Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Θάλαμος… αυνανισμού στη Νέα Υόρκη για την εκτόνωση του στρες


Λανσάρεται από εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή sex toys.

Το Wi Fi το γνωρίζουμε το GuyFi όμως; Η εταιρεία ερωτικών «παιχνιδιών» Hot Octopuss, είχε μια φαεινή ιδέα: να λανσάρει έναν θάλαμο, τον GuyFi μέσα στον οποίο ένας άντρας θα μπορεί να «εκτονώνει» το στρες αγγίζοντας τον εαυτό του, δηλαδή θα χαλαρώνει μέσω του αυνανισμού!

gsyadj1

Ο θάλαμος, ένας τέτοιος έχει εγκατασταθεί στις οδούς 28th St. και 5th Ave. στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει μια καρέκλα, λάπτοπ και κουρτίνα προκειμένου να προσφέρει στον εκάστοτε άντρα την κατάλληλη εχεμύθεια και διακριτικότητα ώστε να «εκτονωθούν από το στρες έπειτα από μια πιεστική ημέρα στη δουλειά», όπως λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας, Adam Lewis. «Ελπίζουμε οι κάτοικοι της πόλης να απολαύσουν τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε…», συμπλήρωσε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλιστικό: Αλλαγές, διαβουλεύσεις και αντιδράσεις επί του νομοσχεδίου


Η ΓΣΕΕ συμμετέχει στο συλλαλητήριο των επιστημονικών φορέων της Πέμπτης

Συμπαρατάσσεται στον αγώνα και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας της μαζί τους.

Την συμπαράσταση της στους επιστημονικούς φορείς εκφράζει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, στην οποία όπως αναφέρει με δεδομένο το γεγονός ότι η προωθούμενη «ασφαλιστική απορρύθμιση» θίγει πληθώρα κοινωνικών ομάδων, συμπαρατάσσεται στον αγώνα και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας της μαζί τους, ενόψει και του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Η ΓΣΕΕ, η οποία προγραμματίζει γενική απεργία για τις 4 Φεβρουαρίου, είχε προαναγγείλει στο γενικό συμβούλιο της συνομοσπονδίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα στηθεί κοινό μέτωπο αντίδρασης με όλους όσοι θίγονται από τη "λαίλαπα" του ασφαλιστικού και γενικότερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση όπως υποστηρίζει.

Η ΓΣΕΕ, κάνει γενικό κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των επιστημονικών φορέων για να ενωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας στον κοινό αγώνα κατά των προωθούμενων μέτρων, "που πλήττουν βάναυσα κοινωνία και οικονομία".

----------

Κατρούγκαλος: «Κόφτης» στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών


Τις διορθωτικές κινήσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των κλάδων, προαναγγέλλει με άρθρο στην "Αυγή", που τιτλοφορείται "Όχι πια μόνο οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι", ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος..

Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός θα υπάρχει κόφτης στο ύψος των εισφορών ώστε σε συνδυασμό με τη φορολόγηση να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια του εισοδήματος:.

“Σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν “κόφτη” στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ώστε να συνεχίσει να επιταχύνεται η αναδρομική λειτουργία του νέου συστήματος” λέει ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα 1, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, η ασφαλιστική επιβάρυνση ως ποσοστό επιβάρυνσης του δηλωθέντος εισοδήματος ήταν αντίστροφα προοδευτική: πολύ μεγαλύτερη για τα μικρά εισοδήματα, έως 10.000 Ευρώ το χρόνο, που όπως θα δούμε στη συνέχεια αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του κλάδου, ελάχιστη για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Έτσι, για την πρώτη κατηγορία η επιβάρυνση φτάνει σήμερα στο 30,21% του εισοδήματος, ενώ για όσους κερδίζουν πάνω από 60.000 Ευρώ το χρόνο είναι μόλις 5,22% και για όσους κερδίζουν πάνω από 100.000 Ευρώ ακόμη μικρότερη, 1,84%.



----------

Στις επάλξεις οι συνταξιούχοι στο Ρέθυμνο

Αντιδράσεις για τις μειωμένες συντάξεις και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.

Στις απεργιακές επάλξεις βρίσκονται οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους, τις μειωμένες συντάξεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παγίως, όπως επισημαίνουν σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους.

Στις 4 Φεβρουαρίου, συνταξιούχοι από το Ρέθυμνο θα συμμετάσχουν στην παγκρήτια κινητοποίηση που διοργανώνουν οι συνταξιούχοι της ΓΣΕΕ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο των συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου, Λευτέρη Κοτσαρίδη, θα υπάρχει δυναμική αντιπροσώπευση και σε κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στην πρωτεύουσα, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους κυβερνώντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο ζητούν τη στήριξη όλων των ομάδων εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας στον αγώνα τους, στην ουσία του οποίου έχουν εναποθέσει την ελπίδα, όπως σημειώνουν, ότι το ασφαλιστικό, οι ελλείψεις στην υγεία και η προστασία των συντάξεων θα αντιμετωπιστούν με κοινωνικά κριτήρια και αντίληψη πρόνοιας.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, τόσο του τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και του ιδιωτικού τομέα, ζητούν ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων τους, όπως επίσης, να μην τεθεί ζήτημα κατάργησης της κοινωνικής περίθαλψης, άσχετα από το μνημονιακά αιτούμενα από πλευράς των δανειστών. Όπως τονίζουν, σε αντίθετη περίπτωση, οι κινητοποιήσεις τους θα έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

----------

Το ΔΝΤ ζητά νέο "αίμα" 9 δισ. ευρώ με το ασφαλιστικό και μείωση 30% των συντάξεων


Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας και το πόσο επιθετικά πρέπει η χώρα να μειώσει τις συνταξιοδοτικές της δαπάνες, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει φθάσει στα όριά του, η οποία θα αποφέρει εξοικονόμηση ίση με το 5% του ΑΕΠ (σ.σ.: περίπου 9 δις. ευρώ). Διαφορετικά, το Ταμείο πιστεύει ότι η χώρα θα έχει λίγες πιθανότητες να επιτύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

«Καθώς η Ελλάδα δαπανά σχεδόν το 17% του ΑΕΠ για τις συντάξεις και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η φορολογία στη χώρα είναι ήδη πολύ υψηλή, αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων σχεδόν κατά το ένα τρίτο, πέρα από τις μειώσεις τους κατά περίπου 40% τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Σε μία χώρα εξουθενωμένη από τη μεγάλη οικονομική ύφεση, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό και να επιβιώσει, όπως λένε αναλυτές».

Εάν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορέσει να πείσει τους βασικούς πιστωτές , ιδιαίτερα τη Γερμανία, η πρόσφατη περίοδος σχετικής ηρεμίας στην κρίση χρέους της Ελλάδας μπορεί σύντομα να τερματισθεί, φοβούνται Έλληνες αξιωματούχοι. «Μία καταιγίδα σιγοψήνεται», δήλωσε ένας από αυτούς.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο μπορεί επίσης να λειτουργήσουν εναντίον της Ελλάδας. «Ιδιαίτερα, οι αντιδράσεις στη Γερμανία για την πολιτική ανοικτών θυρών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, μειώνουν τη δυνατότητά της να λάβει μία μη δημοφιλή θέση σε άλλα θέματα, όπως της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει νέα δάνεια για την Ελλάδα, αν οι δημοσιονομικές πολιτικές της δεν ικανοποιούν πλήρως το ΔΝΤ, δηλώνουν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

Ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιστεύει από καιρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία στους αυστηρούς κανόνες της συμμετοχής της στο ευρώ. «Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για τους συνοριακούς ελέγχους των μεταναστών και θα καλωσόριζε μία νέα συζήτηση για ένα Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) φέτος, αναφέρουν πρόσωπα που έχουν γνώση των σκέψεων του», σημειώνει η εφημερίδα.

----------

Φάμελλος: Στόχος να περιοριστούν στο 55% οι επιβαρύνσεις για τους επιστημονικούς κλάδους

Απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό ζητά η αντιπολίτευση.

«Έχουμε μία κοινή κατεύθυνση να μην αυξηθούν τα βάρη προς τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους πάνω από το 55%. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση για να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξερχόμενος, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος (Μάριο Κάτση, Κώστα Σέλτσα και Απόστολο Καραναστάση), από το ΤΕΕ ύστερα από συνάντηση εκπροσώπων του κοινοβουλίου με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για το ασφαλιστικό.

Απ’ την πλευρά της σύσσωμη η αντιπολίτευση, διά εκπροσώπων της επέκρινε τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας και ζήτησε την άμεση απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς, όπως τονίστηκε, καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα μη βιώσιμο, προκαλώντας περαιτέρω ανεργία και ύφεση και οδηγούν άμεσα σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Οι επιστημονικοί φορείς διά στόματος του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ζήτησαν συγκεκριμένες και κοστολογημένες λύσεις εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους με το υπάρχον σχέδιο, ενώ έκαναν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Αφού επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για «λαφυραγώγηση των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους», ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν. Ξέρουμε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση εξασφαλίζεται όλος ο χώρος των χαμηλά αμειβόμενων επιστημόνων και επαγγελματιών, όπου οι εισφορές είναι χαμηλότερες και οι παροχές καλύτερες, όμως μας απασχολεί το θέμα των μεγάλων επιβαρύνσεων σε περίπτωση εφαρμογής των μεγάλων συντελεστών. Για το λόγο αυτό ήδη το υπουργείο εργασίας εξετάζει το να υπάρχει ένα χαμηλό κατώφλι για τους επιστήμονες και επαγγελματίες, με χαμηλότερες εισφορές σε όσους δεν έχουν εισοδήματα, και να υπάρχει ταυτόχρονα ένα ανώτατο όριο έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται φορολογικά η ασφαλιστική εισφορά, προκειμένου να ανταποκρίνεται μόνο στις παροχές ασφάλισης και υγείας».

Ενόψει της ψήφισης ασφαλιστικού, ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικών απωλειών, καθώς, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στους σχεδιασμούς. Επιπλέον, σε σχέση με το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «προσπαθούμε με κοινωνικούς όρους να δημιουργούμε τις ελάχιστες συμφωνίες με την κοινωνία έτσι ώστε αυτό να δηλώνεται και προς τους θεσμούς».

Ενόψει της αυριανής κινητοποίησης των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων στα Προπύλαια στις 11:00, ανέφερε ότι «οι διαμαρτυρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να δηλώνουμε και στο εξωτερικό ότι δεν μπορούν να αυξηθούν υπέρμετρα οι εισφορές ή ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η βιώσιμη σύνταξη. Αυτά για εμάς είναι πλεονεκτήματα, τα χρειαζόμαστε», είπε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θετικές, όπως είπε, δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Εργασίας της Γερμανίας. «Δίνουμε μεγάλη σημασία το τι λένε οι Έλληνες πολίτες, αλλά θα είμαστε συνεπείς και στη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό. Οι κινητοποιήσεις μάς δίνουν πληροφορίες, στήριξη και νέα δεδομένα για τη διαπραγμάτευση».

Ζητώντας κατηγορηματικά την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα δεν έχει προοπτική για το ασφαλιστικό σύστημα, για την πορεία της χώρας και την ανάπτυξή της». Όπως είπε «η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει προσεκτικά όλους όσοι θα κληθούν να "πληρώσουν το μάρμαρο", αλλά και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης» και επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για τη δημιουργία τριών ταμείων και την ενδεχόμενη δημιουργία ενός τέταρτου, η οποία πρόκειται να εξειδικευτεί και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα τις προσεχείς ημέρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, σχετικά με το σχέδιο που έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δήλωσε: «Αυξάνει το βάρος στην πραγματική οικονομία, οδηγεί νομοτελειακά σε περικοπές συντάξεων πριν από το 2018 και για τους νέους συνταξιούχος σταδιακά νωρίτερα. Είναι μη δίκαιο, μη βιώσιμο και τελικά αναποτελεσματικό και θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία», ενώ εκτίμησε ότι είναι ήπιο σε σχέση με αυτό που η κυβέρνηση θα καταθέσει τελικά στη Βουλή προς ψήφιση.

«Λέμε όχι στις μειώσεις συντάξεων, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ποινικοποίηση του σοβαρού και συνεπούς επαγγελματία, μικρού επιχειρηματία και εμπόρου», δήλωσε εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξης η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και των φορέων της κοινωνίας. «Η λύση για το ασφαλιστικό θέλει διάλογο, αναλογιστικές μελέτες, σοβαρότητα και ευθύνη από όλους», είπε.

Για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Εκφράσαμε τη διαφωνία μας τόσο με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και με τη στάση παζαρέματος που η πλειοψηφία των επιστημονικών συλλόγων έχει αποφασίσει με την κυβέρνηση», ανέφερε, προσκαλώντας σε λαϊκό ξεσηκωμό προκειμένου να μην έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις πορείες, τη χαρακτήρισε «ως ανέκδοτο, το οποίο επαναλαμβάνεται».

«Το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση δεν είναι ασφαλιστικό. Είναι ταυτοχρόνως και φορολογικό. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τιμωρεί τους σωστούς επαγγελματίες», ενώ καταδικάζει το επιχειρείν των νέων ανθρώπων δήλωσε η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων.

Να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο πριν βρεθεί προ εκπλήξεων, ζήτησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδας Νίκος Νικολόπουλος, ενώ δεδομένη είναι, όπως ο ίδιος δήλωσε, η καταψήφιση τόσο του ασφαλιστικού όσο και του επερχόμενου αγροτικού νομοσχεδίου από τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11 π.μ. απεύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Επίσης ζήτηση την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την εξ αρχής συζήτηση επ΄ αυτού. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως υπεύθυνους του εκπροσώπους του κοινοβουλίου όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επιστημόνων και των επαγγελματιών της χώρας, αναμένοντας να δώσουν τη μάχη στη βουλή, καθώς, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η χώρα χωρίς επιστήμονες. Τέλος, αναμένει από το υπουργείο να γίνει συζήτηση με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, προκειμένου «να δουν όλοι εάν τελικά βγαίνει ο λογαριασμός», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν 29 βουλευτές και 10 εκπρόσωποι συναδέλφων τους από όλα τα κόμματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ναυάγιο» για το ΕΣΡ - Φέρνει ρύθμιση η κυβέρνηση


Νομοθετική ρύθμιση φέρνει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του ΕΣΡ, μετά το «ναυάγιο» της συγκρότησης του από τη διάσκεψη των προέδρων, προκειμένου να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του προέδρου της Βουλής αμέσως μετά το τέλος της άκαρπης ψηφοφορίας. «Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει σχετική ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Το Μαξίμου θέλει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν από την αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές, καθώς όπως λένε, είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Παράλληλα, επιμένει για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτό τον αριθμό μπορεί να αντέξει η ελληνική αγορά, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν σε θεματικά κανάλια.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Η πρόταση του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα προχωρούσε τις σχετικές διαδικασίες δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5, καθώς την υπερψήφισαν μόνον οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν 7 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή, ενώ παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Η κυβέρνηση εργάζεται μονίμως και διαρκώς για ευρύτερες συναινέσεις», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως τα υπάρχοντα σχήματα στο τηλεοπτικό τοπίο δεν είναι βιώσιμα.

Έντονες αντιπαραθέσεις

Κριτική άσκησε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ που επεσήμανε πως για το κόμμα του αποτελεί θέμα αρχής η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Να δώσει στη δημοσιότητα την αλληλογραφία του με τις Βρυξέλλες, αλλά και την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, κάλεσε τον Νίκο Παππά, ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης μίλησε για «παζάρι» διαπραγματεύσεων στο παρασκήνιο.

Την πρόταση να ψηφίζει η Βουλή τον αριθμό των αδειών με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, διατύπωσε από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς.

«Δεν τιμά κανένα η παρούσα κατάσταση. Με κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική άδεια. Τι μήνυμα θα στείλουμε; Ότι νομιμοποιούμε ένα καθεστώς χωρίς ποτέ οι ιδιοκτήτες καναλιών να έχουν πληρώσει για τις άδειες. Το αφήνουμε στο διηνεκές χωρίς να έχουν πληρώσει;», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στα σχόλια που ακούστηκαν.

Η πρόταση Βούτση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε παρουσιάσει την εισήγηση του με τα 9 πρόσωπα που θα συγκροτούσαν το νέο ΕΣΡ και τα οποία ήταν:

Πρόεδρος: Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος

Μέλη: Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Πλειός και η Δήμητρα Παπαδοπούλου που ήταν μέλος του προηγούμενου ΕΣΡ καθώς και οι δημοσιογράφοι, Φανή Πετραλιά, Γιάννης Τζανετάκος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Όμηρος" των αγροτών στην Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης


Σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας από τους αγρότες στο κτίριο της πρώην νομαρχίας της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης στην Κομοτηνή, παραμένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Περισσότεροι από 2.000 αγρότες είναι αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο και περιμένουν την έξοδο του υπουργού. Έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί του αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Δείτε το βίντεο από το Star



---------

Επιμένουν οι αγρότες στην Κομοτηνή - Αυξάνεται η αστυνομική δύναμη στο κτίριο της Περιφέρειας


Ενισχύσεις ζήτησε η αστυνομική δύναμη έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή μετά την απόπειρα των αγροτών να εισέλθουν για να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου που παραμένει "εγκλωβισμένος" για περισσότερες από 14 ώρες.

Παρουσία εισαγγελέα, κλήθηκαν οι αστυνομικές ενισχύσεις για να κρατήσουν τους διαδηλωτές εκτός του κτιρίου και να γίνει προσπάθεια να αποχωρήσει ο κ. Αποστόλου. Ωστόσο οι αγρότες καίνε λάστιχα έξω από το κτίριο της Περιφέρειας και με δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι δεν είναι διατεθιμένοι να φύγουν αν πρώτα δεν συναντήσουν τον υπουργό.

---------

Αποχωρούν οι αγρότες - Τέλος η ομηρία για τον Αποστόλου


Έληξε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης η ομηρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου από αγρότες στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης.

Νωρίτερα, Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπη και ζητούσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των αγροτών και διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή.

Στην πρώην νομαρχία Ροδόπης αργά το απόγευμα της Τετάρτης κλήθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη, η οποία και ζήτησε από τους αγρότες να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου.

"Η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών" δήλωσαν οι αγρότες μετά την αποχώρησή τους.

Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρή 34χρονη μετά από βαρύ κρυολόγημα


Θα εξεταστεί αν η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή από τον μεταλλαγμένο ιό της γρίπης.

Την τελευταία της πνοή άφησε, σήμερα τις πρωινές ώρες, 34χρονη, στον Κουτσουρά Λασιθίου, έπειτα από ένα βαρύ κρυολόγημα που την ταλαιπωρούσε το τελευταίο διάστημα.

Η γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν επισκέφθηκε γιατρό, επιλέγοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Το πρωί η κατάσταση της επιδεινώθηκε και ο σύζυγος της κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο έσπευσε στο σπίτι τους, ωστόσο ήταν ήδη αργά και η γυναίκα μεταφέρθηκε νεκρή στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Στη συνέχεια, η σορός της μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου αναμένεται να γίνει νεκροψία- νεκροτομή για τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αν η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή από τον μεταλλαγμένο ιό της γρίπης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σκληρή εκδίκηση του απατημένου συντρόφου


Ένας άνδρας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο, όταν αποφάσισε να ταπεινώσει τη σύντροφό του, αναγκάζοντάς την να περπατήσει γυμνή στο δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να την τιμωρήσει επειδή την έπιασε να ανταλλάσσει «ερωτικά» μηνύματα με άλλους άνδρες.

Ο άνδρας, μάλιστα, αποφάσισε να καταγράψει σε βίντεο τη... γυμνή πορεία της, προκαλώντας την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την αυθεντικότητά του.

Καθώς η γυναίκα περπατά στο δρόμο, με την πετσέτα τυλιγμένη γύρω της, ο άνδρας της φωνάζει στα ισπανικά: «Βγάλε την πετσέτα, συνεργάσου σκύλα, δείξε ποια είσαι, τόσο όμορφη και τόσο καταπληκτική. Έλα, πάμε, πες γεια στην κάμερα και εξήγησε γιατί το κάνεις όλο αυτό. Βγάλε την πετσέτα και πλήρωσε το τίμημα της ντροπής που νιώθω εγώ, που σου είπα πόσο όμορφη ήσουν και πως ήθελα να κάνω μαζί σου οικογένεια, ενώ εσύ μιλούσες με άλλους επτά άνδρες».

«Όχι για να κάνω σεξ μαζί τους», απαντά η γυναίκα, κάτι που εξοργίζει τον άνδρα ακόμα περισσότερο. «Α, όχι για σεξ. Αλλά συζητούσες για φιλιά με "αγάπη" και "μωρό μου" και τις φωτογραφίες», συνεχίζει εκείνος. «Βγάλε την πετσέτα, να δουν οι άνδρες με τους οποίους μιλούσες αν αξίζεις τον κόπο… να μιλάς με επτά άνδρες ενώ εγώ ήμουν μαζί σου…»

Τότε της τραβά την πετσέτα κι εκείνη μένει ολόγυμνη, μόνο τις μπότες της, να προσπαθεί να κρυφτεί ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και να καλυφθεί με την κουκούλα μιας μηχανής.

Καθώς εκείνη στέκεται τυλιγμένη με την κουκούλα, ο άνδρας συνεχίζει να της φωνάζει: «Τώρα μάλιστα, να τι αξίζεις. Πραγματικά νομίζεις πως θα μείνω μαζί σου, ενώ ανταλλάσσεις γυμνές φωτογραφίες, σκύλα;»

Η γυναίκα ζητά πίσω την πετσέτα κι εκείνος αρνείται, λέγοντας «αυτό σου αξίζει».

Να σημειωθεί, πως δεν είναι σαφές σε ποια περιοχή της Νέας Υόρκης καταγράφηκε το περιστατικό, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για το Χάρλεμ.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν οι μετακλητοί στην κυβέρνηση, λέει ο Βερναρδάκης


Στοιχεία για τους μετακλητούς υπαλλήλους στον κρατικό μηχανισμό έδωσε χτες ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης, δίνοντας σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση για την κόντρα σχετικά με τον διορισμό συνεργατών σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες όπου παρουσίασε τις καινοτομίες του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στην κυβέρνηση (σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων) έχει μειωθεί, καθώς στα τέλη του 2014 ήταν 649, ενώ σήμερα είναι 618 υπάλληλοι.

Παράλληλα τόνισε ότι ο αριθμός των μετακλητών, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής καθώς και των μελών του Κοινοβουλίου, αγγίζει τους 1.900 εργαζόμενους. Σημείωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού τους με την εισαγωγή οργανογραμμάτων σε όλες τις δομές του Δημοσίου και στα γραφεία των υπουργών.

Αναφερόμενος στις καινοτομίες του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο το βράδυ, επισήμανε: την επιλογή γενικών γραμματέων από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι πολιτικά στελέχη της επιλογής του υπουργού αλλά προσοντούχα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που θα επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ουσιαστικά οι γενικοί γραμματείς θα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης. Θα έχουν τετραετή θητεία και θα επιλεγούν μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας των σημερινών γενικών και ειδικών γραμματέων.

Από επιτροπή

Στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών θα μπορούν να εγγραφούν περίπου 45.000 προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Από το Εθνικό Μητρώο θα επιλέγονται οι επικεφαλής των ΝΠΔΔ, οι οποίοι θα είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ μόνο για τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Η επιλογή θα γίνεται από 7μελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και των κοινωνικών φορέων όπου θα αποφασίζουν με βάση τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και συνέντευξης.

Σχολιάζοντας τον διορισμό μελών της οικογένειας του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου στο Γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση. Σημείωσε ότι η επιλογή μετακλητών υπαλλήλων δεν είναι διορισμοί στο Δημόσιο, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποχωρούν με τη λήξη της θητείας των κυβερνητικών στελεχών που τους έχουν επιλέξει.

Τόνισε δε ότι η επιλογή στελεχών από πολιτικά πρόσωπα είναι συνήθης πρακτική σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και διερωτήθηκε «ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμβούλους της επιλογής του προέδρου των ΗΠΑ; Η Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα επιλογής συνεργατών; Αμφισβητείται αυτό το δικαίωμα στη χώρα μας; Δεν έχουμε βιομηχανία παραγωγής μετακλητών αλλά προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αλλάξει την ατζέντα. Είναι εύκολη η πολιτική σπέκουλα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση αλλά και σε δημοσιεύματα που καταγράφουν διπλασιασμό των μετακλητών από τον Σεπτέμβριο του 2015 όπου ήταν 957, μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους που ο αριθμός τους έφτασε τους 1.901 εργαζόμενους. «Το στοιχείο είναι ακριβές. Μόνο που δεν υπολογίστηκε ότι στην καταγραφή του Σεπτεμβρίου πριν από τις εκλογές είχαν παραιτηθεί μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές και οι μετακλητοί υπάλληλοι που είχαν στα γραφεία τους. Αρα δεν έχουμε διπλασιασμό των μετακλητών υπαλλήλων» είπε ο κ. Βερναρδάκης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Μετωπική κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Πόλεμος... δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των μετακλητών διαδραματίστηκε χτες υπό τη σκιά της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη. Σε μία σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα ξεκαθαρίζει ότι:

Είναι ψέμα πως αυξήθηκαν οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ο συνολικός αριθμός της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν 1.173 και σήμερα είναι 618 μετακλητοί.
Χαρακτηρίζεται επιτομή του λαϊκισμού ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι στα πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης διορίζονται πολιτικοί «φίλοι» της κυβέρνησης. «Ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη με ποια διαδικασία διορίστηκε στο γραφείο του; Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να κρατήσει τους συμβούλους του κ. Σαμαρά; Ο Ομπάμα του Μπους; Ας μας το πουν!?», σημειώνει η ανακοίνωση.
Με το πρόσφατο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, μειώθηκαν οι αποδοχές όλων των υπηρετούντων σε πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης.
Το Μ. Μαξίμου κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι ως υπουργός «με μια απλή διάταξη νόμου, καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης και προχώρησε στον ορισμό καινούργιων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης».
Είχε προηγηθεί επίθεση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος έκανε λόγο για «έφοδο κατάληψης του κράτους»: «Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του κράτους. Παντού "σύντροφοι", συγγενείς και φίλοι της εξουσίας», τόνισε σε δήλωσή του.

Από τον χώρο της αντιπολίτευσης, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έστρεψαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης. «Πιστός στην εντολή του "διορίστε, διορίστε, διορίστε", ο κ. Τσίπρας έβαλε και την υπογραφή του στον διορισμό του αδελφού του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ... Τελικά έχει δίκιο ο Αρκάς: Ο επόμενος διαγωνισμός για προσλήψεις θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο», αναφέρει το Ποτάμι.

Ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για «στήσιμο ενός κομματικού κράτους» και «λυπηρή τακτική για την Αριστερά». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης σχολιάζοντας: «Αν διορισμούς θεωρούν τους μετακλητούς υπαλλήλους, οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν είναι διορισμένοι. Είναι υπάλληλοι που βοηθούν στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου όσο παραμένει ο υπουργός, αυτός ο οποίος τους κάλεσε ως μετακλητούς».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση του ΣτΕ για την Ελληνικός Χρυσός - Τι απαντά το υπουργείο


Υπέρ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός αποφάσισε το ΣτΕ

Άκυρη η απόφαση του Π. Σκουρλέτη που είχε ανακαλέσει τις άδειες για το έργο στις Σκουριές.

Άκυρη με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ,σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, βάσει της οποίας, τον περασμένο Αύγουστο ,ανακλήθηκαν οι τεχνικές μελέτες του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Δημοσιεύθηκαν , σήμερα, οι αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί αιτήσεων ακυρώσεως της ανώνυμης εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής (και λοιπών σωματείων εργαζομένων) κατά της επίμαχης απόφασης του Υπουργού .

Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων αποφάνθηκε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστές επικαλούμενοι παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για το ίδιο θέμα , κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγει δεδικασμένο που δεσμεύει το δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη απόφαση, που φέρει ημερομηνία έκδοσης Αύγουστος του 2015, οι σύμβουλοι επικρατείας ανέπεμπαν στη Διοίκηση τον καθορισμό εκ νέου των όρων λειτουργίας των Ορυχείων, προκειμένου να βρεθεί ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ειδικότερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει:

Με την απόφαση 217 /2016 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση της ανώνυμης εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και ακυρώθηκε η απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19.8.2015 του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, με την απόφαση του Δικαστηρίου έγιναν δεκτά, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«2. Επειδή, με την αίτηση αυτή, η οποία εισήχθη προς συζήτηση ενώπιον της Ολομελείας με την από 1.9.2015 πράξη του Προεδρεύοντος Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω σπουδαιότητος, ζητείται η ακύρωση (α) της απόφασης ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/ 1854/19.8.2015 του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ανεκλήθησαν: (i) η απόφαση Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10.2.2012, που υπογράφει, με εντολή Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του Υπουργείου, περί της εγκρίσεως της τεχνικής μελέτης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της αιτούσης, ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», στον Δήμο Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, (ii) η απόφαση Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/ 5159ΠΕ/10.2.2012 της ίδιας Αρχής, περί της εγκρίσεως της τεχνικής μελέτης εκμετάλλευσης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδος» του ανωτέρω έργου, εκτός από το τμήμα αυτής που αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων, καθώς και στη λειτουργία των υφισταμένων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού μικτών θειούχων – μεταλλευμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδας του Δήμου Αριστοτέλη, και (iii) οι αποφάσεις της ιδίας Αρχής Δ8-Α/Φ.7.49.13/ 4005/665/12.4.2013 ("Έγκριση Προσαρτήματος 4: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΚΟΥΡΙΩΝ» της Τεχνικής Μελέτης του [ανωτέρω] υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών»"), Δ8-Α/Φ.7.49.13/23577πε/ 4349πε/16.1.2014 ("Έγκριση Συμπληρωματικής Τεχνικής Μελέτης Βοηθητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών Εξυπηρέτησης των Εργασιών της Περιόδου Προπαρασκευής του [ως άνω] υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών»"), Δ8-Α/Φ.7.49.13/13285/3315/ 17.9.2014 ("Έγκριση Προσαρτήματος 3: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΚΟΥΡΙΩΝ – ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ» της Τεχνικής Μελέτης του [ιδίου] υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών»") και Δ8-Α/Φ.7.49.13/22849/4170/20.12.2013 ("Έγκριση Προσαρτήματος 4: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ» του [προμνησθέντος] υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας»"), «καθώς», κατά τα επί λέξει αναφερόμενα στην ανωτέρω πρώτη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, «και κάθε άλλη έγκριση ή άδεια, η οποία ερείδεται επί των ανακαλούμενων αποφάσεων». Ζητείται, επίσης, η ακύρωση (β) του εγγράφου 12237/20.8.2015 της Προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων προς την αιτούσα εταιρεία, με το οποίο διατάσσεται η άμεση διακοπή όλων των εργασιών που αναφέρονται και προβλέπονται στις μελέτες, οι εγκριτικές αποφάσεις των οποίων ανακαλούνται, κατά τα προεκτεθέντα, εν όλω ή εν μέρει με την πρώτη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, καθώς και κάθε άλλη εργασία αναφερομένη ή προβλεπομένη σε εγκριτική πράξη ή άδεια ερειδομένη επί των ανακαλουμένων με την πρώτη προσβαλλομένη απόφαση πράξεων, (γ) της πράξης ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/ 180129/2486/24.8.2015 του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, με την οποία, και προκειμένου να προβεί η εν λόγω Υπηρεσία στις απαραίτητες ενέργειες της αρμοδιότητός της για τον καθορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από την αιτούσα για την εφαρμογή της πρώτης προσβαλλομένης, «διευκρινίζεται» το περιεχόμενο της ένδικης ανακλητικής υπουργικής αποφάσεως και ορίζεται ειδικότερα ότι «από τον συνδυασμό των παραγράφων 2 και 3 του αποφασιστικού της εν λόγω απόφασης, προκύπτει σαφώς ότι οι εργασίες απόθεσης των τελικών αποβλήτων εμπλουτισμού του τέλματος Ολυμπιάδας – οι οποίες εξαιρούνται της ανάκλησης – είναι επιτρεπτό να συνεχίζονται στο τμήμα της Εγκατάστασης Απόθεσης Αποβλήτων Κοκκινόλακκα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και λοιπών εγκρίσεων», καλείται δε περαιτέρω η Υπηρεσία «για τις ενέργειές [της] προς έλεγχο της εφαρμογής της [πρώτης προσβαλλομένης ανακλητικής υπουργικής αποφάσεως], με επί τόπου μετάβαση στελεχών της», (δ) του εγγράφου ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/180203/2491/25.8.2015 του ιδίου Υπουργού με το οποίο αφ’ ενός καλείται η αιτούσα εταιρεία να εφαρμόσει τα οριζόμενα στην πρώτη προσβαλλομένη ανακλητική απόφαση καθώς και τα εκδοθέντα σε εφαρμογή αυτής έγγραφα του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων και επισημαίνεται ότι «οι απορρέουσες από τον Μεταλλευτικό Κώδικα και την [κυρωθείσα με το άρθρο 52 του ν. 3220/2004] σύμβαση, υποχρεώσεις [της αιτούσης], ως προς τα υπόλοιπα έργα και κάθε εργασία που δεν επηρεάζεται από την [ένδικη ανακλητική] απόφαση του Υπουργού, εξακολουθούν να υφίστανται στο ακέραιο». Με το ως άνω προσβαλλόμενο από 25.8.2015 έγγραφο του Υπουργού δηλώνεται αφ’ ετέρου ότι το Ελληνικό Δημόσιο «εμμένει ιδίως στις εκ της [ως άνω] Συμβάσεως και του Μεταλλευτικού Κώδικα αξιώσεις του για την εκμετάλλευση και κάθετη αξιοποίηση των μεταλλείων, με την πιστή εφαρμογή κάθε τεθέντος προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος όρου των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων καθώς και στην απαίτηση της Πολιτείας για τη συμμόρφωση και τήρηση από την [αιτούσα εταιρεία] των υποχρεώσεών της για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, των μεταλλείων και των εν γένει μεταλλευτικών και άλλων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την μεταλλευτική νομοθεσία και την αντίστοιχη ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών και λοιπές εν γένει διοικητικές πράξεις ή άδειες».

Επειδή, μετά ταύτα εκδόθηκαν οι αναφερόμενες στην δεύτερη σκέψη τέσσερις προσβαλλόμενες πράξεις, από τις οποίες έχει εκτελεστό χαρακτήρα η πρώτη, ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/ 177642/1854/19.8.2015 απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε με την τρίτη προσβαλλόμενη απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/180129/2486/24.8.2015 της ιδίας Αρχής. Η πράξη αυτή, με την οποία, κατ’ επίκληση των άρθρων 4 και 101 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, ανακαλούνται οι προμνησθείσες Δ8-Α/Φ.7.49.13/ 2809/349/10.2.2012 και Δ8-Α/Φ.7.49.13/ 30258ΠΕ/ 5159ΠΕ/10.2.2012 αποφάσεις περί εγκρίσεως των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας αντιστοίχως (καθώς και οι λοιπές αναφερόμενες στην εν λόγω ανακλητική απόφαση εγκριτικές πράξεις και άδειες, ανωτέρω σκέψη 2), παραδεκτώς από απόψεως δικαιοδοσίας και αρμοδιότητος, κατά τα εκτιθέμενα στην σκέψη 4, αλλά και με έννομο συμφέρον και παραδεκτώς κατά τα λοιπά προσβάλλεται με την κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντιθέτως, απαραδέκτως στρέφεται η αιτούσα εταιρεία με την κρινόμενη αίτηση κατά του υπ’ αριθμ. 12237/20.8.2015 δεύτερου προσβαλλόμενου εγγράφου της Προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων προς την αιτούσα εταιρεία, το οποίο, ως πράξη εκτελέσεως της πρώτης προσβαλλομένης ανακλητικής υπουργικής απόφασης, στερείται εκτελεστού χαρακτήρος. Απαραδέκτως πλήττεται εξ άλλου και το επίσης στερούμενο εκτελεστού χαρακτήρος τέταρτο προσβαλλόμενο ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/ 180203/2491/25.8.2015 έγγραφο του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο εκφράζονται οι απόψεις της Διοίκησης εν σχέσει με τις υποχρεώσεις της αιτούσης και τις αξιώσεις του Δημοσίου στη συνέχεια της επίδικης ανάκλησης.

9. Επειδή, με έννομο συμφέρον παρεμβαίνουν υπέρ του κύρους της παραδεκτώς

προσβαλλομένης υπουργικής αποφάσεως, με αυτοτελή δικόγραφα, ο Δήμος Αριστοτέλη στα διοικητικά όρια του οποίου εμπίπτει η επίμαχη μεταλλευτική δραστηριότητα, και ο όμορος αυτού Δήμος Βόλβης, οι οποίοι επικαλούνται τον κίνδυνο υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής (βλ. ΣτΕ 3191/2015 7μ.). Παρεμβαίνουν επίσης με το από 9.9.2015 κοινό δικόγραφο ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μ. Π… και άλλοι οκτώ σύλλογοι και σωματεία. Από τους εν λόγω παρεμβαίνοντες, οι Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μ. Π…, Πολιτιστικός Σύλλογος Μ. Π…, Σύλλογος Γυναικών Μ. Π… και Σύλλογος Επαγγελματιών … δεν νομιμοποίησαν τον δικηγόρο που υπογράφει το δικόγραφο της παρεμβάσεως με έναν από τους προβλεπομένους στο νόμο (άρθρο 27 κωδ. π.δ/τος 18/1989, Α΄ 8) τρόπους. Συνεπώς, η παρέμβαση είναι απορριπτέα ως προς αυτούς. Είναι δε η ασκηθείσα παρέμβαση απορριπτέα ως απαράδεκτη και κατά το μέρος που ασκείται από τους Αλιευτικό Σύλλογο Δ. Α… Πολιτιστικό Σύλλογο Ι…, Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. …, οι οποίοι δεν προσκόμισαν στο Δικαστήριο αντίγραφα των καταστατικών τους προκειμένου να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί τους ότι το έννομο συμφέρον τους για την άσκηση της παρεμβάσεως θεμελιώνεται στους καταστατικούς σκοπούς τους (πρβλ. ΣτΕ 3568/2015). Αντιθέτως, με έννομο συμφέρον παρεμβαίνουν ο Σύλλογος Φ. Π…, ο οποίος έχει ως καταστατικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Ι… που επιδιώκει κατά το καταστατικό του τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των πολιτών, παραδεκτώς δε ομοδικούν οι εν λόγω παρεμβαίνοντες, ισχυριζόμενοι ότι η επίμαχη επένδυση θα επιφέρει σημαντικές και μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και θα πλήξει την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής (βλ. ΣτΕ 3116/2015 7μ.).

Επειδή, κατά τα αναλυτικώς εκτιθέμενα στην σκέψη 10, με την μόνη παραδεκτώς προσβαλλόμενη ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/ 1854/19.8.2015 υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την τρίτη προσβαλλομένη, ανεκλήθησαν οι προμνησθείσες Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/ 10.2.2012 και Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/ 5159ΠΕ/10.2.2012 αποφάσεις περί εγκρίσεως των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας αντιστοίχως (καθώς και οι λοιπές αναφερόμενες στην εν λόγω ανακλητική απόφαση εγκριτικές πράξεις και άδειες) αφ’ ενός διότι η αιτούσα εταιρεία δεν υπέβαλε στην αρμόδια Υπηρεσία προς έγκριση, εντός της ταχθείσης προθεσμίας των τριών ετών, την τεχνική μελέτη της μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου, κατά τα προβλεπόμενα στους όρους Β.6.2 και Γ.3 της ανωτέρω Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10.2.2012 αποφάσεως (έγκριση της τεχνικής μελέτης του υποέργου Σκουριών) και Β.9.2 και Γ.3 της ως άνω Δ8-Α/Φ.7.49.13/ 30258ΠΕ/5159ΠΕ/10.2.2012 αποφάσεως (έγκριση της τεχνικής μελέτης του υποέργου Ολυμπιάδας), εφ’ όσον η υποβληθείσα με την με αρ. πρωτ. 23506/22.12.2014 αίτηση, μελέτη (Προσάρτημα με αριθμούς 5 και 6, αντιστοίχως) επεστράφη στην αιτούσα με την πράξη ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/οικ. 175135/1047/ 28.4.2015 του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εχώρησε η επίδικη ανάκληση αφ’ ετέρου για τον λόγο ότι η αιτούσα, κατά παράβαση των όρων Β.6.α και Β.9.α, αντιστοίχως, των ανωτέρω δύο εγκριτικών αποφάσεων, δεν διενήργησε δοκιμές σε ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου, προκειμένου να διαπιστωθεί η εφαρμοσιμότητα, η προσφορότητα και τα αποτελέσματα της επιλεγείσης με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (βλ. σκέψη 5) πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης.

Επειδή, το πρώτο σκέλος της αιτιολογίας της προσβαλλομένης πράξεως (περί της μη υποβολής, εκ μέρους της αιτούσης, της τεχνικής μελέτης της μεταλλουργικής μονάδας, ως προσαρτήματος των προμνησθεισών εγκριτικών αποφάσεων των μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας) δεν είναι νόμιμο, όπως βασίμως προβάλλεται με την κρινόμενη αίτηση, εφ’ όσον με την απόφαση 3191/2015 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε, εν συνεχεία, ως αορίστως και πλημμελώς αιτιολογημένη, κατά τα προαναφερθέντα (σκέψη 11), η υπουργική απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/οικ. 175135/1047/28.4.2015, με την οποία είχε επιστραφεί στην αιτούσα η υποβληθείσα στις 22.12.2014 μελέτη προσαρτήματος, η δε ακύρωση ανατρέχει στον χρόνο εκδόσεως της εν λόγω υπουργικής αποφάσεως (πρβλ. ΣτΕ 5452/2012). Ούτε ευρίσκει, εξ άλλου, η προσβαλλόμενη πράξη νόμιμο έρεισμα στο έτερο αιτιολογικό σκέλος της, περί της μη διενεργείας δοκιμών «επί τόπου του έργου» για να διαπιστωθεί η εφαρμοσιμότητα της επιλεγείσης μεθόδου μεταλλουργίας. Και τούτο διότι, κατά τα ήδη εκτεθέντα, με την ως άνω 3191/2015 ακυρωτική απόφαση έγιναν, εν σχέσει με τις επίμαχες δοκιμές, δεκτά και τα εξής: «μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου … είτε έχουν αποδεδειγμένως παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά …». Η κρίση αυτή του Δικαστηρίου, η οποία περιέχεται στην προαναφερομένη 3191/2015 απόφασή του, εκδοθείσα επί αιτήσεως ακυρώσεως της ήδη αιτούσης εταιρείας κατά πράξεως του αυτού Υπουργού (πρβλ. ΣτΕ 2189/1982, 2568/1981), παράγει δεδικασμένο, που δεσμεύει το Δικαστήριο και κατά την εκδίκαση της παρούσης αιτήσεως, στην οποία επίσης τίθενται τα κριθέντα με την 3191/2015 ακυρωτική απόφαση διοικητικής φύσεως ζητήματα (πρβλ. ΣτΕ 2167/2008, 300/2002, Ολομ. 2939/2000), α) της εννοίας του κρίσιμου όρου της εγκρίσεως των τεχνικών μελετών των υποέργων του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», με τον οποίο [όρο] προβλέπεται «να εκτελεσθεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα, επί τόπου του έργου», και των συναφών υποχρεώσεων της αιτούσης, ως φορέως εκμετάλλευσης του ανωτέρω έργου, ειδικώς ως προς την εκτέλεση των προβλεπομένων δοκιμών «επί τόπου του έργου», και β) του ανεπιτρέπτου της απορρίψεως δοκιμών για μόνο το λόγο ότι δεν διενεργήθηκαν «επί τόπου» του έργου. Δεν μπορεί εξ άλλου να θεωρηθεί η κρίση αυτή του Δικαστηρίου ως πλεοναστική – και, ως εκ τούτου, μη δεσμευτική, κατά την έννοια του άρθρου 50 παρ. 5 του π.δ/τος 18/1989 - διότι δεν εκφέρεται ως εκ περισσού (πρβλ. ΣτΕ 880/1995, 2649/1976), αλλά προσδιορίζει το περιεχόμενο των μετά την ακύρωση και σε συμμόρφωση προς την 3191/2015 ακυρωτική απόφαση ενεργειών της Αρχής, η οποία, επιλαμβανομένη της υποθέσεως προς νέα νόμιμη κρίση, δεν δύναται, εν όψει των γενομένων δεκτών από το Δικαστήριο, να απορρίψει την υποβληθείσα από την αιτούσα κοινή μελέτη προσαρτήματος («Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής

Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου», ως προσάρτημα 5 και 6 των αποφάσεων περί εγκρίσεως των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας, αντιστοίχως) για μόνο το λόγο ότι στηρίζεται σε πορίσματα δοκιμών, οι οποίες δεν διενεργήθηκαν «επί τόπου» του έργου. Εν προκειμένω, όμως, η Διοίκηση, υπολαμβάνουσα ότι, κατά την έννοια των κρίσιμων όρων των εγκριτικών πράξεων των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας, επιβάλλεται η απόρριψη των δοκιμών που πραγματοποίησε ο φορέας εκμετάλλευσης, για μόνο το λόγο ότι δεν διενεργήθηκαν «επί τόπου» του έργου, προέβη, με το επίμαχο δεύτερο αιτιολογικό σκέλος της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, στην ανάκληση των ως άνω εγκριτικών πράξεων Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/ 349/ 10.2.2012 και Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/ 5159ΠΕ/10.2.2012 (καθώς και των λοιπών αναφερομένων στην προσβαλλόμενη πράξη, εγκριτικών πράξεων και αδειών), για μόνο το λόγο ότι η αιτούσα, θεωρώντας ότι υπείχε την υποχρέωση να πραγματοποιήσει ημιβιομηχανικές δοκιμές σε επιτόπια μεταλλεύματα (και όχι σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου), δεν διενήργησε εντός των προβλεπομένων προθεσμιών επιτόπιες ημιβιομηχανικές δοκιμές. Είναι, συνεπώς, βάσιμος και ο προβαλλόμενος λόγος ακυρώσεως περί παραβιάσεως του δεδικασμένου που απορρέει από την απόφαση 3191/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας Γ. Τσιμέκας και Κων. Κουσούλης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η επίμαχη κρίση που περιέχεται στην ανωτέρω 3191/2015 ακυρωτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία «μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου … είτε έχουν αποδεδειγμένως παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά …», δεν παράγει δεδικασμένο που δεσμεύει το Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της παρούσης αιτήσεως. Τούτο δε, διότι, η κρίση αυτή δεν συνιστά κριθέν διοικητικής φύσεως ζήτημα, το οποίο αποτελεί αναγκαίο έρεισμα του διατακτικού της ανωτέρω ακυρωτικής δικαστικής αποφάσεως, καθόσον, όπως προκύπτει από την εν λόγω απόφαση (σκ. 16), με την κρίση αυτή απορρίφθηκαν πλεοναστικώς, ως αβάσιμοι, ισχυρισμοί του Δημοσίου - ότι ούτε επί τόπου δοκιμές έγιναν ούτε επί τόπου δείγματα παρήχθησαν - οι οποίοι είχαν προηγουμένως απορριφθεί ως απαράδεκτοι λόγω προβολής τους με το μετά τη συζήτηση κατατεθέν υπόμνημα. Επομένως, κατά τη γνώμη αυτή, δεν συντρέχει δεδικασμένο ως προς την ανωτέρω κρίση και είναι απορριπτέος ο περί του αντιθέτου προβαλλόμενος λόγος ακυρώσεως.

Επειδή, κατόπιν των ανωτέρω, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και να ακυρωθεί η απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/ 1854/ 19.8.2015 του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/ 180129/2486/24.8.2015 της ιδίας Αρχής. Πρέπει δε αντιστοίχως να απορριφθούν και οι ασκηθείσες παραδεκτώς παρεμβάσεις (βλ. σκέψη 9)».

Με την απόφαση 218/2016 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργήθηκε η δίκη επί της αιτήσεως ακυρώσεως του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και λοιπών κατά της αποφάσεως ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/ 19.8.2015 του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την ακύρωση της πράξεως αυτής με την απόφαση 217/2016 της Ολομελείας του Δικαστηρίου επί αιτήσεως ακυρώσεως της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.».

-----------

Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΣτΕ


«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν, άλλωστε, αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την υπ' αριθ. 217/2016 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακύρωσε τις πράξεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο: «Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ' αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε' Τμήματος, με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28.4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη διοίκηση για νέα κρίση».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες ομάδες προσανατολισμού επιλέγουν οι μαθητές


Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Ανθρωπιστικές και θετικές σπουδές είναι οι δυο ομάδες προσανατολισμού που επιλέγονται από τους περισσότερους μαθητές της Γ’ τάξης των γενικών λυκείων, ενώ ακολουθεί η ομάδα των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, όπως προκύπτει από στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, το 37,8% των μαθητών έχει επιλέξει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, ενώ ακολουθούν η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών με 35,8% και της Οικονομίας-Πληροφορικής με 26,4%.

Όσον αφορά τη Β' Λυκείου, τα πρωτεία έχουν οι Θετικές Σπουδές με 58,52 % έναντι 41,48% των μαθητών που επέλεξαν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να υποβάλλουν -μέσα στο Φεβρουάριο και σε προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο- την αίτηση-δήλωση για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το Δεκέμβριο, με την αίτηση-δήλωση ο ενδιαφερόμενος δηλώνει:

α) Την Ομάδα Προσανατολισμού στα τρία κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά.

β) Το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.

γ) Το πέμπτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο Επιστημονικά Πεδία.

δ) Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων θα γίνει ηλεκτρονικά και ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα «παρέσυραν» θέσεις στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας


Αλλαγές στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Ο χιονιάς των προηγούμενων ημερών καθώς και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έφεραν αλλαγές στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γεώργιος Μπαρμπαρούσης δεν εκτελεί πλέον χρέη αναπληρωτή διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο παραμένει στο Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μπαρμπαρούσης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εδώ και τρία και πλέον χρόνια αναζητούνται -ακόμη και για λίγα εκατοστά χιονιού- ιδιωτικά μηχανήματα για τον αποχιονισμό και λείπουν τα κρατικά, ή λείπουν καύσιμα, ή χειριστές, ή ανταλλακτικά. Η κύρια ευθύνη αποχιονισμού, βάσει νομοθεσίας, δεν ανήκει στην Πολιτική Προστασία, αλλά σε άλλες υπηρεσίες και κυρίως στις τεχνικές. Εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες για τις οποίες άργησαν τα μηχανήματα, σε όποιες περιοχές συνέβη αυτό, γιατί η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιοχές βρέθηκαν εκεί εγκαίρως». «Η πολιτική προστασία», προσέθεσε, «έκανε αυτά που πρέπει (κινητοποιήσεις, ενημερώσεις, εξουσιοδοτήσεις και ημερήσιο και νυχτερινό συντονισμό) με τα λίγα άτομα που διαθέτει».

Η Περιφέρεια, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι οι ελλείψεις είναι γνωστές και καταγεγραμμένες, και αναφέρονται κάθε φορά στο συντονιστικό όργανο. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έχει σε πλήρη ετοιμότητα τον μηχανισμό, βάσει του σχεδίου πολιτικής προστασίας για τον αποχιονισμό και στο μέτρο του δυνατού, προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε συνεργασία και με την τροχαία και με τους δήμους σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις μεταθέσεις οπλιτών από Βίτσα


Έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.

Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, και με την αναγνώριση σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις που εξέφρασαν για ορισμένα άρθρα, ολοκληρώθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταθέσεις οπλιτών.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, με τον κ. Βίτσα να δεσμεύεται για περαιτέρω βελτιώσεις μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εστιάζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους κυρίως στο άρθρο 1 για τις μεταθέσεις των οπλιτών και να ζητούν να έχουν την αρμοδιότητα αυτή τα γενικά επιτελεία στρατού και όχι ο υπουργός Άμυνας.

Απαντώντας στις επικρίσεις που εκφράστηκαν για την αρμοδιότητα αυτή του υπουργού Άμυνας, ο κ. Βίτσας αντέτεινε ότι η διαδικασία των μορίων θα ολοκληρωθεί από τα γενικά επιτελεία, τα οποία στο τέλος θα καθορίζουν τα ίδια και τις εξαιρέσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αποδέχθηκε αίτημα. τόσο βουλευτών της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, αλλά και της Ομοσπονδίας των ΑΜΕΑ, να συμπεριληφθούν στα κοινωνικά κριτήρια για τις μεταθέσεις των οπλιτών και όσοι έχουν την δικαστική επιμέλεια παιδιών με αναπηρία καθώς και ανάδοχοι γονείς ή που έχουν υιοθετήσει παιδιά με αναπηρία.

Παράλληλα, έκανε δεκτή τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο στο νομοσχέδιο, με την οποία οι αιρετοί υπαξιωματικοί του στρατού έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους δημοσίους υπαλλήλους στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θετικός εμφανίστηκε και σε αλλαγές στο ζήτημα με τους αντιρρησίες συνείδησης, το οποίο έθεσαν έντονα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καλώντας τους να καταθέσουν τροπολογία ώστε να καταργηθεί η πολλαπλή καταδίκη για το ίδιο αδίκημα.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του κόμματος του, κυρίως για το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αποσυνδέσει το ζήτημα των μεταθέσεων των οπλιτών από την υπογραφή του υπουργού και να μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα στα γενικά επιτελεία στρατού.

Όπως είπε, ορισμένα άρθρα στα οποία έγιναν βελτιωτικές αλλαγές το κόμμα του θα τα υπερψηφίσει, ενώ αντίθετα θα καταψηφίσει αυτά για τα οποία ζήτησε και δεν έγιναν τροποποιήσεις και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, υπογράμμισε ότι, «δεν άλλαξε τίποτα για να ψηφίσουμε» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη αναγνώρισε την «θετική παρέμβαση του υπουργείου ως προς την αποδοχή βελτιωτικών προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης», επεσήμανε όμως την ανάγκη περαιτέρω αλλαγών.

Ειδικότερα στάθηκε στο άρθρο 12 για τους αντιρρησίες συνείδησης, ζητώντας «τουλάχιστο να κλείσει το θέμα μέχρι την Ολομέλεια ώστε να μην διώκονται ποινικώς για το ίδιο αδίκημα, πολλές φορές».

«Είναι ένα λειτουργικό, αξιοπρεπές νομοσχέδιο, λύνει αρκετά διαδικαστικά προβλήματα για αυτό και υπερψηφίζουμε τα περισσότερα άρθρα», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίρρηση του κόμματος της στην δυνατότητα του υπουργού 'Αμυνας να έχει την αρμοδιότητα των μεταθέσεων, σημείωσε ότι μέχρι την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια υπάρχουν οι δυνατότητες για διορθώσεις και διευκρίνισε ότι ψηφίζει «παρών» επιφυλασσόμενη για αναλυτική τοποθέτηση, στην Ολομέλεια.

Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, και ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, επιμένοντας στην ανάγκη περαιτέρω αλλαγών και αποσαφηνίσεων ορισμένων άρθρων.

«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί διασφαλίζει ένα δικαιότερο και διαφανέστερο σύστημα για τις μεταθέσεις οπλιτών, θεσπίζει κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ενώ ταυτόχρονα μεριμνά για την καλύτερη στελέχωση των μονάδων», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

«Οι ενστάσεις μας όπως είχαν διατυπωθεί ειδικά για τα άρθρα 1,6,20,29 δεν καλύφθηκαν, κρατάμε επιφυλάξεις και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα τη πόρτα για μέριμνα και οργάνωση του στρατού αλλά και για καθιέρωση διαφάνειας στις μεταθέσεις οπλιτών - ωστόσο όπως είπε, θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις. Ταυτόχρονα, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να κάνει δεκτές τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει βουλευτές του κόμματος του.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην τροπολογία που αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης, συντασσόμενος με τις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να καταδικάζεται ένας άνθρωπος για το ίδιο αδίκημα πολλές φορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη « να παύσουν οι κυρώσεις σε πρόσωπα που έχουν κηρυχθεί ανυπότακτα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αργότερα θα ανοίξουν αύριο σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα


Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τις 9 εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Μετατίθεται η ώρα έναρξης των μαθημάτων αύριο στα σχολεία της Φλώρινας και του Άργους Ορεστικού λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις εν λόγω περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:00 το πρωί, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με απόφαση του δημάρχου Άργους Ορεστικού, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9.15 το πρωί.

Εν τω μεταξύ στο Δήμο Πολυγύρου σήμερα δεν λειτουργούν τα εσπερινά σχολεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων


Δείτε που και πόσο μειώνονται.

Μειώσεις αντικειμενικών τιμών έως 20,59% προκύπτουν από τον αναλυτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν αναδρομικά από 21 Μαΐου 2015. Με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται πλέον οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομικές, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2015 παραμένει αμετάβλητος.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει οδηγίες σχετικά με τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015 έως σήμερα με βάση τις παλαιές υψηλότερες αντικειμενικές τιμές. Εκτιμάται, ωστόσο ότι στους φορολογούμενους που πλήρωσαν υψηλότερο φόρο θα επιστραφεί η διαφορά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα για περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 400 ευρώ το τμ έως 650 το τμ, δεν προβλέπεται μείωση τιμών. Η μείωση των αντικειμενικών τιμών κλιμακώνεται από υψηλότερα επίπεδα μέχρι και 4.000 ευρώ το τμ. Έτσι, για τιμές υψηλότερες των 650 ευρώ έως και 950 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών τιμών κυμαίνεται από 5,26% έως και 7,69%. Για επίπεδα τιμών από 1.000 ευρώ το τμ εως 1500 ευρώ προβλέπεται μείωση τιμών από 10% έως και 17,39%. Για τιμές από 1500 ευρώ το τιμ και έως 3.000 ευρώ προβλέπεται μείωση τιμών από 15,25% έως 20,59%. Σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 3.50 ευρώ έως και 4.000 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών κυμαίνεται από 5% έως και 9,84%, ενώ για περιοχές με αντικειμενικές τιμές 4.050 ευρώ και άνω δεν προβλέπεται μείωση.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό πίνακα με τις παλαιές και νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν πειράζει, ρε μάγκες…


Πάλεψαν με τα… θηρία και βγήκαν μάγκες. Η Εθνική πόλο ανδρών ηττήθηκε 13-7 από την πανίσχυρη Σερβία και στοχεύει πλέον στην κατάκτηση της τρίτης θέσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Δεν κατάφερε να λυγίσει την πανίσχυρη Σερβία η Εθνική πόλο ανδρών, που ηττήθηκε 13-7 στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παραδόθηκε στην ανωτερότητα των απίστευτων Σέρβων, που έχουν σαρώσει όποιον τίτλο βρήκαν μπροστά τους τα τελευταία χρόνια.

Θετικά δείγματα στο πρώτο ημίχρονο για την Ελλάδα που κοίταξε στα μάτια το «θηρίο», όμως δεν κατάφερε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Στόχος πλέον το χάλκινο μετάλλιο, στον μικρό τελικό του Σαββάτου (23/1-17.15) κόντρα στον ηττημένο του ματς Μαυροβούνιο-Ουγγαρία.

Το ματς

Έτοιμοι για όλα μπήκαν στο ματς οι Έλληνες. Μετά την πρώτη αποτελεσματική άμυνα ο Δελακάς άνοιξε το σκορ απ’ την περιφέρεια. Οι Σέρβοι ισοφάρισαν αμέσως στον παραπάνω με τον Φιλίποβιτς, ενώ Μυλωνάκης και Δερβίσης δεν κατάφεραν να κάνουν το ίδιο.

Από κει και πέρα, ανέλαβαν… Γούνας και Ντούσκο Πιέτλοβιτς. Ο Σέρβος έδωσε προβάδισμα τρεις φορές στην ομάδα του μετά το 1-1, ενώ ο Γούνας ισοφάρισε τις δύο απ’ αυτές, με το 4-3 να είναι το σκορ του πρώτου οκταλέπτου.

Η ελληνική άμυνα συνέχισε να λειτουργεί και στο δεύτερο οκτάλεπτο, όμως όχι και η επίθεση, με τραγικά ποσοστά στον παίκτη παραπάνω. Το ματς έμεινε πεντέμισι περίπου λεπτά χωρίς σκορ, όμως οι Σέρβοι ήταν αυτοί που βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα με τον Μάντιτς, ενώ έφτασαν στο +3 (6-3) με τον Πιέτλοβιτς και κράτησαν τους Έλληνες μακριά απ’ το τέρμα τους.

Η γκολάρα του Βλαχόπουλο στην αρχή του τρίτου οκταλέπτου μείωσε προσωρινά τη διαφορά, όμως και πάλι οι Σέρβοι βρήκαν τη λύση με τον Τσουκ. Από κει και πέρα, ήταν πλέον εμφανές πως είναι ασταμάτητοι, αφού σε ένα σαρωτικό οκτάλεπτο εκτόξευσαν την διαφορά σε 10-4.

Δύο γκολ του Αφρουδάκη μείωσαν τη διαφορά σε 6-10, όμως τα γκολ δεν έμειναν αναπάντητα από τους Σέρβους που αύξησαν ξανά τη διαφορά με τους Γιάντσιτς και Φιλίποβιτς (12-6). Βλαχόπουλος και Μίτροβιτς διαμόρφωσαν το τελικό 13-7.

Τα οκτάλεπτα: 3-4, 0-2, 1-4, 3-3
Ελλάδα: Αφρουδάκης 1 ,Δελακάς 1, Κολόμβος 1, Γούνας 2, Βλαχόπουλος 2

Σερβία: Μάντιτς 2, Τσουκ 1, Πιέτλοβιτς 3, Γιάσις 1, Φιλίποβιτς 3, Πρλαΐνοβιτς 2, Μίτροβιτς 1.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...