Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Σε εκκρεμότητα ειδικά μισθολόγια και περικοπές στα δώρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές για τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας οι περικοπές δαπανών της διετίας 2013 -2014.

Οι παρεμβάσεις στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα κλείσουν πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή και πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπέϊ (την ίδια ημέρα).

Το περιεχόμενο των παρεμβάσεων έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, ωστόσο απομένουν ανοικτά συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα, με το πλέον σημαντικό το θέμα της περικοπής των δώρων σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται πως η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν οι περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Σε διαπραγματεύσεις ως την τελευταία στιγμή θα καθοριστούν και οι κλίμακες των μειώσεων και στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου που αφορούν 196.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι μειώσεις αποδοχών για τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους δικαστικούς τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους αρχιερείς θα αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμική προσαρμογή των μισθολογίων κατά 12%.

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και εν συνεχεία με εκπρόσωπους των πανεπιστημιακών (στους οποίους ανήκει και ο ίδιος ως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει περικοπές μισθών 5% για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, όταν ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου αστυνομικού δεν ξεπερνάει μαζί με τα επιδόματα τα 700 ευρώ.

Για τους πανεπιστημιακούς μελετά μειώσεις από 8% ως 12%, όταν οι μέσες αμοιβές του λέκτορα και του επίκουρου καθηγητή κυμαίνονται σήμερα κοντά στα 3.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.