Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

O σκύλος ήρωας


O Lemon Pie, ένα παιχνιδιάρικο αρσενικό σκυλί, κατέληξε σε ένα καταφύγιο ζώων στο Μεξικό, όταν μέλη εγκληματικών οργανώσεων του έκοψαν τα δύο μπροστινά πέλματα...

Η Πατρίτσια Κρουζ, ιδρύτρια του καταφυγίου “Σκυλίσια Θαύματα”, δήλωσε στο BBC πως ο σκύλος είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε μέλη συμμοριών που τον χρησιμοποίησαν για να κάνουν πρακτική στον ακρωτηριασμό των δακτύλων ατόμων που έχουν απαγάγει!

Το άτυχο τετράποδο έμεινε με δύο ακρωτηριασμένα μπροστινά πόδια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ισορροπήσει καν πια.

Ωστόσο, στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς το καταφύγιο φρόντισε ώστε να τοποθετηθούν δύο προσθετικά άκρα που θα του επιτρέπουν να περπατάει, να τρέχει και να παίζει.

Οι υπάλληλοι του καταφυγίου επιβεβαιώνουν πως ο Lemon Pie προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στη νέα κατάσταση και μπορεί να φοράει τα προσθετικά άκρα για περισσότερες ώρες κάθε μέρα που περνάει...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν το δίνει πίσω!




Άνω… κάτω τα έκαναν οι Βρετανοί σε ένα από τα αγωνίσματα του στίβου στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Εξαιτίας του λάθους τους δόθηκαν εσφαλμένα τα μετάλλια στη δισκοβολία της κατηγορίας F35/36 και τώρα η Παραολυμπιακή επιτροπή προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει σε μία σειρά τα πράγματα.

Η Μαρίγια Πομάζαν πήρε το χρυσό μετάλλιο, αλλά όπως ανακαλύφθηκε λίγη ώρα αργότερα, η Ουκρανή ήταν δεύτερη. Ετσι της ζητήθηκε να το επιστρέψει, αλλά αυτή αρνείται πεισματικά.

Στο συγκεκριμένο αγώνισμα ο νικητής δεν αναδεικνύεται με βάση το μήκος της κάθε βολής, αλλά με βαθμούς, καθώς υπολογίζεται το ποσοστό αναπηρίας του κάθε αθλητή. Στην πραγματικότητα λοιπόν η Πομάζαν ήταν δεύτερη, αλλά η Ουκρανή δεν εμφανίστηκε στην τελετή που είχε προγραμματιστεί για να δοθούν σωστά τα μετάλλια και να πάρει το χρυσό η Κινέζα Γου Κινγκ.

Αρχικά η Παραολυμπιακή Επιτροπή είπε στην αθλήτρια πως μπορεί να κρατήσει το χρυσό, αλλά χωρίς αυτό να μετρήσει στον πίνακα μεταλλίων. Λίγες ώρες αργότερα όμως ζήτησαν από την ουκρανική ομάδα να το επιστρέψει, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από τους Κινέζους.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη η Ριζάογλου




Πραγματοποίησε καλή εμφάνιση, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Η Σεμιχά Ριζάογλου τερμάτισε πέμπτη στον τελικό των 100μ. ελεύθερο (κατηγορία S2) των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου τερματίζοντας σε χρόνο 2:19.92.

Η Κινέζα Ξιά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας μάλιστα και νέο παγκόσμιο ρεκόρ, 1:44.32. Το αργυρό μετάλλιο πήρε η Σβιντέρσκα από την Ουκρανία, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Μεξικανή Βάγιε.



Διαβάστε περισσότερα...

Πήραμε μετάλλιο, περιμένουμε το… χρώμα




Το μετάλλιο βρίσκεται ήδη στην… τσέπη τους. Αυτό που απομένει να μάθουν είναι αν θα είναι το χρυσό ή το αργυρό.

Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Μαρία Ελένη Κορδαλή εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στον τελικό του μπότσια στην κατηγορία ΒC3 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τρίτη στις 17:45.

Οι Έλληνες αθλητές ξεπέρασαν το εμπόδιο του Βελγίου στον ημιτελικό του αγωνίσματος νικώντας με 7-0.

Αντίπαλος της Εθνικής στον τελικό θα είναι η Πορτογαλία που στον άλλο ημιτελικό επικράτησε της Κορέας με 4-3.



Διαβάστε περισσότερα...

«Χάλκινος» ο Μακροδημήτρης




Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο (κατηγορία S2) των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου κατέκτησε ο Αριστείδης Μακροδημήτρης.

Ο Έλληνας κολυμβητής με χρόνο 2:21.04 κατετάγη τρίτος στον τελικό του αγωνίσματος ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Κινέζος Γιάνγκ Γιάνγκ με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, 2:03.71, ενώ το αργυρό πήγε στον Ρώσο Νμίτρι Κοκάρεφ με 2:16.46.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αποφασίστηκε για τα ΑμεΑ


Σε συμφωνία πέντε σημείων κατέληξε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο Γιάννη Βαρδακαστάνη και τη διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αποφασίστηκε:

-Να οριστεί συντονιστής για τα θέματα των ΑμεΑ που εντάσσονται στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου.

-Να συγκροτηθεί μόνιμη μεικτή επιτροπή με συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου και της ΕΣΑμεΑ (υπό την προεδρία του συντονιστή) για να εξετάζει όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου που αφορούν στα ΑμεΑ (ΕΣΠΑ, Μεταφορές, πιστοποίηση φορέων του δημοσίου έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα ΑμεΑ, κλπ.)

-Να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι προβλέψεις του Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων για την προσβασιμότητα των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

-Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε στο νέο Κανονισμό να υπάρξουν φιλικές διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ επικαλέστηκε επʼ αυτού τον Κανονισμό που είχε εγκριθεί το 2006 από την Επιτροπή Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την προεδρία του κ. Χατζηδάκη, την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής.

-Να εξεταστούν αμέσως οι προτάσεις που αφορούν τις μετακινήσεις των ΑμεΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα το συντομότερο.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το υπουργείο δεν επιδιώκει να εξαγγείλει με γενικόλογες αναφορές, λύσεις για όλα τα προβλήματα των ΑμεΑ αλλά να προχωρήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που είναι ρεαλιστικό να αντιμετωπισθούν. "Δεν χρειάζονται λόγια αλλά έργα", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους, αλλά και ζήτημα συνείδησης να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των ζητημάτων των ΑμεΑ".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ξέρει να χάνει ο Πιστόριους



Μέχρι τώρα έχει γίνει διάσημος για την ικανότητά του να ξεπερνά τα πάντα με χαμόγελο. Ο Οσκαρ Πιστόριους όμως φαίνεται πως ξέχασε το πώς είναι να χάνει κανείς. Για αυτό και αντέδρασε άσχημα έπειτα από την ήττα του στα 200 μ. της κατηγορίας Τ44 στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Ηταν η πρώτη φορά που έχανε έπειτα από οχτώ χρόνια σε αυτό το αγώνισμα. Ισως για αυτό ξέσπασε με αυτό τον τρόπο. Γιατί στις πρώτες δηλώσεις του έκανε κριτική στον νικητή, τον Αλαν Φοντέλες Ολιβέιρα, και τις «λεπίδες» με τις οποίες τρέχει.

«Δεν τρέχουμε μία δίκαιη κούρσα. Είναι εντελώς γελοίο! Δεν θέλω να αφαιρέσω κάτι από την επιτυχία του Αλαν, όμως δεν μπορώ να συναγωνιστώ το μήκος του διασκελισμού του. Με τους κανονισμούς της Παραολυμπιακής επιτροπής, μπορεί ο κάθε αθλητής να φορά όσο ψηλά προσθετικά πόδια θέλει», ήταν η πρώτη αντίδραση του Νοτιοαφρικανού.

Αμέσως η Παραολυμπιακή επιτροπή έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διευκρινίζοντας πως ο Ολιβέιρα δεν παραβίασε κάποιο κανονισμό. Καθώς όμως πρόκειται για το πιο διάσημο αθλητή της, προσκάλεσε τον Πιστόριους να συζητήσουν για τους προβληματισμούς του.

Μερικές ώρες αργότερα ο Νοτιοαφρικανός συνειδητοποίησε πως η αντίδρασή του δεν ήταν σωστή. Ετσι απολογήθηκε για τη στιγμή που επέλεξε για να μιλήσει για αυτό το ζήτημα. «Δεν ήθελα να κλέψω την προσοχή από τη στιγμή του θριάμβου ενός άλλου αθλητή και θέλω να απολογηθώ. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα θέμα εδώ για συζήτηση με την Παραολυμπιακή επιτροπή, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν λάθος να το αναφέρω αμέσως μετά από την κούρσα. Ηταν η στιγμή του Αλαν, τον οποίο σεβομαι», δήλωσε ο Πιστόριους.

Το ειρωνικό στην περίπτωσή του είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει δεχθεί κριτική για ακριβώς το ίδιο θέμα. Οταν για πρώτη φορά εξέφρασε την επιθυμία να τρέξει κόντρα σε αρτιμελείς αθλητές, η διεθνής ομοσπονδία στίβου έδωσε «μάχη» για να τον σταματήσει ισχυριζόμενη πως τα προσθετικά μέλη του δίνουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάθεση για αλκοόλ ανάλογα με το σχήμα του ποτηριού!



Τα καμπυλωτά ποτήρια «τραβούν» περισσότερη κατανάλωση.

Το σχήμα του ποτηριού παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο αλκοόλ θα πιει κανείς, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο από ποτήρια με καμπύλες που έχουν διαφορετική διάμετρο κατά μήκος τους, σε σχέση με τα ίσια ποτήρια που έχουν την ίδια διάμετρο στο πάνω και στο κάτω μέρος τους.

Επειδή οι πότες μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα πόσο πίνουν από ένα ίσιο ποτήρι, τελικά πίνουν μικρότερες ποσότητες από αυτό, ενώ αντίθετα ένα καμπύλο ποτήρι (π.χ. που είναι πλατύ στο πάνω μέρος, στενεύει στη μέση και ξαναγίνεται πλατύ στο κάτω μέρος) δυσκολεύει τον γρήγορο υπολογισμό της ποσότητας του ποτού που περιέχεται σε αυτό (π.χ. της μπίρας), με συνέπεια η κατανάλωση να αυξάνεται και να γίνεται πιο γρήγορη.

Οι ερευνητές της Σχολής Πειραματικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Άτγουντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Plos One», σύμφωνα με το BBC και το «Science, αναφέρει το ΑΜΠΕ, έκαναν πειράματα με 159 άνδρες και γυναίκες, τους οποίους κινηματογράφησαν, καθώς έπιναν διάφορα ποτά (ίδια ποσότητα) από διαφορετικού σχήματος ποτήρια.

Αν και κατά μέσον όρο, οι δύο ομάδες εθελοντών -μία που έπινε από ίσια και μία από καμπύλα ποτήρια- χρειάστηκαν τον ίδιο χρόνο (γύρω στα επτά λεπτά) για να πιούν τα αναψυκτικά, στην περίπτωση της μπίρας υπήρξε μεγάλη διαφορά. Όσοι έπιναν από ίσιο ποτήρι τελείωσαν το ποτό τους σε 11 έως 13 λεπτά κατά μέσον όρο, ενώ όσοι έπιναν από καμπύλο σε επτά έως οκτώ λεπτά, καθώς έπιναν αρκετά πιο γρήγορα.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού επιβραδύνεται σημαντικά, σχεδόν κατά 60%, όταν κανείς πίνει από ίσιο ποτήρι αντί για καμπύλο. Οι ερευνητές, στη συνέχεια, έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες μισογεμάτων ποτηριών και τους κάλεσαν να υπολογίσουν αν το ποτήρι ήταν περισσότερο ή λιγότερο από τη μέση γεμάτο. Οι εθελοντές έκαναν περισσότερες λανθασμένες εκτιμήσεις στις περιπτώσεις των καμπύλων ποτηριών από ό,τι των ίσιων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάνε σχολείο χωρίς να έχουν κάνει εμβόλια



Σύμφωνα με τη UNICEF, 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!
Ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δημόσια υγεία, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, αποτελούν τα χιλιάδες μη εμβολιασμένα Ελληνόπουλα που είναι εκτεθειμένα σε μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα, από τη διφθερίτιδα μέχρι τη μηνιγγίτιδα.

Και αυτό γιατί λόγω οικονομικής ανέχειας δεν εμβολιάζονται.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι γονείς τους έχουν μείνει άνεργοι με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη και να αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα εμβόλια των παιδιών τους.

Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF 439.000 Ελληνόπουλα, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!

Επίσης η δραματική μείωση που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών επιβεβαιώνεται και από την μεγάλη προσέλευση ανέργων και ανασφάλιστων ανθρώπων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με την ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Από την 1η Φεβρουαρίου που άνοιξε το ιατρείο προσήλθαν πάνω από 3.596 άτομα. Το 74% ήταν Έλληνες που έμειναν άνεργοι και ανασφάλιστοι την τελευταία τριετία, ενώ μεταξύ των προσερχόμενων ήταν τουλάχιστον 1.168 παιδιά εκ των οποίων οκτώ στα δέκα δεν είχαν κάνει τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια» εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

- το 44% των Ελλήνων που προσήλθαν στο ιατρείο είναι πρώην μικρομαγαζάτορες που έκλεισαν την επιχείρησή τους και είναι ανασφάλιστοι γιατί χρωστούν στον ΟΑΕΕ ή την εφορία
- Το 46% των προσερχόμενων είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχασαν την κοινωνική τους ασφάλιση λόγω απόλυσης ή λόγω χρόνια ανεργίας.
- Το 88% όσων πήγαν να εξεταστούν έχασαν την κοινωνική ασφάλισή τους μέσα στα έτη 2010, 2011 και 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα φοροχαράτσια ως την άνοιξη του 2013



Δείτε τι μάς περιμένει - Βαρύς ο λογαριασμός για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Κάθε μήνα μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2013 σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρους και τέλη για τα εισοδήματά τους, την ακίνητη περιουσία τους και τα αυτοκίνητά τους, που συνολικά αγγίζουν το πακέτο των περικοπών δαπανών για τη διετία 2013-2014 (11,5 δισ. ευρώ) και εξανεμίζουν τα εισοδήματά τους.

Οι υπέρογκοι φόροι που πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι τις αρχές του νέου έτους εκατομμύρια νοικοκυριά φθάνουν έως και τους εφτά: φόρος εισοδήματος, Ειδικό Τέλος Ακινήτων, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011, τέλη κυκλοφορίας 2013, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικό Τέλος Ακινήτων:
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών έχει αρχίσει ήδη να εισπράττεται, καθώς σε πολλούς λογαριασμούς έχει ενσωματωθεί η πρώτη από τις πέντε διμηνιαίες δόσεις εξόφλησής του. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ.

ΦΑΠ 2010 και 2011
Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν, περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.

Τέλη κυκλοφορίας
Οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν εφέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (το αυτοκόλλητο που πρέπει να επικολλάται στην εμπρόσθια όψη κάθε οχήματος). Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Εκτός από τον πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2011, στα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται με συντελεστές 1%- 4% στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Τέλος επιτηδεύματος
Περίπου 900.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες θα πληρώσουν ξανά τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Μικρότερο ΙQ όσοι κάνουν χρήση κάνναβης από την εφηβεία



Η μείωση του δείκτη νοημοσύνης δεν είναι αναστρέψιμη.

Τη νοημοσύνη με τη συστηματική χρήση κάνναβης συνδέει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που καπνίζουν συστηματικά χασίς από τα 18 έως τα 38 έχουν έως και 8 μονάδες μικρότερο δείκτη IQ σε σχέση με τους συνομήλικους μη χρήστες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας έξετασαν τους εθελοντές της Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study, μιας μακροπρόθεσμης μελέτης η οποία παρακολουθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες 1.034 εθελοντές στη Νέα Ζηλανδία.

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης επέτρεψαν στους ειδικούς να συγκρίνουν τεστ νοημοσύνης των εθελοντών από την ηλικία των 13 ετών –όταν κανείς από αυτούς δεν είχε αρχίσει τη χρήση κάνναβης– ως εκείνη των 38 ετών, κατά την οποία κάποιοι από αυτούς κάπνιζαν πλέον κάνναβη σε μόνιμη βάση, άλλοι είχαν καπνίσει στο παρελθόν και είχαν διακόψει ενώ κάποιοι άλλοι δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση. Επίσης πρόσφεραν τη δυνατότητα να αποκλειστούν ή να προσμετρηθούν άλλες παράμετροι, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση άλλων ουσιών ή το μορφωτικό επίπεδο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» έδειξε ότι η μόνιμη και χρόνια χρήση κάνναβης –τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί δεκαετίες– οδηγούσε σε μείωση του δείκτη νοημοσύνης, με την πτώση να γίνεται μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση.

Ωστόσο μέσα σε αυτή την ομάδα των χρόνιων χρηστών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αρχίσει να καπνίζουν κάνναβη σε μόνιμη βάση πριν από τα 18 -όταν ακόμη ο εγκέφαλος σχηματιζόταν– παρουσίαζαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των γνωσιακών ικανοτήτων τους, της τάξης των 8 μονάδων IQ κατά μέσο όρο.

Όπως έδειξε επίσης η μελέτη, η μείωση αυτή δεν ήταν αναστρέψιμη.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται το πρόγραμμα σίτισης απόρων



Από τις 9 Σεπτεμβρίου κάθε Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Την υλοποίηση του προγράμματος της δωρεάν σίτισης απόρων συνεχίζει από τις 9 Σεπτεμβρίου και κάθε Κυριακή ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων.

Η παροχή του γεύματος σε 300 καταγεγραμμένα άτομα θα γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους, εκτός των επίσημων αργιών, στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Λέσχης.

Η συγκεκριμένη δράση του δήμου Θεσσαλονίκης έρχεται να προστεθεί στα γεύματα που προσφέρονται σε καθημερινή βάση σε απόρους -εκτός από Σαββατοκύριακο- επί της οδού Αμύντα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρωταθλήτρια επέστρεψε!



Καινούργια ζωή με προσθετικά πόδια για τη Maddie.

Ένα κόλει από το Somerset της Βρετανίας κέρδισε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή «κερδίζοντας» μία χρόνια πάθηση που δεν την άφηνε να περπατήσει ξανά. Οι κτηνίατροι διέγνωσαν ότι η 10χρονη Maddie του Nicky Prescott έπασχε από μία σπάνια ασθένεια στους τένοντες και ενημέρωσαν τον Νicky, ότι το κατοικίδιό του δύσκολα θα αναρρώσει πλήρως.

Αλλά η σκυλίσα άφησε άφωνους τους κτηνίατρους, αφού ένα ζευγάρι από ειδικούς νάρθηκες της έδωσε τη δυνατότητα να πάρει μέρος και πάλι σε διαγωνισμούς εμποδίων!

Το αφεντικό της δήλωσε: «Ήταν πάντα ένα πολύ δραστήριο σκυλί, γι αυτό ήταν οδυνηρό όταν μάθαμε για τους τραυματισμούς στους τένοντες» και πρόσθεσε ότι η Maddie δεν ενοχλείται από τα προσθετικά στα πόδια.

Η Maddie έτρεχε σε αγώνες εμποδίων μέχρι το 2009, όπου ξεκίνησαν να εμφανίζονται τα προβλήματα στο σώμα της. Κτηνίατροι από το Πανεπιστήμιο του Bristol της έκαναν δύο εγχειρίσεις το 2010 και στη συνέχεια της χάρισαν αυτές τις «θαυματουργές» μπότες.














Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η ενδομητρίωση



Απαιτεί χειρουργική θεραπεία.

Είναι ύπουλη και συχνά διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια ανοιχτών χειρουργείων για άλλους λόγους, αφού δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.

Σύμφωνα με μελέτες, το 20-50% των γυναικών που χειρουργήθηκαν για πυελικό άλγος αποδείχτηκε ότι έπασχαν από την ασθένεια.

Η ενδομητρίωση δημιουργείται όταν τα κύτταρα του ενδομητρίου μεταφέρονται έξω από την κοιλότητα της μήτρας και προσκολλούνται σε άλλα όργανα της κοιλιάς, ενώ λιγότερο συχνά εστίες της μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα όργανα. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία εντοπίζεται χαρακτηρίζεται ενδοπυελική ή εξωπυελική.

Επειδή μπορεί να «μπλοκάρει» τις σάλπιγγες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες υπογονιμότητας. Πόνος πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσπαρευνία και αίσθημα κούρασης είναι μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας, που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κληρονομικότητα.

Η φαρμακευτική ή ορμονική θεραπεία μπορεί να επιφέρει προσωρινή βελτίωση του πόνου, ωστόσο πολλές φορές για τη διάγνωση και τη λύση του προβλήματος απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Παιδικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά



«Πρεμιέρα» το Σαββατοκύριακο
.
Από το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου το Παιδικό Μουσείο ανοίγει και πάλι για το κοινό με τα γνωστά και αγαπημένα εκθέματά του:

- «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τη σημασία της σωματικής άσκησης στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους, ερευνούν την ανατομία τους και συνδέουν την άσκηση με την ευεξία του οργανισμού.

«Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα των συλλογών και πειραματίζονται με πρώτες ύλες και συνταγές. Συνεργάζονται, μαγειρεύουν και γεύονται τα δημιουργήματά τους.

-«Η Αγορά»
Το έκθεμα «Η Αγορά» προσφέρει ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον στα παιδιά για να χειριστούν τις αγορές τροφίμων, να εξοικειωθούν με τις βασικές λειτουργίες της αγοράς (προσφορά – ζήτηση) και να επινοήσουν δικούς τους τρόπους συνδιαλλαγών.

-«Γεια σου, Πυθαγόρα!»
Το έκθεμα επιδιώκει, μέσα από το παιχνίδι, να διευρύνει τις γνώσεις των παιδιών πάνω στις γεωμετρικές έννοιες και να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα με την άμεση επαφή και να πειραματιστούν με τα αντικείμενα του εκθέματος.

-«Η Σοφίτα»
Στο έκθεμα αυτό ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των γενεών. Μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και συλλέγουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή στα μέσα του 20ου αιώνα.

-«Συλλογές παιδιών»
Στο έκθεμα αυτό μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τη συλλεκτική λειτουργία ενός μουσείου. Επινοούν διαφορετικούς τρόπους για να εκθέσουν τις προσωπικές συλλογές τους και να επικοινωνήσουν με τους επισκέπτες του μουσείου.

-«Μέσα στο νερό»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τις φυσικές επιστήμες. Πειραματίζονται με το νερό και τις ιδιότητές του και ανακαλύπτουν τρόπους για την ήπια χρήση του.

-«Παιχνιδότοπος, θεματική ενότητα: χτίζω και δημιουργώ» (για παιδιά 3-6 χρόνων)
Ο Παιχνιδότοπος αποτελεί μια από τις βασικές λειτουργίες του Παιδικού Μουσείου. Σκοπός του είναι η εξοικείωση των παιδιών με το μουσείο και η διαμόρφωση θετικής στάσης.

Στο έκθεμα τα παιδιά παίζουν με οικοδομικό υλικό, κατασκευάζουν απλά οικοδομήματα και ανακαλύπτουν σχήματα, μεγέθη, τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ τους και πώς αυτά μπορούν να μεταβληθούν από τη δική τους παρέμβαση.

-καθώς και με το Παιχνιδοπωλείο και το Υλικοπωλείο!

Επίσης, τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, τα παιδιά 3-12 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι τα εξής:

Για παιδιά 3-6 χρόνων

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012
«Το Φθινόπωρο αλλιώς»
Τα παιδιά συζητούν και σχεδιάζουν για το Φθινόπωρο, τις συνήθειες των ανθρώπων τη συγκεκριμένη εποχή και την αλλαγή της φύσης. Κατόπιν παρατηρούν πίνακες γνωστών ζωγράφων που απεικονίζουν το Φθινόπωρο και ζωντανεύουν ένα από όλους.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012
«Οι φωλιές των πουλιών»
Ξύλα, κλαράκια, χόρτο, πηλός κι άλλα υλικά που μπορούμε να μαζέψουμε από κάποιο κήπο ή δάσος θα είναι το ερέθισμα ώστε τα παιδιά να κατασκευάσουν τη δική τους φωλιά για τα πουλιά.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι:
11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45

Για παιδιά 7-12 χρόνων

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012
«Αναμνήσεις από το Καλοκαίρι»
Τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις διακοπές του Καλοκαιριού και σχεδιάζουν την επιστροφή τους στο σχολείο. Κατόπιν δημιουργούν και στη συνέχεια παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με εικόνες από τις καλοκαιρινές τους αναμνήσεις.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012
«Προστατεύω το περιβάλλον μου»
Κινδυνεύει το περιβάλλον μας; Ποιος το καταστρέφει; Για ποιους λόγους; Πού οδηγεί η καταστροφή του; Τα παιδιά απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα και κατασκευάζουν μια αφίσα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι:
12:00 – 13:00

Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14 Πλάκα, 2103312995, www.hcm.gr



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δύο προχωρά



Το εισιτήριο για τον τελικό των 50 μέτρων πρόσθιο κατάφερε να πάρει ο Βασίλης Τσαγκάρης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος Καραούζας έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση με τον χρόνο που έκανε (55.81) αλλά τελικά αποκλείστηκε.

Ο 34χρονος Βασίλης Τσαγκάρης τερμάτισε τρίτος στην δεύτερη προκριματική σειρά με χρόνο 52.39 ενώ ήταν πέμπτος στο σύνολο και έτσι προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος.

Από την άλλη, ο 35χρονος Κωνσταντίνος Καραούζας έκανε καλή κούρσα αλλά δεν κατάφερε να μπει μέσα στην οκτάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί το μετάλλιο ο Ταϊγανίδης



Πραγματοποιώντας μία καλή εμφάνιση ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης εξασφάλισε την συμμετοχή του στον τελικό των 100μ. ύπτιο (κατηγορία S13) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο -«χρυσός» στο Πεκίνο στο συγκεκριμένο αγώνισμα- Έλληνας κολυμβητής με χρόνο 1:01.95 τερμάτισε δεύτερος στην δεύτερη προκριματική σειρά ενώ ήταν τρίτος σύνολο, δείχνοντας ότι έχει μεγάλες πιθανότητες για να βρεθεί στο βάθρο.

Στον βραδινό τελικό που θα ξεκινήσει στις 21:39 ο 31χρονος αθλητής θα έχει αντιπάλους τον Λευκορώσο Ιχάρ Μπόκι ο οποίος με χρόνο 58.19 σημείωσε νέο παγκόμιο ρεκόρ, τον Τσαρλς Μπούγουερ (Ν. Αφρική), Σιαν Ρούσο (Αυστραλία), Τίμοθι Ανταλφάι (Αυστραλία), Αντέρο Λάτικα (Φινλανδία), Μπριάν Χιλ (Καναδάς) και Ολέκσι Φέντινα (Ουκρανία).


Διαβάστε περισσότερα...

Στον τελικό η Ριζάογλου




Το «παρών» στον τελικό των 100 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S3 στην κολύμβηση θα δώσει η Σεμιχά Ριζάογλου. Η 25χρονη κολυμβήτρια έκανε χρόνο 2:17.82 και όντας τρίτη στην δεύτερη προκριματική σειρά και πέμπτη στο σύνολο προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος. Αποκλείστηκε η Καλπακίδου.

Ο τελικός των 100 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης στην κατηγορία S3 θα έχει χρώμα γαλανόλευκο αφού η Ριζάογλου τα πήγε εξαιρετικά στα προκριματικά. Από την άλλη η Μαρία Καλπακίδου απογοήτευσε, τερμάτισε τελευταία με χρόνο 2:54.88 και αποκλείστηκε.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον τελικό ο Μακροδημήτρης, εκτός ο Καπελλάκης



Την πρόκρισή του στον τελικό των 100μ. ελεύθερο (κατηγορία S2) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εξασφάλισε ο Αριστείδης Μακροδημήτρης.

Ο Έλληνας κολυμβητής τερμάτισε δεύτερος στην δεύτερη προκριματική σειρά και τρίτος στο σύνολο με χρόνο 2:21.99 παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό.

Δεν τα πήγε εξίσου καλά ο Γιώργος Καπελλάκης ο οποίος με χρόνο 2:46.18 ήταν έκτος στην δεύτερη προκριματική σειρά και 12ος στο σύνολο, μένοντας εκτός συνέχειας.

Όσον αφορά στους αντιπάλους του Μακροδημήτρη στον βραδινό τελικό (20:03); Θα είναι ο Κινέζος Γιανγκ Γιανγκ ο οποίος μάλιστα έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 2:10.47, ο Ρώσος Ντμίτρι Κοκάρεφ, ο Γιόσεφ Σαλάβι (Ισραήλ), ο Ιζάκ Μαμιστβάλοβ (Ισραληλ), ο Γιάτσεκ Τσεχ (Πολωνία), ο Τζέιμς Άντερσον (Μ. Βρετανία) και ο Φραντσέσκο Μπετέλε (Ιταλία).


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε ο Τσότρας



Τον αποκλεισμό από την συνέχεια των 100 μέτρων ελεύθερο της κατηγορίας S7 στην κολύμβηση γνώρισε ο Νίκος Τσότρας. Ο Έλληνας κολυμβητής τερμάτισε 7ος στην δεύτερη προκριματική σειρά και 13ος στο σύνολο με χρόνο 1:10.99 και έτσι δεν τα κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος.

Ο Αμερικανός Λαντζ Λάμπακ, ο Βρετανός Τζόναθαν Φοξ και ο Αυστραλός Μάθιου Λέβι έκαναν τους καλύτερους χρόνους στα προκριματικά και έχουν βάλει πλώρη για να ανέβουν στο βάθρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Προς το παρόν παγκόσμιο ρεκόρ…



Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν οι προκριματικοί των 200 μέτρων μικτής ατομικής στην κολύμβηση των παραολυμπιακών Αγώνων για την Έλι Σίμοντς.

Η 17χρονη παραολυμπιονίκης προκρίθηκε στον επόμενο γύρο κολυμπώντας τα 200 μέτρα σε 3 λεπτά και 6.97 δευτερόλεπτα στην κατηγορία SM6, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ και αφήνοντας υποσχέσεις πως στον τελικό θα πάρει το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα της.

Η ίδια, ικανοποιημένη από τον χρόνο που πέτυχε, τόνισε, «το ρεκόρ αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Η πίεση που έχω να αντιμετωπίσω είναι μεγάλη. Συμμετείχα στον αγώνα ως η κάτοχος του παγκοσμίου τίτλου και ήμουν αρκετά νευρική. Ήταν πολύ όμορφο το γεγονός ότι είχα τόσο υποστήριξη. Η πίεση λειτούργησε θετικά για μένα και έβαλα τον εαυτό μου να αγγίξει τα όρια του. Τώρα θέλω να πάρω το χρυσό μετάλλιο».


Διαβάστε περισσότερα...

Σε εκκρεμότητα ειδικά μισθολόγια και περικοπές στα δώρα



Πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές για τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας οι περικοπές δαπανών της διετίας 2013 -2014.

Οι παρεμβάσεις στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα κλείσουν πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή και πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπέϊ (την ίδια ημέρα).

Το περιεχόμενο των παρεμβάσεων έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, ωστόσο απομένουν ανοικτά συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα, με το πλέον σημαντικό το θέμα της περικοπής των δώρων σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται πως η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν οι περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Σε διαπραγματεύσεις ως την τελευταία στιγμή θα καθοριστούν και οι κλίμακες των μειώσεων και στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου που αφορούν 196.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι μειώσεις αποδοχών για τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους δικαστικούς τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους αρχιερείς θα αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμική προσαρμογή των μισθολογίων κατά 12%.

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και εν συνεχεία με εκπρόσωπους των πανεπιστημιακών (στους οποίους ανήκει και ο ίδιος ως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει περικοπές μισθών 5% για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, όταν ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου αστυνομικού δεν ξεπερνάει μαζί με τα επιδόματα τα 700 ευρώ.

Για τους πανεπιστημιακούς μελετά μειώσεις από 8% ως 12%, όταν οι μέσες αμοιβές του λέκτορα και του επίκουρου καθηγητή κυμαίνονται σήμερα κοντά στα 3.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Από τρομοκράτης… παραολυμπιονίκης



Μία απίθανη ιστορία κρύβεται πίσω από τον παραολυμπιονίκη Σεμπαστιάν Ροντρίγκεθ Βελόσο. Ο 55χρονος Ισπανός που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στους Αγώνες του Λονδίνου ήταν τρομοκράτης και είχε καταδικαστεί σε 84 χρόνια φυλάκισης!

Ο Βελόσο υπήρξε μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Grapo» και το 1984 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός επιχειρηματία, αλλά και τη συμμετοχή του σε βομβιστικές επιθέσεις. Στη διάρκεια της κάθειρξής του έκανε απεργία πείνας για 432 ημέρες πράγμα που είχε ως συνέπεια να υποστούν βλάβες αρκετά ζωτικά του όργανα και να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Τελικά κρατήθηκε ζωντανός επειδή οι υπεύθυνοι των φυλακών τού έδιναν τροφή με το ζόρι.

Το 1996 αποφυλακίστηκε (κανονικά θα αποφυλακιζόταν το 2069!) και άρχισε να ασχολείται με την κολύμβηση. Έκτοτε έχει κατακτήσει 13 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, της Αθήνας, του Πεκίνου και πλέον του Λονδίνου. Το 2007 η ισπανική κυβέρνηση τού έδωσε χάρη, απόφαση που χαρακτηρίστηκε ντροπιαστική από τον γιο του ανθρώπου που είχε δολοφονήσει.

Ο Βελόσο, πατέρας μιας 19χρονης κόρης, θέλει να ξεχάσει το βίαιο παρελθόν του. «Όσα έγιναν δεν μπορούν να διαγραφούν, όμως έμαθα πολλά και θέλω ο κόσμος να με θυμάται για τις επιτυχίες μου ως αθλητή κι όχι για το παρελθόν μου», δηλώνει ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα οι αιτήσεις για τους ωρομίσθιους στα ΙΕΚ



Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν έως 7/9.

Από σήμερα μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στον ΟΑΕΔ όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για το έτος 2012-2013.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικώς (συστημένα) ή με κούριερ τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται για κάθε θέση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού στα ΙΕΚ του Οργανισμού, πληροφορίες για τα οποία θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα ισχύουν για ολόκληρο το έτος κατάρτισης 2012-13.

Μαζί με την αίτηση, που είναι έντυπη και χορηγείται από τις Γραμματείες των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ή μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, οι υποψήφιοι υποβάλουν επίσης:

-Φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας, επικυρωμένη από αρμόδια αρχή
-Αντίγραφο ή νόμιμα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Βασικού Τίτλου Σπουδών
-Τίτλοι Αναγνωρισμένων Μεταπτυχιακών Σπουδών
-Βεβαιώσεις Διδακτικής Εμπειρίας
-Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Εμπειρίας
-Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας ή δελτίου ανεργίας (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο) όσοι εκ των υποψηφίων είναι άνεργοι χωρίς διδακτική ή επαγγελματική εμπειρία και διδάσκουν εργαστηριακά μαθήματα.
-Βεβαίωση ή άλλο επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (ΔΟY) όπου να αναγράφεται ο Αριθμός -Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του υποψηφίου.
-Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες:
-Φωτοτυπίες εκκαθαριστικών φορολογικής δήλωσης ή των εντύπων Ε1 και Ε3 των αντίστοιχων Οικονομικών Ετών, τα οποία ο υποψήφιος επικαλείται ως Επαγγελματική Εμπειρία.
-Έναρξη επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από την αντίστοιχη ΔΟΥ.
-Εάν ο υποψήφιος είναι πτυχιούχος αλλοδαπής οφείλει επίσης να υποβάλει απολυτήριο ελληνικού σχολείου ή σχετική βεβαίωση γνώσης ελληνικής γλώσσας.

Οι υποψήφιου του κλάδου ΤΕ-Μουσικής, πρέπει να καταθέτουν εκτός των άλλων δικαιολογητικών και Απολυτήριο Λυκείου.

Για τις ειδικότητες των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ στις οποίες απαιτείται βιβλιάριο υγείας από Νομαρχία (σε ισχύ) όπως : (ΠΕ18-Τεχνολόγοι Τροφίμων-Διατροφής, ΠΕ18-Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΠΕ-Τουριστικών Επαγγελμάτων, ΠΕ18-Βρεφονηπιοκόμοι, ΤΕ-Βοηθοί Παιδοκόμοι-Βρεφοκόμοι, ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ- Αισθητικοί, ΤΕ-ΔΕ-Κομμωτές, ΤΕ-ΔΕ-Μάγειροι, ΤΕ-ΔΕ-Αρτοποιοί και ΤΕ-ΔΕ-Ζαχαροπλάστες), είναι απαραίτητη η προσκόμιση νόμιμα επικυρωμένου φωτοαντίγραφου του, τουλάχιστον με την ανάληψη υπηρεσίας, εφόσον επιλεγούν.

Οι υποψήφιοι ωρομίσθιοι που υπέβαλαν αίτηση κατά το έτος κατάρτισης 2011-2012 και μοριοδοτήθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μόνο τα δικαιολογητικά προϋπηρεσίας (διδακτική και επαγγελματική) που βεβαιώνουν την προϋπηρεσία και τους τίτλους που αποκτήθηκαν από 01/09/2011 έως 01/09/2012 και δεν έχουν προσκομιστεί, εφόσον καταθέσουν την αίτηση τους στο ίδιο ΙΕΚ με το προηγούμενο έτος. Σε κάθε άλλη περίπτωση καταθέτουν εξ αρχής όλα τα δικαιολογητικά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στα άπορα παιδιά η Αρχιεπισκοπή Κρήτης



Συλλέγει χρησιμοποιημένες τσάντες για τη νέα σχολική χρονιά.

Έκκληση στους κατοίκους της Κρήτης κάνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης που αυτό το διάστημα συλλέγει σχολικές τσάντες και άλλα σχολικά είδη προκειμένου να τα μοιράσει σε άπορα παιδιά.

Η Διακονία Αγάπης της Αρχιεπισκοπής με ανακοίνωσή της «παρακαλεί όσους έχουν σχολικές τσάντες, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πια, όπως επίσης και οτιδήποτε άλλο σχολικό είδος (τετράδια, γραφική ύλη), να μας τα προσφέρουν. Έτσι, θα βοηθηθούν παιδιά που αδυνατούν να αγοράσουν έστω και τα βασικά για να πάνε σχολείο».


Πηγή: http://cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέταρτος ο Πρώτος



Στην τέταρτη θέση στον τελικό των 400 μέτρων των ανδρών Τ-13 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τερμάτισε ο Γιάννης Πρώτος. Ο 29χρονος πρωταθλητής σημείωσε χρόνο 46.97, που αποτελεί την καλύτερή του φετινή επίδοση και έδειξε πως θα μπορούσε να κατακτήσει ένα μετάλλιο στην κούρσα.

Πρώτος ήταν ο Ρώσος Αλεξέι Λάμπζιν με 48.59, δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Αλεξάντερ Σβέρεφ με 48.83, ήτοι ατομική επίδοση και τρίτος ήταν ο Μαροκινός Μοχάμεντ Αμγκουούν με 49.45.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε το χρυσό ο Πιστόριους!




Το Σάββατο ο Όσκαρ Πιστόριους «έσπασε» τα κοντέρ στην προκριματική φάση της κατηγορίας Τ44 των 200μ, με χρόνο 21.30, συντρίβοντας παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 1,27 δευτερόλεπτα.

Την Κυριακή, όμως στον μεγάλο τελικό ο Βραζιλιάνος Αλάν Ολιβέιρα ήταν ο πρωταγωνιστής, ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου με 21.45.

Το «θαύμα» της φύσης, δεν κατάφερε να τρέξει τόσο γρήγορα, όσο στον προκριματικό και περιορίστηκε στη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο με χρόνο 21.52. Στην τρίτη θέση του βάθρου με το χάλκινο μετάλλιο στο λαιμό ανέβηκε ο Αμερικανός Μπλέικ Λίπερ, τερματίζοντας σε 22.46.

Μάλιστα, μετά το τέλος του τελικού ο Νοτιοαφρικανός σπρίντερ εξέφρασε τα παράπονα του για τον Ολιβέιρα που κατέκτησε το χρυσό. «Τα τεχνητά μέλη του είναι κατά περίπου 10μέτρα μεγαλύτερα από ότι επιτρέπουν οι κανονισμοί, πράγμα που κάνει την κούρσα αναξιόπιστη. Δεν είναι δυνατόν να τρέχουν άνθρωποι που έρχονται από το… πουθενά και να κατακτούν τίτλους».



Διαβάστε περισσότερα...

Μετράει η συμμετοχή




Δεν τα κατάφερε στον τελικό του μήκους γυναικών στην κατηγορία Φ46 των Παραολυμπιακών Αγώνων η Στέλλα Σμαραγδή. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με 4,68 έμεινε τελευταία ανάμεσα σε έξι αθλήτριες, χάνοντας την Πέμπτη θέση μόλις για 2 εκατοστά.

Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Ρωσίδα Νικόλ Ροντομάκινα με 5,63μ., επίδοση που αποτελεί την καλύτερη φετινή της, ενώ στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Αυστραλή Κάρλι Μπίτι με άλμα 5,57μ. Τρίτη και με το χάλκινο μετάλλιο στο λαιμό αναδείχθηκε η Κινέζα Τζινγκλινγκ Γουάνγκ, φτάνοντας τα 5,41μ. που είναι και ρεκόρ Κίνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξαν πανιά για ψηλά



Μετά και το πέρας της τέταρτης ιστιοδρομίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το ελληνικό πλήρωμα στην κατηγορία Sonar βρίσκεται στην έβδομη θέση, έχοντας «σκαρφαλώσει» από τη 10η που βρισκόταν τη χθεσινή ημέρα.

Οι Βασίλης Χριστοφόρου, Θεόδωρος Αλεξάς και Αργύρης Νοτάρογλου παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι και αυτό ανταμείφθηκε στην βαθμολογία, όπου πλέον προελαύνουν ως έβδομοι.

Την προσεχή Δευτέρα (3/9) οι Έλληνες πρωταθλητές συνεχίζουν τον αγώνα τους με ακόμα δύο κούρσες.


Διαβάστε περισσότερα...

Το λέει η καρδιά του!



Μία θέση στο καλοκαιρινό προπονητικό καμπ της ποδοσφαιρικής ομάδας της Barcelona κέρδισε ένα 11χρονο αγόρι από τη Βραζιλία, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε χωρίς πατούσες.


Ο Gabriel Muniz, αρχικά, είχε μια πρόταση συμμετοχής στην ακαδημία της ομάδας στην πόλη Saquarema, χάρη στην εμφάνισή του σε ένα δημοφιλές αθλητικό πρόγραμμα της Βραζιλίας, αλλά οι υπεύθυνοι της ομάδας ενθουσιάστηκαν με την ιστορία του καθώς και με τις πλούσιες ικανότητές του, με αποτέλεσμα να τον προσκαλέσουν στο καμπ της ομάδας, το οποίο ξεκινάει σε λίγες ημέρες στην Ισπανία.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα «πράσινου δακτυλίου»


Ο «Πράσινος» δακτύλιος τέθηκε σε εφαρμογή στο κέντρο της Αθήνας από σήμερα.

Ο νέος δακτύλιος θα επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων και απαιτεί απαγόρευση των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων εντός αυτού.

Ωστόσο, τα περισσότερα ΙΧ θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με το παλαιότερο σύστημα «μονά-ζυγά».

Συγκεκριμένα:

Ι. ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ):

Τα όρια του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερ-κούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας.

Στις οριακές Λεωφόρους και Οδούς του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ το μέτρο δεν ισχύει.

Στις Οδούς και Λεωφόρους που περικλείονται από τον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό, στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ:

α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαί-ας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

β) Τα οχήματα των κατηγοριών που εμπίπτουν στα μέτρα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, δηλαδή:

- Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και

- Τα οχήματα με υβριδικό χαρακτήρα (ηλεκτρικό ή συμβατικού καυσίμου) και τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου - εξόδου.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση α', θα υποβάλλονται έως και τις 31 Οκτωβρίου 2012, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 08:00 έως 14:00 και Σάββατο, ώρες 08.00 έως 12.00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, 4ος όροφος) ή στο fax 210-5284030.

Οι άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για το έτος 2011-2012, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 12-7-2013, εκτός αν υπάρξει αίτημα ανάκλησης από τον ενδιαφερόμενο ή τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

ΙΙ. ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1990, εντός της ζώνης του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ. Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η παραπάνω χρονολογία προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

Για την τρέχουσα περίοδο όμως, ήτοι μέχρι την 1-9-2013, η παραπάνω απαγόρευση περιλαμβάνει τα φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και τα λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1984.

Τα όρια του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, καθορίζονται από τις παρακάτω Οδούς και Λεωφόρους:

Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμητ-τού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

- Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00 έως 20.00,

- Παρασκευή, ώρες 07.00 έως 15.00

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 200,00).

Ειδικά για τις προϋποθέσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας των οχημάτων της παραπάνω περίπτωσης Ι, (β'), αλλά και τους περιορισμούς της περίπτωσης ΙΙ, που προβλέπονται από τον ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλευθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (www.ypeka.gr).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φοιτητικά ενοίκια σε όλη την Ελλάδα


Στις περσινές τιμές, διαμορφώνεται η ενοικίαση σπιτιών στις πόλεις που φιλοξενούν τους φοιτητές. Η στασιμότητα των τελευταίων δύο χρόνων στον κατασκευαστικό κλάδο και οι αυξημένοι φόροι στα ακίνητα, αναμένεται να «κρατήσουν» τις τιμές στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Στις πόλεις όπου τα τμήματα είναι λιγότερα, αναμένεται οι τιμές να μειωθούν περισσότερο.

Δείτε τον πίνακα που δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην ένατη θέση ο Δεληκούρας



Όσο περνάνε οι ιστιοδρομίες ο Γιώργος Δεληκούρας ανεβαίνει όλο και περισσότερο στην κατηγορία 2.4mR της ιστιοπλοΐας. Μετά το πέρας και της τέταρτης κούρας, ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκεται στην ένατη θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έχοντας ανέβει τρεις από το προηγούμενο δίδυμο των ιστιοδρομιών.

Την προσεχή Δευτέρα (3/9) ο Έλληνας ιστιοπλόος θα συνεχίσει τις προσπάθειες του με την πέμπτη και έκτη κούρσα του αγωνίσματος.


Διαβάστε περισσότερα...

"Μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές


Το σχέδιο με τα μέτρα που βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό πακέτο ύψους 229 εκ. ευρώ,τα οποία προβλέπεται να προέλθουν από περικοπές 12 φοροαπαλλαγών σε επιδόματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (όπως σε συνταξιούχους, ανέργους, πολύτεκνους και αναπήρους).

Θα ακολουθήσουν τρία φορολογικά νομοσχέδια, το τρίτο από το οποίο θα είναι και το "φαρμακερό" καθώς θα προβλέπει γενικευμένη κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια.

Δείτε το βίντεο από το MEGA


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται τα κρούσματα


Σε 20 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν διαπιστωθεί στην Ξάνθη,με δέκα από αυτά να παρουσιάζονται στον δήμο Αβδήρων,εννέα στον Τόπειρο και ένα στον δήμο Ξάνθης,σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, σε 9 ανέρχονται πλέον και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του ιού στην Π.Ε. Καβάλας, με τον δήμο Νέστου να αριθμεί έξι περιστατικά και τον δήμο Καβάλας τρία.

Παράλληλα το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις στις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όπου έχουν διαπιστωθεί κρούσματα του Ιού, καθώς και εξορμήσεις για την πληροφόρηση των πολιτών γύρω από την εν λόγω ασθένεια.

Κανονικά πραγματοποιούνται οι αιμοληψίες στην περιοχή, η οποία είχε τεθεί σε αιμοδοτική καραντίνα από την οποία ωστόσο έχει βγει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της γενετικής πληροφορίας στη διατροφή



Το μέλλον της εξατομικευμένης διατροφής βρίσκεται στη μοριακή ανάλυση του DNA;
Μια από τις σημαντικότερες (αλλά με τα έως τώρα δεδομένα αναγκαίες) 'πλάνες'» της διαιτολογίας, αφορά στην εκπόνηση 'μαζικών' διατροφικών συστάσεων προς το γενικό πληθυσμό.

Η αδιαμφισβήτητα έγκριτη Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, προτείνει πως η κατανάλωση χοληστερόλης από τις τροφές δεν πρέπει να ξεπερνά για τους υγιείς ενήλικες τα 300 mg καθημερινά (ένα μόλις αβγό (50γρ.) εμπεριέχει περίπου 210 mg χοληστερόλης), ενώ όσον αφορά τα κορεσμένα λιπαρά (κυρίως λιπαρά κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών), η πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά το 7% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων (σε μια δίαιτα 2000 Kcal όχι περισσότερα από 16 γρ. κορεσμένων λιπαρών – 100 γρ. τυρί φέτα εμπεριέχουν 15 γρ. κορεσμένο λίπος).

Οι συστάσεις αυτές στηρίζονται σε μελέτες και είναι σίγουρο πως μόνο ευεργετικές μπορεί να κριθούν για τη δημόσια υγεία, παραμένουν όμως γενικές και στερούνται της αξίας που θα μπορούσε να προσφέρει μια στοχευμένη και πιο «προσωπική» οδηγία…

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει για άτομα που ενώ δεν έχουν «συμμορφωθεί» με τις πιο πάνω συστάσεις, έχουν εξετάσεις χοληστερόλης εντός των φυσιολογικών τιμών, σε αντίθεση με άτομα που «ευλαβικά» τηρούν τις πρέπουσες οδηγίες και όμως αδυνατούν να ελέγξουν διατροφικά τη χοληστερόλη τους…

Η μοριακή ανάλυση του DNA, μπορεί να δώσει σε κάποιο βαθμό απάντηση στο συγκεκριμένο «παράδοξο», μέσα από τη διερεύνηση συγκεκριμένων γονιδίων (γονίδιο ApoE, γονίδιο υποδοχέα της LDL και άλλα).

Η απολιποπρωτεΐνη Ε (ApoE) είναι μια πολύ χαμηλή σε πυκνότητα λιποπρωτεΐνη, εν μέρει υπεύθυνη για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος. Η ApoE παράγεται με την 'καθοδήγηση' του ανάλογου γονιδίου και εμφανίζεται σε 3 μορφές (και έξι ισομορφές): E2, E3 και Ε4. Εδώ και χρόνια, επιστημονικά δεδομένα από τον χώρο της μοριακής ανάλυσης και της διατροφής, υποδεικνύουν ότι άτομα με γονίδιο ApoE4 είναι πολύ πιο 'ευαίσθητα' σε μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, από ότι άτομα με άλλες παραλλαγές του γονιδίου της ApoE…

Ο ερευνητής Davignon και οι συνεργάτες του από το τμήμα έρευνας της αθηροσκλήρωσης του Μόντρεαλ στον Καναδά, έχουν υποθέσει ότι οι παραλλαγές στο γονίδιο της ApoE μπορεί να εξηγούν έως και το 7% της απόκλισης στην ολική και LDL «κακή» χοληστερόλη στον γενικό πληθυσμό…

Υπό το πρίσμα που περιγράψαμε πιο πάνω, άλλη μια επιστημονική 'παραδοχή' που έντονα έχει αμφισβητηθεί και στην οποία η μοριακή ανάλυση του DNA μπορεί να προσφέρει γόνιμα στοιχεία, αφορά στις περιβόητες Συνιστώμενες Ημερήσιες Προσλήψεις (ΣΗΠ)…

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις συστάσεις, όλοι οι υγιείς ενήλικες έχουν τις ίδιες ανάγκες για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και το μόνο που ελαχίστως διαφοροποιεί τις ανάγκες τους είναι το φύλο, η ηλικία τους και το αν θηλάζουν ή εγκυμονούν…

Συνεπώς και με δεδομένες τις Συνιστώμενες Ημερήσιες Προσλήψεις όλες οι γυναίκες άνω των 19 ετών, χωρίς κλινική παθολογία, που δεν θηλάζουν ούτε είναι έγκυες, έχουν ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις στις βιταμίνες φυλλικό οξύ και ριβοφλαβίνη (400 μgr και 1,1 mgr αντιστοίχως καθημερινά)...

Εύκολα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος, αν όντως είναι το ιδανικό να ομαδοποιούμε τόσο απλά τις ανάγκες όλων των γυναικών, υποθέτοντας ότι όλες ανεξαιρέτως που εμπίπτουν σε αυτό το γκρουπ, χρειάζονται τα ίδια ποσά βιταμινών.

Οι προβληματισμοί αυξάνονται ακόμα περισσότερο, όταν φτάνουμε στην ερμηνεία της «Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης» : αφορά εκείνη την ποσότητα θρεπτικού στοιχείου που πρέπει να καταναλώνεται ώστε να μην υπάρξει έλλειψη σε αυτό το στοιχείο (συμπεριλαμβανομένου ενός περιθωρίου σφάλματος)Σε καμία περίπτωση δεν αφορά την ποσότητα εκείνη που 'χρειάζεται' ο κάθε οργανισμός για την επίτευξη βέλτιστης υγείας…

Η Anne Molloy από το τμήμα Βιοχημείας του Trinity College του Δουβλίνου, στο κομμάτι που επιμελήθηκε στο βιβλίο των Ordovas, Simopoulos (Nutrigenetics and Nutrigenomics), αναφέρει εύστοχα ότι «είναι πια αναγνωρισμένο πως ένα 5 – 20% του πληθυσμού παγκοσμίως που είναι ομοζυγώτες στην παραλλαγή 677C > T στο γονίδιο MTHFR, ίσως έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ και ριβοφλαβίνη από ότι άλλα άτομα».

Αν και την δεδομένη στιγμή σαφέστατα και δεν έχουμε εκείνα τα έγκριτα στοιχεία που θα επαναπροσδιόριζαν τις Συνιστώμενες Ημερήσιες Προσλήψεις σε μια πιο προσωπική βάση (και άρα καλώς χρησιμοποιούνται με την υφιστάμενη τους μορφή), οι ενδείξεις της μοριακής ανάλυσης του DNA, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά της τροφής είναι απολύτως εξατομικευμένες, όχι μόνο λόγω διαφορετικού τρόπου ζωής, αλλά και λόγω διαφορετικού γενετικού υπόβαθρου του κάθε ατόμου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...