Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Γέννησε έξω από εμπορικό κέντρο


Τη βοήθησε περαστικός γιατρός – Παραβάν με σεντόνια της έφτιαξαν οι τραυματιοφορείς.

«Καλώς όρισες στον κόσμο» είπε ένας γιατρός σε μωράκι που γεννήθηκε σήμερα εν μέσω πλήθους έξω από εμπορικό κέντρο στο Μπέρμινχαμ της Βρετανίας. Τριγύρω από το ίδιο και τη μητέρα του υπήρχαν σεντόνια που κρατούσαν οι τραυματιοφορείς και αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Τη γυναίκα την έπιασαν ξαφνικά οι πόνοι έξω από το εμπορικό Primark και -όπως ανέφεραν περαστικοί- είχε ξαπλώσει στο πεζοδρόμιο, με υπαλλήλους των καταστημάτων να της φέρνουν πετσέτες. Η έγκυος βρισκόταν εκεί περίπου δέκα λεπτά προτού έρθουν τα ασθενοφόρα. Πλήθος μαζεύτηκε γύρω της με κάποιους να ξεκινούν να τη βοηθούν να ξεκινήσει ο τοκετός, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Για καλή της τύχη περνούσε ένας γιατρός εκτός υπηρεσίας και είδε τι συνέβαινε και ανέλαβε να την ξεγεννήσει. Μέχρι την ώρα που αφίχθησαν οι τραυματιοφορείς στο συγκεκριμένο μέρος η γυναίκα ήταν… ακάλυπτη στα βλέμματα του κόσμου, αλλά μετά της έφτιαξαν ένα παραβάν. Ευτυχώς ο τοκετός ήταν σύντομος, ο γιατρός έκοψε τον ομφάλιο λώρο και το πλήθος ζητωκραύγασε όταν της ακούμπησε το μωρό στην αγκαλιά της.

«Περπατούσαμε έξω από το εμπορικό και είδαμε μαζεμένο κόσμο. Νομίζαμε ότι ήταν κάποιο event ή κάποια παράσταση. Μετά διαπιστώσαμε προς έκπληξη μας ότι μια γυναίκα γεννούσε», λέει ένας περαστικός. «Έμοιαζε να είναι μόνη της, καθώς εκείνη την ώρα δεν είδα κοντά της ούτε γιατρούς, ούτε τραυματιοφορείς», πρόσθεσε.

«Στείλαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε δύο ασθενοφόρα και ένα όχημα έκτακτης ανάγκης. Το μωρό είναι κοριτσάκι και είναι καλά στην υγεία του», λένε γιατροί από το νοσοκομείο του Μπέρμινχαμ. Την ίδια ώρα η Daily Mail έχει βαλθεί να βρει την ταυτότητα της μητέρας και ζητά πληροφορίες από όσους τυγχάνει να γνωρίζουν κάτι.












Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος Ιουλίου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος


Προσωρινά αποθηκευμένες στο Taxisnet 500.000 δηλώσεις.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στη Βουλή γίνεται επίσης σαφές ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά ως την 31η Ιουλίου 2014, παρά την παράταση που δόθηκε στην υποβολή των δηλώσεων αυτών έως 14 Ιουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» και αυτές με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έτσι, η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2014.

Ειδικά για φορολογούμενους με συνολικό οφειλόμενο φόρο εισοδήματος έως 300 ευρώ, η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ έως τις 29 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή 1 στις 3 φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί έως σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής αποθήκευσης στο Taxisnet.

Η απροθυμία των φορολογουμένων να υποβάλουν δηλώσεις έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς μέχρι και πριν λίγες μέρες είχαν υποβληθεί λιγότερες από 4,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη, οι 500.000 είναι προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλοκή με την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων


Καθυστερήσεις λόγω παράτασης για την υποβολή του Ε9.

Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων E9 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ωστόσο ένα σοβαρό «αγκάθι» που θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Με βάση τις δηλώσεις E9 θα εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ενώ όμως ο νόμος ορίζει ότι η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου, ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του εντύπου Ε9 ώστε να προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Για να προχωρήσει η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων θα πρέπει να έχουν περαστεί στο σύστημα του Ε9 όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εκδώσει τα εκκαθαριστικά καθώς στα έντυπα Ε9 παλαιότερων χρήσεων δεν υπήρξε πρόβλεψη για την καταχώριση ορισμένων δεδομένων.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 18 Ιουνίου, ώστε να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους για να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Ιουλίου.

Αν και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συμπληρωματικού φόρου έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου ώστε να αποσταλούν με e-mail τα εκκαθαριστικά και να αρχίσει η πληρωμή των φόρων από τον Ιούλιο σε έξι μηνιαίες δόσεις αυτό φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν. Μάλιστα, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η καθυστέρηση αυτή να οδηγήσει τους φορολογούμενους στο να απολέσουν τη δόση του Ιουλίου και ο φόρος να αρχίσει να καταβάλλεται από τον Αύγουστο. Έτσι, οι προβλεπόμενες από το νόμο έξι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ θα γίνουν πέντε δυσχεραίνοντας επιπρόσθετα τους φορολογουμένους. Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα μπορεί να καταβληθεί και εφάπαξ με έκπτωση 1,5%.

Σημειώνεται πως ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Ο νέος φόρος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.). Φορολογούνται όλα τα δικαιώματα επί των ακινήτων, όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετρό σε Γαλάτσι, Κυψέλη και Εξάρχεια


Εξασφαλίστηκαν 450 εκατ. ευρώ για τη γραμμή 4.

Το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε 450 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό, που θα συνδέει το τμήμα Ευαγγελισμός-Άλσος Βεΐκου. Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το έργο θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΣΕΣ 2014-2020, ενώ μέρος του κόστους, που ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, λογικά το 50%, θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Μετρό σε Γαλάτσι, Κυψέλη και Εξάρχεια

Παρότι η υπόθεση της γραμμής 4 θεωρούνταν «χαμένη», τουλάχιστον μέχρι το 2020, πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Υποδομών ανέφεραν ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης θεωρείται ότι έχει κλείσει έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πλευρά της Αττικό Μετρό δηλώνει απολύτως έτοιμη να προκηρύξει το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, λίγους μήνες αφότου της δοθεί το «πράσινο φως». Το τμήμα Ευαγγελισμός-Αλσος Βεΐκου (8,3 χιλιόμετρα, 9 σταθμοί) έχει μελετηθεί εκτενώς τα προηγούμενα χρόνια και θεωρείται ώριμο (μάλιστα η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του έχει από το 2012 κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος).

Το έργο είναι αναμφισβήτητα σημαντικό, καθώς θα δώσει «διέξοδο» σε εξαιρετικά πυκνοδομημένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, του Γκύζη και τα Εξάρχεια. Όμως το τμήμα Άλσος Βεΐκου-Περισσός, με το οποίο η νέα γραμμή του μετρό προγραμματίζεται να ενωθεί με τη γραμμή του ΗΣΑΠ οδηγώντας σε αποσυμφόρηση των κεντρικών σταθμών μετεπιβίβασης δυστυχώς φαίνεται να μένει εκτός σχεδίων, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο προϋπολογισμός του έργου.



Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε ο κινηματογραφιστής Πολ Μαζούρσκι


Ήταν πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ.

Σε ηλικία 84 ετών απεβίωσε χθες ο αμερικανός κινηματογραφιστής Πολ Μαζούρσκι, πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ και δημιουργός μεταξύ άλλων των ταινιών «Μπομπ και Κάρολ και Τεντ και Άλις» και «Το μούτρο του Μπέβερλι Χιλς».

«Ήταν ο αμερικανός Φελίνι μας. Θα μου λείψει αφάνταστα», έγραψε στο Twitter ο φίλος του σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς, περιγράφοντάς τον ως «έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες και σεναριογράφους που έκαναν ποτέ ταινίες».

Ο πράκτοράς του Τζέφρι Μπεργκ επιβεβαίωσε πως ο κινηματογραφιστής απεβίωσε τη Δευτέρα, χωρίς να κάνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του. Σύμφωνα με τον Τύπο υπέκυψε στο Λος Άντζελες από καρδιακή ανακοπή.
Απεβίωσε ο κινηματογραφιστής Πολ Μαζούρσκι

Ο Μαζούρσκι σκηνοθέτησε περίπου δεκαπέντε ταινίες, γλυκόπικρες κωμωδίες για τον έρωτα ή για το μεγαλείο και την παρακμή της αμερικανικής ζωής, όπως το «Μούτρο του Μπέβερλι Χιλς» με τους Νικ Νόλτε και Μπέτι Μίντλερ.

Ο Μαζούρσκι ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ το 1969 για το σενάριο της κωμωδίας «Μπομπ και Κάρολ και Τεντ και Άλις», στη συνέχεια για τα σενάριο των «Χάρι και Τόντο» το 1974, «Μια ελεύθερη γυναίκα» το 1978 και «Εχθροί: μια ερωτική ιστορία» το 1989. Υπήρξε επίσης υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ταινίας για την ταινία «Μια ελεύθερη γυναίκα».

Ο Πολ Μαζούρσκι ήταν ακόμη ηθοποιός, μερικές φορές σε δικές του ταινίες, αλλά και σε ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ («Φόβος και Επιθυμία») ή του Μπράιαν ντε Πάλμα («Υπόθεση Καρλίτο»). Στη μικρή οθόνη, υποδύθηκε τον μαφιόζο στους «Σοπράνος» καθώς και στη σειρά του Λάρι Ντέιβιντ \«Curb Your Enthusiasm».



Διαβάστε περισσότερα...

Η 19χρονη μαζορέτα κυνηγός άγριων ζώων


Οργή στο διαδίκτυο για τις πόζες της δίπλα στα νεκρά ζώα.

Η Kendall Jones είναι μια 19χρονη μαζορέτα από το Cleburne του Τέξας η οποία έχει ξεσηκώσει ένα κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο.

Ο λόγος; Έχει ως χόμπι το κυνήγι άγριων ζώων.

Η 19χρονη ανεβάζει στη σελίδα της στο Facebook φωτογραφίες της από τις εξορμήσεις της στην Αφρική και ποζάρει δίπλα σε νεκρά ζώα που έχει η ίδια σκοτώσει.

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η Kendall Jones είναι άρρωστη και ισχυρίζονται ότι πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει σπάνια ζώα που κινδυνεύουν να εκλείψουν.

Η ίδια μάλιστα πολλές φορές δικαιολογεί τις πράξεις της ως εξής: «Υπάρχουν πολλά μέρη στη Ζιμπάμπουε, όπου υπάρχει άφθονος πληθυσμό με λεοπαρδάλεις που σπέρνουν τον όλεθρο στο ζωικό κεφάλαιο των αγροτών στο χωριό. Αντί να τους σκοτώνουν οι χωρικοί, πωλούνται άδειες κυνηγών για να το κάνουμε εμείς για αυτούς».

Μάλιστα έχει ξεκινήσει και μία διαδικτυακή προσπάθεια να κατέβει ο λογαριασμός της στο Facebook, όπου ποζάρει περήφανη δίπλα στα θηράματά της. Μέσα σε μία βδομάδα 40.000 άτομα ζητούν την κατάργηση τπυ λογαριασμού.




















Διαβάστε περισσότερα...

Στις 3-6 Ιουλίου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών


Αναμένονται πλούσιο θέαμα και σκληρός ανταγωνισμός.

Λιγότερο από 48 ώρες έμειναν για να ξεκινήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών. Η Φλώρινα περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μεγαλύτερη διοργάνωση Αρσης Βαρών της χρονιάς επί ελληνικού εδάφους.

Στις 3-6 Ιουλίου 2014 θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών – Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών – Εφήβων – Νεανίδων – Παίδων – Κορασίδων και αναμένονται πλούσιο θέαμα και σκληρός ανταγωνισμός.

Το Σάββατο 5/7 και την Κυριακή 6/7 οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από το διαδίκτυο κι όσοι δεν μπορέσουν να έρθουν στην Φλώρινα θα έχουν την δυνατότητα να δουν τις προσπάθειες στην ιστοσελίδα: www.newsbeast.gr, ενώ οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να παρακολουθήσουν εκτενή στιγμιότυπα από το flash Δυτικής Μακεδονίας

Η ΔΕΗ στα πλαίσια της χορηγίας της, με την Ομοσπονδία της Αρσης Βαρών, στηρίζει τα Πανελλήνια πρωταθλήματα που διεξάγονται σε ενεργειακές περιοχές της χώρας.

Πολύτιμοι αρωγοί και συνδιοργανωτές των αγώνων είναι ο Δήμος Φλώρινας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η Cosmote συνεχίζει να στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών.

Χορηγός του Πανελληνίου πρωταθλήματος, είναι η Τέρνα Α.Ε.

«Τα δύσκολα αποτελούν πλέον παρελθόν για το άθλημα μας. Καταφέραμε με χίλιους κόπους και θυσίες όλων μας να αποπληρώσουμε το χρέος – πρόστιμο προς την παγκόσμια ομοσπονδία που προήλθε από προηγούμενες διοικήσεις και με τρόπο που δεν υπάρχει λόγος να μνημονεύουμε συνεχώς. Κάτι που έγινε μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης με περικοπές προϋπολογισμών, γεγονός που εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο μας στοίχισε σε υποδομές, κίνητρα, αγώνες και ακόμα σε συμμετοχές μας σε αγώνες του εξωτερικού. Τώρα αυτός ο βραχνάς δεν υπάρχει πια, νιώθουμε μια τεράστια ανακούφιση και βέβαια η εξοικονόμηση ποσών θα δοθεί στην ανάπτυξη του αθλήματος. Το 2015 η προσδοκία μας είναι να έχουμε περισσότερους αγώνες στην Ελλάδα και ξεχωριστά σε κάθε ηλικιακή κατηγορία.» λέει ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ Πύρρος Δήμας.

Στη Φλώρινα θα μετάσχουν όλοι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που προκρίθηκαν στη τελική φάση των πρωταθλημάτων τους και βέβαια και οι πρωταθλητές μας.

Μεταξύ άλλων θα πάρουν μέρος οι Καβελασβίλι, Μαρτασίδης, Μαρκούλας, Σαλτσίδης, Ιακωβίδης, Στρουμπής, Γκαρίπης, Αθανασιάδου, Κωνσταντινίδη, Ανανιάδου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ & ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Πέμπτη 3/7/2014

ώρα 09.00 κατηγ 44,48 kg

ζύγιση (07.00 - 08.00)

ώρα 10.30 κατηγ 53 kg

ζύγιση (08.30 - 09.30)

ώρα 12.30 κατηγ 58 kg

ζύγιση (10.30 - 11.30)

ώρα 15.00 κατηγ 63 kg

ζύγιση (13.00 – 14.00)

ώρα 17.00 κατηγ 69 kg

ζύγιση (15.00 – 16.00)

ώρα 19.30 κατηγ +69 75,+75 kg

ζύγιση (17.30 - 18.30)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΩΝ-ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ & ΠΑΙΔΩΝ

Παρασκευή 4/7/2014

ώρα 09.00 κατηγ 50, 56 kg

ζύγιση (07.00 - 08.00)

ώρα 12.00 κατηγ 62 kg

ζύγιση (10.00 - 11.00)

ώρα 15.00 κατηγ 69 kg

ζύγιση (13.00 - 14.00)

ώρα 17.30 Τελετή Έναρξης Αγώνων

ώρα 18.30 κατηγ 77 kg

ζύγιση (16.30 - 17.30)

Σάββατο 5/7/2014

ώρα 09.00 κατηγ 85 kg

ζύγιση (07.00 - 08.00)

ώρα 12.30 κατηγ 94 kg

ζύγιση (10.30 - 11.30)

ώρα 15.30 κατηγ +94 ΠΑΙΔΩΝ

ζύγιση (13.30 - 14.30)

ώρα 17.00 κατηγ 105

ζύγιση (15.00 - 16.00)

Κυριακή 6/7/2014

ώρα 09.00 κατηγ +105 kg

ζύγιση (07.00 - 08.00)



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι 8 Ιουλίου οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό


Αποσπάσεις για το σχολικό έτος 2014-15 και το 2015 για το Νότιο Ημισφαίριο.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες όπως οι φιλόλογοι, οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και άλλοι μπορούν μέχρι και τις 8 Ιουλίου να καταθέσουν την αίτησή τους για απόσπαση σε χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο με την οποία καθορίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί.

Πιο αναλυτικά οι υποψήφιοι για απόσπαση στο εξωτερικό είναι δημόσιοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής οι οποίοι:

α) έχουν τριετή διδακτική υπηρεσία σε σχολεία Π/θμιας ή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μέχρι και τις 30/9/2014 από το ΦΕΚ διορισμού.

β) έχουν επαρκή γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία αποσπώνται ή μίας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερμανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους. Τα αποδεικτικά γνώσης της ξένης γλώσσας που αποδεικνύουν την άριστη, την πολύ καλή και την καλή γνώση, είναι όσα προβλέπονται σύμφωνα με το άρθρο 28 του ΠΔ50/2001 (ΦΕΚ 39 τ.Α΄/5-3-2001) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα» όπως τροποποιείται και ισχύει.

γ) έχουν άδεια του ιερατικού τους Προϊσταμένου στην Ελλάδα και του οικείου Μητροπολίτη στη χώρα υποδοχής, εφόσον πρόκειται για απόσπαση ιερέων-εκπαιδευτικών.

Η απόσπαση των εκπαιδευτικών με επιμίσθιο γίνεται για τρία συνεχή σχολικά έτη. Δυνατότητα παράτασης χωρίς την καταβολή επιμισθίου υπάρχει, εφόσον διαπιστωθούν υπηρεσιακές ανάγκες και κριθεί η καταλληλότητα του εκπαιδευτικού, οπότε και θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση μετά από εγκύκλιο της ΔΙΠΟΔΕ για παρατάσεις.

Η απόσπαση εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο μπορεί να γίνει μόνο για ένα (1) έτος και με δυνατότητα παράτασης, εφόσον διαπιστωθούν υπηρεσιακές ανάγκες και κριθεί η καταλληλότητα του εκπαιδευτικού, οπότε και θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση μετά από εγκύκλιο της ΔΙΠΟΔΕ για παρατάσεις.

Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση

Στο έγγραφό του Υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι δεν δικαιούνται να καταθέσουν αίτηση οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. οι εκπαιδευτικοί που έχουν αποσπαστεί στο εξωτερικό για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών με επιμίσθιο, δεν δικαιούνται υποβολής αίτησης με επιμίσθιο.

2. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν αποσπαστεί στο εξωτερικό κατά το παρελθόν και η απόσπασή τους ανακλήθηκε ή διακόπηκε λόγω πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους ή ανεπάρκειας στην άσκηση αυτών ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα ειδικά καθήκοντά τους.

3. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή για πράξεις ή παραλείψεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα ή έχουν τιμωρηθεί με οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή για την οποία δεν παρήλθε ο χρόνος παραγραφής, καθώς και οι εκπαιδευτικοί εις βάρος των οποίων εκκρεμεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

4. Οι εκπαιδευτικοί για τους οποίους έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση ανάκλησης ή διακοπής της απόσπασής τους μετά από αίτησή τους για το σχολικό έτος 2013-2014.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για απόσπαση θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στο δικτυακό τόπο http://dipode-aitisi.sch.gr/ και να αποστείλουν μια σειρά από δικαιολογητικών σε φάκελο Α4 για τα οποία μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Από τους αξιολογικούς πίνακες του 2011 η επιλογή των διευθυντών


Η διαδικασία για την κάλυψη κενών θέσεων των διευθυντών στα σχολεία.

Από τους ήδη εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς στους αξιολογικούς πίνακες του 2011 θα καλυφθούν οι κενές θέσεις των διευθυντών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.

Με την ίδια διαδικασία θα καλυφθούν και οι θέσεις διευθυντών στις νεοϊδρυθείσες σχολικές μονάδες, αφού πρώτα κληθούν οι ανωτέρω να υποβάλλουν δήλωση τοποθέτησης.

Σε περίπτωση που οι πίνακες αυτοί έχουν εξαντληθεί, οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 24, παρ.10, 11 και 12 του Ν.3848/2010 για τοποθέτηση Διευθυντών μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, εκπαιδευτικών που έχουν το μεγαλύτερο βαθμό και Μ.Κ. και μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνονται υπόψη τα έτη υπηρεσίας.

Όσον αφορά τους Διευθυντές των ΕΠΑΣ αυτοί θα εξαντλήσουν τη θητεία τους όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 46 του Ν. 4186/2013 και δεν έχουν δικαίωμα μετακίνησης σε άλλη σχολική μονάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μέρες που θα λειτουργήσουν τα σχολεία για την υποβολή μηχανογραφικών


Η υποβολή γίνεται και μέσω Διαδικτύου.

Επιπρόσθετες μέρες θα λειτουργήσουν τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για να υποστηρίξουν όσους μαθητές το επιθυμούν σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων . Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μετά τις 4 Ιουλίου και μέχρι τις 14 του ίδιου μήνα τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν ως εξής:

- Μία μέρα κάθε εβδομάδας τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με το προσωπικό της εφημερίας, όπως έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους.

- Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 8-7-2014, την Παρασκευή 11-7-2014 καθώς και τη Δευτέρα 14-7-2014 με την παρουσία του Διευθυντή ή Υποδιευθυντή ή του αναπληρωτή αυτών και του εντεταλμένου εκπαιδευτικού για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου.

Αυτές τις 3 ημέρες ο (Υπο)Διευθυντής θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (αν δεν πρόλαβαν ή αν τον έχασαν) ή/και να αναιρέσουν το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. για να οριστικοποιήσουν εκ νέου ένα άλλο Μ.Δ.

- Είναι ευνόητο ότι οι 2 ανωτέρω εκπαιδευτικοί που θα είναι παρόντες στα Λύκεια θα αποζημιωθούν για αυτές τις 3 μέρες (δηλαδή μόνο για τις 8,11 και 14 Ιουλίου) για μη χρήση θερινής άδειας.

Θυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους μέχρι και τις 14 Ιουλίου ενώ η οριστικοποίηση μπορεί να γίνει μετά τις 3 Ιουλίου. Τονίζουμε ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Για όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίζουν στη Θεσσαλονίκη για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


Οι έμποροι αποφασίζουν εάν θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους τις 52 έξτρα ημέρες το χρόνο.

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν με ψηφοφορία εάν επιθυμούν να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματά τους 52 Κυριακές το χρόνο, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης καλεί τα μέλη του να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στην αύξησή τους.

Η ψηφοφορία θα γίνει ταυτόχρονα με τις εκλογές του ΕΣΘ, στις 2 και 3 Ιουλίου, στα κεντρικά γραφεία του. Η διαδικασία θα διεξαχθεί τις ίδιες ημέρες και ώρες με την ψηφοφορία για εκλογή νέας διοίκησης του ΕΣΘ, δηλαδή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 19.00 την Τετάρτη 2 Ιουλίου και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 21.00 την Πέμπτη 3 Ιουλίου.

Στις εκλογές του ΕΣΘ για νέα διοίκηση, αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και για Ελεγκτική Επιτροπή, υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο συνδυασμός «Ενωμένο Εμπόριο σε Δράση», με επικεφαλής τον Παντελή Φιλιππίδη, πρώτο αντιπρόεδρο του Συλλόγου.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λοβέρδος: Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι θα έχουν αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής


«Θα προστεθούν και τα οικονομικά κριτήρια Αρβανιτόπουλου».

Αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση θα έχουν οι υποψήφιοι φοιτητές, που είναι παιδιά πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών, τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αποφασίσαμε ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι υποψήφιοι θα διευκολυνθούν και δεν θα χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις, θα έχουν αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής. Σήμερα θα βγει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου γιατί από αύριο Πέμπτη θα καταθέτουν το μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι φοιτητές. Στην ενημέρωσή τους θα πρέπει να υπάρχει και το θέμα της μετεγγραφής, ανεξάρτητα αν την άλλη εβδομάδα χρειαστεί να ψηφίσουμε για κάτι από αυτά μια μικρή διάταξη στη Βουλή. Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για να κάνουν τα μηχανογραφικά τους με τον καλύτερο τρόπο», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των κριτηρίων για τις μετεγγραφές φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας τονίζει πως «δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι η αλλαγή έγινε τον Μάιο από τον κ. Αρβανιτόπουλο και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Θα γίνει μία συμπλήρωση απλώς και θα ανακοινωθεί σήμερα επισήμως από το υπουργείο. Θα προστεθούν και τα οικονομικά κριτήρια Αρβανιτόπουλου. Θα ισχύει το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ κατ’ άτομο στην οικογένεια και όχι ως κόφτης στα υπόλοιπα κριτήρια που ενέκρινε η Βουλή, αλλά ως επιπρόσθετο στοιχείο της οικονομικής δυσκολίας. Άρα μιλάμε για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ορφανά παιδιά, παιδιά γονέων με βαριές ασθένειες, παιδιά από οικογένεια με παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη συν τα οικονομικά κριτήρια».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ο κ. Λοβέρδος τονίζει: «Είναι αρνητικές. Τα πανεπιστήμια δεν είχαν υπόψη τη ρύθμιση του Μαΐου και θεώρησαν ότι όλα αυτά είναι για να γίνουν. Τα πανεπιστήμια λένε ότι δεν το αντέχουν. Τους είπαμε ότι η κρίση μας οδηγεί εκεί. Επειδή στη Βουλή θα φέρουμε αυτές τις μικρές βελτιώσεις, ενημερώνω μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τους βουλευτές ότι έχουν και περιφερειακά πανεπιστήμια στις έδρες τους. Δεν πρέπει να τα ερημώσουμε. Και αυτή η πλειοδοσία υπέρ της μετεγγραφής δεν έχει άλλα περιθώρια. Είναι πολύ γενναιόδωρες οι διατάξεις. Τα πανεπιστήμια του κέντρου και της Θεσσαλονίκης λένε πώς θα αντέξουμε; Και εμείς πρέπει να ζήσουμε. Μοιραστείτε κομμάτι της κρίσης. Εμείς είδαμε ότι δεν έχετε διοικητικό προσωπικό και κάναμε προσπάθειες και την Παρασκευή θα έχουμε τον αξιολογητή. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αξιολογήσει το ΕΜΠ για τις διοικητικές του ανάγκες».

Ερωτηθείς για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει ότι αυτό θα λυθεί σε λίγες ημέρες. «Και γι' αυτό θεωρώ αδικαιολόγητη την απόφαση μερίδας των διοικητικών του Πολυτεχνείου να κλείσει το ίδρυμα και να χαθεί το εξάμηνο. Μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ θέλω να τους περάσω το μήνυμα: την Παρασκευή υπάρχει αξιολογητής. Του έχουμε δώσει προθεσμία ενός μηνός να αξιολογήσει τα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων που έχουν προβλήματα με τις διαθεσιμότητες. Θα του πούμε την Παρασκευή να ξεκινήσει από το ΕΜΠ. Και την άλλη εβδομάδα να μην υπάρχει ζήτημα που να εκκρεμεί στο Πολυτεχνείο. Δεν ξέρω τι θα πει ο αξιολογητής, αλλά πάντως θα έχει κάνει την αξιολόγησή του. Συνεπώς, θεωρώ αδικαιολόγητη την πολύ αυταρχική ενέργεια να κλείνεις ένα ίδρυμα, όχι να σταματάς απλώς τις εξετάσεις, που μπορεί να γίνουν 15 ημέρες μετά. Αλλά να σταματάς το εξάμηνο. Και η απώλεια εξαμήνου σημαίνει μια αστάθεια στο ίδρυμα για πάνω από τρία-τέσσερα χρόνια. Μπορεί και πέντε. Για ένα πλήρη φοιτητικό κύκλο. Το έχει ξαναπάθει αυτό το ΕΜΠ και έχει πείρα. Γι' αυτό υπάρχουν και πάρα πολλές αντιδράσεις. Εμείς έχουμε φερθεί όπως πρέπει. Τους έχω δει τόσες φορές. Τους καλώ και τώρα να έλθουν εδώ. Αυτά που σας λέω να τους τα πω στους ίδιους. Αλλά τους ζητώ να μην κλείσουν το ίδρυμα. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, δεν είναι δικό τους, ανήκει στον ελληνικό λαό».



Διαβάστε περισσότερα...

Χρηματοδότηση 160 εκατ. ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς


Εκδόθηκε από την ΕΕΤΑΑ η προκήρυξη για τις δομές παιδικής φροντίδας.

Χρηματοδότηση, ύψους 160 εκατ. ευρώ, αφορά τελικά η προκήρυξη που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τους παιδικούς σταθμούς.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης σήμερα το πρωί, κατά την ημερίδα για την ενημέρωση των νεοεκλεγέντων αιρετών, «η κοινωνία πένεται και υπάρχει άμεση αναγκαιότητα για παροχή δωρεάν υπηρεσιών παιδικής φροντίδας».

Ο κ. Ασκούνης επισήμανε την ύπαρξη επιστολής της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση. Αλλά -τόνισε για άλλη μια φορά- σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το συνολικό ποσό των 170 εκατ. ευρώ να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον του ιδίου αριθμού παιδιών με πέρσι. Και υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ είναι ανυποχώρητη στη θέση της για τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα εισοδηματικά κριτήρια του 2013, που είναι ιδιαιτέρως δυσμενή για τα ελληνικά νοικοκυριά, αυξάνουν κατά πολύ τον αριθμό οικογενειών που θα αναζητήσουν βοήθεια στις χρηματοδοτούμενες δομές, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν μεγαλύτερες ανάγκες. Όπως επισήμανε ο κ. Ασκούνης, «όπως βρήκαμε τα υπόλοιπα χρήματα, μπορούμε να βρούμε κι αυτά».

Η προκήρυξη, που εκδόθηκε σήμερα από την ΕΕΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2014- 2015, αφορά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορούν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους δωρεάν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 25 Ιουλίου 2014 και θα διαρκέσουν έως τις 4 Αυγούστου 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Σφοδρές αντιδράσεις από πωλητές λαϊκών αγορών


Ζητούν να ενταχθούν στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας.

Άμεσα, να ξεκινήσει από τη Βουλή η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενταχτούν οι λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας, ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, με αφορμή την έκδοση απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, για τον «Διαχωρισμό, τη Διακριτότητα και τα Κριτήρια Απόδοσης των Θέσεων» σύμφωνα με τον νόμο 4264|2014.

Οι παραγωγοί και έμποροι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τον διαχωρισμό των παραγωγών- επαγγελματιών, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τις θέσεις που κατέχουν σήμερα και προειδοποιούν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.
Η Ομοσπονδία ζητάει άμεσα να αποσυρθεί ο νόμος 4264|2014 για τις Λαϊκές Αγορές και να διατηρηθούν οι οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης με όλες τις αρμοδιότητές τους και να μην αυξηθούν τα διοικητικά πρόστιμα όπως προβλέπει ο νόμος από 300% έως 500%, δηλαδή από 300 ευρώ που ήταν, σε 1.000 ως 5.000 ευρώ. Προτείνει δε, το αποθεματικό ταμείο του ΟΛΑΑ που υπολογίζουν οι παραγωγοί ότι διαθέτει 3.000.000 ευρώ και τα οποία μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής, «να αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς τους παραγωγούς- επαγγελματίες και κάθε χρόνο, μέρος του αποθεματικού θα διατίθεται σε άπορους και άνεργους συμπολίτες, με τη μορφή κουπονιών για προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από τις λαϊκές αγορές». Την Παρασκευή 4/7/2014 και ώρα 7:30 μμ στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, οι ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν ημερίδα ενημέρωσης.

Άρχισαν και τα πρόστιμα

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι με τον νέο νόμο 4264\2014, αυξήθηκαν τα πρόστιμα από 350% έως 500%, δηλαδή από 300 ευρώ που ήταν, σε 1000 έως 5000 ευρώ, ενώ επιβάλλονται, εκτός από το πρόστιμο και ποινές φυλάκισης για ορισμένες παραβάσεις από 3- 6 μήνες. Στα τρία πρόστιμα εντός τριών ετών, αφαιρείται οριστικά η άδεια. Ενημερώνει δε, ότι έγινε ήδη έλεγχος στη Λαϊκή Αγορά Αγίου Παύλου Δ' Αθηνών την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και υπήρξαν πρόστιμα:

- 5.000 ευρώ σε παραγωγό που δεν είχε την άδεια μαζί του.
- 5.000 ευρώ σε επαγγελματία με πλαστικά που δεν είχε ένα τιμολόγιο μαζί του.
- 3.000 ευρώ σε πωλητή ελιών επειδή δεν είχε σκέπασμα στις ελιές.
Η Ομοσπονδία ζητάει από τους επαγγελματίες να είναι προσεκτικοί και συνεπείς με τον νόμο:
- Να έχουν πάντα μαζί τους την άδεια.
- Στο Δελτίο Αποστολής να αναγράφονται όλες τις ποσότητες και είδη.
- Στην άδεια να αναγράφονται τα προϊόντα που εμπορεύονται καθημερινά και ας μην είναι θεωρημένη η άδεια και για τα οποία θα πάρουν οι ενδιαφερόμενοι βεβαίωση από την Τριμελή Επιτροπή.
- Να μην διαθέτουν προϊόντα για τα οποία δεν θα μπορεί να υπάρχει βεβαίωση από την Τριμελή Επιτροπή εκ των υστέρων, γιατί θα γίνουν και εκ των υστέρων έλεγχοι και τα πρόστιμα για τα παραπάνω είναι από 3.000 έως 5.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΕΜΠ


Η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε ότι το εξάμηνο θα λήξει κανονικά την 1η Αυγούστου.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας του, μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

«Από σήμερα 2.7.2014 ώρα 17:00 η Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου λειτουργεί απρόσκοπτα. Από αύριο 3.7.2014 συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία στις Σχολές του Ιδρύματος» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρύτανη Σίμου Σιμόπουλου.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που συνεδρίασε εκτάκτως, αποφάσισε ότι το εξάμηνο θα λήξει κανονικά την 1η Αυγούστου, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές επί πτυχίω ώστε να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις εξετάσεις στα μαθήματα που τους έχουν απομείνει.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εξέφρασε παράλληλα τη στήριξή της στους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αντιδρούν στη λύση που προκρίνεται από την κυβέρνηση για τους συναδέλφους τους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Μετά το άνοιγμα των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, διαπιστώθηκαν καταστροφές στο κτίριο του τομέα Γεωτεχνικών που ανήκει στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

Ο απολογισμός των καταστροφών ήταν δεκάδες σπασμένες πόρτες, καρέκλες και τζαμαρίες, καταστροφές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ζημιές στον εξοπλισμό των γραφείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή ασθενών από την Πολεμική Αεροπορία


Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε σήμερα αεροσκάφος C-130 και ελικόπτερο A-109 για τη μεταφορά ασθενών από νησιά του Αιγαίου στην Αθήνα για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Το πρωί ένα C-130 μετέφερε από τη Σαντορίνη στην Ελευσίνα 30χρονη έγκυο με ρήξη θυλακίου.

Το μεσημέρι δε ελικόπτερο Α-109 μετέφερε από τη Σύρο στην Ελευσίνα ένα αγοράκι μόλις 4 ωρών σε θερμοκοιτίδα, που είχε γεννηθεί πρόωρα.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν εν συνεχεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αθήνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι πατάνε Γκάζι ενάντια στο Bullying!


Athens School Festival 2014 το διήμερο 4 & 5 Ιουλίου στο Γκάζι.

Για 6η χρονιά ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και η «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» συνδιοργανώνουν το ATHENS SCHOOL FESTIVAL 2014!

22 εκρηκτικές σχολικές και φοιτητικές μπάντες ανεβαίνουν στο ονειρεμένο stage της "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" ζώντας μια συναρπαστική εμπειρία και μας χαρίζουν ένα FULL POWER MUSIC διήμερο στις 4 & 5 ΙΟΥΛΙΟΥ στο Γκάζι !!!

Φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το YouSmile.gr , την διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Με μεγάλη χαρά το φεστιβάλ θα στηρίξουν φέτος αφιλοκερδώς με την παρουσία και τα τραγούδια τους τα Ημισκούμπρια (4/7) και ο Ρους (5/7).
Οι νέοι πατάνε Γκάζι ενάντια στο Bullying!

Τα μαθητικά συγκροτήματα τραγουδάνε αυτή τη χρονιά με ένα σκοπό. Στέκονται με τα τραγούδια τους ενάντια στο φαινόμενο του Bullying (Σχολικός Εκφοβισμός). Με σύνθημα «Κάνε τη διαφορά. Μίλα ΤΩΡΑ!» δίνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο φαινόμενο.

Ελάτε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας, να περάσουμε καλά και να στηρίξουμε τα παιδιά με το ζεστό μας χειροκρότημα!!!

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/events/653826411361686/

http://www.yousmile.gr/article/article/1838/athens-school-festival-14



Διαβάστε περισσότερα...

Είσπραξη τελών υπέρ του δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία


Τέλη υπέρ του Δημοσίου θα καταβάλουν για πρώτη φορά τα ιδιωτικά μεταλλεία (χρυσού, αργύρου, βασικών μετάλλων, κλπ), αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1800/Β/1-7-2014).

Με την απόφαση τα μεταλλεύματα και τα προϊόντα επεξεργασίας τους διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Μεταλλεύματα πολυτίμων μετάλλων: χρυσός, άργυρος και πλατινοειδή (λευκόχρυσος, παλλάδιο, ιρίδιο, ρόδιο, όσμιο, ρουθήνιο).

2. Mεταλλεύματα βασικών μετάλλων: νικέλιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος και χαλκός.

3. Λοιπά ορυκτά και παραπροϊόντα επεξεργασίας, όπως ο βωξίτης, ο μαγνησίτης, οι άστριοι, ο βαρύτης, ο τάλκης, ο χουντίτης, ο δολομίτης, το διοξείδιο του άνθρακα, το θειικό οξύ.

Τα τέλη στις δύο πρώτες κατηγορίες θα υπολογίζονται με βάση την αξία του παραγόμενου προϊόντος, και στην τρίτη με βάση το κέρδος παραγωγής.

Στα πολύτιμα μέταλλα το τέλος κυμαίνεται από 1-6 %, στα βασικά μέταλλα από 0,5-2,5% και στα λοιπά ορυκτά επιβάλλεται σταθερό τέλος 10% επί της διαφοράς της τιμολογηθείσας αξίας μείον το «κόστος παραγωγής».

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο τρόπος υπολογισμού των τελών με βάση την αξία του πωλούμενου μεταλλεύματος, η τιμή του μετάλλου προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή συστήματα καθορισμού τιμών.

Για παράδειγμα, για τα πολύτιμα μέταλλα επιλέγεται το Gold Market Price Fixing και για τα βασικά μέταλλα η τιμή του Χρηματιστηρίου Μετάλλων Λονδίνου.

Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι με την καθιέρωσή των τελών ενισχύονται περαιτέρω τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και ιδίως των περιοχών, στις οποίες πραγματοποιούνται μεταλλευτικές δραστηριότητες.

«Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται άμεσα η ορθολογική έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλευμάτων με την είσπραξη προκαθορισμένων και συγκεκριμένων ποσών υπέρ του Δημοσίου επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων» τονίζει το υπουργείο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι αιωρούμενες σκηνές είναι… παράνομες;


Είναι γνωστό ότι οι αρχές έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνηγητό στους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ και παρότι το πρόστιμο συνεχώς ανεβαίνει, ο αριθμός των ελεύθερων κατασκηνωτών αυξάνει κι αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι νέες σκηνές που κερδίζουν τις εντυπώσεις όμως δεν ακουμπούν στο χώμα αλλά αιωρούνται εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέα αλλά και λιγότερα ζωύφια.

Δείτε τις φωτογραφίες










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμος o ΑΔΜΗΕ για την απεργία


Περικοπές φορτίου, εξάντληση των δυνατοτήτων εισαγωγών ενέργειας και πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, περιλαμβάνει το σχέδιο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που ξεκινούν τα μεσάνυχτα.

Ο σχεδιασμός για τις περικοπές, εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις που θα γίνουν εφόσον χρειαστεί με κυλιόμενο προγραμματισμό, περιλαμβάνει επίσης:

- Τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από την Υψηλή και Μέση τάση, από τις οποίες θα ζητηθεί να μειώσουν τη ζήτηση.

- Τις εγκαταστάσεις άρδευσης (αντλιοστάσια των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) στις οποίες θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση κατά τις ώρες αιχμής.

Επίσης ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε:

- Να σταλεί επιστολή στη ΔΕΗ στην οποία θα επισημαίνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και ανάλογα με τον τύπο των Μονάδων.

- Να υλοποιηθούν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας, κατ' ελάχιστον 1400 MW και εξαντλώντας τη διαθεσιμότητα από τους όμορους διαχειριστές, κάνοντας χρήση, πέραν των εμπορικά διαθέσιμων, και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency).

- Να σταλεί επιστολή στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς όπως μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος από έλλειψη ισχύος. Επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς ως προς την εξέλιξη του φορτίου, τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής και τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να λαμβάνονται, εφόσον απαιτηθεί, μέτρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Διακινούσε παιδική πορνογραφία


Ένας 51χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, καθώς μετά από έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε να έχει στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας σε ηλεκτρονική μορφή.



Η Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες του 51χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 5 Ιουνίου.

Πρόκειται για τον Μάρκου Ισίδωρο του Παναγιώτη και της Ευαγγελίας, που γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα.





Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και210-2478020 και 210-2478030 του Τ.Α. Αχαρνών, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Ντάιμον - Πάσχει από καρκίνο


Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον ακύρωσε την επίσκεψή του σε χώρες της Ευρώπης, καθώς οι γιατροί του διέγνωσαν ότι έχει καρκίνο στον λάρυγγα και θα χρειασθεί θεραπεία.



Ο κ. Ντάιμον, ο οποίος είχε προγραμματίσει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και θα επισκεπτόταν τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία, ανακοίνωσε με σημείωμά του προς τους εργαζόμενους και μετόχους της τράπεζας ότι η ασθένειά τους είναι ιάσιμη και ότι θα παραμείνει επικεφαλής της τράπεζας.

Ο καρκίνος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο, ανέφερε ο τραπεζίτης στο σημείωμα.

Ο κ. Ντάιμον θα υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου οκτώ εβδομάδες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι έγκλειστοι


Σε διακοπή των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν χθες οι έγκλειστοι των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, που αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Αποφάσισαν, συγκεκριμένα, την αναστολή της απεργίας πείνας που πραγματοποιούσαν από την 23η Ιουνίου. Η αποκλιμάκωση της έντασης αποδίδεται, κατά μία εκδοχή, στις τροποποιήσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κίνηση τακτικής που προμηνύει νέο γύρο περισσότερο δυναμικών και μαζικών αντιδράσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις απασχόλησαν και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικά, αξιωματικός-επικεφαλής «ειδικής» υπηρεσίας της αστυνομίας έλεγε χθες στην «Καθημερινή» ότι, «όσοι υποκίνησαν τα γεγονότα, απέτυχαν να προσδώσουν μαζικό χαρακτήρα στην κινητοποίηση και υποχρεώθηκαν σε υπαναχώρηση». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στην απεργία πείνας συμμετείχαν έως και 4.500 κρατούμενοι, ενώ μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού 1.300.

Έγκλειστος των φυλακών Κορυδαλλού και μέλος της επιτροπής «αγώνα» των κρατουμένων είπε στην «Καθημερινή» ότι «η συμμετοχή στην απεργία πείνας ήταν μεγαλύτερη στις φυλακές Κορυδαλλού, Δομοκού, Κέρκυρας και Γρεβενών». Προσέθεσε ότι «οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο θεωρήθηκαν μικρή νίκη, ωστόσο έρχεται δεύτερο κύμα αντιδράσεων, με σκοπό την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου».

Διαφορετική διάσταση των εξελίξεων ανέδειξε πηγή από το περιβάλλον της φυλακής. Δήλωσε, συγκεκριμένα ότι οι αντιδράσεις στη φυλακή Κορυδαλλού «καπελώθηκαν» από τους κρατουμένους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», γεγονός που διέσπασε το σώμα των κρατουμένων. Η ίδια πηγή δήλωσε με νόημα ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζικότερη σε φυλακές της Στερεάς Ελλάδας όπου κρατούνται βαρυποινίτες για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με μέλη των «Πυρήνων».

Τα παραπάνω ενισχύει μαρτυρία στην «Καθημερινή» κρατουμένου των φυλακών Κορυδαλλού. Ισχυρίστηκε ότι τα μέλη των «Πυρήνων» επέβαλαν στους κρατουμένους να απέχουν από το συσσίτιο, ενώ, όσοι δεν υπάκουαν, μετακινούνταν κατ’ εντολήν τους από την Α΄ σε άλλη πτέρυγα της φυλακής. Λέει, μεταξύ άλλων: «Το μεσημέρι της Δευτέρας, μας φώναξαν στο διάδρομο και μας ανακοίνωσαν ότι το νομοσχέδιο θα αποσυρόταν, καθώς και ότι το πρωί της Τρίτης θα μας ανακοίνωναν, εάν συνεχίζουμε ή όχι την απεργία πείνας.

Τελικά, σήμερα (σ.σ. χθες) έδωσαν εντολή να μοιραστούν τα κουπόνια για το συσσίτιο». Ο ίδιος περιγράφει ακόμα ότι «στην αρχή της κινητοποίησης τα μέλη των «Πυρήνων» μας έδωσαν μαύρες σακούλες και μας ζήτησαν να βάλουμε μέσα όσα τρόφιμα είχε ο καθένας στο κελί του. Τις σακούλες τοποθέτησαν σε αποθήκη και μόνο χθες, μετά δηλαδή την αναστολή της απεργίας, μας επέτρεψαν να πάρουμε πίσω τα τρόφιμα. Όσοι δεν είχαν υπακούσει στις οδηγίες τους και κρατούσαν τρόφιμα στα κελιά, μετακινήθηκαν από την Α΄ πτέρυγα, κατόπιν δικής τους εντολής.

Ορισμένοι από εμάς, μετά τις 9 το βράδυ, μαγειρεύαμε στα κελιά, προσέχοντας να μην μυρίσει στο διάδρομο». Ο ίδιος κρατούμενος περιέγραψε ότι τη Δευτέρα οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» πήγαν να εμποδίσουν τη διανομή συσσιτίου στους κρατούμενους της Δ΄ πτέρυγας, που είχαν πρώτοι αποφασίσει να αναστείλουν την απεργία, με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια με Αλβανούς κρατουμένους. «Τελικά, οι “Πυρήνες” υποχώρησαν» δήλωσε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έριξαν φόλες και σκότωσαν 10 σκυλιά


Ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν κάτοικοι του Αμπελώνα, ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι είδαν τα σκυλιά τους νεκρά ή να σπαράζουν απ' τους πόνους, όταν τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή κάποιος ασυνείδητος ανέλαβε «επιχείρηση» δηλητηρίασης όλων των οικόσιτων σκύλων σε γειτονιές του Αμπελώνα.

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, από φόλες που ρίχτηκαν σε αυλές σπιτιών περίπου 10 σκυλιά βρήκαν φρικτό θάνατο και άλλα γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων καταγγέλλουν το γεγονός και υποστηρίζουν ότι, όσες ενδείξεις υπάρχουν για τον υπεύθυνο αυτού του εγκλήματος, να τον αποκαλύψουν και να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Μιλώντας χθες στην «Ελευθερία», ο Δήμος Λυγούρας, ιδιοκτήτης δύο σκυλιών, «τα οποία ποτέ δεν πείραξαν άνθρωπο, αντίθετα ήταν πολύ ήσυχα και αγαπητά, βρέθηκαν από τα μικρά παιδιά του που πήγαν να τα ταΐσουν να σφαδάζουν από τους πόνους. Το μαύρο σκυλί δεν άντεξε και ξεψύχησε, ενώ το άλλο αναρρώνει». Επίσης, ο κ. Λυγούρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω να καταγγείλω, μέσω της εφημερίδας σας, την άνανδρη και αναίσθητη πράξη ενός συνανθρώπου μας που με δηλητήριο αφαίρεσε τη ζωή αρκετών σκύλων μεταξύ αυτών και του δικού μου. Θέλω να του μεταφέρω ότι αφαίρεσε τη χαρά δύο μικρών παιδιών που αγαπούσαν και έπαιζαν με τον σκύλο τους, ο όποιος τους συντρόφευε και τους προστάτευε. Ελπίζω οι τύψεις να τον κάνουν να αναθεωρήσει την πράξη που έκανε και να έχει μετανιώσει».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί - Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο


Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, για μείωση του ποσοστού κέρδους τους, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να «καταγγέλλει την τακτική του νέου υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, «για τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τα προαπαιτούμενα της τρόικας για τον κλάδο».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...