Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στην Τρίπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 30.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2535

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Πελοποννήσου 2014 - 2020, στην πόλη της Τρίπολης, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης ήταν η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ελλάδας για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, οι οποίες προβλέπονται από τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»), η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Θεοφάνης Στεφανόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Αλληλεγγύης, Απασχόλησης & Παιδείας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Αντώνης Ψαράκης, Προϊστάμενος της Μονάδας Β2 και Αναπληρωτής Προϊστάμενος Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, η κ. Αθανασία Καρούνου, Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ. και ο κ. Νίκος Καραλής, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Πελοποννήσου.

Τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα ως βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας παρουσίασε η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ο κ. Παναγιώτης Κουτρής, Προϊστάμενος Μονάδας Α της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, μίλησε για τις προβλέψεις για την αναπηρία (μη διάκριση/προσβασιμότητα) στο Ε.Π. και στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του Ε.Π., ενώ ο κ. Δημήτρης Λογαράς, στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ., παρουσίασε τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. (προσβασιμότητα, μη διάκριση, δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ενίσχυση διαχειριστικής ικανότητας αναπηρικών οργανώσεων κ.λπ.) και την ανάγκη εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγική για την Αναπηρία.

Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β2 και Αναπληρωτής Προϊστάμενος Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, κ. Ψαράκης, αναφέρθηκε στη χρήση από την Ε.Υ.Δ. των εργαλείων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την οριζόντια διάσταση της αναπηρίας στο Ε.Π. και η κ. Σταματίνα Ξύγκου, στέλεχος της Μονάδας Α της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Πελοποννήσου, μίλησε για τον κύκλο ζωής των έργων και τα στάδια ελέγχου. Η κ. Χριστοφή και ο κ. Λογαράς αναφέρθηκαν στην εξειδίκευση των προαναφερθέντων κριτηρίων και παρουσίασαν παραδείγματα και τρόπους ικανοποίησης των απαιτήσεων των ΕΔΕΤ για την αναπηρία.

Τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των δικαιούχων, των στελεχών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της ΕΥΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.