Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

«Ναυάγιο» για το ΕΣΡ - Φέρνει ρύθμιση η κυβέρνηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νομοθετική ρύθμιση φέρνει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του ΕΣΡ, μετά το «ναυάγιο» της συγκρότησης του από τη διάσκεψη των προέδρων, προκειμένου να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του προέδρου της Βουλής αμέσως μετά το τέλος της άκαρπης ψηφοφορίας. «Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει σχετική ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Το Μαξίμου θέλει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν από την αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές, καθώς όπως λένε, είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Παράλληλα, επιμένει για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτό τον αριθμό μπορεί να αντέξει η ελληνική αγορά, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν σε θεματικά κανάλια.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Η πρόταση του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα προχωρούσε τις σχετικές διαδικασίες δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5, καθώς την υπερψήφισαν μόνον οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν 7 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή, ενώ παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Η κυβέρνηση εργάζεται μονίμως και διαρκώς για ευρύτερες συναινέσεις», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως τα υπάρχοντα σχήματα στο τηλεοπτικό τοπίο δεν είναι βιώσιμα.

Έντονες αντιπαραθέσεις

Κριτική άσκησε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ που επεσήμανε πως για το κόμμα του αποτελεί θέμα αρχής η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Να δώσει στη δημοσιότητα την αλληλογραφία του με τις Βρυξέλλες, αλλά και την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, κάλεσε τον Νίκο Παππά, ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης μίλησε για «παζάρι» διαπραγματεύσεων στο παρασκήνιο.

Την πρόταση να ψηφίζει η Βουλή τον αριθμό των αδειών με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, διατύπωσε από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς.

«Δεν τιμά κανένα η παρούσα κατάσταση. Με κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική άδεια. Τι μήνυμα θα στείλουμε; Ότι νομιμοποιούμε ένα καθεστώς χωρίς ποτέ οι ιδιοκτήτες καναλιών να έχουν πληρώσει για τις άδειες. Το αφήνουμε στο διηνεκές χωρίς να έχουν πληρώσει;», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στα σχόλια που ακούστηκαν.

Η πρόταση Βούτση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε παρουσιάσει την εισήγηση του με τα 9 πρόσωπα που θα συγκροτούσαν το νέο ΕΣΡ και τα οποία ήταν:

Πρόεδρος: Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος

Μέλη: Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Πλειός και η Δήμητρα Παπαδοπούλου που ήταν μέλος του προηγούμενου ΕΣΡ καθώς και οι δημοσιογράφοι, Φανή Πετραλιά, Γιάννης Τζανετάκος.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.