Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ο… υπερδονητής που ενθουσίασε την Arianna Huffington


Υπόσχεται οργασμούς «τρίτου τύπου».

Ένα «υπερδονητής» τρίτου τύπου κατάφερε να ενθουσιάσει μέχρι και την Arianna Huffington! Ο λόγος για τον «Ultimate G Vibrator» τον οποίο πόσταρε η πασίγνωστη δημοσιογράφος στο Facebook.

Ο «υπερδονητής» ανέβασε στο λογαριασμός της το άρθρο του περιοδικού «New York», με τίτλο: «Νέο δονητής, υπόσχεται τρίτου επιπέδου οργασμό. Φοβάστε να τον χρησιμοποιήσετε;», ενώ η ίδια σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς το #thirdmetric έχει αυστηρή πολιτική εναντίον της χρήσης συσκευών στην κρεβατοκάμαρα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος δονητής έχει σχεδιαστεί από γυναικολόγους και υπόσχεται «οργασμούς τρίτου τύπου». Διαθέτει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για να ενεργοποιήσει κάθε σημείο της ανατομίας της γυναίκας που φέρνει οργασμούς.

Η συντάκτης του New York Magazine έκανε έρευνα για να διαπιστώσει τι θυμίζει στις γυναίκες. Μεταξύ άλλων απάντησαν: Λαστιχένιο παιχνίδι, εξωγήινο, αποτυχημένο έργο σύγχρονης τέχνης.







Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι έρευνες για Σουμάχερ


Οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα του Μίχαελ Σουμάχερ συνεχίζονται. Σε δύο εβδομάδες αναμένεται το πόρισμα.



Ο Μίχαελ Σουμάχερ παραμένει από τις 29 Δεκεμβρίου, όταν και είχε ατύχημα κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις, σε τεχνητό κώμα, αλλά την ίδια ώρα οι αρχές του Άλμπερτβιλ εξακολουθούν να ερευνούν τις συνθήκες που προκάλεσαν τον τραυματισμό του.

Σύμφωνα με την Bild, υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά που χρειάζονται απαντήσεις και το πόρισμα αναμένεται σε δύο εβδομάδες. Μάλιστα τα αποτελέσματα των ερευνών θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου.

Γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως ειδικοί θα εξετάσουν τα σκι και το κράνος του 45χρονου πρώην πιλότου της Formula 1 για να βεβαιωθούν πως ο εξοπλισμός του «Σούμι» ήταν σε καλή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η οικογένειά του δεν έχει εκφράσει κανένα παράπονο για το χιονοδρομικό κέντρο, όπου έγινε το ατύχημα.

Στο μεταξύ, οι αρχές αναφέρουν πως το ερασιτεχνικό βίντεο με το ατύχημα, που φερόταν να έχει καταγράψει ένας φροντιστής από το Έσεν με το κινητό του δεν έχει παραδοθεί και αμφισβητείται η ύπαρξή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ οι ένστολοι για τις μειώσεις των αποδοχών τους


Αντισυνταγματικές οι περικοπές αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.

Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία του πιο ξεχωριστού δασκάλου της Πτολεμαΐδας


Λένε πως τα παραμύθια που σέβονται τον εαυτό τους έχουν πάντα έναν δράκο και ένα αισιόδοξο φινάλε. Ο Μιχάλης Σίσιος τα έζησε από κοντά και τα δύο. Ο προσωπικός του δράκος γεννήθηκε μαζί του πριν 30 χρόνια, προσθέτοντας στα γενέθλια δώρα και ένα καροτσάκι για τις μετακινήσεις του. Σε αυτό τον γνώρισα στο δημοτικό. Τότε που σε μία χριστουγεννιάτικη γιορτή είχε ανακοινώσει το όνειρό του να γίνει δάσκαλος. Μερικά χρόνια μετά περιμένει να τελειώσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Για να δει τους μαθητές του. Ο κύριος Μιχάλης του Α2.


«Ο ρόλος των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το Α και το Ω. Από εδώ αρχίζουν όλα. Στη δική μου περίπτωση ήμουν ευλογημένος γιατί είχα δύο γονείς που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μου. Όπως και η αδερφή μου και ο αγαπημένος μου παππούς. Δεν είναι όλα τόσο ρόδινα πάντα. Υπάρχουν οικογένειες που επειδή το παιδί τους έχει κάποια αναπηρία το κρατούν στο σπίτι, το κλειδώνουν, δεν το βγάζουν έξω. Ντρέπονται! Ντρέπονται να λέει ο κόσμος ότι έχουν ένα ανάπηρο! Κι όλα αυτά το 2014!

Εγώ, αν με ρωτάς, δε γνώρισα ρατσισμό. Δε με χλεύασε κανένας και το κυριότερο κανένας δεν έδειξε οίκτο μπροστά μου. Έμαθα να διεκδικώ αυτά που μου ανήκουν. Να είμαι και να δείχνω ίσος. Όταν δε δίνεις δικαίωμα ούτε σε λυπούνται ούτε σε κοροϊδεύουν. Είναι μεγάλο ζήτημα να έχει αξιοπρέπεια ο άνθρωπος και να θυμάται πάντα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή.

Όταν ήμουν στο δημοτικό και αντιμετώπιζα τα πρώτα προβλήματα στη μετακίνηση ή τη διαφορετικότητα της τάξης η μητέρα μου κάθε βράδυ μου μιλούσε με τις ώρες. «Μιχάλη δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Ποτέ μην το βάλεις κάτω»».

Ο ίδιος στα 15 του χρόνια γνωρίζει τον αθλητισμό. Το φλερτ μετατρέπεται σε έρωτα και τα πανελλήνια ρεκόρ έρχονται το ένα μετά το άλλο.

«Στο γυμνάσιο άρχισα να ασχολούμαι με τις ρίψεις και συγκεκριμένα με την κορίνα και το δίσκο. Έκανα πρωταθλητισμό για δώδεκα χρόνια. Ήταν η διέξοδός μου. Στο σπίτι έχω περισσότερα από δέκα μετάλλια, ενώ έχω σπάσει δέκα συνεχόμενες φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στην κορίνα. Αυτό είναι το νόημα της ζωής. Κάθε φορά και ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα παραπάνω. Αυτό μου δίδαξε η προπονήτριά μου, Λίζα Καλταβαρίδου και την ευχαριστώ για αυτό. Μαζί ξεκινήσαμε το ταξίδι του αθλητισμού, μαζί ταξιδέψαμε, μαζί παλέψαμε.

Είναι όμορφο να κάνεις πάντα πράγματα που αγαπάς. Προσωπικά έχω μία καλή σχέση και με τον Θεό. Πιστεύω. Πριν λίγα χρόνια χειροτονήθηκα Αναγνώστης. Μου αρέσει. Με ηρεμεί. Έχω κάνει και Βυζαντινή μουσική. Μου επέτρεψε να ξεφεύγω». Τα απογεύματα προπόνηση και ρίψεις. Το πρωί ιστορία, έκθεση και λατινικά. Ο Μιχάλης λατρεύει τα θεωρητικά μαθήματα και περνάει με πανελλήνιες στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Φλώρινας. Το όνειρο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

«Ήταν ένα όνειρο να σπουδάσω αυτό που αγαπώ κόντρα σε όλους και σε όλα. Δεν σου λέω ότι ήταν εύκολα. Πηγαινοερχόμουν με ειδικό αυτοκίνητο. Κάθε μέρα. Πτολεμαΐδα – Φλώρινα και πίσω. Μου άρεσε η σχολή μου. Η εξελικτική ψυχολογία, η προσέγγιση των θρησκευτικών, η μουσική. Πράγματα που διευρύνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα».

Και μετά τη σχολή η ορκωμοσία και ο διορισμός. «Στην ορκωμοσία ανάγκασα όλη την Πτολεμαΐδα να… μετακομίσει στη Φλώρινα. Ήταν όλοι εκεί. Φίλοι, συγγενείς και στην άκρη ο παππούς μου. Πιστεύω το χάρηκε πιο πολύ από εμένα. Ξέρεις, όταν ήμασταν μικρά και το χιόνι έφτανε το μισό μέτρο σηκωνόταν δύο ώρες νωρίτερα από το σχολείο και άνοιγε τον δρόμο για να με πάει με το καρότσι. Τον Σεπτέμβριο του 2007 έκανα προπόνηση όταν με πήραν οι γονείς μου και μου είπαν ότι με ψάχνουν από το γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιστρέφω σπίτι και τους τηλεφωνώ. Μου ζητούν την επόμενη να περάσω από εκεί και να ετοιμαστώ για να παρουσιαστώ στους μαθητές μου. Τρελάθηκα».

Τη φετινή χρονιά ο Μιχάλης συμπληρώνει εφτά χρόνια ως δάσκαλος στο ειδικό Δημοτικό. «Αποφοίτησα από το τμήμα κανονική αγωγής αλλά προτίμησα να ασχοληθώ με την ειδική αγωγή. Να δώσω το ζωντανό παράδειγμα στους γονείς αυτών των παιδιών ότι κάποιος μπορεί να φτάσει εκεί που θέλει. Όλα αυτά τα χρόνια είχα τη χαρά να έχω πολλούς και αξιόλογους μαθητές. Παιδιά με σύνδρομο Down, με νοητική υστέρηση, με σύνδρομο Γουίλι, με σύνδρομο Σαν Φιλίππο κτλ. Φέτος έχω μαθητές με αυτισμό. Το πρώτο κουδούνι χτυπάει στις 08:10 και σχολάμε στις 12:30, περνώντας ένα παραγωγικό 5ωρο με τα παιδιά κάθε ημέρα. Σε αυτές τις ώρες το βασικότερο που πρέπει να τους διδάξουμε είναι η αυτοεξυπηρέτηση. Να μάθουν να πλένονται, να τρέφονται, να διαβάζουν μία ταμπέλα, να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ικανοποιούν τις ανάγκες του. Όλα αυτά γίνονται μέσα από επιτραπέζια, κάρτες, βιβλία αλλά και ipad, όπου τα παιδιά παίζουν διάφορα παιχνίδια (ταύτισης, αντίθεσης, ρόλων κτλ) σαν προσομοίωση της ζωής.

Φέτος στη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας κάναμε ένα θεατρικό σκετσάκι όπου αναπαριστούσαμε τη ζωή των παλιών χρόνων, όπου η σύζυγος είναι νοικοκυρά και καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού, οι άνδρες εργάζονται, κόβουν τα ξύλα, τα παιδιά λένε τα κάλαντα κτλ. Πρέπει το παιδί να αντιληφθεί από μικρή ηλικία μερικά πράγματα και σταδιακά να μάθει να αυτοεξυπηρετείται. Όλοι νομίζουν ότι οι γονείς μας θα είναι πάντα δίπλα μας να μας τα παρέχουν όλα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση».

Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη «αναπηρία» του ελληνικού κράτους; «Η παιδεία. Δεν υπάρχει παιδεία. Τελειώνω το σχολείο, προσπαθώ να πάω να πιω έναν καφέ ή να βγω το βράδυ να δω τον αγαπημένο μου Ολυμπιακό και βρίσκω συνέχεια αυτοκίνητα και μηχανές πάνω σε ράμπες, περάσματα και θέσεις αναπήρων. Αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη αναπηρία».

Με χαιρετάει και στρίβει για τη Μακεδονομάχων. Μου υπόσχεται φωναχτά ότι θα έρθει Θεσσαλονίκη να δούμε μαζί τον αγώνα με τη Μάντσεστερ. «Δεν σου κρύβω ότι φοβάμαι και τον Γκιγκς και τον Ρούνεϊ. Αλλά μην ξεχνάς ότι εγώ έχω Μήτρογλου. Να τον ακούς τον δάσκαλο!».


Διαβάστε περισσότερα...

Πολλές τιμές του Παρατηρητηρίου τιμών, εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβότερες από εκείνες της αγοράς


Αγωγή στην Επιτροπή προμηθειών Υγείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αγωγή σε βάρος της Επιτροπής προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) κατατέθηκε, από την επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για αθέτηση των όρων μιας σύμβασης, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του ο καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Μάρδας.

Όπως αναφέρει για την υπόθεση ο κ. Μάρδας, μια επείγουσα μελέτη, για λογαριασμό της ΕΠΥ, που εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και η οποία αν και ολοκληρώθηκε κατά τα προβλεπόμενα σε 50 περίπου ημέρες, τον Δεκέμβριο του 2011, η διαδικασία αποδοχής ή μη των λύσεων που πρότεινε, δεν έχει κλείσει ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΥ είναι ο κεντρικός φορέας διοίκησης των προμηθειών υγείας.

Αναλυτικότερα, Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου του 2011, μελέτη αναδείκνυε τις πανάκριβες τιμές στα ορθοπεδικά υλικά, που ήταν αναρτημένες στο παρατηρητήριο τιμών της ΕΠΥ. Οι τιμές αυτές, ήταν υπερπολλαπλάσιες από εκείνες της αγοράς ίδιων προϊόντων παραγομένων σε παλαιά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανέδειξε το πρόβλημα, προσκλήθηκε, μετά από εντολή του τότε υπουργού Υγείας, να προτείνει άμεσα λύσεις έτσι ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του τρόπου λειτουργίας της ΕΠΥ, τόσο στο Παρατηρητήριο τιμών όσο και σε άλλους συναφείς με τις προμήθειες υγείας χώρους αρμοδιότητας της ΕΠΥ.

Όμως, από τον Μάιο του 2011 και παρά τις πιέσεις ορισμένων μελών (μιας μειοψηφίας) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΥ υπέρ της γρήγορης έναρξης της μελέτης, τα συμβαλλόμενα μέρη κατέληξαν σε μια πρόταση συνεργασίας (μέσω μιας σύμβασης έργου) στα μέσα του Οκτωβρίου. Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της έρευνας, η ολοκλήρωσή της μελέτης έλαβε χώρα στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2011.

Οι προτάσεις της έρευνας παραδόθηκαν στους χρόνους που ορίστηκαν. Μια τριμελής επιτροπή αξιολόγησης συστήθηκε από την ΕΠΥ, για να παραδώσει το πόρισμά της άμεσα κατά τα προβλεπόμενα.

Μετά από οκτώ μήνες -στις 23 Αυγούστου 2012- από την ημέρα κατάθεσης και του τελευταίου μέρους της έρευνας, ταχυδρομήθηκε το εν λόγω πόρισμα στους μελετητές. Αυτό, απέρριπτε τις λύσεις της μελέτης στο σύνολό τους. Το ΔΣ της ΕΠΥ με μια ισχνή πλειοψηφία των μελών του, αποδέχθηκε το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης. Οι μελετητές, όμως, δεν κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για το εν λόγω πόρισμα πριν την κατάθεσή του στο ΔΣ της ΕΠΥ.

Όπως σημειώνει ο κ. Μάρδας: "Η μη αποδοχή μέρους των αποτελεσμάτων-προτάσεων της οποιασδήποτε μελέτης είναι καταρχάς θεμιτή. Είναι μέρος ενός συστήματος αξιολόγησης. Το ακατανόητο όμως στην προκειμένη περίπτωση, είναι το εξής:

Γιατί δεν κοινοποιήθηκε, όπως είθισται και όπως προβλεπόταν ρητά στη σύμβαση ΑΠΘ-ΕΠΥ, το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης στους μελετητές έγκαιρα, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απαντήσεων τόσο προς την εν λόγω επιτροπή, όσο και προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΥ;

Οι απόψεις της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης, γενικόλογες και αόριστες, θεωρήθηκαν απαράδεκτες από τους μελετητές. Έτσι, σε τετρασέλιδη επιστολή-απάντηση, δυο ημέρες μετά τη λήψη του εν λόγω πορίσματος μέσα στο καλοκαίρι, οι μελετητές κατέρριπταν όλες τις θέσεις της εν λόγω επιτροπής.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα στα τέλη Αυγούστου του 2012. Έκτοτε η ΕΠΥ δεν έδωσε σημεία ζωής".

Αρχές Ιανουαρίου του 2013, η Νομική Υπηρεσία του ΑΠΘ επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΕΠΥ ζητώντας εξηγήσεις για την παράβαση των όρων της σχετικής σύβασης. Επίσης, ζητούσε να μάθει κατά πόσο ασχολήθηκε το ΔΣ της ΕΠΥ με τα όσα εξέθεταν οι μελετητές με την επιστολή τους στα τέλη του Αυγούστου.

Τότεμ η Νομική Σύμβουλος του Πανεπιστημόου διαπίστωσε ότι η Πρόεδρος της ΕΠΥ, δεν είχε γνώση της επιστολής των μελετητών, η οποία είχε σταλεί προς την ίδια με συστημένη επιστολή στις 28 Αυγούστου.

Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε η επιστολή, οπότε η Πρόεδρος της ΕΠΥ την κοινοποίησε στην επιτροπή αξιολόγησης για τα περαιτέρω, με το διακριτικό «εξαιρετικά επείγον». Η αποστολή αυτή έγινε στις 14 Ιανουαρίου του 2013.

Κατά τα τέλη του 2013, η επείγουσα μελέτη που στην ουσία άρχισε τον Μάιο του 2011 ακόμη συζητιόταν. Έτσι η νομική υπηρεσία της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ κατάθεσε αγωγή κατά της ΕΠΥ (με κοινοποίηση στον Υπ. Υγείας) με θέμα την κατάφορη παραβίαση των όρων της σύμβασης μιας επείγουσας μελέτης που ολοκληρώθηκε σε 50 περίπου ημέρες και ουδέποτε έληξε ο κύκλος της τελικής αποδοχής ή της απόρριψής της.

"Στην δεύτερη περίπτωση περιμέναμε φυσικά να ακούσουμε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας των προβλημάτων του συστήματος" όπως σημειώνει ο κ. Μάρδας.

Σήμερα, λοιπόν, παρά τις κάποιες βελτιώσεις, πολλές τιμές του Παρατηρητηρίου τιμών, εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβότερες από εκείνες της αγοράς με κερδισμένους τους προμηθευτές.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το εξής: η τιμή του Παρατηρητηρίου τιμών για τον νάρθηκα γόνατος τεσσάρων σημείων λίγο πριν την αγωγή ήταν 444 ευρώ. Η χονδρική τιμή του για προϊόντα μη προερχόμενα από χώρες χαμηλού κόστους, ανερχόταν σε 58 ευρώ. Η διαφορά τιμής λοιπόν -σε ένα μόνο προϊόν- ανέρχεται σε 386 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Αφιλόξενα πεζοδρόμια για ανάπηρους και ηλικιωμένους


Να σπρώχνεις το καροτσάκι με το μωρό σου ή να είσαι ηλικιωμένος ή να έχεις κινητικά προβλήματα ή να αντιμετωπίζεις προβλήματα όρασης, και να κυκλοφορείς στην πόλη της Καλαμάτας: Σίγουρα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο... Ειδικά μάλιστα όταν οι οδηγοί κλείνουν την πρόσβαση στις ράμπες των πεζοδρομίων (όπου υπάρχουν), γιατί εκεί βολεύονται να παρκάρουν, ή όταν το πεζοδρόμιο όπου προσπαθείς να κινηθείς έχει ακατάλληλο πλάτος, σπασμένες πλάκες, μπαλώματα, διάφορες πραμάτειες, καθώς και παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Αφιλόξενα πεζοδρόμια για ανάπηρους και ηλικιωμένους (φωτογραφίες)

Σε μια υποτίθεται αναπτυσσόμενη τουριστικά πόλη, όλα τα πεζοδρόμια ακόμη και μέσα στο κέντρο -εκτός από αυτά της οδού Αριστομένους και ίσως τους πεζόδρομους, όπου επίσης η αυθαιρεσία συχνά... πηγαίνει σύννεφο- παρουσιάζουν προβλήματα κι είναι γεμάτα παγίδες.

Η "Ε" μίλησε με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι βιώνουν στις καθημερινές μετακινήσεις τους την κατάσταση αυτή, και ιδού τι μας είπαν:

Η Μαίρη Θεοδωρακοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥΦΑΜΕΑ), θεωρεί επικίνδυνα τα πεζοδρόμια της Καλαμάτας ακόμη και για ανθρώπους χωρίς κινητικά προβλήματα - "πόσω μάλλον όταν οι ράμπες είναι κλειστές από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια στραπατσαρισμένα", επισημαίνει. Λέει ακόμη ότι "παρά τα τόσα έργα στην πόλη και την διαπλάτυνση πεζοδρομίων, η Καλαμάτα έχει μεγάλη έλλειψη σε πεζοδρόμια, και οι άνθρωποι με αναπηρίες νιώθουν παραγκωνισμένοι, γιατί δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους". Επιπλέον πιστεύει ότι "η πόλη μας υστερεί και ως προς τη συνείδηση των ανθρώπων", - και προσθέτει ότι "πολλές φορές έχω κρατηθεί να γράψω μια ταμπέλα πάνω σε ένα αυτοκίνητο, γιατί ο οδηγός του μάλλον δεν μπορεί να σκεφτεί μόνος του ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι".

Επισημαίνει τέλος πως σε μια πόλη με τουριστική προοπτική "είναι κρίμα να διώχνουμε τον κόσμο - γιατί σίγουρα ένας πολιτισμένος άνθρωπος τα εντοπίζει αυτά".

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, γεν. γραμματέας της Περιφερειακής Ενωσης Νοτίου Πελοπονννήσου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, δεν τρέφει αυταπάτες ότι με ένα μαγικό ραβδί θα αλλάξει η νοοτροπία των οδηγών ή όσων βάζουν εμπόδια στα πεζοδρόμια. "Τέτοια φαινόμενα πάντα θα υπάρχουν γιατί ο καθένας κοιτάει τη βόλεψή του, μα και εμείς την προσπάθειά μας πάντα την κάνουμε", λέει. Ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές μέσα στην πόλη, που τις ξέρουν. "Πλέον για μένα παίζει ρόλο ότι ζω στην Καλαμάτα και διαλέγω συγκεκριμένες διαδρομές, γιατί τα πεζοδρόμια είναι στενά, ο καθένας αφήνει το μηχανάκι του πάνω, ή σε κάποια σημεία δεν μπορείς να περάσεις με τους κάδους - εκτός από τα καινούργια πεζοδρόμια που διαθέτουν και οδηγούς όδευσης", αναφέρει. Το άλλο θέμα που απασχολεί την ένωσή τους είναι τα ηχητικά φανάρια: "Υπάρχει μόνο ένα, το οποίο ενεργοποιείται με τηλεχειριστήριο στη Φραντζή, όχι όμως για να περάσεις την Αριστομένους".

Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι αθλητής τένις με αμαξίδιο και επισημαίνει πως η κατάσταση "έχει βελτιωθεί στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν μεγαλώσει τα πεζοδρόμια κι έχουν γίνει πεζοδρομήσεις, οπότε είναι πιο εύκολη η πρόσβαση". Βέβαια προσθέτει ότι "οι συμπολίτες μας δεν σέβονται τις ράμπες και παρκάρουν εκεί, οπότε και στο κέντρο γίνεται δύσκολο να κινηθείς. Και επιπλέον παρκάρουν στις θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ". Εχοντας εμπειρία από τα ταξίδια του στο εξωτερικό, όπου πηγαίνει για αγώνες, επισημαίνει ότι "εκεί τα πράγματα αυτά είναι αυτονόητα, γιατί υπάρχει ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, και σίγουρα κάποιος με αναπηρία κυκλοφορεί πιο άνετα - όχι μόνο με το αμαξίδιο, αλλά και με τις συγκοινωνίες". Αλλωστε για ένα άτομο με αναπηρία "το ζητούμενο δεν είναι να μας κουβαλάει κάποιος, αλλά μόνοι μας να ξεκινήσουμε και να καταλήξουμε σε έναν προορισμό χωρίς βοήθεια". Αντίθετα, "μέσα στην πόλη της Καλαμάτας δεν το καταφέρνεις ακόμα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα ΑΜΕΑ: Οπως λέω, από μια ράμπα μπορεί να περάσει και ένας αρτιμελής, μπορεί να ανέβει και ένα ΑΜΕΑ, ένας ηλικιωμένος ή μια κυρία με καρότσι μωρού. Από μια σκάλα, μόνο ένας".

Ο Παναγιώτης Γεωργίκος, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας λέει ότι "υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στα πεζοδρόμια της Καλαμάτας". Ιδιαίτερα οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, όπως λέει, αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τους ποδηλατόδρομους: "Προχθές στα καφενεία περίμενα το λεωφορείο στα ουζάκια. Μια γυναίκα περπατούσε στο πεζοδρόμιο και της δίνει μια και την πετάει κάτω ένα ποδήλατο", λέει. Και προσθέτει ότι "η νοοτροπία πολλών οδηγών και ποδηλατών είναι πολύ επικίνδυνη. Παρκάρουν όπου βρίσκουν και δεν σέβονται τους πεζούς πάνω στα πεζοδρόμια που δεν έχουν καν χώρο για να περπατήσουν άνετα". 



Διαβάστε περισσότερα...

Το internet των ΑΜΕΑ


Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίζοντας στις 28 Νοεμβρίου 2013 με σχεδόν απόλυτη ομοφωνία την πρόταση για την Οδηγία για την Προσβασιμότητα των Ιστοσελίδων του Δημοσίου Τομέα, δεν έκανε απλώς ένα βήμα για την αποδοχή ενός αιτήματος ετών του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Βάζει τις βάσεις για την εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η τεράστια σε μέγεθος ευρωπαϊκή αγορά της πληροφορικής την υλοποίηση και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να ακολουθήσει τη στρατηγική εταιρειών κολοσσών στην παγκόσμια αγορά, που άρχισαν σιγά αλλά σταθερά να εντάσσουν στο σχεδιασμό των προϊόντων και των υπηρεσιών τους τις Αρχές της Σχεδίασης για Όλους (π.χ., αναγνώστης οθόνης σε smartphones, παραγωγή ψηφιακών ομιλούντων βιβλίων). Το αναδυόμενο νομοθετικό πλαίσιο στην Ε.Ε. λαμβάνει τη σκυτάλη από την πρωτοποριακή για το τεχνικό της περιεχόμενο «Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», που έχει κυρωθεί μέχρι στιγμής από 139 Κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνθήκη η οποία πρόσθεσε έναν ακόμα λίθο στη δικαίωση του διαχρονικού αγώνα των ατόμων με αναπηρία. Στην Ευρώπη σήμερα, 80 εκατομμύρια πολίτες με αναπηρία και 87 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση όταν προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Κρατών-Μελών, καθώς αυτές σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες αλληλεπίδρασης τους με αυτές. Για την επίλυση αυτού του ολοένα και δυσχερέστερου προβλήματος, που αποτελεί καταλύτη κοινωνικού και τεχνολογικού αποκλεισμού, το αναπηρικό κίνημα υπό την αιγίδα του EDF έχει δώσει μάχες υποστηρίζοντας την προσβασιμότητα στο περιεχόμενου του διαδικτύου ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία.

Η εν λόγω Οδηγία αντικειμενικά έχει ταυτιστεί με τη δράση και την παρουσία Ελλήνων σε σημαντικές θέσεις ευθύνης σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας της, σε τεχνοκρατικό (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), πολιτικό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και κινηματικό (European Disability Forum). Με την ψήφισή της δε από το Ευρωκοινοβούλιο έχει την προοπτική να αποτελέσει μία μεγάλη Ευρωπαϊκή επιτυχία με ελληνικό χρώμα, καταδεικνύοντας ότι η χώρα μας και οι άνθρωποί της, με συντονισμένες ενέργειες εντός και εκτός Ελλάδος, πρωτοστατούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων της δημοκρατίας, της ισονομίας και της υπεράσπισης των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας στην Ελλάδα, στην Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο. Ο σκοπός άλλωστε διαφέρει σημαντικά από εκείνο αρκετών άλλων οδηγιών. Ξεπερνά το πλαίσιο της τεχνοκρατικής αντιμετώπισης ενός θέματος με οικονομοτεχνικούς όρους, σε μία ευρωπαϊκή αγορά που επιζητά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Ακόμα όμως και υπό αυτό το πρίσμα, προσφέρει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς, με τρόπο που να ενσωματώνει την αναπηρία, την τυποποίηση και την εναρμόνιση της προσβασιμότητας ως μέσο εκσυγχρονισμού της, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική και με συγκομιδή ηθικών, κοινωνικών και οικονομικών καρπών.

Αναδεικνύοντας ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το θέμα της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, η Οδηγία περιλαμβάνει πρόνοιες για την εφαρμογή δράσεων για τη διασφάλιση του. Λανθασμένα από τους περισσότερους, η έννοια της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας θεωρείται ότι αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μόνο από τα άτομα με αναπηρία ή τους ηλικιωμένους. Παραγνωρίζεται επομένως το δεδομένο ότι η εύκολη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες αφορά εν τέλει όλους μας, καθώς δεν μας είναι ακόμα εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας πολίτες με αναπηρία, που στερούνται της οιαδήποτε εναλλακτικής διόδου λόγω της απροσπελασιμότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Η αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών και ιδιαιτέρως των αρμοδίων στη λήψη αποφάσεων που ευθύνονται λιγότερο ή περισσότερο για τη διάθεση δημόσιων διαδικτυακών υπηρεσιών, είναι αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της απροσπελασιμότητας του διαδικτύου. Στη χώρα μας για παράδειγμα, μόνο το 1% των διαδικτυακών υπηρεσιών θεωρούνται πλήρως προσβάσιμοι και εύχρηστοι, εικόνα που δυστυχώς δε διαφέρει από τον μέσο όρο της ΕΕ, με εξαίρεση λίγα αναπτυγμένα Κράτη. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε ότι κατά τρόπο ανάλογο της κατασκευής, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, ενός σπιτιού το οποίο θα στεγάσει ένα νέο ζευγάρι, τα βρέφη τους, αργότερα τα ενηλικιωμένα παιδιά τους και πολύ αργότερα τους ίδιους τους ηλικιωμένους γονείς, και οι διαδικτυακές υπηρεσίες, και ιδιαιτέρως των δημοσίων υπηρεσιών, θα πρέπει εκ σχεδιασμού να εμπεριέχουν όλα εκείνα τα δομικά συστατικά που να τις καθιστούν προσβάσιμες και εύχρηστες, σεβόμενες τις ιδιαίτερες ανάγκες αλληλεπίδρασης για το μεγαλύτερο δυνατό σύνολο τελικών χρηστών, χωρίς αποκλεισμούς. Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η ανισότητα που βλάπτει ΑμεΑ και ηλικιωμένους, που είναι αποκομμένοι και έχουν ανάγκη από την εύκολη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Εκ των πραγμάτων, η ψήφιση από την Επιτροπή είναι ένα μεγάλο βήμα, απαιτούνται όμως ακόμα κάποια προκειμένου να φτάσουμε στον τελικό στόχο. Ο χρόνος για τους πολίτες με αναπηρία κυλά εις βάρος τους καθώς μέρα με τη μέρα προσφέρονται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών, που ορθά μεν αντικαθιστούν την παραδοσιακή διαπροσωπική επαφή προς όφελος της διαύγειας και της απλοποίησης των διαδικασιών, στερούν όμως από τους πολίτες με αναπηρία το δικαίωμα στην πληροφόρηση, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία και γενικότερα στην κοινωνική ένταξη, εφ' όσον δεν κατασκευάζονται με τις ορθές τεχνικές προδιαγραφές. Γι' αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ε.Ε., με πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σε συντονισμό με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, να προωθήσει την ολοκλήρωση της συζήτησης της Οδηγίας στο Συμβούλιο των Υπουργών, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας η Οδηγία να γίνει νομική πραγματικότητα. Μια μεγάλη ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας με Ελληνικό χρώμα!

Η πορεία της Οδηγίας

• Στις 28/11 ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς

• Η Ελληνική Προεδρία πρέπει να την αναγνωρίσει ως σημαντική προτεραιότητα

• Το Συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσει σε μία θέση

• Η Επιτροπή πρέπει να την αναγνωρίσει ως σημαντική προτεραιότητα

• Προεδρία – Συμβούλιο – Επιτροπή διαβουλεύονται στην έναρξη της Προεδρίας

• Κατόπιν, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ψηφίζει και εγκρίνεται.

*Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA), του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ (EDF)και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ)

*Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, είναι Ευρωβουλευτής, Εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο της Κοινοτικής Οδηγίας για την Προσβασιμότητα των Ιστοσελίδων του Δημοσίου Τομέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε


Τι αναφέρει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα".

Πρόσφατα η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", ένα πλάνο δράσης για την αναβάθμιση της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην χώρα.

H Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) αντιδρά με δελτίο τύπου που εξέδωσε.

"Το Σχέδιο ωστόσο ούτε εθνικό είναι, καθώς συντάχθηκε μέσα από απόλυτη μονομέρεια, ούτε τα δικαιώματα έρχεται να υπηρετήσει. Αποτελεί έναν επιδερμικό απολογισμό δράσεων, ο οποίος αντί να εξετάζει τα προβλήματα με στόχο την αντιμετώπισή τους, τα παρακάμπτει προτάσσοντας εκ των προτέρων τον αντίλογο στις αιτιάσεις που υφέρπουν" αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά:

"Πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ένα πλάνο δράσης για την αναβάθμιση της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην χώρα. Ή τουλάχιστον αυτός θα έπρεπε να είναι ο σκοπός μιας τέτοιας φιλόδοξης προσπάθειας. Το κείμενο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να καλύψει κενά ετών, καθώς πρόσφατα τα δικαιώματα μπήκαν στην κυβερνητική ατζέντα ως συγκεκριμένη θεματική άσκησης πολιτικών μέσα από την σχετική ρητορική και σημειολογία. Την όποια θετική σκέψη υποδοχής του Σχεδίου έρχεται να σκιάσει ο τρόπος με τον οποίο το κείμενο δόθηκε στην δημοσιότητα:

Παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ωστόσο μοιάζει να είναι προσχηματική (άλλωστε έχει ήδη τυπωθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ τίθεται σε διαβούλευση) καθώς δεν έγινε καμία προηγούμενη συζήτηση με οργανώσεις και οργανισμούς δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα ούτε βασίζεται, όπως θα όφειλε, στις τόσες τεκμηριωμένες εκθέσεις που αναδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στα επί μέρους πεδία των δικαιωμάτων.

Το κείμενο συνιστά στο μεγαλύτερο μέρος του συρραφή του ισχύοντος δικαίου και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται από διάφορα υπουργεία. Παρουσιάζονται κατακερματισμένα χωρίς μεταξύ τους συσχετισμό και χωρίς κοινό στόχο. Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από λογική απολογισμού προγράμματος και όχι πολιτικής στρατηγικής που αποσκοπεί σε κάτι ιδιαίτερα ουσιαστικό και κρίσιμο την περίοδο που διανύουμε: την προστασία των δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις που ήδη έχουν υποδειχθεί από διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς και οργανώσεις, αλλά και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (όταν αυτό συμβαίνει, πχ στο θέμα των συνθηκών κράτησης, γίνεται εργαλειακά).

Το Σχέδιο χαρακτηρίζεται από ανισομέρεια ως προς τις διαφορετικές κατηγορίες δικαιωμάτων. Έτσι, ενώ για την δικαιοσύνη υπάρχουν λεπτομερή προγράμματα με προϋπολογισμούς (αν και χωρίς χρονοδιαγράμματα), για την μετανάστευση, τις φυλακές, κ.α. το Σχέδιο στέκεται σε γενικολογίες. Για παράδειγμα, ενώ για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές ως στόχος αναφέρεται η «αποτελεσματικότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων» δεν γίνεται καμιά αναφορά στις δομικές αδυναμίες που εμποδίζουν την απορρόφηση αυτή.

Παρομοίως, οι σχεδιασμοί για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην υγεία μοιάζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου, την στιγμή που μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μένει ανασφάλιστο χωρίς πρόσβαση στις δομές υγείας: το μόνο που εξετάζει το Σχέδιο είναι η ‘ελεύθερη κίνηση των ασθενών’. Επίσης, στα θέματα αλλοδαπών, αν και αναγνωρίζει ότι έγιναν παραβιάσεις δικαιωμάτων σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης (βλ. αποφάσεις ΕΔΔΑ), οι δράσεις που προτείνει για την διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης (δηλ. κυρίως την λειτουργία κέντρων κράτησης), όχι μόνο δεν καλυτερεύουν το ζήτημα αλλά είναι αυτές που το δημιουργούν (απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, μακρύς χρόνος κράτησης, κλπ). Ως προς την κτήση ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών, το σημερινό νομικό κενό εκλαμβάνεται ότι υπηρετεί την «ομαλότερη κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των τέκνων τους», ενώ η αναμενόμενη τροποποίηση των ν. 3838 και 3386 εκτιμάται ότι «θα εξαλείψει το ρατσισμό και τα κοινωνικά στερεότυπα απέναντι στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς».

Μάλιστα, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης ιθαγένειας περιγράφεται ως "δράση εν εξελίξει", ενώ στην πραγματικότητα είναι "δράση στο συρτάρι". Τέλος, το Σχέδιο αναφέρει ότι «η πείνα, η έλλειψη στέγης, η μακροχρόνια φτώχεια αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και αποτελούν ουσιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χωρίς να υποδεικνύει κανένα απολύτως μέτρο και πολιτικές για το θεμελιώδες ζήτημα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε ζητήματα κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.

Επίσης διαπιστώνει κανείς σημαντικές απουσίες επί μέρους θεματικών. Για παράδειγμα, δεν γίνεται καμία αναφορά:

Στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στη λειτουργία των φορέων προώθησης ισότητας (βλ. και εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ή της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Στην θρησκευτική ελευθερία και όλες τις επί μέρους θεματικές (τζαμί και νεκροταφείο όπου ζουν μουσουλμάνοι, αποτέφρωση νεκρών, σαρία στην Θράκη, βακούφια στην Θράκη και τα Δωδεκάνησα κλπ.)

Στα ζητήματα ενδο-οικογενειακής βίας.

Στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια μετά και την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του ΕΔΔΑ.

Στα δικαιωμάτων που συνέχονται με την Ψυχική υγεία και τα οροθετικά άτομα.

Στο ζήτημα της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στην φιλόδοξη «Εθνική Στρατηγική Ένταξης», η οποία φαίνεται να έχει ξεχαστεί.

Στο εργασιακό trafficking, ύστερα μάλιστα μετά την υπόθεση Μανωλάδας και αλλού.

Στα ζητήματα επιστροφών-απελάσεων αλλοδαπών και τα σχετιζόμενα προβλήματα.

Στον ρατσισμό και την ρατσιστική βία.

Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει πολλές ειδικότερες ελλείψεις ή ανακρίβειες. Σταχυολογούμε ορισμένες από αυτές:

Σελ. 39: Οι συνθήκες κράτησης, όχι μόνο στα αστυνομικά κρατητήρια αλλά και εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απαγόρευσης της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Σελ. 41: Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ Κέντρων Ταυτοποίησης Υπηκοότητας και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής αφορά μόνο την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και δεν καλύπτει τους λοιπούς προαναφερόμενους χώρους κράτησης. Σημειώνεται δε ότι δεδομένου της έλλειψης προσωπικού στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής οι ανάγκες λειτουργίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των κινητών της μονάδων καλύπτονται κυρίως από ΜΚΟ και αστυνομικό προσωπικό.

Σελ. 42: Δεν αναφέρεται πως θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη ως εθνικού μηχανισμού πρόληψης. Οι σχετικές αναφορές στη σελ. 47 δεν κρίνονται επαρκείς.

Σελ. 42, Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας: Το Γραφείο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, ενώ και το ίδιο το νομοθετικό του πλαίσιο δεν ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές που πλέον ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ως προς την ανεξαρτησία και αμεροληψία τέτοιου ελεγκτικού μηχανισμού.

Σελ. 50: Αναφορικά με το σωφρονιστικό σύστημα δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι βελτιώσεις αναμένεται να επιφέρει ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας. Επιπλέον, δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα των υποδίκων που συμβάλλει στον υπερπληθυσμό και στις κακές συνθήκες κράτησης. Η ανέγερση νέων καταστημάτων κράτησης από μόνη της δεν αρκεί για την επίλυση των προβλημάτων. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα της επανένταξης των αποφυλακισθέντων.

Σελ. 55: Σχετικά με τη συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις εθνικές δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα, βλ. τις σχετικές αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σελ. 83: Θα πρέπει να γίνεται χρήση του όρου «σεξουαλικού προσανατολισμού» αντί «γενετήσιου προσανατολισμού».

Σελ 144 επ.: Άσυλο-πρόσφυγες: Δεν είναι ξεκάθαρη η αναφορά στο μεταβατικό στάδιο της διαδικασίας ασύλου. Δεν υπάρχει αναφορά στην Υπουργική Απόφαση «Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου, ψυχοκοινωνικής διάγνωσης και υποστήριξης και παραπομπής των εισερχομένων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα υπηκόων τρίτων χωρών σε δομές πρώτης υποδοχής» που ενώ θέτει κάποιες σωστές βάσεις σε αυτά τα ζητήματα, το πεδίο εφαρμογής της περιορίζεται στις δομές της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. . Οι αναφορές στα σχετικά με την Yπηρεσία Ασύλου χρειάζονται επικαιροποίηση. Υπάρχει σύγχυση ως προς τα ζητήματα Πρώτης Υποδοχής, Ασύλου (παλαιά και νέα διαδικασία) και υποδοχή αιτούντων ως προς το τι έχει επιτευχθεί, στα προβλήματα και τις λύσεις.

Σελ. 155: Ανεπαρκέστατη αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τα ζητήματα του ασύλου.

Σελ. 187: Σύμβαση των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία: δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς τη λειτουργία εθνικού οργάνου ελέγχου, όπως αυτή επιτάσσει.

Κοντολογίς, το Σχέδιο ούτε εθνικό είναι, καθώς συντάχθηκε μέσα από απόλυτη μονομέρεια, ούτε τα δικαιώματα έρχεται να υπηρετήσει. Αποτελεί έναν επιδερμικό απολογισμό δράσεων, ο οποίος αντί να εξετάζει τα προβλήματα με στόχο την αντιμετώπισή τους, τα παρακάμπτει προτάσσοντας εκ των προτέρων τον αντίλογο στις αιτιάσεις που υφέρπουν.

Παίρνει, έτσι, την μορφή διοικητικού υπομνήματος με εμφανή διάθεση να διεκπεραιώσει μια υποχρέωση και να παρουσιάσει μια εξωραϊσμένη κατάσταση πραγμάτων. Θα περιμέναμε ακριβώς την αντίθετη λογική: να εξέταζε τις ανάγκες και τις πραγματικότητες επί του πεδίου, το ισχύον δίκαιο, τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις ώστε να προτείνει βελτιώσεις, λύσεις, εναρμόνιση με τις εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές. Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους ήδη έχουν δηλώσει δεν τους ενδιαφέρουν τα δικαιώματα του ανθρώπου".



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Κάποιους ενοχλούσε και τον έβαλαν όπου τους… βόλευε


Ο κάδος ανακύκλωσης "ανάχωμα" στο σημείο διέλευσης ατόμων με αναπηρία!!!




Ένας κάδος… χίλιες λέξεις. Στην καρδιά της Πάτρας έξω από το Δημαρχείο, κάποιοι είχαν δυσκολίες με τον κάδο ανακύκλωσης και τον μετέφεραν εκεί που τους βόλευε.

Έκαναν τη δουλειά τους και έκριναν που η σωστή θέση είναι το σημείο απ' όπου εξυπηρετείται η διέλευση ατόμων με αναπηρία.

Καλά αυτοί, αλλά δεν έκανε αίσθηση σε κανέναν από τους αρμόδιους αυτή η εικόνα; Γιατί ο κάδος παρέμενε σε αυτό το σημείο για περισσότερο από δέκα ώρες. Προφανώς κάποιοι έκριναν πως δεν αξίζει τον κόπο ν’ ασχοληθούν με τέτοια θέματα.



Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια για το άνοιγμα τις Κυριακές από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων


Ενημερωτική εκστρατεία για τις αρνητικές συνέπειες του μέτρου.

Ενημερωτική εκστρατεία με σκοπό τη συν-διοργάνωση με τους εμπόρους Εθνικής Διάσκεψης για τις συνέπειες του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ξεκινά από αύριο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σήμερα το μεσημέρι η Ομοσπονδία μαζί με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής διαμαρτυρήθηκαν στην κατάμεστη από κόσμο οδό Ερμού και μοίραζαν στον κόσμο ενημερωτικό κείμενο για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στις μικρο-μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Με κύρια συνθήματα «Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή» και «Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες» οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από το Σύνταγμα και διέσχισαν την οδό Ερμού.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Μεταξία Στεκουλέα, «το υπουργείο μας είπε ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί ο τζίρος και θα βοηθηθούν οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, που σε ποσοστό 80% είναι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. Όμως αποτέλεσμα του ανοίγματος τις Κυριακές είναι οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις να κλείσουν μια ώρα νωρίτερα και να κυριαρχήσουν απόλυτα οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι και τα malls. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ πέρσι έκλεισαν 90.000 επιχειρήσεις και συνεχίζουν να κλείνουν με αυξανόμενο ρυθμό, διότι η φορολογία αυξάνεται πάρα πολύ με τη νέα χρονιά και ο τζίρος βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση. Συγχρόνως, σε μικρο-μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 6-8 μήνες. Είναι δυνατόν, όταν δεν πληρώνονται για τις καθημερινές, να πληρωθούν για τις Κυριακές;»

«Η ουσία είναι» συμπλήρωσε η κ. Στεκουλέα «ότι θέλουν ο συρρικνωμένος τζίρος των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων να πάει στις πολυεθνικές».

Και κατέληξε: «Η συντριπτική πλειονότητα των μικροεμπόρων μας έχει δηλώσει ότι ανοίγει τις Κυριακές αναγκαστικά. Έχουμε από τα μεγαλύτερα ωράρια της Ευρώπης. Ο χρόνος φτάνει. Χρήματα δεν έχουμε. Όταν δεν υπάρχει εισόδημα, οι τζίροι μειώνονται».

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αποφάσισε να συνεργασθεί με άλλες 10 Ομοσπονδίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συντονίσουν όλοι μαζί τον αγώνα τους.

Όπως σημείωσε η κ. Στεκουλέα «τα προβλήματα είναι πλέον συνολικά. Και το κυρίαρχο είναι η κατάλυση της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».



Διαβάστε περισσότερα...

Σε δικαστές, ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους το πλεόνασμα


Πόσα εκατομμύρια και πώς θα δώσει η κυβέρνηση.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν πρότασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αποφάσισε σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αποφάσισε που θα διατεθούν τα 500 εκατ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2 τρίτα των 800 εκατ. ευρώ, που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα(εκτός απροόπτου) για το 2013, θα μοιραστούν στους δικαστικούς, στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου:

Περίπου 4.000 δικαστές και εισαγγελείς θα μοιραστούν 100 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε δικαστικός θα λάβει εφάπαξ σε μέσα επίπεδα το ποσό των 25.000 ευρώ.

Περίπου 70.000 αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα μοιραστούν σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι σε μέσα επίπεδα θα λάβει έκαστος 2.140 ευρώ.

Το εναπομείναν ποσό των 250 εκατ. ευρώ θα το μοιραστούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι. Ωστόσο, υπάρχει πρόταση να αυξηθεί ο αριθμός τους σε 600.000. Επί της ουσίας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μοιραστούν από 416 έως 833 ευρώ ανάλογα με το πόσοι θα μπουν στην διαδικασία.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση καταβολής για ένα εξάμηνο των συντάξεων αναπηρίας


Ανακοίνωση 17.01.14

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους συνταξιούχους του λόγω αναπηρίας, που έχουν λάβει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και των οποίων το σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα έληξε ή πρόκειται να λήξει έως 28/02/2014, ότι κατ' εφαρμογή του άρθρου 16 του Ν.4224/2013 (ο οποίος παρατείνει τη διάταξη του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013), θα καταβάλλεται η σχετική σύνταξη για ένα εξάμηνο εφόσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., χωρίς να απαιτείται καμιά ενέργεια από μέρους τους.

Η καταβολή των σχετικών συντάξεων θα είναι μηνιαία, θα παρατείνεται δε αυτοδίκαια για έξι μήνες από τη λήξη τους. Εάν ο συνταξιούχος εξεταστεί νωρίτερα από το εξάμηνο, η παράταση θα λήγει αυτόματα.

Η σχετική διάταξη εφαρμόζεται και για όσους συνταξιούχους είχαν τύχει της προηγούμενης εξάμηνης παράτασης και δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α.

Η πρώτη καταβολή σύνταξης θα γίνει στις 27/02/2014 και θα δοθούν αναδρομικά οι συντάξεις από τη λήξη τους έως και τη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2014.

Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης των συντάξεων λόγω αναπηρίας, εξακολουθεί να παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB).



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα οχήματα θα είναι αυτοκινούμενα μετά το 2050


Έρευνα καταλήγει στο ότι ο άνθρωπος θα εξαφανιστεί σταδιακά από το βολάν!

Αν κάποιος συνεχίζει να οδηγεί το αυτοκίνητό του μέχρι το 2050, τότε θα μοιάζει με τον Γουίλ Σμιθ στο «iRobot»!

Αν πιστέψουμε τουλάχιστον την έρευνα της IHS Automotive, η οποία προβλέπει ότι όλα τα αμάξια που θα κυκλοφορούν στους δρόμους του 2050 θα είναι αυτο-οδηγούμενα.

Μέχρι το 2035, θα υπάρχουν τουλάχιστον 54 εκατομμύρια αυτοκινούμενα οχήματα παγκοσμίως, με τουλάχιστον άλλα 12 εκατομμύρια να πωλούνται κάθε χρόνο, εξαφανίζοντας σταδιακά από τον χάρτη της αυτοκίνησης τον ανθρώπινο παράγοντα.

Και βέβαια προτού θορυβηθείτε από το γεγονός, σκεφτείτε απλά τι αντίκτυπο θα έχει αυτό σε συγκεκριμένες μεταβλητές, όπως ο δείκτης τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τον Egil Juliussen, επικεφαλής αναλυτή της IHS Automotive, οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα θα εκμηδενιστούν με τον τρόπο αυτό, κάνοντας το μέλλον σαφώς ασφαλέστερο.



Κι ενώ τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από το 2020, η έρευνα ισχυρίζεται ότι όταν το κάνουν, θα κυριαρχήσουν στην αγορά με γοργότατους ρυθμούς.

Όσο για την αισιόδοξη κατάληξη, ότι όλα σχεδόν τα οχήματα θα είναι εντελώς φουτουριστικά μέχρι το 2050, αυτό περιλαμβάνει τόσο τα ΙΧ όσο και τα εμπορικής χρήσης οχήματα.



Το μόνο πρόβλημα; Οι άνθρωποι! Γιατί βλέπετε τα οχήματα που θα έχουν στο τιμόνι ανθρώπους θα συνεχίσουν να τρακάρουν μεταξύ τους (και με τα αυτο-οδηγούμενα φυσικά!), «όσο όμως το μερίδιο των αυτοκινούμενων στην αγορά θα μεγαλώνει, οι συνολικοί δείκτες ατυχήματος θα πέφτουν σταθερά», λέει ο Juliussen, που παραθέτει επίσης στα «συν» τη λιγότερη κίνηση αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.



Όσο για την κατανομή των αυτο-οδηγούμενων το 2035, οι ΗΠΑ θα κρατούν τα ηνία με 29%, ακολουθούμενες από Κίνα και Δυτική Ευρώπη, με 24% και 20% αντίστοιχα...



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο περίεργοι νόμοι του σεξ


Δείτε τι ισχύει στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν και αυτοί οι νόμοι. Στην Αμερική το χούφτωμα, η στύση και η ποσότητα δονητών μπορεί να οδηγήσει κάποιον ενώπιων της δικαιοσύνης...

Δείτε εδώ κάποιους από τους πιο περίεργους νόμους για το σεξ που ισχύουν σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής:

Αλαμπάμα: Οι αιμομικτικοί γάμοι είναι νόμιμοι.

Αλάσκα: Τα ελάφια απαγορεύεται να ερωτοτροπούν στους δρόμους της πόλης (στο Fairbanks).

Αριζόνα: Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν περισσότεροι από δύο δονητές στο ίδιο σπίτι.

Αρκάνσας: Το καμάκι και το χούφτωμα στο δρόμο ανάμεσα σε ζευγάρια τιμωρούνται μέχρι και με 30 μέρες φυλάκιση (στο Little Rock.)

Καλιφόρνια: Είναι παράνομο να πωλούνται γεμισμένα αντικείμενα που μοιάζουν με το στήθος (μαξιλάρια boobie) σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από αυτοκινητόδρομο.

Κανένας άνδρας δεν μπορεί να ντύνεται σαν γυναίκα χωρίς την έγγραφη άδεια του σερίφη (στο Walnut, CA)

Κολοράντο: Απαγορεύεται να επιτρέπεις στο σπίτι σου να κάνουν έρωτα άτομα τα οποία δεν έχουν παντρευτεί.

Γεωργία: Απαγορεύονται όλα τα sex toys.

Ιντιάνα: Είναι παράνομο για έναν άνδρα να έχει στύση δημόσια

Αϊόβα: Το φιλί δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πέντε λεπτά.

Κάνσας: Είναι παράνομος ο «σοδομισμός» συμπεριλαμβανομένου του στοματικού έρωτα.

Κεντάκι: Μέχρι το 1975, οι άνθρωποι που φορούσαν μαγιό σε οποιοδήποτε δρόμο της πόλης όφειλαν να έχουν αστυνομική συνοδεία.

Μίσιγκαν: Ένας άνδρας που αποπλανεί ή διαφθείρει μια ανύπαντρη γυναίκα τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλακή.

Αν φοράς σορτς που αφήνει να φαίνεται το εσώρουχο, είναι πταίσμα. Αλλά αν φαίνονται μόνο τα οπίσθια είναι πλημμέλημα (στο Flint).

Μισισίπι: Είναι παράνομο να εξηγείς σε άλλους τι είναι η πολυγαμία.

Η μοιχεία ή το προγαμιαίο σεξ τιμωρείται με πρόστιμο 366 ευρώ ή 6 μήνες φυλακή.

Μοντάνα: Η πορνεία είναι «έγκλημα κατά της οικογένειας».

Νεμπράσκα: Δεν μπορείς να παντρευτείς, αν πάσχεις από γονόρροια (βλεννόρροια).

Νεβάδα: Η πώληση όλων των sex toys είναι παράνομη.

Νιου Τζέρσεϊ: Το φλερτ είναι παράνομο (Στο Haddon Township, NJ).

Νέο Μεξικό: Ο γυμνισμός επιτρέπεται εφ όσον τα γεννητικά όργανα και οι θηλές καλύπτονται.

Νέα Υόρκη: Η μοιχεία είναι παράνομη.

Βόρεια Καρολίνα: Η μοιχεία είναι παράνομη και ένα ζευγάρι δεν μπορεί να κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο αν δεν είναι παντρεμένο!

Βόρεια Ντακότα: Είναι παράνομο να κολυμπάς γυμνός στον Red River μεταξύ 08:00 και 20:00 (Στο Fargo.)
Πενσυλβανία: Ο στοματικός έρωτας είναι παράνομος.

Νότια Καρολίνα: Εάν ένας άνδρας υποσχεθεί γάμο σε μια γυναίκα και εκείνη κοιμηθεί μαζί του, είναι υποχρεωμένος να την παντρευτεί.

Νότια Ντακότα: Είναι παράνομη η δημόσια στύση (ακόμα και κάτω από το παντελόνι).

Τέξας: Είναι παράνομο να κατέχει κάποιος περισσότερους από έξι δονητές.

Γιούτα: Είναι παράνομο να παντρευτείς την πρώτη ξαδέρφη σου πριν από την ηλικία των 65 ή των 55. Ο γάμος σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να γίνει αν αποδείξουν και οι δύο ότι είναι στείροι…



Διαβάστε περισσότερα...

Διασωληνωμένος και σε καταστολή


Ώρες αγωνίας για τον 28χρονο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς".



Ήταν την περασμένη Τετάρτη (16/1) στις 4.30 το απόγευμα, όταν ο 28χρονος με ένα σακίδιο στην πλάτη, διέσχιζε πεζός το δρόμο στον Μαλακώντα Ερέτριας. Την ώρα που πήγε να περάσει απέναντι, έγινε το μοιραίο.Το παλικάρι μόλις είχε βγει από το λεωφορείο που τον μετέφερε από την Αθήνα.



Το τζιπ που ερχόταν δεν τον είδε και τον παρέσυρε, χτυπώντας τον άσχημα στο κεφάλι, ενώ από την σύγκρουση ο 28χρονος πετάχτηκε στο παρμπρίζ του ΙΧ και στη συνέχεια έπεσε αιμόφυρτος και λιπόθυμος στο οδόστρωμα.Το ασθενοφόρο τον μετέφερε αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκίδας και χθες διακομίσθηκε εσπευσμένα στην μονάδα εντατικής θεραπείας του "Γ. Γεννηματάς", όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε καταστολή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ


Νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκινά από την Τρίτη, όπως αποφασίστηκε σήμερα στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του «μπλόκου της Νίκαιας»-από τις περσινές κινητοποιήσεις- με την μαζική συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπόλοιπα μπλόκα από την Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Όπως αποφασίστηκε, από την Τρίτη, θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και από την συμμετοχή θα εξαρτηθεί και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ορατή την προοπτική των μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου.

Εξάλλου, αποφασίστηκε την ερχόμενη Παρασκευή να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, έξω από τις εφορείες, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της AGROTICA.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών, είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να κρατούν, να θεσμοθετηθεί 40.000 αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζεϊμπέκικο από κούνια


Μπορεί να γεννήθηκε μόλις πριν 10 μήνες αλλά ο μικρός Γιάννης έμαθε τι θα πει κέφι και λεβεντιά από την κούνια του. Ο μπόμπιρας από την Καλαμάτα σε ένα ζεϊμπέκικο που θα ζήλευαν πολλοί άντρες.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνος οδηγός λεωφορείου


Οι οδηγοί αστικών λεωφορείων στην Παραγουάη φαίνεται πως χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους. Σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου ο οδηγός ενός λεωφόρου στην Ασουνσιόν παρασύρει έναν ποδηλάτη που την τελευταία στιγμή καταφέρνει να ξεφύγει.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο βινύλιο στον κόσμο


Πρόσφατα η εταιρεία Madison Square Garden αγόρασε το θρυλικό Los Angeles Forum, το οποίο υπήρξε η έδρα της ομάδας του NBA L.A. Lakers, τη χρυσή δεκαετία του 80. Οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε έναν εντυπωσιακό χώρο συναυλιών επενδύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανακατασκευή του.

Για να γιορτάσουν το γεγονός της ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου, αλλά και για να τιμήσουν τόσο το χώρο και την ιστορία του, όσο και την εμβληματικό χαρακτήρα του συγκροτήματος, οι ιθύνοντες της εταιρείας εγκατέστησαν στην οροφή ένα τεράστιο, περιστρεφόμενο ομοίωμα του δίσκου των Eagles, Hotel California.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα


Η βασική αιτία που τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα είναι μία… ανορθογραφία.

Πολλές φορές γίνεται παρανόηση του «δις έκτη» και αντί του σωστού «δίσεκτο», γράφεται «δύσεκτο». Όπου «δυ» σημαίνει… δυστυχία.

Διαβάστε περισσότερα...

Τον χτύπησε αυτοκίνητο την ώρα που κοιμόταν


Ένας Αμερικανός από την Καλιφόρνια κοιμόταν αμέριμνος στο διαμέρισμά του, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο που «εισέβαλε» στην κρεβατοκάμαρά του.

Ένας 27χρονος, ο οποίος φέρεται να οδηγούσε μεθυσμένος, έχασε τον έλεγχο του ΙΧ του και κυριολεκτικά εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα του άτυχου άνδρα. Ο ιδιοκτήτης τραυματίστηκε θανάσιμα, σε αντίθεση με τον οδηγό και τον συνοδηγό του μοιραίου αυτοκινήτου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε το Wi-Fi έρχεται το… Li-Fi


Μια ομάδα επιστημόνων από την Κίνα εφηύραν τον πρώτο λαμπτήρα που εκπέμπει το δικό του σήμα wifi.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης ονόμασαν τη νέα αυτή τεχνολογία Li-Fi και ισχυρίζονται ότι το σήμα που εκπέμπεται από το μικροτσίπ αυτού του λαμπτήρα LED, είναι πολύ πιο ισχυρό από πολλές οικιακές συνδέσεις στην Κίνα.

Κοντά σε μια τέτοια λάμπα μπορούν να συνδεθούν μέχρι και τέσσερις συσκευές. Η τεχνολογία του συγκεκριμένου λαμπτήρα βασίζεται στις συχνότητες του φωτός και όχι στα ραδιοκύματα, σύμφωνα με το Gizmodo.

Ο λαμπτήρας έχει ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ, το οποίο παράγει το σήμα, το οποίο φτάνει τα 150 megabites το δευτερόλεπτο και θεωρείται ταχύτερο από τη μέση ασύρματη σύνδεση στη χώρα.

Τον επόμενο μήνα οι ερευνητές θα αποκαλύψουν δέκα τέτοιους πρωτότυπους λαμπτήρες στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας στη Σανγκάη, προσθέτει δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι γρηγορότερος, φτηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης με το διαδίκτυο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα κινέζικα νοικοκυριά, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν τις παραδοσιακές λάμπες με λαμπτήρες LED.

Η τεχνολογία Li-Fi χρησιμοποιεί μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσουν άλλες μηχανές εκπομπής σήματος wifi, οι οποίες καταναλώνουν μεγάλο μέρος ενέργειας στα συστήματα ψύξης τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί από το Dvice, η σύνδεση χάνεται όταν σβήσει η λάμπα, ενώ οι κατασκευαστές έχουν αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στη σχεδίαση και παραγωγή του μικροτσίπ.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ο αληθινός φίλος σε μαχαιρώνει από μπροστά»


Δεκαπέντε από τα πιο γνωστά γνωμικά του Όσκαρ Ουάιλντ.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ (πλήρες όνομα Όσκαρ Φίνγκαλ Ο'Φλάχερτι Ουίλς Ουάιλντ) γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1854 και πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του1900. Ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός.

Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ’ όλη την δεκαετία 1880, γεύτηκε τη δόξα σαν θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Στις μέρες μας έχει γίνει γνωστός για τα ευφυολογήματά του, το μοναδικό του μυθιστόρημα (Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ), τα θεατρικά έργα του, τις συνθήκες φυλάκισής του καθώς και τον πρόωρο θάνατό του. Πέθανε άπορος στο Παρίσι, σε ηλικία 46 ετών, όπως αναφέρει η Wikipedia.

Μερικές από τα πιο γνωστά γνωμικά και αποφθέγματα που έχει πει είναι τα εξής:

1. Ο αληθινός φίλος σε μαχαιρώνει από μπροστά.

2. Να έχετε αγάπη στην καρδιά σας. Μια ζωή χωρίς αγάπη είναι σαν ένας κήπος που δεν τον φτάνει ο ήλιος και τα λουλούδια του είναι νεκρά.

3. Κάποιοι φέρνουν την ευτυχία όπου κι αν πηγαίνουν, ενώ άλλοι όταν φεύγουν.

4. Να συγχωρείς πάντα τους εχθρούς σου. Τίποτε άλλο δε θα τους ενοχλήσει περισσότερο.

5. Δύο τραγωδίες υπάρχουν στη ζωή: να μην παίρνεις αυτό που θες και να παίρνεις αυτό που θες.

6. Είμαστε όλοι μέσα στο βούρκο, όμως μερικοί κοιτάζουμε τα αστέρια.

7. Η αλήθεια είναι σπάνια αγνή, και ποτέ απλή.

8. Θα έκανα τα πάντα για να ξαναείμαι νέος, εκτός από γυμναστική, να σηκωθώ νωρίς ή να είμαι γίνω αξιοσέβαστος.

9. Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος που να αγοράσει το παρελθόν του.

10. Ανάμνηση είναι το ημερολόγιο που κουβαλάμε όλοι μαζί μας.

11. Δεν είμαι αρκετά νέος για να γνωρίζω τα πάντα.

12. Δεν υπάρχουν ηθικά και ανήθικα βιβλία. Τα βιβλία είτε είναι καλογραμμένα, είτε κακογραμμένα.

13. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στον κόσμο, όσο η αφοσίωση μιας παντρεμμένης γυναίκας. Κάτι για το οποίο ένας άντρας δεν έχει ιδέα τι είναι.

14. Είμαι τόσο έξυπνος, που καμιά φορά δεν καταλαβαίνω ούτε μια λέξη από αυτά που λέω.

15. Το μόνο καθήκον μας απέναντι στην ιστορία είναι να την ξαναγράψουμε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φώκια γεννά το μικρό της


Ένα ξεχωριστό βίντεο από το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής στις ΗΠΑ.

Ο φώκιες γεννούν τα μωρά τους αυτή την περίοδο σε ένα νησάκι 12 χιλιόμετρα ανοιχτά του Μέιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι επιστήμονες έχουν εγκαταστήσει κάμερες για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Η κάμερα στο Νησί των Φωκιών, που αποτελεί Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της γκρι φώκιας.

«Αυτή η κάμερα θα μας βοηθήσει να κάνουμε το αδύνατο: να παρακολουθήσουμε από τα τηλέφωνα, τα tablet και τους φορητούς υπολογιστές τη γέννηση των μωρών για μια περίοδο 60 ημερών», δήλωσε η Δρ. Stephanie Wood της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA).

Οι γκρι φώκιες, που ζυγίζουν πάνω από 130 κιλά γεννούν ένα μωρό τον χρόνο από τον Δεκέμβριο ως τον Ιανουάριο.

Η αποικία που ζει στο Νησί των Φωκιών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Τα μωρά ζυγίζουν περίπου 15 κιλά όταν γεννηθούν, όμως παχαίνουν γρήγορα πίνοντας το γάλα της μητέρας τους.

Οι γκρι φώκιες καθημερινά τρώνε περίπου το 6% του βάρους τους σε ψάρια, οστρακόδερμα, καλαμάρια και χταπόδια.

Κάποτε σπάνιζαν στα νερά της Νέας Αγγλίας λόγω του εκτεταμένου κυνηγιού, ωστόσο από το 1972 που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την Προστασία των Θαλάσσιων Θηλαστικών στις ΗΠΑ ο πληθυσμός τους ανέκαμψε.

Στις απειλές που δέχονται σήμερα συγκαταλέγονται τα δίχτυα αλιείας, τα χημικά, η ρύπανση από πλαστικά και το παράνομο κυνήγι. Το Νησί των Φωκιών είναι κλειστό για το κοινό.





Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικτυακή πλατφόρμα μόνο για... ρομπότ


Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Robo Earth δοκιμάζεται για πρώτη φορά.

Ένα πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Robo Earth, που εδώ και τέσσερα χρόνια χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διαδικτύου αποκλειστικά για ρομπότ, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν αυτή την εβδομάδα.

Η πρώτη δοκιμή γίνεται σε μια προσομοιωμένη αίθουσα νοσοκομείου, όπου τέσσερα «δικτυωμένα» ρομπότ θα εκτελούν από κοινού μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουν ασθενείς. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί από πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητές της ολλανδικής εταιρείας Philips.

Το Robo Earth, σύμφωνα με το BBC, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία τα απανταχού ρομπότ θα επικοινωνούν μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες, ώστε να ανταποκρίνονται με πιο «έξυπνο» τρόπο στο περιβάλλον τους.

Ο απώτερος στόχος είναι τόσο τα ρομπότ, όσο και οι άνθρωποι, να μπορούν μελλοντικά να «ανεβάζουν» (upload) πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων, που θα βρίσκεται στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing) και η οποία θα παίζει το ρόλο ενός κοινού «εγκεφάλου» για έξυπνα μηχανήματα.

Όπως είπε ο επικεφαλής του προγράμματος Ρενέ βαν ντε Μόλενγκραφτ, «το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα ρομπότ συνήθως αναπτύσσονται ειδικά για ένα σκοπό. Όμως οι καθημερινές αλλαγές που συμβαίνουν συνεχώς στο περιβάλλον μας, καθιστούν όλες τις προγραμματισμένες δράσεις τους άχρηστες».

Έτσι, ο στόχος των ερευνητών είναι να υπάρξει ένας κοινός διαδικτυακός «εγκέφαλος» που διαρκώς θα τροφοδοτεί με ανανεωμένες πληροφορίες τα ρομπότ, χωρίς έτσι να χρειάζεται να προγραμματίζονται ξανά από τους ανθρώπους. Αυτό, επίσης, θα «ελαφρύνει» κάποια ρομπότ, τα οποία πλέον - χάρη στο «νέφος»- θα χρειάζονται λιγότερη επεξεργαστική ισχύ ή ενέργεια μπαταρίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ρομπότ θα βρουν το δρόμο τους μέχρι τα σπίτια μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ήδη, μεταξύ άλλων, είναι διαθέσιμες ρομποτικές σκούπες καθαρισμού, ρομποτικοί καθαριστές παραθύρων και ρομποτικές μηχανές κοπής του γρασιδιού. Παράλληλα, αναπτύσσονται πιο ανθρωπόμορφα ρομπότ ως βοηθοί ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Φυσικά, δεν λείπουν και όσοι προειδοποιούν ότι η ύπαρξη ενός διαδικτύου για ρομπότ ίσως έχει και μια «σκοτεινή» πλευρά, καθώς μπορεί να «βάλει ιδέες» στα ρομπότ να αυτοβελτιωθούν και να αυτονομηθούν από τους ανθρώπους.



Διαβάστε περισσότερα...

Hλεκτρομαγνητικά κύματα της NSA σε κλειστά pc


Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) μπορεί να "εισβάλλει" σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ, χάρη σε ένα σύστημα με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times σε άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της, δύο ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έγγραφα της υπηρεσίας, αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής, η NSA έχει εγκαταστήσει σε περίπου 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο ένα λογισμικό που της επιτρέπει να τους κατασκοπεύει αλλά και να εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λογισμικό αυτό εμφυτεύτηκε στους υπολογιστές μέσω της σύνδεσής τους στο Ίντερνετ. Όμως, "ολοένα και συχνότερα η NSA καταφεύγει σε μια απόρρητη τεχνολογία που της επιτρέπει να εισβάλει στους υπολογιστές και να καταστρέφει τα δεδομένα ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο", διαβεβαιώνει η εφημερίδα.

Η τεχνολογία αυτή, που χρησιμοποιείται από την NSA "τουλάχιστον από 2008", λειτουργεί χάρη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που "μπορούν να μεταδοθούν μέσω μικρών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ή από φορητές μνήμες (USB) που εγκαθίστανται κρυφά στους υπολογιστές. Συνήθως, το σύστημα που εκπέμπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα πρέπει να τοποθετηθεί δια ζώσης, είτε από κάποιον κατάσκοπο, είτε από τον κατασκευαστή του, είτε από τον ίδιο τον χρήστη του υπολογιστή που αγνοεί την ύπαρξή του.

Το πρόγραμμα, που φέρει την κωδική ονομασία Quantum, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δικτύων, συστημάτων που χρησιμοποιεί η μεξικανική αστυνομία και τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το εμπόριο καθώς και από ορισμένες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λογισμικό ή το σύστημα των ραδιοκυμάτων έχει χρησιμοποιηθεί εντός των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα. Η κυβερνοεπίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, το 2010, η λεγόμενη Stuxnet, πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη δοκιμή της νέας αυτής τεχνολογίας.

"Η δράση της NSA επικεντρώνεται και αναπτύσσεται ειδικά σε βάσιμους ξένους στόχους και μόνο σε αυτούς", σχολίασε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Βάνι Βάινς, σε ανακοίνωση της, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι η χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της γίνεται τηρώντας "τη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις, την πολιτική, τις διαδικασίες, τους τεχνολογικούς περιορισμούς και την ηθική".

"Η συνεχιζόμενη δημοσίευση των τεχνικών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την NSA υπονομεύει την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας", κατέληξε η εκπρόσωπος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μύθοι για τα emails


Πώς μπορείτε να ασφαλίσετε τον προσωπικό σας λογαριασμό.

Νομίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε να σταματήσετε τη Google από το να διαβάζει το Gmail σας, ή ότι ένας «ισχυρός κωδικός ασφαλείας» (strong password) είναι αρκετός για να… εξασφαλίσετε το λογαριασμό σας;

Σκεφτείτε ξανά…

Μπορεί όλοι να έχουμε πλέον από τουλάχιστον ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όμως αυτό δε σημαίνει ότι γνωρίζουμε και όλα τα… μυστικά του: πώς να ελέγχουμε τα εισερχόμενα μηνύματα, πώς να οργανώσουμε το λογαριασμό μας και να ταξινομήσουμε τα emails μας κ.ά.

Φαίνεται όμως, σύμφωνα με τη Rachel Z. Arndt που γράφει στο popularmechanics.com, ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο γνωστούς «μύθους» γύρω από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα καλύτερα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, προκειμένου να κάνει το λογαριασμό του αποτελεσματικό και… ασφαλή:

Μύθος: Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί κανείς ένα υπερφορτωμένο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι να «καθαρίσει» όλες τις κοινοποιήσεις στα εισερχόμενά του.

Πραγματικότητα: Οι φάκελοι, οι ετικέτες και τα φίλτρα είναι καλύτερα εργαλεία οργάνωσης.

Το αίσθημα που νιώθει κάποιος όταν έρχεται η στιγμή που βλέπει την επισήμανση «inbox: 0» είναι… μεγαλειώδες. Όσοι από εσάς εργάζεστε σε κάποιον τομέα που απαιτεί τη… αδιάκοπη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είμαστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοούμε. Βέβαια, μερικές πολλές μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος… μπελάς.

Μια συμβιβαστική λύση: ένα inbox που θα μπορεί να κρατά τα μηνύματα που χρειάζεστε, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύκολη η αναζήτησή τους, σε διαφορετικούς φακέλους και ετικέτες.

Με άλλα λόγια: οργάνωση.

Αντί να κρατάτε όλα τα emails σας στο inbox, μπορείτε να εισάγετε φίλτρα (π.χ. το όνομα του αποστολέα/παραλήπτη, κάποιες λέξεις κλειδιά) προκειμένου να τα ταξινομήσετε ανάλογα. Το Gmail, το Outlook, και η Yahoo σας επιτρέπουν να εισάγετε κανόνες και φίλτρα, ή απλά να δέχεστε τα μηνύματά σας στο φάκελο των εισερχομένων.

Μύθος: Το να δημιουργείτε λογαριασμούς με ψευδώνυμα δεν αξίζει τον κόπο.

Πραγματικότητα: Μπορεί να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.

Η δημιουργία λογαριασμών με ψευδώνυμο, που συνδέονται με τον κεντρικό σας λογαριασμό μπορεί να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι σε ό,τι αφορά την οργάνωση των εισερχόμενων μηνυμάτων σας.

Μπορείτε να τους φτιάξετε με τις εξής δύο μορφές: εντελώς διαφορετικά usernames, ή διευθύνσεις email με διάφορα διαχωριστικά σημάδια ανάμεσα στο όνομα και την ετικέτα (δεν επιτρέπουν όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις δύο υπηρεσίες).

Μύθος: Η χρήση ενός «δυνατού» κωδικού ασφαλείας διασφαλίζει το λογαριασμό σας.

Πραγματικότητα: Ένα «δυνατό» password είναι μόνο η αρχή. Χρησιμοποιείστε και άλλες υπηρεσίες που σας παρέχονται ήδη από το σύστημα.

Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο βημάτων. Με αυτήν την εντολή θα εισάγετε ένα δεύτερο στοιχείο στο password σας, συνήθως ένα κωδικό που αποστέλλεται στο κινητό σας τηλέφωνο.

Κάθε φορά που θα προσπαθείτε να μπείτε μέσα στο λογαριασμό σας, θα πρέπει να αναζητάτε στο κινητό σας τηλέφωνο για το «δεύτερο κλειδί», που είτε θα σας έρχεται με τη μορφή μηνύματος, ή θα το αναζητάτε μέσω κάποιας εφαρμογής.

Μπορεί να είναι ένας έξτρα… κόπος, όμως αξίζει.

Μπορείτε ακόμη να το ρυθμίσετε έτσι ώστε να «εμπιστεύεστε» έναν συγκεκριμένο υπολογιστή: το σύστημα θα απαιτεί τη χορήγηση ενός μόνο κωδικού ασφαλείας αν εισέρχεστε από το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Επιπλέον, οι κωδικοί πρόσβασης για συγκεκριμένες εφαρμογές (σειρές γραμμάτων και αριθμών που δημιουργούνται τυχαία από την ίδια την υπηρεσία) σας επιτρέπουν να διασφαλίσετε εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που λειτουργούν έξω από ένα πρόγραμμα περιήγησης, συνήθως σε μια διαφορετική συσκευή, οι οποίες δεν είναι συμβατές με την επαλήθευση σε δύο βήματα –όπως τα Apple Mail, Android Mail και Outlook.

Στη συνέχεια, μέσα στα Settings μπορείτε να διαχειριστείτε τις εφαρμογές που έχετε συνδέσει με το λογαριασμό σας.

Έτσι, αν χάσετε το κινητό σας τηλέφωνο, ή αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή μπορείτε απλά να ακυρώσετε την πρόσβαση σε αυτή.

Μύθος: Μπορείτε να διαχειριστείτε το email σας μόνο σε πραγματικό χρόνο, όταν είστε μπροστά από τον υπολογιστή σας ή μέσω μιας κινητής συσκευής.

Πραγματικότητα: Με τη χρήση add-ons μπορείτε να διαχειριστείτε σε διαφορετική χρονική στιγμή το λογαριασμό σας.

Μπορεί κανείς να ρυθμίσει έτσι το λογαριασμό του, ώστε να λαμβάνει μηνύματα μόνο όταν μπορεί να ασχοληθεί με αυτά. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι θα αρχίσετε να ενημερώνετε τους πάντες ότι δέχεστε αλληλογραφία συγκεκριμένες ώρες, αλλά μπορείτε να «κρύψετε» κάποια μηνύματα και να τα κάνετε να «επανεμφανιστούν» όποτε εσείς θέλετε.

Η εντολή «Inbox Pause» (διαθέσιμη μόνο στο Gmail) κρύβει την αλληλογραφία σας, μέχρι εσείς να επιλέξετε να ξαναδείτε τα μηνύματά σας.

Μύθος: Αν η Google θέλει να διαβάζει την αλληλογραφία σας στο Gmail, δε μπορείτε να κάνετε τίποτε για να το σταματήσετε.

Πραγματικότητα: Με την κρυπτογράφηση (encryption) μπορείτε να μπλοκάρετε την υποκλοπή από… ξένους, συμπεριλαμβανομένου του παρόχου της υπηρεσίας.

Βασικές αρχές κρυπτογράφησης μέσω πρωτοκόλου HTTPS υπάρχουν στα Gmail, Outlook, και AOL και μπορούν να ενεργοποιηθούν και στο Yahoo mail.

Όμως, σύμφωνα με τον Micah Lee που εργάζεται στο Electronic Frontier Foundation, «ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε πραγματικά ιδιωτικό το λογαριασμό σας από τους παρόχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι να χρησιμοποιήσετε OpenPGP email encryption. Με τις δωρεάν υπηρεσίες όπως Mailvelope (για τους λογαριασμούς Gmail, Yahoo και Outlook), κάθε παραλήπτης στον οποίο στέλνετε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, θα πρέπει να εισάγει ένα συγκεκριμένο κωδικό για να το διαβάσει».



Διαβάστε περισσότερα...