Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Όταν οι εξωγήινοι "επιτέθηκαν" στη Γη το… 1938


Στις 30 Οκτωβρίου 1938 ο Όρσον Γουέλς δεν δυσκολεύεται να πείσει τους Αμερικανούς από ραδιοφώνου ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου, όταν το μέσο αυτό αποτελεί τη βασική πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο ιδιοφυής Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός ήταν τότε 23 χρονών, όταν του ζητήθηκε να διασκευάσει για το ραδιόφωνο το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς «Ο πόλεμος των κόσμων», ένα από τα πρώτα λογοτεχνικά έργα, που περιγράφει με λεπτομέρειες μία σύγκρουση του ανθρώπου με τους εξωγήινους.

Παρότι είχε σημαντική προϋπηρεσία στο μέσο, ούτε ο ίδιος δεν φαντάστηκε τον αντίκτυπο που θα είχε η παράστασή του εκείνο το κυριακάτικο βράδυ της 30ης Οκτωβρίου 1938, παραμονή της γιορτής του Χάλογουιν.

Η εκπομπή ξεκίνησε κανονικά στις 8 το βράδυ από το δίκτυο του CBS, σε ώρα υψηλής ακρόασης, με τον εκφωνητή να αναγγέλλει τους τίτλους της παράστασης. Εκείνη, όμως, την ώρα οι πιο πολλοί ακροατές είχαν συντονιστεί με το αντίπαλο δίκτυο του NBC, όπου ο εγγαστρίμυθος Έντγκαρ Μπέργκεν παρουσίαζε ένα κωμικό πρόγραμμα.

Στις 8:12, όταν τελείωσε το σόου του Μπέργκεν και ακολούθησε ένας άγνωστος και αδιάφορος τραγουδιστής, οι ακροατές γύρισαν τη βελόνα του ραδιοφώνου τους στο CBS, όπου εξελισσόταν η παράσταση του Γουέλς με τη μορφή ενός δελτίου ειδήσεων. Εκείνη την ώρα, ο παρουσιαστής διάβαζε το δελτίο καιρού. Στη συνέχεια συνδέθηκε με το ξενοδοχείο Hotel Park Plaza της Νέας Υόρκης, όπου έπαιζε η ορχήστρα του Ραμόν Ρακέλο.

Ξαφνικά, ένας άλλος παρουσιαστής διέκοψε τη ροή του προγράμματος, για να ανακοινώσει, με τη δέουσα σοβαρότητα, ότι ακούστηκαν εκρήξεις στον πλανήτη Άρη. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ορχήστρα του Ρακέλο να διασκεδάζει το κοινό με χορευτική μουσική, ώσπου ο παρουσιαστής με νέα διακοπή του ανακοίνωσε ότι ένας μεγάλος μετεωρίτης κατέπεσε σ’ ένα αγρόκτημα του Νιου Τζέρσεϊ. Αμέσως μετά συνδέθηκε μ’ έναν ρεπόρτερ, ο οποίος έντρομος ανέφερε ότι είδε έναν Αρειανό να βγαίνει από ένα μεταλλικό κύλινδρο.

Στη συνέχεια, οι εξωγήινοι όλο και πλήθαιναν και με εξελιγμένα όπλα κατόρθωσαν να εξολοθρεύσουν 7.000 εθνοφρουρούς, ενώ εισέβαλαν στο Σικάγο και το Σεντ Λούις.

Η ραδιοφωνική παράσταση του Ουέλς ήταν αρκούντως ρεαλιστική, με πρωτοποριακά για την εποχή ηχητικά εφέ και ηθοποιούς που έπαιζαν πειστικά τους ρόλους των δημοσιογράφων. Ένας άλλος ρεπόρτερ ανακοίνωσε εκείνη τη στιγμή ότι η εισβολή των Αρειανών είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών έσπευδαν να τις εγκαταλείψουν πανικόβλητοι.

Στην πραγματικότητα δεν απείχε και πολύ από την αλήθεια. Αρκετοί ακροατές, από το ένα εκατομμύριο ακροατές που παρακολουθούσαν την παράσταση του Γουέλς, πίστεψαν ότι πράγματι η Αμερική δεχόταν επίθεση από Αρειανούς. Πανικός ξέσπασε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο Νιου Τζέρσεϊ σημειώθηκε μποτιλιάρισμα στους δρόμους από έντρομους κατοίκους, που έσπευδαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να μην πέσουν στα χέρια των εξωγήινων εισβολέων. Πολίτες ζητούσαν μάσκες οξυγόνου από την αστυνομία για να σωθούν από τα τοξικά αέρια που υποτίθεται ότι εκτόξευαν οι Αρειανοί, ενώ άλλοι ζητούσαν από την ηλεκτρική εταιρεία να τους διακόψει την παροχή ρεύματος για να μην εντοπιστούν από τους εισβολείς.

Μία γυναίκα έντρομη μπήκε σε μια εκκλησία της Ινδιανάπολης, όπου γινόταν βραδινή λειτουργία και άρχισε να κραυγάζει: «Η Νέα Υόρκη καταστράφηκε. Είναι το τέλος του κόσμου. Πηγαίνετε στα σπίτια σας και ετοιμαστείτε να πεθάνετε!». Οι πληροφορίες ότι υπήρξαν αυτοκτονίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Μόλις τα νέα για τον αληθινό πανικό μαθεύτηκαν στα στούντιο του CBS, ο Γουέλς βγήκε στον «αέρα» και υπενθύμισε στους ακροατές ότι παρακολούθησαν ένα θεατρικό έργο. Η παράσταση του Γουέλς απασχόλησε και το FCC, το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο των ΗΠΑ, το οποίο δεν διαπίστωσε κάτι το μεμπτό, αλλά συνέστησε στα μέσα να είναι πιο προσεκτικά στο μέλλον.

Ο ίδιος ο Γουέλς φοβήθηκε ότι η καριέρα του θα καταστρεφόταν μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, αλλά στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η δημοσιότητα τον βοήθησε να εξασφαλίσει δουλειά στο Χόλιγουντ και το 1941 να γυρίσει την περίφημη ταινία «Ο Πολίτης Κέιν», που θεωρείται μία από τις κορυφαίες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νάρκωσαν και δολοφόνησαν την 12χρονη θετή τους κόρη


Ένοχοι κρίθηκαν από το δικαστήριο οι ισπανοί γονείς.

Ένοχοι για τη δολοφονία του 12χρονου παιδιού τους, ενός κοριτσιού που είχαν υιοθετήσει από την Κίνα, κρίθηκαν οι θετοί γονείς, μετά από ακροαματική διαδικασία ενός μήνα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον της ισπανικής κοινής γνώσης.


alfonso02

«Κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Εφετείου της Γαλικίας.

Η ποινή των γονιών, της δικηγόρου Ροζάριο Πόρτο, 41 ετών, και του δημοσιογράφου πρώην συζύγου της, Αλφόνσο Μπαστέρα, 51 ετών, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 20 ετών και οι δύο.

Οι θετοί γονείς κατηγορούνται ότι επί μήνες χορηγούσαν ισχυρά αγχολυτικά στο παιδί για να το κοιμίζουν. Την ημέρα του θανάτου της 12χρονης, της έβαλαν πρώτα αγχολυτικά στο φαγητό της και κατόπιν την έπνιξαν.

Το πτώμα της Ασούντα Γιονγκ Φανγκ Μπαστέρα Πόρτο, του παιδιού που είχαν υιοθετήσει όταν δεν ήταν ακόμη ούτε ενός έτους, βρέθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 σε ένα δάσος, κοντά στον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα. «Οι ένορκοι έκριναν ότι το θύμα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε το δικαστήριο.

Ο συνήγορος της Πόρτο ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση καθώς πιστεύει στην αθωότητα της πελάτισσάς του και θα φτάσει, αν χρειαστεί, μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν σκότωσα την κόρη μου», επαναλάμβανε κλαίγοντας στο δικαστήριο η Πόρτο, ντυμένη στα μαύρα.

Η μικρή Ασούντα ήταν το πρώτο παιδί που υιοθετήθηκε από την Κίνα στη Γαλικία, πριν από 16 χρόνια. Τότε μάλιστα η τοπική τηλεόραση είχε κάνει ρεπορτάζ για το θέμα με τους θετούς γονείς που εξέφραζαν τη χαρά τους για το αίσιο πέρας της μακρόχρονης διαδικασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais το κορίτσι μεγάλωσε με όλες τις ανέσεις, ήταν εξαιρετική μαθήτρια και έκανε μαθήματα αγγλικών, βιολιού, χορού και πιάνου.

Το βασικό ερωτηματικό της υπόθεσης πάντως, δεν απαντήθηκε ούτε στο δικαστήριο: ποιο ήταν το κίνητρο των γονιών. Μάρτυρες κατέθεσαν ότι το ζευγάρι, μετά από 20 χρόνια γάμου, αντιμετώπιζε προβλήματα και η μητέρα είχε εραστή. Άλλοι έδωσαν έμφαση στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση της Πόρτο η οποία έχασε μέσα σε έναν χρόνο και τους δύο γονείς της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο γονείς σχεδίασαν από κοινού το έγκλημα αλλά την εκτέλεσή του ανέλαβε η μητέρα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβεβαίωση Μπαλτά στους εργαζόμενους του Μεγάρου Μουσικής


Την καταβολή των δεδουλευμένων ζητά το σωματείο.

Τη διαβεβαίωση ότι θα δοθεί οριστική λύση μέχρι το τέλος του χρόνου στα προβλήματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έδωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς προς το Σωματείο Εργαζομένων του Οργανισμού.

Ο υπουργός συναντήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο με τους εργαζόμενους, οι οποίοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, κύριο αίτημα της οποίας είναι η καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Ήταν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής, Γιώργος Κυριακόπουλος, καθώς, όπως είπε, «ο υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα περάσει σχέδιο νόμου από τη Βουλή το οποίο θα δίνει την οριστική λύση για τον Οργανισμό, ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια του και να προχωρήσει παραπέρα». Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος, «την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από τη Βουλή και η σχετική τροπολογία για την παράταση της θητείας του ΔΣ του Μεγάρου προκειμένου να μην παραμένει ακέφαλος ο Οργανισμός».

Από το πρωί οι περίπου 200 εργαζόμενοι του Οργανισμού έχουν αναρτήσει ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του Μεγάρου, στο οποίο ζητούν «λύση για τους απλήρωτους εργαζόμενους, για το Μέγαρο Μουσικής, για τον Πολιτισμό».

Μάλιστα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του μήνα, είχαν προηγηθεί κι άλλες στάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις τους έχουν δοθεί από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, τονίζοντας ότι διανύουν τον έκτο μήνα με σοβαρά προβλήματα καταβολής των δεδουλευμένων τους. Σε σχετική ανακοίνωσή τους μάλιστα επισημαίνουν το κίνδυνο να κλείσει οριστικά το Μέγαρο στο τέλος του χρόνου. Όπως δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος οι εργαζόμενοι του Μεγάρου Μουσικής «θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα κινηθούμε. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης. Αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα, πάλι θα κινητοποιηθούμε».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο βιβλίο με ερωτικές σκηνές για τυφλούς


Οι «50 αποχρώσεις του γκρι» σε κώδικα Μπράιγ.

Η Σουηδή καλλιτέχνης Nina Linde δημιούργησε το πρώτο βιβλίο με ερωτικές σκηνές για τυφλούς, γραμμένο σε κώδικα Μπράιγ - το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών- και το παραχώρησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας της. Το τολμηρό βιβλίο περιλαμβάνει μια ποικιλία από σεξουαλικές πράξεις, όπως αυτές περιγράφονται στις «50 Αποχρώσεις του Γκρι».

Η 33χρονη αποφάσισε να συμπεριλάβει στον ερωτικό της τόμο και εικόνες ερωτικού περιεχομένου με γκέι και λεσβιακό σεξ αλλά και ένα σχέδιο ενός οργίου με πέντε συμμετέχοντες.

«Το βιβλίο αφορά στη σεξουαλική διέγερση και δεν νομίζω ότι η λέξη "πορνογραφικό" το χαρακτηρίζει. Η σεξουαλική διέγερση είναι δικαίωμα όλων, αυτό είναι το μήνυμά μου», ανέφερε η δημιουργός στο «The Local».

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή


Απεργία στο εμπόριο έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 τα εμπορικά καταστήματα, με ωράριο λειτουργίας, όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, 11:00-18:00.

Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων συμπίπτει με την έναρξη των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προσκαλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου και να προσέλθει για τις αγορές του, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν και πάλι προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

Δεν λείπουν ωστόσο οι αντιδράσεις, καθώς η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία-μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει στο εμπόριο, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015, «ενάντια στη συνέχιση της εφαρμογής νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές» και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα, στην αρχή της οδού Ερμού.

------------

Κλειστά καταστήματα την Κυριακή προτείνουν οι έμποροι Χανίων

Το Εργατικό Κέντρο κήρυξε 24ωρη απεργία.

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους την Κυριακή 1η Νοεμβρίου κάλεσε σήμερα τους εμπόρους της πόλης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βουρλάκης επεσήμανε ότι «κατά πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου προτείνει στα μέλη του, τα καταστήματα να είναι κλειστά, καθώς το μέτρο των ανοικτών καταστημάτων ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών».

Μάλιστα, ο κ. Βουρλάκης ανακοίνωσε ότι την Κυριακή στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται, ότι υπέρ των κλειστών καταστημάτων τάσσεται και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, ενώ το Εργατικό Κέντρο της πόλης κήρυξε 24ωρη απεργία για τους εμποροϋπαλλήλους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στην πιστοποίηση επάρκειας εκπαιδευτών


Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο δυο φορές εξετάσεις.

Από 1.9.2017 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημοσίους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Η παρ.2 του άρθρου 19 του ν.3879/2010 η οποία αντικαταστάθηκε όριζε ότι από την 1.1.2013 η εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση δίνεται παράταση στο θέμα της πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλίκων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνον δύο φορές εξετάσεις πιστοποίησης τους από τον ΕΟΠΠΕΠ, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στην διαδικασία επιλογής εκπαιδευτών για όλες τις δομές και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (ΓΓΔΒΜΝΓ).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερο εκδηλώσεων στο Σύνταγμα για την οδική ασφάλεια


Το «Athens Baby Rally» διοργανώνεται το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο χιλιάδες παιδιά και γονείς, στο διήμερο εκδηλώσεων «Athens Baby Rally» για την οδική ασφάλεια, την κυκλοφορία των παιδιών στους δρόμους, με πολλές δράσεις εξοικείωσης και πρακτικής. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διοργάνωση σε ένα πανηγύρι χαράς, συμμετοχής και επιμόρφωσης.

BABY RALLY

Στο πλευρό των διοργανωτών στη μεγάλη αυτή κοινωνική γιορτή και προσφορά, του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και της image communication θα βρίσκεται και συμμετέχει η Τροχαία Αττικής, ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά τις συνθήκες ασφάλειας στους δρόμους, αλλά και ότι οι τροχονόμοι είναι φίλοι τους και προστάτες της ζωής τους.

Επίσης έχουν δηλώσει συμμετοχή κοινωνικοί φορείς, σχολεία της Αττικής, ειδικά σωματεία γονέων και κηδεμόνων και εταιρείες που ασχολούνται με τοπ παιδί και τις ανάγκες του. Τη διαχείριση της πίστας κυκλοφοριακής αγωγής θα έχει το ίδρυμα του αείμνηστου Άρη Σταθάκη (ΙΣΤΑΡ)

Η είσοδος στο χώρο όλων των εκδηλώσεων που θα ξεκινούν από τις 10.00 το πρωί και θα διαρκούν έως τις 6.00 το απόγευμα θα είναι δωρεάν.

Το Athens Baby Rally αφορά παιδιά έως 10 ετών και θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος στην οποία υπάρχει εύκολη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση που ως στόχο θα έχει να φέρει τα παιδιά μέσω των τεσσάρων ή των δύο τροχών πιο κοντά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τον οποίο τα παιδιά πρέπει να μάθουν ως παιχνίδι.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα στηθούν δύο πίστες όπου τα παιδιά θα οδηγούν με ηλεκτρικά αυτοκινητάκια ή ποδήλατα.

Στη μία πίστα θα διαμορφωθούν συνθήκες πόλης με διασταυρώσεις, κυκλικές διαδρομές σε πλατείες, προτεραιότητα πεζών κ.λ.π. όπου τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι θα μαθαίνουν κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας και στην άλλη, για τα μεγαλύτερα παιδιά, θα γίνει αγώνας «ταχύτητας».

Σε συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχουν ιδιόμορφα pit, σταθμοί ανεφοδιασμού για τους οδηγούς.

Η image communication σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν το 1ο Athens Baby Rally, με τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο θεσμό.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών για την Αγωγή του Παιδιού (Ι.Ε.Α.Π.), θα υπάρχει διαγωνισμός ζωγραφικής με αντικείμενο την οδική ασφάλεια καθώς και παραστάσεις Καραγκιόζη με θέμα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ώστε τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι να έρχονται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Θα υπάρχουν επίσης και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους γονείς.

Στα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δοθούν έπαθλα και πολλά αναμνηστικά δώρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για αποφοίτους που έχουν βραβευτεί σε Ολυμπιάδες


Ορίζεται στο άρθρο 41 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες, περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου

Η διάκριση βεβαιώνεται από τον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα ή ένωση.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με την υποβολή αιτήσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον έλεγχο αυτών, τη διαδικασία εγγραφής και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ με ανάλογες διακρίσεις.

Ως προϋπόθεση για τη διαδικασία συμμετοχής των κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στην ανωτέρω διαδικασία είναι η επίτευξη μέσου όρου βαθμών στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις τουλάχιστον ίσου με το μισό του μεγίστου δυνατού.

Η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου 1 αρχίζει από τον ακαδημαϊκό έτος 2016-17 και αφορά τους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ του σχολικού έτους 2015-2016 και εφεξής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά θερμομετρητές στα διαμερίσματά τους


Τι αλλάζει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, το οποίο και κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα αναβαθμισθούν ενεργειακά χιλιάδες «σπάταλα» κτίρια του Δημοσίου νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, δημοτικά ακίνητα, αντλιοστάσια, ηλεκτροφωτισμός οδών κ.λπ.

Το μέτρο που αφορά μαζικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει να κάνει με την εγκατάσταση μετρητών θερμίδων. Συγκεκριμένα γίνεται υποχρεωτική καθιέρωση από το 2016 η εγκατάσταση θερμιδομετρητών σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που έχουν κεντρική θέρμανση και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, μετρητών θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα.

Συγκεκριμένα, σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, θα εγκατασταθούν υποχρεωτικά ατομικοί μετρητές κατανάλωσης ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 για τη μέτρηση της κατανάλωσης για θέρμανση ή για ζεστό νερό, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικώς αποδοτικό.

Αν η χρήση ατομικών μετρητών δεν είναι τεχνικά εφικτή ή οικονομικώς αποδοτική, τότε πρέπει να εγκατασταθούν ατομικοί κατανεμητές κόστους θερμότητας για τη μέτρηση της κατανάλωσης θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα, εκτός και αν η εγκατάσταση των εν λόγω κατανεμητών κόστους θερμότητας δεν είναι οικονομικώς αποδοτική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να αναζητούνται εναλλακτικές, οικονομικώς αποδοτικές μέθοδοι για τη μέτρηση της κατανάλωσης θερμότητας.

Τα παραπάνω σημαίνουν νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ωστόσο οι δαπάνες για την εγκατάσταση των μετρητών αυτών, μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμες δηλαδή να επιδοτηθούν μέσα από κοινοτικά προγράμματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξουαλικά κίνητρα πίσω από τις δολοφονίες παιδιών στη Γερμανία


Ξετυλίγεται το μυστήριο με εξαφανίσεις προσφυγόπουλων και άλλων παιδιών.

Ο 32χρονος που συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Βερολίνο με την κατηγορία ότι απήγαγε και σκότωσε ένα προσφυγόπουλο 4 ετών ομολόγησε ότι έχει σκοτώσει και ένα άλλο παιδί 6 ετών το οποίο είχε εξαφανιστεί τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Στέφαν Ρέντλιχ εκπρόσωπος της αστυνομίας της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Ο άνδρας παραδέχθηκε τη νύχτα ότι έχει επίσης σκοτώσει τον Ελίας», ένα παιδί που εξαφανίστηκε τον Ιούλιο την ώρα που έπαιζε σε μια παιδική χαρά κοντά στην πολυκατοικία όπου διέμενε στο Πότσνταμ κοντά στο Βερολίνο, εξήγησε ο Ρέντλιχ.

Πρόκειται για δύο δολοφονίες με «σεξουαλικά» κίνητρα, μετέδωσε από την πλευρά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του, κάτι το οποίο δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει η αστυνομία και η εισαγγελία του Βερολίνου.

Το πτώμα του μικρού Ελίας, τον οποίο αναζητούσαν μάταια η αστυνομία και οι γείτονές του από τις 8 Ιουλίου οπότε είχε εξαφανιστεί, εντοπίστηκε θαμμένο σε έναν κήπο στο Βραδεμβούργο.

Χθες η αστυνομία του Βερολίνου συνέλαβε τον 32χρονο άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Bild ονομάζεται Σίλβιο Σ., αφού έλαβε μια πληροφορία από τη μητέρα του στην οποία ο ίδιος είχε εκμυστηρευτει ότι εμπλέκεται στην απαγωγή του μικρού Μοχάμεντ από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Στη συνέχεια το πτώμα ενός παιδιού, καλυμμένο με άμμο που χρησιμοποιείται για τις ακαθαρσίες της γάτας, εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο του δράστη.

Ο Μοχάμεντ Γιανούζι, ένας μικρός Βόσνιος ηλικίας 4 ετών, είχε εξαφανιστεί την 1η Οκτωβρίου από το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Βερολίνο, το Λάγκεζο, όπου καθημερινά συνωστίζονται εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να καταγραφθούν επίσημα στα μητρώα κατά την άφιξή τους στη Γερμανία.

Ο 4χρονος ζούσε εδώ και έναν χρόνο στη Γερμανία μαζί με τη μητέρα του και τα δύο αδέλφια του.

Ο άνδρας παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον Μοχάμεντ μία ημέρα μετά την απαγωγή του, δηλαδή στις 2 Οκτωβρίου.

Τώρα η αστυνομία εξετάζει και άλλες υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών στις οποίες ενδέχεται να εμπλέκεται ο Σίλβιο Σ., σύμφωνα με την Berliner Zeitung η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται στην εξαφάνιση τον Ιούνιο ενός μικρού κοριτσιού ηλικίας 5 ετών από το Στένταλ στη Σαξονία- Άνχαλτ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στην Τρίπολη


Δελτίο Τύπου 30.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2535

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Πελοποννήσου 2014 - 2020, στην πόλη της Τρίπολης, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης ήταν η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ελλάδας για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, οι οποίες προβλέπονται από τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»), η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Θεοφάνης Στεφανόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Αλληλεγγύης, Απασχόλησης & Παιδείας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Αντώνης Ψαράκης, Προϊστάμενος της Μονάδας Β2 και Αναπληρωτής Προϊστάμενος Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, η κ. Αθανασία Καρούνου, Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ. και ο κ. Νίκος Καραλής, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Πελοποννήσου.

Τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα ως βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας παρουσίασε η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ο κ. Παναγιώτης Κουτρής, Προϊστάμενος Μονάδας Α της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, μίλησε για τις προβλέψεις για την αναπηρία (μη διάκριση/προσβασιμότητα) στο Ε.Π. και στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του Ε.Π., ενώ ο κ. Δημήτρης Λογαράς, στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ., παρουσίασε τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. (προσβασιμότητα, μη διάκριση, δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ενίσχυση διαχειριστικής ικανότητας αναπηρικών οργανώσεων κ.λπ.) και την ανάγκη εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγική για την Αναπηρία.

Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β2 και Αναπληρωτής Προϊστάμενος Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, κ. Ψαράκης, αναφέρθηκε στη χρήση από την Ε.Υ.Δ. των εργαλείων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την οριζόντια διάσταση της αναπηρίας στο Ε.Π. και η κ. Σταματίνα Ξύγκου, στέλεχος της Μονάδας Α της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, μίλησε για τον κύκλο ζωής των έργων και τα στάδια ελέγχου. Η κ. Χριστοφή και ο κ. Λογαράς αναφέρθηκαν στην εξειδίκευση των προαναφερθέντων κριτηρίων και παρουσίασαν παραδείγματα και τρόπους ικανοποίησης των απαιτήσεων των ΕΔΕΤ για την αναπηρία.

Τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των δικαιούχων, των στελεχών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της ΕΥΔ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στην Πάτρα


Δελτίο Τύπου 30.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2534

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2014 - 2020, στην πόλη της Πάτρας, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης ήταν η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, οι οποίες προβλέπονται από τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»), η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Αντώνης Χαροκόπος, ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Κώστας Πελετίδης, η Προϊσταμένη Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Άλκηστη Σταθοπούλου, και το Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.με.Α., κ. Θωμάς Γκορίλας.

Τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα ως βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας παρουσίασε η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ., ενώ τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. (προσβασιμότητα, μη διάκριση, δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ενίσχυση διαχειριστικής ικανότητας αναπηρικών οργανώσεων κ.λπ.) και την ανάγκη εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγική για την Αναπηρία παρουσίασε το στέλεχος της Ε.Σ.Α.μεΑ., κ. Δημήτρης Λογαράς.

Τα στελέχη της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Αριστείδης Μαμασιούλας και κ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, αναφέρθηκαν στη χρήση από την Ε.Υ.Δ. των εργαλείων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την οριζόντια διάσταση της αναπηρίας στο Ε.Π. και η κ. Αναστασία Πυργάκη, στέλεχος της Μονάδας Β2 της Ε.Υ.Δ. Ε.Π., μίλησε για τον κύκλο ζωής των έργων και τα στάδια ελέγχου. Η κ. Χριστοφή και ο κ. Λογαράς αναφέρθηκαν στην εξειδίκευση των προαναφερθέντων κριτηρίων και παρουσίασαν παραδείγματα και τρόπους ικανοποίησης των απαιτήσεων των ΕΔΕΤ για την αναπηρία.

Τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δικαιούχων, των στελεχών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της ΕΥΔ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020 στα Ιωάννινα


Δελτίο Τύπου 30.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2533

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει την Πέμπτη 05 Νοεμβρίου.2015 (ώρα προσέλευσης 12.00) στο Ξενοδοχείο GRAND SERAI CONGRESS & SPA (Δωδώνης 33, Ιωάννινα), Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»).

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Ηπείρου για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS WORD 2013 (133.65 KB)
Το πρόγραμμα σε μορφή MS WORD 2013 (393.05 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 στην Κοζάνη


Δελτίο Τύπου 30.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2524

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 (ώρα προσέλευσης 10:0 -10:30), Αίθουσα Αμφιθεάτρου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (Κτίριο Ζ.Ε.Π. Κοζάνης) Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»).

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το HELPDESK της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο τηλέφωνο 210 9949837 (Πρόσωπο επικοινωνίας: Ελένη Νταλάκα).

Το πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (133.8 KB)
Το πρόγραμμα MS Word 2013 (363.73 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δις ισόβια για τη φρικιαστική δολοφονία ιδιοκτήτη ταβέρνας στη Χαλκιδική


Δύο φορές ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε Γεωργιανό, που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την άγρια δολοφονία 58χρονου ιδιοκτήτη ταβέρνας, το Σεπτέμβριο του 2013, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Το στυγερό έγκλημα, το κίνητρο του οποίου ήταν η ληστεία, αναβίωσε στο ακροατήριο, όπου, εκτός από τον Γεωργιανό καταδικασθέντα, κάθισαν στο εδώλιο άλλοι τρεις συμπατριώτες του, στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της 12ετούς κάθειρξης για απλή συνέργεια στη ληστεία.

Ανάμεσα στους τελευταίους είναι ανδρόγυνο, το οποίο εργαζόταν στην επιχείρηση του 58χρονου και φαίνεται ότι παρακολουθούσε καθημερινά τις κινήσεις του. Εκτιμάται δε ότι το ζευγάρι γνώριζε πως το θύμα διατηρούσε στο διαμέρισμά του -ακριβώς πάνω από την ταβέρνα- χρηματοκιβώτιο, όπου φύλαγε κατά καιρούς μεγάλα χρηματικά ποσά για τις επιχειρηματικές του ανάγκες.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες φαίνεται ότι καταστρώθηκε σχέδιο με «στόχο» το χρηματοκιβώτιο, επιχείρηση την οποία κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας δύο συγκατηγορούμενοι του ζευγαριού, στους οποίους καταλογίστηκε η πράξη της ανθρωποκτονίας από κοινού και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα, μεταξύ αυτών ο αλλοδαπός που καταδικάστηκε σε δισ. ισόβια κι ένας ακόμη άνδρας που διαφεύγει τη σύλληψη.

Οι δύο κακοποιοί έστησαν ενέδρα στον 58χρονο, κι όταν ο τελευταίος ανέβηκε το μεσημέρι στο διαμέρισμα για ολιγόωρη ξεκούραση -όπως συνήθιζε να κάνει καθημερινά- τον επιτέθηκαν. Ο άτυχος επιχειρηματίας βασανίστηκε μέχρι θανάτου προκειμένου να αποκαλύψει τους κωδικούς του χρηματοκιβωτίου, αλλά οι δράστες τράπηκαν τελικά σε φυγή δίχως να καταφέρουν να το ανοίξουν, αρπάζοντας μόλις 500 ευρώ που βρήκαν μέσα στο διαμέρισμα. Ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα νεκρός, φιμωμένος και δεμένος χειροπόδαρα στο κρεβάτι του, ενώ έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα του. Στο εσωτερικό του χρηματοκιβωτίου βρέθηκαν 36.000 ευρώ, όπως κατατέθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία.

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο βασικός κατηγορούμενος είπε ότι στόχος του ήταν να κλέψει τον 58χρονο, όχι να τον σκοτώσει, ενώ οι τρεις συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Δεν κατάφεραν όμως να πείσουν το δικαστήριο, το οποίο τους έκρινε ομόφωνα ένοχους και δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ μετά το τέλος της διαδικασίας οι καταδικασθέντες επέστρεψαν στις φυλακές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών - Ολόκληρη η εγκύκλιος


Από την ερχόμενη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, έως και την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, www.minedu.gov.gr . Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σημειώνεται, επίσης, ότι το δικαίωμα μετεγγραφής παρέχεται και στους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροπέδες σε 27χρονο για παιδική πορνογραφία στην Κρήτη


Χειροπέδες σε έναν 27χρονο από τη Σλοβενία για παιδική πορνογραφία πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Βάμου, στην Κρήτη. Συγκεκριμένα μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του 27χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με υλικό παιδικής πορνογραφίας, μια φωτογραφική μηχανή, ένας φορητός ηλεκτρονικός δίσκος αποθήκευσης και δύο κάρτες αποθήκευσης φωτογραφιών.

Από τον επιτόπιο έλεγχο σε προσβάσιμους φακέλους του ηλεκτρονικού υπολογιστή, διαπιστώθηκε η παραγωγή και η κατοχή από τον 27χρονο, φωτογραφικού υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης που κατασχέθηκαν, θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βάμου, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μαθηματική πράξη που έχει γίνει viral - Εσείς μπορείτε να βρείτε τη λύση;


Λένε ότι το 99% των ανθρώπων δεν μπορούν να βρουν τη σωστή λύση σε αυτή τη μαθηματική πράξη. Μερικοί πιστεύουν ότι η σωστή απάντηση είναι 7 ενώ άλλοι θεωρούν πως η σωστή απάντηση είναι 1. Λύστε το πρόβλημα και στη συνέχεια δείτε το βίντεο που εξηγεί αναλυτικά τι είναι σωστό και τι όχι.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρίνιση για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων


Διευκρίνιση σχετικά με την εγκύκλιο που αναφέρει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πριν και μετά το 2015, απέστειλε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις στις αρμόδιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3863/2010) μετά τις τροποποιήσεις που εισήγαγε ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, σχετικά με μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων (4337/2015).

Διευκρινίζεται ότι πλέον, υπό την ισχύ του ν. 4337/2015, όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης έως τις 31.12.2014 και συνταξιοδοτήθηκαν από 1.1.2015 έως 31.8.2015, διέπονται από το προ του ν. 3863/2010 καθεστώς, το οποίο άλλωστε και γνώριζαν ως ισχύον όταν υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης.

«Με άλλα λόγια, με τις ρυθμίσεις του σχετικού άρθρου του νόμου 4337/2015, όπως εξηγεί και η σχετική εγκύκλιος, θεραπεύτηκε η αναδρομικότητα που είχε δοθεί στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3863/2010 και προστατεύτηκαν οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στο μεσοδιάστημα από 1.1.2015 έως 31.8.2015, πριν δηλαδή από τη θέση σε ισχύ του ν. 4336/2015», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ.: Δεν χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πλήρωσαν σήμερα την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ


Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι που δεν έχουν πληρώσει έως σήμερα την πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Το υπουργείο τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο. Όπως ανέφερε το enikonomia σε προηγούμενη ανάρτηση, η απώλεια της ρύθμισης επέρχεται, με βάση τον πρόσφατο νόμο, όταν οι φορολογούμενοι κληθούν να πληρώσουν τη δόση και δεν το πράξουν εντός 30 ημερών.

Η ανακοίνωση από γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες ώρες βρισκόμαστε απέναντι σε μια «επίθεση» παραπληροφόρησης από κάποια μέσα, όσον αφορά το θέμα της μη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία λήγει σήμερα 30/10/2015 και τον συσχετισμό της με απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από κανένα νόμο».


------------

Πότε κινδυνεύουν οι οφειλέτες να χάσουν τις 100 δόσεις αν δεν πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ


Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων αν κάποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία "η αποβολή οφειλέτη από τη ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις θα γίνεται εφόσον αυτός δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τρέχουσες φορολογικές οφειλές του εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους".

Βάσει αυτής αν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ως τις 30 Οκτωβρίου 2015, τότε η επομένη θεωρείται ληξιπρόθεσμη. Αν κάποιος λοιπόν, έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν κινδυνεύει αμέσως να χάσει τη ρύθμιση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να λάβει ατομική ειδοποίηση στην οποία θα του δίνεται προθεσμία 30 ημερών για να τακτοποιήσει τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του.

Αν περάσουν οι 30 μέρες που θα του δίνονται μέσω της ειδοποίησης και δεν τακτοποιήσει τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή ή αν δεν τη ρυθμίσει τότε κινδυνεύει να χάσει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων


Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων μέσω της διάταξης που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που συζητείται στην Βουλή.

Ειδικότερα, το άρθρο 32 «τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α’ 159)» αναφέρει:

«1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται συνέπεια πυρκαγιάς κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την πυρκαγιά τους, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης».

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 52 του ν.4280/2014 καταργείται».

Τι ανέφερε όμως η διάταξη του νόμου του 2014 που επιχειρείται σήμερα να αντικατασταθεί από την νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος:

«1. Το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 38 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται ή αποψιλώνονται συνεπεία πυρκαϊάς ή παράνομης υλοτομίας ή άλλης αιτίας κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται, εκτός από το τμήμα τους, η εκχέρσωση του οποίου είχε εγκριθεί ήδη, πριν από την καταστροφή του από τις ανωτέρω αιτίες, για λόγο δημοσίου συμφέροντος με την έκδοση της οικείας νομικής πράξης.».

Υπό αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι της υποχρεωτικής αναδάσωσης εξαιρούνται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από «παράνομη υλοτομία ή άλλη αιτία» όπως καταπατήσεις.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας επικίνδυνος οδηγός νταλίκας


Από τη θέση του συνοδηγού οδηγούσε μια νταλίκα ένας άνδρας σε αυτοκινητόδρομο της Σαουδικής Αραβίας. Ο επικίνδυνος οδηγός βιντεοσκόπησε το «κατόρθωμα» του και ανήρτησε το βίντεο στο διαδίκτυο με την αστυνομία να τον αναζητά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές του ΜΙΤ "βλέπουν" μέσα από τοίχους με τη βοήθεια του WiFi


Ο καθένας μας έχει ευχηθεί κάποια στιγμή στην ζωή του να είχε κάποια υπερδύναμη, όπως το να βλέπαμε πίσω από στερεά αντικείμενα. Από ότι φαίνεται όμως, ίσως δεν χρειαζόμαστε υπερδυνάμεις, αφού ερευνητές στο MIT ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας την τεχνολογία WiFi.

Με αυτόν τον τρόπο έκαναν τον υπολογιστή ικανό να αναγνωρίσει για παράδειγμα ένα άτομο πίσω από έναν τοίχο.

Το όλο concept μοιάζει σχετικά απλό. Μια συσκευή Wi-Fi, ονόματι RF-Capture στέλνει σήμα από την μια μεριά ενός τοίχου και αυτά όταν περάσουν τον τοίχο θα ανακλαστούν από ένα άτομο πίσω από αυτόν. Τα σήματα αυτά που θα προέλθουν από την ανάκλαση θα συλλεχτούν από μια ειδική συσκευή και ύστερα θα σταλθούν σε ένα ειδικό λογισμικό για να τα «καθαρίσει» δημιουργώντας έτσι ένα σχήμα του ανθρώπου πίσω από τον τοίχο.

Προς το παρόν αυτή η τεχνολογία μας δίνει μόνο το στοιχείο ότι κάποιος άνθρωπος είναι πίσω από τον τοίχο, αλλά πως το καταφέρνει αυτό; Ένας από τους ερευνητές, ο Fadel Adi, εξηγεί ότι με την χρήση γλώσσας μηχανής, οι αλγόριθμοι μπορούν να εντοπίσουν ανεπαίσθητες διαφορές στο σχήμα ενός σώματος, αναγνωρίζοντάς το.

Όπως αναφέρει το techblog.gr, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα, σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου θα αναγνώριζε τις σιλουέτες των ηλικιωμένων ανάμεσα σε τοίχους και θα καταλάβαινε πότε κάποιος έχει πέσει κάτω καλώντας την άμεση βοήθεια, αλλά και για τα μωρά. Φυσικά με τον καιρό η τεχνολογία θα γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη και θα μπορούν να υπάρξουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές.

Οι ερευνητές του MIT υποστηρίζουν ότι το RF-Capture έχει αρκετή ευφυΐα για να μπορεί να ξεχωρίζει 15 διαφορετικές σιλουέτες, να αναλύσει τον παλμό της καρδιάς και τον τρόπο που αναπνέει ένα άτομο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ έως 6 Νοεμβρίου


Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ που η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι η 30.10.2015 μέχρι και τις 6.11.2015.

Η προθεσμία καταβολής του φόρου, που τυχόν προκύπτει, από τις ανωτέρω δηλώσεις παρατείνεται μέχρι και τις 6.11.2015.

Στην περίπτωση επιλογής της καταβολής του οφειλόμενου χρεωστικού υπολοίπου σε δόσεις η ανωτέρω ημερομηνία είναι καταληκτική μόνο για την πρώτη δόση.

Η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Η απόφαση αυτή, που ισχύει από το χρόνο υπογραφής της, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως."


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις «εξπρές» από Δευτέρα για οφειλές σε Ταμεία και εφορίες


Κατασχέσεις – «εξπρές» έρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.

Η ενεργοποίηση, από την 1η Νοεμβρίου και μετά, των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που είχαν «παγώσει» έως τα τέλη Οκτωβρίου φέρνουν μαζικές κατασχέσεις ενώ απελευθερώνονται και οι πλειστηριασμοί, εκτός πρώτης κατοικίας ,που προστατεύεται έως το τέλος του έτους.

Το ΚΕΑΟ είναι ετοιμο για την αποστολή 256.764 κατασχετηρίων σε οφειλέτες που χρωστούν 6,2 δισ. ευρώ

Πρόσθετο πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω της κρίσης, σχεδόν ένας στους δύο που έχει «μπει» στις κατά καιρούς ρυθμίσεις την έχει χάσει (60.796 σε σύνολο 129.873 αποφάσεων).

Με δεδομένο ότι τα capital controls θα παραμένουν σε ισχύ για άγνωστο χρονικό διάστημα, όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλιτώσουν την κατάσχεση είναι να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Την ίδια ώρα, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα γίνονται πλέον εύκολος στόχος προς κατάσχεση από την εφορία, αφού με το νέο Μνημόνιο το ακατάσχετο όριο μειώθηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα υπερσύγχρονη κάμερα εγκαταστάθηκε στο ιστορικό τηλεσκόπιο Newall


Αναβαθμίζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη στο πλαίσιο του έργου NELIOTA.

Μία νέα υπερσύγχρονη επιστημονική κάμερα εγκαταστάθηκε στο διαμέτρου 62,5 εκατοστών, ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Η τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο του έργου NELIOTA, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Μέλη της ομάδας NELIOTA του Αστεροσκοπείου συνέδεσαν την κάμερα και κατέγραψαν ήδη εικόνες της Σελήνης και άλλων αστρονομικών αντικειμένων. Στη συνέχεια, την άνοιξη του 2016, η κάμερα CMOS Andor Zyla θα εγκατασταθεί στο διαμέτρου 1,2 μέτρων τηλεσκόπιο Κρυονερίου, όταν η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου θα έχει πλέον ολοκληρωθεί από την εταιρεία DFM Engineering Inc. Το τηλεσκόπιο Κρυνοερίου βρίσκεται στο όρος Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 900 μέτρων και ανήκει επίσης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το NELIOTA αποτελεί μια δράση της ESA, που μελετά τα ουράνια αντικείμενα (Νear-Εarth Οbjects ή NEOs), τους αστεροειδείς, κομήτες και μετεωρίτες που πλησιάζουν τη Γη και μπορεί να πέσουν πάνω της. Για το σκοπό αυτό, μελετά τη συχνότητα και την κατανομή της πτώσης των μετεωριτών και άλλων τέτοιων μικρών αντικειμένων στην επιφάνεια της γειτονικής Σελήνης.

Η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου Κρυονερίου γίνεται ακριβώς για να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA. Χάρη στις νέες κάμερες και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού που θα ελέγχει το τηλεσκόπιο, θα καταγράφονται αυτόματα επί δύο χρόνια οι προσκρούσεις στο φεγγάρι, ακόμη και των πολύ μικρών μετεωριτών βάρους λίγων γραμμαρίων, οι οποίες προκαλούν αχνές αναλαμπές διάρκειας μικρότερης του ενός δευτερολέπτου.

Στην επιφάνεια της Γης φθάνουν μόνο πιο μεγάλοι μετεωρίτες, καθώς οι μικρότεροι καίγονται στην ατμόσφαιρα κατά την πτώση τους. Όμως στη Σελήνη που δεν έχει ατμόσφαιρα, είναι δυνατό με το κατάλληλο τηλεσκόπιο να παρατηρήσει κανείς και τους παραμικρούς μετεωρίτες να πέφτουν στην επιφάνειά της και να αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πόσο συχνά πέφτουν τέτοια σώματα και πόσο απειλητικά μπορεί να είναι για ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ή για μια μελλοντική διαστημική αποστολή, όπως αυτή που σχεδιάζει η ESA στο δορυφόρο της Γης. Τα στοιχεία των παρατηρήσεων θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό, μέσω του διαδικτύου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βούλα, Βάρη και Βουλιαγμένη


Διεξαγωγή αγώνα τριάθλου το Σάββατο.

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδούς και λεωφόρους του δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, λόγω διεξαγωγής αγώνα τριάθλου με την επωνυμία: «1ος Αγώνας Τριάθλου Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν κατά τις ώρες 08:30- 12:00, ως εξής:

- Λ. Ποσειδώνος – Λ. Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δήμητρας και Βασ. Κων/νου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

- Απόλλωνος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αθηνάς και της οδού Λητούς και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

- Λ. Κων/νου Καραμανλή – Λ. Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βάρης και της οδού Δήμητρας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο.

Παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και Λεωφόρους κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν τα μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα


Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 12 στα Προπύλαια.

Μαθητικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με μια σειρά αιτημάτων όπως η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία και η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Στην Αθήνα, μαθητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στα Προπύλαια, ενώ θα προηγηθεί στις 10.00 στον ίδιο χώρο, συναυλία.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας για την ίδια μέρα από τις 11.00 έως τις 14.00 και καλεί σε συμμετοχή των καθηγητών στη μαθητική κινητοποίηση.

Να στηρίξουν το μαθητικό συλλαλητήριο καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει ο τραυματισμός ποδηλάτη


Σοβαρά τραυματίστηκε ο Καναδός ποδηλάτης Ούγκο Μπάρετ κατά την διάρκεια προπόνησης για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας πίστας στο Κάλι της Κολομβίας. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες, ο αθλητής έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου του με αποτέλεσμα με συνέπεια να βρεθεί στην κερκίδα του ποδηλατοδρομίου.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι ο Μπάρετ έχει υποστεί δύο κατάγματα εγκάρσιας απόφυσης και δύο οσφυϊκού σπόνδυλου. Σαν να μην έφτανε αυτό τις επόμενες μέρες θα μπει στο χειρουργείο για αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί στο κάτω χείλος.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...