σημείωσε σήμερα ο δρ Λαλετσάρι κατά τη διάρκεια συνεδρίου σχετικά με τους Ρετροϊούς που διεξάγεται στη Βοστόνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Νικήστε τις παιδικές αλλεργίες

Ενα παιδί μπορεί να αναπτύξει αλλεργία ακόμη και στο μητρικό γάλα. Στον δαιδαλώδη κόσμο των παιδικών αλλεργιών μάς ξεναγούν οι ειδικοί αλλεργιολόγοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και μας βοηθούν να τις αντιμετωπίσουμε




Από τη ρινίτιδα ως το άσθμα και από την κνίδωση ως την αναφυλαξία, οι παιδικές αλλεργίες ταλαιπωρούν παιδιά και γονείς. Πολύ περισσότερο δε, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να είναι και απειλητικές για τη ζωή. Ευτυχώς όμως η παιδική αλλεργιολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, όπως φάνηκε στην ημερίδα «Το αλλεργικό παιδί στην κλινική πράξη» που διοργανώθηκε πρόσφατα από τη Μονάδα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αλλεργιολογίας κ. Ν. Παπαδόπουλο.
Η ημερίδα ήταν στην ουσία ένα μετεκπαιδευτικό σεμινάριο κατά τη διάρκεια του οποίου οι αλλεργιολόγοι μοιράστηκαν τις τελευταίες εξελίξεις του πεδίου τους με τους συναδέλφους τους παιδιάτρους προκειμένου οι δεύτεροι να τις εντάξουν στην κλινική καθημερινότητά τους. Το «ΒΗΜΑSCΙΕΝCΕ» παρακολούθησε την ημερίδα, η οποία έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, και σας μεταφέρει ορισμένα από τα συμπεράσματα που καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας και οι γονείς.

Με τον όρο «αλλεργία» οι γιατροί περιγράφουν την έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου σε κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα. Ο παράγοντας αυτός, ο οποίος δεν προκαλεί κανενός είδους αντίδραση στην πλειονότητα του πληθυσμού, ονομάζεται αλλεργιογόνο και μπορεί να είναι φάρμακο, τρόφιμο, γύρη, υλικό, κεντρί εντόμου... Οσο για την ανοσολογική αντίδραση, αυτή είναι συνήθως άμεση (αρχίζει πολύ γρήγορα από τη στιγμή της συνάντησης του οργανισμού με το αλλεργιογόνο) και μπορεί να ποικίλλει στην ένταση των συμπτωμάτων αλλά και στον αριθμό των συστημάτων που επηρεάζει (δέρμα, γαστρεντερικό, αναπνευστικό κτλ.). Για να συμβεί δε, απαιτείται η κινητοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ή/και η συμμετοχή αντισωμάτων ειδικού τύπου.

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην εικόνα ότι τα μικρά παιδιά πίνουν ή πρέπει να πίνουν γάλα που η ιδέα της παιδικής αλλεργίας στο γάλα ακούγεται σαν οξύμωρο σχήμα. Και όμως, υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους θα εμφανίσουν αλλεργία σε αυτή την τροφή. Πρόκειται μάλιστα για τη συχνότερη τροφική αλλεργία στα παιδιά και, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας η κυρίαΣταυρούλα Γιαβή, επιμελήτρια β΄ στη Μονάδα Αλλεργιολογίας Β΄ ΠΠΚ, τα ποσοστά εμφάνισής της βαίνουν αυξανόμενα.

Οταν οι γιατροί λένε αλλεργία στο γάλα αναφέρονται στην αλλεργία στο γάλα αγελάδος και ειδικότερα σε εκείνη που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αντιδρά σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα (καζεΐνες και πρωτεΐνες του ορού του γάλακτος). Ανάλογα με το είδος των στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην αλλεργία, οι κλινικές εκδηλώσεις της μπορούν να είναι άμεσες (να αρχίζουν, δηλαδή, αμέσως μετά τη χορήγηση της τροφής) ή επιβραδυνόμενου τύπου. Ετσι, τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα μπορούν να είναι κνίδωση ή ερυθρότητα του δέρματος, εμετός ή διάρροια ή ρινίτιδα ή άσθμα αμέσως μετά τη λήψη αυτής της τροφής ή μπορούν να είναι επίμονες αντιδράσεις, όπως έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας, χρόνια δυσκοιλιότητα, εντερικοί κολικοί ή αίμα στα κόπρανα.

Εφόσον ένα παιδί διαγνωστεί με τροφική αλλεργία στο γάλα, ο παιδίατρός του, σε συνεργασία με τον παιδοαλλεργιολόγο, θα πρέπει να αποφασίσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οταν πρόκειται για βρέφος συνήθως συστήνεται αλλαγή γάλακτος. Καθώς η αλλεργία στο γάλα σχετίζεται με τις πρωτεΐνες του, η υδρόλυση (ο κατακερματισμός) των πρωτεϊνών του γάλακτος μπορεί να μειώσει την ικανότητά του να προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Πράγματι έχει διαπιστωθεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η υδρόλυση του γάλακτος (όσο, δηλαδή, μικρότερα τα κομματάκια στα οποία διασπώνται οι πρωτεΐνες του) τόσο μειωμένη είναι η πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά γάλατα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών με αλλεργία στο γάλα (γάλα μερικής ή υψηλής υδρόλυσης, καθώς και στοιχειακό γάλα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αλλεργία στο γάλα δεν εμφανίζουν μόνο τα βρέφη που πίνουν ξένο γάλα αλλά και εκείνα που θηλάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά περίπου από τα βρέφη που εμφανίζουν αίμα στα κόπρανα, και αποδεικνύεται πως αυτό είναι σύμπτωμα αλλεργίας στο γάλα, είναι βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά. Οπως εξήγησε η κυρία Γιαβή, στην περίπτωση αυτή η αλλεργία αναπτύσσεται και πάλι έναντι των πρωτεΐνών του γάλακτος αγελάδος, καθώς οι πρωτεΐνες αυτές περνούν αυτούσιες στο μητρικό γάλα από τη διατροφή της μητέρας. Σε μια τέτοια περίπτωση η μητέρα ενθαρρύνεται να συνεχίσει τον θηλασμό, αλλά καλείται, με τη βοήθεια διατροφολόγου, να βγάλει από τη διατροφή της τα γαλακτοκομικά.

Είναι ευτύχημα ότι πολλά παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία τους στο γάλα μεγαλώνοντας. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα; Εκείνα, δηλαδή, που συνεχίζουν να εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά την ηλικία των 5 ετών; Τόσο η διεθνής εμπειρία όσο και η εμπειρία της ομάδας αλλεργιολογίας της Β΄ ΠΠΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν δείξει ότι η εφαρμογή ενός ειδικού πρωτοκόλλου απευαισθητοποίησης μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Στόχος της εφαρμογής του πρωτοκόλλου είναι να προστατεύσει τα παιδιά από τις βαριές αλλεργικές αντιδράσεις έπειτα από τυχαία έκθεση σε πρωτεΐνες γάλακτος. Στην πράξη το πρωτόκολλο συνίσταται στην ελεγχόμενη χορήγηση ολοένα αυξανόμενων δόσεων γάλακτος ώστε να επέλθει τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να πάψει να υπεραντιδρά στις πρωτεΐνες του γάλακτος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου μεταβάλλονται με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.

Περιττό βεβαίως να πούμε ότι το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές αλλεργιολογικές μονάδες νοσοκομείων και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρείται στο σπίτι! Η αλλεργία στο γάλα εμπίπτει στην κατηγορία των τροφικών αλλεργιών, των αλλεργιών δηλαδή οι οποίες αναπτύσσονται εναντίον τροφών και ειδικότερα εναντίον συγκεκριμένων συστατικών των τροφών, συνήθως πρωτεϊνών. Εκτός από το γάλα, τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται στο αβγό, στο ψάρι, στα σιτηρά, στο αράπικο φιστίκι, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς.

Ορισμένες από τις αλλεργίες αυτές θεωρούνται ισόβιες, ενώ άλλες παρέρχονται με την ηλικία. Ανάλογα με τον ασθενή και το είδος της αλλεργίας, οι παιδοαλλεργιολόγοι είναι οι μόνοι που μπορούν να υποδείξουν την κατάλληλη στρατηγική για την επίτευξη ύφεσης της αλλεργικής αντίδρασης.

Ολοι γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που παίρνουμε κάποιο φάρμακο διατρέχουμε έναν μικρό σχετικά κίνδυνο να υποστούμε κάποια παρενέργεια, μια μη επιθυμητή και δυνητικά επιβλαβή αντίδραση του οργανισμού στο φάρμακο.

Η φαρμακευτική αλλεργία είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα φάρμακα, ξεφεύγει δηλαδή από τις συνήθεις αναμενόμενες παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει επειδή για την ανάπτυξή της απαιτείται η συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οπως και με άλλες ουσίες ή τροφές, η χορήγηση ενός φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος ανοσολογικής αντίδρασης, η οποία ονομάζεται αναφυλαξία. Με τον όρο αυτόν οι γιατροί περιγράφουν μια οξεία και γρήγορα εξελισσόμενη αλλεργική αντίδραση της οποίας τα συμπτώματα εμφανίζονται σε πολλά όργανα ή συστήματα του οργανισμού. Η αναφυλαξία είναι απειλητική για τη ζωή και η φαρμακευτική αναφυλαξία αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή της.

Οπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Εμμανουήλ Μανουσάκης,επιμελητής Α΄ στη Μονάδα Αλλεργιολογίας Β΄ ΠΠΚ, «οι σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις από φάρμακα είναι σπάνιες στα παιδιά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αντιδράσεις φαρμακευτικής αναφυλαξίας συμβαίνουν περιεγχειρητικά και οφείλονται συνήθως στα μυοχαλαρωτικά, στα αντιβιοτικά και στο φυσικό λάστιχο (latex) ».

Μπορεί η φαρμακευτική αναφυλαξία να είναι σπάνια στα παιδιά αλλά η σοβαρότητά της απαιτεί προσοχή τόσο από τους παιδιάτρους όσο και από τους γονείς. Οι περισσότερες μητέρες θα έχουν ακούσει τον παιδίατρό τους να ρωτά αν το παιδί έχει κατά το παρελθόν εμφανίσει οποιουδήποτε είδους αντίδραση σε αντιβιοτικό προτού το συνταγογραφήσει εκ νέου. Το ερώτημα αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία! Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, «ηευαισθητοποίηση σε κάποιο φάρμακο επιτελείται αργά, σταδιακά, “σιωπηλά”,χωρίς εμφανή σημάδια. Προϋποθέτει τη χορήγηση συχνών και διακοπτόμενων σχημάτων και ευνοείται από υποκείμενες καταστάσεις και εξωγενείς παράγοντες όπως οι ιογενείς λοιμώξεις και τασυγχορηγούμενα φάρμακα». 
Η πρακτική σημασία των παραπάνω είναι η εξής: το γεγονός ότι ένα παιδί (ή ένας ενήλικος) έχει λάβει στο παρελθόν ένα αντιβιοτικό χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας δεν είναι εγγύηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει με την επόμενη χορήγησή του (εξάλλου προηγούμενη χορήγηση και ως εκ τούτου «γνωριμία» του φαρμάκου με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης). Είναι αυτονόητο ότι προηγούμενη αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο πρέπει απαραιτήτως να αναφέρεται στον γιατρό ώστε να αποφεύγεται επόμενη συνταγογράφηση τόσο του ιδίου όσο και άλλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Προφανώς η εμφάνιση έντονων αλλεργικών αντιδράσεων μετά τη λήψη φαρμάκου θα πρέπει να μας οδηγήσει ταχύτατα στον γιατρό. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης, η συχνότητα εμφάνισης των αλλεργικών αντιδράσεων στα αντιβιοτικά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση της χορήγησής τους στον πληθυσμό. Για τον λόγο αυτόν το καλύτερο μέσο προστασίας για να μην αναγκαστούμε να φτάσουμε εσπευσμένα στο κατώφλι του γιατρού είναι να αποφεύγουμε την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών και σίγουρα να μην την αποφασίζουμε μόνοι μας!

Οι μητέρες είναι συνηθισμένες με την εικόνα των κόκκινων παιδικών ματιών. Πρόκειται άραγε για αλλεργική αντίδραση ή για μόλυνση. Αν και η διάγνωση είναι αποκλειστικά εργασία του γιατρού, καλό είναι οι μητέρες να γνωρίζουν ότι «αν δεν υπάρχει κνησμός, τότε πιθανότατα δεν πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα», όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laservision στην Αθήνα.

Οταν λοιπόν η επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται από κνησμό, όταν δηλαδή το παιδί τείνει να τρίβει συνεχώς τα μάτια του, ο δρ Κανελλόπουλος συστήνει την αποφυγή οποιουδήποτε φαρμάκου: «Κρύες κομπρέσες και υπομονή!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκτός από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μια σειρά άλλου είδους αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν στα παιδιά, όπως η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα, η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα και η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα. Προφανώς μόνο ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να διαγνώσει το είδος της νόσου και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αξίζει όμως να παραθέσουμε ορισμένες από τις συμβουλές του δρα Κανελλόπουλου που πρέπει να γνωρίσουν οι γονείς.

* Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας είναι: ο καπνός, αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, υλικά από γυψοσανίδα σε περιοχές του σπιτιού ή του σχολείου όπου γίνονται επισκευές, έκθεση σε μονωτικά υλικά, όπως ο υαλοβάμβακας, αλλά και καλλυντικά που χρησιμοποιεί κάποιος από τους ενηλίκους.

* Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με φάρμακα όπως η τομπραμυκίνη ή η γενταμυκίνη. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι πολλές διαγνώσεις βακτηριδιακών επιπεφυκίτιδων αφορούν τελικά άτομα που πάσχουν από ιογενείς μορφές στις οποίες τα εν λόγω φάρμακα δεν έχουν καμία χρήση.

* Σε καμία περίπτωση η χρήση τομπραμυκίνης δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία εβδομάδα.

* Η ιϊκή επιπεφυκίτιδα είναι σπάνια στα παιδιά, τα οποία ωστόσο τη μεταφέρουν στους γονείς. Συνήθως αρχίζει από το ένα μάτι και στη συνέχεια περνά στο επόμενο με μειωμένη την ένταση των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει θεραπεία της ιογενούς επιπεφυκίτιδας και το βάρος θα πρέπει να δίνεται στην πρόληψη καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι αδενοϊοί που την προκαλούν επιβιώνουν στις επιφάνειες του σπιτιού για περισσότερες από 24 ώρες.
soufleri@tovima.gr

Τι πρέπει να προσέξει η μητέρα όταν το παιδί εμφανίσει αλλεργία στο γάλα:

Ι. Για τις άμεσου τύπου αντιδράσεις
1. Να επικοινωνήσει άμεσα με τον θεράποντα ιατρό του παιδιού ή να επισκεφθεί τμήμα επειγόντων περιστατικών αν παρατηρήσει συμπτώματα όπως εξάνθημα, ειδικά σε συνδυασμό με βήχα ή εμετό, έντονη υποτονία, διάρροιες, βραχνό κλάμα, αν αυτά σχετίζονται χρονικά με τη λήψη γάλακτος (μέσα στο πρώτο δίωρο από τη λήψη γεύματος).

2. Να μην επιχειρήσει να του δώσει ξανά γάλα αν δεν συμβουλευτεί πρώτα τον παιδίατρο του παιδιού.

3. 
Εφόσον ένα παιδί είναι αλλεργικό στο γάλα, να έχει πάντα μαζί της γραπτό πλάνο αντιμετώπισης πιθανής αντίδρασης.

4. Αν ένα παιδί είναι αλλεργικό στο γάλα αγελάδος να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων για την παρουσία γάλακτος. Να μην επιχειρήσει να δώσει στο παιδί μόνη της στο σπίτι γάλα ή προϊόν που μπορεί να περιέχει γάλα, χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου ή του αλλεργιολόγου.

ΙΙ. Για τις επιβραδυνόμενου τύπου αντιδράσεις
1. Οταν η μητέρα διαπιστώσει ότι το βρέφος ταλαιπωρείται από παρατεταμένους έντονους κολικούς, διάρροιες, ευερεθιστότητα, άρνηση για φαγητό, εμετούς ή δεν παίρνει το αναμενόμενο βάρος να επικοινωνήσει με παιδίατρο.

2. 
Αίμα στα κόπρανα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. 3. Γενικά θα πρέπει οι γονείς να μην αλλάζουν μόνοι τους γάλατα χωρίς τη συμβουλή των παιδιάτρων και κυρίως τα ειδικά γάλατα χωρίς ιατρική συμβουλή.
Απαιτεί άμεση και ενδεδειγμένη θεραπεία,καθώς και διαρκή επαγρύπνηση.

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική 
αντίδραση με ταχεία έναρξη και δυνητικά θανατηφόρος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της αναφυλαξίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους.

Η αναγνώρισή της είναι βασική για την πρόληψη 
επόμενων επεισοδίων. Ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε (φάρμακο,τρόφιμο,τσίμπημα εντόμου κτλ.),η ενδεδειγμένη θεραπεία για την αναφυλαξία είναι η χορήγηση αδρεναλίνης.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο ένας ασθενής 
στους πέντε λαμβάνει αδρεναλίνη ως θεραπεία αναφυλαξίας. Μεταξύ ασθενών με σοβαρή αναφυλαξία μόνο πέντε στους 17 διέθεταν αυτοενιέμενη αδρεναλίνη και μόνο τρεις από αυτούς τη χρησιμοποίησαν.

Αλλα φάρμακα,όπως τα αντι-ισταμινικά,τα 
κορτικοστεροειδή,εισπνεόμενα β-αδρενεργικά και αντιχολινεργικά,έχουν μόνο βοηθητικό ρόλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μέλλον είναι... κοντόχοντρο

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, το οδηγεί σε μορφή... Ντάνι Ντε Βίτο



Λονδίνο

Το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να εξελίσσεται βιολογικά, αλλά ο μελλοντικός άνθρωπος μπορεί να μοιάζει περισσότερο στον... Ντάνι ντε Βίτο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σειρά επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες ο άνθρωπος όχι μόνο δεν έχει φθάσει στον τερματισμό της εξελικτικής του πορείας, αλλά συνεχίζει να κινείται προς άγνωστες -και...κοντόχοντρες - κατευθύνσεις.

Από τη στιγμή που ο Κάρολος Δαρβίνος διατύπωσε τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής πριν από 150 χρόνια, οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν η διαδικασία ακόμη ισχύει για τους ανθρώπους. Η εξέλιξη μας έκανε αυτό που είμαστε αλλά μήπως, κάποια στιγμή, σταματήσαμε να εξελισσόμαστε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε μοναδικοί στο ζωικό βασίλειο. Ενώ μία αρκούδα στην Αρκτική θα ανέπτυσσε ένα παχύ στρώμα λίπους προκειμένου να προφυλαχθεί από το κρύο, ο άνθρωπος θα έφτιαχνε ρούχα και θα άναβε φωτιά. Ή πολύ απλά θα κατασκεύαζε μία βάρκα και θα έφευγε.

Έτσι οι επιστήμονες υποψιάστηκαν ότι με το να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές του περιβάλλοντος - τον οδηγό της φυσικής επιλογής - χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητά μας, σταματήσαμε να εξελισσόμαστε. Ο Στίβεν Τζέι Γκουλντ, ένας από τους πλέον διάσημους εξελικτικούς βιολόγους, είχε πει: «Δεν έχει συντελεστεί κάποια βιολογική αλλαγή στους ανθρώπους εδώ και 40.000 - 50.000 χρόνια. Όλα όσα αποκαλούμε πολιτιστική παράδοση και πολιτισμό τα δημιουργήσαμε με το ίδιο σώμα και εγκέφαλο». Όμως φαίνεται ότι ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι έκαναν λάθος.

Η ικανότητά μας να χαρτογραφήσουμε το ανθρώπινο γονιδίωμα επέφερε την επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη. Συγκρίνοντας το DNA ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες κατάφεραν να διαπιστώσουν πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι γενετικά. Η δρ. Παρντίς Σαμπέτι, γενετίστρια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λέει: «Είμαστε ζωντανά αρχεία του παρελθόντος μας και έτσι παρατηρώντας το DNA διαφορετικών ατόμων σήμερα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όλοι έχουν εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο».

Η δρ. Σαμπέτι και η ομάδα της βρήκαν 250 περιοχές στο γονιδίωμα που συνεχίζουν να υφίστανται αλλαγές μέσω της φυσικής επιλογής τα τελευταία περίπου 10.000 χρόνια. Μερικές από αυτές, όπως το χρώμα του δέρματος, είναι εμφανείς. Αλλά ο μεταβολισμός μας, διαπιστώνουν οι επιστήμονες, έχει επίσης αλλάξει ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να αφομοιώνει τροφές που στο παρελθόν δεν μπορούσε. Επίσης έχουν συντελεστεί μεταβολές στους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς μας. Πληθυσμοί που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα έχουν εξελιχθεί ώστε να αντεπεξέλθουν στην έλλειψη οξυγόνου. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε έναν από τους πιο σημαντικούς «οδηγούς» της πρόσφατης εξέλιξης: τις ασθένειες.

Και παρότι στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα, σχεδόν όλοι ζουν αρκετά ώστε να περάσουν τα γονίδιά τους στις επόμενες γενεές, πολλοί από εμάς απλά επιλέγουμε να μην το κάνουμε. Η συνειδητοποίηση ότι τα διαφορετικά επίπεδα γονιμότητας μπορούν να οδηγούν σε αλλαγές στο είδος μας, προκάλεσε τον εξελικτικό βιολόγο Στίβεν Στέρνς από το πανεπιστήμιο του Γέιλ να εξετάσει την εξέλιξη με έναν μάλλον επαναστατικό τρόπο.

Αναλύοντας δεδομένα και πληροφορίες που συγκέντρωσε από την πόλη Φράμινγχαμ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, ο δρ. Στερνς υποστηρίζει ότι κατάφερε να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η πόλη στις επόμενες γενεές. Οι υπολογισμοί του τον έπεισαν ότι όχι μόνο οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελίσσονται αλλά εξελίσσονται με απροσδόκητο τρόπο.

«Αυτό που διαπιστώσαμε σχετικά με το ύψος και το βάρος είναι ότι η φυσική επιλογή δείχνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει το ύψος και να αυξάνει ελαφρά το βάρος» σημείωσε ο δρ. Στερνς, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στην «επιλογή» των ανθρώπων να τρώνε περισσότερο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτισμικές επιδράσεις σε πράγματα όπως το βάρος. Αλλά μπορούμε να βρούμε και το σχετικό γονίδιο, μελετώντας τις αποκλίσεις στο βάρος ή το ύψος» κατέληξε ο επιστήμονας.

Ψυχάρη Ειρήνη



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα παράταση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ως τις 31 Μαρτίου


Νέα παράταση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας, έως τις 31 Μαρτίου 2011, δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η αρχική προθεσμία έληγε χθες και η παράταση, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, δόθηκε εξαιτίας της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 295.000.

Το ΚΟΤ είναι 20 - 30 % φθηνότερο σε σχέση με τα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση χρειάζεται να γνωστοποιούν τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό Λογαριασμού), και τα στοιχεία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμοι).

Σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος των ενδιαφερομένων δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος:

oΔεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), ακόμη και αν αυτή έχει λήξει.

oΔεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

oΣτις περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός μέσω ισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στις πρώτες 800 κιλοβατώρες της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου

2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου

3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200kWh ανά τετράμηνο

4. Η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1000 ή 1200 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr) και τηλεφωνικά στα 210 9797400 και 210 9298000.


Δείτε επίσης:

Απόφαση Υ.ΠΕ.Κ.Α. ΑΠ Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου


Κοινωνικό Τιμολόγιο από την ΔΕΗ


Διευκρινίσεις από τον ΟΑΕΔ για την υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ



Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα επί πιστώσει τέλος για 7 Ταμεία



Σταματούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πολλών ταμείων καθώς όπως υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα ταμεία τους οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά.




Έτσι οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων περιφέρειας και ΤΣΑΥ.
Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο στο Αθηναϊκό πρακτορείο, από 1ης Απριλίου θα προστεθούν, αν συνεχίσουν να χρωστούν, και άλλα τέσσερα Ταμεία, των οποίων οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, μεταξύ των οποίων και ο ΟΑΕΕ.
Ο ΕΟΦ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων που παρουσιάζουν ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών, επιβάλλεται η διάθεση στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, ενώ η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα...

Η αεροβική άσκηση κάνει καλό στην καρδιά


Ειδικοί στον τομέα της υγείας και της σωματικής άσκησης συμφωνούν ότι η αεροβική άσκηση, είτε πρόκειται για διάδρομο, ποδήλατο ή για περπάτημα, είναι η πλέον ενδεδειγμένη άσκηση για την καρδιά.

"Διαθέτουμε σαφείς ενδείξεις ότι όσοι είναι σωματικά δραστήριοι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή. Όσο περισσότερη είναι η άσκηση, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας", λέει ο δρ Μπάρι Φράνκλιν διευθυντής των εργαστηρίων για την αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας και άσκησης στο νοσοκομείο Beaumont.

Όπως τονίζει ο Φράνκλιν, όλο και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι ένα πρόγραμμα άσκησης στον διάδρομο, αλλά σε συνδυασμό με ασκήσεις αντίστασης και ευλυγισίας, βοηθά στην καλή διατήρηση των μυών και στο κάψιμο επιπλέον θερμίδων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ένα καλό πρόγραμμα καρδιακής ενδυνάμωσης ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

Τα καρδιακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών. Κάθε χρόνο περίπου 785.000 αμερικανοί παθαίνουν το πρώτο τους έμφραγμα.



Πηγή:
 http://www.real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τρία βήματα προστασίας από τη γρίπη


Η γρίπη είναι σοβαρή αρρώστια που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο ακόμη και στον θάνατο. Κατά τη διάρκεια του 2009-2010 εμφανίστηκε ένας νέος ιός γρίπης, ο Α (Η1Ν1)2009, ο οποίος μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πρώτη πανδημία μετά από περισσότερα από 40 χρόνια. Η γρίπη είναι απρόβλεπτη και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ο ιός Α(Η1Ν1)2009 κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της περιόδου της εποχικής γρίπης 2010-2011.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σας συμβουλεύει να ακολουθήσετε τα παρακάτω τρία απλά βήματα, για να προστατευθείτε εσείς και η οικογένειά σας από τη γρίπη:

1 Μην ξεχνάτε το αντιγριπικό εμβόλιο


Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης ως το πιο σημαντικό βήμα για την προστασία από τους ιούς της γρίπης.
• Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει κάθε χρονιά εναντίον των τριών ιών, που η έρευνα έχει προβλέψει ότι θα κυκλοφορήσουν.
• Το αντιγριπικό εμβόλιο 2010-2011 προστατεύει από τους ιούς της γρίπης Α(Η1Ν1)2009, Α(Η3Ν2) και τον ιό τύπου Β.
• Τα άτομα με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, όπως άσθμα, της καρδιάς όπως η στεφανιαία νόσος και των νεφρών, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα ή που εμφανίζουν ανοσοκαταστολή, λόγω ασθένειας ή θεραπείας, θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, μόλις τα αντιγριπικά εμβόλια είναι διαθέσιμα.
•Παράλληλα, οι έγκυες  και άτομα >60 ετών βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη.
• Ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών του πληθυσμού είναι ειδικής σημασίας για τον περιορισμό του κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά από τη σοβαρή γρίπη.
• Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους επαγγελματίες υγείας αλλά και για τα άτομα που φροντίζουν ή ζουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την περαιτέρω προστασία τους.
• Βρέφη <6μηνών, ενώ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που κυκλοφορεί. Για την προστασία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα που τα φροντίζουν.
• Ειδικά για τον χειμώνα του 2011, ο εμβολιασμός είναι σκόπιμο να συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

2 Απλές συνήθειες για την αποτροπή της μετάδοσης των μικροβίων


Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε τα χαρτομάντιλα στα σκουπίδια μετά τη χρήση.
• Πλένετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι. Αν δεν έχετε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο διάλυμα για τα χέρια.
• Αποφεύγετε να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταδοθούν τα μικρόβια.
• Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με αρρώστους.
• Αν αρρωστήσετε με συμπτώματα γρίπης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μπούκωμα, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, αίσθημα κούρασης), το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει να παραμείνετε σπίτι, μέχρι να είστε απύρετοι τουλάχιστον για 24 ώρες, εκτός αν χρειαστεί να πάτε στον γιατρό σας.
• Όσο είστε άρρωστοι, αποφύγετε, όσο το δυνατόν, την επαφή με άλλους, ώστε να μην τους μεταδώσετε τη γρίπη.

3 Πάρτε εγκαίρως τα αντιικά, αν σας τα χορηγήσει ο ιατρός σας


 Αν αρρωστήσετε με γρίπη, υπάρχουν ειδικά αντιικά φάρμακα για τη θεραπεία της.
• Τα αντιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο, μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.
• Τα αντιικά φάρμακα βοηθούν να γίνει ηπιότερη και συντομότερη η περίοδος που είστε άρρωστοι. Επίσης, βοηθούν στο να μην εμφανιστούν επιπλοκές από τη γρίπη.
• Είναι εξαιρετικά σημαντικό, η αντιική θεραπεία να ξεκινήσει σύντομα (μέσα στις 2 πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων) και ειδικά στα άτομα που έχουν σοβαρά συμπτώματα ή στα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές (όπως αναφέρεται πιο πάνω).
• Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επίσης εμετούς και διάρροια, ενώ τέλος μπορεί κάποιος να έχει γρίπη και να εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα χωρίς πυρετό.

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από τοhttp://www.cdc.gov/flu/protect/preventing.htm.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στον δικτυακό τόπο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ή καλέστε στα 210-5212054 και 210-5212000






Διαβάστε περισσότερα...

Τσάι για μυαλό… «ξυράφι»


Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να τονώσει την ταχύτητα της σκέψης και της κρίσης, καθώς και την εγρήγορση του μυαλού.
Επιστήμονες από την Ολλανδία εξέτασαν τις επιδράσεις δύο βασικών συστατικών του μαύρου τσαγιού στις νοητικές λειτουργίες 44 εθελοντών, ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nutritional Neuroscience», το  αμινοξύ με την ονομασία L-θειανίνη (υπάρχει και στο πράσινο τσάι) και η καφεΐνη βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις των εθελοντών σε μια σειρά από τεστ, μέσα σε 20 έως 70 λεπτά, έπειτα από την κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού.
Οι εθελοντές που είχαν πιει τσάι παρουσίασαν επίσης αυξημένη πνευματική εγρήγορση και μειωμένη νοητική κόπωση.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι πριν από μια απαιτητική νοητική εργασία θα μπορούσε να βελτιώσει τη διεκπεραίωσή της.
Κι αν σας αρέσει να πίνετε το τσάι σας με γάλα, μην ανησυχείτε. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η προσθήκη αυτή δεν επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του ούτε διαταράσσει τα οφέλη που αυτά παρέχουν στον οργανισμό.
Σημειώνεται πως η συστηματική κατανάλωση τσαγιού έχει σχετιστεί με πολυάριθμα οφέλη στην υγεία – μεταξύ αυτών η μείωση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιοπάθειας, καρκίνου και νόσου του Πάρκινσον.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά και επί 10 ή περισσότερα χρόνια τσάι ενδέχεται να βελτιώνουν την οστική πυκνότητά τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή.



Διαβάστε περισσότερα...