Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Λιγότερες νέες επιχειρήσεις μετά και τα capital control

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ραγδαία επιδείνωση σημείωσε ο αριθμός νέων επιχειρήσεων από τον Ιούνιο κι έπειτα, με τις συστάσεις να υποχωρούν κάθε μήνα κάτω από το φράγμα των 2.000, ενώ τον Αύγουστο πλησίασαν επικίνδυνα τις 1.000. Από τις αρχές του 2015 παρατηρείται κάθε μήνα υποχώρηση του αριθμού των εγγραφών νέων επιχειρήσεων σε σχέση τόσο με το 2014 όσο και με το 2013, ενώ οι δραματικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις από τον Ιούνιο και μετά επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην επιχειρηματικότητα.

Τον Ιούλιο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ήταν σχεδόν οι μισές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014, ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίστηκε τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο. Η επίσης σημαντική μείωση των διαγραφών αποδίδεται σε πρακτικούς λόγους, λόγω κυρίως της πολυήμερης τραπεζικής αργίας από τις 29 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, καθώς αυτό που αναμένεται είναι ακριβώς το αντίθετο, χιλιάδες «λουκέτα» το επόμενο διάστημα.



Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν συνολικά σε 21.761 έναντι 28.334 το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και 32.013 το εννεάμηνο του 2013. Με άλλα λόγια από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι τώρα έχουν ιδρυθεί κατά 23,2% λιγότερες επιχειρήσεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το 2013 η μείωση είναι της τάξης του 32%. Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρατηρούνται τα μεγαλύτερα έως τώρα ποσοστά μείωσης εγγραφών νέων επιχειρήσεων σε ετήσια βάση.

Τον Ιούλιο οι νέες εγγραφές υποχώρησαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 κατά 47,7% και έπεσαν κάτω από τις 2.000 και συγκεκριμένα στις 1.687, τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 31,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014 και ανήλθαν σε μόλις 1.204, ενώ τον Σεπτέμβριο η μείωση σε σχέση με πέρυσι ήταν 38,1%. Στις παραπάνω μεταβολές αντικατοπτρίζεται στην ουσία η πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες: οι πολύμηνες και για μεγάλο διάστημα ατελέσφορες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, η τραπεζική αργία, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων οι οποίοι συνεχίζονται, η συμφωνία με τους δανειστές, η διάλυση της Βουλής και η προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η αξιοσημείωτη μείωση και των διαγραφών από τις αρχές του έτους έως σήμερα και ειδικά τους τελευταίους 3-4 μήνες δυστυχώς δεν συνεπάγεται επιστροφή στην ανάκαμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 οι διαγραφές επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 14.387, λιγότερες κατά 30,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τον φετινό Ιούλιο ήταν λιγότερες κατά 38,1% σε σχέση με τον περσινό, τον Αύγουστο λιγότερες κατά 37,8% και τον Σεπτέμβριο κατά 46,5%.

Η μείωση των διαγραφών που καταγράφηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015 έχει διαφορετική ερμηνεία από αυτή που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Στην αρχή του έτους υπήρχε ελπίδα για ανάκαμψη, ενώ η αγορά θεωρούσε ότι το «ξεκαθάρισμα» του επιχειρηματικού χάρτη είχε πλέον ολοκληρωθεί. Τους τελευταίους μήνες πολλές είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο», όμως λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα είτε δεν μπορούσαν να κινήσουν τις διαδικασίες λύσης της επιχείρησης είτε τηρούν στάση αναμονής. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως το επόμενο εξάμηνο ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 63.000, κάτι που συνεπάγεται την απώλεια 138.000 θέσεων απασχόλησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.