Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Στο «Simon Says» το μεγάλο βραβείο μικρού μήκους των «Νυχτών Πρεμιέρας»


Θέμα της ταινίας η μοναξιά και η αποξένωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Το «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Μία ταινία με θέμα τη μοναξιά και την αποξένωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Κεντρικός ήρωας της, ο Σάιμον , ο οποίος ζει μοναχικά στο Λονδίνο, αποξενωμένος από το περιβάλλον του. Κάποιες νύχτες του μήνα επισκέπτεται τους φίλους του από το facebook.

Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγός - πρόεδρος), Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός), 'Ακη Καπράνο (κριτικός κινηματογράφου), και Κωνσταντίνο Κουκουλιό (διευθυντής φωτογραφίας) απένειμε το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο «Simon Says» για « το ευφάνταστο σκηνοθετικά και ολοκληρωμένο σεναριακά πορτραίτο της αστικής μοναξιάς, αλλά και την παρουσίαση ενός πολυσύνθετου χαρακτήρα που προκαλεί στον θεατή όλες τις δυνατές αντιδράσεις». «Συνεπικουρούμενος από την εξαίσια κεντρική ερμηνεία του Στίβεν Μόρτιμερ, ο σκηνοθέτης δημιούργησε μία ρομαντική και ταυτόχρονα αφοπλιστική ταινία» σημειώνει η επιτροπή.

Η ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα πήρε το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για «το σκηνοθετικό επίτευγμα της μεταμόρφωσης ενός άψυχου αντικειμένου σε ολοκληρωμένο χαρακτήρα που καταλήγει να σε συγκινεί, το άρτιο ντεκουπάζ και την ενότητα ρυθμού και ύφους», ενώ το Γ' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα «για το ιδανικό κάστινγκ (που οδήγησε σε δυο εξαίσιες ερμηνείες), τον εσωτερικό της ρυθμό, το αποτελεσματικό, δραματουργικά, ρεπεράζ και την αφαιρετική αφήγηση μιας ιστορίας "ενηλικίωσης"».

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ίκαρος» του Γιώργου Φουρτούνη για «την ιδιαίτερη και καθαρά προσωπική σκηνοθετική γραφή που υποστηρίζει το θέμα της μέχρι τέλους, την αποτελεσματική πλανοθεσία και την ανάλογη δουλειά στον ήχο, που συντελεί στη δημιουργία ενός αδιαπέραστου φιλμικού σύμπαντος» και το Βραβείο Σεναρίου στο «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα (σενάριο Γαβριήλ Τζάφκας και Λόρα Μάντσεν) «για τον ρυθμό του αλλά και την λεπτοδουλεμένη, βραδυφλεγή του σάτιρα που ποτέ δεν αγγίζει κραυγαλέα επίπεδα, αλλά λειτουργεί υπογείως, μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Η Επιτροπή απένειμε επιπλέον και τρία ειδικά βραβεία: Βραβείο Animation στην Ειρήνη Βιανέλλη για την ταινία «Το Φύλλο της Λεύκας» και «για την «χειροποίητη» αισθητικά τεχνική της, καθώς αγγίζει έναν λυρισμό που απουσιάζει από την πληθώρα των ψηφιακών μικρομηκάδικων animation».

Ειδική Μνεία δόθηκε στη Ρομάνα Λόμπατς που με την ερμηνεία της στο φιλμ «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου στήριξε επαρκέστατα το δραματουργικό κέντρο βάρους της.

Τέλος, Ειδικό Βραβείο απέσπασε η ταινία «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη «για την πολυσυλλεκτική του φύση, που συγκεντρώνει αφηγηματικά στοιχεία από όλο το φάσμα της φιξιόν αλλά και των ταινιών τεκμηρίωσης, για να αναπτύξει το θέμα της, μέσω ενός καθαρά προσωπικού κινηματογραφικού συντακτικού».

Η απονομή των Βραβείων στους νικητές έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στον κινηματογράφο Δαναό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Η Μέρκελ για το προσφυγικό: Οι απόψεις μου ταυτίζονται με αυτές του Τσίπρα


Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει στο προσφυγικό, δηλαδή, ότι η Γερμανία είναι σε θέση να δεχτεί και να εντάξει κοινωνικά τους πρόσφυγες. Μιλώντας την Κυριακή στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει κάθε ιδέα για αλλαγή του συντάγματος σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου ενώ υποστήριξε ότι η σχετική διαδικασία θα πρέπει να επισπευστεί.

Ταύτιση απόψεων με τον Αλέξη Τσίπρα

Παράλληλα η καγκελάριος επισήμανε την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των αιτίων της φυγής από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και της κατανομής τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι δυνατόν, να σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής πολιτικής μόνο τρία ή τέσσερα κράτη».

Εκφράζοντας την αντίθεση της στην κατασκευή συνοριακών φρακτών, όπως στην Ουγγαρία, η κ. Μέρκελ επέμεινε όμως στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πράγμα που θα πρέπει να επιτευχθεί και με τη συνεργασία της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

-----------

Συμφωνία Τουρκίας-Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Το σχέδιο προβλέπει κοινές περιπολίες τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής στο ανατολικό Αιγαίο.

Γερμανία-Τύπος-πρόσφυγες-μετανάστες: Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για ένα σχέδιο δράσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, γράφει γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται το AFP.

Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ 6 νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γερμανικές πηγές.

Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία αύριο με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

-----------

Σόιμπλε: Να περιορίσουμε τον αριθμό των προσφύγων


"Πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

"Χρειάζεται να περιορίσουμε τη ροή προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται να προετοιμασθεί για να υποδεχθεί ανθρώπους...αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο", πρόσθεσε.

-----------

Χιλιάδες πρόσφυγες στις ιατρικές σκηνές του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη

Σύσκεψη με την παρουσία του Γιάννη Μουζάλα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από το πρωί από τις 3 πλήρως εξοπλισμένες ιατρικές σκηνές που στήθηκαν στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό.

Αυτές οι σκηνές, μία γενική κλινική, μία γυναικολογική και μία για ψυχολογική υποστήριξη, λειτουργούν εδώ και ένα 24ωρο με στόχο να προσφέρουν περίθαλψη στους πρόσφυγες.

Στην περιοχή της Ειδομένης στήθηκαν, επίσης, 3 τέντες του Νορβηγικού και 1 τέντα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι για τα παιδιά των προσφύγων. Εκεί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απασχολούν τα μικρά παιδιά με ζωγραφιές και παιχνίδια μέχρι να έρθει η ώρα να περάσουν οι οικογένειες τους από τα σύνορα.

Στις κλινικές που είναι στελεχωμένες με προσωπικό από τη Νορβηγία, βοηθούν στο έργο της περίθαλψης οι εθελοντές των τριών Σωμάτων των Περιφερειακών Τμημάτων Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, οι οποίοι εναλλάσσονται στις βάρδιες.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το ιατρικό προσωπικό και οι εθελοντές είναι τραύματα στα πόδια από το πολύωρο περπάτημα, η ηλίαση, τα τσιμπήματα από έντομα, ενώ καταγράφηκαν και ορισμένα κρούσματα πνευμονίας.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός για την εξυπηρέτηση και την περίθαλψη των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται πως το προσωπικό από τη Νορβηγία θα παραμείνει στην Ειδομένη περίπου 5 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μετά την αποχώρηση του, την πλήρη δράση και λειτουργία των κλινικών θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος εκτός από τους εθελοντές του θα πλαισιωθεί και από έλληνες γιατρούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Σουλτς: Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τι συνέβαινε στη Volkswagen

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη γερμανική οικονομία συνολικά».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε σε συνέντευξή του σε γερμανικές τοπικές εφημερίδες ότι το σκάνδαλο που ξέσπασε με το λογισμικό παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων της Volkswagen θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας αντιθέτως έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον ευρύτερο οικονομικό κίνδυνο για τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου.

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη γερμανική οικονομία συνολικά», υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλτς, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τι συνέβαινε» στη Volkswagen, είτε από «αμέλεια» ή «πιθανόν ακόμη και με εγκληματική» πρόθεση, επισήμανε ο Σουλτς. Ωστόσο «πιστεύω ότι η Volkswagen είναι μια ισχυρή εταιρεία» η οποία μπορεί κάλλιστα «να ξεπεράσει την κρίση» αυτή, πρόσθεσε.

Η διεύθυνση της VW έβαλε κατά μέρος ένα ποσό 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους του σκανδάλου, όμως αναλυτές προβλέπουν πως το πραγματικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο. Η VW έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να ανακαλέσει για επισκευή έως και 11 εκατ. αυτοκίνητα και βαν οι κινητήρες των οποίων έχουν εγκατεστημένο παράνομα λογισμικό φτιαγμένο για να παραποιεί τις τιμές των εκπομπών ρύπων σε περίπτωση ελέγχου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας κρίσιμος τομέα της οικονομίας της Γερμανίας, της μεγαλύτερης της Ευρώπης. Εταιρείες όπως η VW, η BMW και η Daimler απασχολούν πάνω από 750.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag ο Χανς Ντίτερ Πετς, που αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου της Volkswagen, δήλωσε ότι το σκάνδαλο απειλεί τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά μπορεί να ξεπεραστεί.

--------------

Μέρκελ: Το σκάνδαλο της Volkswagen δεν κλόνισε την εμπιστοσύνη στη γερμανική οικονομία

Δεν πιστεύει ότι θα βλάψει τη φήμη της Γερμανίας.

Δεν φαίνεται να ανησυχεί η Άνγκελα Μέρκελ για το σκάνδαλο που ξέσπασε για παραποίηση των στοιχείων κατά τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων από την Volkswagen. Συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αν και δραστικής σημασίας δεν πιστεύει ότι θα βλάψει τη φήμη της Γερμανίας ως ένας καλός τόπος για επιχειρήσεις.

«Πιστεύω ότι η φήμη της γερμανικής οικονομίας και η εμπιστοσύνη στην γερμανική οικονομία δεν κλονίστηκε σε αυτόν τον βαθμό που να μην θεωρούμαστε πλέον ένας καλός επιχειρηματικός τόπος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Volkswagen θα οδηγήσει γρήγορα σε διαφάνεια και θα ξεδιαλύνει την υπόθεση.

--------------

Βολές της Σακοράφα προς την Κομισιόν για το σκάνδαλο της Volkswagen


Ερώτηση για το σκάνδαλο εξαπάτησης της Volkswagen και την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που «δεν ενήργησε εγκαίρως ενώ γνώριζε εδώ και χρόνια πολλά από τα δεδομένα», κατάθεσε χθες η Σοφία Σακοράφα.

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει γιατί δεν εξάντλησε την αρμοδιότητα της ώστε να διακριβωθούν οι παραποιήσεις, γιατί δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και για ποιο λόγο αγνόησε τις επείγουσες συστάσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στην Επιτροπή.

Η υπόθεση Volkswagen ανάγεται σήμερα σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σκάνδαλα διαφθοράς, μαζικής παραπλάνησης και εξαπάτησης πολιτών και θεσμικών αρχών.

Δεδομένων ότι:

-Τα λογισμικά «αναστολής» που χρησιμοποιήθηκαν από αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες με σκοπό την παραποίηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων εκπομπών ρύπων απαγορεύονται αυστηρά από τον κανονισμό 715/2007/ΕΚ (Euro 5 και Euro 6).

-Από το 2007 η Ε.Ε. έχει προσπαθήσει να περάσει σχετική νομοθεσία ώστε να ελέγχονται τα πετρελαιοκίνητα σε «φυσικό» περιβάλλον.

-Το 2013 το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έκθεση του αναφέρει πως οι εν λόγω «αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορούν να διαγνώσουν την έναρξη ενός τεστ ρύπων στο εργαστήριο και να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων εκπομπών ρύπων».

-Σε έκθεση που υιοθέτησε το Ε.Κ. στην αρμόδια Επιτροπή (ITRE) στις 05/11/2013, καλεί την Επιτροπή να ανταποκριθεί στο πρόβλημα παραπλάνησης των καταναλωτών και να αναπτύξει «ένα νέο κύκλο δοκιμών οχημάτων και νέων διαδικασιών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης», ζητώντας «να θεσπιστούν αυτές χωρίς καθυστέρηση».

Δεδομένων των ανωτέρω η Επιτροπή είναι εμφανές ότι γνώριζε.

Ερωτάται:

Γιατί δεν εξάντλησε την αρμοδιότητα της ώστε να διακριβωθούν παραποιήσεις από λογισμικά «αναστολής»;

Γιατί δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες;

Για ποιο λόγο αγνόησε τις επείγουσες συστάσεις του Κ.Κ.Ερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προάσπιζαν την υγείας των πολιτών, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 20χρονος για τη δολοφονία νεαρής δημοσιογράφου στην Κολομβία


Ο ύποπτος, ο Τζέισον Οτέρο Κιντέρο κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι συνέλαβε στο βόρειο τμήμα της χώρας έναν άνδρα που θεωρείται ύποπτος για την δολοφονία, την περασμένη Κυριακή, της δημοσιογράφου Νίμια Εστέρ Πένια, 29 ετών.

Ο ύποπτος, ο Τζέισον Οτέρο Κιντέρο, 20 ετών, κατηγορείται για ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις, ληστεία και παράνομη οπλοφορία.

Η δημοσιογράφος βρισκόταν μαζί με έναν άνδρα όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια απόπειρα ένοπλης ληστείας. Η δημοσιογράφος, που πρόβαλε αντίσταση, τραυματίστηκε από σφαίρες και διακομίστηκε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, όπου υπέκυψε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η δημοσιογράφος εργαζόταν περιστασιακά για την εφημερίδα Vanguardia. Τις τελευταίες εβδομάδες, εργαζόταν στην προεκλογική εκστρατεία του Λέο Μπράβο, υποψηφίου του κόμματος Ριζοσπαστική Αλλαγή (Cambio Radical), το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενόψει των τοπικών εκλογών στην πόλη Μπαζεδουπάρ.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Επιτροπής για την προστασία των δημοσιογράφων (CPJ) η οποία είχε δημοσιευθεί το 2013, 41 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί από το 1992 στην Κολομβία, που κατατάσσεται πέμπτη όσον αφορά τον αριθμό των ανεξιχνίαστων δολοφονιών εργαζομένων στον Τύπο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο που σοκάρει: Αυτοκίνητο της συνοδείας του Ολάντ παρασύρει πολίτη


Ένα αυτοκίνητο της συνοδείας του προέδρου Ολάντ, χτύπησε και τραυμάτισε σοβαρά έναν από τους πολίτες που παρακολουθούσαν την αυτοκινητοπομπή κατά την επίσκεψή του στο Μαρόκο.

Το αυτοκίνητο της συνοδείας του Γάλλου προέδρου είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα ενώ η πόρτα του ήταν ανοιχτή, με αποτέλεσμα να παρασύρει έναν 40χρονο, ο οποίος από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, εκσφενδονίστηκε στον αέρα. Ο 40χρονος διακομίστηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αρρωστημένες τιμωρίες παιδιών που σόκαραν τον κόσμο


Άνθρωποι που δεν έπρεπε ποτέ να γίνουν γονείς δημιούργησαν το κουτί-φυλακή, τις βελόνες του πόνου, την πάνα της ντροπής.

Η σχέση γονιών και παιδιών είναι μια σχέση εύθραυστη και ταυτόχρονα θαυμάσια. Τη μία στιγμή υπάρχουν γέλια και χαρές, την άλλη κλάματα και περιορισμοί. Μοιάζει συχνά με μια παρτίδα σκάκι, με τους αντιπάλους να προσπαθούν ο ένας να χειραγωγήσει τον άλλο. Συνήθως στο τέλος «νικούν» οι γονείς γιατί, πώς να το κάνουμε, είναι οι γονείς.

Αυτά σε μια υγιή και φυσιολογική σχέση. Γιατί υπάρχει και αυτό το «πάρε δώσε» που μοιάζει αρρωστημένο. Αυτή η κατηγορία γονέων θέλει ένα και μοναδικό πράγμα: να επιβληθούν και να υπερτονίσουν το θέμα της εξουσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μέθοδοι διαπαιδαγώγησης περιλαμβάνουν πολύ πόνο και οργή (και από τις δύο πλευρές).

Τα όρια ξεπερνιούνται και το αποτέλεσμα μόνο κακό θα μπορούσε να είναι. Από την πρόκληση σωματικού πόνου μέχρι τον ψυχολογικό εξευτελισμό τα θύματα υποφέρουν. Και δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, οι επιδράσεις στο χτίσιμο της προσωπικότητας είναι ορατές και στην ενήλικη ζωή.


Το κουτί-φυλακή και οι βελόνες του πόνου



Είναι δύσκολο να συλλάβει ένας υγιής νους την παράνοια αυτών των γονιών, που θεωρούσαν ότι οι ακραίες μέθοδοι τιμωρίας θα έβαζαν μυαλό στα παιδιά τους. Κάθε φορά που τα παιδιά τους ηλικίας 5, 6 και 8 ετών έκαναν αταξίες ο 29χρονος πατέρας τους James Taylor και η 26χρονη μητριάς τους Samantha τα έκλειναν σε ένα κουτί. Τα παιδιά έμεναν κλεισμένα για 15-30 λεπτά και κατάφερναν να ανασαίνουν από τις μικρές τρύπες που είχε ανοίξει το ζευγάρι στο κουτί, απ’ όπου τους έδιναν μόνο λίγο νερό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η τιμωρία είχε και άλλο σκέλος. Όταν τα ανήλικα δεν ήταν κλεισμένα στο κουτί ήταν αναγκασμένα να κάθονται στη γωνία στις μύτες των ποδιών τους, έχοντας στα χέρια τους βάρη και κάτω από τις πατούσες τους… βελόνες. Έτσι κάθε φορά που κουράζονταν από αυτά που κρατούσαν, πατούσαν τα πόδια τους στο έδαφος και οι βελόνες έμπαιναν στα πόδια τους!

Το μαρτύριο των παιδιών ανακάλυψε μια φίλη της οικογένειας όταν τα βρήκε κλεισμένα στο κουτί. Οι γονείς φυλακίστηκαν και τα παιδιά πλέον μένουν σε ένα υγιές περιβάλλον με συγγενείς τους.

Τιμωρία με καυτερή σάλτσα και κρύα ντους



«Ο Christoph είναι ο μεγαλύτερος μπελάς στη ζωή μου». Αυτή η φράση έρχεται από το στόμα της 36χρονης Jessica Beagley, μητέρας έξι παιδιών, εκ των οποίων τα δύο είναι υιοθετημένα, ανάμεσά τους και ο Christoph. Και ενώ κανείς θα πίστευε ότι αυτή η φράση έρχεται από μια υγιή μητέρα που έχει απηυδήσει από τις αταξίες των παιδιών της, οι πράξεις της δείχνουν μία άρρωστη γυναίκα, με άρρωστες ιδέες για μεθόδους πειθαρχίας.

Το βίντεο με την τιμωρία που επιβάλλει στον 7χρονο Christoph κάθε φορά που αυτός δεν κάνει κάτι σωστό προβλήθηκε το 2011 στην εκπομπή «Dr Phil» και προκάλεσε αντιδράσεις και φυσικά η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, με την 36χρονη να κρίνεται ένοχη για παιδική κακοποίηση.

Η Jessica σε κάθε αταξία του παιδιού τού έριχνε καυτερή σάλτσα στο στόμα και το ανάγκαζε να την καταπιεί, ενώ του φώναζε δυνατά για όσα είχε κάνει. Στη συνέχεια τον έβαζε στην μπανιέρα και τον έκανε μπάνιο με πολύ παγωμένο νερό, ενώ το παιδί ούρλιαζε.

Όπως υποστήριξε ο συνήγορός της στη δίκη η Jessica πήγε στην τηλεοπτική εκπομπή απελπισμένη για τον άτακτο γιο της, θέλοντας κάποιος να καταλάβει τι περνάει. «Είναι μια στοργική μητέρα, με ένα υιοθετημένο παιδί με προβλήματα συμπεριφοράς» είχε υποστηρίξει στη δίκη ο συνήγορος.



Ανελέητο μαστίγωμα με ζώνη


Η κραυγές της 16χρονης Hillary Adams στο βίντεο σοκάρουν. Το κορίτσι δέχεται βίαια μαστιγώματα με ζώνη από τον πατέρας της γιατί υπέπεσε στο μεγάλο «παράπτωμα» να κατεβάσει μουσική στον υπολογιστή της. Η τραγική ειρωνεία στην υπόθεση αυτή είναι ότι ο πατέρας, William Adams, ήταν δικαστής, που δίκαζε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το βίντεο τράβηξε κρυφά η ίδια η έφηβη σε μια προσπάθειά της να μάθει ο κόσμος τι της συμβαίνει, να αναγκάσει τον πατέρα της να ζητήσει βοήθεια και φυσικά να δείξει στο Δικαστικό Σώμα πόσο ακατάλληλος ήταν για τη θέση του δικαστή.

Στο βίντεο ο πα-τέρας δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος όταν η κόρη αρνείται να γυρίσει μπρούμυτα για να την ξαναμαστιγώσει. «Γύρνα αλλιώς θα σε μαστιγώσω στο πρόσωπο» της λέει. Αν αναρωτιέται κανείς πού βρισκόταν σε όλο αυτό το σκηνικό η μάνα, η απάντηση σοκάρει. Δίπλα του, δίνοντας εντολή στην κόρη της να κάνει ό,τι της λέει…



«Πεθαίνοντας» της πείνας


Φαίνεται πως ο πάστορας Mark Hoop και η γυναίκα του Susan δεν ακολουθούσαν κατά γράμμα τις επιταγές του χριστιανισμού. Το ζευγάρι καταδικάστηκε για παιδική κακοποίηση, με την υπόθεση να γίνεται γνωστή όταν η 9χρονη υιοθετημένη κόρη τους το έσκασε από το σπίτι και αποκάλυψε ότι λιμοκτονούσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία το ζευγάρι άφηνε νηστικό για μέρες τη μικρή, η οποία κατέθεσε ότι αυτό γινόταν μέχρι να κάνει ολόσωστες τις ασκήσεις των μαθηματικών. «Με έδερναν και δεν με τάιζαν όλη τη μέρα. Αυτό συνέβαινε συνέχεια. Βαρέθηκα να μην τρώω εξαιτίας των μαθηματικών» είπε η ανήλικη στην αστυνομία.

Από την ασιτία η μικρή ζύγιζε 14 κιλά και αντιμετώπιζε προβλήματα ανάπτυξης.


Η πάνα της ντροπής



Το Μάιο του 2012 οι κάτοικοι μιας γειτονιάς στη Μινεσότα είδαν γεμάτοι απορία μια 12χρονη να τρέχει στο δρόμο φορώντας μόνο μια… πάνα. Το κεφάλι της ήταν ξυρισμένο και ο φόβος ζωγραφισμένος στα μάτια της. Με αυτή την εξελιγμένη και «εκπαιδευτική» μέθοδο την τιμωρούσαν η 38χρονη μητέρα της Stephanie Ann Broten και ο 34χρονος σύζυγός της Darnell Alan Landrum για τους κακούς βαθμούς που έπαιρνε στο σχολείο και για το διάβασμα που δεν έκανε στο σπίτι. Το ζευγάρι όταν συνελήφθη φάνηκε απορημένο γιατί όπως υποστήριξε δεν έκανε κάτι κακό και ήταν δικαιώμά τους ο τρόπος που διαπαιδαγωγούσαν την κόρη τους!


Πυροβολώντας το λάπτοπ

 


Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι σε αυτά γίνονται συχνά αιτία τσακωμού με τους γονείς. Δεν είναι και ότι καλύτερο για μία έφηβη να εξευτελίζεται στο Facebook. Ο διασυρμός σε φίλους και γνωστούς μπορεί να κάνει την καθημερινότητα δύσκολη και την ίδια στόχο επικριτικών σχολίων και χλευασμού. Αυτό συνέβη και στην 15χρονη Hannah που οργισμένη ανέβασε στο Facebook ένα κείμενο για τους γονείς της, πιστεύοντας ότι τους είχε μπλοκάρει και δεν θα μπορούσαν να δουν τι έγραφε. Στο ποστ της έλεγε πόσο χάλια νιώθει που την αναγκάζουν να κάνει συνεχώς δουλειές στο σπίτι. «Δεν είμαι η σκλάβα σας, αν θέλετε καφέ, σηκωθείτε και φτιάξτε τον» έγραφε μεταξύ άλλων.

Τα γραφόμενά της, όμως, είδε ο πατέρας της και αποφάσισε να την τιμωρείσαι φτιάχνοντας ένα βίντεο και δημοσιεύοντάς το στον τοίχο της για να το δουν όλοι οι φίλοι της. Στο βίντεο, αφού την κατέκρινε για όλα όσα είχε πει, χαρακτηρίζοντάς την αχάριστη, έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε το laptop της 15χρονης. «Για όλους τους φίλους της Hannah που πίστευαν ότι το επαναστατικό ποστ της ήταν κουλ και σε όλους τους γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δεν γράφουν άσχημα πράγματα στο Facebook» έλεγε μεταξύ άλλων στο βίντεο...



Η απεγνωσμένη απαγωγή



Υπάρχουν στιγμές που οι γονείς απελπίζονται και δεν βρίσκουν κανένα τρόπο να χειριστούν τα παιδιά τους. Έτσι το μυαλό τους επινοεί τρελούς τρόπους τιμωρίας, ακόμα και αν τους στερήσει το παιδί για κάποιο χρόνο από την καθημερινότητά τους. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του κυρίου και της κυρίας Levy και της 15χρονης κόρης τους Shannon. Η έφηβη έπινε, έκανε σεξ με διαφορετικά αγόρια, κάπνιζε μαριχουάνα και «έμενε» στα μαθήματά της.

Οι γονείς της προσέλαβαν λοιπόν έναν κύριο να... την απαγάγει! Ο υποτιθέμενος απαγωγέας ήταν υπάλληλος του «Tranquility Bay», ενός αναμορφωτηρίου στην Τζαμάικα, όπου η Shannon πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο για να βελτιώσει τη συμπεριφορά της. Ο εγκλεισμός της κόστισε στους γονείς 40.000 δολάρια και η έφηβη φαίνεται ότι δεν πέρασε ζωή χαρισάμενη. Κι' αυτό γιατί ενώ το «Tranquility Bay» φαίνεται αρχικά σαν πολυτελές θέρετρο, με μια πιο προσεκτική ματιά θα δεις κανείς ηλεκτροφόρα καλώδια που περικυκλώνουν το χώρο για να μην υπάρχουν αποδράσεις, βαριά οπλισμένους φύλακες και τους έγκλειστους να φορούν στολές, ενώ και τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης μόνο δημοκρατικές δεν θα τις έλεγε κανείς. Ίσως γι' αυτό το αναμορφωτήριο έβαλε λουκέτο το 2009.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Υπουργός Παιδείας για τους εμπνευσμένους δασκάλους


Χαιρετισμός του Υπουργού σε διημερίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

«Εμπνευσμένοι δάσκαλοι και εμπνευσμένες δασκάλες δεν είναι εκείνοι και εκείνες που ακολουθούν χρόνια την ίδια πεπατημένη, βολεμένοι και βολεμένες στα γνωστά τους κατατόπια ούτε εκείνοι και εκείνες που ρητορεύουν από την έδρα καθηλώνοντας σε παθητικό ρόλο τους μαθητές και τις μαθήτριές τους».

Τα παραπάνω αναφέρονται στο χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στη διημερίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 2-3 Οκτωβρίου 2015 με θέμα «Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων»

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας:

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, Αγαπητή ηγεσία του ΚΕΓ,

Λόγω υποχρεώσεων που είχα αναλάβει προ καιρού, δεν είμαι σε θέση να παραστώ στην τόσο ενδιαφέρουσα διημερίδα σας. Χαιρετίζω όμως θερμά την εκδήλωσή σας, γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτό που κάνει και θα κάνει πάντα τη διαφορά στο σχολείο είναι οι εκπαιδευτικοί. Είναι σημαντική βέβαια και η υλικοτεχνική υποδομή αλλά μόνο αν βρίσκεται στα χέρια εκπαιδευτικών εμπνευσμένων. Διαφορετικά είτε δε θα αξιοποιηθεί καν, είτε θα αξιοποιηθεί σε λάθος κατεύθυνση.

Και εμπνευσμένοι δάσκαλοι και εμπνευσμένες δασκάλες δεν είναι εκείνοι και εκείνες που ακολουθούν χρόνια την ίδια πεπατημένη, βολεμένοι και βολεμένες στα γνωστά τους κατατόπια ούτε εκείνοι και εκείνες που ρητορεύουν από την έδρα καθηλώνοντας σε παθητικό ρόλο τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Είναι εκείνοι και εκείνες που έχουν πνεύμα ανήσυχο, που διαρκώς αναζητούν καλύτερες ιδέες, νέα διδακτικά εργαλεία, νέες διδακτικές πρακτικές, που θέλουν να δώσουν πραγματικό νόημα σε αυτό που γίνεται μέσα στην τάξη, συνδέοντάς το με ό,τι συμβαίνει έξω από αυτήν, στην κοινωνία. Είναι εκείνοι και εκείνες που δεν διεκπεραιώνουν απλώς την ύλη, αλλά που σχεδιάζουν έτσι το μάθημα, ώστε να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον, να ξυπνήσουν την περιέργεια των παιδιών, να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, να καλλιεργήσουν την αναλυτική και συνθετική τους σκέψη και συνεπώς την κριτική τους ικανότητα, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Χωρίς αμφιβολία η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι από μόνη της κάτι ελκυστικό για αυτές τις γενιές των «ψηφιακά ιθαγενών» παιδιών και εφήβων μας. Μπορεί να βοηθήσει να σπάσει η ρουτίνα του σχολείου φτάνει να μην χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν ένα παραδοσιακό, δασκαλοκεντρικό μάθημα αλλά, αντίθετα, μια διαδικασία προσέγγισης της γνώσης με τρόπο ενεργητικό από την πλευρά των μαθητών και των μαθητριών. Τα διδακτικά σενάρια που σχεδιάστηκαν υπό την καθοδήγηση του Κ.Ε.Γ. αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση και γι΄ αυτό θεωρώ πολύ σημαντική τη διάχυση αυτού του υλικού και την αξιοποίησή του στις σχολικές αίθουσες.

Κάτι ακόμα. Έχω πληροφορηθεί ότι οι δημιουργοί των σεναρίων εργάστηκαν, ανταλλάσσοντας ιδέες και αλληλοϋποστηριζόμενοι στην προσπάθειά τους αυτή τόσο πρακτικά όσο και ηθικά. Παρότι καθένα από τα σενάρια φέρει την υπογραφή ενός προσώπου, αποτελούν το έργο μιας κοινότητας που μοιράστηκε ένα όραμα και εξασφάλισε αλληλοβοήθεια στα μέλη της. Αυτό το μοντέλο της συνεργασίας ελπίζουμε ότι, με τις πρωτοβουλίες που θα λάβουμε ως υπουργείο, σταδιακά θα εμπεδωθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες, βελτιώνοντας την ποιότητα του διδακτικού έργου και φέρνοντας αξιοθαύμαστα αποτελέσματα όπως έφερε και τούτη η συλλογική δουλειά.

Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια του εγχειρήματος. Εύχομαι η διάχυση του υλικού αυτού να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις και ίσως και με πρωτοβουλίες άλλες, πιο συστηματικής επιμόρφωσης των συναδέλφων σας. Είμαι ανοικτός σε προτάσεις τέτοιου είδους και θα στηρίξω κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιστέρη: Μας κάνουν πόλεμο για την Αμφίπολη


«Σε όλες τις δουλειές υπάρχει ο φθόνος και η κακοήθεια».

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Κατερίνα Περιστέρη λίγες μέρες μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης αναφερόμενοι σε όσους αμφισβητούν τις ανακοινώσεις για τον Ηφαιστίωνα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, η Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε πως το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης χτίστηκε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα και ανέφερε: «'Κάνουν λάθος όσοι ελάχιστοι αμφισβητούν τις επιγραφές. Κάποιοι δεν θέλουν να φανεί ο ρόλος της Αμφίπολης της εποχής των Μακεδόνων».

Τόνισε ακόμη: «Ας δείξουμε όλοι σεβασμό στην έρευνα, αφού οι ανασκαφές δεν ανήκουν σε κόμματα. Τέλος Οκτωβρίου θα βραβευτούμε από τους Ευρωπαίους αρχαιολόγους για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και αυτό είναι μια απάντηση στους ανθρώπους που μας κάνουν πόλεμο ενώ δεν έχουν έρθει να δουν ποτέ από κοντά την ανασκαφή. Σε όλες τις δουλειές υπάρχει ο φθόνος και η κακοήθεια».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στη φυλακή του Γκουαντάναμο κάνει απεργία πείνας


Είχε συλληφθεί στην Τόρα Μπόρα στο βόρειο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001.

Ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, Σέικερ Άαμερ, ο οποίος αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος προσεχώς από τις αμερικανικές αρχές, δήλωσε ότι κάνει απεργία πείνας και ότι μπορεί να μην βγει ζωντανός από τη φυλακή, σύμφωνα με την The Mail on Sunday.

Ο 46χρονος αυτός Βρετανός σαουδαραβικής καταγωγής, που είχε συλληφθεί στην Τόρα Μπόρα στο βόρειο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και έκτοτε κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δήλωσε επίσης ότι υφίσταται σωματική βία, σημειώνει η κυριακάτικη εφημερίδα.

Η βρετανική κυβέρνηση ζητεί από το 2010 την απελευθέρωση του Άαμερ, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια Βρετανίδα.

Ο ίδιος εμπιστεύτηκε, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, στον δικηγόρο του Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ ότι "τα χαρτιά έχουν υπογραφεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, πολλά μπορούν να συμβούν προτού να βγω" και πρόσθεσε: "ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να ξαναδώ τον ήλιο".

Οι Αμερικανοί υποπτεύονται τον Άαμερ ότι στρατολογούσε και χρηματοδοτούσε την Αλ Κάιντα από τη Βρετανία. Ωστόσο ο δικηγόρος του δηλώνει ότι ο 46χρονος εργαζόταν για μια φιλανθρωπική οργάνωση όταν συνελήφθη στο Αφγανιστάν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αστυνομικός που… όλοι θέλουν να τους συλλάβει


Εγκατέλειψε το μόντελινγκ και έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία των πολιτών - Δείτε φωτογραφίες.

Η 25χρονη Kim Miso από τη Νότια Κορέα, πρώην εστεμμένη και μοντέλο, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της και πλέον εργάζεται ως αστυνομικός.

Η νεαρή είναι γνωστή ως «η πιο όμορφη αστυνομικός» της Σεούλ.

Στο βιογραφικό της περιλαμβάνεται η πορεία της στο μόντελινγκ και η συμμετοχή της στο διαγωνισμό Miss Maxim Korea 2014.

Για να σηματοδοτήσει τη νέα της καριέρα, η Miso ανέβασε μια selfie φορώντας τη στολή του αστυνομικού.

Η Ακαδημία της Αστυνομίας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως η 25χρονη ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκπαίδευσή της και πλέον εργάζεται κανονικά σε αστυνομικό τμήμα της Σεούλ.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μουστάκια από άλλον... πλανήτη


Περισσότεροι από 300 άνδρες διαγωνίστηκαν στο φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό για το καλύτερο μουστάκι και μούσι.









Οι εκκεντρικοί διαγωνιζόμενοι μαζεύτηκαν σε χωριό των αυστριακών Άλπεων όπου προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν τόσο τους κριτές όσο και τους θεατές.







Μουστάκια σε γεωμετρικά σχήματα και πλούσιες γενειάδες κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ σκληρός στις 16 διαφορετικές κατηγορίες.







Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός διοργανώνεται από το 1990 σε διάφορες πόλεις του κόσμου και φέτος οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι αποφάσισαν να φορέσουν ψηλά καπέλα ή στρατιωτικές στολές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικύρωσε το ΣτΕ την απόλυση υποδιευθυντή ΤΕΙ ο οποίος είχε πλαστογραφήσει έγγραφα


Στόχος του ήταν να δώσει... απολυτήριο στη γυναίκα.

Επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση οριστικής απόλυσης υποδιευθυντή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΙ) της Αθήνας ο οποίος φέρεται, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, να παραποίησε απουσιολόγιο σε σχολή κομμωτικής προκειμένου να ευνοηθεί η γυναίκα του.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση ο υποδιευθυντής «μεθόδευσε και πέτυχε να εξαφανίσει τόσο τις καταστάσεις δικαιολόγησης απουσιών του Α΄ και Β' τετραμήνου του διδακτικού έτους 2001-2002 του τμήματος κομμωτικής που είχε συντάξει ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος, όσο και την κατάσταση απολυμένων του ίδιου σχολικού έτους του τμήματος κομμωτικής».

Μάλιστα, στη συνέχεια φέρεται να πλαστογράφησε και να αντικατέστησε τις νέες καταστάσεις ώστε να εμφανίζεται η γυναίκα του ως φοιτήτρια που δικαιολογεί τις απουσίες της με αποτέλεσμα εκείνη να πάρει απολυτήριο από το τμήμα κομμωτικής κατά τη σχολική περίοδο 2001-2002.

Με τελεσίδική απόφαση του Αρείου Πάγου ο υποδιευθυντής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών για υπεξαγωγή εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Ακολούθησε, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης για τα αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό νόμο και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς διαγωγής εντός υπηρεσίας».

Ο υποδιευθυντής του ΤΕΙ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε, επικαλούμενος τυπικούς λόγους, όπως είναι η νομιμότητα μαρτυρικών καταθέσεων, κ.λπ.

Ωστόσο, το ΣτΕ ομόφωνα απέρριψε την προσφυγή του εκπαιδευτικού, κρίνοντας ότι «ενόψει της βαρύτητας των παραπτωμάτων και των περιστάσεων τέλεσης τους, είναι προσήκουσα η επιβληθείσα από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ποινή της οριστικής παύσης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

300 άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στη Γουατεμάλα


Οι αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 300 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που ισοπέδωσε περί τις εκατό κατοικίες και στοίχισε τη ζωή σε 87 ανθρώπους, στην συνοικία Σάντα Καταρίνα Πίνουλα, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γουατεμάλας.

300 άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στη Γουατεμάλα


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες Αποκάλυψης στη Γαλλία - 16 νεκροί και 5 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες


Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Γαλλία και πέντε φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν χθες βράδυ οι σφοδρές καταιγίδες στην Κυανή Ακτή.



"Ο απολογισμός είναι δυστυχώς προσωρινός", υπογράμμισε σήμερα ο νομάρχης των Αλπ-Μαριτίμ Αντόλφ Κολρά, καθώς δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη όλες οι πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που εξέφρασε σήμερα το πρωί "την αλληλεγγύη του Έθνους", μετέβη επί τόπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και συναντήθηκε με κατοίκους που είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ.

Η καταστροφή που έφερε η βροχή "ήταν πολύ βίαιη και εστιασμένη", είπε ο νομάρχης, ενώ ο ήλιος έλαμπε και πάλι σήμερα στην Κυανή Ακτή. Οι βροχές προκάλεσαν κυρίως την άνοδο της στάθμης των νερών του μικρού ποταμού Μπρακ κατακλύζοντας δρόμους των Καννών, της Αντίμπ, της Μαντελιέ λα Ναπούλ, της Βιλνέβ-Λουμπέ και της Νίκαιας. Σε ορισμένες περιοχές έπεσε βροχή 180 mm σε τρεις ώρες.



Πιο δραματική ήταν η κατάσταση στη Μαντελιέ λα Ναπούλ, μια κοινότητα δίπλα στις Κάννες, που μετρά επτά νεκρούς και έναν αγνοούμενο. Τα κύματα νερού εξέπληξαν τους κατοίκους που κατέβηκαν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητά τους. "Το νερό ήταν τόσο πολύ που οι πυροσβέστες δεν έβλεπαν τα πτώματα (...). Ήταν μια σκηνή Αποκάλυψης", λέει ο δήμαρχος Ανρί Λερουά.

Στις Κάννες, όπου οι πλημμύρες προκάλεσαν δύο θανάτους και τρεις αγνοούμενους, ο δήμαρχος Νταβίντ Λισνάρ επέκρινε τους ανθρώπους "που δεν πειθαρχούν πάντα". 'Είχαμε άτομα που έμοιαζαν πολύ προσκολλημένα στα αυτοκίνητά τους εκεί όπου έπρεπε να σωθούν ζωές", δήλωσε.

Θύματα καταμετρά επίσης και η Μπιό, όπου τρεις κάτοικοι ενός γηροκομείου έχασαν τη ζωή τους. Οι δύο υπάλληλοι που είχαν νυκτερινή βάρδια, δεν είχαν τον χρόνο να βάλουν σε ασφαλές σημείο όλους τους ηλικιωμένους.

Στη Βαλορί-Γκολφ Ζουάν μια τριμελής οικογένεια πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό της που αποκλείστηκε σε ένα τούνελ και στην Αντίμπ καταγράφεται ένα νεκρός και ένας αγνοούμενος.

Στις Κάννες, αν και η περίφημη Κρουαζέτ έμεινε σχετικά ανέπαφη, οι δρόμοι κάποιων συνοικιών παρέμειναν σήμερα στρωμένοι με κουφάρια αυτοκινήτων. Ο Γκι Μοράλες που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του με τη σύζυγό του διηγείται πως κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τις πλημμύρες μαζί με τη σύζυγο και τον σκύλο του. "Το νερό έφθανε μέχρι τους ώμους στον δρόμο". Περίμεναν σε έναν τσιμεντένιο τοίχο μέχρι το νερό να κατέβει για περισσότερες από τρεις ώρες.



Στη Νίκαια ξεριζώθηκαν δέντρα στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα μέσα στα βαγόνια των τρένων που είχαν ακινητοποιηθεί στον σταθμό, περιλαμβανομένων και τεσσάρων αμαξοστοιχιών που μετέφεραν ιταλούς προσκυνητές οι οποίοι επέστρεφαν από τη Λούρδη. Ορισμένοι από τους ταξιδιώτες αυτούς ήταν ηλικιωμένοι ή ανάπηροι που ταξίδευαν σε ιατρικά βαγόνια. Ο Ερυθρός Σταυρός και οι ιατρικές ομάδες επενέβησαν για να τους βοηθήσουν.

Τα τέσσερα ιταλικά τρένα έλαβαν άδεια να ξεκινήσουν και πάλι με μικρή ταχύτητα το μεσημέρι, ενώ η υπόλοιπη σιδηροδρομική κυκλοφορία διακόπηκε λόγω των καταστροφών στις σιδηροτροχιές.

Το δευτερεύον οδικό δίκτυο είχε ακόμα προβλήματα σήμερα το πρωί σε ορισμένα σημεία.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ περίπου 22.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το μεσημέρι. Ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την πληγείσα περιοχή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση


Με νεότερη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση απέσυρε την παράγραφο στην οποία γνωστοποιούσε ότι ο ΦΠΑ 23% δεν θα επιβληθεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και ότι γίνονται προσπάθειες για την όσο πιο δυνατόν ήπια εφαρμογή του. Όπως μετέδωσε το STAR αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πρώτη ανακοίνωση εστάλη εκ παραδρομής και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΟΙΠ.

Αναλυτικά η νεότερη ανακοίνωση:

Συνήλθε σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στη συνεδρίαση:

1.Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

2. Εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

3. Συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Η παράγραφος που αποσύρθηκε είχε ως εξής:

Το μέτρο της επιβολής 23% Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

----------


Τη συγκρότηση επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σε πρώτη φάση, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο επανεξετάζεται, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε την Κυριακή (4/10).

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε, επίσης, να διερευνηθεί η κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ εγκρίθηκαν και οι βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή.

Ειδικότερα το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε:

1. Συγκροτείται επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων.

2. Το μέτρο της επιβολής 23% Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

3. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διερευνήσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τρόπους κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή.

4. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί τη Δευτέρα, στη Βουλή.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος που παίζει… σχοινάκι


Δείτε το σκύλο που παίζει σχοινάκι μαζί με παιδιά σε δρόμο της Βραζιλίας.

Κρατώντας τη μία άκρη του σχοινιού με το στόμα του συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία στο παιχνίδι με τα παιδιά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γνωστότεροι οπιομανείς της Ιστορίας


Ιστορικές προσωπικότητες που εξαρτήθηκαν από το αφιόνι.

Το όπιο έχει επηρεάσει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες, καθώς ο άνθρωπος ανακάλυψε την παπαρούνα Μήκων η Υπνοφόρος χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι πανίσχυρες αλλά εξαιρετικά εθιστικές ιδιότητές της μάγεψαν τους λαούς της οικουμένης, οι οποίοι την επιστράτευσαν για τα πάντα, αν και η ψυχαγωγική της χρήση έμελλε να επικρατήσει τελικά και να σφραγίσει τα χρονικά του οπίου.

Κι έτσι μια σειρά από προβεβλημένες προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη σαγήνη του, πολύ πριν αυτό γίνει μόδα και συνδεθεί με τα καλλιτεχνικά κινήματα του Παρισιού κατά τον 19ο αιώνα…
Οράτιος Νέλσον



Ο θρύλος των θαλασσών και ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας παραμένει μια από τις στρατιωτικές διάνοιες που περπάτησαν ποτέ στην υφήλιο, σφραγίζοντας με τη νικηφόρα στρατηγική του τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Γενναίος και αντισυμβατικός, έμελλε να χάσει τη ζωή του στο τέλος της θριαμβευτικής Ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ, της αποφασιστικής νίκης του που θα αποδεκάτιζε τις στρατιές του γάλλου στρατηλάτη.

Ο «Θεός του Πολέμου», όπως αποκαλούν συχνά οι Βρετανοί τον εθνικό τους ήρωα, πλήρωσε βέβαια ακριβά τις πολεμικές του περιπέτειες, καθώς τα πάμπολλα τραύματά του του έφεραν χρόνιους πόνους αλλά και ένα μάτι κι ένα χέρι λιγότερο. Κι έτσι κατέφυγε τελικά στη χρήση του οπίου για να μπορεί να οδηγεί τα στρατεύματά του στη μάχη. Ο Νέλσον είχε εύθραυστη υγεία από παιδί και όταν προσχώρησε στις τάξεις του Βασιλικού Ναυτικού, το τροπικό κλίμα των Ανατολικών Ινδιών σχεδόν τον εξόντωσε, γι’ αυτό και παρέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος της ναυτικής του καριέρας. Τα ανδραγαθήματά του τα πλήρωσε όπως ξέρουμε ακριβά, χάνοντας το δεξί του χέρι αλλά και το μάτι του, και πλέον έπαιρνε ως παυσίπονο λάβδανο για να καταλαγιάσει τους πόνους του.

Παρά τον ασύστολο πόνο, ο σερ Νέλσον συνέχισε να οδηγεί αγέρωχα τους άντρες του στη μάχη με τη βοήθεια ημερήσιας δόσης οπίου. Παρά τη μεγάλη ποσότητα, κατάφερνε να διατηρεί τα λογικά του και να μάχεται κατά του ορκισμένου εχθρού του Βοναπάρτη, τον οποίο παρά τις αντιξοότητες και τις προσωπικές του περιπέτειες μπόρεσε τελικά να νικήσει στη μοιραία για τη ζωή του Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ…
Φρεντερίκ Σοπέν



Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ιστορίας και με τεράστια επίδραση στη συμφωνική μουσική, ο γνωστός μουσουργός έπασχε από σωματικές και ψυχικές διαταραχές, με τις οποίες πάλεψε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Η ζωή του ήταν γεμάτη από σκαμπανεβάσματα και κυκλοθυμία, γι’ αυτό και κατέφυγε στο όπιο, ως τρόπο για να καταλαγιάσουν τα συμπτώματά του.

Ακόμα και σήμερα οι ιστορικοί ερίζουν για την πάθηση που χτύπησε τον Σοπέν, καθώς η ευρύτατη ποικιλία των συμπτωμάτων του ανήκουν σε πολλά σωματικά και ψυχικά νοσήματα: ψευδαισθήσεις, μελαγχολία, ημικρανίες αλλά και χρόνιος βήχας. Η επιστήμη της εποχής σήκωνε τα χέρια ψηλά και οι γιατροί το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να προσπαθούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα: μείγμα οπίου και ζάχαρης δινόταν συχνά ως φάρμακο για τον χρόνιο βήχα.

Οι ειδικοί διατείνονται σήμερα ότι ενδέχεται να έπασχε από επιληψία και η χρήση του οπίου επέτεινε τις κρίσεις και τις παραισθήσεις, κάτι που αντικατοπτριζόταν στις ονειρικές και «στοιχειωμένες» συνθέσεις του. Ο μεγάλος συνθέτης πέθανε το 1849, σε ηλικία 39 ετών, ζώντας μια ζωή πόνου, δεινών και εθισμών…
Βενιαμίν Φραγκλίνος



Ένας από τους «πατέρες» του αμερικανικού έθνους άφησε παρακαταθήκη τόσο πολλά που δεν είναι εύκολο να απαριθμηθούν. Πολυμαθής και δραστήριος, αναμείχθηκε σε κάθε πλευρά της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου του επηρεάζοντας τα πάντα με τα οποία ασχολήθηκε. Όπως και κάθε άλλος άνθρωπος όμως, έβλεπε τις δυνάμεις του να εξασθενούν μεγαλώνοντας και στα τελευταία χρόνια της ζωής του αποσυρόταν σταδιακά ολοένα και περισσότερο από τον δημόσιο βίο.

Τώρα ήταν εθισμένος στα φάρμακα, καθώς υπέφερε από πολλές και επώδυνες παθήσεις στα γεράματά του, από ποδάγρα μέχρι και πέτρα στα νεφρά. Κι έτσι άρχισε να παίρνει λάβδανο το 1782, κάτι που καταπράυνε τον πόνο του και του επέτρεπε να συνεχίζει να είναι λειτουργικός και να έχει κοινωνική ζωή. Κάποια στιγμή το λάβδανο αντικαταστάθηκε από το όπιο, η χρόνια χρήση του οποίου χειροτέρευσε τελικά την υγεία του. Το 1790, για παράδειγμα, ο Φραγκλίνος παραπονιόταν σε επιστολή του για το γεγονός ότι δεν είχε πια καθόλου όρεξη για φαγητό λέγοντας: «Δεν είμαι πια παρά ένας σκελετός καλυμμένος με δέρμα». Τώρα έγραφε τα απομνημονεύματά του, αν και το όπιο τον έκανε τόσο κουρασμένο και ανόρεχτο που φοβόταν ότι δεν θα κατάφερνε να τα ολοκληρώσει. Πέθανε αργότερα μέσα στη χρονιά, παραμένοντας μέχρι τα τελευταία του εθισμένος στο ναρκωτικό…
Τόμας Τζέφερσον



Άλλος ένας «πατέρας» των ΗΠΑ με τεράστια συμβολή τόσο στα εσωτερικά πράγματα της χώρας του όσο και στην πολιτική σκέψη του καιρού του. Ο συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ παρέμενε μια από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες του πλανήτη όσο ζούσε, είχε όμως μια σειρά από ιδιαίτερες καθημερινές συνήθειες, όπως η χρήση οπίου.

Εκκεντρικός καθώς ήταν, συνήθιζε να μετατρέπεται σε γιατρό του εαυτού του και σε ένα τέτοιο ντροπιαστικό περιστατικό διάρροιας το 1803, τον συμβούλευσε ένας φίλος του να καταφύγει στο όπιο για την πάθησή του. Ο Τζέφερσον πράγματι το δοκίμασε και σύντομα μετατράπηκε σε ενθουσιώδη θαυμαστή του, καθώς φάνηκε να θεραπεύει πολλές και διάφορες παθήσεις του πολιτικού.

Δεν το έκοψε μάλιστα ποτέ μέχρι και τον θάνατό του το 1826, όταν αρνήθηκε στο νεκροκρέβατό του μια τελευταία δόση και μάλιστα με την παρότρυνση του γιατρού του: «Όχι γιατρέ, όχι άλλο», είπε και πέθανε λίγο αργότερα. Σε ένα από τα ημερολόγιά του κατέγραψε μάλιστα την ιδανική καθημερινή δόση οπίου και τον τρόπο παρασκευής του. Ο ίδιος καλλιεργούσε την παπαρούνα στη φυτεία του, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και το 1992, όταν η διοίκηση αναρωτήθηκε για τη νομιμότητα της καλλιέργειας…
Μάρκος Αυρήλιος



Ένας από τους σημαντικότερους ρωμαίους αυτοκράτορες αλλά και στωικούς φιλοσόφους της Ιστορίας έμελλε να σφραγίσει τη γραφή με το περίφημο στοχαστικό σύγγραμμά του «Τα εις εαυτόν» (γραμμένο μάλιστα στα ελληνικά). Παρά το γεγονός ότι ως αυτοκράτορας απέφευγε τις συναισθηματικές εμπλοκές για να ασκεί απερίσπαστος το κυβερνητικό του έργο, ο Αυρήλιος εθίστηκε σε ένα εξωτικό και σπάνιο ναρκωτικό που ήταν διαθέσιμο μόνο σε πάμπλουτους Ρωμαίους: το όπιο.

Φιλάσθενος από μικρός, ο Μάρκος Αυρήλιος έπρεπε να οδηγεί ως αυτοκράτορας τις στρατιές του στη μάχη, αν και η εύθραυστη υγεία του δεν το επέτρεπε αυτό. Κι έτσι έπρεπε να βρει μια λύση, την οποία σκαρφίστηκε αντ’ αυτού ο γιατρός του, ο Γαληνός: ένα σκεύασμα που επέτρεψε τελικά στον αυτοκράτορα να ανταπεξέρχεται στις αντιξοότητες του πολέμου αλλά και τις παθήσεις που τον ταλαιπωρούσαν.

Το φάρμακο που λάμβανε ο Αυρήλιος ήταν φυσικά οπιοούχο και όπως μας λέει ο Γαληνός στα χρονικά του, ο αυτοκράτορας δεν μπορούσε να το πάρει το πρωί καθώς του έφερνε υπνηλία. Το έπαιρνε όμως κάθε βράδυ, αφού χωρίς αυτό δεν μπορούσε πια να κοιμηθεί. Το σπουδαίο σύγγραμμά του «Τα εις εαυτόν» γράφτηκε μάλιστα αυτή την εποχή του εθισμού στο ηρεμιστικό και παυσίπονο σκεύασμα…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο θρύλος της χώρας που είχε επιλέξει για να ζήσει ο… Θεός


Η εκθαμβωτική ομορφιά του Κιργιστάν - Δείτε φωτογραφίες.

Οι Κιργίζιοι αφηγούνται έναν αστείο θρύλο σχετικά με την προέλευση της χώρας τους στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τον απομακρυσμένο τόπο τους.

Ο θρύλος λέει λοιπόν πως αφού έφτιαξε τη Γη, ο Θεός κάλεσε τους πρώτους αντιπροσώπους των εθνών που επρόκειτο να την κατοικήσουν.

Όλοι πήραν ένα κομμάτι γης, μια χώρα μεγάλη ή μικρή, εύφορη ή άγονη. Κατά τη διάρκεια της διανομής αυτής, ωστόσο, ο πρώτος Κιργίζιος… κοιμόταν κι έτσι δεν πήρε τίποτα.

Όταν ξύπνησε και συνειδητοποίησε πως ο λαός του θα έμενε χωρίς πατρίδα για πάντα, στράφηκε στον Θεό που, ελεήμων, του είπε: «Δημιούργησα ένα μικρό κομμάτι γης που είχα σκοπό να κρατήσω για μένα, το πιο όμορφο κομμάτι από όλα. Αλλά επειδή δεν θέλω κανείς να μείνει χωρίς χώρα, στον πλανήτη αυτό, μπορείς αυτό το κομμάτι γης να το πάρεις εσύ».

Έτσι οι Κιργίζιοι πήραν αυτόν τον όμορφο αλλά παραδεισένιο τόπο, που έγινε το Κιργιστάν.

Έτσι λέει ο θρύλος γι’ αυτή τη χώρα των 198.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των λιγότερων από έξι εκατ. κατοίκων. Όποιος δει ή επισκεφθεί τη μικρή χώρα με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, τις χιονοσκεπείς βουνοκορφές και τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης Issyk Kul μπορεί και να αρχίσει να τον πιστεύει…




























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...