Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να επιλέξουν με ποιο σύστημα εξετάσεων θα διαγωνιστούν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Θέματα που αφορούν τους απόφοιτους περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου των προαπαιτούμενων, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους να επιλέξουν να διαγωνιστούν με το νέο σύστημα εξετάσεων ή με το καταργηθέν σύστημα, διεκδικώντας ένα ποσοστό θέσεων.

Πρόβλεψη υπάρχει και για το 10% των θέσεων καθώς υπάρχει ρύθμιση που αναφέρει ότι «Ειδικά το ακαδημαϊκό έτος 2016-16 δίνεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων σε όσους είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%.

Συμμετοχή με το παλιό σύστημα

Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυνομικής Ακαδημίας και της Σχολής Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (μόνο προσωπικό Πυροσβεστικού Σώματος) καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με το σύστημα που ίσχυσε το σχ. έτος 2014-2015, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής κατά το σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των παραπάνω σχολών, τμημάτων και Ακαδημιών.

Τι αναφέρεται για το ποσοστό των αποφοίτων με το παλιό σύστημα

Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το 2014-15 ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16. Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο θα ορισθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Συμμετοχή με το νέο σύστημα

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές, τμήματα και ακαδημίες σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4327/2015 (Α΄50).

Το δικαίωμα το διατηρούν και για τα σχολικά έτη που έπονται του σχ. έτους 2015-16.

Στην περίπτωση αυτή:

α) Οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων.

β) Οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που ανακοινώνεται για τους μαθητές που φοιτούν στη Γ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν ή στην κοντινότερη στην κατοικία τους σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν ή στην κοντινότερη στην κατοικία τους σχολική μονάδα, με την οποία δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.

Δείτε τις ρυθμίσεις στο άρθρο 40


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.