Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Διορία 10 ημερών για τη λήψη 8 μέτρων!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την τελευταία προθεσμία για την πλήρη «ευθυγράμμιση» με τις απαιτήσεις του μνημονίου έδωσε χθες το συμβούλιο των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης το οποίο δεν ενέκρινε - όπως αναμενόταν - την δόση των 2 δις ευρώ αλλά κράτησε χαμηλούς τόνους.

Στις περίπου 10 ημέρες που απομένουν μέχρι και το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου η Αθήνα θα πρέπει να πάρει τις τελικές της αποφάσεις κατ αρχήν για τα δύο κρίσιμα θέματα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που έχουν οδηγήσεις κορυφαίους υπουργούς να δείχνει ο ένας τον άλλον στην αναζήτηση λύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι φημίζονται για την σκληρότητα τους ειδικά για τα κακά παιδιά της ζώνης του Ευρώ διατήρησαν την ψυχραιμία τους για τις ελλείψεις . Η Ελλάδα από την άλλη εμφανίστηκε με την υλοποίηση του 90% των επιμέρους προαπαιτούμενων του μνημονίου και τα δύο γνωστά θέματα σε εκκρεμότητα.

Ωστόσο εντολή ήταν σαφής: Πάρτε τις αποφάσεις σας και ενημερώστε μας πριν την σύνοδο των υπουργών και όλα θα πάνε καλά. Αν το πακέτο συμπληρωθεί έγκαιρα η Ελλάδα εκτός από τα 2 δις ευρώ να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Διαφορετικά θα παρακολουθήσει μια νέα αλλαγή κλίματος από τους δανειστές.

Τα ορόσημα

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες εντάσεις αφού αν θέλει να προχωρήσει την διαπραγμάτευση θα πρέπει να έρθει ξανά σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της δίνοντας δύσκολες λύσεις σε κρίσιμα κεφάλαια του μνημονίου Συγκεκριμένα:

1. Στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε χθες μέσω του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης να μην ανανεώσει το χρόνου αναστολής εξάσκησης αναγκαστικών μέτρων για το δημόσιο και των ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια από τις 2 Νοεμβρίου οι πλειστηριασμοί που είχαν αναβληθεί από τον Σεπτέμβριο μπορούν να προχωρήσουν. Το θέμα συνδέεται και με την διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια για την οποία φημολογείται ότι θα γίνεται αναφορά και στο σημερινό νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

2. Το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα έχει μια νέα παράταση μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα έχουν περιθώριο για να ενταχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ με τους συντελεστές που θα αποφασιστούν. Η απόφαση της παράτασης θα ενταχθεί ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή από το ΥΠΟΙΚ Πιο πιθανό το σενάριο του 23% αφού είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν τα απαραίτητα ισοδύναμα μέτρα που θα εξασφαλίζουν έσοδα 170 εκ ευρώ για φέτος και 240 εκ ευρώ για το 2016.

3. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί και η απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης από τα ο οποίο το πρόγραμμα έχει υπολογίσει εξοικονόμηση περίπου 100 εκ ευρώ αφού θα διατεθούν 100 εκ ευρώ έναντι 210 εκ ευρώ το 2014. Επικρατέστερο είναι το σενάριο της μείωσης των εισοδηματικών ορίων ώστε το επίδομα να μοιραστεί στους εισοδηματικά ασθενέστερους . Εναλλακτικά η επιδότηση μπορεί να μειωθεί στο μισό από τα 35 λεπτά το λίτρο που ήταν πέρσι ώστε να υπάρξει ίδιος αριθμών δικαιούχων με το 2014.

4. Η νέα φορολόγηση των ενοικίων (από την οποία αναμένονται έσοδα 200 εκ ευρώ ) αλλά και η αντιμετώπιση των ανείσπρακτών ενοικίων θα επανέλθουν το επόμενο διάστημα με την μορφή τροπολογίας με περισσότερες από 2 κλίμακες εισοδήματος . Εναλλακτικά μπορεί να εμφανιστούν ως εισόδημα που θα φορολογείται με τις νέες κλίμακες που θα φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ μέσα στον Νοέμβριο.

5. Η αναζήτηση βιώσιμου ισοδύναμου της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αφού η λύση της ανεξάρτητης εταιρίας με μέτοχο κατά 51% το δημόσιο που προτείνει το υπουργείο υποδομών χρειάζεται πόρους που δεν μπορούν να καλυφθούν με βάση την σημερινή δημοσιονομική συγκυρία.

6. Η προώθηση και ολοκλήρωση ως το τέλος του χρόνου της ολοκλήρωσης των αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης των Περιφερειακών Αεροδρομίων και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco που είναι και αυτά θέματα του μνημονίου.

7. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν είναι προαπαιτούμενο ούτε για τον Οκτώβριο ούτε για τον Νοέμβριο. Ωστόσο είναι πάγιο αίτημα των δανειστών να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα στον επόμενο μήνα.

8. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι άλλο ένα κεφαλαιώδες θέμα για την ελληνική Κυβέρνηση. Μαζί με τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να προχωρήσει και να ψηφιστεί μέχρι και την Κυριακή το σχετικό νομοσχέδιο ώστε αμέσως μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών το Σάββατο από την ΕΚΤ να ξεκινήσει η διαδικασία αναπλήρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα...


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.