Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαθέσιμο στα ράφια των φαρμακείων είναι το εμβόλιο με τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ στελέχη του ιού της γρίπης για την περίοδο 2015-2016, για όλους όσους το επιθυμούν.

Οι ειδικοί, βάσει προηγούμενων επιδημιολογιών δεδομένων, εκτιμούν πως η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και θα κορυφωθεί κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Καθώς όμως η επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της με ό,τι αυτό συνεπάγεται – δηλαδή αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνητότητας – οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης.

«Οι τοπικοί εποχιακοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων, καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.)» αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πράγματι. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εφόσον ο αντιγριπικός εμβολιασμός εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης. Ως προς τούτο, οι αρχές υπογραμμίζουν ότι απαιτείται ο ορθός προγραμματισμός των αναγκαίων ποσοτήτων εμβολίου, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη, καθώς το αντιγριπικό εμβόλιο έχει βραχεία ημερομηνία λήξης. Εφιστούν, παράλληλα, την προσοχή στις συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξης και διάθεσης του εμβολίου προκειμένου να εξασφαλίζεται η λεγόμενη «ψυχρή αλυσίδα». Επισημαίνουν δε ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

vaccineΟ αντιγριπικός εμβολιασμός εν γένει απευθύνεται σε όλα τα άτομα από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

Ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά, μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων, ενώ από την ηλικία αυτή και μετά συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυτές είναι:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

• Χρόνια νεφροπάθεια

4. Νευρομυϊκά νοσήματα

5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

6. Λεχωίδες

7. Θηλάζουσες

8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2

9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

12. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

Σύμφωνα με το Ν. 4270/28-6-2014 (αρ. 182,) στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ με την σχετ. 3 Κοινή Υπουργική Απόφαση διευκρινίζονται οι κατηγορίες δικαιούχων και οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης τους στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.

Επίσης, εξακολουθούν να ισχύουν οι διαδικασίες χορήγησης των εμβολίων για τις κατηγορίες δικαιούχων βιβλιαρίων ανασφαλίστων όπως αυτές ορίζονται στη σχετική ΚΥΑ.

ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ & ΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι στην υγεία για προφανείς λόγους βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο τόσο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία τους, όσο και να την μεταδώσουν περαιτέρω σε συναδέλφους τους και στους ασθενείς.

vaccine

«Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης» αναφέρει σχετικά η ΓΓ Δημόσιας Υγείας και καλεί ιδιαίτερα το προσωπικό των ΜΕΘ συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων νεογνών, των ΜΑΦ των ΜΕΛ και των ειδικών μονάδων ανοσοκατεσταλμένων να εμβολιαστούν καθολικά.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει τις ευθύνες των αρμοδίων σε κάθε νοσοκομείο όπως είναι η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και ο Νοσηλευτής Επιτήρησης Λοιμώξεων με τελική ευθύνη του Διοικητή, για την εφαρμογή στρατηγικών που έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα ποσοστά εμβολιασμού των εργαζομένων στην υγεία, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να προβλεφθεί διαδικασία ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι ως προς τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.