Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

"Ερευνά τη σχέση του γενετικού κώδικα και των ψυχασθενειών"


Ο Χρήστος Παντελής είναι καθηγητής Νευροψυχιατρικής και επιστημονικός διευθυντής του Νευροψυχιατρικού Κέντρου στη Μελβούρνη. Υπό τις οδηγίες του, εργάζεται μία ομάδα περίπου 80 ερευνητών, που ασχολούνται με όλους τους τομείς της ψυχιατρικής έρευνας, κυρίως όμως τη σχιζοφρένεια και τις ψυχώσεις. Το 2013 βραβεύθηκε με το το κορυφαίο βραβείο Robert Sommer από το γερμανικό πανεπιστήμιο Justus Liebig University για τα «εξαιρετικά επιτεύγματα του στον τομέα της ψυχιατρικής έρευνας». Ο ίδιος έχει γράψει τρία βιβλία, ένα εκ των οποίων είναι από τα πρώτα που πραγματεύονται τη νευροψυχολογία της σχιζοφρένιας και έχει δημοσιεύσει πάνω από 380 επιστημονικά άρθρα για τη σχιζοφρένεια, την κατάθλιψη, τον αυτισμό και άλλα σχετικά θέματα. Το 2012 σε συνεργασία με τον καθηγητή Νανοηλεκτρονικής, Σταν Σκαφίδα, επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού. 

Οι δυο καθηγητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα για τη διάγνωση του αυτισμού και ίσως της σχιζοφρένειας, αλλά και για το κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, το τεστ βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι διαγνωστικό, ωστόσο θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος εποχής για τη σιλικόνη


Φυσική ανάπλαση του τμήματος ή και ολόκληρου του στήθους που έχει αφαιρεθεί από μαστεκτομή υπόσχονται με νέα τεχνική ιάπωνες επιστήμονες, βάζοντας παράλληλα τέλος στα επικίνδυνα κάποιες φορές εμφυτεύματα. Η νέα τεχνική περιλαμβάνει απλώς βλαστοκύτταρα και λίπος από διάφορα μέρη του σώματος και υπόσχεται αναγέννηση του ιστού που έχει αφαιρεθεί από τη μαστεκτομή.

Σε παρόμοια πειράματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οι επιστήμονες κατάφερναν να προκαλέσουν φυσική αναδόμηση του στήθους έως 30% χρησιμοποιώντας λίπος από το σώμα της ασθενούς. Τα πρώτα δεδομένα όμως από τη νέα τεχνική είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς ο νέος ιστός που δημιουργήθηκε κάλυπτε από 70% έως 90% του κενού που είχε παραμείνει από την επέμβαση αλλά και την καταστροφή των ιστών από τον καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο ότι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τοτόρι της Ιαπωνίας χρησιμοποίησαν μείγμα λιπώδους ιστού και βλαστοκυττάρων που βοήθησε στον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τελικά ενίσχυαν τη δημιουργία νέου ιστού.

Στη μελέτη, στην οποία υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Μπιν Νακαγιάμα, συμμετείχαν πέντε γυναίκες που προτίμησαν να κάνουν αυξητική στήθους παρά ολική αναδόμηση με πλαστική χειρουργική. Οι ηλικίες τους ήταν από 30 έως 60 ετών και οι ειδικοί με ένα σύνολο μικροεπεμβάσεων πήραν λίπος και βλαστοκύτταρα από τους γοφούς και την κοιλιά, τα ανέμειξαν μεταξύ τους και τα τοποθέτησαν στο σημείο του στήθους απ' όπου είχαν αφαιρεθεί οι ιστοί. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς αναδομήθηκε με φυσικό τρόπο έως και το 90% του στήθους των γυναικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ


Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Γνωστό και αποτυπωμένο πλέον στα στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς.

Στο Λουξεμβούργο είναι στα 1.801 ευρώ, στη Λετονία 132 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του πίνακα.

Ιδού ο πίνακας (οι μισθοί είναι μεικτοί και καταγράφηκαν το α' εξάμηνο 2012):

Λετονία 132

Βουλγαρία 138

Ρουμανία 162

Λιθουανία 286

Εσθονία 290

Ουγγαρία 296

Τσεχία 310

Σλοβακία 327

Πολωνία 336

Πορτογαλία 556

Ελλάδα 586

Μάλτα 680

Ισπανία 748

Φινλανδία 763

Βρετανία 1.202

Γαλλία 1.398

Βέλγιο 1.444

Ολλανδία 1.447

Ιρλανδία 1.462

Λουξεμβούργο 1.800



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για την εξόφληση οφειλών στις ΔΟΥ


Μέχρι και τις 2 Απριλίου θα μπορούν να εξοφληθούν οι βεβαιωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ η προθεσμία των οποίων έληγε στο τέλος Μαρτίου.

Όπως προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, η πίστωση των βεβαιωμένων, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), χρεών των οφειλετών η οποία αφορά στις εισπράξεις που θα πραγματοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς (εκτός των ΔΟΥ) κατά τις ημερομηνίες 29 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου 2013 θα διενεργείται με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2013.

Η παράταση δόθηκε για να επιλυθούν προβλήματα που δημιουργούνται επειδή η 29η Μαρτίου και η 1η Απριλίου 2013 είναι ημέρες ειδικής αργίας των διατραπεζικών συναλλαγών, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αίγινα: Διημερίδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών


Στην Αίγινα θα πραγματοποιηθεί η 1η Διημερίδα Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών.

Σκοπός των workshops (θεωρητική – πρακτική εκπαίδευση) που θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Δανάη» στις 6 & 7 Απριλίου, είναι η εκπαίδευση ατόμων στην Αντιμετώπιση Εκτάκτων Περιστατικών, στην προσφορά Άμεσης Βοήθειας, την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, την ορθή χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή, και την αντιμετώπιση τραυμάτων.

H διημερίδα, διοργανώνεται από το «Χειρουργικό Κέντρο Αίγινας, Dr Σωκράτης Γ. Δούκας»-(www.aeginamedical.gr) και « τα εΝ Οικο» -taeniko.wordpress.com και τίθεται υπό την ευθύνη της Κεντρικής Υπηρεσίας του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ.

Στόχος, να εκπαιδευτούν εντελώς δωρεάν:

α) το δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστικό Σώμα)

β) γυμναστές και προπονητές

γ) εκπαιδευτικοί , σύλλογοι, πολίτες

στους οποίους θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ένας ακόμα στόχος της διοργάνωσης είναι η αγορά ενός απινιδωτή, ο οποίος θα εγκατασταθεί στο λιμάνι του νησιού και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από όλους όσους έχουν εκπαιδευτεί σχετικά. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Ίδρυμα Γεώργιος Μπεστ Κωστάκος έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αρ. λογαριασμού 241/296052-42 ή στο IBAN:GR9801102410000024129605242, στον οποίο μπορεί ο καθένας να προσφέρει τη συμμετοχή του. Σαν δικαιούχος εμφανίζεται το ίδρυμα GEORGE BEST COSTACOS και σαν αιτιολογία κατάθεσης η λέξη «απινιδωτής» μαζί με τα στοιχεία του καταθέτη.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους όσους ήδη έχουν συνεισφέρει για την πραγματοποίηση της διημερίδας.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Αύριο οι συντάξεις Απριλίου


Οι διοικήσεις των ταμείων αποφάσισαν αλλαγές στις ημερομηνίες των συντάξεων λόγω του Πάσχα των καθολικών κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστές οι ξένες τράπεζες και οι αγορές από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Απριλίου αύριο Πέμπτη αντί για τις 29, ενώ ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ την Τετάρτη 3 Απριλίου αντί τις 1ης Απριλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για τρόφιμα και γάλα στη Λάρνακα


Εκστρατεία συλλογής τροφίμων τα οποία θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας, άρχισε από χθες και θα συνεχίσει και αύριο το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου, σε μια προσπάθεια αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος, να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λάρνακας Γιάννα Νικολάου ανέφερε ότι «το Σχολείο αφουγκραζόμενο τις δύσκολες ώρες που βιώνουν πολλοί συνδημότες μας, άρχισε από χθες Τρίτη και θα συνεχίσει μέχρι και αύριο Πέμπτη, εκστρατεία συλλογής τροφίμων, τα οποία θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας».


Πρόσθεσε ότι «από χθες αρκετός κόσμος έφερε στα γραφεία του Ανοικτού Σχολείου διάφορα τρόφιμα, όπως ξηρά τροφή, κονσέρβες, γάλα, παξιμάδια και άλλα τα οποία, όπως αρκετοί μας ανέφεραν, τα δίνουν από το υστέρημα τους προκειμένου να μην υπάρχει κανένας συνάνθρωπος μας που να περάσει το φάσμα της πείνας».

Η κ. Νικολάου απηύθυνε «έκκληση στους Λαρνακείς και όχι μόνο, εάν είναι δυνατόν να φέρνουν στα γραφεία μας περισσότερες παιδικές τροφές και παιδικό γάλα, αφού υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, οι οποίες, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους».

Εξήγησε ακόμα ότι «αρκετός κόσμος που δεν διαθέτει κάρτα ανάληψης χρημάτων από τράπεζες ή συνεργατικά ιδρύματα, έρχονται τόσο σε μας όσο και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας και παρακαλούν να τους δώσουμε τρόφιμα αλλά κυρίως παιδικές τροφές και παιδικό γάλα, γι αυτό και η έκκληση μας για τα δύο αυτά είδη τροφίμων».

Ανέφερε επίσης ότι «τα οργανωμένα σύνολα του Δήμου Λάρνακας, μεταξύ αυτών και το Ανοικτό Σχολείο, κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας έχουν ανάγκη. Επειδή η οικονομική κατάσταση αρκετών συμπολιτών μας μέρα με τη μέρα αναμένεται να επιδεινωθεί, καλούμε όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν οτιδήποτε να το πράξουν γιατί όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε αυτούς που μας χρειάζονται. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 99817979».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 3 Απριλίου η σύνταξη του ΟΓΑ


Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 343.838.297 ευρώ.

Σε 755.195 συνταξιούχους του ΟΓΑ θα καταβληθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου η σύνταξη με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή σε λογαριασμούς των ΕΛΤΑ.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του Απριλίου ανέρχεται σε 343.838.297 ευρώ.

Ο ΟΓΑ, σε σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε τους 5.306 συνταξιούχους που έχουν επιλέξει υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, για να πιστώνεται η σύνταξή τους ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα καταβληθεί κανονικά η σύνταξή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

«Στραγγίζει» η Ελλάδα από νέους επιστήμονες


Στο εξωτερικό έχει φύγει το 10%.

Υψηλό θεωρείται, ακόμη και για τις υποανάπτυκτες χώρες, το 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας που εργάζεται στο εξωτερικό για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με 120.000 Έλληνες επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2011.

Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης και τα στοιχεία που συγκέντρωσε προέρχονται από προσωπική έρευνα, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, όπως εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η έρευνα έγινε για τη συγγραφή του βιβλίου του «Επενδύοντας στη Φυγή». Ο κ. Λαμπριανίδης εξήγησε ότι η διαρροή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο η κρίση επέτεινε το πρόβλημα.

«Η γενεσιουργός αιτία είναι η αναντιστοιχία που υπάρχει στην προσφορά και τη ζήτηση. Αφενός γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν σύνθετα προϊόντα, ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένους επιστήμονες, αφετέρου δε, επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν στη βάση του χαμηλού κόστους εργασίας. Μετά το 1990, όμως ο ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο αυξήθηκε δραματικά, καθώς μπήκαν στο "παιχνίδι" πολλές χώρες με ακόμη χαμηλότερα κόστη», τόνισε ο καθηγητής.

«Το κακό είναι ότι η κοινωνία μας μεγαλώνει αυτά τα παιδιά, τα σπουδάζει και δεν απολαμβάνει τους καρπούς αυτής της εκπαίδευσης», πρόσθεσε. «Δημιουργούμε επιστήμονες και τους εξάγουμε. Μάλιστα το ισοδύναμο της “απώλειας” που προκύπτει, είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς το εξής: Περίπου το 40% αυτών των επιστημόνων έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα από τα πτυχία του σε κάποιο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ.Λαμπριανίδης μίλησε για το φαινόμενο αυτό με αφορμή εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο «Εργασία στο Εξωτερικό». Ερωτηθείς αν τα στοιχεία της έρευνάς του μπορούν να αποτελέσουν αντικίνητρο για όσους ενδιαφέρονται να φύγουν στο εξωτερικό, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η φυγή στο εξωτερικό ως προσωπική επιλογή, μπορεί να είναι η καλύτερη. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα των νέων επιστημόνων αλλά της Πολιτείας, που πρέπει να αντιληφθεί πόσο καταστροφικό είναι αυτό που συμβαίνει και να αναζητήσει λύσεις».

Σύμφωνα με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας του γραφείου διασύνδεσης, Ναταλία Μουτοπούλου, οι νέοι που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό ή να εργαστούν εκεί είναι πολλοί. «Το γραφείο μας λειτουργεί συμβουλευτικά και βοηθά τους ενδιαφερόμενους να συγκεράσουν όλα τα δεδομένα και να κάνουν το επόμενο βήμα», ανέφερε η κ. Μουτοπούλου.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με την κ. Μουτοπούλου, υπάρχουν και άτομα που αποφοίτησαν πριν από το 2005, και τα οποία, είτε έμειναν χωρίς εργασία, είτε αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Η ίδια τόνισε πάντως ότι η εργασία στο εξωτερικό δεν είναι μια απλή και εύκολη λύση και ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σωστή προετοιμασία.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα αλβανικών σε μαθητές στην Καβάλα


Τα παιδιά των μεταναστών μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα με τη βοήθεια του δήμου
.
Τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Καβάλα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία έχουν πλέον τη δυνατότητα να μαθαίνουν και τη γλώσσα της χώρας καταγωγής των γονιών τους, με τη συνδρομή του δήμου της πόλης.

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψης του γενικού προξένου της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, Ριζά Πόντα, που έγινε πριν από λίγες μέρες, έκανε δεκτό το αίτημα που του απηύθυνε - το οποίο αποτελούσε και αίτημα της αλβανικής κοινότητας της πόλης - να διαθέσει ο δήμος Καβάλας μια σχολική αίθουσα σε κεντρικό δημοτικό σχολείο ώστε τα παιδιά των αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη γλώσσα των γονιών και των παππούδων τους.

Τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως και 14 ετών και βασίζονται σε πρόγραμμα διδασκαλίας που ισχύει στην Αλβανία.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ τόνισε ότι «η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Καβάλας πήρε αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία. Με την βοήθεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της διεύθυνσης του 10ου Δημοτικού Σχολείου ξεκινούμε φροντιστήρια αλβανικής γλώσσας πιστεύοντας πως τα παιδιά των αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας θα μάθουν τη γλώσσα της ιδιαίτερής τους πατρίδας. Πιστεύουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες όπως αυτή που πήραμε διευκολύνουν τη συμβίωση των λαών προωθώντας ταυτόχρονα την ιδέα της συνεργασίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια».


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα διανομή τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο Ηρακλείου


Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί έως τις 15:00 μετά το μεσημέρι.

Νέα διανομή τροφίμων πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του κοινωνικού της παντοπωλείου, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στην οδό Καζαντζάκη 6-8 από τις 10:00 το πρωί έως τις 15:00 μετά το μεσημέρι, στο Ηράκλειο.

Εξάλλου, διανομή τροφίμων στις ευπαθείς ομάδες θα γίνει στις Μοίρες την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στο γραφείο αγροτικής οικονομίας.

Το έργο του κοινωνικού παντοπωλείου στηρίζει ενεργά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ενώ τη συγκεκριμένη διανομή, έντεκα επιχειρήσεις τροφίμων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπουδές φυσικοθεραπείας «ψηφίζουν» 15.000 υποψήφιοι


Θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας για τους αποφοίτους.

«Μάχη» για μια θέση στα τμήματα Φυσικοθεραπείας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων θα δώσουν φέτος περισσότεροι από 15.000 υποψήφιοι.

Πρόκειται για σπουδές που υπόσχονται άμεση απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση πτυχιούχων και στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το Έθνος, ευκολότερη είναι η πρόσβαση στις σχολές της Πάτρας και της Λαμίας, αλλά στα δύο τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν υψηλότερες βαθμολογίες, αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συγκεκριμένα τμήματα επιλέγονται από ορισμένους υποψηφίους οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει ακόμη και πάνω από 18.000 μόρια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται κενές οργανικές θέσεις στους ΟΤΑ


Τη σχετική υπουργική απόφαση υπέγραψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης
.
Την κατάργηση 926 κενών οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού σε ΟΤΑ α’ και β΄βαθμού και ΝΠΔΔ υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε συνολικά 26 σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (2 Περιφερειών, 9 Δήμων και 15 Ν.Π.Δ.Δ.) αναφορικά με την κατάργηση και διατήρηση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1α του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει.

Με την υπογραφή του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ολοκληρώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών η προβλεπόμενη από τον ανωτέρω νόμο κατάργηση κενών οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ β΄ Βαθμού.

Επί των ανωτέρω 26 συνολικά αποφάσεων το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 59% αφού καταργούνται 926 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, που υπερβαίνουν ανά κατηγορία και κλάδο το 60% των θέσεων που προβλέπονται στους οικείους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ εποπτείας τους, ενώ το ποσοστό διατήρησης ανέρχεται στο 41% καθότι διατηρούνται 640 θέσεις κατόπιν ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης.

Τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων θα διαβιβαστούν άμεσα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή και εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στις διατάξεις του άρθρου 33 του ανωτέρω νόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η φαγούρα και τα πονάκια ήταν τελικά... μαχαίρι!


Ζούσε για τρία χρόνια με μια λεπίδα στην πλάτη.

Με μία λεπίδα από μαχαίρι 7,5 εκατοστών καρφωμένη στην πλάτη του ζούσε τα τελευταία τρία χρόνια ο Μπίλι Μακ Νίλι.

Ο πρώην φυλακισμένος είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε φαγούρα και πονάκια, αλλά δεν ήξερε ότι η λεπίδα του μαχαιριού είχε μείνει στην πλάτη του.

«Είχα κάνει φυλακή στο παρελθόν. Οι φρουροί ασφαλείας σε ακουμπούν με έναν ανιχνευτή μετάλλων και κάθε φορά που περνούσε από την πλάτη μου έκανε έναν χαρακτηριστικό θόρυβο», εξηγεί ο Μακ Νίλι.

Όπως είπε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Canadian Press, τον Απρίλιο του 2010 ενεπλάκη σε έναν καυγά ύστερα από έναν αγώνα πάλης και δέχτηκε πέντε μαχαιριές. Οι γιατροί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του έκαναν ράμματα αλλά δεν τον υπέβαλαν σε ακτινογραφία, όπως είπε ο ίδιος. Όταν αργότερα αναζήτησε θεραπεία επειδή είχε ενοχλήσεις, του είπαν ότι είχε υποστεί νευρολογική βλάβη.

Πριν από λίγες μέρες, όταν ο 32χρονος έξινε την πλάτη του, το νύχι του σκάλωσε σε κάτι. «Είπα στον Μπίλι "ένα μαχαίρι προεξέχει από την πλάτη σου". Φοβήθηκα κι ήμουν έτοιμη να το αφαιρέσω με το τσιμπιδάκι των φρυδιών», είπε η σύντροφός του, Στέφανι Σέιν, στο CBC News.

Τώρα ο Μακ Νίλι σκέφτεται να καταθέσει αγωγή κατά του τμήματος επειγόντων περιστατικών.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες που ασφυκτιούν


Διορθώσεις και νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση.

Σειρά ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, προωθεί η κυβέρνηση, ενώ σχεδιάζει την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του υφιστάμενου νόμου (3869/2010).

Όπως προκύπτει από απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή και ακόμη 11 βουλευτών, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου(ΦΕΚ 246/Α/18.12.2012) προβλέπεται η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, ενώ η πλήρης νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Στο έγγραφο, αναφέρεται ακόμη ότι ο νόμος 3869/2010 κρίνεται απαραίτητο να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτόν καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση, θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% +1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία (100%) που απαιτείτο μέχρι σήμερα και θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις, εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος.

Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.

Επισημαίνεται ταυτοχρόνως ότι στο πεδίο εφαρμογής του ν.3869/2010 υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής.

«Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, εστιάζει στην προστασία όλων εκείνων οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων, αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με μεγάλη δυσκολία και θέλουν να παραμείνουν συνεπείς», τονίζεται επίσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ προερχόμενο από μείωση του εισοδήματός τους κατά 35% από 01/01/2010.

Επιπλέον, αφορά άνεργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή /και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης η μηνιαία καταβολή δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου φορολογητέου εισοδήματος, ενώ σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Παράλληλα, προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε, κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας», να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινέζος ζει σε Ίντερνετ καφέ εδώ και έξι χρόνια!


Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο του εθισμού στο Διαδίκτυο στην Κίνα
Το θέμα του εθισμού στο Διαδίκτυο έχει πάρει άλλες διαστάσεις για έναν νέο στην Κίνα. Το όνομά του είναι Li Meng και ζει σε ένα Ίντερνετ καφέ για έξι χρόνια!

Η ιστορία που δημοσιεύτηκε στους Times του Πεκίνο, παρουσιάζει τον νεαρό να περνά όλο του το χρόνο σε μία καφετέρια στην πόλη Changchun στα βορειοανατολικά της Κίνας, ενώ φεύγει μόνο για φαγητό και για να πάει στο μπάνιο. Πολλές φορές μάλιστα τρώει στην καφετέρια.

Ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ προσπάθησε να μιλήσει στον Li, ωστόσο ο αμετανόητος gamer ήταν απρόθυμος για οποιαδήποτε συζήτηση. Το μόνο που κατάφερε να μάθει από τον Meng, ο οποίος για όλη τη διάρκεια της κουβέντας κοιτούσε την οθόνη, ήταν πως ισχυρίζεται ότι έχει ένα εισόδημα 2000 RMB (252 ευρώ) το μήνα, από τα οποία ξοδεύει τα 500 (63 ευρώ) για τη μηνιαία του συνδρομή στην καφετέρια.

Αυτή η μορφή εθισμού ξεκίνησε όταν ο Li αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο πριν έξι χρόνια. Ο ρεπόρτερ δήλωσε πως το παιδί σίγουρα έχει πολύ καιρό να επισκεφτεί κομμωτή, ενώ ένας θαμώνας του Ίντερνετ καφέ ανέφερε: «ο Li έρχεται τη νύχτα και κοιμάται στην καφετέρια τη μέρα. Κάποιες φορές βγαίνει έξω για να κάνει μπάνιο».

Μέσα από αυτή την αληθινή ιστορία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Κίνα θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στο θέμα του εθισμού στο Διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα και γι αυτό το λόγο, όπως αναφέρει το περιοδικό Wired, το 2010 δημιουργήθηκε ένα ειδικό camp για παιδιά, όπου σκόπευε στην απεξάρτησή τους από τα παιχνίδια στο Διαδίκτυο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στις ημερομηνίες των Πανελλαδικών για δύο τομείς των ΕΠΑΛ


Το νέο πρόγραμμα εξέτασης μαθημάτων.

Αλλαγές στις ημερομηνίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων για δύο τομείς των ΕΠΑΛ, έπειτα από παρέμβαση της ΟΛΜΕ

Στην αλλαγή του προγράμματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων για δύο μαθήματα των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενο άμεσα σε σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Συγκεκριμένα η αλλαγή αφορά στην ημέρα των εξετάσεων των τομέων α) Ηλεκτρονικής και β) Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Έτσι, οι αλλαγές στις ημερομηνίες διεξαγωγής των δύο μαθημάτων έχουν αλλάξει ως εξής:

- Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, που θα εξεταστεί την Τετάρτη 5.6.2013 (αντί της Τρίτης 4.6.2013).

- Αρχές Eπεξεργασίας Tροφίμων, που θα εξεταστεί την Τρίτη 4.6.2013 (αντί της Τετάρτης 5.6.2013).

Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ ζήτησε πρόσφατα να τροποποιηθεί το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, γιατί, όπως υποστήριξε, οι μαθητές και οι μαθήτριες σε τρεις ειδικότητες (δύο στον τομέα ηλεκτρονικής και μία στην τεχνολογία και έλεγχο τροφίμων) επρόκειτο να εξετασθούν τα μαθήματα ειδικότητάς τους σε δύο διαδοχικές ημέρες! Έτσι δεν θα εδίδετο η δυνατότητα στους υποψηφίους να «αποφορτιστούν» από την πρώτη εξέταση και να πραγματοποιήσουν την τελευταία επανάληψη με ηρεμία και χρονική άνεση, ενώ κάποιες από τις σχολές για τις οποίες διαγωνίζονται είναι κοινές και για άλλους τομείς (Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής για τον τομέα Ηλεκτρονικής) για τους οποίους προβλέπεται η ενδιάμεση μέρα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές»


Αύξηση των κρουσμάτων του AIDS και της ελονοσίας στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κοστίζει ζωές, καθώς αυξάνονται οι αυτοκτονίες και οι μεταδοτικές ασθένειες, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες στο χώρο της Υγείας, ωστόσο, η πολιτική ηγεσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η ραγδαία άνοδος στα ποσοστά της ανεργίας οδηγούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ τα χαμηλά εισοδήματα, που χαρακτηρίζουν περιόδους μεγάλης ύφεσης, σημαίνουν ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να επισκεφτούν τον γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα.

Το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως το 2007, με τη σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με το ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του AIDS, αλλά και της ελονοσίας, στην Ελλάδα, τονίζουν οι ερευνητές που συνέταξαν ευρείας κλίμακας μελέτη για την Υγεία στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στο Lancet.

Τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ένα ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αλλά η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».

«Υπάρχει σαφές πρόβλημα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Υγεία, παρότι είναι πολύ προφανείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων που εφαρμόζει στην Υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν ΜαΚί του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα.

Η περίπτωση όμως της Ισλανδίας υπενθυμίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.

Κι αυτό γιατί, παρά την σαρωτική κρίση χρέους, η Ισλανδία απέρριψε το σχέδιο λιτότητας, διεξήγαγε δημοψήφισμα και συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν καταγράφηκαν καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της υγείας από τότε που ενέσκηψε η κρίση.

Η οικονομία της Ισλανδίας μπήκε και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά μία δύσκολη ανάκαμψη και με τον πληθωρισμό να παραμένει πεισματικά υψηλός.

Αντίθετα, ο ΜαΚί και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα συστήματα υγείας δέχονται πιέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας κι αυτό έχει μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση οι ασθενείς να αναζητούν ετεροχρονισμένα ιατρική βοήθεια, παρότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά, μακροπρόθεσμα, ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα Ταμεία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα το Reuters, στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν έστω τις βασικές προδιαγραφές λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σειράς κρίσιμης σημασίας φαρμάκων, μεταξύ τους και αυτών για την επιληψία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνική Δράση Αγανακτισμένων Μοτοσυκλετιστών


Δίπλα στις ασθενείς ομάδες και στους αναξιοπαθούντες.

Οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές Ελλάδας καλούν τα μέλη τους να παραστούν στην παράδοση πραγμάτων σε τρεις οργανισμούς που εξυπηρετούν αναξιοπαθούντες και ασθενείς ομάδες την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013.

Οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές δίνουν ραντεβού στο πάρκινγκ του Ολυμπιακού σταδίου στις 11:30 από όπου θα πάνε στα ιδρύματα, Βηθλεέμ, Φροντίδα και ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα χιλιόμετρα γιορτής για την Υγεία


Στόχος η διάδοση του μηνύματος για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η ING Ελλάδος διοργανώνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) την Κυριακή 7 Απριλίου, την ανοιχτή εκδήλωση «Live Well» στο κέντρο της Αθήνας.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η διάδοση του μηνύματος για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ως μέσο πρόληψης και διατήρησης της υγείας.

Με ώρα προσέλευσης στις 10:00 π.μ., οι συμμετέχοντες θα διανύσουν μια απόσταση 4 χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας, είτε με τα ποδήλατά τους, είτε ως δρομείς. Η εκδήλωση δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν.

Στην εκδήλωση «Live Well», όπου θα συμμετέχουν οι άνθρωποι της ING με τις οικογένειες και τους φίλους τους, οι δημότες του Δήμου Αθηναίων αλλά και όσοι θέλουν να δώσουν το παρόν σε αυτήν την μεγάλη γιορτή για την υγεία, που θα έχει εκκίνηση και τερματισμό τον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί στις κεντρικές οδούς του κέντρου, όπου θα έχουν γίνει οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδρομής. Μετά τη λήξη της διαδρομής, θα ακολουθήσουν κληρώσεις με πλούσια δώρα για τους συμμετέχοντες ποδηλάτες και δρομείς.

Έμπνευση για τη διοργάνωση αυτής της γιορτινής διαδρομής αποτελούν τα νέα προγράμματα ασφάλισης υγείας της ING «Orange Cross», τα οποία προωθούν την έννοια της πρόληψης και του υγιεινού τρόπου ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η ING επιθυμεί να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα για τη σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού στη διατήρηση της υγείας.

Η ING, άλλωστε, πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε αντίστοιχα αθλητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα στους «ING New York Marathon», «ING Miami Marathon» και «ING Europe Marathon», με τους οποίους έχει συνδεθεί άμεσα η επωνυμία της, ενώ στη χώρα μας στηρίζει με χρυσή χορηγία τη διοργάνωση Spetses Mini Marathon από την έναρξή της.

Ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. έχει αποστολή να προσεγγίσει μέσα από δράσεις, χώρους αναψυχής, πολιτισμού, άθλησης, εκπαίδευσης και δημιουργίας, τους πολίτες κάθε ηλικίας, προσφέροντάς τους πρόσβαση στην τέχνη, τον αθλητισμό, τις σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης αλλά και τις νέες τεχνολογίες.

Στόχος του μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί είναι να αναπτυχθούν νέες κοινωνικές προοπτικές, που θα προάγουν τις έννοιες της συλλογικότητας, της καινοτομίας, της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας, του εθελοντισμού, της ψυχοκινητικής υποστήριξης και μέσα στο πλαίσιο αυτό να προσφέρει χαρά, αισιοδοξία και ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αναπνοής διαγιγνώσκει την καρδιακή ανεπάρκεια


Μπορεί να αναλύσει γρήγορα εκατοντάδες πτητικές ουσίες.

Ένα πειραματικό αναπνευστικό τεστ που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει γρήγορα τους ασθενείς που υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια απλά ανιχνεύοντας και αναλύοντας τις ουσίες που περιέχονται στην ανάσα τους έχει φανεί πολλά υποσχόμενο στα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Οι ερευνητές από το Αναπνευστικό Ινστιτούτο της Κλινικής του Κλήβελαντ υπέβαλαν τους ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην κλινική σε μια εκτενή, αλλά γρήγορη ανάλυση των εκατοντάδων πτητικών ουσιών που περιέχονται στην ανάσα τους και σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους κατάφεραν να διαγνώσουν με ακρίβεια που έφτανε στο 100%, την καρδιακή ανεπάρκεια στους ασθενείς που είχαν μόλις εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι η εκτίμησή τους βασίζεται σε μια μικρή ομάδα 41 ασθενών και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα αρχικά αισιόδοξα συμπεράσματα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που «αγαπάει» η καρδιά


Βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργάνου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές μπορεί να σας «σώσουν» τη ζωή. Παρακάτω θα βρείτε τις τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά σας.

Σολομός: Βραστός, ψητός, στο φούρνο, ο σολομός έχει ωμεγα-3 λιπαρά τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις.

Σαρδέλα: Ένα ψάρι υψηλό σε ωμεγα-3 λιπαρά, του οποίου η κατανάλωση ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να αποτρέπει τα ξαφνικά καρδιακά επεισόδια.

Συκώτι: Περιέχει λίπη τα οποία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Καρύδια: Περιέχουν ωμεγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Κατάλληλα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν την Πέμπτη οι γιατροί στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά


Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα Νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στηρίζει και παρέχει κάλυψη στις επισχέσεις και λοιπές κινητοποιήσεις των γιατρών, ειδικευμένων και ειδικευόμενων, όπως ακριβώς αυτές αποφασίζονται στις συνελεύσεις τους, και προγραμματίζει να προβεί σε νομικές ενέργειες έναντι των διοικήσεων των νοσοκομείων για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του 2012, με νομική και οικονομική κάλυψη από την Ένωση.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται ήδη, εδώ και αρκετές μέρες, οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία «Τζάνειο», «Κρατικό Νίκαιας», «Μεταξά» και «Άγιοι Ανάργυροι».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται, επίσης, για την έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα -όπως αναφέρει- 150 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να είναι κλειστές, «θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για κάλυψη των κενών κλινών ΜΕΘ με προσωπικό, τίποτα δεν έχει γίνει», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι δεν λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) στον «Ευαγγελισμό», 10 κλίνες ΜΕΘ στο «Αττικόν» και πάνω από 10 κλίνες εντατικής νεογνών στο ίδιο νοσοκομείο, 8 κλίνες στους «Αγίους Αναργύρους» κ.ά.

«Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους -με ότι αυτό συνεπάγεται», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, ζητώντας να προσληφθεί άμεσα μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τη συμμετοχή γεωργών σε συστήματα ποιότητας τροφίμων


Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την Δευτέρα 13-5-2013.

Παρατείνεται η περίοδος υποβολής των αιτήσεων πληρωμής για τους δικαιούχους του Μέτρου 132 Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων μέχρι την Δευτέρα 13-5-2013 (καταληκτική ημερομηνία). Συνέπεια της παραπάνω παράτασης είναι ότι εκπρόθεσμες (με μείωση του ποσού κατά 1% για κάθε εργάσιμη ημέρα ) θα θεωρούνται όσες αιτήσεις πληρωμής κατατεθούν έως και την Παρασκευή 7 - 6 - 2013 (δηλαδή σε διάστημα 25 ημερολογιακών ημερών μετά την προθεσμία).

Εντός αυτών των προθεσμιών ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί παράτασης, ενημερώνοντας εγγράφως την αρμόδια ΔΑΟΚ σχετικά με την αδυναμία υποβολής αίτησης πληρωμής. Σε περίπτωση μη κατάθεσης αίτησης πληρωμής ή αίτησης παράτασης εντός αυτών των προθεσμιών, το έργο θεωρείται ότι εγκαταλείφθηκε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Χορηγούνται αναδρομικά τα προνοιακά επιδόματα στους ινσουλινοεξαρτώμενους


Με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά και τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου κ. Έφη Μπέκου συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς προκειμένου να συζητήσει το θέμα των ινσουλινοεξαρτώμενων του Νομού Αχαΐας.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο Υγείας- Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χάρη Μασσαρά και την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων κ. Παρασκευή Μπουκλά έθεσε το θέμα της αναστολής του επιδόματος των ινσουλινοεξαρτώμενων με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία είχε υπογραφεί και η οποία όριζε ότι δικαίωμα επιδόματος πρόνοιας έχουν όσοι έχουν διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω.

Η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί άμεσα εντός των επομένων ημερών ερμηνευτική εγκύκλιος για την χορήγηση επιδομάτων σε όλους τους ινσουλινοεξαρτώμενους ανεξαρτήτως του ποσοστού αναπηρίας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων κατόπιν αυτού έδωσε εντολή στην κ. Μπουκλά ώστε στην επόμενη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων να συμπεριληφθούν όλοι οι ινσουλινοεξαρτώμενοι ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας και να τους χορηγηθούν αναδρομικά τα ποσά των επιδομάτων και για τους μήνες που δεν τους είχαν καταβληθεί, λόγω της σύγχυσης που είχε προκαλέσει η ΚΥΑ.



Πηγή: http://patrasevents.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 7χρονη που κέρδισε τη μάχη για τη ζωή


Στα επτά της χρόνια η Έμιλι "Έμα" Γουάιτχιντ είναι μια πρωτοπόρος: είναι το πρώτο παιδί που νίκησε τη λευχαιμία χάρη σε μια καινοτόμο θεραπεία όπου τα δικά της ανοσοποιητικά κύτταρα αναπρογραμματίστηκαν για να επιτεθούν στα καρκινικά της κύτταρα.

Μετά τη νοσηλεία της στη Φιλαδέλφεια, στις ανατολικές ΗΠΑ, πριν από 11 μήνες, η Εμιλι είναι σήμερα καλά, καθώς η νόσος είναι σε ύφεση. Η μητέρα της διηγείται ότι η μικρούλα είναι ευτυχισμένη που μπορεί να παίζει με τον σκύλο της, που διαβάζει και γράφει σχεδόν ένα χρόνο μετά τη θεραπεία της, που ήταν η τελευταία επιλογή την οποία εξέταζαν οι γιατροί ύστερα από δύο υποτροπές που είχε παρουσιάσει στα προηγούμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν για την περίπτωσή της.

Η περίπτωση της Εμιλι δίνει την ελπίδα για μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση της επιθετικής μορφής της λευχαιμίας, της οξείας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, που θα δίνει ίσως εγκαίρως τη δυνατότητα αποφυγής της χημειοθεραπείας ή της μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Αμερικανοί ερευνητές μιλούν τις τελευταίες ημέρες για μια ενθαρρυντική επιτυχία ενός νέου τύπου κυτταρικής θεραπείας που επέτρεψε να εξαφανιστεί κάθε ίχνος λευχαιμίας σε αρκετούς ασθενείς, ανάμεσά τους η Εμιλι, με τον "αναπρογραμματισμό" των δικών τους λεμφοκυττάρων Τ ώστε αυτά να στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η τεχνική που περιγράφεται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας συνίσταται στην αφαίρεση από το αίμα των ασθενών των λεμφοκυττάρων Τ, των κύριων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, για να τα τροποποιηθούν γενετικά με τη βοήθεια ενός ιού και να εξοπλιστούν με έναν μοριακό υποδοχέα επιτρέποντάς τους να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

"Η Εμιλι είναι καλά στην υγεία της και δεν παρουσίασε υποτροπή 11 μήνες μετά τη διοχέτευση των γενετικά τροποποιημένων λεμφοκυττάρων Τ που επέτρεψαν να πληγεί ένας στόχος που υπάρχει σε αυτό τον τύπο καρκίνου", γράφει σε ανακοίνωση το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας που ανέπτυξε την τεχνική, καταρχήν για τη θεραπεία ενηλίκων που πάσχουν από έναν άλλο τύπο λευχαιμίας.

Το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, πρωτοπόρο στον τομέα αυτό, υποστηρίζεται από τον ελβετικό φαρμακευτικό όμιλο Novartis, ο οποίος επένδυσε 20 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει εκεί ένα ερευνητικό κέντρο. Η περίπτωση της Εμιλι "δείχνει ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν να έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση στα παιδιά", υπογραμμίζει από την πλευρά του στη New England Journal of Medicine ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Στέφαν Γκρουπ, του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας, όπου νοσηλεύτηκε η μικρή.

Εξατομικευμένη θεραπεία


Ωστόσο η τεχνική αυτή απέτυχε σε ένα άλλο παιδί, το οποίο πέθανε, οδηγώντας τους συντάκτες να υπογραμμίσουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Παρόμοια μελέτη είχε δημοσιευτεί πριν από μερικές ημέρες στην αμερικανική επιθεώρηση Science Translational Medicine. Η ίδια τεχνική είχε επιτρέψει ύφεση της νόσου σε μια πενταμελή ομάδα ενηλίκων που είχαν προσβληθεί από τον ίδιο τύπο λευχαιμίας. Οι ασθενείς, ηλικίας 23 έως 66 ετών, υποβλήθηκαν στη θεραπευτική αυτή αγωγή στη Νέα Υόρκη. Σε τρεις μεταξύ αυτών η νόσος είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τον όρο που συνήθως χρησιμοποιούν οι γιατροί, αποφεύγοντας τον όρο θεραπεία.

"Αν και τα αποτελέσματα της νέας αντικαρκινικής θεραπείας είναι πολύ ενθαρρυντικά, η αγωγή αυτή χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή ώστε να αποκτήσει τη βέλτιστη και διαρκή δραστικότητα και επίσης να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Το σχήμα της κυτταρικής θεραπείας υπάρχει καιρό τώρα και είχε δοκιμαστεί εδώ και 20 χρόνια στον άνθρωπο με διάφορες κλινικές δοκιμές αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Συνεπώς υπάρχει επιφυλακτικότητα για τη θεραπευτική αυτή διαδικασία. Κάθε ασθενής θα χρειαστεί μια εξατομικευμένη θεραπεία και θα πρέπει κατόπιν να λάβει φάρμακα για την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού του συστήματος, ίσως για την υπόλοιπη ζωή του.

Ακόμη και αν η δραστικότητά της επιβεβαιωθεί, η θεραπεία αυτή θα μπορεί να γενικευτεί σε μερικά χρόνια, ελπίζει ο Μάικλ Καλός, του πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας που εργάζεται στο πρόγραμμα αυτό.

"Στην περίπτωσή μας τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει δείχνουν τόσο ενθαρρυντικά που ελπίζουμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση της μελέτη μας. Αν αυτή εξελιχθεί καλά, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τις ρυθμιστικές αρχές και να τους πούμε: Ιδού κάτι που θα θέλαμε να εγκρίνετε για να διατεθεί στην αγορά", τόνισε ο δρ. Καλός.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκυλιά κατασπάραξαν 14χρονο κορίτσι


Ένα 14χρονο κορίτσι βρέθηκε νεκρό σε ένα σπίτι γεμάτο εξαγριωμένα και εκτός ελέγχου σκυλιά, στο Γουίγκαν.

Λίγο μετά το μεσημέρι αστυνομικοί πήγαν μετά από μία αναφορά ενός γείτονα, ότι το νεαρό κορίτσι είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Τέσσερα από τα σκυλιά πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τους αστυνομικός, και ένα ακόμα περιορίστηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η 14χρονη πραγματοποιούσε επίσκεψη στο σπίτι, ενώ τη συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται ότι ήταν μόνη της.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για πουν με βεβαιότητα τι συνέβη στην νεαρή κοπέλα και εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στην οικογένεια της.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση, ζητάει η ΠΑΣΕΒΕ


«Να μειωθούν οι εισφορές όσο διαρκεί η οικονομική κρίση».

«Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έχουν λάβει ειδοποιήσεις πληρωμής ασφαλίστρων, όπου διαπιστώνουν ότι τους επιβάλλεται η αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση, επειδή έχουν συμπληρώσει την τριετία».

Αυτό υπογραμμίζει -σε ανακοίνωσή της- η Πανελλήνια Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ), προσθέτοντας ότι, συνέπεια αυτού είναι ο ΟΑΕΕ να αξιώνει να πληρωθούν αυξημένες εισφορές, σε μια περίοδο που ο τζίρος των μαγαζιών έχει μειωθεί κάθετα και το 50% των ασφαλισμένων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό, μένοντας ουσιαστικά αυτοί και οι οικογένειές τους ανασφάλιστοι, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Η ΠΑΣΕΒΕ εκτιμά ότι με την αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση, όχι μόνο το ταμείο δεν θα εισπράξει περισσότερα χρήματα, αλλά αντιθέτως και όσοι κατάφερναν μέχρι σήμερα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αυτές τις αυξήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδυναμία να τις καλύψουν.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση και το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ άμεσα, όχι μόνο να παγώσουν τη νέα αύξηση των εισφορών, αλλά να μειώσουν τις εισφορές όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων και απαιτεί πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους, χωρίς προϋποθέσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Παράταση στην καταβολή εργοδοτικών εισφορών


Μέχρι τις 2 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων για τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, «Λόγω των ειδικών αργιών διατραπεζικών συναλλαγών για το έτος 2013 για τις 29/3/2013 και 1/4/2013 (Πάσχα των Καθολικών) κατά τις οποίες ημέρες το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ δεν θα λειτουργεί λόγω αργίας του συστήματος TARGET2 και ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποιηθούν εκκαθαρίσεις και διακανονισμοί και δεν θα ανταλλαγούν αρχεία συναλλαγών πληρωμών με τις Τράπεζες και τους διαχειριζόμενους Οργανισμούς, η προθεσμία καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων που λήγει την 29/3/2013 (τελευταία εργάσιμη) για τους εργοδότες των Υποκ/των και Παρ/των του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων), παρατείνεται μέχρι την 2/4/2013».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή του 50% της σύνταξης από τον πρώτο μήνα


Το νομοσχέδιο κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή- Συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον Α. Σαμαρά.

Νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος που βγαίνει στη σύνταξη θα μπορεί να πάρει αμέσως, από τον πρώτο μήνα, το 50% της σύνταξής του μέχρις ότου εκκαθαριστεί το συνολικό ποσό, κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης, τον οποίο ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τους Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώτη Κουβέλη και Αλέκα Παπαρήγα και τους ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρουπακιώτης: Θα προσληφθούν 500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι


Μέτρα για την αποτροπή αποδράσεων προωθεί η κυβέρνηση.

Μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών όπως αυτό που συνέβη με την απόδραση στα Τρίκαλα προωθεί η κυβέρνηση.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων, όπως είναι η ενίσχυση της φρουράς των φυλακών, τα οποία θα αποτρέπουν την προσέγγιση εγκληματιών στα εξωτερικούς χώρους, αλλά και η οργάνωση μιας φυλακής υψίστης ασφάλειας όπου και θα μεταφερθούν οι κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα.

Ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων ενώ άλλοι 200 θα προέλθουν από την κινητικότητα στο Δημόσιο. Όσον αφορά την απόδραση στα Τρίκαλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως διεξάγεται έρευνα, ενώ έρευνα διεξάγεται και μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς κρατουμένων.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η ΕΛΑΣ θα παραχωρήσει βαρύ εξοπλισμό στους εξωτερικούς φρουρούς (διαμετρήματος 7,62 και περαιτέρω)μ ενώ θα βοηθήσει και με την παρουσία ειδικών δυνάμεων των ΕΚΑΜ σε τακτικές έρευνας στα κελιά των βαρυποινιτών.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«O λόγος της εδώ παρουσίας μου ήταν να συζητήσουμε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και με τον κ. υπουργό της Δικαιοσύνης και τους Γενικούς Γραμματείς τι μέτρα μπορούν να ληφθούν και πως μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να βοηθήσει ώστε να καταστούν οι φυλακές ασφαλέστερες. Καταρχήν, τον πρώτο λόγο τον έχει ο Υπουργός και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εγώ απλώς, συμπληρωματικά σε όσα ο κ. υπουργός μόλις είπε, έχω να πω ότι η Ελληνική Αστυνομία θα παράσχει στους εξωτερικούς φρουρούς βαρύ οπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη επικινδυνότητα των επιθέσεων, των πρωτοφανών επιθέσεων, όπως αυτή η τελευταία στα Τρίκαλα. Και από εκεί και πέρα, επίσης, θα βοηθήσει με την παρουσία των Ειδικών Μονάδων, των ΕΚΑΜ, σε τακτικές έρευνες στα κελιά των βαρυποινιτών, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα απόδρασής τους. Γενικά, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για να βοηθήσει όπου αυτό κριθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι χρειάζεται και απαιτείται».


Διαβάστε περισσότερα...

Κονδύλια 143 εκ. ευρώ σε στρατιωτικά νοσοκομεία


Σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ποσό 143 εκ. ευρώ διαθέτει το ΥΠΕΘΑ σε στρατιωτικά νοσοκομεία και φαρμακεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τρίτους.

Το ποσό των 142,6 εκατ. ευρώ διατίθεται σε πρώτη φάση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και φαρμακεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τρίτους. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

- Στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) διατέθηκαν 50 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του μέχρι το 2011. Για την περαιτέρω χρηματοδότηση του ΝΙΜΤΣ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του επομένων ετών θα προηγηθεί σχετικός έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών.

Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα φαρμακεία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων διατέθηκε το ποσό των 92,6 εκατ. ευρώ (στο ΓΕΣ 22,6 εκατ. ευρώ, στο ΓΕΝ 60 εκατ. ευρώ και στο ΓΕΑ 10 εκατ. ευρώ), ενώ εκκρεμεί η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα του ΓΕΑ για επιπλέον χρηματοδότηση με 13,1 εκατ. ευρώ.

Η σχετική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανισότητες στο προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων


Μεγάλες διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων έχει αυξηθεί σε συνολική κλίμακα από το 1990, αλλά το χάσμα παραμένει πολύ σημαντικό μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Όπως σε ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο βρετανικό περιοδικό Lancet.

Για να εξηγήσουν αυτό το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής, το οποίο μετρήθηκε επί του παρόντος, στα 12 χρόνια για τους άνδρες και στα 8 έτη για τις γυναίκες, οι ερευνητές αναφέρουν ως κύρια αίτια τον αλκοολισμό, το κάπνισμα και τα τροχαία ατυχήματα.

Με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας, το 2010, ένας νεαρός 20 ετών από τη Ρωσία, είχε μόνο 63% πιθανότητες να φθάσει στην ηλικία των 60 ετών, ενώ αντίστοιχα ένας νέος άνθρωπος που ζει στη Δυτική Ευρώπη έχει πιθανότητες που φτάνουν το 90 %», επισημαίνει η μελέτη.

Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για 4 στους 6 θανάτους στους άντρες στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και κατά το ένα τρίτο των θανάτων μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με ένα σκέλος της μελέτης που δημοσιεύεται στο Lancet.

Σχετικά με το κάπνισμα, το οποίο αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από ότι ο αλκοολισμός σε αυτές τις χώρες, έχει συνέπειες για την υγεία στους άνδρες κάτω των 75 ετών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Όσων αφορά τους πρόωρους θανάτους αυτοί αυξήθηκαν τη δεκαετία του '90 σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία, λόγω της ταχείας επιδείνωσης των συστημάτων υγείας.

Αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε ραγδαία σε πολλές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η τότε Τσεχοσλοβακία και η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Λίγο αργότερα αυτό παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αναφέρει η μελέτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Είχαν πληρώσει συντάξεις 26 εκατ. ευρώ σε πεθαμένους!


Περιορίστηκαν δραματικά οι απώλειες μετά την απογραφή.

Στα 705.855 ευρώ ανά μήνα ανέρχεται το δημοσιονομικό όφελος από την απογραφή - καταγραφή των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήτοι δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, πολιτικών και στρατιωτικών.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής διαπιστώθηκε πως από τους 447.162 δικαιούχους που λάμβαναν σύνταξη, τελικώς δεν απεγράφησαν 2.277 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 1.018 αφορούν σε συνταξιούχους ΟΓΑ και Εθνικής Αντίστασης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης και το δημοσιονομικό όφελος που έχει προκύψει από την ολοκλήρωση της απογραφής είναι 705.855 ευρώ ανά μήνα.

Από την απογραφή διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.031 συνταξιούχων, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανήλθαν στα 26.119.279 ευρώ. Από την αναζήτηση τους βρέθηκε το ποσό των 13.666.014 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 12.453.265 ευρώ γίνεται αναζήτηση από το Γενικό Λογιστήριο περίπτωση προς περίπτωση. Στις περιπτώσεις δε που η αναζήτηση έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί τα σχετικά ποσά, ακολουθεί παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σε εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής προώθησης του «νοικοκυρέματος» στο πεδίο των συντάξεων, προχωρεί και η ταυτοποίηση των ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για κάθε συνταξιούχο. Όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου (αποστολή σχετικής επιστολής και απάντηση με στοιχεία). Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλεί τους συνταξιούχους του Δημοσίου να συνεργασθούν άμεσα με τις υπηρεσίες του.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι "παγίδες" στις φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών


«Παγίδες» έξτρα φόρων κρύβει και φέτος η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τα «ακριβά» τεκμήρια δαπανών διαβίωσης αλλά και η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων όπως τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, κέρδη από μετοχές, μερίσματα οδηγούν σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρων για τα εισοδήματα (τεκμαρτά ή δηλωθέντα) που απέκτησαν το 2012 ενώ μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν θα καταβάλλουν και:

1. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

- 1% για εισοδήματα από 12.000 – 20.000 ευρώ.

- 2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ

- 3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ.

- 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Με την υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων (τόκοι από καταθέσεις, κέρδη από μετοχές ή μερίσματα, κέρδη από ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακόμη και επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων) οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012.

2. Το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε:

- 800 ευρώ από 400 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 650 ευρώ από 500 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- 600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα εξακολουθούν να καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο. Σημειώστε ότι από το τέλος εξαιρούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε και πως θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ


«Παγωμένο» θα μείνει και φέτος το ύψος του επιδόματος ΕΚΑΣ, ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Στην απόφαση (Αριθμ. πρωτ.: Φ. 11321/4447/270/20.3.2013), για την Καταβολή Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), το έτος 2013, πέρα απο τα αμετάβλητα ποσά και εισοδηματικά όρια, αναφέρεται ότι ο έλεγχος περί της πλήρωσης ή μη των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ., για κάθε έτος, διενεργείται, το αργότερο, μέχρι και την 30η Απριλίου του αντίστοιχου έτους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χορηγηθούν ποσά Ε.Κ.Α.Σ. σε μη δικαιούχους από την In Μαΐου του ιδίου έτους και εφεξής.

Τα όρια και το ύψος του επιδόματος, που ισχύουν από το 2011 και διατηρούνται και φέτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ισχύουν είναι κατά περίπτωση τα εξής :

1) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά (7.715,65 ευρώ), καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.

2) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα έξι (7.715,66 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ), καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

α) Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ, ποσό 172,50 ευρώ
β) Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ
γ) Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, 57,50 ευρώ

Επίσης προβλέπεται ποσό Ε.Κ.Α.Σ. 30,00 ευρώ εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:
- Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ
- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ
- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500,00 ευρώ

Για το πότε και πως θα καταβληθεί φέτος το επίδομα ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, αναμένεται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκύκλιος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων


Οδηγίες για το πότε μπορεί ο ασφαλισμένος να καταθέσει αίτηση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων παρέχει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Ειδικότερα όπως αναφέρεται θα πρέπει μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης να υποβάλλεται και αίτημα αναγνώρισης πλασματικών εφόσον πρόκειται για θεμελίωση δικαιώματος και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης εφόσον πρόκειται για εξαγορά χρόνου προκειμένου να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης.

Στην εγκύκλιο, αναλυτικότερα σημειώνεται ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το Γενικό Έγγραφο Γ99/119/03-03-2003, είχε καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι ασφαλισμένοι που δε θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις υπάρχουσες ημέρες ασφάλισης και δεν υποβάλλουν αίτημα αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ή προαιρετικής ασφάλισης ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης να θεωρείται ότι εμπεριέχεται σχετικό αίτημα αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ή υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση, ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρωθεί στο έντυπο της αίτησης οι κρίσιμες ενδείξεις, με τη γραπτή συναίνεση του ασφαλισμένου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατόπιν σχετικού ερωτήματός μας, διευκρίνισε με έγγραφό του ότι τα διοικητικά όργανα έχουν την υποχρέωση να ενεργούν στα πλαίσια της χρηστής και καλόπιστης διοίκησης καθώς και της αρχής της ισότητας.

Επομένως, στις περιπτώσεις που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι είχαν λανθασμένη πεποίθηση ότι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ημέρες ασφάλισης που είχαν ήδη πραγματοποιήσει και για το λόγο αυτό δεν ζήτησαν στην αρχική αίτησή τους αναγνώριση κάποιων από τους πλασματικούς χρόνους των άρθρων 39 και 40 του Ν.3996/2011, τους οποίους είχαν δικαίωμα να αναγνωρίσουν επειδή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01/01/2011 με τις αυξημένες προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Ν.3863/2010 όπως ισχύουν και τις οποίες δεν είχαν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, θα θεωρείται ότι εμπεριέχεται και αίτημα για αναγνώριση πλασματικών χρόνων ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρώσει τις αντίστοιχες ενδείξεις στο έντυπο της αίτησης ή έχουν συμπληρώσει την ένδειξη «όχι».

Στην πράξη θα καλείται ο ασφαλισμένος να επιλέξει το χρόνο ή τους χρόνους ασφάλισης που επιθυμεί να αναγνωρίσει με γραπτή συναίνεση πάνω στο «σώμα» της αίτησης.
Επομένως, οι περιπτώσεις που είχαν τυχόν αντιμετωπιστεί διαφορετικά και καλύπτονται από τις οδηγίες αυτές, θα πρέπει να κριθούν εκ νέου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν σχετική αίτηση – όχληση. Ευνόητο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση και για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων γυναικών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς οι ασφαλισμένες γνώριζαν ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και για το λόγο αυτό είχαν υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων πριν ή ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Η ευνοϊκή αντιμετώπιση που περιγράφεται ανωτέρω, σύμφωνα με τη θέση του Υπουργείου, αφορά μόνο τις περιπτώσεις στις οποίες η αναγνώριση πλασματικών χρόνων του Ν.3996/2011 είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στις περιπτώσεις όμως που οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων αλλά ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται μόνο για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και η σχετική αίτηση υποβάλλεται σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, δεν είναι επιτρεπτό να θεωρηθεί ότι η αίτηση αυτή εμπεριείχε και αίτημα αναγνώρισης χρόνου για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι, λόγω των αλλαγών που συντελέστηκαν στην ασφαλιστική νομοθεσία με τη ψήφιση των νόμων 3863/2010, 3996/2011 και 4093/2012 (σταδιακή κατά περίπτωση αύξηση τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και των ορίων ηλικίας, ύπαρξη διευρυμένων πλασματικών χρόνων, υφιστάμενος περιορισμός στο κατ’ έτος ανώτατο όριο αναγνωριστέου χρόνου), θα πρέπει κατά την υποβολή από τον ασφαλισμένο της μεταγενέστερης δήλωσής του/γραπτής συναίνεσης για αναγνώριση πλασματικού χρόνου – σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω – να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ασφαλιστικά του δεδομένα, προκειμένου να μην υπάρξουν αιτήσεις συνταξιοδότησης βασισμένες σε λανθασμένα στοιχεία και περαιτέρω απορριπτικές επ’ αυτών αποφάσεις συνταξιοδότησης.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στο Γ.Ν Ζακύνθου


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, παρέμβαση στον Εισαγγελέα και ενημέρωση των πρεσβειών ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου, αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Οι εργαζόμενοι, σε έκτακτη γενική συνέλευση επεσήμαναν πως "παραμένει η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου και δηλώνουν πως το Διοικητικό Συμβούλιο προχωράει με αποφάσεις του σε κατάτμηση προϋπολογισμού τύπου 45.000 ευρώ, και σε προμήθεια καυσίμων και υγειονομικού υλικού, χωρίς να υφίσταται νομιμότητα στις συγκεκριμένες πράξεις".

Αν μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής δεν δοθεί απάντηση από το υπουργείο Υγείας, τότε αναμένεται να κλείσουν το Νοσοκομείο και να κρατήσουν τα υλικά που έχουν απομείνει για τα όποια επείγοντα περιστατικά προκύψουν.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείο Ζακύνθου αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Σήμερα 26/03/2013 συνήλθαμε σε έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό να συζητήσουμε τις υποσχόμενες δεσμεύσεις από τον Υπουργό που δεν υλοποιήθηκαν».

Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου προχωράει με αποφάσεις του, σε κατάτμηση Προϋπολογισμού τύπου 45.000 ευρώ και σε προμήθεια καυσίμων και υγειονομικού υλικού, χωρίς να υφίσταται νομιμότητα στις συγκεκριμένες πράξεις.

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου παραμένει. Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά, ο Διοικητής έκανε πρόταση στα μέλη του έτσι ώστε η προμήθεια των υλικών να γίνει με μη νόμιμες διαδικασίες όπως κατ' επανάληψη έχει συμβεί και οι οποίες διαδικασίες γίνονται μόνο με Κοινή Υπουργική Απόφαση και την οποία ακόμη αναμένουμε.

Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. και του Διοικητή του Νοσοκομείου έπρεπε να ήταν πιο δυναμικές για να εξασφαλίσουν το σίγουρο μέλλον του Ιδρύματος και να διασφαλίσουν την υγεία όλων των Ζακυνθινών και μη.

Ο εκπρόσωπος και Πρόεδρος των Εργαζομένων καταψήφισε την πρόταση του Διοικητή για κατάτμηση και έκανε την εξής πρόταση:

Να κηρυχθεί το νοσοκομείο σε έκτακτη ανάγκη κοινοποιώντας το στο υπουργείο Υγείας, στο ΕΚΕΠΥ και κατά 2ον παρέμβαση στην εισαγγελία διότι λόγω της σημαντικής έλλειψης υλικών κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στο νησί.

Επισημαίνουμε ότι η ανωτέρω πρόταση του Προέδρου δεν είχε σκοπό να παρεμποδίσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά να δοθεί η πραγματική εικόνα που βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο μας και να μην κουκουλώνουμε το ουσιαστικό πρόβλημα ρίχνοντας στάχτη στα μάτια μας μέσω προσωρινών και μη νόμιμων διαδικασιών.

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Να συνεχίσουμε την επίσχεση εργασίας και τις 4ωρες στάσεις εργασίας και να εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

2. Να ενημερωθεί η κοινωνία της Ζακύνθου, τα σωματεία και οι Σύλλογοι με συνέντευξη τύπου αύριο Τετάρτη 27/03/2013 και ώρα 12:00.

3. Προγραμματίζουμε συλλαλητήριο - συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ζητάμε μέχρι την Παρασκευή 29/03/2013 και ώρα 12:00 μεσημβρινή να δοθεί άμεση λύση της χρηματοδότησης για την ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και στη συνέχεια θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις μας .

Οι ενέργειες που θα συζητηθούν στην επόμενη συνέλευση της Παρασκευής και θα παρθούν αποφάσεις είναι:

* Παρέμβαση στην Εισαγγελία Ζακύνθου γνωστοποιώντας το πρόβλημα

* Κλείσιμο του ιδρύματος με σκοπό την διασφάλιση υλικών έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το επείγον περιστατικό

* Ενημέρωση των πρεσβειών, προξενικών αρχών και όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό».



Διαβάστε περισσότερα...

Κόβεται το επίδομα γάμου για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους


Νέα μείωση 10% στο μισθό.

Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου.

Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας προς το Κονγκό


Ανακοινώθηκε από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Η Μεγάλη Βρετανία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αξίας 179 εκατομμυρίων λιρών (211 εκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα πέντε ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα να παρέχει ιατρική βοήθεια στους φτωχούς. Το πρόγραμμα θα επηρεάσει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας «διαρκούς ειρήνης», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα αυτή που πλήττεται από τη βία.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στη χώρα, συγκλονίστηκα όχι μόνο από το ανθρώπινο κόστος αυτών των εγκλημάτων, αλλά και από την έλλειψη εγκαταστάσεων και διαθέσιμων πόρων για τη βοήθεια προς τους επιζώντες», είπε, ο κ. Χέιγκ σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα συνδρομής που χρηματοδοτείται από το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, θα ισχύει για το 10% περίπου του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Θα ξαναχτιστούν κλινικές, θα βελτιωθεί το δίκτυο ύδρευσης και θα υπάρξει παροχή ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων. Η βρετανική βοήθεια θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα τον εμβολιασμό 64.000 μωρών ανά έτος κατά της ιλαράς και τη διανομή κουνουπιέρων για την προστασία έναντι της ελονοσίας.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματικής, που επισκέπτεται τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με την ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί είχε υποσχεθεί την Τρίτη να βοηθήσει με 200.000 λίρες (240.000 ευρώ) τα θύματα των βιασμών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η περιοδεία στην κεντρική Αφρική, η οποία ξεκίνησε από τη Ρουάντα, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις μεγάλες δυνάμεις της G8 να ενεργήσουν κατά των βιασμών και της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες. Ο κ. Χέιγκ είπε ότι θα κάνει αυτό το ζήτημα προτεραιότητα στη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο, των υπουργών Εξωτερικών της G8.


Διαβάστε περισσότερα...

Δρομολογούνται νέες αλλαγές στον κατώτατο μισθό


Δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ.

Νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό προωθεί το υπουργείο Εργασίας, εναρμονιζόμενο με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου στο σκέλος της μεταρρύθμισης του συστήματος καθορισμού των μισθών.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη συντάξει νομοσχέδιο -το προσχέδιο του οποίου έχει σταλεί στην τρόικα- για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο και θα καταθέσει στην Βουλή μετά την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 προβλέπει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο φτώχειας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ενώ θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου. Άλλος θα είναι ο κατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών και άλλος για όσους είναι κάτω από 18 ετών.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τους άνω των 25 ετών και τα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, ωστόσο αυτό θα φανεί στο πρώτο τρίμηνο 2014.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Απριλίου 2013 παύει να καταβάλλεται το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία παύει να ισχύει.



Διαβάστε περισσότερα...