Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Μέρκελ για το προσφυγικό: Οι απόψεις μου ταυτίζονται με αυτές του Τσίπρα


Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει στο προσφυγικό, δηλαδή, ότι η Γερμανία είναι σε θέση να δεχτεί και να εντάξει κοινωνικά τους πρόσφυγες. Μιλώντας την Κυριακή στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει κάθε ιδέα για αλλαγή του συντάγματος σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου ενώ υποστήριξε ότι η σχετική διαδικασία θα πρέπει να επισπευστεί.

Ταύτιση απόψεων με τον Αλέξη Τσίπρα

Παράλληλα η καγκελάριος επισήμανε την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των αιτίων της φυγής από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και της κατανομής τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι δυνατόν, να σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής πολιτικής μόνο τρία ή τέσσερα κράτη».

Εκφράζοντας την αντίθεση της στην κατασκευή συνοριακών φρακτών, όπως στην Ουγγαρία, η κ. Μέρκελ επέμεινε όμως στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πράγμα που θα πρέπει να επιτευχθεί και με τη συνεργασία της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

-----------

Συμφωνία Τουρκίας-Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Το σχέδιο προβλέπει κοινές περιπολίες τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής στο ανατολικό Αιγαίο.

Γερμανία-Τύπος-πρόσφυγες-μετανάστες: Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για ένα σχέδιο δράσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, γράφει γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται το AFP.

Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ 6 νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γερμανικές πηγές.

Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία αύριο με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

-----------

Σόιμπλε: Να περιορίσουμε τον αριθμό των προσφύγων


"Πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

"Χρειάζεται να περιορίσουμε τη ροή προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται να προετοιμασθεί για να υποδεχθεί ανθρώπους...αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο", πρόσθεσε.

-----------

Χιλιάδες πρόσφυγες στις ιατρικές σκηνές του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη

Σύσκεψη με την παρουσία του Γιάννη Μουζάλα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από το πρωί από τις 3 πλήρως εξοπλισμένες ιατρικές σκηνές που στήθηκαν στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό.

Αυτές οι σκηνές, μία γενική κλινική, μία γυναικολογική και μία για ψυχολογική υποστήριξη, λειτουργούν εδώ και ένα 24ωρο με στόχο να προσφέρουν περίθαλψη στους πρόσφυγες.

Στην περιοχή της Ειδομένης στήθηκαν, επίσης, 3 τέντες του Νορβηγικού και 1 τέντα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι για τα παιδιά των προσφύγων. Εκεί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απασχολούν τα μικρά παιδιά με ζωγραφιές και παιχνίδια μέχρι να έρθει η ώρα να περάσουν οι οικογένειες τους από τα σύνορα.

Στις κλινικές που είναι στελεχωμένες με προσωπικό από τη Νορβηγία, βοηθούν στο έργο της περίθαλψης οι εθελοντές των τριών Σωμάτων των Περιφερειακών Τμημάτων Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, οι οποίοι εναλλάσσονται στις βάρδιες.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το ιατρικό προσωπικό και οι εθελοντές είναι τραύματα στα πόδια από το πολύωρο περπάτημα, η ηλίαση, τα τσιμπήματα από έντομα, ενώ καταγράφηκαν και ορισμένα κρούσματα πνευμονίας.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός για την εξυπηρέτηση και την περίθαλψη των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται πως το προσωπικό από τη Νορβηγία θα παραμείνει στην Ειδομένη περίπου 5 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μετά την αποχώρηση του, την πλήρη δράση και λειτουργία των κλινικών θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος εκτός από τους εθελοντές του θα πλαισιωθεί και από έλληνες γιατρούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.