Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Aκόμη και η πρόσληψη νερού θέλει μέτρo


Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία.

Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο ίσως συστατικό των ζωντανών οργανισμών και αυτό γιατί είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες.

Αν και χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες, χωρίς νερό θα επιζήσουμε μόνο μερικές ημέρες, ακόμη και σε δροσερό κλίμα. Το νερό αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος.

Το σώμα ενός μέσου ενήλικα εμπεριέχει τουλάχιστο 65% νερό, ενώ τα παιδιά μπορεί να φθάσουν έως και το 75%. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σχεδόν από 75% νερό, επομένως η παρουσία του είναι απαραίτητη και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει 1ml νερού ανά Kcal τροφής και τα νεογνά 1,5ml ανά Kcal. Επομένως, για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα, το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 2 λίτρα.

Το συνολικό όμως νερό που συμμετέχει στις λειτουργίες του σώματος καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού το νερό που εκκρίνεται στα διάφορα σημεία του σώματος επαναπορροφάται σε άλλα σημεία και δεν αποβάλλεται.

Τρόφιμα που περιέχουν νερό, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν επίσης στην κάλυψη των αναγκών σε νερό. Με την τροφή απορροφάται περίπου 1 λίτρο νερό τη μέρα. Επίσης, τα διάφορα υγρά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι χυμοί φρούτων, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά συμμετέχουν κατά ένα μέρος στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό.

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται:

Από τη φυσική του δραστηριότητα. Οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, αυξάνοντας παράλληλα τις απώλειες σε αυτό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον ιδρώτα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.

Από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερο νερό για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.
Εγκυμοσύνη και Θηλασμός. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται οι ανάγκες της γυναίκας σε υγρά.

Από κάποιες ασθένειες. Ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός αυξάνουν επίσης την απώλεια του νερού από το σώμα, αυξάνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε αυτό.

Τι συμβαίνει αν κάποιος πίνει πολύ νερό;

Το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό.

Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση του νατρίου του αίματος. Φυσιολογικά, το νάτριο κυμαίνεται μεταξύ 135-145 mmol/L. Ήπια χαρακτηρίζεται η υπονατριαιμία μέχρι 130 mmol/L, ενώ κάτω από 129 mmol/L είναι σοβαρή.

Οι περισσότεροι ασθενείς με συγκέντρωση νατρίου ορού μεγαλύτερη από 125 mEq/L είναι σχετικά ασυμπτωματικοί. Τα αρχικά ευρήματα περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο, μυαλγίες και γενικευμένη αδιαθεσία καθώς η συγκέντρωση νατρίου πέφτει κάτω από 125 mEq/L.

Εν συνεχεία ακολουθούν μεταβολές της νοητικής κατάστασης όπως λήθαργος, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ανησυχία, απάθεια, ψύχωση, καθώς η συγκέντρωση νατρίου πέφτει κάτω από 115 mEq/L.

Η κατάσταση αυτή συνήθως παρατηρείται σε αθλητές μαραθωνίου, οι οποίοι χάνουν ποσότητες νατρίου με τον ιδρώτα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, χωρίς να αντικαθιστούν το νάτριο που έχασαν. Επίσης, υπονατριαιμία μπορεί να παρατηρηθεί και στα νεογνά από υπερβολική κατανάλωση νερού.

Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι η ποσότητα του νερού που καταναλώνει κανείς, αλλά η συχνότητα με την οποία το καταναλώνει.

Η κατανάλωση θα πρέπει δηλαδή να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα νερού μονομιάς. Και αυτό, γιατί τα νεφρά μπορούν να αποβάλουν μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού τη φορά. Πάνω από αυτό το όριο, το νερό παραμένει στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα του νατρίου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε συζήτηση της ΠΟΓΟ και ΚΥΣΟΑ με θέμα «Γυναίκα και αναπηρία»


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με μεγάλη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συζήτηση και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δίνετε στο Υπουργείο να συμμετέχει μαζί σας σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την γυναίκα με αναπηρία. Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ όσο και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια στηρίζοντας τα άτομα με αναπηρίες γενικότερα αλλά και τις γυναίκες της κυπριακής κοινωνίας ειδικότερα. Η δημιουργική και εποικοδομητική προσφορά σας είναι σίγουρα ανεκτίμητης αξίας.

Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιλογή του θέματος της σημερινής συζήτησης, το οποίο θεωρώ ύψιστης σημασίας, και να παραθέσω με τη σειρά μου τα ακόλουθα: Η αναπηρία είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, και τα άτομα με αναπηρία συχνά βιώνουν έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό και βρίσκουν μπροστά τους εμπόδια που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές και προκαταλήψεις που η ίδια η κοινωνία πολλές φορές δημιουργεί. Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, ότι τα άτομα με αναπηρία θεωρούνται μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως πρωταρχικό στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή και δραστηριοποίηση τους σε όλους τους τομείς της ζωής. Στόχος μας είναι η άρση όλων των κοινωνικών φραγμών, η επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, καθώς και η καταπολέμηση κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού ο οποίος οδηγεί στο διαχωρισμό των ατόμων με αναπηρία από την υπόλοιπη κοινωνία.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με αναπηρία είναι πιθανόν να βιώνουν πολλαπλές μορφές αποκλεισμού και διακρίσεων που βασίζονται τόσο στο φύλο όσο και στην αναπηρία τους και να έρχονται αντιμέτωπες με περισσότερα εμπόδια από ό,τι οι άνδρες. Πολλές φορές οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες απαραίτητες στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες που παρέχουν πληροφόρηση, υπηρεσίες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, εκπαίδευση και εργοδότηση. Είναι πιθανόν να έχουν λιγότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και αυτό τις οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης από ό,τι οι άνδρες, σε περισσότερη ανεργία και σε άνισες συνθήκες εργασίας όπως χαμηλότεροι μισθοί ή μειωμένες πιθανότητες ανέλιξης.

Ακόμα, μέσα από έρευνες φάνηκε ότι γυναίκες με αναπηρίες είναι πιθανόν να βιώσουν συχνότερα σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση και παραμέληση από ό,τι οι γυναίκες χωρίς κάποια αναπηρία. Η οποιαδήποτε μορφή βίας μπορεί να συμβαίνει στο περιβάλλον του σπιτιού, σε ιδρύματα, στον χώρο εργασίας και σε άλλους χώρους και μπορεί να προέλθει από φροντιστές, μέλη της οικογένειας, εργοδότες, συναδέλφους, άγνωστα άτομα και άλλους. Η βία μπορεί να πάρει και την μορφή αναγκαστικής υιοθέτησης ιατρικών θεραπειών και παρεμβάσεων όπως για παράδειγμα αναγκαστική στείρωση. Οι γυναίκες με αναπηρίες αντιμετωπίζουν εμπόδια και στην αναφορά της διάκρισης ή της κακομεταχείρισης σε αρμόδια όργανα και υπηρεσίες και αυτό μπορεί να οφείλεται, ανάμεσα σε άλλα, στην ελλιπή εκπαίδευση, στην ελλιπή προσβασιμότητα σε κτήρια και πληροφορίες και στο φόβο. Να αναφερθεί εδώ ότι συνήθως οι πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει μια γυναίκα μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες είναι κατά κύριο λόγο γενικές και δεν είναι στοχευμένες προς το γυναικείο φύλο και στην αναπηρία που βιώνει.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους για κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρίες και στην προσπάθεια αποφυγής τους δημιουργήθηκε το 2009 το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Η ίδρυση του είναι ο θεμέλιος λίθος για την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων και πολιτικών βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας. Το Τμήμα είναι υπεύθυνο, ανάμεσα σε άλλα, για την παρακολούθηση και διαχείριση της εφαρμογής των Περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων που αποτελούν το βασικό γενικό νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και την προώθηση θετικών δράσεων για την ένταξή τους στην απασχόληση. Όπως θα έχετε ενδεχομένως ακούσει, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένας πολύ σημαντικός νόμος για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, ο περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμος, ο οποίος αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης τους και της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης. Ήδη τα αποτελέσματα των τριών πρώτων χρόνων εφαρμογής του Νόμου είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού πέραν των 60 ατόμων με αναπηρίες έχουν προσληφθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το Τμήμα χειρίζεται σχέδια κοινωνικών παροχών και βοηθημάτων όπως επιδόματα καθώς και οικονομικά βοηθήματα για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού. Εισήγαγε το Σχέδιο Κοινωνικών Συνοδών για Άτομα με Σοβαρές Αναπηρίες μέσω της επιχορήγησης των Οργανώσεων για την πρόσληψη και διαχείριση συνοδών για τα μέλη τους κατά την εξυπηρέτηση τους από κρατικές υπηρεσίες και τη διακίνηση τους για ικανοποίηση κοινωνικοοικονομικών αναγκών. Στοχεύει στην εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας» το οποίο θα παρέχει συστηματική επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες βάσει της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης προωθεί μέσα από τα σχέδια και τις ενέργειες του την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων αλλά και την προστασία των παιδιών.

Σημαντικότατο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας αποτελεί η κύρωση και η πρόσφατη έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που υποδεικνύει τα μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από όσα ήδη έχουμε, για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες. Πέρα από ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο, η Σύμβαση είναι ένας πρακτικός χάρτης πορείας για μελλοντικές δεκαετίες και ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ατόμων με αναπηρίες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και των κρατών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Αδιαμφισβήτητα, μέσα από τη Σύμβαση ενισχύεται και ενδυναμώνεται και ο ρόλος του αναπηρικού κινήματος το οποίο αποτελεί σημαντικό συνεργάτη του κράτους κατά την υλοποίηση δράσεων για τα άτομα με αναπηρίες. Να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι έχουν ήδη αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο οι Μηχανισμοί για την αποτελεσματική εφαρμογή και παρακολούθηση της Σύμβασης και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, την ΚΥΣΟΑ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για την διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία το οποίο με διάφορες πρακτικές και μέτρα θα ενισχύσει την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Μια από τις βασικές πτυχές της Σύμβασης είναι οι γυναίκες με αναπηρία και η κάλυψη των δικών τους αναγκών και δικαιωμάτων μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό ο τόπος μας βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που μας ανάγκασαν να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης. Προσπαθήσαμε καθ΄ όλη την διάρκεια των συζητήσεων για την συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης με την Τρόϊκα, και σας διαβεβαιώνω ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρίες.

Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρουμε, ο στόχος της πλήρους απόλαυσης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, περιλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, παραμένει κεντρικός στις ενέργειές μας. Προωθώντας την ισότητα των φύλων και ενδυναμώνοντας τις γυναίκες με αναπηρία στοχεύουμε στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των στόχων που θέτει τόσο η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών όσο και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2010 – 2020.

Επιδίωξη μας είναι να αποκτήσουμε μια κοινωνία η οποία να είναι ανοικτή στη διαφορετικότητα, μακριά από προκαταλήψεις και διακρίσεις. Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες. Όλοι όμως μπορούμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.


Σημ.: Το χαιρετισμό θα διαβάσει η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου.



Διαβάστε περισσότερα...

 Aγιασμός για την ανέγερση της Στέγης Υπηστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ Ν.Κιλκίς


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ο αγιασμός για την ανέγερση της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «βηματίΖΩ».

Τον αγιασμό τέλεσαν ο αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος, ο π. Κωσταντίνος του Ι.Ν. Παναγίας καθώς και ο π. Γεώργιος από το Σταυροχώρι. Στην τελετή παρέστησαν ο βουλευτής κ. Γεωργαντάς, ο πρώην βουλευτής κ. Φλωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Γκουντενούδης, αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς με τον εν αργία δήμαρχο κ. Ευάγγελο Μπαλάσκα, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πάκα και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ποζίδου, υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς με επικεφαλής τον κ. Τεκίρδαλη, εκπρόσωποι των διευθύνσεων Εκπαίδευσης, διευθυντές των σχολείων της Ειδικής Αγωγής, άτομα με αναπηρία και πολίτες. 

Η Στέγη, αίτημα του Συλλόγου από το 2006, είναι ένα σημαντικό βήμα των ΑμεΑ προς την αυτονομία και την ενήλικη ζωή. Ανεγείρεται με πόρους του ΕΣΠΑ, έπειτα από προγραμματική σύμβαση του Συλλόγου με την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Το οικόπεδο δωρεά του δήμου Κιλκίς – επί δημαρχίας Δ. Τερζίδη - προς τον Σύλλογο βρίσκεται στην οδό Μ. Αλεξάνδρου πλησίον του Ι.Ν. της Παναγίας. 

Για τη μελέτη του έργου συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς ιδιώτες μηχανικοί και συγκεκριμένα ο Στέλιος Καρέλης, Σάββας Φωτιάδης, Χαράλαμπος Σαμουηλίδης και Κώστας Παχιαδάκης οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Τεχνική Υπηρεσία της πρώην νομαρχίας από την εποχή του Ευάγγελου Μπαλάσκα. 

Το ζήτημα της αυτόνομης διαβίωσης είναι σημαντικό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Σύλλογο ένα μεγάλο ποσοστό των ΑμεΑ στο Νομό έχει ηλικιωμένο ή και υπερήλικο οικογενειακό περιβάλλον. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει η φροντίδα και το μέλλον των ΑμεΑ όταν το συγγενικό περιβάλλον εκλείψει. 

Ο ορατός αυτός κίνδυνος δείχνει να αντιμετωπίζεται με την ανέγερση της 1ης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Οικοτροφείου δυναμικότητας 9 ατόμων. Σε περίπου 1,5 χρόνο, όταν το έργο περατωθεί εννιά (9) ΑμεΑ θα έχουν τη δυνατότητα να απογαλακτιστούν και να κάνουν τα επόμενα βήματα στην ενήλικη ζωή τους. Εννιά άτομα γιατί η νομοθεσία ορθώς προβλέπει τη δημιουργία μικρών οικογενειακών δομών.
Η ΣΥΔ θα διαθέτει έξι υπνοδωμάτια, μεγάλη ενιαία σαλονοκουζίνα, χώρους υγιεινής, ανελκυστήρα, αποθήκη και περιβάλλοντα χώρο. Η Στέγη δεν είναι ίδρυμα. Είναι η διαβίωση μια παρέας νέων στο δικό τους σπίτι έξω από την οικογένεια όπως όλοι οι ενήλικες κάποια στιγμή κάνουν με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού. Είναι η ένταξη στην κοινοτική ζωή με παρέα φίλων, διαχείριση χρόνου και διάθεσης, δράσεις εντός και εκτός της στέγης, αυτοεξυπηρέτηση και ψυχαγωγία. Είναι συμμετοχή στο κέντρο της ζωής και όχι στο περιθώριο της.

Η Στέγη αυτή είναι όμως μόνο η αρχή. Ήδη ο Σύλλογος έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ τη λειτουργία δύο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ως Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης συνολικής δυναμικότητας τεσσάρων (4) ατόμων. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει η επιλογή του προσωπικού και των ωφελουμένων ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο του εξοπλισμού και υπολογίζεται ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία αυτών.

Ο Σύλλογος Γονέων ξεκινά μια νέα σημαντική διαδικασία στη μέριμνα για τα ΑμεΑ και ζητά από πολίτες και πολιτεία να παραμείνουν συμπαραστάτες με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρέβεζα: Προσπάθησαν να εξαπατήσουν παριστάνοντας μέλη του συλλόγου ΑΜΕΑ "Ελπίδα"


Εξαπατώντας πολίτες, προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα κάνοντας χρήση του ονόματος του συλλόγου ΑΜΕΑ Ελπίδα που δραστηριοποιείται... στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με το Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΕΛΠΙΔΑ» κάποιοι επιτήδειοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν άτομα στην Πρέβεζα με πρόσχημα ότι εκπροσωπούν το σύλλογο προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα.

Ο σύλλογος ατόμων με αναπηρία «Ελπίδα» κάνει γνωστό ότι δεν έχει προγραμματίσει, ούτε έχει εξουσιοδοτήσει κάποιον για τέτοια δράση.

Με αφορμή τα παραπάνω ο σύλλογος «Ελπίδα», καλεί τον κόσμο της Πρέβεζας να είναι προσεκτικοί, και να καταγελούν κάθε παρόμοιο περιστατικό που θα υποπέσει στην αντίληψη τους.



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα «κόψετε το βήχα» στο κρύωμα


Σταματήστε το πριν σας ρίξει κάτω.

Ο χειμώνας μας έφτασε τελικά και έφερε μαζί του και τα ενοχλητικά κρυώματα. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να αφήσετε το κρύωμα έξω από την πόρτα σας ή, τουλάχιστον, να ελαχιστοποιήσετε την ένταση των συμπτωμάτων.

Η πρώτη και κύρια συμβουλή είναι, φυσικά, η ξεκούραση. Ο ύπνος είναι εχθρός των ιώσεων και των λοιμώξεων. Ένας ξεκούραστος οργανισμός έχει πολύ περισσότερη δύναμη για να αποκρούσει το κρύωμα. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα του ύπνου. Κι αν έχετε χρόνο στη διάρκεια της ημέρας, χαρίστε στον εαυτό σας έναν 20λεπτο υπνάκο. Κάνει θαύματα.

Παρόλο που πολλοί έχουν αμφισβητήσει τις ιδιότητές της, οι περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού. Η βιταμίνη C είναι φθηνή και βρίσκεται, εκτός από συμπληρώματα διατροφής, και σε τρόφιμα που έχουμε άφθονα, όπως τα πορτοκάλια.

Τα τελευταία χρόνια η εχινάτσια έχει αναδειχθεί σε ισχυρό σύμμαχο του οργανισμού απέναντι στα χειμωνιάτικα κρυώματα. Η εχινάτσια είναι βότανο που μπορεί να προσληφθεί σε δισκία ή ρόφημα. Προσοχή όμως: η εχινάτσια είναι αποτελεσματική μόνο στα πρώτα στάδια ενός κρυώματος και όχι αν έχετε ήδη «πέσει στο κρεβάτι».

Είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμήσετε το άγχος, ιδίως στην άσχημη εποχή που διανύουμε, όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας. Το άγχος και η ψυχολογική κόπωση «ανοίγουν την πόρτα» στις ιώσεις. Δοκιμάστε να χαλαρώσετε, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να πολεμήσει τους ιούς.

Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Δεν είναι απαραίτητο να πάτε σε γυμναστήριο. Φροντίστε τουλάχιστον να περπατάτε σε ζωηρό ρυθμό για περίπου μισή ώρα κάθε ημέρα. Να ξέρετε πάντως ότι η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Τα extreme-sports και η υπεβολική καταπόνηση δεν ωφελούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Βάλτε στην άκρη το αλκοόλ και το τσιγάρο. Εκτός των άλλων επιπτώσεων που έχουν στην υγεία σας, βοηθούν πολύ και στην επέλαση των ιών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλαλούμ με το νέο φόρο στους τόκους καταθέσεων


Μεγάλο κενό στο τι θα γίνει με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Για ακόμα μία φορά, μία φορολογική αλλαγή ανακοινώνεται και γράφεται σε νομοσχέδιο με προχειρότητα και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη πολλές και κρίσιμες παράμετροι, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά και σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Ο λόγος για την αύξηση κατά 50% του φόρου επί των τόκων από τραπεζικές καταθέσεις, που περιλαμβάνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο.

Ο συντελεστής για την απόδοση που λαμβάνουν όσοι έχουν χρήματα στην άκρη, διαμορφώνεται πλεόν από το 10 στο 15%.

Μέχρι εδώ όλα καλά (αν και εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη χρησιμότητα του μέτρου όταν ζητούμενο είναι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες).

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός, ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει ισχύ αναδρομικά, από την 1η Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Και είναι πρόβλημα διότι οι τράπεζες είναι ανέτοιμες να υπολογίσουν το φόρο που θα παρακρατήσουν για να τον αποδώσουν στη συνέχεια στο Δημόσιο, ενώ σύγχυση προκαλείται και από την ημερομηνία λήξης πολλών προθεσμιακών καταθέσεων.

Υπάρχουν προθεσμιακές, οι οποίες έληξαν για παράδειγμα στις 2, στις 5 ή στις 10 Δεκεμβρίου. Οι συγκεκριμένοι καταθέτες πήραν τα χρήματά τους, έχοντας εισπράξει ταυτόχρονα και τους τόκους με φόρο 10%.

Τη διαφορά μέχρι το 15% θα την πληρώσουν οι τράπεζες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες τους έχουν αποσύρει τα χρήματα και δεν έχουν ανανεώσει αυτές τις προθεσμιακές;

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι κάθε φορά που υπάρχει κάποια αλλαγή στη φορολόγηση των τόκων, προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει με την πρώτη ανανέωση των τρεχουσών προθεσμιακών καταθέσεων, ούτως ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση στο σύστημα και να μην υπάρξει πρόβλημα μεταξύ καταθετών. Αυτό στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν προβλέπεται.

Επισημαίνουν ακόμα ότι τη συγκεκριμένη διάταξη δεν ισχύει καν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, αλλά αναδρομικά από την πρώτη Δεκεμβρίου.

Επιπλέον εκφράζουν φόβους ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν μέχρι τα μέσα Γενάρη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος, να αποσύρουν τα χρήματά τους για να γλυτώσουν τον επιπλέον φόρο, αφού όπως είπαμε δεν προβλέπεται καμία διαδικασία αναδρομικής καταβολής του φόρου από τους υπόχρεους.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν επιβεβλημένη – αν όχι την αλλαγή της ημερομηνίας ισχύος του νόμου, τουλάχιστον την παροχή αναλυτικών διευκρινίσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολονυχτία έξω από τη βουλή


Σε ολονυχτία συγκέντρωση έξω από τη βουλή την Δευτέρα καλεί όλους τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΕΙ Πειραιά. Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Πειραιά με ανοιχτή επιστολή τους στους βουλευτές, τους καλούν να μην ψηφίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου.

"Βρισκόμαστε στο επίκεντρο της σφοδρότερης αντεργατικής επίθεσης ενάντια στο σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας. Η λογική της σφαγής ολόκληρων κατηγοριών Υπαλλήλων στο Δημόσιο ξεπερνά και την πιο διεστραμμένη φαντασία", αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Η αυθαίρετη και φασιστική κίνηση της Κυβέρνησης να θέσει σε αυτόματη διαθεσιμότητα-απόλυση χιλιάδες εργαζομένων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς κατέδειξε με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο ότι η σημερινή Κυβέρνηση ακολουθώντας φασιστικές λογικές είναι αποφασισμένη να προσφέρει αίμα στην τρόικα θυσιάζοντας χωρίς ίχνος ντροπής και με κάθε τρόπο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο βωμό των μαζικών απολύσεων. Καταγγέλλουμε την υποβάθμιση των ιδρυμάτων με την πλήρη κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου, η οποία, οδηγεί στην κατάργηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των Κατάπτυστων Νόμων. Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν παιδεία. Αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια Μόνη απάντηση πρέπει να είναι η άμεση, συντονισμένη και αποφασιστική μας αντίδραση!", επισημαίνουν.

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΕΙ Πειραιά καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ολονυχτία έξω από τη βουλή τη Δευτέρα 17/12 από τις 6μμ, με "ταυτόχρονη επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας σε Βουλευτές και Κόμματα καλώντας τους να μην «βάψουν τα χέρια τους με αίμα» επικυρώνοντας με την ψήφο τους την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου".

Επίσης απευθύνουν κάλεσμα για κατάληψη όλων των διοικητικών υπηρεσιών του δημοσίου την Τρίτη 18/12 και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 19/12.

Διαβάστε την επιστολή του Συλλόγου στους Βουλευτές.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερβολική γυμναστική αφαιρεί χρόνια ζωής


Ποιος είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιδανικός χρόνος διάρκειας της άθλησης.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η γυμναστική συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης προσθέτοντάς μας χρόνια ζωής... Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ξεπεράσει τα όρια;

Όπως αναφέρουν στο πόρισμα της έρευνας που έκαναν αμερικανοί καρδιολόγοι, που είναι και οι ίδιοι δρομείς, η υπερβολική γυμναστική όχι μόνο δεν προσθέτει χρόνια στη ζωή, αλλά της κόβει κιόλας, διότι εξαντλεί πρόωρα την καρδιά.

Όπως γράφουν σε τρισέλιδο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Heart», αν και η συχνή, ήπιας εντάσεως γυμναστική όπως το τζόγγινγκ, είναι ωφέλιμη, υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνει κανείς – και τότε, οι συνέπειες είναι ολέθριες.

«Η συχνή, ήπιας εντάσεως φυσική δραστηριότητα προσθέτει ζωή στα χρόνια, καθώς και χρόνια στη ζωή», σημειώνουν. «Αντιθέτως, αν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα, πολύ μακριά και επί πολλά χρόνια, μπορεί να επιταχύνει την πορεία του προς τον τερματισμό της ζωής».

Τις συστάσεις τους υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες, οι οποίες παρουσιάσθηκαν προσφάτως σε ιατρικά συνέδρια.

Στην πρώτη συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες οι ερευνητές.

Οι 14.000 από αυτούς ήταν δρομείς – και είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο, το όφελος στην επιβίωση περιοριζόταν μόνον σε όσους διήνυαν τρέχοντας 8 έως 32 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Όσοι έτρεχαν περισσότερο από αυτό, δεν έζησαν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι έκαναν καθιστική ζωή.

Η ίδια μελέτη έδειξε πως το γρήγορο τρέξιμο δεν παρέχει κάποιο πρόσθετο όφελος σε σύγκριση με το τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό (με μια ταχύτητα 9,6 έως 11,2 χιλιομέτρων την ώρα).

Παρομοίως, το τρέξιμο 2 έως 5 ημέρες την εβδομάδα απεδείχθη καλύτερο απ’ ό,τι το καθημερινό τζόγγινγκ.

Η δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 20.000 εθελοντές, έδειξε πως το τζόγγινγκ με αργό ρυθμό προσθέτει τα περισσότερα χρόνια στη ζωή.

Οι δύο ειδικοί συνιστούν σε όποιον θέλει να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από την άσκηση, να μην υπερβαίνει τα 30-50 λεπτά γυμναστικής την ημέρα. Επιπλέον, συνιστούν να τρέχει συχνότερα από 2 έως 5 μέρες την εβδομάδα, ενώ λένε πως η συμμετοχή σε μαραθωνίους πρέπει να γίνεται σποραδικά και όχι συστηματικά.

Προειδοποιούν ακόμα πως όποιος γυμνάζεται πολύ σκληρά επί 1 ή 2 ώρες μπορεί να βλάψει την καρδιά του, προκαλώντας διάταση, ρήξεις και ουλές στον καρδιακό ιστό και αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση επικίνδυνων αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος το καλύτερο αναλγητικό


Η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο είναι το επακόλουθο μιας υποβόσκουσας υπνηλίας.

Σχεδόν δύο ώρες έξτρα ύπνος το βράδυ μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο περισσότερο και από τα ισχυρά, οπιούχα αναλγητικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, την δράση αυτή παρέχει όταν φροντίζει κάποιος να κοιμηθεί σχεδόν 10 ώρες το βράδυ, αντί για τις 8 που γενικώς συνιστώνται ως οι απολύτως απαραίτητες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sleep», πραγματοποιήθηκε σε 18 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι είτε έπρεπε να κοιμούνται οκτώ ώρες κάθε βράδυ είτε να μείνουν στο κρεβάτι επί 10 ώρες το βράδυ, επί τέσσερις νύχτες στη σειρά.

Οι ερευνητές όπως αναφέρουν τα Νέα, μέτρησαν κατ’ αρχήν την υπνηλία που είχαν στη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία των πολλαπλών καταγραφών του λανθάνοντα χρόνου έλευσης του ύπνου (multiple sleep latency test– MSLT).

Η δοκιμασία αυτή είναι ουσιαστικά μια σειρά τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαγνώσουν τα προβλήματα του ύπνου και βασίζεται στην καταγραφή των κυμάτων του εγκεφάλου, των κινήσεων των ματιών, του καρδιακού ρυθμού και του μυϊκού τόνου.

Επιπλέον, αξιολόγησαν την ευαισθησία των εθελοντών τους στον πόνο, χρησιμοποιώντας μία πηγή θερμότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εθελοντές που έμεναν στο κρεβάτι επί 10 ώρες, κοιμόντουσαν τελικά 1,8 ώρες περισσότερες απ’ ό,τι εκείνοι που σηκώνονταν μόλις συμπλήρωναν το σύνηθες οκτάωρο.

Ο πρόσθετος ύπνος συσχετίσθηκε με αυξημένη εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας και σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στον πόνο.

Στην πραγματικότητα, οι ιδιαίτερα ξεκούραστοι εθελοντές μπορούσαν να κρατήσουν το δάκτυλό τους πάνω στην πηγή θερμότητας επί 25% περισσότερη ώρα, καθώς έδειχναν να έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό την ευαισθησία τους στον πόνο.

Η διαφορά αυτή, γράφουν οι ερευνητές από το νοσοκομείο Henry Ford του Ντιτρόιτ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σε προγενέστερες μελέτες έχει παρατηρηθεί έπειτα από τη λήψη 60 mg κωδεϊνης – ενός ισχυρού οπιούχου αναλγητικού.

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με στοιχεία από προγενέστερες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο που παρατηρείται στους κουρασμένους ανθρώπους είναι το επακόλουθο της υποβόσκουσας υπνηλίας τους.

«Μας εξέπληξε το μέγεθος της μείωσης στην ευαισθησία του πόνου, σε σύγκριση με τη μείωση που επιτυγχάνεται με την λήψη κωδεϊνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τίμοθι Ρερς, ειδικός σε θέματα διαταραχών ύπνου.

«Τα ευρήματά μας σημαίνουν πως έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πάσχοντες από χρόνιους πόνους να κοιμούνται πολύ – το ίδιο και όσοι προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επώδυνες ιατρικές πράξεις».


Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτεροι στο σεξ οι χορτοφάγοι


Πώς η διατροφή επηρεάζει τις επιδόσεις στο κρεβάτι.

Η διαφορά εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι τα συστατικά ορισμένων φυτικών προϊόντων μπορεί να επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι την ερωτική επιθυμία και δραστηριότητα.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά μελέτησαν μία ομάδα από κόκκινους πιθήκους του γένους colobus στην Ουγκάντα.

Επί έντεκα μήνες παρακολουθούσαν τα ζώα και κατέγραφαν τι έτρωγαν, διαπιστώνοντας πως όσο περισσότερο έτρωγαν τα φύλλα ενός φυτού που λέγεται millettia dura, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης και της κορτιζόλης στον οργανισμό τους.

Η οιστραδιόλη είναι ορμόνη του σεξ, ενώ η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες αλλά και της επιθετικότητας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές αξιολόγησαν την επιθετικότητα των ζώων, καταγράφοντας τον αριθμό των καυγάδων, τη συχνότητα του ζευγαρώματος και τον χρόνο που περνούσαν καλλωπίζοντας το τρίχωμά τους. Επιπλέον, μέτρησαν τις αλλαγές στα ορμονικά επίπεδά τους αναλύοντας δείγματα κοπράνων που συνέλεγαν.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν πως όταν αυξάνονταν τα επίπεδα οιστραδιόλης και κορτιζόλης στο αίμα τους, οι πίθηκοι περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας σεξ και λιγότερο χρόνο στον καλλωπισμό.


Πηγή: http://www.k-mag.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρότερο προσδόκιμο ζωής για τα άτεκνα ζευγάρια


Αποκαλύπτουν ερευνητές.

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση μεταξύ των γονέων ότι η απόκτηση παιδιών συντομεύει τη ζωή τους, φαίνεται ότι, τελικά, ισχύει το αντίθετο, ιδίως για τις γυναίκες.

Μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην online έκδοση του περιοδικού Journal of Epidemiology and Community Health, έδειξε ότι η κακή ψυχική υγεία που χαρακτηρίζει συνήθως τα άτεκνα ζευγάρια, «κόβει» χρόνια ζωής και διπλασιάζει ή ακόμη και τετραπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε στοιχεία που ελήφθησαν από διάφορα μητρώα του πληθυσμού στη Δανία για τις γεννήσεις και τους θανάτους, καθώς και από αρχεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εισαγωγές στο νοσοκομείο, ψυχιατρικές υπηρεσίες υπηρεσία και στατιστικά στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο από το 1994 έως το 2008.

Έχοντας αποκτήσει έστω και ένα παιδί, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, ιδίως μεταξύ των γυναικών, έδειξε η ανάλυση των στοιχείων.

Τα ποσοστά πρώιμου θανάτου από ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος, καρκίνο και ατυχήματα, μεταξύ των γυναικών χωρίς παιδιά, ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι μεταξύ εκείνων που είχαν αποκτήσει παιδί.

Παρομοίως, τα ποσοστά θανάτου ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερα μεταξύ των ανδρών που δεν είχαν γίνει γονείς, είτε βιολογικά, είτε μέσω υιοθεσίας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 2,3 δισ. ευρώ τα έσοδα το χρόνο από το νέο φορολογικό


Την Τετάρτη προς επεξεργασία στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεως της Βουλής το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις».

Σημειώνεται πως από τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και την πλήρη εφαρμογή τους έως το 2016 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένει ετήσια αύξηση εσόδων του Προϋπολογισμού ύψους 2,3 δισ. ευρώ περίπου. Ειδικά για τα 2013,2014 και 2015 η προαναφερόμενη ετήσια αύξηση περιορίζεται σε 515 εκατ. ευρώ, 1,99 δισ. ευρώ και 2,14 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης δεν ακολουθήθηκε δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του εν λόγω σχεδίου νόμου προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη κατάθεσή του στην Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση δημοσίας διαβούλευσης που συνοδεύει το νομοσχέδιο «καθυστέρηση στην κατάθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου θα έθετε σε διακινδύνευση την εκταμίευση εξαιρετικά σημαντικής για την ελληνική οικονομία χρηματοδότησης από τους διεθνείς πιστωτές. Ενόψει των παραπάνω, και στο μέτρο του δυνατού, έχει προηγηθεί της κατάθεσης του νομοσχεδίου άτυπη διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων».

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεως της Βουλής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2013 μετά το άνοιγμα της Βουλής, οπότε θα ακολουθήσει και η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Αφήνουν τους άστεγους στο δρόμο


Στις καταλήψεις των εργαζομένων των δήμων, έριξε το φταίξιμο για το ότι δεν έχουν ανοίξει οι αίθουσες του δήμου Θεσσαλονίκης, για τους άστεγους, ή δεν έχουν νοικιαστεί ξενοδοχεία, η αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Καλυψώ Γούλα, μιλώντας στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm. Διαψεύστηκε όμως αμέσως από τον κ. Γιώργο Χάρδα, μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση, οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν εμπόδισαν συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, ή οικονομικών επιτροπών.

Η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε ότι λόγω των καταλήψεων, δεν έγινε δυνατό να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή του δήμου, για να εγκριθεί το κονδύλι ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία, για τους άστεγους. Την ίδια ώρα, ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι αίθουσες των ΚΑΠΗ για τους άστεγους, το βράδυ.
Ακούστε τι είπε η αντιδήμαρχος.



Λίγο αργότερα όμως, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργο Χάρδα, ο οποίος και είπε ότι οι καταλήψεις των εργαζομένων στους δήμους, αφορά μόνο τα γραφεία προσωπικού (για να μην «φύγουν» οι καταστάσεις για τη διαθεσιμότητα) και καμία άλλη υπηρεσία. «Δεν υπήρχε πιθανότητα, να μην υπάρχουν υπάλληλοι για να συνεδριάσει είτε το δημοτικό συμβούλιο, είτε η οικονομική επιτροπή, δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακούστε τι είπε ο κ. Χάρδας.



Στην εκπομπή παρενέβη και ο πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καλαντζής, ο οποίος και ανέφερε ότι αν ήθελε ο δήμος θα έκανε αυτό που έπρεπε, ακόμα και «αν χρειαζόταν ο δήμαρχος να οδηγηθεί στον εισαγγελέα».
Ακούστε τι είπε ο κ. Καλαντζής. 




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα σε τιμές παραγωγού στην Ξάνθη


Δέκα τόνοι αλεύρι και πέντε τόνοι ρύζι διανεμήθηκαν απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές στην πόλη της Ξάνθης σήμερα το πρωί.

Επίσης διανεμήθηκαν όσπρια, κηπευτικά, ρύζι, πατάτες και αλεύρι σε συσκευασίες και σε προσιτές για τους καταναλωτές τιμές, έξω από τον χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, μετά από πρωτοβουλία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και της Ομάδας Δράσης Ξάνθης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες».

Δείτε το βίντεο: 





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνα αγάπης δίνει ο Ολυμπιακός


Ξεκινά σήμερα στο «Γ. Καραϊσκάκης» το πρόγραμμα φιλανθρωπικής δράσης του Ολυμπιακού, με το φιλικό των βετεράνων με τους ρεπόρτερ του συλλόγου.

Ο «1ος ετήσιος αγώνας αγάπης» θα γίνει στις 15.00 στο φαληρικό στάδιο και ο Ολυμπιακός ζητεί την παρουσία του κόσμου, για την ενίσχυση των παιδιών του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος.

Την εκδήλωση θα στηρίξουν με την παρουσία τους τα μέλη της διοίκησης και το ποδοσφαιρικό τμήμα, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αυτό που έχει ζητηθεί είναι να συγκεντρωθούν από τον κόσμο κάποια δώρα για τα κοριτσάκια του Ιδρύματος και να περάσει το μήνυμα προς όλους για την κοινωνική δύναμη του ποδοσφαίρου.

Με την ομάδα των βετεράνων θα ντεμπουτάρει ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ενώ θα παίξουν μεταξύ πολλών άλλων παλιών άσων του Ολυμπιακού, ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς και ο Λουτσιάνο.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μείωση των συνολικών λιπαρών οδηγεί σε μείωση βάρους


Ερευνητές συνέλεξαν αποτελέσματα από 33 δοκιμές σε 73.589 ανθρώπους.

Η μείωση των συνολικών λιπαρών στην τακτική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση του σωματικού βάρους σε ενήλικες, που θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο πληθυσμού, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Medical Journal».

Το υπερβάλλον βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, υπογονιμότητα, αρθρίτιδα και αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αποτελέσματα από 33 δοκιμές σε 73.589 ανθρώπους και 10 έρευνες σε υποομάδες. Οι συμμετέχοντες είχαν διαφορετική ηλικία και κατάσταση υγείας.

Μια ομάδα συμμετεχόντων ακολούθησε χαμηλότερη από τη συνήθη διατροφή πρόσληψης λιπαρών, ενώ η άλλη φυσιολογική διατροφή πρόσληψης λιπαρών.

Έγιναν συγκρίσεις μεταξύ των 2 ομάδων και η επίδραση στην ποσότητα σωματικού λίπους αναλύθηκε μετά από τουλάχιστον 3 μήνες.

Μετά από εξέταση όλων των δοκιμών, τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι διατροφή χαμηλότερη σε λιπαρά μειώνει το σχετικό σωματικό βάρος κατά 1.6 κιλό, τον ΔΜΣ κατά 0.56kg/m² και την περίμετρο μέσης κατά 0.5 εκατοστά.

Κάθε μείωση 1% στην ενέργεια από τα ολικά λιπαρά προκάλεσε 0.19 kg μείωση στο σωματικό βάρος, σε σύγκριση με τη μη αλλαγή στην πρόσληψη.

Αυτό συνέβη σε πληθυσμούς με 28-43% ενέργεια από ολικά λιπαρά, σε έρευνες που διήρκεσαν από 6 μήνες ως 8 χρόνια.

Όλα τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε δοκιμές στις οποίες η απώλεια βάρους δεν ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα, υποδεικνύοντας ότι συμβαίνει σε ανθρώπους με φυσιολογική διατροφή.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν η μείωση του βάρους στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών προκλήθηκε από το ότι δόθηκε στους συμμετέχοντες περισσότερη προσοχή, χρόνος και στήριξη, σε αντίθεση με όσους ήταν στην ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, όταν έρευνες με περισσότερο χρόνο ή προσοχή στην ομάδα χαμηλών λιπαρών αποσύρθηκαν, η μείωση του βάρους παρέμεινε σταθερή.

Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια οφειλόταν πράγματι στη χαμηλότερη πρόσληψη λιπαρών. Αυτά τα αποτελέσματα φάνηκαν σε όλες τις εξετάσεις ευαισθησίας, υπονοώντας ότι η μείωση της πρόσληψης ολικών λιπαρών προκαλεί μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση βάρους σε σύγκριση με τη φυσιολογική πρόσληψη λιπαρών.

Οι συνολικές μειώσεις λίπους συνδέθηκαν με μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, υποδεικνύοντας πλεονέκτημα άλλων παραγόντων κινδύνου για το καρδιαγγειακό.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η μείωση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρους, της περιμέτρου μέσης και του ΔΜΣ σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν την ακολουθούν χωρίς να κάνουν προσπάθεια να χάσουν βάρος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «περικοπές» λίπους το κλειδί για αδύνατο σώμα


Η μείωση της πρόσληψης λίπους οδηγεί και σε μείωση της πίεσης του αίματος.

Το κλειδί για πιο αδύνατο σώμα δεν είναι απαραιτήτως η δίαιτα, αλλά οι «περικοπές» λίπους σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές από το East Anglia University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και μόνο η αντικατάσταση των υψηλών σε λιπαρά τροφίμων με τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά συμβάλει στην απώλεια βάρους κατά περίπου 1,5 κιλό. Επίσης η μείωση της πρόσληψης λίπους φάνηκε ότι οδηγεί σε μείωση της πίεσης του αίματος και στην βελτίωση των τιμών της χοληστερίνης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επίσημες διατροφικές συστάσεις με δεδομένο ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση 33 σχετικών ερευνών από τη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Νέα Ζηλανδία σε σύνολο 73.500 ατόμων (ανδρών, γυναικών και παιδιών). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από την παιδική ηλικία η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης


Απαραίτητη η σωστή διατροφή και υγιεινή του στόματος.

Από την παιδική ηλικία ξεκινά και εξελίσσεται αθόρυβα και ασυμπτωματικά η αθηροσκλήρωση, μια πολυπαραγοντική διαδικασία η οποία οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και οι περιφερικές αγγειοπάθειες, που αποτελούν την 1η αιτία θανάτου και αναπηρίας τόσο στον δυτικό κόσμο όσο και στην Ελλάδα.

Η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία και να περιλαμβάνει την υγιεινή του στόματος και τη σωστή διατροφή, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

«Η στοματική κοιλότητα είναι ζωτικής σημασίας στην ανθρώπινη εμφάνιση και υγεία. Από εκεί ξεκινάει η καλή ή κακή υγεία του αναπνευστικού συστήματος (ευαισθησία στις λοιμώξεις), του πεπτικού, (έλκος στομάχου) η καλή ή κακή πέψη και διατροφή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η καλή υγιεινή του στόματος να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της ζωής του» επισημαίνει ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης με αφορμή το 14ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος με θέμα την υγιεινή και τα νοσήματα του στόματος και τη σχέση τους με την αθηροσκλήρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το οποίο θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ και αρκετά χρόνια άρχισε η μελέτη της σχέσης των νοσημάτων του κολλαγόνου και των συστηματικών φλεγμονών με την αθηροσκλήρωση, ενώ τελευταία, πολύς λόγος γίνεται για τη συμμετοχή της υγιεινής των παθήσεων του στόματος αμφίδρομα, στους παράγοντες κινδύνου της αθηροσκλήρωσης και κατ΄ επέκταση στις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η περιοδοντική νόσος, μια φλεγμονώδης πάθηση της στοματικής κοιλότητας, που καταστρέφει τους περιοδοντικούς ιστούς και οδηγεί σε μειωμένη οδοντική στήριξη, φαίνεται πως έχει μία αμφίδρομη σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη και την στεφανιαία νόσο. Η περιοδοντίτιδα, ειδικά στα πρώιμα στάδια, είναι συνήθως ασυμπτωματική και ο ασθενής προσέρχεται στο οδοντιατρείο παραπονούμενος για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή σε προχωρημένες μορφές της νόσου για κινητικότητα των δοντιών του.

«Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο, ενώ περίπου το 10% παρουσιάζει βαρύτερες μορφές της νόσου. Υπάρχουν ενδείξεις για τη σύνδεσή της με καρδιαγγειακά νοσήματα και έτσι ενισχύεται ο ρόλος της στοματικής υγείας στη γενικότερη συστηματική υγεία» επισημαίνει ο οδοντίατρος- περιοδοντολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του σεμιναρίου, Νίκος Ευθυμιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κακή υγιεινή του στόματος πιθανώς να παίζει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της στεφανιαίας νόσου.

«Ο στεφανιαίος άρρωστος, ο οδοντίατρος και ο καρδιολόγος πρέπει να συνεργάζονται επιστημονικά όταν υπάρχουν κοινά προβλήματα. Κοινό πρόβλημα είναι η λήψη ασπιρίνης ή αντιαιποπεταλιακών ή αντιπηκτικών φαρμάκων από το στεφανιαίο άρρωστο, που πρέπει να κάνει οδοντιατρικές παρεμβάσεις στην στοματική κοιλότητα και από την άλλη πλευρά οι οδοντιατρικές εργασίες μπορεί να είναι επώδυνες, να προκαλέσουν στρες και να επιδεινώσουν τη στεφανιαίο νόσο» αναφέρει ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Ευθυμιάδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση και επιβαρυμένη πορεία της περιοδοντίτιδας και αντίστροφα η περιοδοντική νόσος υποστηρίζεται ότι σχετίζεται με φτωχότερο γλυκαιμικό έλεγχο, επομένως με αυξημένο σάκχαρο νηστείας και αυξημένη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα συνδέει τα γηρατειά με την καλύτερη ψυχική κατάσταση


Τι διαπίστωσαν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Στάνφορντ.

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο καλύτερα αισθανόμαστε; Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Στάνφορντ σε 1006 μεγαλύτερους ενήλικες.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι παραδοσιακά τείνουμε να συνδέουμε το γήρας με την προοδευτική έκπτωση των σωματικών και των νοητικών λειτουργιών καθώς και της ψυχικής ισορροπίας. Μάλιστα στις ΗΠΑ ήδη μιλούν για το «ασημένιο τσουνάμι» εννοώντας το βάρος που αποτελεί για την κοινωνία και την οικονομία ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των γερασμένων ενηλίκων.

Ωστόσο οι ειδικοί παρατήρησαν ότι παρότι η προχωρημένη ηλικία συνδέεται με χειρότερη φυσική κατάσταση και αντιληπτική ικανότητα, εντούτοις σχετίζεται σε πολλές περιπτώσεις με καλύτερη ψυχική κατάσταση.

«Ήταν σαφές σε εμάς ότι ακόμη και εν μέσω της φυσικής και αντιληπτικής έκπτωσης των λειτουργιών τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανάφεραν ότι νιώθουν καλύτερα καθώς μεγαλώνουν» δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr Dilip V. Jeste, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστημών.

Ο Dr Jeste επισημαίνει ότι το μήνυμα της έρευνας είναι αισιόδοξο και ότι αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι οι άνθρωποι που γερνούν καλά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα για τη νεότερη γενιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακές λύσεις για την περίθαλψη στην Ε.Ε.


Σειρά μέτρων της Κομισιόν για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες υγείας.

Με στόχο να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες στους ασθενείς, και να μειωθούν οι δαπάνες για την υγεία, η Κομισιόν υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση των εμποδίων στη γενικευμένη χρήση ψηφιακών λύσεων στα συστήματα περίθαλψης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη πως οι ασθενείς και οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας είναι όλο και περισσότερο χρήστες τηλεματικών λύσεων και εκατομμύρια ευρωπαίοι έχουν μεταφορτώσει στα έξυπνα κινητά τους εφαρμογές για να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης, ο κλάδος της υγείας μπορεί να αξιοποιήσει τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές εφαρμογές για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και την εξοικονόμηση πόρων χάρη στην αποδοτικότητα.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα δράσης επιχειρεί την επιτάχυνση του ρυθμού της αλλαγής και τη βελτίωση της περίθαλψης, διασαφηνίζοντας τα πεδία όπου υπάρχει έλλειψη ασφάλειας δικαίου και βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων.

Επίσης, επιχειρείται η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ασθενών και των επαγγελματιών του κλάδου υγείας, βελτιώνοντας τις δεξιότητες.

Παράλληλα, πρόθεση είναι να ανατεθεί στους ασθενείς κεντρικός ρόλος, με πρωτοβουλίες που αφορούν την προσωπική διαχείριση της υγείας τους, και με υποστήριξη της έρευνας στο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Στους στόχους περιλαμβάνεται και η εξασφάλιση της δωρεάν παροχής νομικών συμβουλών σε νέες επιχειρήσεις στον τομέα της ψηφιακής παροχής υπηρεσιών υγείας (eHealth).

Η Επιτροπή δεσμεύεται να εκδώσει, έως το 2014, Πράσινη Βίβλο για την παροχή κινητών εφαρμογών υγείας (Mobile Health - mHealth), στην οποία θα εξετάζει θέματα ποιότητας και διαφάνειας.

Στο συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής περιλαμβάνεται νομική επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ στη διασυνοριακή τηλεϊατρική (σε υπηρεσίες όπως τηλεακτινολογία, τηλεπίσκεψη ή τηλεπαρακολούθηση).

Το έγγραφο διευκρινίζει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας του κλάδου της υγείας κατά την παροχή διασυνοριακών φροντίδων υγείας μέσω τηλεϊατρικής, όπως:

- Να έχει λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος / να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του κράτους μέλους του ασθενούς.

- Να γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν την υγεία και τα έξοδα για μια δεδομένη υπηρεσία να επιστρέφονται.

-Το καθεστώς ευθύνης να είναι εφαρμοστέο σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Nίλι Κρους δήλωσε:

«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει, αλλά οι ρωγμές αρχίζουν να γίνονται εμφανείς. Έχει έρθει η στιγμή να υποβληθεί αυτό το μοντέλο του 20ού αιώνα σε διαγνωστικό έλεγχο. Το νέο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για την ψηφιακή παροχή υπηρεσιών υγείας e-Health καθορίζει τρόπους για να μπορέσει να επωφεληθεί ο κλάδος της υγείας από τις ψηφιακές εφαρμογές και να αρθούν τα εμπόδια για την παροχή πιο έξυπνων, ασφαλέστερων και επικεντρωμένων στον ασθενή υπηρεσιών υγείας».

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών Τόνιο Μποργκ δήλωσε τα εξής:

«Οι λύσεις που προσφέρει η ψηφιακή παροχή υπηρεσιών υγείας μπορούν να παράσχουν στους πολίτες μας υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, επικεντρωμένη στον ασθενή. Η ψηφιακή υγεία φέρνει την περίθαλψη πιο κοντά στους πολίτες και βελτιώνει την αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας. Το σημερινό Πρόγραμμα Δράσης θα βοηθήσει στη διοχέτευση του δυναμικού του προγράμματος eHealth σε καλύτερη φροντίδα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το δίκτυο eHealth βάσει της οδηγίας για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών υγείας εναρμονίζει την κοινή μας δέσμευση για εξεύρεση διαλειτουργικών λύσεων σε επίπεδο Ε.Ε.».



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος του ΙΚΑ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές


Θα παραγράφονται μετά την παρέλευση 20ετίας.

Μετά την παρέλευση 20ετίας και όχι 10ετίας θα παραγράφονται πλέον οι αξιώσεις από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές από το ΙΚΑ.

Εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ και αναφέρεται στις διατάξεις του Ν. 4093/2012 σημειώνει πως για τις πράξεις καταλογισμού που εκδίδονται από 12 Νοεμβρίου 2012 και μετά και αφορούν σε αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές εφαρμόζεται η εικοσαετής παραγραφή.

Επομένως, καθώς διανύουμε το έτος 2012, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1.1.1993 και μετά, εφ’ όσον εκδοθεί η σχετική πράξη καταλογισμού εντός του 2012, ενώ οι σχετικές αξιώσεις του για τον προηγούμενο ή και απώτερους χρόνους έχουν παραγραφεί την 31.12.1992.

Κατ’ επέκταση, δεδομένου ότι η παραγραφή «τρέχει» και για τον εφεξής χρόνο, με πράξεις καταλογισμού που θα εκδοθούν εντός του 2013 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1.1.1994 και μετά.

Εξ άλλου, με βάση τη γραμματική διατύπωση της διάταξης, που έχει γενική εφαρμογή σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε περιπτώσεις καλόπιστης ή μη είσπραξης των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι στις περιπτώσεις που αναζητούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές οι οποίες εισπράχθηκαν καλοπίστως, ο τόκος καταβάλλεται από το χρονικό σημείο που ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση της οφειλής με κοινοποίηση της απόφασης καταλογισμού, ενώ στις περιπτώσεις που υφίσταται δόλος, από το χρόνο καταβολής της αχρεώστητης παροχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέτρα φέρνει η επαναγορά


Τον Απρίλιο θα ζητήσουν νέες θυσίες από την Ελλάδα.

Νέα μέτρα, σίγουρα για το 2014, αλλά πιθανότατα και για το 2013, φέρνει η απόφαση των εταίρων μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση τελικά αναγκάστηκε να λάβει 7 δισ. και όχι 10,5 δισ. ευρώ σε μετρητά για την κάλυψη των αναγκών του Προϋπολογισμού, καθώς 3,5 δισ. από τα μετρητά της δόσης και άλλα7,8 δισ. από τις τραπεζικές εγγυήσεις θα διοχετευθούν στην επιχείρηση επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Η απόφαση του Eurogroup, γράφει η Κυριακάτικη Real News, να καλύψει την υψηλότερη τιμή επαναγοράς των προσφερόμενων χρεωγράφων που μπήκαν στο βιβλίο προσφορών αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το δανειακό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό από άριστα πληροφορημένη πηγή του Eurogroup, τα 11,3 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στη δόση-μαμούθ κόπηκαν αυτομάτως από τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος, που ήταν προγραμματισμένες για το τέλος του 2014.

«Είναι απόλυτα σαφές» ,ανέφερε η ίδια πηγή σε ομήγυρη δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, γράφει η εφημερίδα, «πως με τα 109 δισ. του ελληνικού δανείου πρέπει να τα βγάλουμε πέρα για περισσότερο χρόνο και ταυτόχρονα να γίνει και η επαναγορά».

Απ’ όσα μεταφέρουν κοινοτικές και κυβερνητικές πηγές συνάγεται ότι η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της στο τέλος του 2014 ή θα πρέπει να βγει στις αγορές (πράγμα μάλλον ακατόρθωτο) ή θα πρέπει να έχει τα οικονομικά της σε τέτοια τάξη, που ούτε θα χρωστάει, ούτε νέο χρέος θα παράγει, δηλαδή θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

[…]Πριν φτάσουν στον Απρίλιο, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να περάσουν δια πυρός και σιδήρου απλά και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα 14,8 δισ. των τριών δόσεων του πρώτου τριμήνου του 2013, πλέον των 3,4 δισ. που θα πρέπει να καταβάλλει το ΔΝΤ.

Η τρόικα θα επιστρέψει σιγά σιγά στις αρχές του 2013 και οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο μια σειρά από υποχρεώσεις-πολιτικά αγκάθια. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει:

- Ένα νέο φορολογικό σύστημα και όχι απλά ένα φορολογικό νομοσχέδιο

- Αναμόρφωση των τελωνείων με πλήρη μηχανοργάνωση (online)

- Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και δομικές αλλαγές

- Πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

- Μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας, που αγγίζουν τη δομή της ΔΕΗ

- Νέο γύρο συγχωνεύσεων ασφαλιστικών ταμείων, στη βάση ήδη ανειλημμένων δεσμεύσεων

-Ιδιωτικοποιήσεις και παρουσίαση συγκεκριμένων ποσών από αυτές στην τρόικα

-Διαρθρωτικές αλλαγές σε σχέση με τους περιορισμούς στην άσκηση επαγγελμάτων, την υποχρεωτική συμμετοχή σε σωματεία τη σύναψη συμβάσεων, τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιοδοτικό στρατιωτικών: Η μεγάλη αδικία και πώς μπορεί να διορθωθεί


Η αλλαγή στο ασφαλιστικό των Ελλήνων στρατιωτικών, που θεσπίστηκε με την ψήφιση του Ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄ 120, «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις»), τον Ιούλιο του 2010, από τους Έλληνες βουλευτές, επεδίωκε να αυξήσει το χρόνο παραμονής στην Υπηρεσία.

Υποτίθεται μέσω μιας ομαλής μετάβασης έτσι ώστε να μη δημιουργεί μεγάλες χρονικές διαφορές στο δικαίωμα λήψης της σύνταξης μεταξύ των στελεχών.

Όπως όμως επισημαίνει σε έγγραφό του ο ΣΥΣΜΕΔ η αυθαίρετη “οριοθέτηση των ρυθμίσεων αυτών, έως 31-12- 2014, δημιούργησε μια δυσμενή διακριτική μεταχείριση για τα στελέχη που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από 1-7-1990 έως 31-12-1992, αποκόπτοντάς
τους από το κύριο σώμα της κατηγορίας των παλαιών ασφαλισμένων, στην οποία μέχρι πρότινος ανήκαν και στην οποία συμπεριλαμβάνονταν όσοι κατετάγησαν από 01-1-1984 έως 31-12-1992”...

Τι είχε πει ο Βενιζέλος στη Βουλή

“Η ουσία λοιπόν του νέου ασφαλιστικού νόμου, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στους ισχυρισμούς του νομοθέτη που αναγράφηκαν στη σχετική εισηγητική έκθεση, που ήταν η επιβολή μιας ομαλής μεταβατικής περίοδου, για υπηρεσιακούς, ηθικούς και για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης μεταξύ των στελεχών, αναλύεται από τον ίδιο τον τότε πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της σχετικής ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων και γι΄ αυτό παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα:

"Η εγγύηση αυτή που είναι μία εγγύηση νομοθετική, συνταγματική, μία εγγύηση διεθνής, κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,επεκτείνεται και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και σε σχέση με τον χρόνο καταβολής της σύνταξης και για όσους το θεμελιώνουν το δικαίωμα αυτό μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014, με μία πάρα πολύ ήπια κλιμάκωση του χρόνου παραμονής στην πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. Ενάμισι χρόνο το ’11, τρία χρόνια το ’12,τεσσεράμισι χρόνια το ’13, έξι χρόνια το 2014. Έτσι, το σύστημα αποκτά μία μεταβατική δίοδο, που είναι καλά οργανωμένη, δίκαιη και αναλογική."

Στη συνέχεια και μετά από εννέα μήνες, με την έκδοση της σχετικής διαταγής της ΓΔΟΣΥ, δόθηκε το δικαίωμα χρήσης από τα στελέχη των πέντε (5) πλασματικών ετών, προκειμένου να αντισταθμίσουν την επιβληθείσα με το νέο ασφαλιστικό νόμο σταδιακή αύξηση των ετών παραμονής τους στην Υπηρεσία, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να αποχωρήσουν στην 25ετία και καταργώντας στη πράξη τη μεταβατική περίοδο που είχε επιβληθεί. Έτσι λοιπόν η ήδη άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων από 1-7-1990 εώς 31-12-1992, που με το νέο ασφαλιστικό νόμο είχαν εξαιρεθεί από όποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση, προήχθη σε πραγματικό εμπαιγμό, καθόσον πλέον η χρονική διαφορά παραμονής στην Υπηρεσία σε σχέση με όσους προσελήφθησαν μέχρι 31-6-1990, μετατράπηκε σε χρονικό χάσμα 14 ετών (9 πραγματικά και 5 πλασματικά).

Ο ΣΥΣΜΕΔ επισημαίνει ότι “γίνεται, πλέον, φανερή η αδικία καθώς, ασφαλισμένοι που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αναίτια και αδικαιολόγητα, διαχωρίζονται με αυτό το βίαιο τρόπο. Αδικία, που ο ίδιος ο ανωτέρω Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της σχετικής ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει, όπως διαπιστώνεται στο παρακάτω απόσπασμα:

"Άρα, να στείλουμε όλοι μαζί ως Βουλή ένα χαιρετισμό – όπως είπα και προηγουμένως - τιμής και αναγνώρισης στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες και να τους δείξουμε την εμπιστοσύνη μας. Και επαναλαμβάνω, εάν έχει παρεισφρήσει λάθος, αβλεψία ή αν προκύψει πρόβλημα από την εφαρμογή των διατάξεων στο επίπεδο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εδώ είναι και η Κυβέρνηση και η Βουλή για να δούμε ακόμη και περιπτώσεις μικρών ομάδων ή και ατομικές περιπτώσεις. Κανείς δεν πρέπει να έχει το αίσθημα της αδικίας και δεν θα το έχει."

Δυστυχώς όμως αυτό που έχει μείνει στους Έλληνες στρατιωτικούς που έχουν θιγεί, από τις μέχρι τώρα ενέργειες του Ελληνικού κοινοβουλίου και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι το πικρό αίσθημα της αδικίας και το αναπάντητο ερώτημα του ΄΄ Γ Ι Α Τ Ι ;

΄΄ Ένα αίσθημα αδικίας που δικαιολογείται πλήρως, αφού έχοντας διαφορά 6 - 12 μήνες με
τους άλλους συναδέλφους τους, θα υπηρετήσουν 10 έτη περισσότερα και θα εμπίπτουν στις νέες δυσμενέστερες διατάξεις υπολογισμού της σύνταξης.

Πρόταση αλλαγής με τροπολογία.

Ο ΣΥΣΜΕΔ πρτείνει την άμεση κατάθεση τροπολογίας ως εξής:

«Η παράγραφος 4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄ 120) καταργείται» και «Η παράγραφος 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010 ΦΕΚ Α΄ 120) αντικαθίσταται ως εξής:

«Αυξάνονται, σταδιακά, από 01-1-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 01-1-2011 και μετά, 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής: Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας - το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας - το έτος 2012, απαιτούνται 27 έτη - το έτος 2013, απαιτούνται 28 έτη - το έτος 2014, απαιτούνται 29 έτη - το έτος 2015, απαιτούνται 30 έτη - το έτος 2016,απαιτούνται 31 έτη - το έτος 2017, απαιτούνται 32 έτη. Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2017 (συμπλήρωση 24 1/2 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.

Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα απόμ01-1-2018 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, εξαιρουμένων όσων έχουν καταταγεί από 01-1-1993 μέχρι 31-12-1995, των οποίων ο
πραγματικός συντάξιμος χρόνος προσαυξάνεται κατά 3 έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του άρθρου 59 του π.δ 169/2007 εισφοράς για τη συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι αλλεργική στο ίδιο της το παιδί


Γέμισε φουσκάλες σε όλο της το σώμα.

Η 26χρονη Zuleika Closs από την Κορνουάλη δεν πίστευε στα αυτιά της όταν άκουσε το γιατρό της να της λέει ότι είναι αλλεργική στο ίδιο της το παιδί.

Η νεαρή μητέρα γέμισε ενοχλητικές φουσκάλες σε όλο της το σώμα και υπέφερε από φαγούρα και αίσθηση καψίματος όταν βρισκόταν στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της στο γιο της Emmanuel.

Της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και μια ειδική λοσιόν, χωρίς ωστόσο να παρατηρήσει καμία αλλαγή στο δέρμα της. Τότε οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από μια σοβαρή μορφή ψωρίασης και τη συμβούλεψαν να βράσει όλα της τα ρούχα και να βάλει τα παπούτσια της στην κατάψυξη… και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.



Όταν γέννησε φοβόταν να κρατήσει το νεογέννητο γιο της αγκαλιά, από φόβο μήπως τον κολλήσει. «Η δερματική επαφή είναι πολύ σημαντική στα νεογέννητα και δεν ήθελα να του κάνω κακό» είπε η ίδια.

Λίγο καιρό μετά την εγκυμοσύνη τα ενοχλητικά συμπτώματά της υποχώρησαν όμως μερικές ημέρες αργότερα «ξαναφούντωσαν».



Αυτή τη φορά η Zuleika αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη ενός ακόμη γιατρού, ο οποίος της είπε ότι είχε μια αυτοάνοση διαταραχή που συνδεόταν με την εγκυμοσύνη της (πεμφιγοειδές της κύησης) και της χορήγησε ισχυρή δόση αντιισταμινικών.

«Δε μπορούσα να πιστέψω αυτό που μου έλεγε. Ήμουν αλλεργική στην εγκυμοσύνη μου. Ακουγόταν πολύ περίεργο, όμως ήταν μια ανακούφιση που τελικά βρήκαμε τι ήταν» πρόσθεσε.



Τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του γιου της η κατάσταση της Zuleika έχει βελτιωθεί αρκετά, δεν έχει όμως ιαθεί εντελώς.



«Με τρομοκρατεί και μόνο η σκέψη να αποκτήσω ένα δεύτερο παιδί, όμως θέλω ο Emmanuel να μεγαλώσει με αδέρφια. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτομαι ότι ταλαιπωρήθηκα πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, όμως όταν κοιτάζω το γιο μου σκέφτομαι ότι άξιζε τον κόπο» είπε ακόμη.

  
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο της Σχολής Τυφλών


Στα αζήτητα για δέκα ημέρες οι τρόφιμοι.

Η Ένωση Τυφλών Β. Ελλάδας «Ο Λουδοβίκος Μπράϊγ», εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια ότι η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης θα κλείσει για δέκα εργάσιμες μέρες, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και ότι οι πέντε πολυανάπηροι τυφλοί οικότροφοι θα μείνουν «στα αζήτητα» με αποτέλεσμα να πρέπει να ψάξουν στέγη σε φιλικά σπίτια και αλλού.

Με ανακοίνωση της απευθύνεται στο υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση του Ιδρύματος και στους εργαζόμενους και σημειώνει πως με το «αληθοφανές πρόσχημα» ότι δεν επαρκεί το προσωπικό «η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά φέτος μετά από 62 χρόνια λειτουργίας, θα σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους οικότροφους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων».

Προσθέτει ότι υπερισχύει και πάλι ο «νόμος της ζούγκλας», με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι τυφλοί, που είναι οι πιο αδύναμοι, και ζητά να παραμείνει ανοιχτή η Σχολή, διατυπώνοντας την εξής πρόταση: «Αν δεν μπορούν, τελικά, να καλύψουν τις βασικές αυτές ανάγκες, με τους 45 εργαζομένους, τους οποίους απασχολεί το Ίδρυμα, ας καταφύγουν στη λύση εθελοντών οι οποίοι μπορούν με το μεράκι και την αγάπη, που τους διακρίνει, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα... ραβασάκια της εφορίας για τα ακίνητα


Ενώ το Δημόσιο κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης και αίτηση αναστολής ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση 1101/12 του Πρωτοδικείου, που διατάσσει να μην ενσωματώνεται το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει αρχίσει ήδη να στέλνει τους λογαριασμούς με την τρίτη δόση του ειδικού τέλους του 2012.

Επειδή όμως οι καταναλωτές... τελούν υπό σύγχυση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα ζητήματα γύρω από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα ξεκινώντας από τις οφειλές για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011. Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται από την εφορία περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, απειλούνται με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων τους.

Όσον αφορά το τέλος ακινήτων για το 2012 κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του, καθώς αυτή η απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται μόνο αν οι ανεξόφλητες οφειλές, εκτός ΕΕΤΗΔΕ, υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ πάντως, οι οφειλές των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ εκτοξεύθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 696 εκατ. από τα 388 εκατ. τον Νοέμβριο του 2011. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και στο ποσοστό διακοπής ρεύματος στους καταναλωτές λόγω χρεών (210.253 στο εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου 2012 από 126.164 διακοπές το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Σε περίπτωση που κάποιοι καταναλωτές δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ, ύστερα από δύο λογαριασμούς(κατανάλωση 120 ημερών), οι οφειλές για το τέλος μεταφέρονται στις εφορίες. Επίσης όσοι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να καταβάλουν τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού. Από κει και πέρα, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ, μετά από δεύτερη αίτηση του φορολογουμένου, μπορεί να αποφασίσει εξετάζοντας και την φοροδοτική του ικανότητα, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε τον περιορισμό του ύψους του τέλους ή και τη μη καταβολή του.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ 60.000 με 70.000 ιδιοκτήτες είτε επειδή είναι άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι (με τέσσερα παιδιά και πάνω), και γενικότερα πολίτες που αποδεδειγμένα (στον έφορο) εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής τέλους ακινήτων.

Ωστόσο, οι καταναλωτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το τέλος μέσω του λογαριασμού του ρεύματος ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μία αρνητική έκπληξη. Με βάση τη διαδικασία τιμολόγησης που εφαρμόζει, η ΔΕΗ προχωρά σε συμψηφισμό των οφειλών, αποδίδοντας μέρος του καταβαλλόμενου ποσού ως ΕΕΤΗΔΕ, με αποτέλεσμα να θεωρεί το λογαριασμό ρεύματος ως ανεξόφλητο και να απειλεί ή ακόμη και να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος, όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι καταναλωτές δηλαδή, εν αγνοία τους, χρωστούν ρεύμα και όχι το τέλος, πράγμα που θα ανακαλύψουν με την πάροδο του χρόνου στους επόμενους λογαριασμούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μειώσεις μισθών του νέου φορολογικού


«Φορο-σοκ» σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που προστατεύουν ανήλικα τέκνα φέρνει το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Στο κείμενο του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη αργά το βράδυ στη Βουλή περιλαμβάνεται η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με την οποία καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για ετήσια επιδόματα ως 21.000 ευρώ, η οποία σταδιακά μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 21.000 ευρώ, για να μηδενιστεί η συγκεκριμένη έκπτωση όταν το ετήσιο εισόδημα είναι 42.000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος ειδικά για μισθωτούς με 1 παιδί, 2 παιδιά και 3 παιδιά.

Μάλιστα, ακόμη και εκείνοι που δικαιούνται βάσει των νέων αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων να λάβουν επίδομα για 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά κ.ο.κ. θα δουν τον μηνιαίο μισθό τους ή τη σύνταξή τους να μειώνεται από το νέο έτος και θα πρέπει να περιμένουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για να τους δοθεί το οικογενειακό επίδομα που καλύπτει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τις όποιες φορολογικές απώλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σύγκριση με τους έγγαμους με παιδιά όσον αφορά τη μηνιαία παρακράτηση μισθού.

Συγκεκριμένα άγαμος-έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα ως 23.000 ευρώ, δηλαδή μηναίο μισθό ως 1.643 ευρώ καθαρά (έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές κρατήσεις αλλά όχι η παρακράτηση φόρου), θα διαπιστώσει αύξηση στον μισθό του ως και 28 ευρώ αν το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημά του είναι στα επίπεδα των 600-700 ευρώ.

Αν έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ, θα δει μείωση μισθού που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και φθάνει ως τα 160 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ. Η μείωση του μισθού θα οφείλεται στην αυξημένη παρακράτηση.

Αντίθετα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα διαπιστώσουν σχεδόν στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων αύξηση του φόρου παρακράτησης, άρα μείωση του μισθού τους.

Οι μόνοι που θα δουν αύξηση (μικρή έστω) του μισθού τους είναι οι έγγαμοι με 1 παιδί οι οποίοι έχουν φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα από 571 ευρώ ως 786 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει τον μισθό της να αυξάνεται από 6 ως 14 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έγγαμοι με 1 παιδί έχουν μηναίο φορολογητέο μισθό από 786 ευρώ και πάνω θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση του μισθού όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής».

Οι έγγαμοι με 2 παιδιά δυστυχώς από το νέο έτος θα διαπιστώσουν στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων αυξημένη παρακράτηση φόρου, η οποία και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του μισθού. Ωστόσο ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα λάβει τα 2/3 του οικογενειακού επιδόματος των 80 ευρώ τον μήνα. Αυτό όμως θα συμβεί από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Αν το μηνιαίο εισόδημα είναι πάνω από 23.000 ευρώ, η μηνιαία παρακράτηση φόρου αυξάνεται δραματικά. Για παράδειγμα, σε μηνιαίο φορολογητέο μισθό 2.000 ευρώ (στο «χέρι» περίπου 1.700 ευρώ μετά και την αφαίρεση της μηνιαίας παρακράτησης) από το 2013 θα προκύψει περαιτέρω μείωση του μισθού κατά 59 ευρώ. Δηλαδή «καθαρά» 1.651 ευρώ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Παραλύει" από αύριο η Υγεία


"Παραλύει" από αύριο Δευτέρα ο τομέας της Υγείας. Τα φαρμακεία θα είναι κλειστά ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και οι γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα και αλλά και Τρίτη. Τα μέλη του κλάδου συνεχίζουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής των συνταγών Σεπτεμβρίου και σαφείς δεσμεύσεις για τις παλαιές οφειλές.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν και τις ιατρικές εξετάσεις τους μετά την απόφαση για επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών ιατρών, μέχρι πλήρους αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν από Δευτέρα και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιώς ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των αποδοχών τους, την κατάργηση, όπως αναφέρουν, κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, και την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ταμείου τους (ΤΣΑΥ).

Τη Δευτέρα κλείνουν και τα ταμεία των νοσοκομείων ενώ για την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, «Ημέρα νοσοκομείου», όπως την αποκαλεί ο κλάδος, προγραμματίζονται συζητήσεις για την Υγεία με τοπικούς φορείς, δήμους, σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους.

Την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έλαβαν απόφαση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, και την Πέμπτη οι ειδικευόμενοι θα απέχουν από το πρωινό ωράριο.

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν μετά τις γιορτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητά θα βγάζουν… ακτινογραφίες


Κάποτε δεν υπήρχαν, αργότερα απλά έκαναν τη δουλειά τους, ύστερα έβγαζαν φωτογραφίες, σε λίγο θα βγάζουν και… ακτινογραφίες! Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν πως μπορούν να το καταφέρουν, με ένα μικροτσίπ…

Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ βρήκε ένα τρόπο να ενσωματωθούν ακτίνες «X» στα κινητά τηλέφωνα και δεν είναι απίθανο στο μέλλον να έχουμε τα πρώτα κινητά που θα διαβάζουν και θα βγάζουν πραγματικές ακτινογραφίες.

Οι επιστήμονες από το California Institute of Technology δημιούργησαν ένα μικροτσίπ που εκπέμπει και λαμβάνει ακτινοβολία terahertz που δεν καταστρέφει τους ιστούς και είναι ιδανική για ακτινογραφία. Η τεχνολογία ακόμη δοκιμάζεται και αναμένεται να περάσει από πολλά test πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Σκοπός της τεχνολογίας είναι να μπορούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν το κινητό για να σκανάρουν συγκεκριμένα μέρη του σώματος και στέλνουν τα αποτελέσματα στα ιατρικά κέντρα, ενώ και οι υπεύθυνοι που θα την προωθήσουν θα πρέπει να την κάνουν οικονομική για να μπορεί να την χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημάδια γήρανσης δείχνουν καρδιαγγειακές παθήσεις


Τι δείχνει μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ανησυχείτε ότι τα πεσμένα βλέφαρα και η αραίωση των μαλλιών σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτεροι από ότι είστε;

Κι όμως, το σημαντικό είναι ότι αυτά τα σημάδια γήρανσης, μπορεί να σημαίνουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από Δανούς ερευνητές, οι άνθρωποι με τρία ή τέσσερα σημάδια γήρανσης (υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών, φαλάκρα, λίπος γύρω από τα βλέφαρα και ζαρωμένοι λοβοί των αυτιών) είχαν:

- 39 % περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

- 57 % περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με άτομα ίδιας ηλικίας που έμοιαζαν σωματικά νεότεροι.

«Το να δείχνει κανείς μεγαλύτερος από την ηλικία του είναι ένας καλός δείκτης για την κακή καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου αυτού» λέει η επικεφαλής της μελέτης Dr. Anne Tybjaerg-Hansen, καθηγητής της κλινικής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Μελετώντας 11.000 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα σημάδια της γήρανσης αντικατοπτρίζουν μια καρδιακή νόσο.

Οι γιατροί δεν έχουν πει γιατί αυτά τα σημάδια της γήρανσης σχετίζονται με προβλήματα υγείας, ωστόσο, σύμφωνα με την Dr. Tybjaerg-Hansen, πολλοί γιατροί συνυπολογίζουν την όψη του ασθενούς όταν είναι να αξιολογήσουν την συνολικότερη υγεία τους. Θεωρούν πως κάποιος που μοιάζει μεγαλύτερος απ’ ό,τι είναι, δεν φροντίζει τον εαυτό του, κι επομένως είναι λιγότερο υγιής από κάποιον που φροντίζει πολύ τον εαυτό του και φαίνεται πολύ καλός για την ηλικία του.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...