Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται τα... ραβασάκια της εφορίας για τα ακίνητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ενώ το Δημόσιο κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης και αίτηση αναστολής ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση 1101/12 του Πρωτοδικείου, που διατάσσει να μην ενσωματώνεται το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει αρχίσει ήδη να στέλνει τους λογαριασμούς με την τρίτη δόση του ειδικού τέλους του 2012.

Επειδή όμως οι καταναλωτές... τελούν υπό σύγχυση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα ζητήματα γύρω από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα ξεκινώντας από τις οφειλές για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011. Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται από την εφορία περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, απειλούνται με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων τους.

Όσον αφορά το τέλος ακινήτων για το 2012 κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του, καθώς αυτή η απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται μόνο αν οι ανεξόφλητες οφειλές, εκτός ΕΕΤΗΔΕ, υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ πάντως, οι οφειλές των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ εκτοξεύθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 696 εκατ. από τα 388 εκατ. τον Νοέμβριο του 2011. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και στο ποσοστό διακοπής ρεύματος στους καταναλωτές λόγω χρεών (210.253 στο εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου 2012 από 126.164 διακοπές το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Σε περίπτωση που κάποιοι καταναλωτές δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ, ύστερα από δύο λογαριασμούς(κατανάλωση 120 ημερών), οι οφειλές για το τέλος μεταφέρονται στις εφορίες. Επίσης όσοι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να καταβάλουν τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού. Από κει και πέρα, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ, μετά από δεύτερη αίτηση του φορολογουμένου, μπορεί να αποφασίσει εξετάζοντας και την φοροδοτική του ικανότητα, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε τον περιορισμό του ύψους του τέλους ή και τη μη καταβολή του.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ 60.000 με 70.000 ιδιοκτήτες είτε επειδή είναι άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι (με τέσσερα παιδιά και πάνω), και γενικότερα πολίτες που αποδεδειγμένα (στον έφορο) εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής τέλους ακινήτων.

Ωστόσο, οι καταναλωτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το τέλος μέσω του λογαριασμού του ρεύματος ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μία αρνητική έκπληξη. Με βάση τη διαδικασία τιμολόγησης που εφαρμόζει, η ΔΕΗ προχωρά σε συμψηφισμό των οφειλών, αποδίδοντας μέρος του καταβαλλόμενου ποσού ως ΕΕΤΗΔΕ, με αποτέλεσμα να θεωρεί το λογαριασμό ρεύματος ως ανεξόφλητο και να απειλεί ή ακόμη και να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος, όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι καταναλωτές δηλαδή, εν αγνοία τους, χρωστούν ρεύμα και όχι το τέλος, πράγμα που θα ανακαλύψουν με την πάροδο του χρόνου στους επόμενους λογαριασμούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.