Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τρία βήματα προστασίας από τη γρίπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η γρίπη είναι σοβαρή αρρώστια που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο ακόμη και στον θάνατο. Κατά τη διάρκεια του 2009-2010 εμφανίστηκε ένας νέος ιός γρίπης, ο Α (Η1Ν1)2009, ο οποίος μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πρώτη πανδημία μετά από περισσότερα από 40 χρόνια. Η γρίπη είναι απρόβλεπτη και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ο ιός Α(Η1Ν1)2009 κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της περιόδου της εποχικής γρίπης 2010-2011.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σας συμβουλεύει να ακολουθήσετε τα παρακάτω τρία απλά βήματα, για να προστατευθείτε εσείς και η οικογένειά σας από τη γρίπη:

1 Μην ξεχνάτε το αντιγριπικό εμβόλιο


Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης ως το πιο σημαντικό βήμα για την προστασία από τους ιούς της γρίπης.
• Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει κάθε χρονιά εναντίον των τριών ιών, που η έρευνα έχει προβλέψει ότι θα κυκλοφορήσουν.
• Το αντιγριπικό εμβόλιο 2010-2011 προστατεύει από τους ιούς της γρίπης Α(Η1Ν1)2009, Α(Η3Ν2) και τον ιό τύπου Β.
• Τα άτομα με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, όπως άσθμα, της καρδιάς όπως η στεφανιαία νόσος και των νεφρών, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα ή που εμφανίζουν ανοσοκαταστολή, λόγω ασθένειας ή θεραπείας, θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, μόλις τα αντιγριπικά εμβόλια είναι διαθέσιμα.
•Παράλληλα, οι έγκυες  και άτομα >60 ετών βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη.
• Ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών του πληθυσμού είναι ειδικής σημασίας για τον περιορισμό του κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά από τη σοβαρή γρίπη.
• Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους επαγγελματίες υγείας αλλά και για τα άτομα που φροντίζουν ή ζουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την περαιτέρω προστασία τους.
• Βρέφη <6μηνών, ενώ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που κυκλοφορεί. Για την προστασία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα που τα φροντίζουν.
• Ειδικά για τον χειμώνα του 2011, ο εμβολιασμός είναι σκόπιμο να συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

2 Απλές συνήθειες για την αποτροπή της μετάδοσης των μικροβίων


Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε τα χαρτομάντιλα στα σκουπίδια μετά τη χρήση.
• Πλένετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι. Αν δεν έχετε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο διάλυμα για τα χέρια.
• Αποφεύγετε να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταδοθούν τα μικρόβια.
• Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με αρρώστους.
• Αν αρρωστήσετε με συμπτώματα γρίπης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μπούκωμα, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, αίσθημα κούρασης), το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει να παραμείνετε σπίτι, μέχρι να είστε απύρετοι τουλάχιστον για 24 ώρες, εκτός αν χρειαστεί να πάτε στον γιατρό σας.
• Όσο είστε άρρωστοι, αποφύγετε, όσο το δυνατόν, την επαφή με άλλους, ώστε να μην τους μεταδώσετε τη γρίπη.

3 Πάρτε εγκαίρως τα αντιικά, αν σας τα χορηγήσει ο ιατρός σας


 Αν αρρωστήσετε με γρίπη, υπάρχουν ειδικά αντιικά φάρμακα για τη θεραπεία της.
• Τα αντιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο, μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.
• Τα αντιικά φάρμακα βοηθούν να γίνει ηπιότερη και συντομότερη η περίοδος που είστε άρρωστοι. Επίσης, βοηθούν στο να μην εμφανιστούν επιπλοκές από τη γρίπη.
• Είναι εξαιρετικά σημαντικό, η αντιική θεραπεία να ξεκινήσει σύντομα (μέσα στις 2 πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων) και ειδικά στα άτομα που έχουν σοβαρά συμπτώματα ή στα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές (όπως αναφέρεται πιο πάνω).
• Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επίσης εμετούς και διάρροια, ενώ τέλος μπορεί κάποιος να έχει γρίπη και να εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα χωρίς πυρετό.

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από τοhttp://www.cdc.gov/flu/protect/preventing.htm.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στον δικτυακό τόπο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ή καλέστε στα 210-5212054 και 210-5212000






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.