Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

"Αγροτόσημο" για όλους τους μετανάστες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπλόκο στη «μαύρη» εργασία των παράτυπων μεταναστών, που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, βάζει η κυβέρνηση με την καθιέρωση υποχρεωτικού εργοσήμου για τους εργάτες γης.

Με διάταξη νόμου, που αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος», μπαίνει τέλος στην αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η επιβολή εργοσήμου, που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών γης, θα φέρει έσοδα στον ΟΓΑ ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Πηγή εσόδων που μπορεί να δώσει ανάσα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού και να αποτελέσει σε βάθος χρόνου ισοδύναμο για τον περιορισμό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες.

Το κενό νόμου που υπάρχει σήμερα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, δεν προκαλεί μόνο διαφυγόντα έσοδα στον ΟΓΑ αλλά τροφοδοτεί και την «μαύρη» εργασία από κυκλώματα δουλεμπορίων.

Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε όλη την επικράτεια, απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα. Λόγω του παράνομου της διαμονής, οι εργάτες αυτοί εκ’ των πραγμάτων πέφτουν θύματα ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υποχρεώνει τον εργοδότη που απασχολεί παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών να καταβάλλει για την εργασία τους αμοιβή ίση με την προβλεπόμενη από το νόμο. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει τις κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που αφορούν στην εργασία παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών.

Ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Λόγω του γεγονότος ότι οι αλλοδαποί εργάτες γης βρίσκονται παράνομα στη χώρα, δεν είναι καταγεγραμμένοι, δεν τους παρέχεται αξιοπρεπές κατάλυμα και δεν διασφαλίζονται η καταβολή των αποδοχών τους και η κοινωνικοασφαλιστική τους κάλυψη.

Κατά συνέπεια, οι αγρότες υποχρεούνται να καταβάλλουν «μαύρη» αμοιβή στους αλλοδαπούς εργάτες, ενώ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν λειτουργικά έξοδα της εκμετάλλευσης τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «θεσπίζεται διαδικασία με την οποία, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης, ο μεν αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα δικαιούται ο τελευταίος να ζητήσει από τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών. Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών, όσων δικαιολογούν το είδος της καλλιέργειας και η καλλιεργούμενη έκταση».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.