Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Θα βρεθεί λύση με το πρόγραμμα 3+1 για ΑμεΑ σε ΟΤΑ;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει ένα πρόγραμμα επιδότησης εργασίας του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία. Για 3+1 χρόνια εργασίας, επιδοτούμενα τα τρία πρώτα όσων αφορά το τμήμα της μισθοδοσίας τους, καλύπτοντας τμήμα του μισθού. Αρκετοί δήμοι και άλλα όργανα ΟΤΑ προσέλαβαν αρκετούς ΑμεΑ ανά την χώρα, καλύπτοντας θέσεις εργασίας ώστε να έχουν και οι δυο οφέλη. Από την μια ο ΟΤΑ που είχε έναν μόνιμο υπάλληλο με σύμβαση που κάποια στιγμή θα έληγε και μικρότερο μισθό και από την άλλη ο αμεα που αποκτούσε έστω και αυτού του είδους εργασία και κάποια προϋπηρεσία.


Ο "νόμος Παυλόπουλου" που ήρθε κάποια στιγμή πριν χρόνια για να βοηθήσει και να λύσει το πρόβλημα συμβασιούχων σε ΟΤΑ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήρθε να δώσει το δικαίωμα μονιμοποίησης σε όσους κάλυπταν κάποια κριτήρια του νόμου και έτσι έδωσε μια ηλιαχτίδα ελπίδας σε όσους εργάζονταν μέσα από το πρόγραμμα 3+1 του ΟΑΕΔ για τους ΑμεΑ. Αρκετοί μονιμοποιήθηκαν μέσα από αυτόν τον νόμο, άλλοι πάλι δεν τα κατάφεραν.


Πριν λίγο καιρό νέος νόμος με την ψήφισή του κατάργησε το δικαίωμα αυτό που έδινε ο προϋπάρχων "νόμος Παυλόπουλου". Αυτή η απόφαση οδήγησε του συμβασιούχους που βρίσκονται να αδικούνται με αυτήν την αλλαγή στις δικαστικές αίθουσες. Πρόσφατα βέβαια ο Άρειος Πάγος και η ολομέλειά του εισηγήθηκε την μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ένας μεγάλος αγώνας σίγουρα βρίσκεται μπροστά τους. Μπροστά σε όσους αποφασίσουν να διεκδικήσουν τα όποια δικαιώματά τους. Συχνά εκδικάζονται υποθέσεις τέτοιο ενδιαφέροντος εδώ και καιρό. Αύριο για παράδειγμα εκδικάζεται μια υπόθεση που αφορά υπαλλήλους ΑμεΑ που εργάστηκαν σε δημοτική επιχείρηση του Δήμου Γλυφάδας. 


Η εργασία στις μέρες μας είναι ένα αγαθό που όλο και λιγότεροι στην χώρα μας έχουν. Η ανεργία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον. Οι αμεα δυστυχώς λόγω και της ιδιαιτερότητάς τους έχουν μεγαλύτερο πλήγμα. Δύσκολα κάποιος εμπιστεύεται έναν "μη ίσο" με τους άλλους στην εργασία. Όχι στο δικό μας μυαλό. Ο ΑμεΑ είναι "μη ίσος" μόνο για τα μάτια του αφεντικού που σίγουρα φοβάται την αποδοτικότητά του αλλά και το πόσο παραγωγικός θα είναι σε σύγκριση με τους άλλους υπαλλήλους.


Ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο εργασιακό αύριο για όλους.


1 σχόλιο:

  1. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ 3+1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.