Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα αιμοδοτεί με γιατρούς τα νοσοκομεία της Γερμανίας



Έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός τους.

Η Ελλάδα αιμοδοτεί γενναία τα τελευταία χρόνια με ιατρικό δυναμικό τη Γερμανία, αφού η μετανάστευση επιστημόνων εκτινάχθηκε, ως απότοκο φαινόμενο της κρίσης.

Το 2007 εργάζονταν στη Γερμανία 1.500 Έλληνες γιατροί, σήμερα υπάρχουν 6.000. Μάλιστα γραφεία αναζήτησης που συνεργάζονται με γερμανικά θεραπευτήρια, εξασφαλίζουν για κάθε πρόσληψη προμήθεια χιλιάδων ευρώ.

Πολλοί ωστόσο, αντιμετωπίζουν εκεί είτε συνθήκες κατώτερες των προσδοκιών τους είτε ασφυκτικούς εργασιακούς όρους. Έτσι προβάλλει μπροστά τους το δίλημμα: Γερμανία ή επιστροφή στην πατρίδα;

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γιατροί έχει να κάνει με τη γλώσσα, καθώς, μπορεί να γνωρίζουν την απαραίτητη ορολογία στα γερμανικά, αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με την καθημερινή γλώσσα για να συνεννοούνται χωρίς προβλήματα με τους ασθενείς.

Επιπλέον, οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία μεγάλων πόλεων και καταλήγουν σε κλινικές μικρών πόλεων και χωριών, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ψυχολογική πίεση.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντικοί καθαρισμοί στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα



Εκστρατεία υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού θα συμμετάσχει και φέτος, για 4η φορά, στην Πανελλαδική Εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που διοργανώνεται για 17η συνεχή χρονιά στη χώρα μας.

Η εκστρατεία αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/ MAP) και επιχειρεί τη φετινή χρονιά να «φωτίσει» το θέμα της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος του αλιέα.

Σκοπός της προσπάθειας είναι να στραφεί το ενδιαφέρον και προς το καθήκον μας απέναντι στο περιβάλλον, στη διαφύλαξη του θαλάσσιου, παράκτιου και φυσικού μας πλούτου.

Οι εθελοντικοί καθαρισμοί που θα πραγματοποιηθούν στην Προστατευόμενη Περιοχή Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού:

1. στον Πλάτανο, το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 και ώρα 09:00 πμ. (ραντεβού στην πλατεία «Χαρές»)

2. στον Τυρό, την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 και ώρα 08:30 πμ. (ραντεβού στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού)

3. στο Γεράκι, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 και ώρα 10:00 πμ. (ραντεβού στη θέση Κάτω Βρύση)

Μάλιστα, έχει διασφαλιστεί η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, κυρίως τους Δήμους Β. Κυνουρίας, Ν. Κυνουρίας και Ευρώτα, για την παροχή προσωπικού καθαριότητας και απορριμματοφόρων για τη συλλογή και την αποκομιδή των απορριμμάτων που θα συλλεχθούν. Επίσης πρόκειται να παρασχεθεί σε όλους τους συμμετέχοντες ο απαραίτητος εξοπλισμός για έναν ασφαλή καθαρισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Όσοι πίνουν καφέ κάνουν λιγότερα λάθη στη δουλειά



Τα οφέλη της καφεΐνης στην εργασία.

Όσοι πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποπέσουν σε λάθη, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το London School of Tropical Medicine.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, αυτοί που δουλεύουν σε βάρδιες διαταράσσουν το βιολογικό τους ρολόι και κουράζονται πιο εύκολα στη δουλειά, με αποτέλεσμα να κάνουν όλο και περισσότερα λάθη.

Προσπαθώντας να βρουν τρόπους για το πώς να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, οι επιστήμονες συνέκριναν την επίδραση της καφεΐνης με τις βιταμίνες με τους ολιγόλεπτους «υπνάκους» κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Η έρευνα απέδειξε πως όσοι έπιναν καφέ έκαναν λιγότερα λάθη και είχαν πιο οξυμένη μνήμη, προσοχή, αντίληψη και λογική στο να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο όγκο εργασίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιττοί από δω και στο εξής οι γυμναστές;



Επαναστατικό τοπάκι διορθώνει τη στάση του σώματος εν ώρα άσκησης.

Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα οι προσωπικοί γυμναστές να ανήκουν στο παρελθόν, αφού κανείς δεν θα τους χρειάζεται πλέον για να διορθώνουν τη στάση του σώματος εν ώρα γυμναστικής.

Τοπάκι υψηλής τεχνολογίας με προσαρμοσμένους αισθητήρες δίνει σε αυτούς που αθλούνται τη δυνατότητα να προσαρμόζουν το σώμα τους πολύ εύκολα χωρίς να έχουν ανάγκη την επιτήρηση και τις οδηγίες ενός γυμναστή.

Το τοπ που είναι συνδεδεμένο με μια εφαρμογή κινητού επιτρέπει στους αθλούμενους να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή μέσω οθόνης όχι μόνο τη στάση του σώματος, αλλά και την κίνηση των μυών, καθώς επίσης και τις επιδόσεις τους.

Σε περίπτωση λανθασμένης στάσης θα νιώσετε ένα ελαφρύ τράνταγμα στο σημείο που πρέπει να διορθώσετε ώστε να κάνετε καλύτερα την άσκηση. Οι δημιουργοί του τοπ ισχυρίζονται ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση των επιδόσεων και ότι προστατεύει από οποιοδήποτε ατύχημα.









Διαβάστε περισσότερα...

Επιβάλλεται πλέον η ηλεκτρονική προσβασιμότητα στο Δημόσιο



Ανακοίνωση 30.04.12.

Μετά από πολύχρονους αγώνες και αλλεπάλληλες πιέσεις και παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της εντάχθηκαν, επιτέλους, στην Υπουργική Απόφαση κύρωσης του Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, διεθνείς προδιαγραφές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας στο ανώτατο επίπεδο προσβασιμότητας (δηλαδή «ΑΑ») στους κανόνες και στα πρότυπα για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των διαδικτυακών τόπων της Δημόσιας Διοίκησης. Η παρούσα Απόφαση ρυθμίζει τις αρχές κάτω από τις οποίες θα λειτουργούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας προς όφελος των φορέων αλλά και να γίνει ευχερέστερη η πρόσβαση του πολίτη σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα για την Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα αναφέρεται ότι “οι δημόσιοι διαδικτυακοί τόποι ΠΡΕΠΕΙ να συμμορφώνονται με το πρότυπο των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), έκδοση 2.0, σε επίπεδο συμμόρφωσης τουλάχιστον «ΑΑ» και ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ να συμμορφώνονται με το πρότυπο των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), έκδοση 2.0, σε επίπεδο συμμόρφωσης τουλάχιστον «ΑΑΑ»”.

Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Το πολύ χαμηλό ποσοστό προσβασιμότητας των διαδικτυακών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχει άμεση επίπτωση στα άτομα με αναπηρία, καθώς χάνουν την ευκαιρία αξιοποίησης των ωφελειών που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος.

Η αποδοχή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο παραπάνω διακύβευμα είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο βεβαίως χρήζει συμμόρφωσης και υλοποίησης από όλους τους κρατικούς φορείς.

Τώρα η προσπάθεια της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της συνίσταται στην τήρηση των προδιαγραφών και για αυτό απαιτείται να θεσπιστεί εδώ και τώρα σοβαρή και αντικειμενική διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης της τήρησης των θεσπισμένων προδιαγραφών προσβασιμότητας .

Η Απόφαση επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 2725 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Μαΐου!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.05.12.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. απαιτεί την άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στου δικαιούχους η οποία είναι εμφανές ότι βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» εξαιτίας της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να ολοκληρώσει τη διαδικασία της απογραφής των δικαιούχων και τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Παροχών κοινωνικών και Προνοιακών επιδομάτων. Για το σκοπό αυτό απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και στους Προέδρους και επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Νέα Βουλή όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και οι φορείς μέλη της εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τη στήριξή τους στη διαδικασία της απογραφής. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η διαδικασία απογραφής ως «άλλοθι», προκειμένου να μην καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα του Μαΐου στους δικαιούχους. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν επιτρέπονται εάν αναλογιστεί κανείς ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στην πλειονότητα των δικαιούχων. Οι πολίτες με αναπηρία διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Περαιτέρω καθυστέρηση της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων του μηνός Μαΐου θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες καταβολής των προνοιακών επιδομάτων όλης τη χώρας.

Διαβάστε περισσότερα...

Χαρισματικά παιδιά σε αχάριστο κόσμο



Την περασμένη εβδομάδα παρακολούθησα ένα συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Τα χαρισματικά παιδιά και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους». Δεδομένου ότι έμφαση δίνεται περισσότερο σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, αυτισμό ή κάποια αναπηρία, σκέφτηκα ότι τα χαρισματικά παιδιά, τα παιδιά που είναι φύσει ταλαντούχα και ξεχωριστά είναι παραμελημένα και αναξιοποίητα από το εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα χαρισματικά παιδιά ανήκουν στο 2% των ανθρώπων εφόσον ο δείκτης νοημοσύνης τους αγγίζει το 120 και άνω. Πέρα από υψηλή νοημοσύνη, τα παιδιά αυτά έχουν έμφυτα ταλέντα σε τομείς όπως η μουσική, η ζωγραφική κ.ά. και χαρακτηρίζονται από έντονη δημιουργικότητα, δηλαδή την ικανότητα να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις σε διάφορα ζητήματα. Επίσης παρουσιάζουν διαφορετική ανάπτυξη σε σχέση με τα φυσιολογικά παιδιά. Με άλλα λόγια, μαθαίνουν να μιλούν, να γράφουν, να διαβάζουν σε πολύ μικρή ηλικία και συνήθως είναι αυτοδίδακτα.

Σε γενικές γραμμές, είναι παιδία που σκέφτονται, μαθαίνουν και δουλεύουν διαφορετικά και νοιάζονται περισσότερο για την ουσία παρά για τους τύπους, γι αυτό πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως ονειροπόλα και μοναχικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χαρισματικού παιδιού είναι ο Νίτσε ο οποίος σε ηλικία 9 ετών δημιούργησε τη πρώτη ποιητική του συλλογή. Δυστυχώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι άκαμπτο και ισοπεδωτικό απέναντι στη διαφορετικότητα, καταδικάζοντας τα ευφυή παιδιά να χωρέσουν στο καλούπι του μέσου όρου.

Πόσο ηθικά ορθό είναι να καταδικάζεις ένα παιδί σε μια «φτωχή» σχολική αίθουσα που δεν προνοεί γι αυτό, με τα κατάλληλα ερεθίσματα και εφόδια; Είναι αλήθεια ότι όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες προσωπικότητες και ότι ένα υψηλό αποτέλεσμα σε ένα IQ τεστ δε σημαίνει απαραίτητα χάρισμα, αν δε καλλιεργηθεί και δεν εξασκηθεί. Άλλωστε μπορεί κάποιος να έχει Porche και να τρέχει με 50 km/h και κάποιος άλλος να έχει Datsun και να τρέχει με 120 km/h.

Το θέμα είναι όμως ότι πλέον δεν έχουμε τα περιθώρια να αφήσουμε να χαθεί κανένα «μυαλό». Η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, στη κρισιμότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών και παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εγκατάλειψης της Ελλάδας από πολλά «μυαλά» γιατί ακριβώς δε δημιουργούνται οι συνθήκες για να μείνουν. Είναι ώρα να αποσυνδέσουμε τη χαρισματικότητα από την αριστεία και την «κάστα των φυτών» και να την μεταφέρουμε στο επίπεδο των αναγκών που εγείρονται από αυτήν. Δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για κατηγοριοποίηση ανθρώπων αλλά για ποιοτική αξιοποίηση τους. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Μπετόβεν αν και δεν υπήρξε καλός μαθητής παρέδωσε μια τεράστια κληρονομιά στη μουσική.

Ένα χαρισματικό παιδί μπορεί να χαθεί και να μη γίνει χαρισματικός άνθρωπος αν δεν διαμορφωθεί σε ένα κατάλληλο κλίμα πρόνοιας και ευκαιριών. Είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να εμπλουτίσει την ύλη των σχολικών εγχειριδίων, ιδιαίτερα του Δημοτικού Σχολείου, με ασκήσεις και δραστηριότητες που απαιτούν μεγαλύτερη νοητική διεργασία και όψιμη κριτική ικανότητα. Πέρα από την αναδιαμόρφωση του γνωστικού αντικειμένου, πρέπει να εφαρμόσει την τακτική επιτάχυνσης σύμφωνα με την οποία τα χαρισματικά παιδιά παρακολουθούν μαθήματα μεγαλύτερων τάξεων.

Τέλος, αν και ουτοπικό, ενδείκνυται η δημιουργία ειδικών σχολείων, όπως είναι εκείνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και δυνατότητες, έτσι ώστε να δοθούν στα χαρισματικά παιδιά όλα εκείνα τα ερεθίσματα για να ανελιχθούν και να ξεχωρίσουν. Ως παιδαγωγός, ύστερα από την ημερίδα που παρακολούθησα, προτρέπω όλους τους γονείς αν διακρίνουν κάποια ιδιαίτερα γνωρίσματα στα παιδιά τους όπως περίεργες απορίες ή γρήγορη ομιλία ή ταλέντο σε κάποιο τομέα χωρίς να έχουν διδαχθεί προηγουμένως πάνω σε αυτόν, να κάνουν ένα IQ τεστ. Αν παρουσιαστούν υψηλά αποτελέσματα στο δείκτη νοημοσύνης τους να τα εγγράψουν στο δημοτικό σχολείο ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο (επιτρέπεται νομοθετικά) και να στέκονται σαν συνοδοιπόροι δίπλα τους, ούτε αποτρεπτικά ούτε όμως και υπερ-βοηθητικά.

Χρησιμοποιώντας, κλείνοντας, την πιο «πολυφορεμένη» φράση από την Ασκητική του Καζαντζάκη «..Ν αγαπάς την ευθύνη..Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο..Αν δε σωθεί εγώ θα φταίω», οφείλω να πω ότι οι πράξεις μας καθορίζουν τα γεγονότα και η πραγματική δυναμική προσδιορίζεται από τη συμβολή όλων. Εμείς καθορίζουμε το μέλλον, την έκβαση των καιρών. Εποχή δεν είναι ο,τι μας δίνεται αλλά κυρίως ο,τι μένει. Ας στηρίξουμε αυτούς που έχουν την ικανότητα να στηρίξουν την Ελλάδα.

Δήμητρα Σιαχάμη Τελειόφητη Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών


Διαβάστε περισσότερα...

Κολύμβηση αθλητών με αναπηρίες: Δεκατέσσερα πανελλήνια ρεκόρ στο ανοιχτό πρωτάθλημα της Νάουσας



Δεκατέσσερα πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 6ου ανοικτού πρωταθλήματος που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νάουσας και διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αθλητών με Αναπηρίες, υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ).
Τέσσερα εξ αυτών σημείωσε η Ευθυμία Γκουλή του Ηρόδικου και τρία η Σεμιχά Ριζάογλου του ίδιου συλλόγου, στην... προθέρμανση ουσιαστικά των κολυμβητών μας ενόψει του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, που θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ από 15 έως 17 Ιουνίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ανοιχτό πρωτάθλημα έλαβαν μέρος όλοι οι αθλητές που βρίσκονται στο σχεδιασμό της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ (Ταϊγανίδης, Καπελλάκης κ.α.), αλλά και κολυμβητές από Πολωνία και Ισραήλ.
Τα 14 πανελλήνια ρεκόρ:
50μ.
ελεύθερο γυναικών Κατηγορία S3 Σεμιχά Ριζάογλου (Ηρόδικος) 1:07.83 - προηγούμενο 1:12.75 400μ.
ελεύθερο γυναικών Κατηγορία S9 Ευθυμία Γκουλή (Ηρόδικος) 5:48.72 - προηγούμενο 5:54.27 Κατηγορία S10 Ελισάβετ Ταχαή (Κοτινος) 6:22.41 - προηγούμενο 7:02.29 100μ.
ύπτιο ανδρών Κατηγορία S6 Χρήστος Ναλμπάντης (Φίλιππος) 2:04.79 - προηγούμενο 2:06.13 100μ.
πεταλούδα ανδρών Κατηγορία S14 Κωνσταντίνος Αθανασιάδης (Φίλιππος) 2:03.07 - προηγούμενο 2:04.71 100μ.
πεταλούδα γυναικών Κατηγορία S9 Ευθυμία Γκουλή (Ηρόδικος) 1:30.81 - προηγούμενο 1:33.13 200μ.
μικτή ατομική ανδρών Κατηγορία SM6 Παναγιώτης Χρηστάκης (Μεγαλόνησος) 3:10.06 - προηγούμενο 3:12.13 200μ.
μικτή ατομική γυναικών Κατηγορία SM9 Ευθυμία Γκουλή (Ηρόδικος) 3:05.41 - προηγούμενο 3:11.96 Κατηγορία SM10 Ελισάβετ Ταχαή (Κότινος) 3:42.45 - προηγούμενο 4:07.91 50μ.
ύπτιο γυναικών Κατηγορία S3 Σεμιχά Ριζάογλου (Ηρόδικος) 1:08.43 - προηγούμενο 1:12.00 100μ.
πρόσθιο ανδρών Κατηγορία S9 Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Ηρόδικος) 1:28.95 - προηγούμενο 1:33.78 100μ.
πρόσθιο γυναικών Κατηγορία S8 Ευθυμία Γκουλή (Ηρόδικος) 1:35.99 - προηγούμενο 1:39.11 100μ.
ελεύθερο γυναικών Κατηγορία S3 Σεμιχά Ριζάογλου (Ηρόδικος) 2:30.34 - προηγούμενο 2:35.31 Κατηγορία S7 Ανδριάνα Γαλατίδου (Φίλιππος) 1:46.41 - προηγούμενο 1:47.04
Διαβάστε περισσότερα...

Μην ξεχνάτε να κοιμάστε!



Η έλλειψη ύπνου είναι επικίνδυνη για την υγεία.

O ύπνος κάνει καλό… Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις ευεργετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία τόσο ο νυχτερινός ύπνος όσο και η μεσημεριανή σιέστα.

Αντίθετα η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, ακόμη και με ψυχολογικές διαταραχές και συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή ο ύπνος μας δεν είναι ικανοποιητικός, κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά ατυχήματα λόγω της υπνηλίας και της αδυναμίας συγκέντρωσης, που αισθανόμαστε στη διάρκεια της ημέρας.

Ας δούμε όμως 5 σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει η στέρηση ύπνου.

1 Κίνδυνος για συνεχή εκνευρισμό, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας

Ένας βαθύς και αναζωογονητικός ύπνος είναι άκρως απαραίτητος για να αισθάνεστε ξεκούραση και ευεξία. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε εκνευρισμό και θλίψη και να έχετε προβλήματα στις σχέσεις σας. Αν πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σκέψεις αυτοκτονίας.

2 Κίνδυνος να πάρετε βάρος

Η παχυσαρκία δεν συνεπάγεται προβλήματα μόνο από αισθητικής απόψεως αλλά και από πλευράς υγείας, αφού αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και οι κακές διατροφικές συνήθειες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παχυσαρκία, η έλλειψη ύπνου είναι ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας.

Η ορμόνη λεπτίνη έχει σημαντική επίδραση στην όρεξη για φαγητό. Τα αυξημένα επίπεδα της λεπτίνης καταστέλλουν την όρεξη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της όρεξης και συνακόλουθα σε αύξηση του σωματικού βάρους. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε αρκετά, αν θέλετε να χάσετε –ή τουλάχιστον να μην πάρετε- κιλά.

3 Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη

Ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Είναι η νούμερο ένα αιτία τύφλωσης στη Βρετανία και προκαλεί πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές, που προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη.

4 Κίνδυνος ατυχήματος στη δουλειά

Η επαγγελματική σας απόδοση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αν κοιμάστε και ξεκουράζεστε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας και τελικά τις προοπτικές επαγγελματικής –αλλά και μισθολογικής- σας ανέλιξης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως ελλοχεύει αν η δουλειά σας συνεπάγεται χρήση βαρέων μηχανημάτων ή οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων, οπότε κινδυνεύετε όχι μόνο να μην κριθείτε επαγγελματικά επαρκείς αλλά και να πάθετε κάποιο ατύχημα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα ή ακόμη και την ίδια τη ζωή σας.

5 Κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος

Σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται στην υπνηλία την ώρα της οδήγησης, που βέβαια οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Εξαιτίας της υπνηλίας μπορεί να συμβούν ακόμη και θανατηφόρα δυστυχήματα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β



Το ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες.

Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας Β, η οποία είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τα παιδιά, φέρνουν οι δοκιμές νέου εμβολίου που φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της ασθένειας στο 80% των περιπτώσεων.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας ανέπτυξαν ένα εμβόλιο, το οποίο δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 530 εφήβους και, όπως προέκυψε, τους προστάτευσε πλήρως από την ασθένεια. Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς τρεις δόσεις του εμβολίου σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και στη συνέχεια μέτρησαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ώστε να διαπιστώσουν αν ήταν σε θέση να καταπολεμήσει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας.

Έως σήμερα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να αναπτύξουν ένα εμβόλιο μόνο για τη μηνιγγίτιδα C, επειδή η μηνιγγίτιδα B αποτελείται από πολλές αλληλουχίες βακτηρίων. Έτσι, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο να σχεδιαστεί ένα τέτοιο εμβόλιο, επειδή θα πρέπει να προστατεύει τον ασθενή από όλα τα βακτήρια. Η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή στις μεμβράνες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, με συμπτώματα έντονους πονοκεφάλους, ευαισθησία στο φως, ακαμψία στον αυχένα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Ρίτσμοντ, μόνο στη Βρετανία υπάρχουν κάθε χρόνο περίπου 1.200 νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της ξεπερνούν τους 120. «Είναι πραγματικά σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από αυτή την ασθένεια. Είναι πολύ δύσκολο να την εντοπίζουμε εγκαίρως και να ανακόπτουμε την εξέλιξή της, γιατί εξαπλώνεται σε διάστημα μόλις λίγων ωρών» είπε ο ίδιος στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases».

Η εταιρία που αναπτύσσει το εμβόλιο έχει ήδη υποβάλει αίτηση για να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Αν εγκριθεί, είναι πολύ πιθανόν να χορηγείται και σε νεογέννητα, από την ηλικία των δύο μηνών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεγάλη μύτη προστατεύει την υγεία



Εισπνέει σχεδόν 7% λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Μπορεί ως σήμερα η μεγάλη μύτη να είχε χαρακτηριστεί ένδειξη υψηλής νοημοσύνης και κύρους, ωστόσο τώρα μια νέα μελέτη απέδειξε ότι το- κατά τα άλλα- όχι και τόσο κολακευτικό χαρακτηριστικό του προσώπου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία του κατόχου του από κρυολογήματα και ιώσεις.

Τα νέα στοιχεία βασίστηκαν σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ σε δύο τεχνητές μύτες, όπου η μία ήταν κατά 2,3 φορές μεγαλύτερη από τη δεύτερη. Οι ερευνητές δοκίμασαν τις μύτες τοποθετώντας τες σε μια τεχνητή κεφαλή, στην οποία προσέθεταν χείλη διαφορετικού μεγέθους κάθε φορά.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η μεγαλύτερη μύτη εισέπνεε σχεδόν 7% λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε σχέση με τη μικρότερη, ενώ και τα μεγάλα χείλη συνέβαλλαν στον περιορισμό της κατάποσης διαφόρων ατμοσφαιρικών σωματιδίων κατά 3,2%. Ο συνδυασμός δηλαδή μύτης- μεγάλων χειλιών, κατά τους επιστήμονες, δρούσε ως φυσικό «φράγμα» αποτρέποντας την εισαγωγή αερομεταφερόμενων βακτηρίων και σωματιδίων σκόνης ή γύρης στο στόμα και κρατώντας μακριά τα συμπτώματα εποχικών αλλεργιών.

Οπως δημοσιεύει μάλιστα το επιστημονικό έντυπο «Αnnals of Οccupational Ηygiene», βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι η μεγαλύτερη μύτη, λόγω μεγέθους, προσφέρει ένα είδος «φυσικής» προστασίας στον οργανισμό περιορίζοντας αποτελεσματικά το ενδεχόμενο μόλυνσης από ιώσεις ή την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων. «Η μύτη προεξέχει πάνω από το στόμα, προσφέροντάς του μεγαλύτερη προστασία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρενέ Αντονι. «Μια μεγάλη μύτη μπορεί να περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης του οργανισμού, ενώ κάτι τέτοιο ενδεχομένως να λειτουργεί και στην περίπτωση της γύρης» προσθέτει η ειδικός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, τα άτομα που έχουν μεγάλη μύτη, όπως για παράδειγμα οι διάσημοι ηθοποιοί Μπάρμπρα Στράιζαντ , Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ, μπορούν πλέον να είναι υπερήφανοι για αυτήν, καθώς οι μεγάλες διαστάσεις της αποτελούν ασπίδα για την προστασία της υγείας τους.


Πηγή: ygeianews
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξ και facebook προσφέρουν την ίδια ικανοποίηση



Τα συμπεράσματα των ερευνητών του Χάρβαρντ.

Απάντηση στο γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να μοιραζόμαστε κάθε σκέψη μας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter, επιχείρησαν να δώσουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Έπειτα από σειρά πειραμάτων που έκαναν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να μοιράζεται κανείς προσωπικές πληροφορίες προσφέρει την ίδια ικανοποίηση που την ίδια αίσθηση ευχαρίστησης που βιώνει ο εγκέφαλος μας όταν απολαμβάνουμε ένα φαγητό, όταν κερδίζουμε χρήματα ή όταν κάνουμε σεξ.

Μάλιστα όπως προκύπτει από την έρευνα πολλοί από τους συμμετέχοντες απέρριψαν μικρά χρηματικά ποσά για να μιλήσουν για άλλους, προκειμένου να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Επίσης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρήστες ένοιωθαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν μοιράζονταν τις απόψεις τους με φίλους ή και αγνώστους, παρά όταν τις κρατούσαν για τον εαυτό τους.

Ίσως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι πολλοί χρήστες είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής με αγνώστους, ακόμα κι αυτό έχει επιπτώσεις στο μέλλον τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Θυμώστε, σας κάνει καλό



Ο θυμός μειώνει το συναίσθημα του άγχους.

Ο θυμός φαίνεται πως έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας, καθώς, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία, μειώνει το συναίσθημα του άγχους.

Αυτό επιτυγχάνεται διότι αυξάνεται η ροή του αίματος στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου το οποίο σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα. Αυξάνονται παράλληλα οι καρδιακοί παλμοί, η αρτηριακή πίεση και η τεστοστερόνη.

Επίσης, βγαίνει έξω από το εύθραυστο «παιχνίδι» της ψυχοσωματικής ισορροπίας η κατ΄ εξοχήν ορμόνη που προκαλεί το άγχος, η κορτιζόλη και παρατηρείται μεγάλη μείωση της παραγωγής της, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου το οποίο σχετίζεται με θετικά συναισθήματα, όπως η οικειότητα και η χαρά.

«Η πρόκληση συναισθημάτων οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπροσθέτως παρατηρούνται αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, κυρίως στον πρόσθιο και κροταφικό λοβό», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νόις Χερέρο.

Ειδικότερα, προκλήθηκε το αίσθημα του θυμού στους εθελοντές, χρησιμοποιώντας 50 φράσεις σε πρώτο πρόσωπο και οι οποίες αναφέρονται σε καθημερινές καταστάσεις και ενεργοποιούν το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης των ανδρών πριν και αμέσως μετά την πρόκληση του θυμού και παράλληλα την ασύμμετρη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τη γενικότερη διάθεση των ατόμων και την υποκειμενική τους εμπειρία προς το συναίσθημα του θυμού.

Βάσει των ερευνητικών δεδομένων, αποκαλύφθηκε πως ο θυμός προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και της τεστοστερόνης, αλλά η εκτόνωσή του λειτουργεί λυτρωτικά στο σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου. «Η περίπτωση του θυμού είναι μοναδική. Διότι, αν και βιώνεται ως αρνητικό συναίσθημα, τελικά στους υγιείς ανθρώπους προκαλεί ένα αίσθημα οικειότητας», προσέθεσε ο δρ Νόις Χερέρο.

Όταν θυμώνουμε, η ασύμμετρη εγκεφαλική αντίδραση υπολογίζεται βάσει της προσπάθειάς μας να προσεγγίσουμε το ερέθισμα που μας προκαλεί θυμό και όχι βάσει του γεγονότος ότι θεωρούμε αυτό το ερέθισμα αρνητικό. «Συνήθως όταν θυμώνουμε εμφανίζουμε μια φυσική τάση να βρεθούμε πιο κοντά σε αυτό που μας έκανε να θυμώσουμε παρά να προσπαθήσουμε να το εξαλείψουμε», κατέληξε ο Νόις Χερέρο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα συν και τα πλην του σολάριουμ



Οι γυναίκες το προτιμούν παρά την… επικινδυνότητα του.

Μπορεί οι δερματολόγοι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ωστόσο οι γυναίκες δεν βάζουν… μυαλό. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ακούν για τις βλαβερές επιπτώσεις του σολάριουμ στο δέρμα τους, πάντα υπάρχουν κάποιες (και δεν είναι λίγες) που την τελευταία στιγμή θα τρέξουν στα ειδικά κέντρα για να… αφεθούν στις ακτίνες UVA.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το μαύρισμα είναι επιτακτικό ενώ η σωστή ηλιοθεραπεία τους φαίνεται χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, αν επικρατεί το μέτρο τότε το σολάριουμ δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στο δέρμα.

Το προτιμούν αρκετές…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σολάριουμ αναφέρεται ότι είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος μαυρίσματος και παρέχει – σε κάποιο βαθμό φυσικά- προστασία απέναντι στη φυσική ηλιακή ακτινοβολία. Όπως λένε οι επιστήμονες, οι ακτίνες που χρησιμοποιεί το μηχάνημά του (UVA) είναι λιγότερο επικίνδυνες για εγκαύματα σε σχέση με αυτές του ηλίου (UVB) αν και δεν παύουν και αυτές να εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους για το δέρμα (μελάνωμα, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση και βλάβες στο ανοσοποιητικό).

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι το τεχνητό μαύρισμα προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο. Η άποψη αυτή είναι εν μέρει σωστή. Εν μέρει, γιατί η φυσική ασπίδα που διαθέτει το δέρμα όταν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τεχνητή ακτινοβολία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα παρείχε ένα αντηλιακό με SPF4.

Δεν είναι πάντα ασφαλές

Το σολάριουμ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρείται ακίνδυνο, ακόμη και αν το δέρμα μας δεν είναι ευαίσθητο στην ακτινοβολία του ηλίου. Η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει αν και πιο «light» από την UVB, είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί και καρκινογόνος. Κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται σε τεχνητή ή μη ακτινοβολία UV, η συγκέντρωσή της αυξάνεται, ανεβάζοντας τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος σε άτομα κάτω των 35 χρονών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελέγξτε τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης με σωστή διατροφή



Οι ουσίες και τα τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο σας.

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Δείτε ποια τρόφιμα και ουσίες πρέπει να φροντίσετε να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο σας...

H σόγια μπορεί να βοηθήσει την καρδιά και τις αρτηρίες, καθώς συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ μπορεί να ανακουφίσει και από τις εξάψεις.

Το βόριο είναι ένα άλλο ωφέλιμο ιχνοστοιχείο, που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά (βανίλιες, δαμάσκηνα, φράουλες, μήλα, ντομάτες, αχλάδια, σταφύλια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και κόκκινα μούρα) και αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να συγκρατεί τα οιστρογόνα.

Βοηθά επίσης στη διατήρηση των οστών σε καλή κατάσταση, μειώνοντας την ποσότητα του ασβεστίου που απεκκρίνεται καθημερινά. Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική επιλογή, καθώς τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά.

Μπορούν να περιορίσουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, παρατείνοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν φυτοοιστρογόνα, είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του φυλλικού οξέως και της βιταμίνης B6, ενώ αποτελούν επίσης πηγή πρωτεϊνών.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τις γυναίκες. Στην περίπτωση που δεν σας αρέσει το γάλα ή έχετε δυσανοχή στη λακτόζη, μπορείτε να πίνετε γάλα σόγιας, καθώς και να προσθέσετε στη διατροφή σας το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα αμύγδαλα.

Επίσης, βάλτε στη διατροφή σας γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, cottage cheese, καθώς και άλλα τυριά χαμηλά σε λιπαρά.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακά σφραγίσματα που καταπολεμούν την τερηδόνα



Το μέλλον στην οδοντιατρική σχεδιάζουν αμερικάνοι επιστήμονες.

Ένα σφράγισμα που όχι μόνο θα προφυλάσσει τα δόντια, αλλά θα καταπολεμά και την τερηδόνα είναι το τελευταίο επίτευγμα στην οδοντιατρική. Αυτό δείχνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, στους οποίους υπέβαλαν την πρωτοποριακή ανακάλυψη αμερικανοί επιστήμονες από το Μέριλαντ.

Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι το νέο σφράγισμα θα αποδειχτεί σύντομα όχι μόνο ασφαλές για τον άνθρωπο, αλλά και πιο ανθεκτικό στον χρόνο από τα παραδοσιακά σφραγίσματα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χουακούν Ξου από τη σχολή οδοντιατρικής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, παρότι ο οδοντίατρος «καθαρίζει» το δόντι και το σφραγίζει, δεν μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια που παραμένουν στο εσωτερικό του στόματος μαζί με άλλους φυσιολογικούς μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας.

Αυτά απειλούν να προκαλέσουν δευτερογενή τερηδόνα γύρω από το σφράγισμα, διασπώντας τους υδατάνθρακες σε οξέα, τα οποία διαβρώνουν τα μέταλλα των δοντιών, προκαλώντας τελικά απασβέστωση των οδοντικών ιστών και επανεμφάνιση της νόσου των ιστών, δηλαδή της τερηδόνας.

Το πρωτοποριακό νέο σφράγισμα όχι μόνο εξουδετερώνει αυτά τα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά βοηθά και την αναδόμηση των ιστών. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές πρόσθεσαν αντιβακτηριακούς παράγοντες με νανοσωματίδια αργύρου στο συγκολλητικό στρώμα, το οποίο τοποθετείται πριν από το σφράγισμα για τη συγκράτησή του.

«Ο λόγος για τον οποίο θέλαμε να ενσωματώσουμε τους αντιβακτηριακούς παράγοντες στις συγκολλητικές ουσίες είναι επειδή αυτές καλύπτουν τις εσωτερικές επιφάνειες της οδοντικής κοιλότητας» εξηγεί ο δρ Ξου. Στη συνέχεια ενίσχυσαν την οδοντική κοιλότητα με νανοσωματίδια φωσφορικού ασβεστίου, που έχουν την ικανότητα να αναπλάθουν τα μέταλλα των δοντιών.

Τα νέα σφραγίσματα που δημιουργήθηκαν από τη σχολή οδοντιατρικής του Μέριλαντ δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο εργαστήριο, σε «βιοταινίες» με δείγμα ανθρώπινου σάλιου. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί σε πειραματόζωα και στη συνέχεια σε ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της Σεάρα στη Βραζιλία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι λόγω της ενισχυμένης δράσης τους τα νέα σφραγίσματα θα προστατεύουν τα δόντια για διάστημα μεγαλύτερο των 5-10 χρόνων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία για τη νόσο Niemann Pick-C



Καθυστερεί και τροποποιεί την εξέλιξη της νόσου.

Μια νέα εγκεκριμένη θεραπεία «γεννά» ελπίδες για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου Niemann Pick τύπου C (NP-C), η οποία είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή.

Πρόκειται για την νοσο-τροποιητική θεραπεία με την φαρμακευτική ουσία μιγλουστάτη, η οποία όχι μόνο καθυστερεί αλλά και τροποποιεί την εξέλιξη της νόσου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Νόσος Niemann Pick τύπου C: Νευρολογικές-Ψυχιατρικές Εκδηλώσεις», την οποία διοργάνωσαν το Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης.

Η νόσος NP-C είναι μία σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σοβαρά εξελικτικά νευρολογικά συμπτώματα και μπορεί να προσβάλλει βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Οι περισσότεροι ασθενείς, χωρίς θεραπεία, πεθαίνουν μέσα σε πέντε έως δέκα έτη από τη διάγνωση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ασθένεια γίνεται μοιραία κατά την παιδική ηλικία.

Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν και η έναρξή τους μπορεί να ξεκινήσει από την περιγεννητική περίοδο έως και την εφηβική ή ενήλικο ζωή. Συχνά, η νόσος εμφανίζεται στη σχολική ηλικία με σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων στη μάθηση, διαταραχών συμπεριφοράς και διαταραχών στο κινητικό συντονισμό όπως αστάθεια βάδισης. Προοδευτικά, οι διαταραχές επιδεινώνονται με την εμφάνιση αταξίας, δυστονίας, δυσαρθρίας και διαταραχή στην κίνηση των οφθαλμών.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει ιστορικό παρατεταμένου ίκτερου στη νεογνική και πρώιμη βρεφική περίοδο, που υποχωρεί χωρίς επιπτώσεις.

Στους ενήλικες, η νόσος εμφανίζεται κυρίως με νευρολογικές ή και ψυχιατρικές εκδηλώσεις ή πρώιμη άνοια. Μπορεί να συνυπάρχουν επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της κινητικότητας, αιφνίδιες πτώσεις, δυσαρθρία, παράλυση της κάθετης κίνησης του βλέμματος καθώς και γελαστική καταπληξία.

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά μόνο για αυτήν τη νόσο και αυτό καθιστά τη διάγνωσή της σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η καλή γνώση και η ευαισθητοποίηση των ιατρών για την παραπομπή στα ειδικά κέντρα σε περίπτωση υποψίας ασθενούς.

Η αντιμετώπιση της νόσου απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων και είναι προτιμότερο να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Τέτοια κέντρα παραπομπής των ασθενών, λειτουργούν σήμερα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως να λειτουργήσουν κάποια ακόμη και σ' άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης της NP-C σε ασθενή με υψηλή υποψία, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται βιοψία δέρματος και έλεγχος DNA. Εξάλλου σήμερα αναπτύσσονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, οι οποίες θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο και θα επιταχύνουν τη διάγνωση της NP-C.


Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλαχτείτε από τη νόσο Αλτσχάιμερ



Προτιμήστε τη μεσογειακή διατροφή και αποβάλλετε το άγχος.

Διαστάσεις πανδημίας τείνει να πάρει η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία πλήττει το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών στις αναπτυγμένες χώρες ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο (6%).

Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και υπολογίζεται ότι το 2050 ο αριθμός των πασχόντων από Αλτσχάιμερ σε όλο τον κόσμο θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια.

«Καινούρια δεδομένα αποκαλύπτουν ότι προ της εμφάνισης της άνοιας σε μεγάλο ποσοστό, που ανέρχεται στο 80%, είχε υπάρξει ένα έντονα στρεσογόνο περιστατικό, όπως για παράδειγμα το διαζύγιο ενός παιδιού, ο θάνατος ενός παιδιού ή εγγονού ή μία σοβαρή αρρώστια η οποία απειλεί τη ζωή», επισημαίνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, νευρολόγος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών , Μάγδα Τσολάκη σε ανακοίνωσή της στη διημερίδα με θέμα «Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Πώς όμως μπορούμε να προφυλαχθούνε από τη νόσο;

Με την αντιμετώπιση των αγγειακών παραγόντων, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, με τη μεσογειακή διατροφή με την υιοθέτηση χόμπι και δραστηριοτήτων και με την εκρίζωση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού το οποίο ευθύνεται για το έλκος του στομάχου, είναι η απάντηση που δίνει στο ερώτημα αυτό η κ Τσολάκη.

«Υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως είναι η ηλικία και τα γονίδιά μας. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε με τις επιλογές μας όπως: Η αντιμετώπιση των αγγειακών παραγόντων, δηλαδή το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, η αυξημένη ομοκυστεϊνη και η παχυσαρκία» αναφέρει η κ Τσολάκη.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους η κ Τσολάκη λέει: «Η καθημερινότητά μας έχει γίνει μία δύσκολη αρένα με πολύ μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αρκετές φορές όμως όλες αυτές οι δυσκολίες που εμφανίζονται καθημερινά στη ζωή μας, μας καταβάλουν με άγχος και μας αποδυναμώνουν. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Πώς μπορούμε να βρούμε το ψυχικό σθένος και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας; Επειδή τα στρεσογόνα ερεθίσματα δεν μπορούμε συνήθως να τα ξεπεράσουμε όταν βρισκόμαστε σε μεγάλες ηλικίες, πρέπει να βρούμε τρόπους με τους οποίους να μένουμε απαθείς για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε άριστη κατάσταση».

Παράλληλα τονίζει ότι η μεσογειακή δίαιτα, με κατανάλωση ψαριών, ελαιολάδου, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών μαζί με τη σωματική και νοητική άσκηση παίζει προστατευτικό ρόλο. «Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι υπάρχουν χωριά στην Κρήτη, όπως είναι τα Μεσκλά Χανίων, όπου υπάρχει υπερβολικά μεγάλο ποσοστό κατοίκων που ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από χόρτα, λάδι, όσπρια, φρούτα, ψάρια και όχι πολύ κρέας, στη σωματική τους άσκηση, στις γεωργικές δουλειές και στην καλή κοινωνική αλληλεπίδραση, δηλαδή την αγάπη που έχουν μεταξύ τους» προσθέτει η κ Τσολάκη.

Τέλος επισημαίνει ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, του οποίου η εκρίζωση είναι σήμερα εφικτή, έχει ενοχοποιηθεί και ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες, γράφει το ΑΜΠΕ, έχουν αποδείξει ότι η απώλεια δοντιών είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στη διημερίδα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Ινστιτούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, οδοντίατρος Ευγενία Γκαβοπούλου.

«Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τις στατιστικές αυτές συσχετίσεις, αλλά αυτό χρειάζεται και άλλη διερεύνηση. Οι επικρατέστερες θεωρίες είναι οι εξής:

-Περιοδοντική νόσος-φλεγμονή - αλλά σε πολλές μελέτες δεν ήταν στατιστικώς σημαντικός ο ρόλος της περιοδοντικής νόσου.

-Οδοντογενείς και περιοδοντικές λοιμώξεις στην παιδική και νεαρή ενήλικη ζωή που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

-Η απώλεια δοντιών μπορεί να αντανακλά άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες ή χρόνιες ασθένειες» προσθέτει η κ. Γκαβοπούλου επισημαίνοντας ότι η οδοντιατρική περίθαλψη, δεν μπορεί να θεραπεύσει την άνοια, συμβάλει όμως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου



Ωφέλιμα τα Ω-3 λιπαρά.

Μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν όσοι καταναλώνουν συχνά ψάρι, όπως επισημαίνει μια νέα έρευνα που έγινε στην Κίνα.

Κατά μέσο όρο η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου λέγεται και ορθοκολικός. Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου -το ορθόν- σε σχέση με το ανώτερο -το κόλον-. Όσοι τρώνε το περισσότερο ψάρι, έχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθόν σε σχέση με όσους τρώνε το λιγότερο ψάρι.

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στην ευεργετική δράση του φρέσκου ψαριού, αν και δεν ήταν σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα είδη ψαριών που είναι πιο ωφέλιμα για το έντερο. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος μαγειρέματος, καθώς π.χ. το μπάρμπεκιου με ψάρια σε έντονη φωτιά μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, ιδίως σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμα, βέβαια, δεν έχει γίνει σαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρατσιστική αντιμετώπιση επιβάτη ΑμεΑ από Αegean Αirlines



ΚΟΙΝ:
- Βουλευτές Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
-Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου
Κύριοι
Χρόνια χρησιμοποιούμε την εταιρία σας για τη μετακίνηση μας από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου προς διάφορους προορισμούς.
Με μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε όταν ένα άτομο με αναπηρία, το οποίο κινείτε με αναπηρικό καρότσι, του ζητήθηκε από την εταιρία σας να συμπληρώσει δύο έντυπα (το ένα ο επιβάτης και το άλλο ο ιατρός).

Σας επισημαίνουμε ότι ο επιβάτης είναι ΑΝΑΠΗΡΟΣ και όχι ΑΣΘΕΝΗΣ

Ο διαφορετικός τρόπος μετακίνησης σημαίνει ασθένεια;;;!!!

Ένας που πάσχει από μολυσματική νόσο αλλά κατά τα λοιπά κινείτε όπως οι περισσότεροι επιβάτες και δεν σας ενημερώνει ότι έχει μολυσματική νόσο , του ζητάτε να συμπληρώνει αυτά τα έντυπα;;;

Μάθετε ότι, άλλο ΑΝΑΠΗΡΟΣ και άλλο ΑΣΘΕΝΗΣ!

Θεωρούμε εντελώς ρατσιστική και απάνθρωπη αυτή την απαίτηση της εταιρία σας προς τα άτομα με αναπηρία.

Ζητάμε άμεσα να αποσύρετε αυτή την αναχρονιστική διάκριση σε βάρος των αναπήρων και σας καλούμε να μας αντιμετωπίζετε ως ίσους επιβάτες αφού καταβάλουμε το ακριβές αντίτιμο του εισιτηρίου όπως όλοι!!!!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΙΒΓΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΜΩ)


Διαβάστε περισσότερα...

Από την εφηβεία φαίνεται η μανιοκατάθλιψη

Από την εφηβεία φαίνεται η μανιοκατάθλιψη

Συσχέτιση του αριθμού των νέων και των ενηλίκων που πάσχουν από τη νόσο παρατήρησαν επιστήμονες.

Απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης συμπτώματος μανίας στην εφηβεία και εκδήλωση μανιοκατάθλιψης κατά την ενήλικη ζωή παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, ο αριθμός των εφήβων που έχουν εμφανίσει συμπτώματα μανίας -ένα χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη)- είναι συναφής με τον αριθμό των ενηλίκων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο.

«Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μανία ξεκινά στα 20 η τα 30 χρόνια», εξηγεί η Καθλίν Ράις Μερικάνγκας, επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

«Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι η μανία εμφανίζεται στους εφήβους» προσθέτει.

Ο πιο κοινός ορισμός της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει την εναλλαγή κρίσεων μανίας και κατάθλιψης, παρότι ένας τύπος διπολικής διαταραχής εμφανίζεται μόνο με μανία.

Στη μελέτη, οι διαταραχές διάθεσης, μάλιστα, γίνονταν συχνότερες όσο οι έφηβοι μεγάλωναν με το 1,4% των 13χρονων και 14χρονων να πληρούν τα κριτήρια της μανίας, ενώ σχεδόν διπλάσιο αριθμό 17χρονων και 18χρονων να πάσχουν από διαταραχή.

Σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους με μανιοκατάθλιψη είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και περισσότεροι από τους μισούς έπασχαν και από συμπεριφορική διαταραχή ή διαταραχή άγχους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα ποσοστά των συμπτωμάτων διπολικής διαταραχής στους εφήβους αυξάνονται, αλλά μάλλον ότι ο αυξανόμενος αριθμός των εφήβων που αναζητούν θεραπεία για ένα ψυχιατρικό τους πρόβλημα διαγιγνώσκονται με διπολική διαταραχή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα αποτυπώνεται στο αίμα των παιδιών

Το παθητικό κάπνισμα αποτυπώνεται στο αίμα των παιδιών

Οι γονείς δεν παραδέχονται ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε τέτοιο βαθμό που οι επιπτώσεις εντοπίζονται στο αίμα τους. Βέβαια οι γονείς που παραδέχονται ότι καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους είναι λίγοι ή αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους εκτίθεται με άλλους τρόπους στον καπνό των γύρω τους.

Αυτό διαπίστωσε μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έκανε τεστ αίματος σε περίπου 500 παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών και διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% είχαν στο αίμα τους ίχνη κοτινίνης, της χημικής ουσίας που παράγεται στον οργανισμό, όταν αυτός εκτεθεί στη νικοτίνη του τσιγάρου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι το 55% των δειγμάτων αίματος των παιδιών βρέθηκαν θετικά για την κοτινίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου τις προηγούμενες τρεις έως τέσσερις μέρες. Όμως μόνο το 13% των γονιών τους παραδέχτηκαν ότι το παιδί τους είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Τα παιδιά είναι θύματα του παθητικού καπνίσματος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνειδητοποιούν οι γονείς και αυτό φαίνεται στο αίμα τους, όπως δείχνει η νέα μελέτη. Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους εκτίθενται μόνο όταν βρίσκονται δίπλα σε κάποιον που καπνίζει, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα ζώντας σε ένα κτίριο (όπως μία πολυκατοικία) όπου πολλοί καπνίζουν ή περνώντας ώρα σε ένα δωμάτιο όπου πρόσφατα κάποιος είχε καπνίσει.

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδες κ.α. Το τεστ αίματος για κοτινίνη δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, αν και οι Αμερικανοί ερευνητές εισηγούνται ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Τις 327.684 έφτασαν οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα



Στο στόχαστρο του υπουργείου Περιβάλλοντος επανήλθε το θέμα της Μυκόνου.

Συνεχώς μειούμενο βαίνει το ενδιαφέρον των αυθαιρετούχων για την «τακτοποίηση» των παράνομων ακινήτων τους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων κυμαίνεται στις 500 - 700 ημερησίως, όταν τέσσερις μήνες νωρίτερα δηλώνονταν 3.500 - 4.000 αυθαίρετα την ημέρα. Αν δεν υπάρξει νέα παράταση, η ρύθμιση ολοκληρώνει την πορεία της στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία (έως τις 6 Μαΐου), μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 327.684 δηλώσεις «τακτοποίησης» αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης. Από αυτές, το 15% (51.860 περιπτώσεις) έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, εξοφλώντας το σύνολο του προστίμου, ενώ το 38,5% βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Μέχρι στιγμής, επίσης, 133.746 αυθαίρετα από όσα έχουν δηλωθεί έχουν μεταβιβαστεί. Ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων έχει πλέον πέσει κάτω από τις 1.000 ημερησίως και μειώνεται συνεχώς.

Οσον αφορά τα έσοδα της ρύθμισης, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 471,6 εκατ. ευρώ ευρώ, από τα οποία τα 156 εκατ. από την πληρωμή του παράβολου και τα 315,5 εκατ. από την πληρωμή του προστίμου. Εφόσον ολοκληρωθεί η υπαγωγή στη ρύθμιση και των 327.684 δηλώσεων που έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί, τότε το κράτος θα εισπράξει σταδιακά σε βάθος 4 ετών περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Περιβάλλοντος επανήλθε χθες στο θέμα της Μυκόνου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι υπηρεσίες προχωρούν πλέον σε διασταύρωση των στοιχείων που προκύπτουν από τις αεροφωτογραφίες και αποδεικνύουν ότι πολλά από τα αυθαίρετα που δηλώθηκαν στη ρύθμιση ανεγέρθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011, κάτι που απαγορεύεται από τον ν. 4014/11.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως το υπουργείο υποστηρίζει ότι «ξεκινούν από την αρμόδια υπηρεσία, τους ελεγκτές δόμησης και την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στη Μύκονο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αυθαιρέτων από την οικεία πολεοδομία, να ξεκαθαρίσει ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση (λ.χ. για δασικά, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους τον πρώτο λόγο έχει η Περιφέρεια, για τον αιγιαλό η Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης), να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης, να γίνει ανάθεση της εργολαβίας (αφού καμία υπηρεσία δεν έχει δικά της μέσα) κ.λπ.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων έχει μόλις 3 άτομα προσωπικό, ενώ οι Επιθεωρητές Δόμησης μόλις 2 για όλη την Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...