Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Οι εργαζόμενοι στη Λευκορωσία γδύθηκαν κι έχουν λόγο


Προχώρησαν στην κίνηση αυτή μετά από... κυβερνητική εντολή.

Δεκάδες άνθρωποι στη Λευκορωσία δημοσιεύουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο με το γυμνό εαυτό τους και μάλιστα στην εργασία τους, δίνοντας έτσι τη δική τους απάντηση στον πρόεδρο της χώρας.

Ο 61χρονος Alexander Lukashenko μπέρδεψε τα λόγια του κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας, σχετικά με τις νέες τεχνολογίες. Ο ίδιος είπε: «Καινοτομίες, τεχνολογίες, ιδιωτικοποίηση, είναι σαφές. Τα έχουμε κατακτήσει όλα αυτά. Αλλά όλα είναι πολύ απλά, θα πρέπει να γδυθείτε και να εργαστείτε». Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μπέρδεψε τις ηχητικά όμοιες λέξεις στη γλώσσα τους, «εξελιχθείτε» και «γδυθείτε».

Οι εργαζόμενοι βρήκαν την ευκαιρία όμως με αυτό το λάθος του προέδρου και άρχισαν να κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο από τις δουλειές τους, όντας γυμνοί!

Οι φωτογραφίες βέβαια και το υπόλοιπο οπτικό υλικό έγινε viral σε ένα forum και στη συνέχεια μοιράστηκε στο διαδίκτυο και πυροδότησε μια νέα γαργαλιστική τάση σε όλην τη χώρα.

Μια γυναίκα, βοηθός σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, δημοσίευσε μια φωτογραφία του εαυτού της με μόνο ένα πληκτρολόγιο να καλύπτει τα απολύτως απαραίτητα. Ένας ξυλουργός ανέβασε επίσης εικόνα από τον εαυτό του που εργαζόταν με ένα κυκλικό πριόνι να καλύπτει τα ευαίσθητα σημεία του σώματός του. Άλλες δημοσιευμένες εικόνες περιλαμβάνουν δημοσιογράφους και υπαλλήλους γραφείου φορώντας τα απολύτως απαραίτητα ή και τίποτα, ενώ ένα ροκ συγκρότημα αποφάσισε να δείξει και αυτό τη γυμνή πλευρά του.

Οι φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και οι πολίτες της χώρας που κυριολεκτικά εφάρμοσαν την πρόταση του προέδρου τους τα... πέταξαν και πήγαν στις δουλειές τους. Οι φωτογραφίες του ιδιαίτερου αυτού «κινήματος» τους συνοδεύονται από το hashtag #getnakedandwork.
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών


Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για παροχή νομικής βοήθειας

Νέα κίνηση του υπ. Δικαιοσύνης.

Σε αλλαγή του νόμου για την «παροχή νομικής βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα» προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσης οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αιτήσεις κατηγορουμένων, ακόμη και για κακουργήματα, για να τους διορίσει το δημόσιο δικηγόρο αφού δεν μπορούν οι ίδιοι να ανταποκριθούν ακόμη και στην ελάχιστη δικηγορική αμοιβή έφτασαν τις 388 για το 2015, ενώ το 2010 ήταν μόλις 98! Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσιο διαβούλευση και αφορά τους χαμηλού εισοδήματος Έλληνες πολίτες, αλλά και στους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στους χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους, αλλά και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πολίτες χαμηλού εισοδήματος ορίζονται εκείνοι οι οποίοι:

1) το μέσο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει: α) για άγαμο το ποσό των 6.000 ευρώ, β) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης το ποσό των 7.000 ευρώ, γ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με ένα προστατευόμενο τέκνο το ποσό των 8.000 ευρώ, δ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με δύο προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 9.000 ευρώ, ε) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με περισσότερα προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 10.000 ευρώ, και

2) έχουν κατά το τελευταίο φορολογικό έτος πριν την υποβολή της αίτησης τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το τριπλάσιο των ανωτέρω ορίων.

Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής διαφοράς ή διένεξης, δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα εκείνου με τον οποίο υπάρχει η διαφορά ή διένεξη.

Αν υπάρχουν καταθέσεις του αιτούντος ή των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, σε Τράπεζες (και του εξωτερικού), συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση των εν λόγω ορίων.

Ποιοι άλλοι έχουν δικαίωμα στην νομικοί βοήθεια

Δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι επίσης όσοι:

α) κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους είναι άνεργοι για περισσότερο από 12 μήνες,

β) πάσχουν από: 1) ασθένεια ιδιαίτερης σοβαρότητας, γεγονός που θα πρέπει να προκύπτει από σχετικές γνωματεύσεις δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

2) αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 67%, γεγονός που θα πρέπει να προκύπτει από σχετική γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, και εξαιτίας τους απαιτείται τακτική ή συνεχιζόμενη θεραπεία για μακρό χρόνο, ώστε αφαιρουμένων των σχετικών δαπανών να απομένουν κατ’ έτος εισοδήματα ίσα ή μικρότερα προς αυτά.

Η νομική βοήθεια παρέχεται σε υποθέσεις ιδιωτικού, δημοσίου και ποινικού δικαίου ενώπιον δικαστηρίων οποιουδήποτε βαθμού και δικαιοδοσίας καθώς και ενώπιον ανακριτικών και προανακριτικών αρχών.

Επίσης, παρέχεται στη διαδικασία της συμβιβαστικής επέμβασης του Ειρηνοδίκη της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και της ποινικής συνδιαλλαγής (άρθρο 308Β Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος και συμπεριλαμβάνει την παροχή νομικών συμβουλών με σκοπό τη διευθέτηση της διαφοράς πριν αυτή εισαχθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Για τις υποθέσεις ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, η παροχή νομικής βοήθειας δίνεται σε όλους τους διαδίκους, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, για το σύνολο των διαδικασιών της πολιτικής και διοικητικής δίκης, όπου είναι υποχρεωτική η παράσταση του διαδίκου με πληρεξούσιο δικηγόρο.

Για τις ποινικές υποθέσεις η νομική βοήθεια παρέχεται αν ο διάδικος δεν έχει δικηγόρο και εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Παρέχεται κατά πρώτον στον κατηγορούμενο:

α) για κακούργημα, κατά το στάδιο της προανάκρισης, της ανάκρισης και της συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο,

β) για πλημμελήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο,

γ) για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση κάθε ενδίκου μέσου κατά καταδικαστικής απόφασης, όταν αφορά την περίπτωση επιβολής ποινής στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον 6 μηνών,

δ) για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση κάθε αίτησης ή ενδίκου μέσου αν αφορά αξιόποινη πράξη που τελέστηκε ενώ ήταν εξαρτημένος και πριν την εισαγωγή του σε πρόγραμμα διάγνωσης της εξάρτησης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης των αναγνωρισμένων φορέων (θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης), στο οποίο έχει προσέλθει οικειοθελώς και συμμετέχει, καταβάλλοντας προσπάθειες απεξάρτησης, ή έχει ολοκληρώσει αυτό και διατηρεί την απεξάρτηση,

ε) για την παράσταση ενώπιον δικαστικού συμβουλίου ή για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση ενδίκου μέσου κατά της απόφασης του συμβουλίου Εφετών, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης (νόμος 3251/2004),

στ) για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση αίτησης επανάληψης της διαδικασίας υπέρ καταδικασμένου, εφόσον έχει επιβληθεί στερητική της ελευθερίας ποινή που δεν έχει ανασταλεί.

Κατά δεύτερον παρέχεται στον παθόντα: α) για κακούργημα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό και

β) για πλημμελήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό.

--------------

Το Δημόσιο παραχωρεί κτίρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

«Αντίδωρο» οι 15 υποτροφίες σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την παραχώρηση από το Δημόσιο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος δύο κτιρίων και της έκτασης 30 στρεμμάτων από το αγρόκτημα της Θέρμης, που τα περιβάλλει, για 25 χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη.

«Η κίνησή μας αυτή δείχνει έμπρακτα τη διάθεσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το «αντίδωρο» που εξασφάλισε το Δημόσιο είναι το να δίνονται, κάθε χρόνο, 15 υποτροφίες για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του συνεταιριστικού χώρου. Στόχος, η εξειδίκευση των στελεχών στον αγροτοδιατροφικό τομέα. «Είναι εκείνοι που θα φέρουν, άλλωστε, τα αποτελέσματα των ερευνών τους στην αγροτική παραγωγή», είπε.

«Η παρουσία μας εδώ είναι έκφραση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και της Πολιτείας προς το έργο που έχει επιτελέσει, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος», ανέφερε με τη σειρά του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Ο κ. Φίλης μάλιστα, ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει από εφέτος σε διαδικασίες περαιτέρω στελέχωσης του ΔΠΕ, μέσω διορισμών και αποσπάσεων, καθώς επίσης και ότι στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να επεκταθούν τα προγράμματα σπουδών και να υπάρξουν συνεργασίες με τμήματα άλλων πανεπιστημίων.

«Είναι σημαντικό να προωθήσουμε τη συνεργασία και την επικουρικότητα αντί του ανταγωνισμού», συμπλήρωσε, ενώ παίρνοντας το λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισε τη σημασία της προσφοράς τεχνογνωσίας, από ένα πανεπιστήμιο σε ένα άλλο, σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες.

«Habemus domum», είπε με νόημα στην ομιλία του ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΠΕ, καθηγητής, Κώστας Γραμμένος, ο οποίος επισήμανε, ότι η σημερινή ημέρα είναι η δεύτερη ημέρα-ορόσημο, μετά από εκείνη κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του πανεπιστημίου, το 2005, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου, για την παραχώρηση της χρήσης των κριτικών δομών και συνεχάρη την κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη της στο ΔΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ίδρυμα χρηματοδοτεί με 170.000 ευρώ ετησίως, για τέσσερα χρόνια, το Διεθνές Πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά στη θεματική περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας και επιπρόσθετα, χρηματοδοτεί τη διδασκαλία και έρευνα διεθνών επιστημόνων που έρχονται από ένα έως έξι μήνες να διδάξουν, μέσω του προγράμματος «Onassis Scholars».

Σημειώνεται, ότι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα, που τα παρακολουθούν φοιτητές από 41 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Επίσης, στο ΔΠΕ διδάσκουν 7 μέλη ΔΕΠ και ένα ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ και 16 επιστημονικοί συνεργάτες, με τους επισκέπτες καθηγητές να είναι Έλληνες διδάσκοντες, που έρχονται και από το εξωτερικό, είτε διδάσκοντες από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

--------------

Αλλαγές στα τέλη και τα παράβολα της Δικαιοσύνης

Στόχος ο εξορθολογισμός του υπάρχοντος συστήματος.

Τον εξορθολογισμό του υπάρχοντος συστήματος που αφορά τα τέλη και τα παράβολα της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση επιδιώκεται, σύμφωνα με το υπουργείο, η μεταρρύθμιση του σχετικού καθεστώτος με επιλεκτικές αυξήσεις, αλλά και μειώσεις σχετικών ποσών.

Στόχος του επίμαχου νομοσχεδίου είναι η ελάφρυνση των παραβόλων και τελών που τυγχάνουν μεγάλης χρήσης στην καθημερινότητα και αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν κριθεί σε δεύτερο βαθμό ή στο ακυρωτικό δικαστήριο ή δεν έχουν διέλθει από την κρίση πολυμελούς δικαστηρίου. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η λήψη μέτρων για την αύξηση της διαφάνειας στα σχετικά ζητήματα μέσω της κωδικοποίησης των συναφών διατάξεων και της ανάθεσης της παρακολούθησης των σχετικών νομοθετικών εξελίξεων σε ειδική για αυτό ομάδα. Επίσης, οργανώνεται ο τρόπος δημοσιοποίησης αυτών που θα συμπληρωθεί με την ανάπτυξη τρόπου υπολογισμού των τελών φιλικού στο χρήστη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Ειδικότερα, με το Σχέδιο Νόμου προτείνονται τα εξής:

1) Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

2) Μείωση κατά 50% του δικαστικού ενσήμου στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές, στις περιπτώσεις που αυτό επιβαλλόταν έως σήμερα.

3) Θέσπιση παραβόλου χαμηλού ύψους σχετικά με την προβολή αιτήματος αναβολής, πλην των περιπτώσεων αποχής δικηγόρων.

4) Μείωση του ύψους των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων ειρηνοδικείων, μονομελών πρωτοδικείων και πολυμελών πρωτοδικείων.

5) Αύξηση των παραβόλων αναίρεσης έναντι αποφάσεων πολυμελούς πρωτοδικείου και εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης έναντι αποφάσεων εφετείου και Αρείου Πάγου.

6) Μείωση από το 50% στο 20% του ποσού που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

7) Μείωση από τα 100 στα 50 ευρώ του παραβόλου της έγκλησης.

Μικρές αυξήσεις στα χαρτόσημα που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών.

--------------

Αλλάζει ο «χάρτης» των υποθηκοφυλακείων

Καταργούνται ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία, ενώ δημιουργούνται 41 νέα έμμισθα.

Σε αλλαγή του χάρτη των υποθηκοφυλακείων της χώρας προχωρά με νομοσχέδιο του το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με το νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έχει τον τίτλο «αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» καταργούνται ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία ενώ δημιουργούνται 41 νέα έμμισθα.

Στο επίμαχο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων τοποθετείται , με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται, ενώ τυχόν πλεονάζον προσωπικό τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσε.

Όπως προβλέπεται, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακεία που μετατρέπονται σε κτηματολογικά γραφεία, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκει το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούν. Όσο για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου τοποθετούνται σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσαν ή στην οριστική δομή των κτηματολογικών γραφείων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτοντας αντίστοιχες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και κλάδου στον οποίο ανήκουν. Επιπλέον, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ μπορούν εάν θέλουν να επαναδιοριστούν δικηγόροι.

Στο σχέδιο νόμου καταγράφονται τα νέα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία είναι τα εξής: Αγρινίου, Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, Αλεξανδρούπολης, Άμφισσας, Αργοστολίου, Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Δράμας, Έδεσσας, Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Μυτιλήνης, Νάξου, Ξάνθης, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Πύργου, Ρεθύμνου, Σερρών, Σπάρτης,

Σύρου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας και Χαλκίδας. Επίσης, με το επίμαχο νομοσχέδιο καταργούνται τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας, τα οποία συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και Πειραιά αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Υπαλλήλων Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών, την ερχόμενη Κυριακή, προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση, «λόγω της επείγουσας κατάστασης» που έχει δημιουργηθεί από το επίμαχο νομοσχέδιο.

--------------

Ψαροντουφεκάς εντόπισε… νάρκη κοντά στις ακτές του Βόλου

Ήταν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξουδετερώθηκε από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.

Νάρκη από την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, εξουδετέρωσαν άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού το απόγευμα λίγο έξω από την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Βόλου.

Η νάρκη εντοπίσθηκε τυχαία από ψαροντουφεκά πριν από 4 ημέρες σε απόσταση 30 μέτρων από την βραχώδη ακτή στην Κριθαριά και σε βάθος 4 μέτρων. Ενημερώθηκε αμέσως, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, το οποίο κάλεσε τους ειδικούς των υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού για την εξουδετέρωσή της με ελεγχόμενη έκρηξη.

Από τις 12.30 το μεσημέρι, το λιμανάκι της Κριθαριάς, αποκλείσθηκε από μεγάλο πλωτό του Λιμενικού Σώματος, ενώ από ξηράς απαγορεύθηκε η προσέγγιση πολιτών και κολυμβητών, μέχρι τις 4 το απόγευμα, όταν και επετεύχθη η έκρηξη και η εξουδετέρωση της νάρκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O "μπουρλοτιέρης" μοναχός που αναστάτωσε ένα χωριό στην Κρήτη


Πανικός επικράτησε την Τρίτη σε χωριό της Κρήτης από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Οι κάτοικοι της Άρβης ανησύχησαν από το θόρυβο και ειδοποίησαν τις αρχές.

Όπως, αναφέρει το cretapost.gr τελικά οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου, όπου ένας ηλικιωμένος μοναχός έβαζε μπουρλότα, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάπλαση και αποκατάσταση των υποδομών του μοναστηριού.

Στην κατοχή του 70χρονου μοναχού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν βραδύκαυστο φιτίλι και δυναμίτιδα. Στη συνέχεια, ο μοναχός οδηγήθηκε στο κρατητήριο για κατοχή εκρηκτικών υλών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δύσκολη μάχη 19χρονης με την ψυχογενή ανορεξία


Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα της που ψάχνει απελπισμένα σωτηρία.

Απελπισμένη και τρομοκρατημένη η Sarah Weddle από τη Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο φόβο κάθε γονιού: να χάσει το ίδιο της το παιδί.

Η 19χρονη Chloe παλεύει με την ψυχογενή ανορεξία και η 40χρονη πιστεύει πως η μόνη σωτηρία της είναι να εισαχθεί σε εξειδικευμένη ιδιωτική κλινική. Για το σκοπό αυτό κατέφυγε στο crowdfunding με την ελπίδα η καλοσύνη των ξένων να σώσει τη ζωή της κόρης της.

Παράλληλα, με αφορμή τη δική της περιπέτεια, η Sarah θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το θέμα των διαταραχών πρόσληψης τροφής και το γεγονός πως οι μονάδες αντιμετώπισής τους υποχρηματοδοτούνται στο βρετανικό ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά όπως της κόρης της.

Στόχος της είναι επίσης να μοιραστεί την ιστορία της για να βοηθήσει πιθανώς κι άλλους γονείς να αναγνωρίσουν νωρίτερα σημάδια που η ίδια αγνόησε.

Η Chloe θέλει να πάει στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσει Υδροβιολογία. Παλεύει όμως από τα 15 της με τη διαταραχή πρόσληψης τροφής που η μαμά της πιστεύει πως επιδεινώθηκε από το διαζύγιο των γονιών της.



«Από μικρή η Chloe δεν είχε πολλή αυτοπεποίθηση και ανησυχούσε για το βάρος της», δήλωσε η Sarah στη Daily Mail. «Όταν χωρίσαμε με τον πατέρα της επηρεάστηκε πάρα πολύ. Άρχισε να τρώει λιγότερο και μου έλεγε είτε πως είχε φάει νωρίτερα είτε πως δεν πεινούσε. Δεν είχα κανένα λόγο να την αμφισβητήσω. Μετά άρχισε το γυμναστήριο, κάτι πολύ φυσιολογικό για ένα κορίτσι στην ηλικία της. Δεν είχα δει πού οδηγούσε αυτή η κατάσταση. Μόνο όταν κατέρρευσε στο σχολείο ‘ξύπνησα’ και μίλησα στη νοσοκόμα του σχολείου για τις συνήθειές της στο φαγητό. Τότε άρχισε να βλέπει έναν ειδικό».



Τα τελευταία δύο χρόνια η Chloe έχει νοσηλευτεί σε τρεις μονάδες αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών του βρετανικού Συστήματος Υγείας χωρίς όμως να καταφέρει να βγει νικήτρια στη δύσκολη μάχη της.

«Κάθε φορά προσευχόμουν αυτή τη φορά η κόρη μου να βοηθηθεί. Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει η Sarah, «νομίζω πως το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής ασθένειας. Τα προγράμματά τους βοηθούν στο πρακτικό κομμάτι, τη διατροφή και την ανάκτηση του βάρους αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την ψυχολογική υποστήριξη που είναι τόσο απαραίτητη».

Η Sarah ελπίζει με τη βοήθεια αγνώστων, που θα συνεισφέρουν στη συγκέντρωση χρημάτων, να μπορέσει να στείλει την Chloe σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική που εξειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές, κάτι που δεν υπάρχει στις δομές του βρετανικού ΕΣΥ.

Η οικογένεια της 18χρονης έχει βρει την ιδανική κλινική που είναι στη Μαρμπέλα της Ισπανίας αλλά το κόστος για εξάμηνη παραμονή της εκεί πλησιάζει τις 55.000 ευρώ.

«Δεν έχουμε plan B, έχουμε επιχειρήσει τα πάντα. Δείχνει να είναι η τελευταίας μα ευκαιρία. Φοβάμαι πως η Chloe είτε θα βασανίζεται από αυτή τη διαταραχή σε όλη της τη ζωή ή θα πεθάνει. Εκείνη θέλει να γίνει καλά, να πάει στο πανεπιστήμιο, να πάρει πίσω τον έλεγχο της ζωής της. Αλλά χωρίς την ψυχολογική βοήθεια δεν μπορώ να φανταστώ πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο», εξηγεί η μητέρα της και εξομολογείται πως πριν την περιπέτεια της κόρης της δεν γνώριζε τίποτα για την ψυχογενή ανορεξία.

«Δεν ήξερα πόσο σοβαρή είναι ή πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να την ξεπεράσει. Δεν καταλάβαινα πως είναι ψυχολογική νόσος και όχι σωματική, δεν καταλάβαινα πως η απώλεια βάρους είναι παράπλευρη συνέπεια», περιγράφει.

Η μόνη συμβουλή της προς άλλους γονείς είναι να λάβουν υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια εγκαίρως. «Οι πρώτες μέρες είναι κρίσιμες. Να έχετε το νου σας αν το παιδί σας δεν τρώει αρκετά ή βρίσει συνέχεια δικαιολογίες πως έχει φάει αλλού. Να ζητήσετε βοήθεια πριν αυτό γίνει η καθημερινότητά τους. Η Chloe δεν μπορεί πια να θυμηθεί πώς ήταν η ζωή της πριν την ανορεξία- και όσο ο καιρός περνά τόσο πιο δύσκολο της είναι να την νικήσει».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το slideshow του Facebook που θα κάνει βίντεο τις φωτογραφίες σας


Το νέο χαρακτηριστικό του δημοφιλούς δικτύου.

Μία νέα λειτουργία στην πλατφόρμα του έρχεται να προσθέσει το Facebook, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν μικρού μήκους βίντεο από τις φωτογραφίες τους, παρόμοια με μια παρουσίαση διαφανειών.

Το νέο χαρακτηριστικό θα έχει την ονομασία Slideshow και θα παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν τις δικές τους «ταινίες» μικρού μήκους χρησιμοποιώντας τις αποθηκευμένες στο προφίλ τους φωτογραφίες και βίντεο.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι τρελαίνονται να τραβούν φωτογραφίες και να δείχνουν στους φίλους τους πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακό τους, είτε είναι μια οικογενειακή συγκέντρωση, ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο ή ένα πρωινό με τα παιδιά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Facebook. «Αυτό το νέο συναρπαστικό και διασκεδαστικό χαρακτηριστικό θα σας επιτρέπει να 'ράψετε' αυτές τις ξεχωριστές σας φωτογραφίες μαζί σε μια μορφή που αιχμαλωτίζει το πνεύμα του γεγονότος».

Οι χρήστες θα έχουν δύο επιλογές για να δημιουργήσουν το δικό τους μίνι βίντεο.

Με την πρώτη επιλογή, οι χρήστες που έχουν ανεβάσει στο Facebook παραπάνω από 5 φωτογραφίες ή βίντεο τις τελευταίες 24 ώρες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτή τη λειτουργία, η οποία θα εμφανίζεται στο κουτί «Τι σκέφτεστε». Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν ποιες φωτογραφίες και βίντεο θέλουν να προσθέσουν στο Slideshow, ύστερα θα πρέπει να επιλέγουν ένα θέμα, να βάζουν τίτλο, να ταυτοποιούν ορισμένους από τους φίλους τους που εμφανίζονται και να πατούν «Δημοσίευση».

Ο δεύτερος τρόπος είναι απλά να πατήσουν την επιλογή «Δοκίμασέ το» που θα εμφανίζεται όταν παρακολουθούν ένα αντίστοιχο βίντεο που θα έχει δημιουργήσει ένας από τους φίλους τους στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικό αυτό θα είναι διαθέσιμο μόνο για συσκευές που τρέχουν στο λειτουργικό σύστημα της Apple, το iOS. Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πότε και εάν σκοπεύει να κάνει διαθέσιμη αυτή τη λειτουργία και σε άλλες πλατφόρμες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η οικιακή βοηθός που υπνώτιζε και λήστευε τα θύματα της


Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αστυνομία τα στοιχεία και οι φωτογραφίες της 47χρονης υπηκόου Βουλγαρίας, η οποία κατηγορείται για ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με τη χρήση υπνωτικών χαπιών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την: (επώνυμο) TOPALOVA (όνομα) YULIYA του LUBOMIR ή LYUBOMIROVA και της MINCA ή MINKA γεννηθείσα στις 14-3-1968 στη Βουλγαρία.



Πως έφτασε η ΕΛΑΣ στη σύλληψη

Σύμφωνα με την Αστυνομία, την 11η Ιουνίου 2016, συνελήφθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, η 47χρονη αλλοδαπή υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με χρήση υπνωτικών χαπιών.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης για ληστεία, ενώ σε βάρος της εκκρεμούσε και καταδικαστική απόφαση εξαετούς κάθειρξης επίσης για ληστεία.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η διάπραξη εκ μέρους της έξι ληστειών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ ερευνάται η εμπλοκή της και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Έτσι λήστευε τα ηλικιωμένα θύματά της

Συγκεκριμένα, η συλληφθείσα, από το 2011 επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ηλικιωμένους ή με τα παιδιά αυτών στους οποίους εμφανιζόταν ως οικιακή βοηθός, με σκοπό την πρόσληψή της ως αποκλειστική εσώκλειστη.

Για να εντοπίσει τα θύματά της αναζητούσε σε ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας ηλεκτρονικές αγγελίες από ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν κινητικές δυσκολίες και ως επί των πλείστων σοβαρά προβλήματα υγείας και κατά την επικοινωνία μαζί τους, συστηνόταν με διαφορετικά, κάθε φορά, στοιχεία.

Στη συνέχεια, αφού εντόπιζε τα θύματά της, μετέβαινε στα σπίτια των ηλικιωμένων για να αναλάβει τα καθήκοντά της. Εκεί, κατά την διάρκεια της ενασχόλησής της με τις οικιακές εργασίες, έβρισκε την κατάλληλη ευκαιρία και έριχνε υπνωτικές ουσίες στα υγρά που έπιναν τα θύματα, με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους.

Ακολούθως, αφαιρούσε χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή, τόσο από τους χώρους των σπιτιών, όσο και από τα χέρια και τον λαιμό των θυμάτων της.

Η 47χρονη, δρούσε με τρόπο που δυσχέραινε τον εντοπισμό της, αφού φρόντιζε κάθε φορά να χρησιμοποιεί διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε ψεύτικα στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, τις οποίες απέρριπτε μετά από τη διάπραξη κάθε αξιόποινης πράξης, ενώ παράλληλα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έμενε στα σπίτια μόνο μία ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση υπνωτικών ουσιών, έθετε τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο ζωής, αφού επρόκειτο για ανθρώπους με βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν και ασθενείς οργανισμούς. Μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα παρέμειναν αναίσθητοι για πολλές ώρες και ακολούθως νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά και διατάχθηκε η φυλάκισή της, ενώ η σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Αθηνών.



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση της και την ευχερέστερη αξίωση της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων με ταυτοποίηση ενδεχομένως και άλλων παθόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και210-6476195 και 210-6476541 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήθελε επίμονα μια selfie με αεροσυνοδό και κατέληξε με χειροπέδες


Η επιμονή του τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα.

Η επιμονή ενός επιβάτη τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα καθώς ήθελε οπωσδήποτε μια φωτογραφία με μια αεροσυνοδό.

Ο άνδρας συνελήφθη, καθώς σύμφωνα με αναφορές παρενοχλούσε την αεροσυνοδό στην πτήση που είχε επιβιβαστεί για να βγάλουν μια selfie μαζί. Ο Mohammed Abubakar παραβίασε τους κανόνες των αεροσκαφών της πτήσης των Jet Airways από το Damam προς Βομβάη. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 29χρονος βρέθηκε να καπνίζει στην τουαλέτα του αεροσκάφους, αλλά προηγουμένως είχε προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση.

Η αεροσυνοδός φέρεται να έγραψε μια καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο Abubakar άρπαξε το χέρι της καθώς περπατούσε δίπλα του κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ανέφερε, επίσης, ότι ο άνθρωπος επέμενε να βγάλουν μια selfie και είχε μια κατ’ επανάληψη απαράδεκτη συμπεριφορά σε όλο το ταξίδι.

Σύμφωνα με τους Times της Ινδίας, η γυναίκα από το πλήρωμα του θαλάμου επιβατών είπε στην αστυνομία ότι αισθάνθηκε ότι την ακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πτήσης και όταν γύριζε, εκείνος στεκόταν πίσω της. Ισχυρίζεται επίσης ότι επανειλημμένα του είχε πει ότι δεν θα βγάλουν selfie, με τον ίδιο να επιμένει και να στέκεται πίσω της ανά πάσα στιγμή ακόμη και όταν είχε κάτσει στη θέση της. «Ξεπέρασε τα όρια όταν με άρπαξε από τον ώμο και τράβηξε μια selfie», ανέφερε η ίδια, ενώ οι άλλες τέσσερις αεροσυνοδοί έσπευσαν όταν η γυναίκα ούρλιαζε και ο 29χρονος πήγε στην τουαλέτα και άναψε ένα τσιγάρο.

Ο επίμονος επιβάτης τελικά συνελήφθη και κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την προσωπική ασφάλεια των άλλων επιβατών, καθώς και για παραβίαση των κανόνων εν ώρα πτήσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το ΕΚΑΣ από το υπ. Εργασίας


«Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργησή του θα μετριαστούν από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης».

«Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας. Τονίζει, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση ότι με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

«Το ΕΚΑΣ, ως επίδομα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, είχε συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή του και όχι με τα κριτήρια των κοινών διατάξεων συνταξιοδότησης. Έτσι, προκλήθηκαν στρεβλώσεις σε βάρος της αρχής της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας, που αποτελούν βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης. Με διαφορά εισοδήματος μόλις ενός ευρώ, κάποιος θα μπορούσε να στερηθεί το επίδομα, συγκρινόμενος με εκείνον που ελάμβανε σύνταξη μικρότερη κατά ένα ευρώ.

Ο μη ανταποδοτικός χαρακτήρας είχε ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλές αδικίες και δυσανάλογες διαφορές εισοδήματος, μετά την καταβολή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ τόσο σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης των συνταξιούχων όσο και με τις καταβληθείσες εισφορές και να πλήττεται, έτσι, η ανταποδοτικότητα και η αναλογικότητα των εισφορών και παροχών.

Με αυτές τις στρεβλώσεις, το ΕΚΑΣ λειτούργησε και ως αντικίνητρο ασφάλισης, αφού με 15 έτη ασφάλισης, μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μαζί με το ΕΚΑΣ το ίδιο ποσό με εκείνον που συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτούνταν με 15 έτη εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, δικαιούταν οργανικό ποσό σύνταξης ύψους 301 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε τελικά 487 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και 230 ευρώ ως το ανώτατο ποσό ΕΚΑΣ. Συνολικά, λάμβανε 717 ευρώ, ποσό το οποίο ελάμβανε άλλος με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ.

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 θεσμοθετήθηκε από τον Αύγουστο 2015 με το Ν.4336/2015. Αποτελεί δέσμευση την οποία αξίωναν να αναλάβει η χώρα τα περισσότερα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016, (έως και 120% για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές). Με το παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 900 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη προβλεπόμενη σύνταξη, ενώ με το νέο σύστημα για τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνει 527 ευρώ. Επίσης, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε και πάλι 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ενώ με το νέο σύστημα θα λαμβάνει 543 ευρώ.

Έτσι, ο Ν. 4387/2016 διορθώνει και πολλές από τις αδικίες, σε επίπεδο ανταποδοτικότητας, που προκαλούσαν η εφαρμογή της κατώτατης σύνταξης, αλλά και η εφαρμογή του ΕΚΑΣ.

Με το Ν.4387/2016 προβλέπονται υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και λίγα έτη εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αναδιανομή του εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων με το δικαιότερο τρόπο.

Εξάλλου, μετά την 1-1-2019, οπότε και θα εκκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων, βάσει των ρυθμών ανάπτυξης, θα υπάρξει σταδιακά σημαντική βελτίωση του εισοδήματος για την πλειοψηφία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που θα το απολέσουν.

Με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ενώ με το παλαιό σύστημα υπολογισμού για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 30 έτη ασφάλισης, ένας συνταξιούχος θα λάμβανε μόνο 620 ευρώ σύνταξη και θα υπολείπονταν 44 ευρώ από το εισοδηματικό όριο του ΕΚΑΣ, με το νέο σύστημα και τον επανυπολογισμό θα λαμβάνει 664 ευρώ σύνταξη και δεν θα έχει την ανάγκη υποστήριξης από το ΕΚΑΣ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς τρόφιμα και νερό εγκλωβισμένοι στην Ινδία οι ναυτικοί του πλοίου «Antaeus»


Την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπ. Ναυτιλίας ζητούν τρία ναυτεργατικά σωματεία.

Την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, ζητούν τρία ναυτεργατικά σωματεία, για το πλήρωμα του πλοίου «ANTAEUS» της ναυτιλιακής εταιρείας PYRSOS SHIPPING, που βρίσκεται σε αγκυροβόλιο στο Visakhapatnam στην Ινδία.

Όπως αναφέρουν με σημερινή ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων, «ναυτικοί του συγκεκριμένου πλοίου κατήγγειλαν στα σωματεία ότι τα τρόφιμα στο πλοίο έχουν τελειώσει από τις 19 Ιούνη και δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό, ενώ τελειώνει το πετρέλαιο και το λάδι των ηλεκτρομηχανών». Επίσης καταγγέλλουν ότι «έχουν υποβάλει παραίτηση στην εταιρεία και απαιτούν την εξόφλησή τους για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο αλλά και τον επαναπατρισμό τους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 100.000 ευρώ χρωστάνε στη ΔΕΗ 23 επιχειρήσεις στο Ηράκλειο


Μόλις… δυο από αυτές έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών τους.

Από τις 23 επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ άνω των 100.000 ευρώ, μόνο οι δύο έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών τους.

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από όλες τις κατηγορίες πελατών (επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες κλπ.) του νομού, διαμορφώνονται σε 83,7 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται και οφειλές από τελικούς λογαριασμούς, δηλαδή μετρητές που έχουν πλέον απενεργοποιηθεί), από τα οποία μόνο το 16,2 % είναι εντός διακανονισμού.

Τα στοιχεία αναφέρθηκαν σήμερα σε συνάντηση στελεχών της ΔΕΗ με φορείς του νομού Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε ενόψει του γεγονότος ότι το ποσοστό των οφειλετών του νομού προς τη ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμα χρέη είναι 36,5 %, πολύ υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες ρύθμισης χρεών που παρέχει η επιχείρηση στους πελάτες της, αλλά και το πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών, με έκπτωση στα τιμολόγια ύψους 15 % ,το οποίο έγινε δεκτό με θετικά σχόλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκδήλωση:

-Οι οφειλές των οικιακών πελατών ξεπερνούν τα 34,3 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 41 % του συνόλου.

-Οι επαγγελματίες οφείλουν αντίστοιχα 46,5 εκατ. ευρώ (55,6 % του συνόλου). Οι 23 μεγάλοι οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας, οφείλουν συνολικά περί τα 4 εκατ.

-Τα υπόλοιπα 2,85 εκατ. (3,4 % του συνόλου) οφείλουν οι αγρότες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζαχάρω: Δώρο ζωής σε μικρό παιδάκι…


«Έχουμε ένα δώρο για εσάς…», είπε η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής. Και ήταν πράγματι το πιο σημαντικό δώρο που θα μπορούσε να δεχθεί ένας άνθρωπος. Ήταν η δυνατότητα να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Και το έκανε. Χάρη στην ύψιστη αλτρουστική πράξη της δότριας μυελού των οστών από την περιοχή της Ζαχάρως, ένα μικρό παιδί, έχει και πάλι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Βρίσκεται ανάμεσα μας, παίζει και χαμογελά, όπως θα έπρεπε να κάνουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Αν αυτό δεν είναι δώρο ζωής, τότε τι είναι;



Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε το κατάστημα ΑΒ Food Market Ζαχάρως του Αναστάσιου Κάππου (σ.σ και προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου σήμερα) στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων για την «Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ», με την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία του Συλλόγου «Ποδηλάτες Ζαχάρως» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», με την καταγόμενη από την περιοχή Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Ξιφασκία με αμαξίδιο, Έφη Βλάμη, που έγινε ο «σύνδεσμος» με τους ανθρώπους της περιοχής της.



Σ’ εκείνη την εκδήλωση, έγινε ενημέρωση για την μεταμόσχευση μυελού των οστών – η οποία αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για τους ασθενείς με αιματολογικές νεοπλασματικές και γενετικές ασθένειες – αλλά και την λειτουργία της Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Εκείνη την ημέρα, η Τράπεζα έγινε «πλουσιότερη», καθώς όλοι οι συμμετέχοντες, χωρίς δεύτερη σκέψη, έγιναν εθελοντές, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εξεύρεσης ιστοσυμβατού δότη για τους ανθρώπους που, μόνη τους ελπίδα σωτηρίας, είναι αυτή. Αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, πάντα υπάρχει η ελπίδα…



(Η συγκινητική επιστολή που έγραψε η δότρια, μιλώντας για τη συγκλονιστική εμπειρία και το «δώρο ζωής» που έδωσε και το δώρο που της χαρίστηκε, να είναι αυτή ο άνθρωπος που θα σώσει μια ζωή)

«Η ζωή ενός ανθρώπου, ήταν στα δικά μου χέρια»

Δυο χρόνια μετά, το…θαύμα είχε γίνει. Μια από τις δότριες μυελού των οστών από εκείνη την εκδήλωση, είχε βρεθεί συμβατή μ’ ένα μικρό παιδί που αντιμετώπιζε σοβαρό αιματολογικό νόσημα και η μεταμόσχευση μυελού των οστών, ήταν η μόνη θεραπεία.

Η δότρια – μιας και το Πρωτόκολλο δεν επιτρέπει να γνωστοποιούνται τα στοιχεία των δοτών και ληπτών – ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της εφημ. «Πατρίς», θέλησε να «μιλήσει» για την ευκαιρία που της δόθηκε να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Μίλησε – μέσω της επιστολής της και των μελών του Συλλόγου «Ποδηλάτες Ζαχάρως», του προέδρου Μίλτου Θάνου, της γραμματέωςΣπυριδούλας Αλεξανδροπούλου και του μέλους Κωστούλας Χριστοδουλοπούλου, για τον αρχικό προβληματισμό, την απόφαση, την απλή διαδικασία (σ.σ με συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα) και το αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας, αφού ξέρει ότι έκανε αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι για τον συνάνθρωπό μας.

«Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα από το Όραμα Ελπίδας, λέγοντάς μου ότι είχαν ένα δώρο για μένα. «Είσαι πιθανός συμβατός δότης μ’ έναν ασθενή», μου είπαν. Αυτό ήταν το δώρο μου…Όταν έκλεισα το τηλέφωνο, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Από τη μια ο τεράστιος φόβος για τον εαυτό μου και την υγεία μου – καθώς δεν ήξερα τι ακριβώς θα ακολουθούσε – κι από την άλλη, η ζωή ενός ανθρώπου που ήταν στα δικά μου χέρια…», γράφει η δότρια στην επιστολή της, που πολύ γρήγορα, αφού μίλησε με δικούς ανθρώπους – τους οποίους και ευχαριστεί στην επιστολή για την βοήθεια και στήριξή τους σε όλη την διαδικασία - αλλά και γιατρούς που την διαβεβαίωσαν για την ασφάλεια της διαδικασίας, αποφάσισε να κάνει το σωστό «…Είπα ναι, θα το κάνω, σκεπτόμενη πως, σ’ αυτή τη θέση θα μπορούσε να είναι ένας δικός μου άνθρωπος».

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν γεμάτες χαρά, αγωνία και λίγο φόβο. «Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αρκεί να έχεις τη χαρά και την θέληση να αφιερώσεις λίγες ώρες από την καθημερινότητά σου», εξηγεί η ίδια και, σήμερα, που η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, μιλά για το πραγματικό δώρο που της προσφέρθηκε. «…σήμερα, που όλα έχουν τελειώσει, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον άνθρωπο – ασθενή, που ήρθε τόσο ξαφνικά στη ζωή μου και μου έδωσε την ευκαιρία να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Αισθάνομαι τυχερή γιατί του έδωσα με αγάπη την ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ και εύχομαι ο Θεός να τον βοηθήσει να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία. Νιώθω υπέροχα, είμαι χαρούμενη και ευτυχισμένη που μπόρεσα να νικήσω τους φόβους και την ανασφάλειά μου. Είναι πραγματικά ένα δώρο που έκανα στον εαυτό μου».

«Μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά…»

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Τάσο Κάππο και η συνεργασία με τους Ποδηλάτες Ζαχάρως, ήταν αυτή που διασφάλισε τη συνέχιση της δράσης, που κάθε χρόνο, μέσα από την ποδηλατική εκδήλωση «Δρόμος της Φωτιάς», γίνεται λήψη δειγμάτων από νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών, με τη συνεργασία του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».

«Οι Ποδηλάτες Ζαχάρως, είναι Σύλλογος Εθελοντισμού Δράσης και Άθλησης, με τις κοινωνικές δράσεις να αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στον σύλλογο, αφού κάθε χρόνο, προσπαθούμε να αναπτύξουμε δράσεις με στόχο το κοινό καλό και αποδέκτες τους συνανθρώπους μας», σχολιάζει ηΣπυριδουλα Αλεξανδροπούλου, εξηγώντας πως, η ενίσχυση – κάθε χρόνο – της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είναι μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες που κάνει ο Σύλλογος, μετά την πρώτη εκδήλωση με τον Τάσο Κάππο. «Το δουλέψαμε με όλη την καρδιά και την ψυχή μας και, η αλήθεια είναι, πως, δεν περιμέναμε ότι θα είναι αποτέλεσμα και μάλιστα τόσο γρήγορα. Το να χαρίσεις ζωή, συνειδητά, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ότι καλύτερο έχει κάνει ο Σύλλογος και θέλουμε να συνεχίσουμε…», συμπλήρωσε η κα Αλεξανδρόπουλου, που από την πρώτη στιγμή, μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ των Ποδηλατών Ζαχάρως, ήταν στο πλευρό της δότριας, στηρίζοντας στην ψυχολογικά και ενθαρρύνοντάς τη. «Οι πιθανότητες είναι μικρές, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι ακατόρθωτο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σώθηκε μια ζωή», καταλήγει η Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου.

Το να μπορέσεις να σώσεις μια ζωή – συμπληρώνει ο Τάσος Κάππος – αποτελεί την κορυφαία πράξη εθελοντισμού και προσφοράς, αναφερόμενος στην απόφασή του να οργανώσουν μαζί με τους «Ποδηλάτες Ζαχάρως» την σημαντική αυτή δράση. Και όπως αποδεικνύεται, δεν έκανε λάθος, αφού οι «Ποδηλάτες Ζαχάρως», με τη σημαντική δράση και προσφορά την τοπική κοινωνία, το συνεχίζουν. «Όταν ξεκίνησαν όλα αυτά, δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στη σημερινή σημαντική ημέρα. Το ηθικό δίδαγμα λοιπόν είναι πως, όταν ενώνονται πολλοί άνθρωποι μαζί, μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα», λέει ο κ.Κάππος, σημειώνοντας τέλος ότι, η διαδικασία αυτή, την οποία «έζησαν» δίπλα στη συμπατριώτισσά τους, ξεδιάλυνε κάθε φόβο που μπορεί να υπήρχε.

«Να μην πάρουμε πίσω την ελπίδα…»

Η Κωστούλα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Δ.Σ των Ποδηλατών Ζαχάρως και εθελόντρια δότρια μυελού των οστών και η ίδια, ήταν αυτή που ανέλαβε να μεταφέρει στην εφημ. «Πατρίς»τις σκέψεις και τα συναισθήματα της δότριας, για τη σημαντική αυτή πράξη. «Η απόφαση να γίνεις δότης μυελού των οστών, πρέπει να είναι συνειδητή και υπεύθυνη. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον ασθενή ότι υπάρχει κάπου ένας συνάνθρωπος του που μπορεί να τον βοηθήσει, να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, κι εσύ, να αρνηθείς, αν και έχεις βρεθεί συμβατός. Δεν μπορείς να πάρεις πίσω την ελπίδα», λέει η κα Χριστοδουλοπούλου, μεταφέροντας τη χαρά και τη συγκίνηση της δότριας, αφού κατάφερε να κάνει μια τόσο σημαντική πράξη, χωρίς κανένα κόστος, αλλά με τεράστιο όφελος για την ίδια. Και εκτός από τις ευχαριστίες προς τον άνθρωπο που της έδωσε την ευκαιρία γι’ αυτό το «δώρο», μετέφερε και τις ευχαριστίες της προς όλους εκείνους που την στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια.

6ος Δρόμος της Φωτιάς…με Όραμα Ελπίδας



Αυτή η προσπάθεια λοιπόν θα συνεχιστεί και σίγουρα, θα έχει περισσότερους υποστηρικτές μετά από αυτή την σημαντική εξέλιξη. Και θα συνεχιστεί στον 6ο Δρόμο της Φωτιάς, που θα ξεκινήσει το προσεχές Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 6:00 το απόγευμα με τον Ποδηλατικό Γύρο της Ζαχάρως, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 3 έως….103 ετών (ανά κατηγορίες) και τους δυο αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, τη διαδρομή «Fun» των 35 χιλιομέτρων και την διαδρομή «Race» των 71 χιλιομέτρων στις οποίες, όπως εξήγησε ο πρόεδρος των Ποδηλατών Ζαχάρως, Μίλτος Θάνος «…αγκαλιάζουν όλο το ορεινό τμήμα του δήμου, από την Αρήνη, τη Μηλέα, το Χρυσοχώρι, το Παλαιοχώρι, την Αρτέμιδα, τη Σμέρνα, το Ξηροχώρι αλλά και τη μαγευτική λίμνη Καϊάφα». Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων θα γίνει – όπως κάθε χρόνο – η εγγραφή με λήψη επιχρίσματος - νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. «Συνεχίζουμε, μέσα από τη δράση αυτή, με τη συνεργασία και του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» να συγκεντρώσουμε περισσότερα δείγματα και να καταφέρουμε να δώσουμε χαρά και ελπίδα και σε άλλα παιδιά και συνάνθρώπους μας που έχουν ανάγκη», λέει ο Μίλτος Θάνος, καταλήγοντας με την δική του ευχή «…τη στιγμή που έγινα δότης, έκανα το σταυρό μου να με αξιώσει ο Θεός να βρεθώ συμβατός και να μπορέσω να βοηθήσω κάποιον συνάνθρωπό μου». Κι αυτή είναι η ευχή όλων, αφού ένας συμβατός δότης είναι η δεύτερη ευκαιρίας ζωής που αξίζει σε κάθε άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή του.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Ελλήνων και Ρώσων «αδιάφθορων» στην Αθήνα


Αντάλλαξαν απόψεις για τις μεθόδους αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Εμπειρίες και απόψεις για τις μεθόδους αντιμετώπισης της διαφθοράς αντάλλαξαν, εκτός των άλλων, οι επικεφαλής των «αδιάφθορων» Ελλάδας και Ρωσίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Μαρούσι.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, συνάντηση του επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστράτηγου Alexander Makarov, με το διευθυντή της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ταξίαρχο Αναστάσιο Αναστασάκο, κατά την οποία παρέστησαν αξιωματικοί των δυο υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι η υπηρεσία που ασχολείται με αδικήματα που διαπράττουν αστυνομικοί (όχι γενικά δημόσιοι υπάλληλοι).

Στην συνάντηση, αναπτύχθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που σχετίζονται κυρίως, με τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών αυτών, την εσωτερική διάρθρωση και τη διοικητική τους υπαγωγή, τα νομοθετικά μέτρα που συμβάλλουν στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας της λειτουργίας τους και τις μεθόδους έρευνας που εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, οι δυο αντιπροσωπείες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις, με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, στον τομέα των ειδικότερων αρμοδιοτήτων τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ακολούθησε εθιμοτυπική ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερες από 244.000 ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2008


Θλιβερή και ηχηρή υπενθύμιση της έκτασης της επιχειρηματικής καταστροφής που έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται στη χώρα, η αίτηση υπαγωγής του Μαρινόπουλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές στο πλαίσιο εξυγίανσής του κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 99, έρχεται να προστεθεί σε μια ατελείωτη λίστα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που είχαν ανάλογη ή και πολύ χειρότερη κατάληξη. Και ενώ η προσπάθεια εξυγίανσης του Μαρινόπουλου συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να διέλθει τις συμπληγάδες των πιστωτών και να βρει στήριξη από αυτούς εξαιτίας των μεγεθών που διακυβεύονται, άλλες επιχειρήσεις δεν είχαν άλλη λύση από το να κλείσουν.

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του χτυπήματος που έχει δεχτεί ο ιδιωτικός τομέας κατά τη διάρκεια της κρίσης, αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η εξαφάνιση αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντος.

Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται όμως και φέτος: τα λουκέτα στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα μέσα Απριλίου ύστερα από επτά δεκαετίες λειτουργίας ήταν το αμέσως προηγούμενο του Μαρινόπουλου επεισόδιο. Και πριν από αυτό, τα λουκέτα, σύμφωνα με την Καθημερινή, έπειτα από πέντε δεκαετίες λειτουργίας στο εργοστάσιο ελαστικών προϊόντων της Contitech ΙΜΑΣ στον Βόλο και λίγο νωρίτερα στη χαρτοβιομηχανία Softex και στα σούπερ μάρκετ Λάρισα. Είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στον Βόλο αλλά και της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ στην ίδια πόλη. Στα τέλη του 2015 λουκέτο είχε βάλει και η Bacardi Hellas, με την ξένη πολυεθνική να καταφεύγει στη λύση αντιπροσώπου για τη διάθεση των προϊόντων της.

Οι αλλεπάλληλες επιβολές ολοένα και μεγαλύτερων φορολογικών επιβαρύνσεων και η συνεχής οικονομική περιδίνηση της Ελλάδας έχουν οδηγήσει Ελληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους, στην έξοδο από την αγορά.

Περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις απουσιάζουν από την τελευταία καταμέτρηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2015 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό μεταφράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε 45.000 λιγότερες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά μειωμένη προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2015 χωρίς βέβαια να είναι διασφαλισμένη η μακροημέρευσή τους.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φίλης: Ο διευθυντής της Σιβιτανιδείου πρέπει να είναι εκπαιδευτικός με πολυετή πείρα


«Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου».

«Ο διευθυντής μιας σχολής όπως είναι η "Σιβιτανίδειος", πρέπει να είναι άνθρωπος με πολυετή εκπαιδευτική πείρα γιατί στο παρελθόν υπήρξαν και άλλοι ακόμη και απόστρατοι αξιωματικοί», ανέφερε στην Ολομέλεια ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για «φωτογραφική διάταξη» στα κριτήρια επιλογής του διευθυντή, από τα οποία έχει απαλειφθεί το κριτήριο της επάρκειας ξένης γλώσσας.

«Το κριτήριο αυτό δεν είναι απαραίτητο, εφόσον ο διευθυντής της σχολής εκπροσωπείται διεθνώς μέσω της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε επίσης ότι πρόεδρος του Δ.Σ. της σχολής είναι ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος, ενώ συμμετέχουν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Φίλης, είπε ότι με τις τροπολογίες που έχει περιλάβει το υπουργείο Παιδείας στο σχέδιο νόμου, δίνεται έμφαση σε λειτουργικά ζητήματα, όπως είναι η εξίσωση στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών που είναι πολύτεκνοι με τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία τουλάχιστον 67%.

Επανέλαβε επίσης ότι επιδιώκεται η αναμόρφωση του θεσμού των ΕΠΑΛ με την εισαγωγή της επιλογής κατεύθυνσης στο τρίτο έτος και στο τέταρτο της μαθητείας με αμοιβή το 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση, ενώ σημείωσε ότι τα ΙΕΚ θα λειτουργήσουν φέτος από τον Οκτώβριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 155 ανέργων στη δομή προσφύγων στο Σχιστό


Υποβολή αιτήσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Συνολικά 155 άνεργοι αναμένεται να προσληφθούν για εργασία οκτώ μηνών, στο κέντρο φιλοξενίας Σχιστού Περάματος, που ανήκει στα πρώτα 19 κέντρα φιλοξενίας και τα 5 hotspots και στα οποία θα εργαστούν μέσω του ΟΑΕΔ 2.500 χιλιάδες άνεργοι.

Μέσα σε 1,5 χρόνο θα προσληφθούν συνολικά στον δήμο Περάματος 600 άνεργοι και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, «πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον μόνιμες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Αυτός ήταν είναι και θα είναι, ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν υποτιμούμε τις πάνω από 600 θέσεις 8μηνης κοινωφελούς εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που δημιουργούνται στο Πέραμα. Δώσαμε μια μάχη μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, και ιδιαίτερα με την αναπληρώτρια Υπουργό κα Ράνια Αντωνοπούλου και το επιτελείο της, για κοινωφελή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το πετύχαμε. Δώσαμε μια μάχη να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο Πέραμα. Το πετύχαμε. Δώσαμε μια μάχη τα 5μηνα να μετατραπούν σε 8μηνα. Το πετύχαμε. Δίνουμε μία μάχη για τη μοριοδότηση της εντοπιότητας, θα συνεχίσουμε μέχρι να το πετύχουμε. Προτρέπω όλους τους άνεργους και άνεργες του Περάματος που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, να σπεύσουν να ενημερωθούν για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και να υποβάλλουν αίτηση».

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ενδιαφερομένων ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, γίνεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.oaed.gr) και θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2016. Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ για όσους εργαζόμενους απασχοληθούν σε νυχτερινή βάρδια, προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβριζαν τους μαθητές τους στα social media και απολύθηκαν


Τρεις εκπαιδευτικοί έχασαν τη δουλειά τους όταν διέρρευσαν τα προσβλητικά τους σχόλια.

Τρεις εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας διαρροής του περιεχομένου ιδιωτικών συνομιλιών που αντάλλασσαν στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων Slack και οι οποίες φαίνεται ότι ήταν προσβλητικές προς τους μαθητές τους.

Αρχεία εικόνων με την απεικόνιση της οθόνης του υπολογιστή εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μαθητές και προσωπικό στο Γυμνάσιο Μπλακστόουν Βάλεϊ Πρεπ της πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ. Το email απέστειλε ένας άλλος καθηγητής, ο οποίος κατάφερε να υποκλέψει τις συνομιλίες.

Στα μηνύματά τους οι τρεις καθηγητές χρησιμοποιούσαν σκληρή γλώσσα για ορισμένους από τους μαθητές τους, αποκαλώντας τους «ηλίθιους» και «αποβράσματα» και κοροϊδεύοντας τις σχολικές τους επιδόσεις.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Providence Journal», η οποία και έβγαλε στη δημοσιότητα το θέμα, οι καθηγητές δεν αρκούνταν να εκτοξεύουν προσβολές μόνο κατά των μαθητών τους αλλά επιτίθεντο και κατά των γονέων τους.

Ο διευθυντής του σχολείου, Τζέρεμι Τσιαπέτα, ανακοίνωσε ότι οι καθηγητές απομακρύνθηκαν από το σχολείο μετά από εσωτερική έρευνα που διεξήχθη αφότου διέρρευσαν τα screenshots με τις συνομιλίες.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, πολλά από τα σχόλια είναι ιδιαίτερα προσβλητικά και αποκρουστικά», έγραψε ο ίδιος σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στη σχολική κοινότητα και η οποία δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο. «Οι γονείς δείχνουν εμπιστοσύνη στους καθηγητές των παιδιών τους και αυτή η εμπιστοσύνη, στην προκειμένη περίπτωση, παραβιάστηκε».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέπουν τους καθηγητές να επικεντρώνονται σε δημόσιο περιεχόμενο και όχι σε ιδιωτικές συνομιλίες. Συμβουλεύουν επίσης τους εκπαιδευτικούς να αποσυνδέονται από όλους τους λογαριασμούς που έχουν χρησιμοποιήσει σε κοινόχρηστους υπολογιστές, όπως αυτούς στον χώρο εργασίας τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κάνουν κουπί» από την Πάτρα μέχρι τα Κύθηρα για να χαρίσουν ζωή


Εκστρατεία ενημέρωσης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών.

Πάτρα - Κύθηρα με καγιάκ. Δύο τολμηροί κωπηλάτες του South Evian Gulf team 'Αγγελος Χριστοφίδης και Αποστόλης Κάτσινος επιχειρούν για έκτη συνεχή χρονιά ένα ναυτικό εγχείρημα συνολικής απόστασης 270 ναυτικών μιλίων, με απόπλου την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 από την Πάτρα. Σκοπός της αποστολής τους είναι η διάδοση της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών, σε συνεργασία με το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή».

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο 'Αγγελος Χριστοφίδης «κάθε φορά που βγαίνουμε στην ανοιχτή θάλασσα δεν αρκεί να ξέρουμε που πάμε, διαβάζοντας τον χάρτη και την πυξίδα με βάση το σχέδιο πλεύσης που με προσοχή και λεπτομέρεια εκπονήσαμε. Πρέπει, πριν ακόμα πιάσουμε κουμπάσο και διπαράλληλο, να ξέρουμε και εκείνο το συνειδητό «γιατί» που στη ζωή μας ορίζει, ή θα έπρεπε να ορίζει, όλες τις πράξεις μας, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη».

Η εκκίνηση θα γίνει από την Πάτρα, καθώς αποτελεί την έδρα του ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή», και πιο συγκεκριμένα από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών. Στην συνέχεια, η αποστολή θα επιχειρήσει τη διάσχιση της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου με στάσεις σε Κυπαρισσία, Πύλο, Κορώνη, Πόρτο-Κάγιο, Ελαφόνησο και με τελικό κατάπλου στα Κύθηρα. Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση της ελληνικής δεξαμενής εθελοντών δοτών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης «από την πρώτη μέρα που φτιάξαμε την ομάδα, το 2010, μέχρι και τώρα που ετοιμαζόμαστε για την 6η κατά σειρά μεγάλη αποστολή, ξέραμε τις βαθύτερες αιτίες, που εξακολουθούν να συνιστούν την πρωταρχική δύναμη, το καύσιμο, την ενέργειά μας. Η πρώτη είναι η επιδίωξη της ελευθερίας, ένα αγαθό -το πολυτιμότερο μαζί με την υγεία- απειλούμενο και δυσεύρετο σε αυτόν τον κόσμο της ακραίας πειθάρχησης, εκμετάλλευσης, χειραγώγησης και ελέγχου. Στη θάλασσα γίνεσαι πάλι κύριος του εαυτού σου, υπακούοντας μόνο στους δικούς της νόμους και κανόνες. Η δεύτερη είναι απλώς το καθήκον μας, όπως απορρέει από την ίδια μας τη συνείδηση, να πορευθούμε σε έναν άλλον δρόμο αντίστασης: στον δρόμο της αλληλοβοήθειας. Να βάλουμε κι εμείς, ως ομάδα, ένα λιθαράκι στο χτίσιμο μίας νέας, ισχυρής, συλλογικής συνείδησης, ιεραρχώντας το συμφέρον της κοινότητας πάνω από αυτό του ατόμου. Καταπολεμώντας την αδιαφορία και την απάθεια» και συμπληρώνει: «Δεν μας κουράζει το κουπί. Και αν η απέναντι στεριά μοιάζει ακόμα μακρινή και αθέατη, κάποτε θα τη φτάσουμε».

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, με αποτέλεσμα συχνά ασθενείς με πιθανά ιάσιμες μορφές καρκίνου του αίματος (όπως λευχαιμία, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στα μικρά παιδιά) να χάνονται επειδή δεν βρίσκουν συμβατό εθελοντή δότη. Όπως τονίζουν οι δυο εθελοντές κωπηλάτες, «μπορούμε σήμερα κιόλας να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών, απλά, ανώδυνα και ακίνδυνα, και ίσως αύριο να είμαστε αυτοί που θα δώσουν ζωή σε κάποιον άνθρωπο που κινδυνεύει».

Η αποστολή τίθεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ελληνικής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Ομογενειακής Οργάνωσης ΑΗΕΡΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποθαλάσσια έρευνα στη Δήλο έφερε στο φως πλήθος ναυαγίων


Προέκυψαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Σημαντικά ευρήματα προκύπτουν από την υποθαλάσσια έρευνα, που συνεχίστηκε στη Δήλο, στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, με στόχο να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εντοπίσθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.

Επίσης εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μία κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση, η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση για την ταύτιση της οποίας μόνο η ανασκαφική έρευνα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες. Η ύπαρξη αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελούν μέρος ενός ακόμη λιμανιού στην περιοχή.

Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά, εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην ύστερη ελληνιστική εποχή.

Από τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας έρευνας στη Δήλο, προκύπτει, ότι, όπως και στον όρμο της Συνοικίας του Σταδίου, τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει το 2014 και 2015, και στον όρμο της Συνοικίας του Σκαρδανά, λειτουργούσε ένα λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

Επιπροσθέτως, η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνιων, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων.

Πρόκειται για πέντε ναυάγια της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες). Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η Δήλος, γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι τη μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνιων αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...