Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η αλήθεια για την Ολυμπιάδα Κωφών και την αιφνίδια ακύρωσή της

Τα γεγονότα της τελευταίας διετίας που οδήγησαν στην ακύρωση της διοργάνωσης από την χώρα μας της Ολυμπιάδας Κωφών 2013.


Το σήμα μιάς ακυρωθείσας πλέον διοργάνωσης. Στα αζήτητα ...Το σήμα μιας ακυρωθείσας πλέον διοργάνωσης. Στα αζήτητα ...Ελληνική ομάδα τζούντο Κωφών: Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην τελευταία Ολυμπιάδα της Ταϊβάν. Ενα από τα πάμπολλα ελληνικά μετάλλια της διοργάνωσης...Ελληνική ομάδα τζούντο Κωφών: Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην τελευταία Ολυμπιάδα της Ταϊβάν. Ένα από τα πάμπολλα ελληνικά μετάλλια της διοργάνωσης...
Η απόφαση αιφνίδιας ακύρωσης της διοργάνωσης από την Ελλάδα της Ολυμπιάδας Κωφών 2013, ενέχει στοιχεία εμπαιγμού σε βάρος όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς κινήματος των ατόμων με απώλεια ακοής.

Δύο λόγια εισαγωγικά για τον θεσμό της Ολυμπιάδας Κωφών: Πραγματοποιείται ανά τετραετία εδώ και περίπου ογδόντα χρόνια (το 1924 χρονολογούνται οι πρώτοι παγκόσμιοι αγώνες κωφών αθλητών), σε αντίθεση δε με τους προσφάτως πραγματοποιηθέντες αγώνες Special Olympics είναι διοργάνωση επίσημα αναγνωρισμένη από το 2001 με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η τελευταία διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2009 στη Ταϊβάν με συμμετοχή 150 και πλέον χωρών και περισσότερων των 4000 αθλητών με απώλεια ακοής σε 17 Ολυμπιακά αγωνίσματα.

Σε ότι αφορά τα νούμερα της ακυρωθείσας με απόφαση πρωθυπουργού Ελληνικής διοργάνωσης: Επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην χώρα μας 4500 αθλητές και περίπου 2500 προπονητές , διερμηνείς νοηματικών γλωσσών , φυσικοθεραπευτές και λοιπά μέλη εθνικών αποστολών για το διάστημα 28 Ιουλίου – 13 Αυγούστου 2013. Το αρχικό κόστος της όλης διοργάνωσης είχε εκτιμηθεί από την συσταθείσα οργανωτική επιτροπή το 2008 (πρόεδρος η Μαριάννα Βαρδινογιάννη) σε 32 εκατομμύρια € εκ των οποίων τα 18 θα βάραιναν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα εξασφαλίζονταν από χορηγίες. Ελέω οικονομικής δυσπραγίας, ο προϋπολογισμός επανεκτιμήθηκε προ τριμήνου (Μάρτιο 2011) σε συνάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών με ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου υγείας υπό τον υφυπουργό Χ. Αηδόνη και “έκατσε” στα 22 εκ. με όλες τις δυνατές περικοπές συμπεριλαμβανόμενες. Ώσπου άξαφνα, την Τρίτη 5 Ιουλίου, σε νέα συνάντηση εργασίας μεταξύ Χ. Αηδόνη, Ελληνικής Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών αλλά και εκπροσώπου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, συνέβη ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Μεταφέροντας απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υφυπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση από την Ελλάδα της Ολυμπιάδας Κωφών 2013 ακυρώνεται!

Είναι βέβαιον ότι η ακύρωση αιφνιδίασε σοκαριστικά τον παριστάμενο στη συνάντηση διευθυντή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όχι όμως και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών που εδώ και κάμποσο καιρό ήταν υποψιασμένοι ότι “κάτι δεν πάει καλά”. Όπως μας ενημερώνει ο μετέχων στο συμβούλιο της αθλητικής ομοσπονδίας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) Κ. Γαργάλης, “από τον Σεπτέμβριο του 2009 , λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές, η συσταθείσα Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, που είχε δώσει τα ρέστα της την περίοδο 2004 – 2005 ώστε να τους αναλάβει η χώρα μας αλλά και τα επόμενα χρόνια ώστε να προβάλλει το γεγονός, πρακτικά εξαφανίστηκε...”. Η τελευταία παρουσία μελών της Οργανωτικής Επιτροπής σε σχετική με θέματα αθλητισμού κωφών εκδήλωση, χρονολογείται τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2009, όταν πραγματοποίησαν εξωτικό ταξιδάκι στην Ταϊβάν για να παρακολουθήσουν την Ολυμπιάδα Κωφών ως εκπρόσωποι της αμέσως επόμενης διοργανώτριας χώρας. “Εραψαν και πανάκριβα κουστούμια των 1000 € ώστε να είναι ευπρόσωποι εκπρόσωποι” θυμάται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

“Φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο αλεύρι” οι κάθε λογής αξιωματούχοι της πάλαι ποτέ ισχυρής Ελλάδας, προς απόδειξη καταγράφουμε κάποια τεκμήρια από το “κουστούμι” που έραψαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος των Ελλήνων κωφών και της αθλητικής ομοσπονδίας τους εκμεταλλευόμενοι το πάθος τους να γίνουν πάση θυσία οι αγώνες. Προ Ταϊβάν, λοιπόν, από το 2008, στα πλαίσια της ανάληψης της Ολυμπιάδας Κωφών 2013 από τη χώρα μας, επισκέφτηκαν ως είθισται την Ελλάδα εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών. Η Οργανωτική Επιτροπή έκανε κατά το κοινώς λεγόμενο “το κορόϊδο”, δεν κάλυπτε τα εθιμοτυπικά έξοδα των επισκέψεων, παρέπεμπε την πληρωμή τους στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (με τα πενιχρότατα οικονομικά) διαβεβαιώνοντας ότι ... θα διευθετήσει την υποχρέωση της σε σύντομο χρόνο. Δεν διευθέτησε μέχρι σήμερα το παραμικρό, πλέον με τους αγώνες ακυρωμένους, τόσο η οργανωτική επιτροπή τους όσο και τα χρωστούμενά της (για θέματα που αφορούσαν την προπαρασκευή των αγώνων) ... διαγράφονται.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Απάντηση: Τα συσσωρευμένα χρέη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών είναι σήμερα περίπου 250.000 €., σε αυτά περιλαμβάνονται και χρέη προς προπονητές, ξενοδοχεία προετοιμασίας των αθλητών κ.ο.κ. που αφορούν την προσπάθεια της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης στο μεγάλο γεγονός της Ελληνικής Ολυμπιάδας Κωφών. Περιλαμβάνονται επίσης και χρωστούμενα ενοίκια των γραφείων της Ομοσπονδίας, αλλά και τηλέφωνα και μισθοί υπαλλήλων. Πρακτικά, η Ομοσπονδία σήκωσε μόνη και αβοήθητη στις πλάτες της τις δημόσιες σχέσεις μιας διοργάνωσης παγκόσμιας εμβέλειας και ... ξετινάχτηκε. Τα τηλέφωνά της δεν έχουν ακόμα κοπεί διότι τον τελευταίο χρόνο τα μέλη της πληρώνουν από την τσέπη τους τον λογαριασμό. Οι δύο δε υπάλληλοι που απασχολεί είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, επί της ουσίας δεν είναι εργαζόμενοι αλλά εθελοντές.

“Φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο αλεύρι”, συνέχεια των πειστηρίων: Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών αναλαμβάνοντας την διοργάνωση της Ολυμπιάδας Κωφών 2013, σε περίπτωση ακύρωσης της διοργάνωσης με υπαιτιότητα του διοργανωτή επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 € στην Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων και άλλων 50.000 στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών. Όταν από πλευράς του εκπρόσωπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας έγινε η σχετική υπενθύμιση μετά την αιφνίδια ανακοίνωση ακύρωσης της διοργάνωσης, ο Χ. Αηδόνης επέδειξε περίσσεια ... μεγαλοψυχία: “Δεσμεύομαι ότι το υπουργείο θα καλύψει τις υποχρεώσεις του” τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας τους παριστάμενους – κωφούς και ακούοντες – κυριολεκτικά άφωνους!

Τι μέλλει γεννέσθαι αναφορικά με την Ολυμπιάδα Κωφών του 2013: Καταρχάς, σε επίπεδο αθλητικό οι Έλληνες Κωφοί πρωταθλητές μάλλον διασώζονται. Εξηγούμαστε : Με βάση τα προβλεπόμενα από το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα των Κωφών, ο κίνδυνος αποκλεισμού των Ελλήνων αθλητών τόσο από την Ολυμπιάδα του 2013 όσο και από τις λοιπές διεθνείς διοργανώσεις των επόμενων χρόνων ήταν κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών αντιλαμβανόμενος ότι το Ελληνικό αθλητικό κίνημα των κωφών είναι θύμα και στο παραμικρό θύτης της ντροπιαστικής ακύρωσης των αγώνων, δεσμεύτηκε ότι οι Έλληνες κωφοί αθλητές δεν θα τιμωρηθούν περαιτέρω. Κάτι είναι και αυτό, συνυπολογιζομένου ότι οι αθλητές της χώρας μας και οι εθνικές μας ομάδες στον αθλητισμό των κωφών συγκαταλλέγονται στους κορυφαίους και κορυφαίες παγκοσμίως, κερδίζοντας πλήθος μετάλλια στις Ολυμπιάδες Κωφών ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία. Σε ότι αφορά, τέλος, τον τόπο τέλεσης της Ολυμπιάδας Κωφών 2013 μετά την αιφνίδια ακύρωση της Ελληνικής διοργάνωσης, η απόφαση θα παρθεί σε έκτακτη σύσκεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών τον Σεπτέμβριο, πλην όμως δεν μοιάζει να υπάρχει κίνδυνος για αναβολή των αγώνων. Ήδη σε χρόνο μηδέν, δηλώθηκε διαθεσιμότητα από πλευράς της Τουρκίας, που διαμήνυσε ότι είναι πανέτοιμη να διοργανώσει την πλέον λαμπρή Ολυμπιάδα Κωφών που έχει γίνει ποτέ.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβούλευση για τροποποιήσεις της σχετικής με τα αναπηρικά βοηθήματα εγκυκλίου του ΙΚΑ

Αύριο το πρωί στις 10 με την συμμετοχή των φορέων εκπροσώπησης των κινητικά αναπήρων...

Το πλαίσιο της αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης" όπως το ορίζει η εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων.




ΕΟΚΑ : Υπάρχουν κάποια "αδιαπραγμάτευτα" για την αξιοπρέπεια των κινητικά αναπήρωνΕΟΚΑ : Υπάρχουν κάποια "αδιαπραγμάτευτα" για την αξιοπρέπεια των κινητικά αναπήρων

Συνάντηση – διαβούλευση για προτεινόμενες αλλαγές επί της εγκυκλίου που αφορά την δημόσια συμμετοχή στην προμήθεια αναπηρικών τεχνικών βοηθημάτων πραγματοποιείται στα κεντρικά του ΙΚΑ, αύριο 6 Ιουλίου 10 το πρωί, με τη συμμετοχή των φορέων εκπροσώπησης των κινητικά αναπήρων.

Οι προσερχόμενοι φορείς υιοθετούν έναν πήχη – κοινής λογικής τον αποκαλούν – η παραβίαση του οποίου δεν είναι επ’ ουδενί συζητήσιμη. Άλλωστε, όπως μας ενημερώνει η εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων (ΕΟΚΑ) δια του προέδρου της Νίκου Σκόνη, ο πήχης έχει τεθεί πολύ πριν την εμφάνιση της εγκυκλίου του ΙΚΑ, από τον Απρίλιο του 2011. “Σε υπόμνημα της ΕΟΚΑ προς τον υπουργό Α. Λοβέρδο που είχε σταλεί στις 19 Απριλίου” εξηγεί ο Ν. Σκόνης θέταμε το ζήτημα σχετικά με τα αναπηρικά είδη , την περιστολή της αιμορραγίας των ταμείων από τον τρόπο χορήγησης τους και τον επανακαθορισμό τόσο του χορηγούμενου είδους όσο και του ύψους της αξίας του θέτοντας τα εξής ως επείγουσες προτεραιότητες: 1. Επανακαθορισμός χορήγησης αναπηρικών ειδών που πρέπει να καθορισθεί με την συμμετοχή της ΕΕΦΙΑΠ (Εταιρία Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης) και της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ). 2. Επανακαθορισμός του τρόπου χορήγησης αναλωσίμων υλικών και αναπηρικών βοηθημάτων 3. Χορήγηση από όλα τα ταμεία των ίδιων αναπηρικών ειδών, επανακαθορισμός τόσο του τρόπου όσο και το είδους που θα δίνεται. 4. Δυνατότητα προμήθειας αναπηρικών ειδών από εταιρείες εξωτερικού πχ. μέσα από το διαδίκτυο.

“Η όλη φιλοσοφία της τοποθέτησης μας”, εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΟΚΑ, “είχε και έχει να κάνει με το ότι με τα χρήματα που μας χορηγεί το ταμείο συν αυτά που βάζουμε από την τσέπη μας μπορούμε να πάρουμε κάτι πολύ καλύτερο κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Είχε και έχει επίσης την έννοια να σπάσει το απόστημα του κυκλώματος, της μίζας και της σπατάλης στα αναπηρικά είδη”. “Αντί αυτού” καταλήγει ο Ν. Σκόνης αξιολογώντας την εγκύκλιο του ΙΚΑ “διαπιστώσαμε ότι άνθρωποι που πασιφανώς αγνοούν το αντικείμενο αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς με απέραντη προχειρότητα και επικίνδυνη άγνοια”.

Ελέω της άγνοιας και προχειρότητας που η κατατεθείσα από το ΙΚΑ εγκύκλιος αναδύει, οι προτάσεις της ΕΟΚΑ για να διασωθούν αν μη τι άλλο τα αυτονόητα για την λειτουργικότητα και αξιοπρέπεια των κινητικά αναπήρων ξεκινούν από μηδενική βάση. Τις παραθέτουμε συμπυκνωμένα:

α. Χρειάζεται κάτι σαν έκθεση που να μπορεί ο ανάπηρος να βλέπει τα είδη που διατίθενται από το διαδίκτυο, προκειμένου να διαλέξει αυτό που τον εξυπηρετεί. β. Πολλοί λίγοι είναι οι ανάπηροι που γνωρίζουν το διαδίκτυο, για το λόγο αυτό πρέπει στο ταμείο να υπάρχει ειδικός που θα κάνει την παραγγελία και θα έχει την ευθύνη για την διακίνηση του υλικού. γ. Στο ταμείο κάποιος πρέπει να γνωρίζει να παίρνει τα μέτρα του αναπήρου προκειμένου να παραγγελθεί το σωστό στο σωματότυπο του προϊόν. δ. Τα προϊόντα πρέπει να καλυφθούν από ανταλλακτικά και service. ε. Κάποια προϊόντα δεν είναι δυνατό να παραγγελθούν από το διαδίκτυο. στ. Το παρατηρητήριο τιμών δεν έχει καμιά σχέση με το αξιόπιστο είδος που διαθέτουν οι εταιρείες οι οποίες είναι χρόνια στην έρευνα και την διάθεση των προϊόντων. ζ. Τα είδη που αφορούν παιδιά, πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. η. Υπάρχει ο κίνδυνος με την ελάττωση της τιμής χορήγησης να γεμίσει η αγορά φτηνά και αναξιόπιστα αναπηρικά είδη που δεν θα παρέχουν ασφάλεια στους Κινητικά Αναπήρους.

Σχετικά με την επιτροπή πιστοποίησης των καταστρεμμένων ειδών

Πρέπει να ανατραπεί το το εξής παράδοξο: ενώ η επιτροπή έχει ορίσει το όριο αντοχής του κάθε είδους, άλλη επιτροπή ελέγχει την οριστική καταστροφή! Αυτού ισχύοντος, θα πρέπει να μην υπάρχει χρονικό όριο αλλαγής αλλά στιγμή ολικής καταστροφής ανεξαρτήτως του χρόνου καταστροφής. Συμβαίνει όμως και το κάτι ακόμα πιο περίεργο: ενώ στα είδη και ιδιαίτερα τα αμαξίδια ελαφρού τύπου έχουν βάλει οι ανάπηροι από την τσέπη τους περίπου άλλα τόσα από όσα χορηγεί το ταμείο, η επιτροπή ελέγχει αν χάλασε αυτό που αγοράζουν με δικά τους λεφτά!

Που οδηγούν τα παραπάνω:


α) Οδηγούν τον ανάπηρο σε κομπίνα ολικής καταστροφής του παλαιού προκειμένου να πάρει νέο και ασφαλές. β) Μετά την περίοδο εγγύησης, καμία επισκευή δεν καθιστά το αναπηρικό αμαξίδιο ασφαλές στην κίνηση. γ) Το παλαιό αμαξίδιο αν κινείται μπορεί να χρησιμοποιείται στο μπάνιο και να μην καταστρέφεται.

Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι συνδεδεμένο με την δυνατότητα της κίνησης, της ενέργειας, των δραστηριοτήτων και της προσωπικότητας του κινητικά αναπήρου. Η χορήγηση αμαξιδίων που δεν συνάδουν με τα ανωτέρω συμβάλλουν στον Κινητικό περιορισμό του αναπήρου. Οι νέοι μέχρι 40 ετών ,οι αθλητές, τα άτομα που έχουν ενεργό δράση στα κοινά, την ΤΑ, τον Συνδικαλισμό και τις Τέχνες, πρέπει να εξαιρεθούν από το όριο της εγκυκλίου, να παραμείνουν στο προηγούμενο χρηματικό όριο παροχής, το δε ταμείο να δέχεται το τιμολόγιο από άλλη χώρα.

Πρέπει να καταργηθεί το όριο τον 65 σαν όριο ηλικίας χορήγησης αναπηρικών βοηθημάτων.

1. Αλλαγή των όρων χορήγησης ηλεκτροκίνητου ή χειροκίνητου αμαξιδίου.

α) Να χορηγείται στους παραπληγικούς –τετραπληγικούς με αυξημένες ανάγκες κίνησης (εργασία - ανηφορικό έδαφος κατοικίας, εργασίας-συνδικαλιστική δράση - συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα κτλ). β) Να μην αποκλείει η χορήγηση του ενός είδους το άλλο στις παραπάνω κατηγορίες, δεδομένου ότι το ηλεκτροκίνητο είναι για εξωτερικό χώρο ενώ το χειροκίνητο αμαξίδιο για εσωτερικό χώρο.

2. Απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αναπηρικών βοηθημάτων σε παραπληγικούς – τετραπληγικούς.

3. Οι κηδεμόνες ή τα τεχνικά μέλη είναι είδη που χρειάζονται και 30 πρόβες για να φτάσουν στο τελικό που βολεύει τον χρήστη. Άρα, πρέπει να εξαιρεθεί η αγορά τους από το διαδίκτυο και να αφεθεί η τιμή χορήγησης από το ταμείο.

Πρόσθεση αναπηρικών βοηθημάτων.


1. Είδη μπάνιου σε παραπληγικούς –τετραπληγικούς 2. Μηχανική καρέκλα ανόδου-καθόδου σκάλας όταν ο ανάπηρος διαμένει σε όροφο ( Μόνο όταν ο χρήστης είναι Παραπληγικός –Τετραπληγικός). 3. Μετατροπή σε χειροκίνητο σύστημα οδήγησης σε αναπηρικό αυτοκίνητο. 4. Βοηθήματα φόρτωσης - εκφόρτωσης αναπηρικού αμαξιδίου


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν τον λογαριασμό για τους Special Olympics

Τι κέρδισαν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους από την σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων, διερωτάται η ΕΣΑμεΑ.

Μόνο η τελετή έναρξης στο Καλλιμάρμαρο κόστισε όσα ... λείπουν από τις δομές υποστήριξης ΑμεΑ της Αττικής ώστε να μην κλείσουνΜόνο η τελετή έναρξης στο Καλλιμάρμαρο κόστισε όσα ... λείπουν από τις δομές υποστήριξης ΑμεΑ της Αττικής ώστε να μην κλείσουν
Καταλογισμό ευθυνών για τη διοργάνωση των Special Olympics απαιτεί η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, εγκαλώντας την πολιτεία και τους διοργανωτές των αγώνων ότι αρνήθηκαν προκλητικά “να σεβαστούν την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας και να αποφύγουν τις φιέστες και τα προκλητικά έξοδα”.

Στο σχετικό δελτίο τύπου της – αποτίμηση των αγώνων, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι “όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση, το εθνικό αναπηρικό κίνημα αντιτάχτηκε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για κοσμοπολίτικο γεγονός, που ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας και με τους αγώνες που δίνει η ΕΣΑμεΑ και οι άλλοι φορείς για τη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ και των οικογενειών τους”. Εστιάζοντας στην αγνόηση του αιτήματος αποφυγής των περιττών εξόδων, η συνομοσπονδία επισημαίνει ότι “μόνο αυτό δε συνέβη, αντιθέτως το υπερθέαμα στο Καλλιμάρμαρο έριξε ακόμη περισσότερο σκοτάδι στα προβλήματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα, μιας και το κόστος μόνο για την τελετή έναρξης, ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011: κάτι που κρύβεται επιμελώς”.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά πλήρεις εξηγήσεις από την Ελληνική Πολιτεία για το ότι “στην Ελλάδα της κρίσης, χρηματοδότησε μια φιέστα που προβάλλει τον πολίτη με αναπηρία ως αντικείμενο ελέους. Οταν την ίδια στιγμή το ΙΚΑ μειώνει στο μισό τη δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων που αποτελούν όρο επιβίωσης για χιλιάδες άτομα με αναπηρία, οι δομές στήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους κλείνουν, χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείων, δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανένα φορέα για το 2011”.

Επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητα να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις , η συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι “από την έναρξη έως τη λήξη της διοργάνωσης, υπήρξαν εκτεταμένα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για κακοδιαχείριση, υπέρογκες σπατάλες, αδιαφάνεια και ύποπτες αναθέσεις. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος εξαπέλυσε κεραυνούς με επιστολή του που καταφερόταν εναντίον της Οργανωτικής Επιτροπής με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «κιτς» και αλόγιστων σπαταλών”. Το καταληκτικό “διά ταύτα” της δημόσιας παρέμβασης της ΕΣΑμεΑ διατυπωμένο ως ερώτημα έχει ως εξής: “Αυτοί που διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν αυτή τη φιέστα, οφείλουν τώρα να κάνουν λογαριασμό: Τι πήραν και τι έδωσαν; Τι κέρδισαν από αυτούς τους αγώνες τα άτομα με αναπηρία; Σε τελική ανάλυση, για ποιούς έγιναν αυτοί οι αγώνες;”





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαλυπτικά τα δάκτυλα για τους άνδρες



Τι συμβολίζει ο κοντός ο δείκτης.

Οι άνδρες των οποίων ο δείκτης είναι κοντύτερος από τον παράμεσο μπορεί να έχουν μεγαλύτερο μόριο, σύμφωνα με έρευνα νοτιοκορεατών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην Ασιατική Επιθεώρηση Ανδρολογίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας... όσο πιο κοντό δείκτη έχει κάποιος σε σχέση με τον παράμεσο, τόσο πιο μεγάλο μήκος έχει το μόριό του» δήλωσε ο Τάε Μπεόμ Κιμ, γιατρός ουρολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική Τζιλ στο Ιτσεόν της Νότιας Κορέας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα της προγεννητικής τεστοστερόνης μπορεί να προσδιορίσει την ανάπτυξη, επομένως και το μέγεθος, των δακτύλων του χεριού αλλά και του ανδρικού μορίου, κάτι που ο Κιμ και οι συνεργάτες του εξέτασαν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 144 άνδρες, οι οποίοι έπασχαν από ουρολογικά προβλήματα που δεν συνδέονταν με το μέγεθος του μορίου τους, το οποίο μετρήθηκε ύστερα από τοπική αναισθησία.

Αυτό που ελήφθη υπόψη ήταν η διαφορά στο μήκος ανάμεσα στο δεύτερο και το τέταρτο δάκτυλο του δεξιού χεριού. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το δεξί χέρι ενδέχεται να συνδέεται περισσότερο με τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Ο τρόπος μέτρησης στη συγκεκριμένη μελέτη γίνεται διαιρώντας το μήκος του δείκτη με το μήκος του παράμεσου. Όσο μικρότερη η αναλογία, αποφαίνεται η μελέτη, τόσο μεγαλύτερο το μήκος του ανδρικού μορίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ασφαλής είναι ο καρδιοπαθής όταν κολυμπά



Απαραίτητες συμβουλές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σε όλα τα κολυμβητήρια ζητείται ιατρικό πιστοποιητικό υγείας προκειμένου να επιτραπεί η κολύμβηση. Σωστή κρίνεται η απόφαση αυτή σαν ενέργεια. Όμως, από πλευράς ουσίας, δεν υπάρχει δυστυχώς καμία εξέταση και καμία μέθοδος που να μπορεί να προβλέψει τις ειδικές συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε πνιγμό ακόμα και ένα απόλυτα υγιές άτομο.

Η καρδιά οποιουδήποτε ανθρώπου μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί απότομα (καρδιακή ανακοπή) χωρίς αυτή να πάσχει από οποιαδήποτε καρδιοπάθεια. Αυτό συμβαίνει περίπου σε 1 ανά 100.000 πληθυσμού. Στους καρδιοπαθείς η αναλογία αυτή μεταβάλλεται σε 1 ανά 1000 καρδιοπαθείς.

Αυτός λοιπόν ο ένας είτε είναι καρδιοπαθής είτε δεν είναι καρδιοπαθής, κατά κανόνα χάνει τη ζωή του εάν του συμβεί κάτι ξαφνικό και κολυμπά σε βαθειά νερά, γιατί στην ουσία ο άνθρωπος μέσα στο νερό παραμένει αβοήθητος.

Συνήθως σαν αιτία θανάτου αναφέρεται ο πνιγμός κατά την κολύμβηση. Στη στεριά βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί εάν το άτομο με καρδιακή ανακοπή αντιμετωπισθεί σωστά και παρασχεθούν σωστά οι πρώτες βοήθειες υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ζήσει.

Γενικότερα, το νερό αποτελεί ένα ανασφαλές περιβάλλον για τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, 300-400 ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο από πνιγμό.

Πολλοί κριτικάρουν και ειρωνεύονται πώς σε μια χώρα που βρέχεται ολόκληρη από θάλασσα οι κάτοικοι της δεν γνωρίζουν κολύμπι.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η έλλειψη οργανωμένων σωστικών μέσων σε συνδυασμό με την άγνοια του κινδύνου αποτελούν τους βασικότερους λόγους που μας οδηγούν στην κορυφή των χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς. Καταστάσεις που στην στεριά είναι τελείως ακίνδυνες, όπως π.χ. ο έμετος ή η μυϊκή κράμπα, στη θάλασσα μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.

Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα στο κρύο, που στη στεριά είναι δυνατόν να προκαλέσει σπασμό των αρτηριών ή στηθαγχικό πόνο ή αρρυθμίες, στη θάλασσα μπορεί η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων και πνιγμό.

Όμως πέραν των ειδικών αυτών περιπτώσεων, κάθε άνθρωπος που παίρνει φάρμακα και ιδιαίτερα αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά για την πίεσή του ή νιτρώδη για την καρδιά του ή αντιδιαβητικά για το σάκχαρο πρέπει να προσέχει να κολυμπά πάντα με παρέα κοντά του και να μην απομακρύνεται από την ακτή.

Μία απότομη πτώση της πίεσης από φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή των αρτηριών ή τα ίδια αίτια οδηγούν στον πνιγμό.

Όσον αφορά τους καρδιοπαθείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή από καρδιακές παθήσεις που προκαλούν σοβαρές αρρυθμίες ή έχουν εμφυτευμένο στο σώμα τους απινιδωτή, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κολύμβηση και θα πρέπει να προτιμούν να κολυμπούν σε οργανωμένες παραλίες που να διαθέτουν σωστικά μέσα.

Γενικότερα, θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην απομακρύνονται από την ακτή και να κολυμπούν πάντα με παρέα. Ίσως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από κανένα άνθρωπο τη θάλασσα και το κολύμπι.

Όμως, η σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους και το κολύμπι σε οργανωμένες παραλίες που να διαθέτουν σωστικά μέσα, αναμφισβήτητα αποτελούν τη σωστή λύση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνήθεις λοιμώξεις του καλοκαιριού



Όσα μπορεί να μας απασχολήσουν κατά τους θερινούς μήνες.

Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλάζει η επιδημιολογία των παθογόνων που εμπλέκονται στην εμφάνιση λοιμώξεων. Η παραμονή σε ανοικτούς χώρους αναγκαστικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μειώνει την επίπτωση των αερογενώς μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων.

Η αυξημένη εφίδρωση, η αύξηση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό περιβάλλον και ορισμένες συνήθειες αυξάνουν τη συχνότητα των δερματικών φλεγμονών. Ορισμένες λοιμώξεις προκαλούνται από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά, από το κολύμπι σε ακάθαρτα νερά, από κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (π.χ. υδραυλικά συστήματα). Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα, ενώ η αυξημένη εφίδρωση και αφυδάτωση ευνοεί την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Τα έντομα που είναι άφθονα κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα νοσήματα και πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, κατά τους θερινούς μήνες σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αυξάνει η επίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Λοιμώδη νοσήματα λόγω έκθεσης σε μολυσμένο νερό ή συμμετοχής σε αθλήματα


Τα λοιμώδη νοσήματα της κατηγορίας αυτής είναι ιδιαίτερα συνήθη το καλοκαίρι και οφείλονται σε μετάδοση λοιμογόνων οργανισμών μέσω κατάποσης ή εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων ή απευθείας προσβολή του δέρματος και των βλεννογόνων. Οι πιο συχνές λοιμώξεις αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, είναι η ωτίτιδα του κολυμβητή, η γαστρεντερίτιδα του κολυμβητή, μολύνσεις τραυμάτων, οφθαλμών μολύνσεις ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος.

Υπάρχει σαφής σύνδεση της συγκέντρωσης των εντερόκοκκων και των κολοβακτηριδίων στο νερό και των λοιμώξεων αυτών. Περιστασιακώς οι υδάτινες δραστηριότητες αποτελούν αιτία μετάδοσης ασυνήθιστων επικίνδυνων λοιμώξεων όπως πρωτοζωικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας Α, legionella (νόσος των λεγεωνάριων), λεπτόσπειρας κλπ.

Φλεγμονές του δέρματος και ιδρωτοποιών αδένων

Ο εποικισμός του δέρματος από παθογόνα περιορίζεται σημαντικά από την ξηρότητά του, τις αντιβακτηριακές ουσίες του σμήγματος και τη μικροχλωρίδα του. Η αυξημένη εφίδρωση κατά το καλοκαίρι, τα δήγματα των εντόμων, οι μικρές λύσεις της συνέχειας του δέρματος από συχνές κατά το καλοκαίρι πρακτικές (π.χ. αποτρίχωση) μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονών.

Τα μικρόβια είναι πολλά, όπως ο χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, οι μύκητες κ.λπ. Η κατάσταση περιπλέκεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (διαβήτης, αλκοολισμός, ανοσοκατασταλτικά κ.λπ.), καθώς και στην περίπτωση μικροτραυματισμών στο ύπαιθρο (π.χ. από αθλητικές δραστηριότητες), που μπορεί να επιμολυνθούν από το κλωστηρίδιο του τετάνου.Tα συνήθη συμπτώματα είναι τοπικό εξάνθημα, διαταραχή της επιφάνειας του δέρματος, πρήξιμο ή κνησμός. Ενίοτε εμφανίζεται πυρετός.

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη χρήση δροσερών ρούχων, την αποφυγή σφιχτών ρούχων που αυξάνουν την εφίδρωση, την αποφυγή αμφιβόλου ποιότητας ή ερεθιστικών καθαριστικών σώματος, την αποφυγή πρακτικών που προκαλούν λύσεις της συνέχειας του δέρματος (π.χ. απρόσεκτη αποτρίχωση), την άριστη ρύθμιση νοσημάτων που προκαλούν αύξηση της επιθετικότητας των λοιμώξεων (π.χ. διαβήτης), τον αντιτετανικό εμβολιασμό, τη χρήση ατομικής πετσέτας.

Λοιμώδη από κλιματιστικά


Μη επαρκώς συντηρημένα κλιματιστικά μπορεί να γίνουν αιτία μετάδοσης κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων αλλά και σπανιότερων λοιμωδών νοσημάτων όπως φυματίωσης, legionella (νόσος των λεγεωνάριων) κλπ.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα


Η μη χρήση προφυλακτικού και οι σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου είναι σύμφωνα με μελέτες οι βασικοί παράγοντες της αύξησης των αφροδίσιων νοσημάτων κατά το καλοκαίρι. Τα παθογόνα που μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής είναι πολλά, με συχνότερα, σύμφωνα με μελέτες την ηπατίτιδα β, τον ιό των θηλωμάτων, ορισμένα χλαμύδια και μυκοπλάσματα (μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα), τον herpes simplex, τον γονόκοκκο (βλεννόρροια), το Αids, τις τριχομονάδες, την ωχρή σπειροχαίτη (σύφιλη) κλπ.

Το πρόβλημα με τα αφροδίσια είναι ότι πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα ένας σύντροφος που φαίνεται υγιής να έχει πρόβλημα χωρίς να το καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος, ούτε πολύ περισσότερο ο σύντροφός του, ενώ καθημερινώς η συχνότητά τους αυξάνεται παγκοσμίως.

Η προφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή επαφών και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. πολλοί περιστασιακοί σύντροφοι), τη συνεχή χρήση προφυλακτικού, την ούρηση και το καλό πλύσιμο άμεσα μετά από τη σεξουαλική επαφή, τον προληπτικό αιματολογικό έλεγχο στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Για την ηπατίτιδα Β γίνεται σήμερα προληπτικός εμβολιασμός εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.

Ουρολοιμώξεις


Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό (συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).

Τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι πολλά, με κύριο εκπρόσωπο την escherichia coli. Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ουρολοιμώξεων και είναι ιδιαιτέρως συνήθεις κατά το καλοκαίρι είναι η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού και η αφυδάτωση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η χρήση τοπικών αντισυλληπτικών, όπως σπερματοκτόνων και διαφραγμάτων, οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό, η έκθεση σε μολυσμένα νερά.

Στην ανάπτυξη των ουρολοιμώξεων μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως κύηση, ουρολογικές παθήσεις, παθήσεις του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης, γενετικές προδιαθέσεις, ιατρικοί χειρισμοί, η καταστολή του ανοσοποιητικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Η πρόληψη περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη νερού κατά το καλοκαίρι, την καλή ατομική και κοινωνική υγιεινή, την άριστη ρύθμιση νοσημάτων που προκαλούν αύξηση της επιθετικότητας των λοιμώξεων.

Τροφικές δηλητηριάσεις από λοιμογόνα


Η τροφική δηλητηρίαση είναι ιδιαίτερα συχνή κατά το καλοκαίρι λόγω έκθεσης των τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες. Οφείλεται σε κατανάλωση ακατάλληλου νερού ή τροφίμου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.

Οι μικροοργανισμοί που εμπλέκονται είναι πολλοί, όπως ιοί, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, e. Coli, entamoeba histolytica, yersinia, giardia, lamblia, cryptosporidia, εντεροιοί, vibrios, s. aureus, bacillus cereus.

Σύμφωνα με έρευνες, οι καταναλωτές κακών μαγειρευμένων χάμπουργκερ, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα προσβολής από enterohemorrhagic Escherichia coli, οι καταναλωτές τηγανητού ρυζιού προσβολή από Bacillus cereus, οι καταναλωτές μαγιονέζας και κρέμας προσβολή από Staphylococcus aureus και σαλμονέλα, οι καταναλωτές ψαρικών – θαλασσινών (ιδιαίτερα ωμών) προσβολή από ηπατίτιδα Α, Vibrio species, Salmonella, το Escherichia coli η Shigella, το Campylobacter και οι ιοί είναι τα πιο συνήθη παθογόνα γενικώς στους ταξιδιώτες, ενώ σε εστιατόρια στα οποία τηρούνται πλημμελώς οι όροι υγιεινής μπορεί να εμφανιστούν επιδημίες από Shigella, Salmonella, Giardia, Cryptosporidium, εντεροιούς, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, ηπατίτιδα, Listeria.

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, την άριστη ρύθμιση νοσημάτων που προκαλούν αύξηση της επιθετικότητας των λοιμώξεων (πχ. διαβήτης, Αids). Τα τρόφιμα δεν πρέπει να πιάνονται με τα χέρια, παρά μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο, ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν πληγές ή φλεγμονές με πύο. Μετά το πλύσιμο το τρόφιμο πρέπει να μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία επί αρκετό χρόνο και να καταναλώνεται άμεσα, αλλιώς να τοποθετείται το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο.

Τα τρόφιμα πρέπει να προστατεύονται από μύγες και έντομα και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την κοπή τους να πλένονται καλά με βραστό νερό. Το ίδιο καλό πλύσιμο πρέπει να γίνεται και στην περίπτωση των υπολειμμάτων που μένουν στους πάγκους και στα τραπέζια της κουζίνας μετά την κοπή και την επεξεργασία των τροφίμων.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη για τα ωμά και διαφορετικά για τα μαγειρεμένα τρόφιμα (για παράδειγμα διαφορετικό μαχαίρι για το ωμό κρέας, διαφορετικό μαχαίρι για τα λαχανικά και το ψημένο κρέας, που πρέπει να πλένονται καλά μετά τη χρήση). Δεν πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Ορισμένα ειδικά σύνδρομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α).


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα



Χαμηλότερης ποιότητας το σπέρμα του άντρα.

Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνδρες διαθέτουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας, με συνέπεια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς, ιδίως σε μεγάλη ηλικία. Το ίδιο συμβαίνει και στις γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο από το φυσιολογικό είναι το βάρος κάποιου, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του σπέρματός του, κάτι που αποδίδεται κυρίως σε ορμονικές διαταραχές, με συνέπεια να μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η ζωτικότητά τους.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σπέρμα ήταν, κατά μέσο όρο, 10% αραιότερο στους υπέρβαρους άνδρες και 20% στους παχύσαρκους, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Το ποσοστό των ανδρών με μηδενικό αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ήταν σχεδόν τετραπλάσιος (3,8%) μεταξύ των παχύσαρκων, έναντι 1% σε όσους είχαν κανονικό βάρος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επεμβαίνουμε σε περίπτωση πνιγμού



Συμβουλές για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο πνιγμός είναι πολυστηματική δυνητικά μοιραία νόσος που προκύπτει από παρ' ολίγο ασφυξία σε σκέπασμα από νερό του προσώπου ή ολόκληρου του κεφαλιού ενός ατόμου. Συνήθως μερική μόνο ποσότητα νερού εισχωρεί στους πνεύμονες και 100% των ασθενών πεθαίνουν χωρίς πράγματι να έχουν εισροφήσει νερό.

Το νερό που συχνά βγαίνει από το στόμα του πάσχοντος, προέρχεται μάλλον από το στομάχι παρά από τους πνεύμονες του και θα πρέπει να το αφήνουμε να αδειάζει κανονικά χωρίς πίεση. Οι προσπάθειες να βγάζουμε δια της βίας το νερό από το στομάχι μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εισπνοή του περιέχομένου του.

Συμπτώματα


-Διαταραχή επιπέδου συνείδησης ή κώμα
-Απών ή νηματοειδή σφυγμός
-Ταχύπνοια ή αγωνιώδη αναπνοή
-Κυάνωση
-Συριγμός
-Υπορθερμία
-Φτωχή αντίδραση, διασταλμένες και ακίνητες κόρες.

Αγωγή


-Βγάλτε το θύμα γρήγορα από το νερό και τοποθετήστε τον σε στάση (ΚΑΑ) Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
-Κρατήστε το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα του για να μειώσετε τον κίνδυνο να εισπνεύσει νερό
-Ελευθερώστε την τραχεία, ελέγξτε το σφυγμό και την αναπνοή
-Φροντίστε για την υποθερμία, αντικαταστήστε τα βρεγμένα ρούχα του προστατέψτε τον από το νερό και δώστε του ζεστά υγρά
-Στείλτε τον πάσχοντα σε νοσοκομεία ακόμα και αν δείχνει να έχει συνέλθει
-Ασθενείς με κανονικό επίπεδο συνείδησης χωρίς ενδείξεις αναπνευστικής καταστολής παραμένουν στο νοσοκομεία για 24 με 48 ώρες
-Πιθανόν να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ
-Υπάρχει το φαινόμενο του ολικού πνιγμού με επιπτώσεις περίπου 5% όπου τα συμπτώματα του ασθενή ξεκινούν λίγες ώρες αργότερα.

Πρόληψη


-Σωστή επιτήρηση των παιδιών από τους ενήλικες
-Γνώση των κανόνων ασφαλείας στο νερό
-Υποχρεωτική περίφραξη των πισινών
-Αποφυγή του οινοπνεύματος ή ψυχοτρόπων φαρμάκων μέσα στο νερό

Πιθανές επιπλοκές


-Παρατεταμένα νευρικά επακόλουθα
-Φόβος του νερού
-Πνευμονίτιδα - από πνευμόνων
-Δευτεροπαθής πνιγμός

Πορεία - Πρόληψη


-Οι ασθενείς που είναι σε εγρήγορση ή σχεδόν κατευνασμένοι την ώρα που έρχονται στο νοσοκομείο έχουν αυξημένη πιθανότητα πλήρης ανάρρωσης.
-Οι ασθενείς που είναι σε κωματώδη κατάσταση και στους οποίους γίνεται ΚΑΑ την ώρα της εμφάνισης και στο νοσοκομείο έχουν μια περισσότερο επίφοβη και συχνά φτωχή πρόγνωση.
-Η κατάδυση μπορεί να έχει προκύψει από απώλεια συνείδησης και κατά λάθος πτώση στο νερό λόγω κάποιας άλλη νόσου (π.χ. τραύμα αρρυθμία, σπασμός κλπ).


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 1.000 Βρετανίδες κάτω των 15 κάνουν άμβλωση



Τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι ηλικίες 12-13.

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα μιας βρετανικής έρευνας σύμφωνα με την οποία περισσότερα από 1.000 κορίτσια κάτω των 15 ετών υποβάλλονται σε άμβλωση, με τις περισσότερες επεμβάσεις να γίνονται στην ηλικία των 12 και 13 ετών, μόλις τα κορίτσια ξεκινούν τη ζωή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα, 4.000 αμβλώσεις γίνονται σε κορίτσια που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, τη νόμιμη ηλικία όπου η έφηβη μπορεί να κάνει την επέμβαση με τη συγκατάθεσή της.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από το 2002 περισσότερες από 35.262 αμβλώσεις έχουν γίνει σε έφηβες κάτω των 16. Πέρσι 3.718 κάτω των 15 έκαναν άμβλωση, συμπεριλαμβανομένων 1.042 κοριτσιών που ήταν 14 ή μικρότερες.

Τα περισσότερα κορίτσια που κάνουν αμβλώσεις έχουν μόλις μπει στην εφηβεία και διανύουν την πρώτη περίοδο της έμμηνου ρήσεως.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινές... διατροφές για πάντα!



Καλές συνήθειες που πρέπει να διατηρηθούν σε κάθε εποχή.

Το καλοκαίρι πρόβαλε δυναμικά και οι πολυπόθητες διακοπές ολοένα και πλησιάζουν για να χαρίσουν στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης και ξενοιασιάς. Η θάλασσα πραγματική όαση, προσφέρει κύματα δροσιάς και απόλαυσης στον οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται στο απόγειο της υγείας και ευεξίας.

Πράγματι τους θερινούς μήνες κυρίως λόγω αυξημένης δραστηριότητας και μείωσης σωματικού βάρους παρουσιάζεται μειωμένη νοσηρότητα, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους που επιθυμούν να διαμορφώσουν σωστή διατροφική συμπεριφορά και ισορροπημένη φυσική δραστηριότητα. Επομένως, αυτή είναι ίσως η ιδανικότερη εποχή για να τεθούν οι βάσεις για καλύτερη διατροφή και προσέγγιση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε φέτος το καλοκαίρι και να διατηρήσετε στο μέλλον;

-Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες πρωινό (αποτελούμενο από όλα τα μακροθρεπτικά στοιχεία), συνεχίστε με το μεσημεριανό γεύμα το οποίο πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας (υπερπλήρης σε θρεπτικά συστατικά) και καταλήξτε σε ένα ελαφρύ δείπνο (πλούσιο σε μικροθρεπτικά στοιχεία, φτωχό σε λιπαρά). Ενδιάμεσα, φρούτα ή χυμοί φρούτων αποτελούν την καταλληλότερη λύση για να συμπληρωθεί το διατροφικό προφίλ της ημέρας. Ενδεικτικά, η σύστασή της διατροφής πρέπει να αποτελείται από 50-55% υδατάνθρακες (κυρίως σύνθετοι όπως δημητριακά, ολικής αλέσεως ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά), 15-20% πρωτεΐνες (κυρίως ψαριού) και 25-30% λίπη (κυρίως από ελαιόλαδο).

-Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές και τα βαριά φαγητά πλούσια σε μπαχαρικά. Ο οργανισμός προτιμά τρόφιμα που περιέχουν μεγάλα ποσοστά νερού (βοηθούν στην ενυδάτωση), χαμηλά λιπαρά και λιγοστές θερμίδες, γεγονός που διευκολύνει την πέψη και μειώνει την δυσφορία μετά το φαγητό. Πολύτιμη τροφή θεωρούνται τα ψάρια και τα θαλασσινά (βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία) συνοδευόμενα από σαλάτα, αλλά και οι φρουτοσαλάτες (συνήθως για το βραδινό).

-Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Έτσι προσλαμβάνετε μηδέν λιπαρά, λιγοστές θερμίδες, μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πλούσια γεύση. Η ποικιλία των λαχανικών και των φρούτων είναι τεράστια και οι διατροφικές επιλογές διευρυμένες για όλα τα γούστα.

-Αυξήστε την κατανάλωση νερού και μη θερμιδοφόρων υγρών. 1,5 λίτρο νερό την ημέρα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού για σωστή ενυδάτωση αλλά και τυχόν απώλειες λόγω αυξημένης εφίδρωσης. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης ιδιαίτερα σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. παιδιά, υπερήλικες, έγκυοι) είναι μεγάλος. Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό καθημερινά για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, να αποφύγετε την κόπωση και την αδυναμία, αλλά και για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, τα κρούσματα της οποίας είναι πιο συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, σε περίπτωση έντονης φυσικής δραστηριότητας αναπληρώστε άμεσα με νερό ή ισοτονικά ποτά με μεταλλικά στοιχεία.

-Προσέξτε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες (7 kcal/gr, όταν αντίστοιχα το λίπος περιέχει 9 kcal/gr!!!). Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι και αποθηκεύεται εύκολα ως λίπος αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα τα οποία είναι χαμηλότερα σε αλκοόλ.
Όσον αφορά το παγωτό (τον άρχοντα του καλοκαιριού) χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του διότι περιέχει πολλές θερμίδες (από 100 Kcal μέχρι 400 Kcal/μπάλα) και υψηλά ποσοστά επεξεργασμένων λιπαρών. Λιγότερες θερμίδες βρίσκετε μόνο στα παγωτά τύπου γρανίτα, σορμπέ και λαιτ.

-Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα εφαρμόζοντας καθημερινά αερόβια κίνηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών. Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για ενασχόληση με τα χόμπι, τα θαλάσσια σπορ ή απλά τους απογευματινούς περίπατους, προσφέροντας ευεξία και υψηλότερα επίπεδα υγείας. Ακολουθώντας, τις παραπάνω καλοκαιρινές διατροφικές συμβουλές, το καλοκαίρι θα σας βρει ανανεωμένους και δυναμικούς σωματικά αλλά και ψυχικά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για νεφροπαθείς



Περισσότερα από 100.000 άτομα χρειάζονται την συμπαράσταση ειδικών.

Ανακούφιση στους νεφροπαθείς που πέραν του σωματικού πόνου βιώνουν καθημερινά και το ψυχολογικό βάρος της αντιμετώπισης της νόσου, προσφέρει η νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, (211 4033831), που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών (ΠΣΝ).

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο και οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με την ψυχολόγο του ΠΣΝ και να θέτουν τούς προβληματισμούς τους. Στο πρώτο στάδιο λειτουργίας της, θα είναι ανοικτή προς τους ασθενείς δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, 18:00 - 19:00 και Τρίτη, 12:00 -13:00).

«Δεν πονάει μόνο το σώμα, αλλά και η ψυχή, η οποία χρειάζεται φροντίδα. Θέλει δύναμη και θάρρος να παραδεχτούμε ότι δεν αισθανόμαστε καλά, ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην καθημερινότητά μας και ότι ο πόνος επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας», σημειώνει η Τζένη Μπακαλούμα, ψυχολόγος του ΠΣΝ, η οποία θα αναλάβει τη γραμμή υποστήριξης.

Η δημιουργία της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης στοχεύει στη συνεχή συμπαράσταση των ασθενών, δίνοντας πολύτιμες και πρακτικές συμβουλές, για τη ζωή τους. «Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την ενέργεια αυτή, ενισχύοντας τη λειτουργία της στο μέλλον», επισημαίνει ο Ξενοφών Λύρος, αντιπρόεδρος του ΠΣΝ.

Στη χώρα μας 100.000 και πλέον άτομα πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο και μεγάλος αριθμός του πληθυσμού ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, 10.000 άτομα πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε περιοδική αιμοκάθαρση. Η έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι σημαντική.

Οι καρδιακές παθήσεις, η εμμένουσα πρωτεϊνουρία (πρωτεΐνη στα ούρα) αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο. Επιπρόσθετα, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν Χρόνια Νεφρική Νόσο, ενώ ποσοστό 38% περίπου των ασθενών, που θεραπεύονται για νεφρική νόσο, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρο ή πράσινο τσάι;



Η υγιεινή επιλογή!
Το τσάι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλέστερα ροφήματα, για κάθε εποχή του χρόνου, είτε ως «φάρμακο» για το λαιμό είτε ως δροσιστικό ρόφημα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι ουσίες του τσαγιού που έχουν τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, που περιέχονται εξίσου στο μαύρο και στο πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά στη διατροφή, επειδή συνιστούν ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της γήρανσης, του διαβήτη και άλλων σοβαρών παθήσεων. Η διαφορά τους όσον αφορά στη διατροφική τους σύσταση οφείλεται στην ποσότητα και το είδος των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι έχουν την ίδια ισχυρή θετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στην μελέτη αυτή μελετήθηκαν-συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα από την κατανάλωση του μαύρου και του πράσινου τσαγιού στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου και την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων (παραγωγή νιτρικού οξειδίου συνδέεται με την ηρεμία και τη διεύρυνση των αρτηριών). Το συστατικό που φάνηκε να προκαλεί την παραγωγή νιτρικού οξειδίου και τη χαλάρωση των αρτηριών ήταν epigallocatechin-3-gallate (EGCG).
Βρέθηκε σε υψηλότερη συγκέντρωση στο πράσινο τσάι και έχει βρεθεί ότι είναι πάνω από 100 φορές αποτελεσματικότερη στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών από την βιταμίνη C και 25 φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε.

Ωστόσο, και πολλά συστατικά του μαύρου τσαγιού, η theaflavin και η thearubigins, που παράγονται κατά τη διάρκεια της παρασκευής μαύρου τσαγιού, εμφανίστηκαν πολύ πιο ισχυρές από την EGCG στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου και τη χαλάρωση της αορτής.

Η καθημερινή κατανάλωση λοιπόν 3-4 ποτηριών μαύρου ή πράσινο τσαγιού έχει περίπου τις ίδιες θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνοι τρόποι για να μην παχύνετε το καλοκαίρι



Κίνδυνος ο ελεύθερος χρόνος και τα παγωτά!
Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τις καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε δραστηριότητες στη φύση, κολύμπι, βόλτες στη θάλασσα και τα σοκάκια των νησιών, παιχνίδια στην άμμο… Θα περίμενε λοιπόν κανείς το καλοκαίρι να είναι μια περίοδος που δεν παχαίνουμε αλλά χάνουμε βάρος με φυσικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα όμως, το καλοκαίρι δεν είναι μόνο beach volley και water sports. Πολλές καλοκαιρινές δραστηριότητες λειτουργούν αντίθετα στις προσπάθειές μας να αποκτήσουμε ή να διατηρήσουμε ένα όμορφο σώμα. Βραδινά κοκτείλ, ταβερνάκια και ολοήμερο άραγμα στις ξαπλώστρες στην παραλία. Μήπως σας θυμίζουν κάτι;

Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγει κανείς την πρόσληψη βάρους και να συνεχίσει τις προσπάθειές του για απώλεια βάρους και ενδυνάμωση ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές, αρκεί να γνωρίζει τις παγίδες και να ξέρει πώς να τις αντιμετωπίσει.

Οργανώστε έξυπνα το καλοκαίρι σας


Χωρίς κάποιο σχέδιο δράσης είναι εύκολο να περάσουμε όλο το καλοκαίρι μεταξύ τηλεόρασης, ξαπλώστρας και ταβέρνας με ενδιάμεσο σταθμό το ψυγείο με τα παγωτά. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα καθημερινά και φροντίστε τα γεύματα και τα σνακ σας να είναι οργανωμένα ώστε να αποφύγετε το ολοήμερο τσιμπολόγημα. Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο, μαγειρέψτε μόνοι σας ένα υγιεινό βραδινό και καλέστε φίλους και οικογένεια να το απολαύσουν μαζί σας.

Εξαιτερική ιδέα είναι αυτό το καλοκαίρι να κάνετε κάτι διαφορετικό, όπως να συμμετάσχετε σε ένα yoga retreat, ή αθλητική κατασκήνωση για τα παιδιά ή να μάθετε ένα καινούριο σπορ όπως water ski ή surfing.

Τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψετε πιο υγιείς, μαυρισμένοι με τονωμένο σώμα και ανεβασμένη διάθεση.

Κάντε έξυπνες κινήσεις καθημερινά


Το καλοκαίρι η ρουτίνα μας αλλάζει και συχνά πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε ελάχιστα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίς ωστόσο να θυσιάσουμε ούτε τη χαλάρωση ούτε τη διασκέδασή μας μπορούμε όσο είμαστε στην παραλία να φροντίσουμε να κολυμπήσουμε τουλάχιστον 1 ώρα και να περπατήσουμε στην άμμο ή να παίξουμε ρακέτες για 30 λεπτά, ενώ πριν τα βραδινά ποτά μπορούμε να περπατήσουμε για 30 λεπτά στα σοκάκια του νησιού. Οι δύο αυτές ώρες φυσικής δραστηριότητας θα μας προφυλάξουν αρκετά από τις θερμίδες μεζέδων και ποτών, ενώ για πολλούς θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους, εφόσον σπάνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα ασκούμαστε 2 ώρες καθημερινά.

Κάντε έξυπνες διατροφικές επιλογές


Καλοκαίρι σημαίνει ταβερνάκια, μεζέδες και ουζάκι - δηλαδή πολύ φαγητό και ποτό. Συγκρατηθείτε. Αποφύγετε να παραγγέλνετε 10 πιάτα για 4 άτομα και μην παραγεμίζετε το πιάτο σας. Κάντε προτεραιότητα την παρέα και τη διασκέδαση με τους φίλους και την οικογένεια, όχι το φαγητό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα μεζεδάκια. Αποφύγετε τηγανιτούς μεζέδες και σάλτσες, όπως τυροκαυτερή, που παρέχουν περίπου 50 θερμίδες η κάθε μπουκιά. Επιλέγετε έξυπνα τα ποτά σας. Θυμηθείτε, ένα cocktail μπορεί να φτάσει τις 300 θερμίδες, ενώ 1 δάκτυλο ούζο, 1 ποτηράκι κρασί ή 1 κουτάκι μπύρα έχουν περίπου 100 θερμίδες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τις νέες τιμές φαρμάκων



Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι νέες μειώσεις, οι οποίες προέκυψαν από την ανατιμολόγηση των φαρμάκων που έκανε το υπουργείο Υγείας, απειλούν την ύπαρξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εκτιμά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς.

Η ΠΕΦ υποστηρίζει πως και η νέα αυτή ανατιμολόγηση δεν θα πετύχει το σκοπό της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού θα εντείνει την υποκατάσταση των παλιών και ασύμφορων πλέον να παραχθούν φαρμάκων, από νέα και εισαγόμενα, με πολλαπλάσια τιμή.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Επί 15 μήνες, ο κλάδος τις ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας βλέπει τις τιμές των προϊόντων του να μειώνονται ακόμη και κατά 40%, ως επακόλουθο της αναποτελεσματικής μεθόδου τιμολόγησης, ακούει εξαγγελίες για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων και στήριξη της εγχώριας παραγωγής με αναπτυξιακά μέτρα για την παραγωγή προστιθέμενων αξιών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση αυτή».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Κωλέτης, τονίζει ότι όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και δηλώνει ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί δεν μπορεί να δεχθεί, για μία ακόμη φορά, αδιαμαρτύρητα το ρόλο της παράπλευρης απώλειας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι και στο όνομα των 8.500 χιλιάδων ελληνικών οικογενειών των εργαζομένων μας να αγωνιστούμε στο πλαίσιο των θεσμών, με τα επιχειρήματά μας και την επίκληση των αδιάψευστων στοιχείων για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το μόνο σήμερα θύλακα παραγωγής προστιθέμενων αξιών στο σύστημα υγείας και στην εθνική οικονομία», σημειώνει.


Διαβάστε περισσότερα...

Πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό



Δύο εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διαρροϊκές ασθένειες που οφείλονται στην κατανάλωση μη ασφαλούς πόσιμου νερού ευθύνονται για δύο εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.

«Άνθρωποι πεθαίνουν από διάρροια γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, που είναι το βασικότερο για την υγεία τους», είπε η διευθύντρια του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον Μαρία Νέιρα στη Σιγκαπούρη.

«Ο υψηλός αριθμός των θανάτων είναι παντελώς απαράδεκτος και μια πολύ μεγάλη πρόκληση» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ασθένειες αυτές μπορούν να προληφθούν.

Η έρευνα του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι τελευταίες οδηγίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού ορίζονται ως μια «απαρέγκλιτη βάση για τους εθνικούς κανονισμούς και τις προδιαγραφές για την ασφάλεια του νερού στην προστασία και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας».

Η έκθεση των 632 σελίδων ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και επικεντρώθηκε στην αποτροπή της μόλυνσης του νερού, δήλωσε ο σύμβουλος του ΠΟΥ Ντέιβιντ Κάνλιφ από το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας.

Ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αρχίσουν να εφαρμόζονται προγράμματα στις φτωχότερες χώρες που διαθέτουν λίγους πόρους για την υγεία, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και να υπάρχουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής για να περιοριστεί το ποσοστό των θανάτων από τις ασθένειες αυτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθνική Τράπεζα μόνο για...αρτιμελείς!






Το "τεράστιο" κόστος φαίνεται σκέφτηκαν κάποιοι εκεί στην Πτολεμαΐδα και είπαν να μην φροντίσουν να υπάρχει κάποια μπάρα, ώστε να έχουν πρόσβαση στο νέο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας τα άτομα με αναπηρία.

Παρά τα παράπονα του νομαρχιακού συλλόγου αναπήρων Κοζάνης προς την Τράπεζα και τον Δήμο Εορδαίας, κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να δώσει λύση προς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Παράνομη θεωρούν την κατασκευή ράμπας από τον δήμο, όπως αντικανονικό και το σκαλοπάτι που μπήκε αυθαίρετα (και χωρίς άδεια σύμφωνα με τον δήμο) στην είσοδο της τράπεζας το οποίο μερικές φορές εμποδίζει και απλούς πολίτες να έχουν πρόσβαση. Κανείς αρμόδιος δεν προσπαθεί όπως φαίνεται και δεν έκανε μέχρι σήμερα τίποτα για να βοηθήσει αυτούς. Το αυτονόητο ζητούν λοιπόν τα άτομα με αναπηρία. Να μπορούν δηλαδή να λειτουργούν ως αυτόνομα άτομα όπως όλοι.

Δείτε και το σχετικό video παρακάτω...

Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από τη δυσπεψία



Χρήσιμες συμβουλές για καλύτερη ζωή.

Ένας στους τέσσερις θα παρουσιάσει το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η δυσπεψία αντιμετωπίζεται απλά και ανώδυνα.

Μπορεί να περιλαμβάνει δυσφορία ή αίσθηση καψίματος στο στομάχι, ναυτία, μετεωρισμό, αέρια, ρεψίματα, ακόμα και εμετό, και μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια νόσο του πεπτικού είτε στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των πασχόντων. Γι' αυτό αντιμετωπίστε την σωστά.

Τις περισσότερες φορές η δυσπεψία είναι αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης φαγητού με μεγάλη ταχύτητα, της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά ή της πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κούραση, κάποια φάρμακα καθώς και το στρες μπορούν επίσης να την προκαλέσουν ή να την επιδεινώσουν.

Η αποφυγή των παραπάνω είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Οι καπνιστές είναι καλό να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να μην καπνίζουν για όσο το δυνατό περισσότερη ώρα πριν από το φαγητό.

Η δυσπεψία μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια νόσο του πεπτικού, όπως έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι καούρες που προκαλούνται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική θεραπεία καθώς και με την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Καλό είναι η άσκηση να προγραμματίζεται πριν ή τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν επίμονη δυσπεψία που δεν συσχετίζεται με κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες. Αυτός ο τύπος δυσπεψίας (λειτουργική) μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή στην κινητικότητα του στομάχου, οπότε και χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

Επισκεφτείτε τον γιατρό. Επειδή η δυσπεψία μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας επισκεφτείτε τον γιατρό αν έχετε: μαύρα κόπρανα, δυνατό και επίμονο πόνο στην άνω κοιλία ή πυρετό με ρίγος και δυσκολία στην κατάποση. Επίσης, εμετούς, απώλεια όρεξης ή βάρους και ανεξήγητη δυσφορία την ώρα του φαγητού.

Πρέπει ακόμη να επισκεφτείτε τον γιατρό αν η δυσπεψία συνοδεύεται από δύσπνοια, εφίδρωση ή πόνο που αντανακλάται στο σαγόνι, στο λαιμό ή στους βραχίονες ή αίσθημα πνιγμού κατά την κατάκλιση καθώς και αν κάποιο από όλα τα παραπάνω συμπτώματα διαρκεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Τα άτομα άνω των 50 ετών που παρουσιάζουν δυσπεψία πρέπει επίσης να απευθυνθούν σε γαστρεντερολόγο.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφικτή η μεταμόσχευση μήτρας



Πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια στην Αυστραλία.

Νέα ελπίδα διαγράφεται στον ορίζοντα για τις γυναίκες που δεν είναι σε θέση να γίνουν μητέρες, εξαιτίας κάποιας βλάβης στη μήτρας τους. Ομάδα επιστημόνων από τη Στοκχόλμη, ανακοίνωσε ότι η μεταμόσχευση μήτρας είναι εφικτή, μετά από δεκαετή έρευνα.

Η νέα κατάκτηση της επιστήμης μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες να τεκνοποιήσουν, σύμφωνα με το γιατρό Ας Χάναλι, αν και πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση.

Η μεταμόσχευση μήτρας είναι πολύ πιο δύσκολη από τη μεταμόσχευση λάρυγγα, νεφρού ή καρδιάς, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγίας.

Η πρώτη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί πριν από 11 χρόνια στη Σαουδική Αραβία, όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στην ορμονοθεραπεία στην εξωσωματική γονιμοποίηση



Ενδείξεις πως αυξάνει τον κίνδυνο για σύνδρομο Ντάουν.

Αυξημένος κίνδυνος να γεννηθεί ένα μωρό με σύνδρομο Ντάουν προκύπτει από την ίδια την εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ενδείξεις πως οι υψηλές δόσεις των ορμονικών φαρμάκων που συνοδεύουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στα ωάρια, ιδίως των γυναικών άνω των 35 ετών.

Οι ερευνητές από οκτώ χώρες ανέπτυξαν ένα νέο τεστ που εντοπίζει χρωμοσωματικές ανωμαλίες στα ωάρια και το οποίο θα μπορούσε, όπως είπαν, να φέρει «επανάσταση» στη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, βοηθώντας τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να προσδιορίσουν καλύτερα τις πιθανότητες απόκτησης μωρού, ώστε να μην ταλαιπωρούνται άσκοπα με αλλεπάλληλες προσπάθειες. Όμως το νέο τεστ, πρόσθεσαν, παρέχει επίσης ορισμένες ανησυχητικές ενδείξεις ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο σύλληψης μωρού με σύνδρομο Ντάουν. «Δεν έχουμε ακόμα άμεσα στοιχεία και δεν θέλω να ανησυχήσω τις γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Οι ανισορροπίες στους αριθμούς των χρωμοσωμάτων, καθώς τα ωάρια ωριμάζουν, προκαλούν ανωμαλίες στο έμβρυο και τελικά αποβολή του, ενώ αν ειδικότερα υπάρχει ένα πρόσθετο χρωμόσωμα 21, τότε το μωρό πάσχει από σύνδρομο Ντάουν. Το νέο τεστ εντοπίζει έγκαιρα -κατά τη φάση «μείωσης» των ωοκυττάρων- ποια ωάρια (που έχουν γονιμοποιηθεί εξωσωματικά από το σπέρμα του συντρόφου) είναι υγιή και ποια όχι. Συνεπώς δείχνει κατά πόσο η γυναίκα έχει νόημα να μπει στη διαδικασία της εμφύτευσης του ωαρίου και της εγκυμοσύνης.

Οι κλινικές γονιμότητας χορηγούν ισχυρές ορμόνες στις γυναίκες για να βοηθήσουν στην παραγωγή περισσότερων ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και μερικά μεταφέρονται στην μήτρα, με την ελπίδα ότι θα εξελιχτούν σε πλήρη κύηση. Όσο πλησιάζει η ηλικία της εμμηνόπαυσης, τόσο τα παραγόμενα ωάρια παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό ανωμαλιών, αν και το ποσοστό αυτό διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα.

Το νέο τεστ μπορεί να διαγνώσει πόσα ωάρια που έχουν ληφθεί από τη γυναίκα μετά την ορμονοθεραπεία, είναι ακατάλληλα για εμφύτευση στην μήτρα. Από την άλλη, το τεστ μπορεί να δείξει έγκαιρα ότι μια γυναίκα παράγει μόνη της μεγάλο ποσοστό υγιών ωαρίων, οπότε έχει αυξημένες πιθανότητες να μείνει έγκυος με δικό της ωάριο.

Η ίδια τεχνική μπορεί να εντοπίσει τα ανώμαλα ωάρια και έτσι να μειώσει την πιθανότητα για εμφάνιση του συνδρόμου «Ντάουν». Όμως οι ερευνητές βρήκαν ανησυχητικές -αν και προς το παρόν ανεπιβεβαίωτες- ενδείξεις ότι η ίδια η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να οδηγεί στη γέννηση περισσότερων μωρών με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Μετά την εντατική ορμονοθεραπεία, τα γονιμοποιημένα ωάρια φέρουν διακριτές χρωμοσωματικές ανωμαλίες, αρκετά διαφορετικές από αυτές που έχουν τα ωάρια, τα οποία έχουν ληφθεί φυσιολογικά, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί η χορήγηση ορμονών.

Η ορμονική διέγερση των ωοθηκών σε μερικές γυναίκες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι έξτρα ορμόνες διασπούν την «κόλλα» που συγκρατεί τα 23 χρωμοσώματα μαζί κατά την κρίσιμη φάση της κυτταρικής μείωσης, με συνέπεια οι αριθμοί των χρωμοσωμάτων να ανακατεύονται στα ωοκύτταρα πριν τη γονιμοποίησή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς αποτέλεσμα η μείωση της κατανάλωσης αλατιού



Δεν περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή πρόωρου θανάτου.

Σε μάλλον μικρό ποσοστό μειώνει την πίεση του αίματος η συστηματική μείωση του αλατιού, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα στην οποία αξιολόγησαν τις μέχρι σήμερα έρευνες για το θέμα. Η μελέτη κατέδειξε πως η μέτρια μείωση της κατανάλωσης αλατιού δεν μειώνει την πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου.

Η νέα μελέτη, που περιέλαβε τη συγκριτική αξιολόγηση επτά ερευνών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 6.500 άτομα, συμπέρανε ότι αν η μείωση της κατανάλωσης αλατιού είναι μόνο μέτρια, δεν φαίνεται να προκύπτουν οφέλη για την υγεία.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού δεν κάνει καλό στην υγεία και ότι η μείωση είναι ωφέλιμη, ιδίως για όσους έχουν υψηλή πίεση. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μια μέτρια μείωση του αλατιού δεν φέρνει κάποια ορατή ωφέλεια στην πίεση και την καρδιά.

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου συστήνουν στον γενικό πληθυσμό (και όχι μόνο σε όσους έχουν υψηλή πίεση ή καρδιοπάθεια) να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού. Για παράδειγμα, το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει απευθύνει έκκληση για μείωση της μέγιστης μέσης ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού από 6 γραμμάρια ανά ενήλικο το 2015 σε 3 γραμμάρια το 2025.


Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά η κοιλιά είναι γοητεία;



Κινδυνεύουν με προβλήματα υγείας οι γυναίκες με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 88 εκατοστά.

Σε έναν κόσμο που αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πεινάνε ποτέ και πως η περιφέρεια γοφών τους οφείλει να χωράει στο extra small νούμερο ανορεξικών προτύπων, οι extra large ανδρικές κοιλιές θεωρούνται ιδιαίτερα γοητευτικές.

Έτσι, πολλοί εύσωμοι άντρες καταναλώνουν πιάτα «γίγας» χωρίς ίχνος ενοχής, ενώ ταυτόχρονα αρκετά ρητά, «ακατάλληλα για ανηλίκους», συνδέουν τη μεγάλη ανδρική κοιλιά με καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις. Όμως τι ισχύει στην πραγματικότητα; Μήπως τα κολακευτικά σχόλια που ακούγονται κατά καιρούς για τα παραφουσκωμένα στομάχια αποτελούν εκφράσεις παρηγοριάς των αμετανόητων υποστηρικτών της dolce vita; Διότι, εξετάζοντας και την αντίθετη οπτική, κανένας άντρας με 6-pack κοιλιακών δεν παραπονέθηκε ποτέ για την έλλειψη έργων υποδομής στο ίδιο του το σώμα!

Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας. Όμως πληθώρα μελετών δείχνουν πως τα προβλήματα γίνονται ακόμη σοβαρότερα όταν το λίπος συσσωρεύεται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Μία περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 102 και 88 εκατοστά για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, σημαίνει και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, χοληστερίνης, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σε αντίθεση λοιπόν με την παρεξηγημένη περιφέρεια γοφών των γυναικών, ο κατά κύριο λόγο ανδρικός σωματότυπος «μήλο» φαίνεται να είναι ο πλέον ανησυχητικός για την υγεία. Μπορεί τα πρότυπα ομορφιάς να είναι πιο «χαλαρά» για το ανδρικό φύλο, όμως μία ισορροπημένη διατροφή και ένας σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής μόνο προνόμιο μπορεί να αποτελέσει.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...