Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία των ιστορικών ανεμόμυλων του Οροπεδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βράβευση του Γιώργου Χατζάκη από το ευρωπαϊκό δίκτυο Europa Nostra.

Ως ένα σημαντικό βραβείο που απέσπασε η Κρήτη δια μέσω της έρευνας του Γιώργου Χατζάκη για την επαναλειτουργία των ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου χαρακτηρίστηκε σήμερα σε συνέντευξη στην Περιφέρεια Κρήτης η κατάκτηση του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό δίκτυο Europa Nostra, για το έτος 2015, με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Έτσι, μετά την βράβευση του κ. Στεφανάκη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στο Όσλο το Σάββατο 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση-βράβευση του στο δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου με την παρουσία του αντιπρόεδρου της Europa Nostra Κώστα Καρρά του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, και εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών.

Με αφορμή τη βράβευση του μεθαύριο Σάββατο σήμερα σε συνέντευξη τύπου παρουσία του αντιπροέδρου της Europa Nostra Κώστα Καρρά, της Αντιπεριφερειάρχη ενέργειας-βιομηχανίας Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη, του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, και του βραβευθέντα μηχανολόγου-μηχανικού Γιώργου Χατζάκη, έγινε αναλυτική αναφορά στη διάκριση αυτή για την Κρήτη .

«Η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να διασώσει και να κάνει και πάλι λειτουργικό το πρώτο Αιολικό Πάρκο που υπήρξε στο Οροπέδιο Λασιθίου» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη Ταβερναράκη. Η ίδια χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό το βραβείο που απέσπασε η Κρήτη δια μέσω της έρευνας του Γιώργου Χατζάκη για την επαναλειτουργία των ανεμόμυλων προσθέτοντας ότι σε ενεργειακό επίπεδο η επαναλειτουργία των μύλων είναι καθαρή, και στο παρελθόν μας έδειξαν το δρόμο της παραγωγής. «Πρόκειται για μια σημαντική πολιτισμική, οικονομική, ενεργειακή κληρονομιά που οφείλουμε να διασώσουμε και να τηρήσουμε» είπε η κ. Ταβερναράκη.

Ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καρράς σημείωσε ότι η Europa Nostra από το 1978 απονέμει βραβεία πανευρωπαϊκά, και η Κρήτη βραβεύεται για δεύτερη φορά για την έρευνα του κ. Χατζάκη για την επαναλειτουργία των ανεμόμυλων υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη φορά ήταν για μια αναστύλωση στο Κουτσουνάρι Λασιθίου.

Παράλληλα ο κ. Καρράς τόνισε ότι ο κ. Στεφανάκης με την έρευνα του ξανακάνει και πάλι παραγωγικούς-λειτουργικούς τους ανεμόμυλους με την αιολική ενέργεια τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση, οι φορείς πράττουν καλά που βοηθούν για την επαναλειτουργία ενός σπουδαίο αιολικού πάρκου από ανεμόμυλους.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης υπογράμμισε ότι «Οφείλουμε να απονείμουνε τα εύσημα στην έρευνα του κ. Χατζάκη, για την επαναλειτουργία των ανεμόμυλων, που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κληρονομιές στο νησί. Η Αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια αυτή, σαφώς και βρίσκεται δίπλα εμπράκτως».

Ο βραβευμένος Γιώργος Χατζάκης αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεργάτης του εργαστήριου Αιολικής Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του ΑΤΕΙ Κρήτης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό θέμα την αναστύλωση των μύλων στο Αιολικό Πάρκο του Οροπεδίου Λασιθίου.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.