Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Πρωτοποριακά σφραγίσματα που καταπολεμούν την τερηδόνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το μέλλον στην οδοντιατρική σχεδιάζουν αμερικάνοι επιστήμονες.

Ένα σφράγισμα που όχι μόνο θα προφυλάσσει τα δόντια, αλλά θα καταπολεμά και την τερηδόνα είναι το τελευταίο επίτευγμα στην οδοντιατρική. Αυτό δείχνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, στους οποίους υπέβαλαν την πρωτοποριακή ανακάλυψη αμερικανοί επιστήμονες από το Μέριλαντ.

Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι το νέο σφράγισμα θα αποδειχτεί σύντομα όχι μόνο ασφαλές για τον άνθρωπο, αλλά και πιο ανθεκτικό στον χρόνο από τα παραδοσιακά σφραγίσματα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χουακούν Ξου από τη σχολή οδοντιατρικής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, παρότι ο οδοντίατρος «καθαρίζει» το δόντι και το σφραγίζει, δεν μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια που παραμένουν στο εσωτερικό του στόματος μαζί με άλλους φυσιολογικούς μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας.

Αυτά απειλούν να προκαλέσουν δευτερογενή τερηδόνα γύρω από το σφράγισμα, διασπώντας τους υδατάνθρακες σε οξέα, τα οποία διαβρώνουν τα μέταλλα των δοντιών, προκαλώντας τελικά απασβέστωση των οδοντικών ιστών και επανεμφάνιση της νόσου των ιστών, δηλαδή της τερηδόνας.

Το πρωτοποριακό νέο σφράγισμα όχι μόνο εξουδετερώνει αυτά τα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά βοηθά και την αναδόμηση των ιστών. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές πρόσθεσαν αντιβακτηριακούς παράγοντες με νανοσωματίδια αργύρου στο συγκολλητικό στρώμα, το οποίο τοποθετείται πριν από το σφράγισμα για τη συγκράτησή του.

«Ο λόγος για τον οποίο θέλαμε να ενσωματώσουμε τους αντιβακτηριακούς παράγοντες στις συγκολλητικές ουσίες είναι επειδή αυτές καλύπτουν τις εσωτερικές επιφάνειες της οδοντικής κοιλότητας» εξηγεί ο δρ Ξου. Στη συνέχεια ενίσχυσαν την οδοντική κοιλότητα με νανοσωματίδια φωσφορικού ασβεστίου, που έχουν την ικανότητα να αναπλάθουν τα μέταλλα των δοντιών.

Τα νέα σφραγίσματα που δημιουργήθηκαν από τη σχολή οδοντιατρικής του Μέριλαντ δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο εργαστήριο, σε «βιοταινίες» με δείγμα ανθρώπινου σάλιου. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί σε πειραματόζωα και στη συνέχεια σε ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της Σεάρα στη Βραζιλία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι λόγω της ενισχυμένης δράσης τους τα νέα σφραγίσματα θα προστατεύουν τα δόντια για διάστημα μεγαλύτερο των 5-10 χρόνων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.