Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τι να προσέξετε στα φάρμακα



Οδηγίες για τη σωστή λήψη τους.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που για κάθε (μικρό) πρόβλημα υγείας όπως για παράδειγμα τον πονοκέφαλο, καταφεύγετε στη λύση του παυσίπονου, να θυμάστε ότι ακόμη κι αυτά που δεν απαιτούν ιατρική γνωμάτευση, χρήζουν προσοχής.

Οι γιατροί συνιστούν να προσέχετε την ταινία γνησιότητάς τους.

Όπως αναφέρουν, αυτή εξασφαλίζει την αυθεντικότητα του φαρμάκου και είναι το «κλειδί» για την υγεία σας.

Ακόμη, τονίζουν να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους και να τα λαμβάνετε σωστά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ετέθη θέμα απολύσεων από το Δημόσιο



Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη σήμερα δίωρη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την πρόοδο της πολύπλοκης προσπάθειας για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

«Έγινε μία καλή συζήτηση» υποστήριξαν εξερχόμενες από τη συνάντηση και οι δύο πλευρές, χωρίς να γίνουν άλλες δηλώσεις, αλλά ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μία νέα συνάντηση, ενδεχομένως, τις επόμενες ημέρες.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επισήμαναν ότι «δεν τέθηκε ζήτημα απολύσεων» από την τρόικα και άφησαν να εννοηθεί ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το 2015 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τυφλές απολύσεις, αλλά με τις συνταξιοδοτήσεις και την αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και επιπρόσθετα με όσα προβλέπει η διοικητική μεταρρύθμιση, δηλαδή την απομόνωση και απομάκρυνση των ακατάλληλων για να εργάζονται στο Δημόσιο και των επίορκων υπαλλήλων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε συνεργάτης του κ. Μανιτάκη, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν χρειάζονται «λόγια, αλλά έργα». Προφανώς, διότι δηλώσεις και διαρροές για απολύσεις δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στη διοικητική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι, όπως έχει αναφέρει επανειλημμένως ο υπουργός, δεν μπορεί να πετύχει η μεταρρύθμιση με την απειλή απολύσεων και δίχως εργασιακή ηρεμία.

Σημειώνεται ότι προσφάτως τόσο οι σύμβουλοι της γαλλικής κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, όσο και οι τεχνοκράτες της Task Force, είχαν παραδεχθεί ότι η πορεία της αξιολόγησης των δομών στο Δημόσιο και γενικότερα η διοικητική μεταρρύθμιση εξελίσσεται ικανοποιητικά.


Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Καπάκια, αναπηρικά αμαξίδια, εθελοντισμός και λοιπές σχετικές πληροφορίες




Επειδή πολλοί φίλοι ρωτούν γι' αυτό το θέμα, έρχομαι και μπαίνω ξανά σε αυτήν την θέση, που σπάνια μπαίνω. Ξανάρχομαι λοιπόν στην θέση του αρθρογράφου, για να δώσω απαντήσεις αλλά και την άποψή μου σε αυτό το θέμα, τουλάχιστον για να μην τα επαναλαμβάνω.

Έχω διαβάσει και ακούσει αρκετές φορές το ερώτημα και συνήθως φαίνεται ή ακούγεται κάπως έτσι: 
- Ξέρετε τι ισχύει με τα καπάκια και τα αναπηρικά αμαξίδια;
- Που μπορούμε να τα δώσουμε για να πάρουμε ή να τα χαρίσουμε;
- Έχουμε ακούσει ξέρεις διάφορα...

Θες την αλήθεια; Την αντέχεις; Γιατί αν δεν την αντέχεις μην διαβάσεις παρακάτω. Θα σε ενοχλήσει και θα σε πειράξει. Ποια αλήθεια να μου πεις... Ναι δίκιο έχεις. Θα σου πω αυτό που νομίζω εγώ πως είναι η αλήθεια. Αυτό που έψαξα και διάβασα και σε άλλα άρθρα. Όχι αυτό που φαντάστηκα.
Να σου πω κι εγώ, όχι τι είχα ακούσει, αλλά τι είχα διαβάσει παλαιότερα και πρόσφατα, που είναι και πιο προς το πραγματικό και όχι στο κάπως όμορφα σπασμένο τηλέφωνο του αιώνα του διαδικτύου. Γιατί εκεί οφείλονται όλα... σε μια παραπληροφόρηση ή μάλλον σε μια λάθος ψευδή πληροφορία.

Η υπόθεση είναι σαν το νόμισμα - έχει πάντα δυο όψεις και όλως τυχαίως διαφορετικές η μία από την άλλη. Αν είσαι εδώ και θες ακόμα να με διαβάσεις, συνέχισε με τα παρακάτω.

Το λοιπόν... θα ήθελα αρχικά να ρωτήσω: 
- Σου αρέσουν φίλε/η οι μύθοι του Αισώπου;
- Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν;
- ή δεν ξέρω εγώ ποιου παραμύθια;

Αν ναι τότε φίλε μου θα έχεις ακούσει ή έχεις μάθει άλλο ένα... ένα ακόμα μύθο ή παραμύθι πληροφορούμενος γι' αυτήν την υπόθεση. Καλοφτιαγμένο όμως. Όλα... μα όλα ξεκίνησαν από ένα ψέμα!

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία αυτή πριν κάτι χρόνια (βλέπε πληροφορίες και στο ανάλογο θέμα που είναι αναδημοσίευση από εφημερίδα: 
Πώς τα πλαστικά καπάκια έγιναν... αναπηρικά αμαξίδια).
Να στα πω όμως και με λίγα λόγια: Ήταν κάποιος φαίνεται που διέδωσε όλη αυτήν την φήμη (έβαλε και αγγελία) του τύπου: "Μαζεύτε καπάκια και θα τα κάνουνε καρότσια"... και "είναι για καλό σκοπό" και τα ρέστα.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι ήθελε να πετύχει. Πιθανά όμως ενδεχόμενα είναι τα ακόλουθα:
α) κινητοποίηση με πιθανό εθελοντισμό υπέρ των ΑμεΑ
και β) να σπάσει πλάκα.
Εκεί που ξεκινά η ιστορία ή μάλλον το ψέμα, κάπου δηλαδή στην βόρεια Ελλάδα, διαδόθηκε η φήμη, αλλά η μπάλα όμως χάθηκε. Γιατί; Απλό είναι. Μάζευε πολύς κόσμος καπάκια... 
μάζευε και μάζευε. Τι σχολεία... τι υπηρεσίες
και τα πηγαίνανε σε έναν τοπικό νομαρχιακό σύλλογο ΑμεΑ. Αυτοί εκεί δεν είχαν τι να τα κάνουν. Και το γιατί είναι απλό: Κανείς δεν τα δεχόταν να τα πάρει με κανένα αντάλλαγμα.
Όλο αυτό όμως πήρε διαστάσεις και στον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό και όποια άλλη μορφή βρήκε να διαδοθεί το νέο και το πρόβλημα.

Τόσος κόσμος μάζευε καπάκια και τελικά όλο αυτό ήταν χωρίς αντίκρισμα; Όλα τελικά ήταν ένα ψέμα;

Κάπου εκεί εμφανίστηκε μια εταιρία (ο σωτήρας της υπόθεσης)... που καλή την πίστη τα πήρε αν και δεν τα χρειαζόταν. Έδωσε αντάλλαγμα για τα καπάκια... αναπηρικά αμαξίδια, αυτό δηλαδή που όλοι περίμεναν πως θα πάρουν.

Γιατί το έκανε αυτό;

Ίσως και από την συγκίνηση του ιδιοκτήτη και την καλή του την καρδιά, ίσως και να τα έδωσε ως χορηγία να απαλλαχθεί κι από φόρους του κράτους, έκανε αυτήν την καλή πράξη. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Ζήτησε όμως να μείνει κρυφό ποιος είναι και ποια είναι η εταιρία ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο κι ο νομαρχιακός σύλλογος το έπραξε.

Έλα μου ντε όμως που η καλή είδηση ταξιδεύει πάρα πολύ γρήγορα... και είχε και άλλα αποτελέσματα. Πανελλαδικά συνέχιζαν διάφοροι να μαζεύουν καπάκια. Μέχρι κι εγώ μάζευα κάποιο διάσημα. Τα έδινα σε ένα συγγενικό πρόσωπο που τα πήγαινε Αθήνα. Την ρώτησα κάποια στιγμή που τα πάνε... και μου είπε πως τα έδινε κάπου αλλού κι αυτοί κάπου αλλού και ούτε κανείς ήξερε που κατέληγαν. Αποτέλεσμα; Μηδέν. Διαβάζω που λέτε και ένα άρθρο (το παραπέμπω πιο πάνω) και έμαθα όλα τα παραπάνω.

Ο πρόεδρος του πιο πάνω νομαρχιακού συλλόγου εξηγούσε σε μεγάλης κυκλοφορίας Αθηναΐκη εφημερίδα το όλο αποτέλεσμα και την πλήρη αλήθεια και το ψέμα, πως τα καπάκια κανείς δεν τα χρειαζόταν πραγματικά και δεν τα ήθελε ως αντάλλαγμα για τα αναπηρικά αμαξίδια. Κάποιοι φιλοτιμήθηκαν λόγω και της κινητοποίησης και τα κάνανε δωρεά.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα... που έσκασε μια ιστορία (βλέπε πληροφορίε στο ακόλουθο άρθρο: Αναπηρικά καροτσάκια από καπάκια μπουκαλιών) με έναν νέο σύλλογο κι ένα νησί που μάζευε καπάκια κι αρχίζει να μου θυμίζει την παλιά ιστορία και λέω πάλι με απορία:
Αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο σύστημα που να μπορείς να ανακυκλώνεις τα μπουκάλια και να παίρνεις κάποιο αντίκρισμα σε χρήμα (σε άλλες χώρες υπάρχει - αλλά το προπληρώνεις όταν το αγοράζεις και τα παίρνεις πίσω αυτά τα λεφτά όταν το επιστρέφεις προς ανακύκλωση στα σημεία πώλησης), γιατί τόσος κόσμος μάζευε και μαζεύει ενώ κανείς δεν θα τα δεχθεί. Μήπως γιατί το ψέμα ενεργοποίησε τον εθελοντισμό;

Να μου πεις κι αυτό μια καλή πράξη είναι, αλλά όταν δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα σε αυτήν το χάνεις το θέμα.
Ας μείνουμε στο καλό του πράγματος. Την ελπίδα και τον εθελοντισμό που δείχνει η όλη αυτή γενικευμένη πράξη... κι ας ελπίσουμε στο μέλλον να έχει μεγαλύτερα και πραγματικά αποτελέσματα.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Ελλείψεις στα σχολεία ειδικής αγωγής


Το σχολικό κουδούνι χτύπησε εδώ και ένα μήνα, αλλά όχι για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Αδυναμία μεταφοράς των μαθητών με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οδηγούν στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και στην ελλιπή μόρφωση των παιδιών.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σύστησαν το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων Αττικής, μια εθελοντική οργάνωση για την καταγραφή και προώθηση των προβλημάτων των σχολείων.

Όπως αποκαλύπτουν οι γονείς, το 30% των σχολείων ειδικής αγωγής στην Αττική δεν μπορούν να μεταφέρουν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία, ενώ λόγω της κατάστασης αυτής το 80% των μαθητών δεν πηγαίνουν καθόλου ή πηγαίνουν περιστασιακά στο σχολείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά, που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Μόλις πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών και πάλι στις Περιφέρειες. Ωστόσο, οι γονείς του Δικτύου προβλέπουν ότι και πάλι το πρόβλημα δεν θα λυθεί, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της πληρωμής των χρεών, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ανήλθαν τον Αύγουστο σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έρχεται να προστεθεί στις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό (λόγω των μειωμένων προσλήψεων), καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ειδικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στις δομές παράλληλης στήριξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέα φορολογική καταιγίδα




Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να επιφέρει νέες επιβαρύνσεις στα ελληνικά νοικοκυριά. Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 117 δισ. ευρώ ετησίως η θεραπεία του καρκίνου στην ΕΕ



Το 2020 θα χάσουν τη ζωή τους περίπου 10 εκατ. άνθρωποι.

Στα 117 δισ. ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το κόστος της θεραπείας του καρκίνου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με μια εκτίμηση που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη κατά την έναρξη του 37ου Συνεδρίου Καρκινολογίας, που θα διεξαχθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα έως τις 2 Οκτωβρίου.

Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από τον Ραμόν Φερνάντες Λουένγκο του Κέντρου για την Οικονομία της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Βρετανία), βασίζεται σε στοιχεία του 2009 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εθνικά στοιχεία από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το έτος 2020 αναφέρονται σε περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο», εξήγησε η Μαρτίν Πικάρ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιατρική Ογκολογία (ESMO), η οποία οργανώνει το συνέδριο.

«Υπάρχει μια δυνατότητα, που δεν έχει αποκαλυφθεί, για να πραγματοποιηθεί ακόμα πιο γρήγορη πρόοδος στον τομέα της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου», πρόσθεσε.

Σχεδόν 17.000 συμμετέχοντες έχουν συγκεντρωθεί στη Βιέννη, για να συζητήσουν την πρόοδο της ιατρικής για την καταπολέμηση της νόσου.

Περίπου 2.000 μελέτες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διάσκεψης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή είναι καλύτερη όταν είσαι 9 ή 68



Τα πιο ευτυχισμένα και ανέμελα χρόνια.

Η ημέρα του γάμου ή η γέννηση ενός παιδιού είναι δύο στιγμές στη ζωή των ανθρώπων που συχνά αναφέρονται ως οι ευτυχέστερες της ζωής τους.

Αυτό έρχεται να καταρρίψει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι πιο ανέμελες ηλικίες και αυτές που απολαμβάνει κανείς περισσότερο στη ζωή του είναι γύρω στα 9 και στα 68 έτη… και όχι το διάστημα 20-40 ετών!

Στην έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Juicy Drop Pop συμμετείχαν συνολικά 2.000 άτομα ηλικίας από 5 έως 80 ετών και κύριο μέλημά της ήταν να ανακαλύψει τι βαθμό προτεραιότητας έχει η απόλαυση και η διασκέδαση στη ζωή τους.

Τα δύο τρίτα (ποσοστό 64%) των ανθρώπων ηλικίας 68 ετών δήλωσαν ότι η διασκέδαση ήταν το κίνητρό τους για ζωή, κάτι με το οποίο συμφωνούσε και το 80% των παιδιών ηλικίας 9 ετών.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) εκείνων που ανήκαν στο ηλικιακό γκρουπ 20-40 ετών δήλωσαν ότι η διασκέδαση δεν υπήρχε καν ως προτεραιότητα στη ζωή τους, καθώς έκριναν ως πιο σημαντικά το να αποπληρώνουν χρέη και να φροντίζουν για την καριέρα τους.

Ως αποτέλεσμα το 47% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι περνούσαν πιο καλά με τους παππούδες τους απ’ ό,τι με τους γονείς τους.

«Έτσι εξηγείται και ο ιδιαίτερος δεσμός που παρατηρείται ανάμεσα στα εγγόνια και τους παππούδες. Βρίσκονται σε εκείνο το στάδιο της ζωής τους, που ανακαλύπτουν εκ νέου τα όρια με τα οποία πρέπει να ζει κανείς τη ζωή του, κάτι που οι νεότεροι δε μπορούν να συνειδητοποιήσουν λόγω των κοινωνικών περιορισμών και την επιδίωξη των προσωπικών στόχων που έχει θέσει ο καθένας» ανέφερε η ψυχολόγος Susan Quilliam.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος άνοιας από τα υπνωτικά



Τι αποκάλυψε επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα έρευνάς τους σύμφωνα με τα οποία η λήψη βενζοδιαζεπινών συνδέεται με κινδύνους για την μνήμη.

Οι βενζοδιαζεπίνες ανήκουν στα αγχολυτικά (ελάσσονα ηρεμιστικά) και υπνωτικά χάπια. Γενικά τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας δρουν ως αγχολυτικά, όταν χορηγούνται σε μικρές δόσεις στη διάρκεια της ημέρας και ως υπνωτικά σε μεγαλύτερη δόση το βράδυ, σύμφωνα με το εθνικό συνταγολόγιο.

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντισπασμικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. H δραστικότητά τους για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών είναι αμφίβολη και γι' αυτό θα πρέπει από καιρό σε καιρό να επανεξετάζεται η αναγκαιότητα συνέχισης της θεραπείας.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal και συμμετείχαν σ’ αυτή 1063 άνδρες και γυναίκες άνω των 64 ετών οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 20 ετών στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Στην αρχή της έρευνας κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια ούτε έπαιρνε βενζοδιαζεπίνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι λάμβαναν υπναγωγά φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, ενδεχομένως λόγω διαταραχών στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα ο κίνδυνος άνοιας ήταν 3,2%, ενώ σε όσους έπαιρναν βενζοδιαζεπίνες ο κίνδυνος ήταν 4,8% - δηλαδή αυξημένος κατά περίπου 50%.

Τελευταία αυξάνονται τα δεδομένα των ερευνών που συνδέουν τα συγκεκριμένα φάρμακα με υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων, προβλήματα μνήμης και διαταραχές πανικού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αέρας της Ευρώπης μας «κόβει» χρόνια ζωής



Έκθεση του Οργανισμού Περιβάλλοντος για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος με σχετική έκθεσή του επισημαίνοντας ότι η μόλυνση του αέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλεί ασθένειες, όπως καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειακές νόσους και γίνεται αιτία πρόωρου θανάτου μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά 8 μήνες. Στις βιομηχανικές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης μάλιστα το προσδόκιμο μειώνεται μέχρι και 2 χρόνια.

Κατά μέσο όρο, η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται αιτία πρόωρου θανάτου μειώνοντας κατά οκτώ μήνες το προσδόκιμο επιβίωσης και στις πιο επιβαρημένες περιοχές κατά δύο χρόνια, όπως οι βιομηχανικές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον Τζανέζ Ποτόκνικ τονίζει ότι το 2013 που είναι έτος αφιερωμένο στην ατμόσφαιρα οι προσπάθειες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος για τους κατοίκους της Ευρώπης είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και επιπλέον το όζον. Και οι δύο αυτοί ρυπογόνοι παράγοντες βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 πάνω από τα όρια που θέτει τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος φονικός ιός εντοπίστηκε σε ασθενή στο Λονδίνο



Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δε μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο νέος και πιθανόν φονικός ιός της ίδιας οικογενείας με τον SARS, που εντοπίστηκε σε ασθενή στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε έναν Σαουδάραβα, ενώ εξαιτίας του ασθένησε σοβαρά ένας άνδρας από το Κατάρ.

Η υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς ώστε να κατανοήσει καλύτερα τον κίνδυνο που ενέχει ο ιός για τη δημόσια υγεία.

«Από τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής διαθέτουμε, φαίνεται ότι ο νέος κορονοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Ο ΠΟΥ σήμανε διεθνή συναγερμό την Κυριακή και ανακοίνωσε ότι ένας νέος ιός μόλυνε έναν 49χρονο άνδρα από το Κατάρ, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, όπου ένας άλλος άνδρας που είχε μολυνθεί από τον ίδιο ιό πέθανε.

Την Τρίτη, ο άνδρας από το Κατάρ αναφέρθηκε ότι νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, έκτοτε δεν αναφέρθηκαν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Ο νέος ιός έχει ορισμένα κοινά συμπτώματα με τον SARS ή αλλιώς Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, έναν άλλο κορονοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε στην Κίνα το 2002 και στοίχισε τη ζωή σε περίπου το ένα δέκατο από τους 8.000 ανθρώπους που μόλυνε παγκοσμίως.

Αμφότεροι οι ασθενείς που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν από τον ιό υπέστησαν νεφρική ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), ενός οργανισμού της ΕΕ με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρώπης έναντι των μεταδοτικών ασθενειών, ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες ιολογικές εξετάσεις υποδηλώνουν πως η μόλυνση μπορεί να προήλθε από ζώα. Αυτές οι νόσοι είναι γνωστές ως ζωονόσοι.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ προς τις 194 χώρες-μέλη του αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανά κρούσματα SARS που θα έχρηζαν νοσηλείας και ασθενείς που έχουν επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, όπου εντοπίστηκε ο ιός, ή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον πιθανόν μολυσμένο από τον ιό ή επιβεβαιωμένα μολυσμένο εντός των προηγούμενων δέκα ημερών.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει προτείνει περιορισμούς στις μετακινήσεις σε σχέση με τον νέο ιό, αλλά ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις σαουδαραβικές αρχές σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία των μουσουλμάνων που θα κάνουν το ετήσιο προσκύνημα (Χατζ) στη Μέκκα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα «κακά» λιπαρά



Ευθύνονται για προβλήματα στην υγεία της καρδιάς.

Η «κακή φήμη» των λιπαρών είναι πολλές φορές συνδεδεμένη εσφαλμένα με την αύξηση βάρους και την υγεία της καρδιάς.

Όπως έχουμε δει μέχρι σήμερα, τα λιπαρά αποτελούν ένα απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας καθημερινά διότι εκτός από θερμίδες, συμβάλλουν σε πλήθος ευεργετικών και σημαντικών λειτουργιών για το σώμα. Ποιος μπορεί να ευθύνεται λοιπόν για τη «φήμη» αυτή;

Τα «κακά» λιπαρά

Εκτός από τα «καλά» - ακόρεστα λιπαρά της καρδιάς, στην κατηγορία των λιπαρών ανήκουν και τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά που πολύ συχνά τα αποκαλούμε και «κακά» λιπαρά κυρίως λόγω της αρνητικής σύνδεσής τους με την υγεία της καρδιάς.

Τα κορεσμένα λίπη εντοπίζονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα και ένα βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πως σε θερμοκρασία δωματίου έχουν στερεή μορφή. Πηγές τους είναι τρόφιμα όπως το ζωικό βούτυρο (αγελαδινό, πρόβειο κ.ο.κ.), το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά.

Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της LDL – «κακής» χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας, για αυτό μαζί με το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ, το άγχος, το αυξημένο βάρος και την κληρονομικότητα, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Σήμερα, συστήνεται ο περιορισμός της πρόσληψης κορεσμένου λίπους καθημερινά ώστε οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από αυτό να μην ξεπερνά το 7 - 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής από πολυακόρεστα λιπαρά.

Τα τρανς λιπαρά, γνωστά και ως υδρογονωμένα λίπη, τα συναντάμε μόνο σε τρόφιμα. Τα τρανς λιπαρά, είναι λιπαρά τα οποία «μοιάζουν» ως δομή με τα κορεσμένα, ενώ μια διατροφή πλούσια σε τρανς λιπαρά φαίνεται να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα LDL - κακής χοληστερόλης, χαμηλά επίπεδα HDL – καλής χοληστερόλης, αλλά και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών.

Τα τρανς λιπαρά συνήθως δημιουργούνται κατά την παρασκευή τροφίμων όπως γλυκά, αλλαντικά, προτηγανισμένα προϊόντα (όπως πατάτες, κοτόπουλο κ.α.).

Πολλές εταιρείες τροφίμων, πλέον, έχουν καταφέρει να μειώσουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε υδρογονωμένα λίπη ή και να απαλλάξουν πλήρως τα προϊόντα τους από αυτά (π.χ. μαλακές μαργαρίνες, μπισκότα και κράκερ).

Παράλληλα, οι βιομηχανίες τροφίμων πλέον καλούνται να προσαρμοστούν στις οδηγίες της ΕΕ αναγράφοντας την περιεκτικότητά των προϊόντων σε τρανς λιπαρά στις ετικέτες τους.

Η ποσότητα και το αντίβαρο της θερμιδικής μας ζυγαριάς

Με βάση τα παραπάνω συνειδητοποιούμε πως ακόμη και τα «κακά» λιπαρά μπορούν να είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής όταν καταναλώνονται ισορροπημένα και με μέτρο σύμφωνα με τις συστάσεις (<10 br="br">
Διαβάστε πώς θα μπορούσατε να βάλετε «μέτρο» στην πρόσληψη «κακών» λιπαρών;

- Προτιμήστε τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τα τυριά μειωμένων λιπαρών αντί για πλήρη.

- Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας ή την πέτσα από το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας άπαχο κρέας ή κιμά.

- Αποφεύγετε τηγανιτά λαχανικά, πατάτες και τηγανιτές τροφές που έχουν επικάλυψη αλευριού ή ψωμιού.

- Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων γλυκών, αρτοσκευασμάτων και σφολιατοειδών σε 1-2 φορές το μήνα.

- Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη της διατροφής με πολυακόρεστα κατά το μαγείρεμα π.χ. επιλέξτε φυτικές μαλακές (soft) μαργαρίνες αντί του ζωικού βουτύρου.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολαύστε το φαγητό χωρίς να πάρετε βάρος



Οι βασικοί κανόνες της «ενσυνείδητης διατροφής».

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει ολοένα και λιγότερο χρόνο στην προετοιμασία σπιτικού φαγητού, με συνέπεια όλο και περισσότερο να τρώμε εκτός σπιτιού ή να αναζητούμε γρήγορες και εύκολες λύσεις ακόμη κι εντός σπιτιού!

Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία από την Αμερική δείχνουν ότι ετησίως δαπανώνται περίπου 365 εκατομμύρια δολάρια για φαγητό εκτός σπιτιού.

Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος, αναφορικά με τον καλύτερο έλεγχο βάρους, η προσέγγιση που εστιάζει στο «ενσυνείδητο φαγητό» (mindfulness eating), δηλαδή στον τρόπο διατροφής που γίνεται με απόλυτη συνείδηση και όχι μηχανικά ή/και από συνήθεια. Ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία του φαγητού μας… πιο απολαυστική!

1. Μια βασική αρχή του «ενσυνείδητου φαγητού» είναι να νιώθεις κάθε μπουκιά από το γεύμα σου. Προσπάθησε να νιώσεις τη γεύση του αλατιού, τη μυρωδιά και τη γεύση των μπαχαρικών, την αίσθηση του λίπους…. με άλλα λόγια τη νοστιμιά της κάθε μπουκιάς σου.

2. Αν σου είναι δύσκολο να «σπάσεις» το μηχανικό και γρήγορο τρόπο φαγητού σου, προσπάθησε πριν από κάθε μπουκιά να ενεργοποιείς τις αισθήσεις σου.

Μύριζε το φαγητό σου, μέτρησε τα χρώματα που υπάρχουν στο πιάτο σου, νιώσε τα ρούχα σου να ακουμπούν το κορμί σου, νιώσε τα παπούτσια σου. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να τρως μηχανικά και όχι συνειδητοποιημένα.

3. Στην περίπτωση που τρως έξω ή απ΄ έξω, ενημερώσου για το μενού του εστιατορίου και προσχεδίασε την παραγγελία σου. Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν αναρτημένο το μενού τους στο διαδίκτυο, οπότε μπορείς να προσχεδιάσεις να φας το αγαπημένο σου γεύμα, χωρίς να παρασυρθείς από αυτά που θα δεις ή θα μυρίσεις εκεί, την ώρα μάλιστα που είσαι πεινασμένος.

4. Αν σου είναι δύσκολο να τρως αργά, δοκίμασε να φας με το αριστερό σου χέρι ή ακόμα και με ξυλάκια. Αυτό θα σου σπάσει τη συνήθεια να τρως μηχανικά και γρήγορα.

5. Ξεκίνησε το γεύμα σου πρώτα με σαλάτα ή κάποιο ωμό λαχανικό. Αυτό θα σε βοηθήσει να χορτάσεις πιο γρήγορα κι έτσι να μειώσεις τις πιθανότητες υπερφαγίας.

6. Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του γεύματος. Μη διαστάσεις να ρωτήσεις το σερβιτόρο ή τον οικοδεσπότη (εάν βρίσκεσαι σε άλλο σπίτι) για το πώς παρασκευάζεται το πιάτο που επιθυμείς, πόσο μεγάλη είναι η μερίδα, αν το κρέας έχει σως και πόσο παχυντική είναι, καθώς και να ζητάς αλλαγές αν αυτές μπορούν να γίνουν όπως να αντικαταστήσεις τις τηγανιτές πατάτες με πουρέ ή πατατοσαλάτα, να σου σερβίρουν τη σως ώστε να βάλεις εσύ όσο θέλεις κ.ο.κ.

7. Μην παρασύρεσαι από τις ελκυστικές περιγραφές των γευμάτων των μενού, όπως «τρυφερό», «ζουμερό», «τραγανιστό» και πολλά άλλα. Έχει βρεθεί ότι τέτοιες περιγραφές αυξάνουν κατά τις 23% τις πωλήσεις αυτών των πιάτων. Μείνε πιστός σε αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ να φας.

8. Προσοχή στα ορεκτικά. Χωρίς να το καταλάβεις θα σε φορτώσουν τόσες θερμίδες όσες έχει ένα ολόκληρο κυρίος γεύμα. Προκαθόρισε στο μικρό σου πιάτο μια μικρή μπουκιά από τα αγαπημένα σου ορεκτικά και περιορίσου σε αυτά.

9. Προσοχή στο αλκοόλ. Μας αυξάνει τη διάθεση και μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού. Μπορείς να συνοδεύεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασί, αλλά προσπάθησε να φας αυτό που έχεις προσχεδιάσει και βρίσκεται στο πιάτο σου.

10. Δεν είναι ανάγκη να τελειώσεις το γεύμα σου. Από τη στιγμή που έχεις χορτάσεις δεν είναι ανάγκη να μετατρέψεις το στομάχι σου σε «σκουπιδοτενεκέ». Ζήτησε αυτό που θα περισσέψει να σου το πακετάρουν και να το πάρεις μαζί σου, ενώ στην περίπτωση που βρίσκεσαι σπίτι, φύλαξε το ώστε να το καταναλώσεις αργότερα.

11. Αν έχεις τελειώσει το γεύμα σου ζήτησε να σου μαζέψουν το πιάτο ή σήκω αμέσως από το τραπέζι της κουζίνας. Έχει βρεθεί ότι όσο εκτιθέμεθα σε τρόφιμα τόσο περισσότερα τρώμε.

12. Όσον αφορά το επιδόρπιο, να θυμάσαι ότι μία με δύο μπουκιές αρκούν για να αλλάξουμε τη γεύση μας. Ένας έξυπνος επίσης κανόνας έχει να κάνει με το γλυκό στα δύο, ώστε να μοιραστείτε τις θερμίδες με τον/τους συνδαιτυμόνες σας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υγεία θεωρείται ως βασική πηγή ευημερίας



Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Η ευημερία εξαρτάται κυρίως από την καλή υγεία για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, την ίδια ώρα που για οικονομικούς λόγους όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη στερούνται ιατρικής φροντίδας, αποκαλύπτεται στο βαρόμετρο του Ινστιτούτου CSA για το Cercle Sante και Europ Assistance.

Η «καλή σωματική υγεία» είναι το πρώτο κριτήριο ευημερίας για το 67% των Αμερικανών και το 75% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Ειδικά στην Ιταλία, το 95% των ερωτηθέντων έβαλε πρώτο απ΄όλα αυτό το κριτήριο. Το αντίστοιχο ποσοστά στην Ισπανία ήταν 82%, στην Σουηδία 81%, στην Τσεχία 78% και στην Γαλλία 73%.

Στην Βρετανία, το να «έχεις οικογένεια» (70%) ξεπερνά το να «έχεις καλή υγεία» (68%).

«Φαίνεται πως για την ευημερία και την ποιότητα ζωής, τα κριτήρια της υγείας και της προσωπικής ισορροπίας, όπως μια ευτυχισμένη οικογένεια, είναι περισσότερο σημαντικά για τους ερωτηθέντες από ό,τι τα υλικά αγαθά», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης πως οι Αμερικανοί θεωρούν καλύτερη την δική τους ποιότητα ζωής σε σχέση με αυτή των Ευρωπαίων, με μέσο όρο 7,1/10 έναντι 5,2/10.

Η πρόοδος στον τομέα της υγείας είναι ο βασικός λόγος βελτίωσης της ευημερίας για το 75% των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, ενώ το Διαδίκτυο θεωρείται σημαντική αιτία για το 51% των Αμερικανών και για το 37% των Ευρωπαίων.

Το βαρόμετρο αυτό αποκαλύπτει επίσης πως όλο και περισσότεροι στερούνται φροντίδας στην Ευρώπη: 22% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ακύρωσαν ή ανέβαλαν κάποιο πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας στη διάρκεια της χρονιάς για οικονομικούς λόγους, έναντι 17% το 2011.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που στερήθηκαν ιατρικής φροντίδας καταγράφηκε στην Πολωνία (ποσοστό 41% έναντι 36% το 2011).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, το ποσοστό μειώθηκε στο 21% από 25% την περασμένη χρονιά.

Σχετικά με την ανάγκη να αυξηθούν οι εισφορές και οι φόροι ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για μια ισότιμη προσφορά υπηρεσιών υγείας, η δημοσκόπηση καταγράφει μια πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις χώρες: από τη μια πλευρά αυτές που τάσσονται υπέρ της αύξησης, όπως η Σουηδία (77%), η Βρετανία (57%) και η Γαλλία (51%) και από την άλλη η Ισπανία (76%), η Ιταλία (75%) και η Τσεχία (70%) που είναι κατηγορηματικά αντίθετες.

Τέλος, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η τάση των οικογενειών να κρατούν στο σπίτι τους ηλικιωμένα άτομα και αυτά που έχουν ανάγκη φροντίδας αυξάνεται (74% στην Ευρώπη και 81% στις ΗΠΑ), καταγράφοντας σημαντική αύξηση ειδικά στην Αυστρία (6%) και στην Σουηδία (5%)

Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.500 πολιτών άνω των 18 ετών σε 10 χώρες, από τον Μάιο ως τον Ιούνιο του 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδημία η κατάθλιψη στους έφηβους


Η κατάθλιψη έχει πάρει μορφή επιδημίας μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία έναρξής της, καθώς πλήττει πλέον ακόμη και παιδιά 12 χρόνων ή και μικρότερα, δηλώνουν κλινικοί ψυχολόγοι κατά την διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους», που ξεκίνησε στην Αθήνα την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, (σύμφωνα με στοιχεία του 2011) το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Μάλιστα, το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει έως και στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Φαγητό με ένα... κλικ!


Μια πρωτότυπη ιδέα βρήκαν τρεις νεαροί για αντιμετωπίσουν την κρίση και για να έχουν στο τραπέζι τους σπιτικό φαγητό μόνο με ένα… κλικ!

Η διαδικτυακή κοινότητα του cookisto, φέρνει κοντά όσους δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, αλλά και όσους θέλουν να μοιραστούν τα μυστικά της μαγειρικής τους με άλλους, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν το σπιτικό φαγητό ως το… απόλυτο trend.

''Έχω σπουδάσει στο εξωτερικό και δεν έμαθα ποτέ να μαγειρεύω. Είχα λοιπόν πρόβλημα με το φαγητό όσο ήμουν μακριά από το σπίτι μου. Όταν γύρισα στην Ελλάδα, σκέφτηκα ότι μια τέτοια ιδέα θα ενδιέφερε πολύ κόσμο'', λέει ο ένας από τους τρεις εμπνευστές του cookisto.

Οι 280 μάγειρες και τα 2.100 μέλη που βρίσκονται στη διαδικτυακή κοινότητα απέδειξαν ότι ο Μιχάλης είχε απόλυτο δίκιο. Η πλατφόρμα έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στις αρχές Αυγούστου, οπότε εμφανίστηκε στο διαδίκτυο.

Απ’ ότι φαίνεται, οι γυναίκες κρατάνε ακόμα μια φορά τα ηνία των μυστικών της κουζίνας, σύμφωνα με τους ιδρυτές. Από φοιτήτριες 20 χρόνων, μέχρι και μητέρες 35-40 χρόνων, η πλατφόρμα γεμίζει κάθε μέρα από προτάσεις για σπιτικό φαγητό. Από την άλλη, οι άντρες αν και λιγότεροι, παίρνουν καλές κριτικές για την μαγειρική τους.

Μπορούν όλοι τελικά να γίνουν μάγειρες του cookisto; ''Ναι'', απαντούν οι τρεις εμπνευστές, Μιχάλης Γκόντας, Πέτρος Πιτσιλής και Γιάννης Ασημακόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις ΟΓΑ για την απογραφή συνταξιούχων



Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία της καταγραφής με φυσική παρουσία των συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ δίνει η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό όσοι έλαβαν την ενημερωτική επιστολή και δεν αναγράφονται σωστά ή δεν είναι συμπληρωμένοι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα πρέπει:

α) να προσέλθουν, αρχικά, στον ανταποκριτή του Οργανισμού του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την επιστολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά

β) να προσέλθουν στα ΕΛΤΑ ή την τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος του ΟΓΑ για την καταγραφή τους, με την ενημερωτική επιστολή στην οποία θα έχει συμπληρωθεί από τον ανταποκριτή ο σωστός ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Η απογραφή ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου. Όσοι δεν καταγραφούν θα σταματήσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους από τον Ιανουάριο του 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στο φορολογικό


Νέα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα συζητείται να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς μειώσεις στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες να εφαρμοστεί κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές από 20% έως και 35%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα πιέζει ασφυκτικά ώστε οι φορολογικές αλλαγές οι οποίες θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (Ανδρ. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από την ΔΗΜΑΡ) εξετάσθηκαν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα προτείνεται η καθιέρωση κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα προτείνεται η καθιέρωση:

- Δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος ή εναλλακτικά

- Τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.

Ο συντελεστής 20% συζητείται να επιβληθεί για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 16.000 ευρώ ενώ σε κάθε περίπτωση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται . Επίσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων προτείνουν:

- Να εκπίπτουν από το συνολικό καθαρό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο το 10% από το φόρο, όπως ισχύει σήμερα.

- Να συνεχίσουν να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όσοι απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αλλά αμείβονται με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν δύο το πολύ εργοδότες και έχουν έδρα την κατοικία τους.

2. Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και η ισχύουσα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δηλαδή, να εξακολουθούν να ισχύουν συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ και να μην εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 35% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Με την κλίμακα αυτή να φορολογούνται και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

3. Επιχειρήσεις: Αποφασίστηκε να μειωθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων από 42,5% που είναι σήμερα σε 35%. Ειδικότερα, θα θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 19%, αντί 20% που ισχύει σήμερα, για τα αδιανέμητα κέρδη των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και επιπλέον 19% για τα μερίσματα αντί 25% που προβλέπεται σήμερα.

4. Οικογενειακά επιδόματα: Τα νέα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 προτείνεται να ισοσταθμίζουν πλήρως τις έξτρα φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξ στο κρεβάτι του πόνου


«Ασυγκράτητη» η 50χρονη και ο 48χρονος εραστής της που έκαναν σεξ μέσα σε νοσοκομείο στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είχε υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση στο πόδι, ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε να συνευρεθεί στο κρεβάτι του πόνου με τον φίλο της που την επισκέφτηκε στο νοσοκομείο. Λεπτομέρεια: Στο διπλανό κρεβάτι υπήρχε άλλη μια ασθενής.

Ο άντρας έφυγε τρέχοντας, όταν οι νοσηλευτές αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, ενώ η γυναίκα εγχειρίστηκε ξανά!

Εναντίον του ζευγαριού κατατέθηκε μήνυση από το νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η γραφειοκρατία «κόβει» τα φτερά του Αγγελου στο πρώτο βήμα της ζωής του



Η ζωή έχει φερθεί σκληρά στον 15χρονο Αγγελο Ανδρουλή, που γεννήθηκε με βαριά εγκεφαλική παράλυση και στραβισμό nστην Ελλάδα. Ωστόσο η (διαζευγμένη, πολύτεκνη και άπορη) μητέρα του αλλά και ο ίδιος δεν το έβαλαν κάτω!
Με εντατική δουλειά σε εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης στην...
Ελβετία και στη Γερμανία, κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να σταθεί στα πόδια του, έπειτα από 13 χρόνια που ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι. Το υψηλό κόστος της θεραπείας του καλύπτεται από ερανικό τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε τον Απρίλιο του 2010, όπου συγκεντρώθηκε το ποσό των 180.000 ευρώ από απλούς ανθρώπους που έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ, που είναι το ασφαλιστικό ταμείο του, δεν χρεώνεται.

Εμπόδιο
Σήμερα, όμως, ο Αγγελος καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα εμπόδιο, που μοιάζει να είναι πολύ πιο σοβαρό από την εγκεφαλική του παράλυση: την ελληνική γραφειοκρατία, η οποία έχει μπλοκάρει τον ερανικό τραπεζικό λογαριασμό και του στερεί τη δυνατότητα να συνεχίσει τη θεραπεία του στη Γερμανία! Αποτέλεσμα είναι την περασμένη Τρίτη το κέντρο αποκατάστασης του Μονάχου να ενημερώσει mτη μητέρα του 15χρονου, την κυρία Σπυριδούλα Καραχάλιου, που φιλοξενείται σε σπίτι ομογενούς μας, ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της εάν δεν εξοφλήσει το χρέος, που είναι 59.943 ευρώ. Η ιστορία που ακολουθεί προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτά όμως που κυριαρχούν είναι η ντροπή και ο θυμός, για ένα σύστημα που εξακολουθεί να «γκρεμίζει» ζωές, αδιαφορώντας για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Ισως κάποιοι θυμάστε την περίπτωση του τετράχρονου Παναγιώτη από τη Μυτιλήνη το 2000, που «χάθηκε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η οποία είχε μπλοκάρει και τον δικό του ερανικό λογαριασμό.

Ελπίδα
Ο Αγγελος -ευτυχώς- δεν κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του! Εάν όμως επιστρέψει στην Ελλάδα χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του, δεν αποκλείεται να καθηλωθεί και πάλι στο αναπηρικό καροτσάκι και να πάνε χαμένοι όλοι οι κόποι του, ο πόνος του, η κούρασή του, αλλά και η ελπίδα του για μια καλύτερη ζωή. Γι΄ αυτό η μητέρα του Σπυριδούλα Καραχάλιου κάνει έκκληση προσωπικά στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο να βοηθήσει το παιδί της, που τα τελευταία δύο χρόνια το βλέπει επιτέλους να χαμογελά.
Το 2010, όταν ο μικρός ήταν 13 ετών, η κυρία Καραχάλιου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, αφού συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, τα κατέθεσε στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας - Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας. Με την απόφαση αρθ. Π2β/ΓΠ/42571/15.04.2010 χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας ατομικού τραπεζικού λογαριασμού και ανοίχτηκε στην Εμπορική Τράπεζα.

Προσφορές
Από τον έρανο που πραγματοποιήθηκε συγκεντρώθηκαν 180.000 ευρώ που πρόσφεραν συμπολίτες μας, με σκοπό να πάει το παιδί σε κέντρο αποκατάστασης στην Ελβετία. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο εξειδικευμένο κέντρο και ιατρική ειδικότητα για ανηλίκους «που πάσχουν από βαριά σπαστικού τύπου εγκεφαλική παράλυση με συγκάμψεις όλων των αρθρώσεων και στραβισμό».
Για τον λόγο αυτό η οικογένεια του Αγγελου απευθύνθηκε στο εξωτερικό, ανοίγοντας ερανικό λογαριασμό. Αφού η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε το «πράσινο φως», η κυρία Καραχάλιου πήρε τον γιο της και πήγαν στο κέντρο Kinderspital στη Ζιρίχη της Ελβετίας.
Υστερα από τρεις μήνες επίπονης εξάωρης καθημερινής φυσιοθεραπείας έγινε το θαύμα (δείτε
«Αγγελος, τα πρώτα μου βήματα» στο ΥouΤube)

Ο μικρός κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να κάνει τα πρώτα του βήματα κρατώντας το «π».
Οταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος θεραπείας στην Ελβετία, οι γιατροί τής συνέστησαν ένα κέντρο αποθεραπείας στο Μόναχο της Γερμανίας.
Εκεί ο Αγγελος θα μπορούσε να μάθει να περπατάει με πατερίτσες και ως έναν βαθμό να αυτοεξυ-
πηρετείται. Η κυρία Καραχάλιου ενημέρωσε και πάλι την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και αφού έστειλε τα τιμολόγια της κλινικής όπου νοσηλεύτηκε ο γιος της χορηγήθηκε η άδεια ανάληψης για 40.000 ευρώ και 87.500 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα εξοφλήθηκε το κέντρο αποκατάστασης της Ελβετίας.

Δικαιολογητικά
Στη συνέχεια η μητέρα του Αγγελου ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας να μεταβεί στη Γερμανία για να συνεχίσει τον δεύτερο κύκλο θεραπειών στις αρχές του 2011.
«Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την υπηρεσία, τους ενημέρωσα για τις εξελίξεις και τους ρώτησα αν απαιτούνταν επιπλέον δικαιολογητικά. Η απάντηση ήταν ότι δεν τίθεται θέμα για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει ο γιος μου και ότι για την περαιτέρω ανάληψη χρημάτων από τον ερανικό λογαριασμό θα απαιτούνταν ανάλογα έγγραφα με όσα μέχρι τότε μου ζητούσαν, δηλαδή κυρίως τα τιμολόγια της κλινικής όπου θα νοσηλευόταν ο Αγγελος».

Ετσι η κυρία Καραχάλιου, αφού πήρε για δεύτερη φορά το «πράσινο φως» από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, έφυγε από την Ελβετία για το Μόναχο, όπου τον Φεβρουάριο του 2011 ο Αγγελος εισήχθη στο Κέντρο Kαθοδηγητικής Εκπαίδευσης ΕΠΕ (Fortschritt Konduktives Forderzentrum Gemeinutzige Gmbh). Τα πράγματα όμως άλλαξαν και ο εφιάλτης για τη μητέρα και το παιδί μόλις είχε ξεκινήσει.






Διαβάστε περισσότερα...

Χορηγοί στα σχολεία



Διχάζει γονείς και διευθυντές σχολείων η απόφαση να γίνουν… χορηγοί τους μεγάλες εταιρείες με αντάλλαγμα την διαφήμιση στους χώρους των σχολείων.

Δημοτικό σχολείο στην Άνοιξη Αττικής ήδη αναρτά στο διαδίκτυο τα ονόματα ιδιωτών, αλλά και εταιρειών που σπονσοράρουν, ενώ την αντίδραση των καθηγητών του Πειραιά έχει προκαλέσει η «απαίτηση» εταιρείας της περιοχής να αναλάβει τα έξοδα του σχολείου με τον όρο να δοθεί το 10% της επιφάνειας του σχολείου για την διαφημιστική καμπάνια της!

Πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχουν μελάνι για τον εκτυπωτή ή… χαρτί υγείας. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δίνουν κάποια χρήματα, όμως δεν είναι αρκετά. Έτσι, στράφηκαν σε χορηγούς, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Πλέον το φαινόμενο των χορηγών παίρνει διαστάσεις με αρκετούς Συλλόγους Γονέων και διευθυντών να βγαίνουν στην «αγορά».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες αποδείξεις μετράνε


Σε κυνήγι των αποδείξεων θα επιδοθούν και πάλι οι φορολογούμενοι, δίχως βεβαίως να γνωρίζει ουδείς ποιες θα χρησιμοποιηθούν και ποιες όχι.

Σύμφωνα με το Έθνος, υπάρχουν σκέψεις ώστε να αφαιρούνται σε ποσοστό 100% από το φορολογητέο εισόδημα οι αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συλλέγουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αποδείξεις, ωστόσο η Εφορία θα ανακοινώσει λίγο πριν την υποβολή των δηλώσεων ποιες θα είναι αυτές που θα μετράνε στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Το 6ο ART4MORE ’12 είναι γεγονός


Το 6ο ART4MORE ’12 διατηρεί το χαρακτήρα μιας εκδήλωσης σύγχρονης τέχνης για το «τυπικό» φιλότεχνο κοινό, ευελπιστεί ωστόσο να διανοίξει νέους τρόπους προσέγγισης του πολιτισμού από νέες ομάδες κοινού και να προσελκύσει άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλες ευπαθείς ομάδες, μέσω ειδικού σχεδιασμού.

Στο χώρο του φεστιβάλ υπάρχουν εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν στη συνοδεία ατόμων με προβλήματα όρασης, χάρις στην ευγενική υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Μπορούν να ξεναγήσουν άτομα με προβλήματα όρασης ή επισκέπτες που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της έκθεσης με κλειστά τα μάτια. Ο χώρος, ωστόσο, δε διαθέτει ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE πραγματοποιείται σε συνάρτηση με το MatchBook Project της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», που αφορά τη συνεργασία τυπικών καλλιτεχνών με καλλιτέχνες ΑμεΑ. Στόχος του The MatchBook Project είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων στις εμπειρίες και τις ευκαιρίες της πολιτιστικής ζωής και η δημιουργία ενός προτύπου περιβάλλοντος για «προσβάσιμες» σε ΑμεΑ πολιτιστικές δράσεις.

















Διαβάστε περισσότερα...

Νέα παράταση στην απογραφή


Συνεχίζεται η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω της αυξημένης προσέλευσης μετά την ανακοίνωση διακοπής της καταβολής των συντάξεων.

Ειδικότερα με έγγραφο του, το ΙΚΑ αναφέρει ότι «αποφασίστηκε τελικά να συνεχιστεί η διαδικασία καταγραφής από τις 11 Οκτωβρίου 2012 και μετά μόνο από τα αρμόδια υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου ανήκουν οι συνταξιούχοι βάσει του τόπου κατοικίας τους, ημερομηνία κατά την οποία επαναλειτουργεί το σύστημα καταγραφής των συνταξιούχων μέσω ΟΠΣ, στο οποίο έχει ενσωματωθεί ηλεκτρονικά το αρχείο όλων των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων».

Επισημαίνεται, όμως, ότι οι συνταξιούχοι που καταγράφονται μετά τις 5 Οκτωβρίου, θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής της σύνταξής τους μόνο από τις 22 Οκτωβρίου και μετά, από το Ταμείο του ίδιου Υποκαταστήματος, μετά την έκδοση ειδικής εντολής πληρωμής. Ειδικά για τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ η πληρωμή θα μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου 2012 και μετά.

Σημειώνει το ΙΚΑ ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και οι Υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επισημαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητο όλοι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για την πληρωμή τους στις 22 Οκτωβρίου (οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ στις 26 Οκτωβρίου), αλλά και προκειμένου να πιστωθεί στις 22 Νοεμβρίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή στα ΕΛ.ΤΑ. το ποσό της σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου, θα πρέπει η διαδικασία καταγραφής στο Υποκατάστημα να έχει γίνει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις έως 30% στα κυλικεία


Μειωμένες κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τις προηγούμενες είναι οι νέες ανώτατες τιμές ορισμένων ειδών, όταν αυτά προσφέρονται ή παρέχονται από επιχειρήσεις (κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα) και πωλητές, που δραστηριοποιούνται σε χώρους που δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Με τις νέες τιμές, η πολιτεία προσαρμόζει τα ανώτατα επίπεδα των εν λόγω ειδών στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς σε σημεία πώλησης όπως κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα που βρίσκονται σε αεροδρόμια, αθλητικούς χώρους, αρχαιολογικούς χώρους, επιβατικά πλοία, τρένα, κινηματογράφους, θέατρα, δικαστήρια, νοσοκομεία, κλινικές, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και ιδρύματα ανώτερης - ανώτατης εκπαίδευσης.

Ενδεικτικές τιμές
Ενδεικτικά, στα κυλικεία των σχολείων το σάντουιτς ή το τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων) θα πωλείται φθηνότερα κατά 23% (1 ευρώ από 1,30), το σάντουιτς ή το τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων) θα είναι φθηνότερο 26% (1,25 από 1,7 ευρώ) και το απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 50 γραμμαρίων τουλάχιστον θα είναι φθηνότερο 20% (0,40 από 0,50 ευρώ).
Η τυρόπιτα - σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 180 γραμμαρίων τουλάχιστον, ανά τεμάχιο θα πωλείται φθηνότερα 23% (1 από 1,30 ευρώ), το εμφιαλωμένο νερό 500 ML θα πωλείται 0,35 από 0,50 ευρώ (- 30%) και οι φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία, 330 ml τουλάχιστον, θα πωλούνται 0,90 από 1 ευρώ (- 10%).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φοροαπαλλαγές…τέλος


Με αναδρομική ισχύ έρχεται το τέλος των φοροαπαλλαγών με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να υποστούν νέες εισοδηματικές απώλειες.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κ.λ.π.

Στο φορολογικό πακέτο

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο φορολογικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ που συμπληρώνει τα επώδυνα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ γ και περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων με συντελεστή 35% και των αγροτών με 6%.

Και πρόσθετοι φόροι

Η κατάργηση όλων ή των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τα προστατευόμενα τέκνα θα φέρει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Στην περίπτωση που οι φοροαπαλλαγές καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ εντός του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα προβλέπει:

1. Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου 10% δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερα μαθήματα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Εναλλακτικά εξετάζεται η πρόταση να διατηρηθούν οι εκπτώσεις για τα ιατρικά έξοδα, τα νοσήλια και τα ασφάλιστρα ζωής.

2. Φορολόγηση επιδομάτων και συντάξεων που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν. Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος:

- Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

- Η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα.

- Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

- Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.

- Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, που λαμβάνουν οι οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.

3. Κατάργηση εκπτώσεων χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

4. Κατάργηση μειώσεων φόρου για εργαζόμενους σε παραμεθόριες περιοχές. Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.

5. Κατάργηση ευνοϊκών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος σε μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Ειδικότερα θα καταργηθεί:

- Η εφαρμογή βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος αυξημένου κατά 50%, δηλαδή 7.500 ευρώ αντί 5.000 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στα συγκεκριμένα νησιά.

- Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης μειωμένων κατά 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες ασκούμενες στα νησιά αυτά από νομικά πρόσωπα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός Δημοσίου 10.000 υπάλληλοι;


Φαίνεται πως η Τρόικα δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της σε ό,τι αφορά το Δημόσιο καθώς ένα από τα κύρια αιτήματα της για να ανάψει το πράσινο φως για την επόμενη δόση είναι να αποχωρήσουν άμεσα χιλιάδες υπάλληλοι.

Πιο συγκεκριμένα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα ζήτησε η Τρόικα από την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Έναντι των απολύσεων που ζητούσαν μέχρι πρότινος οι δανειστές, ο Αντώνης Μανιτάκης ξεδίπλωσε κατά τη διαπραγμάτευση το σχέδιο διαθεσιμότητας με την επισήμανση ότι είναι αδύνατον να υπολογίσει εκ των προτέρων τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα οδηγηθούν με αυτό τον τρόπο στην έξοδο.

Στο στόχαστρο βρίσκονται ήδη επίορκοι, αποδεδειγμένα ακατάλληλοι και αδικαιολόγητα απόντες, τους οποίους για πρώτη φορά ο κ. Μανιτάκης υπολόγισε σε περισσότερους από 10.000.

Τη δεύτερη και μεγαλύτερη δεξαμενή θ' αποτελέσει το πλεονάζον προσωπικό των υπό συγχώνευση-κατάργηση φορέων, που δε θα βρουν θέση προς κάλυψη στους νεοσυσταθέντες οργανισμούς.

Μόνο στο 2ο κύμα 208 φορέων που επίκειται απασχολούνται 20.000 υπάλληλοι. Εξ αυτών περισσότεροι από 3.500 εργάζονται στους 90 φορείς που προτείνεται να μπει «λουκέτο».

Την έξοδο μέσω της διαθεσιμότητας για 1 χρόνο με το 75% του μισθού τους θα δουν επίσης οι υπάλληλοι που θα βαθμολογηθούν αρνητικά κατά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει αρχές του 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oνόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις



Δελτίο Τύπου.
12-10-12 Ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις.


Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται τα ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2012.


Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, http://results.minedu.gov.gr).

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα, εφόσον πληκτρολογήσουν τον τετραψήφιοκωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο).

Στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ανωτέρω ειδική κατηγορία, έλαβαν μέρος 1256 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1179.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία εγγραφής είναι αποκλειστική και όποιος δεν εγγραφεί μέσα σε αυτή χάνει οριστικά το δικαίωμα εγγραφής στη Σχολή επιτυχίας.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο τους σχετική αίτηση στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος επιτυχίας τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία.

Μαζί με την αίτηση εγγραφής οι επιτυχόντες υποβάλλουν:

α) Πρωτότυπο τίτλο απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής (Απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο TEE Β΄ κύκλου σπουδών ή ΤΕΛ ή ΕΠΛ) ή πρωτότυπο τίτλο απόλυσης Λυκείου της αλλοδαπής.
Σε περίπτωση που ο τίτλος προέρχεται από ξένο σχολείο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επιπλέον τα εξής:
i) Βεβαίωση της οικείας αρμόδιας Εκπαιδευτικής ή Διπλωματικής αρχής της χώρας προέλευσης του τίτλου Λυκείου, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος Λυκείου, που κατέχει ο υποψήφιος, του παρέχει το δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην ίδια βεβαίωση θα περιλαμβάνεται και η Γενική Μέση βαθμολογία του τίτλου απόλυσης στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0−20).
ii) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, ο τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι θεωρημένος για τη γνησιότητα του από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία επίσης χορηγεί βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.
iii) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, ο πρωτότυπος τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι επικυρωμένος από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας στην οποία ανήκει το σχολείο και επιπλέον να προσκομιστεί βεβαίωση της οικείας Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής με την οποία θα βεβαιώνεται η γνησιότητα της θεώρησης του τίτλου λυκείου από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας προέλευσης.
Όλα τα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή κ.λπ.) πρέπει να είναι
α) επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και β) μεταφρασμένα από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
β) Πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης ή επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτοτύπου από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου, που έχει συσταθεί, σύμφωνα με την αρ. Φ151/122732/Β6/2010 (Φ.Ε.Κ. 1612/Β/4−10−2010) υπουργική απόφαση κατόπιν εισήγησης
του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
γ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο εισαγόμενος δηλώνει ότι δεν είναι γραμμένος σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
δ) Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
Κατά την εγγραφή του ο εισαγόμενος επιδεικνύει στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας ή άλλο Δημόσιο έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η ακριβής ημερομηνία γέννησης και τα ονομαστικά του στοιχεία.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.

Οι εγγραφές των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από 15-10-2012 μέχρι και 22-10-2012.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Επιπλέον θυσίες 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους




Στην τελική ευθεία για μία συμφωνία -ίσως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος- βρίσκονται κυβέρνηση και Τρόικα. Σήμερα και αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας και οι απεσταλμένοι των δανειστών θα προσπαθήσουν να καλύψουν και άλλο κομμάτι της διαφοράς που πληροφορίες λένε πως έχει γεφυρωθεί κάτω και από το ένα (1) δισ. ευρώ, κυρίως για τα μέτρα του 2014.

Χθες πάντως, με πρωτοβουλία των επικεφαλής των ελεγκτών, αναβλήθηκε ξαφνικά στο «παρά ένα» (μία ώρα πριν μόλις) η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, παρατείνοντας το θρίλερ των αποφάσεων που θα χρειαστεί να ληφθούν εντός και εκτός Ελλάδος, για την τύχη του ελληνικού χρέους.

Η ουσία είναι πάντως ότι η Τρόικα πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να είναι τα μέτρα "εμπροσθοβαρή". Ήδη κλείδωσαν μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013 και τα υπόλοιπα 4,5 για το 2014, ενώ παραμένει διαφορά 1 δισ. ευρώ.

Πάντως Τρόικα και Γιάννης Στουρνάρας δεν φαίνεται να τα βρίσκουν και στις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες, ενώ τα λεφτά που βρέθηκαν για να γεφυρώσουν το χάσμα προκύπτουν από περικοπές μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Για να κλείσει πάντως ο λογαριασμός των 9 δισ. (αντί 7,8 δισ. που έγραφε το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για τα μέτρα του 2013, θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, με μέτρα όπως:

- κατάργηση των δώρων ΟΓΑ: 550-600 εκατ. ευρώ

- μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις άνω των 1.000: 200 εκατ. ευρώ

- από περικοπή φοροαπαλλαγών για γονείς κλπ: 400-500 εκατ. ευρώ

- περικοπή σε επιδόματα και υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων: 100-200 εκατ. ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

Συρρέουν για καρδιακό έλεγχο


Συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το δωρεάν Πρόγραμμα Μέτρησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου που διοργανώνουν το Ωνάσειο με το δήμο Καλλιθέας, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και καταγραφή των καπνιστικών συνηθειών. Τις πρωινές ώρες (9.00 π.μ. - 2.00 μ.μ.) πραγματοποιείται στο Αίθριο του δημαρχείου Καλλιθέας και τις απογευματινές ώρες (6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.) στην πλατεία Κύπρου.

Επίσης, διοργανώνονται δωρεάν σεμινάρια Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης που απευθύνονται σε εργαζόμενους του δήμου Καλλιθέας, επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στην Καλλιθέα, προπονητές, αθλητές και προπονούμενους που μετέχουν στα προγράμματα άθλησης του δήμου Καλλιθέας.


Διαβάστε περισσότερα...

"Τρέχουν" το νέο φορολογικό


Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου προβλέπεται να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2013.

Οι αλλαγές που θα προβλέπει το νέο φορολογικό συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να ψηφισθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή.

Στα σενάρια που εξετάζονται για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι είτε η θέσπιση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% είτε η θέσπιση κλίμακας με περισσότερους φορολογικούς συντελεστές. Σημειώνεται ότι στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα μπλοκάκια θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Στο νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας, το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τους υπόλοιπους φόρους που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.



Διαβάστε περισσότερα...